Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor
Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor
Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor
Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor
Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor
Yeni Sabah
13 İnci yıl, No. 3870 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFfIYIZ Soym 10 Koro,
Çarş amba sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
14 İdare: Nuruosmnnlye No. 1T
Tel adresi: «YENİ SABAH»
ARALIK 1949 I S T A B U L Telefon: 20785 — 25188
Yunanistanda çete harbi
Atina 13 a,a. (Afp) — Gan«l Kurmay tebliğinde bildirildiğine göre, 8 ilâ, n Aradıkta bütün memlekette yer yer yapılan çarpılmalar »onunda, çeteciler 21 ı Ö1U. 3T Mir vermişler, hükümet kuvvetlerinden be 4 ' Mfli ölmüş ve 18 kişi de yaralanmıştır.
Amerikan - Bulgar C.H.P. Grupunun dün münasebatı kesiliyor fırtınalı bir toplantısı
Kostov dâvası dün sona erdi; karar iki gün sonra tefhim edilecek
Bulgaristandaki Tûrklere baskı devam ediyor Sofya Elçimiz Şefkati tstinyeli Ankaraya geldi
Karadeniz halkının düştüğü yoksulluk, münakaşaya yol açtı, Gruptaendişeli hava..
Derde deva
Büyük Millet Meclisinde, dün kabul edilen bir , kanunla, temyiz malı-kememizin İşlerini yeni bir düzene koymak çaresi aranmıştır. Yüksek Adalet mekanizmamızın. sırf çalışma tarzına taallûk eden bu proje ile, yine de her hangi bir değişiklik bahis mev-buu olmamıştır. Yalnız bu müna sebetle şu -cihete. Büyük Millet Meclisinde, salahiyetli şahsiyetler tarafından İşaret edilmiştir ki temyiz mahkemesi çok yüklüdür. Zaten muhterem birinci reisin yıllık nutuklarından da bu hail öğrenmiş bulunuyorduk. Evvelce yâni Cumhuriyetin ilânından evvel. Mutlakıyet devrinde, Osmanlı imparatorluğu -nun hudutları tâ Işkodradan Basra körfezine ve Yemen illerine kadar uzanırken temyizde liç daire var imiş. Bu üç daire otuz milyona yakın nüfusun temyiz dâvalarını görür ve intaç edermiş. Şimdi memleket satıh mesahasının üçte ikisini ve nüfusunun da cn az üçte birini kaybetmiş olduğu halde temyizde on iki daire mevcuttur ve İşlerin hepsini vaktinde çıkarmak da hemen maddi imkânın dışındadır.
Bu hal ve netice üzerinde e-hcmmfyetle durulacak bir keyfi-vetri* 'rprovirin yükünü hafifletmek İçin sadece, daireler arasında, daha âhenkli bir İş bölümü yapmak ve tevzii düzenlemek yeter sayılmamalıdır. Bu tevzin hastalığın" ancak ârâzı üzerinde durmak fakat asıl buhranın â-millerini araştırmamak demektir.
Üzerinde tevakkuf edilecek İlk nokta Türk vatandaşları a-rasında dâvaların hadsiz ve hudutsuz çoğalması ve biitiln dâvaların tâ temyiz kademesine kadar gitmeğe adeta mecbur olmasıdır. Bu. niçin böyle olmaktadır? Her dâva ve dosya behemehal temyiz edilmek mi lâzım dir ve niçin efrat arasında bu kadar dâva ve İhtilâf mevcuttur?
işlerin teferruatını bilmemekle beraber, uzaktan bir görüşle pekâlâ denebilir ki temyizin yü-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Londra, 18 (B.B.C.) — Muhtelif suçlardan sanık olarak yargılanmakta olan eokj Bulgar Başbakan yardımcısı Kostov ve 10 arkadaşının mahkemesi bugün sona ermiştir. Reis, kararın 2 gtln sonra tefhim edileceğini söylemiştir.
(Devamı Sa.
Kıbrtsı ziyaret eden Türk deni zcîleri Bayraktar camii dnünde
Kıbrıs Tiirkleri
galeyan içinde
Adanın Yunanistan» ilhak m isteyen Kıbrıslı Yunanlılara vakur bir cevap
Lefkoşe (Hususi muhabirimiz bili diriyor) — Kıbrıs Rumlarının ilha kı sağlamak maksadile kendi kendi lerine bir plebisit yapmıya kalkış- I
R. Karadeniz bu bölgede bir kısım halkın ot ve yeşil yaprak yediğini söyledi. Hatipler, hükümeti şiddetle tenkid ettiler, bir milletvekili de, devlet plânı hazırlığı için tetkikler yapan Amerikalı mütehassısa çattı
Ankara: 13 (Telefonla) — O. H. P. Meclis Grupıı bugiin Bant 15 d» Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Gündemde Mustafa Reşit Tnrakçıoğlunun Karadeniz bölgesinin kalkındırılması hakkında
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 d»)

Tito’nun
anlaşma faaliyeti

''
::
İ;
Hariçteki 400 bin Yugoslav n avdetini temin için gayret
İstanbul: 13 (AP.) — İyi habe alan bir kaynak bugün Mareşal Tifonun hariç memleketlerde yaşıyan YugoBİnv göçmenlerle anlaşmağa (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
I idmi Kıbrıs meselesini yeniden a-levlendirmiştir.
Halk Cephesi yâni Rum komii-
I (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Belediye ile vilâyet ayrılıyor
İsveç takımiyle bu akşamki güreşler
Takviyeli İstanbul güreş takımında Greko-Romenci Halil 57, Celâl 79, Yaşar 87 de güreşecek
Bu akşam Spor ve Sergi Sara- I cü ve son karşılaşmasını yapacak yında, İsveç serbest güreş takımı | tır.
İle İstanbul Gflreş Kiübünün tak- i Bu akşamki İstanbul Güreş vlyell serbest güreş takımı üçün. | (Dovamı Sa. 6 Sü 7 de)
Tasarı, Meclise gönderildi
Ankara, 13 (Telefonla) — Bir seneden fazla bir zamanda:, beri İstanbul belediyesile vilâyetin ayrılması etrafında tetkikler yapıldığı malûmdur. Hükümetin bu hususta hazırladığı kanun tasarısı bugün Meclis Başkanlığına sunulmuş, oradan da İçişleri komisyonuna havale edilmiştir.
Tasarının esbabı mucibesindc nüfusu bir milyona yaklaşmış (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
E. Mahmut yarın Japonyayı anlatmağa baş’ıvor
M. Rcşid Tarakçıoğlu, Nihad Erim ve Ra if Karadeniz
Avrupatîa serbest ticaretin av Jeti için alınan kararlar
Türkiye, Marshall plânına dahil memleketlerle serbest ticareti sağlamak maksadile bazı ihraç mallarımız için serbest ithal rejimini kabul etti
Almanyada kurulacak
Ankara: 13 (Hususî) — Devleti Bakanlığı umumi kâtibi ve Dışişleri Bakımlığı iktisat, vo ticaret dairesi umum müdiirii Katin Riiştii Zorlu hükümet in Paris ticaret konseyi ka'
Türk elçiliği
E- Mahmut
Karakurt
i ulûm konferansına katılan Fas, Tunus, Suriye, Mısır ve Cezair del e o eler i kazada öldüler
İNizamettin Ayaşlı, Batı Almanya'ya elçi gönderilecek
Ankara. 13 (Telefonla) — Ba tı Almanyada hükümetimizi temsile, Nizamettin Ayaşhnın memur edilmesi kararlaştırılmıştır. Bilindiği gibi Batı Almanya Federal Cumhuriyetinin hükümet merkezi, hâlen Bonn şehridir. Bu itibarla Türkiye-nln Bonn'da bir elçilik ihdas e-deceği anlaşılmaktadır.
Karaşı’de
kazası
Karagi 13 (AP)---------Bu ak -
şam Pâkistan hükümeti dün gece Peşaverden Karcşiye gelirken bu şehrin takriben 45 enli kuzeyinde düşen Pâklstan Havayollarına ait bir Dakota uçağında ölenlerin odlarını açıklamıştır.
Tebliğe göre bu hava faciasında ölenler şunlardır:
Tümgeneral İftihar Han, eşi ve çocuğu. Keşmir harekâtına kıı -manda etmiş olan Tümgeneral Şlr Han. Hindistanlı fabrikatör Lftl Shrl’nin oğlu Lâla Murll Dhnr ve eşi. Pâkjstan hükümeti Keşmir (□ovamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Yazımı 4 ncü sayfada okuyunuz
Vişinski'nin : Paristeki
beyanatı
Rus Dışbakanı, Batılılann? (Almanyayı silâhlandırma-s ( larının, harp istemek ( s demek olduğunu söyledi >
Paris. 13 (A.A.) — (afp)ii Le Havre’dan kara yolu ile buraya öğle vakti gelen VişinskI Pariateki ikameti esnasında Sov yet elçiliğinde kalacaktır.
Sovyet Dışişleri Bakanı Aiı-drei Vişinski bugün beyanatta (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Mensucat
işçileri mes’elesi
I rarlarına uyarak ticareti serbestleş tirmek yolunda aldığı bazı tedbirler etrafında bugiin gazetecilere aşağı dnki izahatı vermiştir:
(Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
Hastahaneler
ve Üniversite
Sağlık Bakanı dün İstanbula geldi ve Belediye hasta, elerinden üniversitenin fayda’anmasını sağladı
Şadlık Bakam Kemali Beyazid
İstanbul
okullarında
talebe sayısı
Milli Eğitim Müdiirii I diin Gazetecileri okul- I larda gezdirdi ||
Sanayi müesseselerinin durumu gittikçe güçleşiyor
Mensucat işçilerinin şikâyeti devam etmekte, mensucat fabri -kalan her gün bir miktar daha işçiye yol vermektedir.
İstanbul Çalışma Müdürlüğü, yapılan şikâyetleri göz önünde tutarak, fabrikalarla temaslar yapmakta isede, henüz işçi çı -karmanın önüne geçilmiş olmadığından teşebbüsler müsbet netice vermemektedir. Bu hususta mensucat işçiler} sendikası başkanı
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Üniversite kliniklerinin bir araya toplanması yolunda Sağlık Ba kanlığının Belediyeye yaptığı tek lifi lnceliyen Karma Komisyon, dün nihai karara varmış ve bu teklifi İttifakla kabul etmiştir.
Buna göre, Üniversite Çocuk Ve Sinir Klinikleri Cerrahpaşa Hastahaneslnden istifade edecek ve talebe zaman kaybına maruz kalmayacaktır.
Komisyonun dünkü toplantısın -da Sağlık Bakanı, Vali, Üniversite temsilcileri (le hazır bulunmuş tur. Gerek Baltan ve gerekse Ü-niverslte temsilcilerinin verdiği izahatı komisyon, yerinde bulmuş
Toplantı sonunda Vali Fahret.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Moskova
Elçimiz
Dün itimatnamesini verdi
Moskova. 13 (A.A.) — afp): Tiirklyenin yeni Moskova Büyük Elçisi Muzaffer Göker bugün itimatnamesini Kremlinde Sovyet Şûraları Başkanı Nico-las Chevernik’e takdim etmiştir.
Gökere elçilik personeli ve bu meyanda Muammer Hamdı Çambel iki kâtip, ataşem II İter ve ataşe naval refakat etmekteydi.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
İstanbul Pazarları
ULUNAY
yiyoook buhranla-sık maruz kalan bir momlokottlr. Bu hal, tamamen son zamanlardaki teşkilâtsızlığın yahut beceriksizliğin osorl değildir. Eski devirlerde de böyle İdi. Halkın malşot kayguslle çokluk sarsılmadığı zamanlarda dahi vakit vakit bazı maddolorde flat artışları olurdu. O zaman İdare başında bulunanları bir lolâş alır, homen bu gayr*l- tabiiliğin önünü almak İçin tedbirlere baş vurulurdu. Gençlik, hattâ çocukluk devrime alt bir et buhranı hatırlarım: Kasaplarda okkası altı kuruşa yediğimiz Rumeli kıvırcığı sekiz kuruşa, okkası boş kuruşa alınan Karaman eti da yedi kuruşa çıkmıştı. Bu yükseliş memle-kotln İktisadi hattâ İçtimai durumunu sarsmış olacak kl o zaman
Şehrominl bulunan Reşit Paşa hemen Fatih oamll avlusunda bir et pazarı kurdurdu. Sorgllerde koyun ve sığır etleri kasap dükkânlarından çok daha uoıız flatla satılmağa başlandı. Bu bir nevi ınû-vazene satışı tesirini yapmış olacak kİ buhranı önledi. Fakat pazar dağılmadı, devam etti. Oazete lerdo okuduğuma göre Aksarayda hor gün kurulmakta olan pa-zar, ıslah odllorek bir tNOmune pazarı* şeklin» konulacakmış... Kâfi değildir. Bugünkü hayat pahalılığı karşısında İstanbul pazarlarının hepsini ıslah etmek lâzımdır.
Büyük şohlrlor, pazarsız olmaz..
Bunlar bir nevi yardımoı (hal)
lordlr. Somttarl şoroflondlrlrlor,
tenhalaşan mahallolorde nüfus ke-
(Dovanıı Sa. s Sü. 8 da)
üstad Eaad Mahmud Karakurt millî Ja&n müzfüini dinliyor

Comments (0)