Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)
Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)
Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)
Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)
Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)
Yeni Sabah
Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu
İdare ı Nuruosmonlye Noı 17
13
EYLÜL
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
1940
12 inci Yıl, No. 3782
Sayısı: 10 Kuruş
Irak- ispanya diplomatik münasebatı
Bağdat: 12 (A.A.) «Afp.» — İrak İspanya ile diplomatik münavobotler tesisino karar vermiştir. Diğor la-kuvvetlcndirmok gayesilo İspanyol öğretmenlerinden mürekkep bir grup büyük İrak okullarında öğretmenlik edecektir.
Dolar konferansı anlaşma ile bitti
Bulgar tecavüzü
Neşredilen tebliğde alınan kararların tafsilâtı verildi
N. Sadak diyor ki;
Alman kararlar arasında, içinde bütün dövizlerin serbestçe değiştirilebileceği yeni bir dolar-sterling ticaret sistemi kurmak, hususî Amerikan sermayesinin harice yatırılmasını teşci etmek ve İngiltereye yeni ikrazlar yapmak da var r- ~ —
Fazilete
Mevki
Vermeli
Muhakkak ki ha memlekette fazilete büyük ve itinalı bir mevki vermenin vakti gelmiştir. Sayın Başbakan Gaziantepteki nutkunu hemen tam amile bu bahse tah Fİs etmiştir. Günaltay kötülerin teşhir edilmesini dilemekte, namuslu insanların en az namussuzlar kadar cesur olmalarını te menni eylemektedir.
Bu isteJderin ne derece yerinde olduğuna zerre kadar şüphe yoktur. Hakikaten çeyrek asırlık idare muhitte o kadar fena bir bava yaratmıştır kİ faziletli ve dürüst olmak bir nevi zekâdan mahrumiyet sayılmıştır. 1-|lnl başaran, hangi yollardan yü rttrse yürüsün, makbul görülmek tedir.
'Ticari, İktisadî, siyasi hangi kanaldan olursa olsun biraz servet idhar etmenin yolu bulunur ve mükellef apartman ve köşkler sağlanırsa artık o kazancın kaynağını kimse araştırmağa lüzum görmüyor. Bu senet bir ihtikâr ve karaborsacılık mahsulü müdür yoksa memuriyetin ve va zifenin suiistimali mahsulü müdür, bu cihetler kapalı geçiliyor. Halbuki Cumhuriyet rejimi demokratik idare, tâ eski zaman-danberi, malûmdur ki ancak fazilete dayanabilir ve dayanmalıdır. Her siyasi rejimin kendisine göre bir dayanağı vardır. O İstinatgahtan mahrum kalırsa o rejimin ayakta durmasına imkân yoktur. Eski bir Fransız âlim ve mütefekkiri, İstibdat rejimleri nln korkuya ehemmiyet verdiğini kaydeder. Binaeanaleyh keyfî ve müstebit bir idare halka korku telkin edemediği gün temelinden mahrum, muallâkta bir şekil alır ve rejim kabil değil hayatını devam ettiremez.
Cumhuriyet rejimlerinin de dayanağı, ayni mütefekkire göre, fazilettir. İstibdadın temeli korku, cumhuriyetinki fazilettir. Kor ku kalmazsa İstibdat idaresi yü-Tüyemlyeceği gibi fazilet kalmazsa cumhuriyet idaresi istinatgahından mahrum kalır, işte sayın Başbakanın bu fazilet bahsinde ısrarla durması hiç de boş ve tesadüfi değildir.
Fakat gu nokta üzerinde durulmalıdır ki fazilet ve iyi ahlâk öyle nutuklarla ve sözlerle telkin edilemez ve yapılacak telkinin tesiri pek az sürer. Yâni o mitini dinliyenler dağılıncaya ka-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 6 da)
KalkmmaBankası
delegeleri geldi
Beynelmilel bankadan islediğimiz krediyi nerelere 6arfedeceğimizi inceliyecekler
Batı Almanya Reisicumhuru
dün seçildi
Askerî valiler son toplantıyı dün yaptılar Bonn, 12 (AP.) — Bugün Federal Seçmen Meclis, ikinci turda 800 kişilik mevcut üzerinden 416 oyla Theoder Heuss’ü, ‘yeni Batı Almanya Cumhuriyetinin (Dovamı Sa. 5 SU. ö de)
Beynelmilel Kalkınma bankası delegeleri
Türkiyeye açılacak kredinin han | ze gelmiştir.
gl sahalarda olacağına dair tetkik, Steıvard Mason, Arthur Wob-ler yapmak üzere imar ve Kalkın nlng, M. de Forgue, G. Mc Nash ma Bankası delegeleri dün şehrimi | (Dovamı Sa. S SÜ. 1 do)
Adalet sarayı projesi meselesi
Şehrimizde bulunan Bayındırlık Bakanı bugün saat 18 de Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yapacaktır.
Bakan Şevket Adalan, dün kendi (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Başbakan, dün, imâ yolu ile D.P. erkânına hücum etti
Günaltay : “Ben halk çocuğu olduğum içindir ki tâ Ankaradan buralara geldim ve size hesap vermeğe kendimi mecbur saydım „ diyor
Başbakan : “ Halkı serf durumunda görenlerin yeniden aynı hâkimiyeti yaşatmak için hırka değiştirmeleri demokrasi yolunu açmaz diyor
Bursada
Ordu takımımız dün döndü
yağmurlar yine başladı
Tecavüz hâdisesi doğru İse Bulgarlstandakl konsolosluk -larımızın çalışamıyaoak hale geldiklerine bu son hâdise delil teşkil etmektodlr
Dün Ankara vapurile Avrupa birliği istişare meclisi toplantılarından dönen Dışişleri Bakanı Necmettin Sadak Filibe konsolosluğumuzda pathyan bomba hâdisesini soran gazetecilere şu cevabı vermiştir:
«Yolda bulunduğumdan haber almamıştım, eğer hâdise söylediğiniz gibi ve doğru ise, Bulgaristandaki kon-solokluklarımızm çalışamı-yacak hale geldiklerine son hâdise yeni bir delil teşkil etmektedir.»
tstanbul Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Bayan Refia övünç gazetecilere izahat verirken..
Londra’da
açılan Türk
sergisi
Dışişleri ‘Bakanı Sadak kendisini karşilıyan Vali ile birlikte Tophane rıhtımında
Dışişleri Bakanı, dün Avrupadan döndü
"Türkiye Avrupa devletleri camiası içinde kendine lâyık olan yeri almış bulunuyor,,
“Avrupa Birliğinin başlangıcı ümidin fevkinde cesaret verici olmuştur*
Diln yurda dönen Refia övünç serginin muvaffakiyetti olduğunu söylüyor
Londrada açılan Türk eüslerl sergisi münasebetle Londraya gitmiş bulunan İstanbul Olgunlaş ma Enstitüsü müdürü Refia ö-vilnç ve arkadaşları dün Ankara vapurile îstanbula dönmüştür. Refia övünç kendiBİle görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
(— Çok muvaffakiyetli bir ser gi açmış olduk. Kadınlarımızın ince işlerile iftihar edebiliriz. Sergiyi gezen ziyaretçiler her ba kundan sergiyi takdir ettiler.
Pariste de buna benzer bir ser gl açmak istiyoruz. Paris elçimiz bu hususta tetkiklerde bulunmak (Dovanıı Sa. 5 SU. 6 da)
Denizyolları Umum Müdürü dün geldi
Cemil Parman Avrupa’da yaptığı temasları ve arızalı gemiler mes’elesini anlattı
Cemil Parman Tophane rıhtımında
I menin temini hususunda Fransa ve îtnlyada tetkiklcrdo bulunan Denizyolları umum müdürü Cemil Par-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
İçişleri Bakanı ve
İstanbul valisi
Emin Erişirgil’in Kırdar h&kkındaki sözleri
Evvelki gün şehrimize gelen iç İşleri Bakanı Emin ErlşlrgU, dün sabah vilâyete gelmiş, bu arada Vali İle görüşmüş, Vilâyet ve Bele dlyeyl İlgilendiren İşler üzerinde meşgul olmuştur.
Bakan öğleden sonra Emniyet Müdürünü ziyaret etmiş, burada (Devamı Sa. 5 Sü. s de)
Ermeni kiliselerinde dün kavgalar oldu
Marşal yardımının gayesi
IHalk endişe içinde, I zarar ziyan çok fazla]
Bursa, 12 (Hususî) — İlçe ve köylerde büyük tahribat yapan yağmurlar iki günlük fasıladan sonra bu sabahtan itibaren tekrar başlamıştır. Halk endişe için dedir. Bursa mülhakatında vu-(Devnnıı Sa. 6 SU: 8 do)
Celâl Bayar geliyor
Haber aldığımıza göre Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, Çarşamba günü İzmir'den Ordu vapurilo hareket ederde Per. şembo günü sabahı saat onda İs -tnnbula gelecektir. Boyarın bu dc-fakl İstanbul seyahatine Partiler mehafilindo ehmemmlyct atfolun. maktadır. |
Ruhanîler arasındaki ihtilâfın gittikçe büyüdüğü anlaşılıyor
Ermeni kilisesinde çıkan ihtilâf dün İki hâdiseye sebebiyet ’ vermiştir.
Arslanynnın taraftarlarından bucu Kirkor Papazyan Kadıköy . kilisesi papazlarından Bahtiyar. . yan taraftarı Vahan Bibiyana
■ kiliseden çıkarken hücum etmiş
■ ve bir köşeye sıkıştırarak döv-I müş, bu arada başını da yarala-
mıştır. Vak'aya müdahale eden polis trafları barıştırmak isto mlşso de Vahan ruzı olmamış ve (Devamı Sa. s Sü: 8 de)
Mr. Dorr İzmirde geniş izahat verdi
İzmir 12 (A.A.) — İktisadi 1| birliği İdaresi Türkiye İcra Komi tesl Başkam Mr, Russel Dorr’un İzmlrdo bulunması dolayısilc bu gün saat 12 de Tüccarlar Emininde ve sanayi ve iş adamlarının ha zır bulunduğu bir toplantı tertip, ı edilmiştir. (Devamı 5 incide),
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Bigadiç dâvası
Bigadiç Kaymakamının eşinin duruşmasına dün başlanıldı
Bahkcnir, 12 (Hususi surette gadlçc giden ûricaduşımız bildiri -yor) — Bigadiç Cumhuriyet Savcısı Haydar Duıianık’ın eşi Ayt-ane ait mücevherleri kendinden haber -aiz olarak alıp satmaktan vo savcıya yazdığı mektupta ölümle teh (Dovamı 8a. s 8ü. 1 de)
Tarihî Kadırgalar yolu törenle açıldı
Kılık kıyafet mes’elesi
ULUNAY
Sokaklarda bazı sofu kıya-fotll adamlar varmış. Bir gazoto bundan bahsederken şöyle diyor: «Ylrmlnol asırlı tipinden ay rılan bu şarkvari modayı vatandaşlık hürriyeti tofslrilo hoş görelim. Fakat Ibadotlnl ilûn edici alâyişli bir kaba sofuluğu Müslüman dini do uygun bulmaz.»
Evvolâ bu sofu kıyaloti ncdlrî Onu anlıyalım. Bu sofular başlarına boro giyiyorlar! sonra sakal koyuveriyorlar, vo bıyıklarını dudaklarının hizasından kesiyorlar. Bun ların yüzleri tertemiz, dişleri bembeyaz... Bu adamlar sokakları, cad dolorl dolduran sakalları fitillenmiş, saçları yağlanmış, yakalarında bitlor gozon bir takım pis murdar, pasaklı horlfloro benzemiyorlar.
Asıl gazotonln (Kampany) yapması loabodon bu setli sersorllerdl. Onlar, sokaklarımızı, oaddolerlmlzl, meydanlarımızı kirletmiyor da sakal koyuvermokton başka bir kuşu ru olmıyan bu temiz pâk adamlar
«vahdoto zarar veriyorlar.»
Biz lâik bir İdareyiz diyoruz. Son ra lâikliğin no tlomok olduğunu bil iniyoruz. Canları istemiş, yahut daha pratik bulmuşlar da başlarına boro glymlşlor; Müslümanlıkta «Sakal ziynettir.» sözüne uyup sakal bırakmışlar... Suna kimin karışmağa hakkı var?
Türklycdo domokratik idaro söz hürriyeti, kalem hürriyeti, vicdan hürrıyoti vo fikir hürriyeti üzerinde durur. Bunların on mühimlerin den biri olan vicdan hürriyet» kim senin âkidoslno karışmamaktır;
BÖylo olunca «filân başına bert giydi, falân sakal bıraktı Dunlar İrtica* nişanesidir!» demok «lâkırdı kıtlığında asmalar budayın» de. nıoklo müsavidir.
Kılık kıyafet» sakal bıyık nlhayot
moda donllen kıau ömürlü muvak-
kat zovklorln tezahürüdür.
Bugün yakası çözük, kolları sı-
valı bir gönılokle kimin olursa kar
(Devamı Sa. 6 SÜ. 6 da)
Ûrdu Atletizm takımı dün Anka ra vapurile Fransadan dönmügt ür. Resimde Ordu sporcularını
bir arada görüyorsunuz
Vali kurdelâyı keserken. .•
(Yazısı 5 İnci sayfadadır)

Comments (0)