1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

1
PAZAR 11 EYLÜL Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruosnıanlye No: 17 Tol adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20705—25188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3780 HURRiYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYlZ Sayısı : 10 Kuruş IHI W Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN • BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Askerî tatbikattan görünüşler: Cumhurbaşkanı İnönü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurra liman Nafizle konuşuyor, (sağda) Kahraman Mehmetçik! erimiz
Başbakan, lâik iktidarın din görüşünü açıkladı
“Mazı ile rabıtamızı kesmek teşvikinde bulunanlar izmihlâli istiyenlerdir,,
Realist bir
Politika
Devletler ve milletler a-rasındaki münasebetler hislere, nazariyelere veya iş başında bulunanların şahsi temayül ve heveslerine hiç bir su retle, terkolunamaz. Yabancı bir memlekette yürürlükte olan rejimi beğenmediği İçin onanla İyi münasebetler kurmamak istemek, çok hatalı neticeler verebilir.
İkinci Dünya Harbi Anglosak-sonların parlak zaferi ile neticelenince, batı dünyası, ancak iç , rejimleri ve idare tarzları denıok | ratik olanlara teveccüh ve iltifat göstermek yolunu tuttular ve bu suretle İspanyayı, general Frankonun diktatörlüğü altındadır diye, adeta medeniyet dünyası dışı saydılar. Birleşmiş Milletlerde kabul edilen bir takrir İle cemiyete dahil memleketler, Maıirit ile, siyasî münasebetlerini kesmeğe ve sefirlerini geri çağırma dûvet edildiler. Bu karara uyanlar da oldu. Fakat o tarih-tenberi, köprünün altından çok su geçti ve şimdi Amerikanın Madrite yaklaşmakta olduğunu müşahade ediyoruz.
Esasen bu hareket beş. altı »ydanberi başlamış idi. Bir iki Amerikan âyânı, Ispanya başşeh rini ziyaret ederek devlet adam-larile temaslarda - bulundular. Birleşik Devletlerin general Fran koya yardım yapacağı şayiaları gazete sütunlarına aksetti ve tek tip olundu. Her halde yeni bir takım cereyanların İstikamet almakta olduğu anlaşılıyordu. Şim dİ, Amerika Akdeniz filosunun İspanya limanlarını ziyareti Franko ile filo kumandanı arabamda ziyaretler teati edilmesi ve amiral (Conelly) nin blz&t İspanya hükümet merkezine kadar giderek temaslar yapması, Ispan ya ile Nevyork arasındaki buzların çözülmüş olduğuna kesin delildir. Madrit’e fiili ve nakdi A-merlka yardımının yapılacağı söylentileri de artık gazete sayfalarında yer almağa başlamıştır. Sovyet Basyanın büyük bir çığ gibi batıyı tehdit eder durumu meydanda iken, Sovyet aleyh tarhğındau bir dakika vazgeçme mlş ve fiilen Sovyetlere karşı harp etmiş general Frankoyu bir köşede terkedilmiş olarak . bırakmak, pek de siyasî bir hareket olmazdı. Franko rejimi mu hakkak ki demokratik değildir. Falanj’e dayanan bir diktatörlük tür, tamamile faşizmin örneğine uygundur ve esasen Mussolini-uln bir nevi kopyasıdır. Fakat bu idareden memnun olmak veya olmamak daha ziyade İspanyol-lana bilecekleri bir iştir. Hariçten yapılan baskılar ve Pa- ‘ risr Londra ve Vaşingtonun zıt propaganda ve tahrikleri Ispan-yoilar üzerinde, aranılan m üs bet tesiri ve demokrasi ruh halini yaratmadı. Bilâkis yabancı baskı ve tahriki var diye, Franko İstibdadından ve tahakkümünden memnun o İmi yan İspanyol- , lan da generalin etrafında sim- ] •da toparladı.
Bir memlekete İç durumu do-layısile, husumet yapılmak gibi yanlış İstikametten dönülmeğe başlandığı ve tamamile realist ve maddi bir politikaya teveccüh olunduğu görülüyor.
General Frankoya müvazl olarak Mareşal Titoya da, Birleşik Amerika yardım elini uzatmış ve ilk hamlede, bir kaç gün içinde, çeşitli muavenetlerde bulunmuş-’ tur. (3) milyon dolarlık bir fabrika kurmağı kabul eden Ameri-□ovamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Askeri tatbikat
dün sona erdi
Günaltay: “iktidar mevkiinin bir elden bir ele geçmesi bizim için ehemmiyetli değildir,, diyor (------------------- __
” '* * ' »--t._i.-_ nu—u— tirahat ettikten sonra belediye ve Halkcvıni zıya- >
ret etmiştir, öğlo yemeğini mensucat fabrikası > bahçesinde yiyen Başbakan yemekten sonra Gün- J düzbey köyünde tesis edilen hidro - elektrik saııt- ( ralini gezmiştir. Akşam üstü şehre dönen Boşba- ( (Dovamı Sa. 7, 8u. 4 do) S
Kırmızı kuvvetler, büyük bir başarı göstererek “düşmanı,, püskürttü
Harekâtı, İnönü ve misafir Generaller takip ettiler; General Bride, İnönüye, takdir ve tebriklerini bildirdi. Bu gün, büyük bir geçit resmi yapılacak
Y ağımının yaptığı mühim tahribat
İzmit tren hattındaki köprülerin tamirinde 1000 amele çalışıyor [
Eağnuk halinde yağan yağmurlar-1 let Demiryolları idaresi Eskişehir, dan mütevellit sellerin tahrip ettiği Ankara vo Afyon işletmelorindon Haydarpaşa - İzmit demiryolunun dün getirttiği yol amelelerde tahrip onarılma işi devam etmektedir. Dev | (Devamı 8a. 7, 8u. 8 de)
Bir kısım yerlerde sular hâlâ 40 santim tren _____________ hattının üstünden akıyor.
Akdeniz Atletizm
Kıbrısdaki
Türkler
Kumlara karşı birleştiler
Lef koya, İU A. A. (afp) — Kıbrıs adasındaki bütün Türk toplulukları, KibnB'ın Yunanistan ile birleşmesine karşı mücadele etmek üzere müşterek bir cephe kurmuşlardır. Müşterek cephe, Adada, İngiliz hâkimiyetini des-tekliyecek, fakat Ingiltere ade,yı terkettlği takdirde, Türkler Kıb-nsm Türkiyeye Verilmesini talep •deceklerdir.
z----------
. Vaşingtonda ilk anlaşma
Özel sermayenin harice akışı desteklenecek
Birinci Ordunun Trakyada yaptığı müşterek askerî tatbikat dün akşam üzeri büyük bir muvaffakiyetle nnc ermiş bulunmaktadır. Bu münasebetle tatbikata iştirak eden birlikler Safra köyünde bugün saat 16 da bir tesmi goçid yapacaklardır.
Dün bildirildiğim gibi, mavi kuvvetler Trakyadan îstanbula müteveccihen ilerlemekte iken şehirden 20 kilometro mesafede duraklamağa mecbur edilmişti.'Buna mukabil A-nnvatan kuvvetlerini temsil eden Kırmızı taraf, noksanlarını İkmal
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Bulganin’in faaliyeti
Dünkü nutkunda: •Raman'Ja petrolü gördüm* diyen Başbakan Romandaki tetkiklerinde.. (Başbakan sol baştaki şapkalı zattır.) __________________
Tito, dış siyaseti bizzat eline aldı
Yugoslav dış Bakanı Nev-York’a gitti. Tito - Stalin ihtilâfı Birleşmiş milletlere akseltirilmiyecek
Rus Mareşalinin Sofyayı ziyareti akisler yaptı Londra, 10 (Nafen) — Mareşal Bulganin’in Sofyayı ziyareti muhtelif tefsirlere yol açmaktadır. Manchester Guardian gazetesinin Viyana muhabiri Bulga-nin tarafından Marshall plânına karşı yapılmış olan hücumian belirtmekte ve şimdiye kadar bu plâna karşı bu tarzda hücumlar yapılmadığını kaydetmektedir.
Diğer taraftan Bulgar başbakan muavinlerinden Çervenko-vun sarfetmiş olduğu sözler ü-zerinde de durulmaktadır. Çer-venkov bundan bir müddet evveline kadar Bulgar başbakan (Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Vaşington, 10 (A-P) — Bugün Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, tngilterenın eko-Ei-mik buhranını al tütmesine yar dım için, dünya bankaslyle A-merikan ihracat - ithalât bankasını sterling bölgesi memleketlerini sermayelendlrmege teşci etmeleri gerektiğini kararlaştırmış lardır.
ingilterenin malî ve İktisadî meselelerini gözden geçiren üç devlet konferansı tarafından kabul edilen tetkik komisyonu raporunda şunlar kaydedilmiştir: Büyük Britanya, Birleşik Amerika ve Kanada, özel sermayenin
(□ovamı Sa. 7 8U. 5 do)
İstanbul Radyosu neşriyatı
Halkın şikâyet ettiği noktalar tesbıt ediliyor
On gündenberi tecrübe yayınlarında bulunan İstanbul radyosunun neşriyatında şimdiye kadar elde edilen neticeler hususun da radyo müdürü Haşan Refik (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Al manyada Cumhur
BayarbugünEğede
seyahate çıkıyor
Bayarla beraber seyahate çıkacağı bildirilen Adııau Menderes’in, Tirede, Başbakana toplan bir cevap vermesi muhtemel
Tuğgeneral T at e
Amerikalı
hava generali dün geldi
Başkauı seçimi yarın
Bonn, 10 (A-P) — Batı Al-manyanın sağcı ve solcu liderleri arasında bugün yapılan bir «barış» toplantısında, bir federal cumhurbaşkanı için pazartesi ya pılacak Beçimde müşterek bir cep he kurulamıyacağı anlaşılmıştır.
.» **
Ve hemen Trakyadaki askerî tatbikatı görmeğe gitti
Amerikan askorî yardım bava kıa nıı şefliğine yeni tâyin edilen Tuğgg neral Tatc, dün sabah Hıdiv hmail vapuru ilo şehrimizo gelmiştir.
Mr. Tato sabahleyin Trakyadaki manevralara gitmiş vo hava lluvvvt-(Devamı Sa. 7, 8u. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
KISIRLIK
ULUN AY
Nihad Erim ve Kandıra seçmenleri
Kandıra, 10 (Hususi) — Nihat Erimin, buşbakau yardımcılığından istifa etmesi İçin Kandıra seçmenlerinin kendisine bir teklif yaptığı hakkında çıkan şayialar üzerine ilçenin ileri gelen bazı seçmeıılerile konuşarak bu şayianın sıhhat derecesini öğren-I mek istedim. Görüştüğüm seç-I menler, bu şayianın aslı olmadığını, Nihat Erimin Kandırayu sadece huşta bir akrabasını ziya ret maksadiyle geldiğini, seçmenlerle hiç bir görüşme yap-
İnönü stadında dünlcU törenden bir intiba... .
(Yazısı 7 oci Bayfada).1 madiğim söylemişlerdir.
İzmir, 10 (I-lususî) — Halem Çeşme'de istirahat etmekte olan I Demokrat Parti Başkam Celâl Bayar yarın D.P. genel idare kurulu üyelerinden bazılariyle bitlikte otomobille Eğenin muh-
9 Eylül Zafer alayın da Demokratlar geçiyor
u telif ilçelerine giderek purtilller , ile bir konuşma yapacaktır. Yarın ziyaret edilceek yerler arasında Torbalı, Tire ve Bayındırlık ilçeleri vardır. Adnan Men-1 (Devamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Gazetelerden biri: «Muharrir nedon yetişmiyor?» mevzuu etrafında bir anket yapıyor. Anket, gazotonln dediği gibi odobl değildir; zira (Muharrir) lo (Edip) ayrı yollarda yürüyen İki kalom haadlmldlr. Bir kore bu ciheti sağlamlıyalım; ondan sonra (yazıoılık) mesloğlndokl kısırlığı tahlil odolim.
Gazotonln ankotlno kalom erbabı oovap verocoklor. Gazete İlk olarak Halide Edip Hanımın cevaplarını dorcedlyor, doğorll muharrlro-nln temas oylodlğl on oanlı nokta lisan mos'olosldlr. Halldo Edip diyor kİ:
^Dilimizin hür vo uzvi İnkişafına mûnl olan (Kurumoa) voya halkın (Uyduroa) adı vordlklor) dili çocuklarımıza öğrotmokto devanı etti ğimiz müddolço Türkçe bir odobl-yatın yaratılınanıasındakl diğer so-boplor üstündo durmağa lüzum kal mıyaoaklır.»
Doğrudur. Fakat ankotln ruhu bu değildir. Zira movzu, «blzdo artık odobıyat nodon yoktur?» yahut
«Edip nodon yotlşmıyorî» acilidir; sadece muharririn nodon yefl| madiğinin soboplorlnl aramaktır.
Zira şüphe yok kİ kalom gündoa güne onu (Ioâle) odoook ellerden mahrum bulunuyor.
Buna dil mos'oleslnin büyük mili yasta dohll olmakla beraber mesleki soboplorl do aramalı.
Bugün bütün matbaalarda mu-harrlr olarak çalışanların büyük oksorlyotl vallzlorlnl bir ömür do-nocok sonolorln görgü vo bilgileri llo doldurmuş adamlardır.
Bunlar da yavaş yavaş «Ircâil» emrine cloböeykl» dlyo loabııt ot-tlkço yerleri boş kalmaktadır. Evvela muharririn daha doğrusu, gazetenin soruşuna göre gazete muharririnin no olduğunu anlıyalıma
Bir tarihto Parlsto çıkan (Ma* ton) gazotoslnın başmuharriri oskl dostum (Stelan Lozan) ı görmek üzoro Idarohanoyo gitmiştim. Bonl gönç bir zat kabul ottl vo kendisinin gazotonln sokrotorlorlııdon oldu ğunu vo bununla gazotoyi çıkaran Devamı Sa. 1, Su. S dn)

Comments (0)