Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz
Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz
Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz
Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz
Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz
Yeni Sabah.
BEDELİ
KURUŞ
PAZAR | *dnrC! Nuruosmanlyo No: 11 1 Tel adresli «YENİ SABAH? i İSTANBUL
, , Telefon: 20705
ŞUBAT
Oııblrinci Yıl
No. 3552
ABONE
Türklyo
Senelik 2800 Kr 8 aylık 1500
3 aylık 800
1 aylık 300
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MİİDAFİİYİZ ★
İkinci Dünya Harbine aid heyecanlı ifşaat

Ankaradaki heyecanlı ve
mühim casusluk hâdisesi
İktidar ve
Karar
nkara haberleri hep hayret uyandıracak o-laylann hikâyesi İle doludur. Sabık ve lâhik İki Halk Partili Bakanın birbirine hlicum etmesine, birinin diğerini âcizle, beceriksizlikle itham eylemesine ne buyrulur? Filhakika eski İzmir belediye başkanı ve Sağlık Bakanı Behçet Uz, Günaitay kabinesinin Sıhhat Bakanına taarruz etmiş ve onu âcizle itham eylemiştir. Böyle bir hücumu faraza bir demokrat veya Millet Partili, hattâ bağımsız biri yapsa idi derhal o kimse psikopat olmakla, karamsarlık göstermekle suçlandı rılırdı. Daha ileri gitse rejim düşmanlığı damgası da üzerine yapıştırırdı.
Behçet Uz’un şimdiki hükümeti beceriksizlikle ayıplaması belki yerindedir anıma bizzat Behçet Uz’un çeşitli Bakanlıklarda ne dereceye kadar muvaffakiyet gösterdiği de kimsenin hatırından çıkmış değildir. Bir aralık Ticaret Bakanlığı sandalyesine oturduğu devrede, havadan Adanaya bir seyahat yaptığı sırada yükseklerimizden o-valanmızı görünce Türkiyede mahsulün çok bereketli olduğunu millete müjdelemiş ve vesika ve taİKİİt usullerini lâğvederek serbestlik cereyanına kendini kaptırmıştı. Böyle bir gafletin, bu kadar acele hükmün ne kadar sakat olduğu bir ıniid-det sonra memleketin çektiği sıkıntı ile anlaşılmış ve tekrar tahdit sistemine dönülmüştü. Bu kadar yakın geçmişi Behçet Uz’un oııntarak şimdiki Bakanlara şahsen hücumu acaba nasıl izah olunabilir? Halk Partisi mensuplarından olup bir defa Bakanlık yapmış olanlar artık o zevkin hasretile kendisinden sonra gelenlerin hiç birini bir türlü beğenmiyorlar, beğenemiyorlar ve bfiylece kapalı bir yoldan ve zımnen tekrar kendilerinin iş başına gelmelerile her şeyin düzeleceği vehmini ulandırmak istiyorlar. Eski Ziraat Bakanı Faik Kurdoğlu da kendisinden sonra gelenlere hürüm lanla bulunmadı mı?
Onlar böylece sandalye ve mevki kavgası yapadursunlar-, memleketin iktisadi durumu dü-aelmeğe doğru bir meyil göstermiyor. Faraza şu biidce mes’e-(Devamı: 8a. 3 - Sü. 5 de)
Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
20 Şubat Pazar
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve lıamie ile Türk Basın Hayatında yeni bir hâdise olacak
Von Papen9 in Nurenberg9 de yaptığı ifşaat
Bir Amerikalı gazeteciye göre Ankaradaki Ingiliz Elçiliğinde çalışan Arnavud bir kavas, Kahire ve Tahran görüşmelerinin zabıtlarını Almalılara satmış!
Sadak, harb içinde, Majlno defterini imzalarken
Dışişleri Bakanımız bugün Bevinle Londra da görüşecek
Brüksel: 12 (a.a.) (özel muhabirimizden) — Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak şerefine
Atlantik Paktı
Norveç Dışişleri Bakanı, Amerikaya malûmat toplamak için gittiğini söylüyor
Nevyork, 12 (a.a.) — (Afpo
Norveç Dışişleri Bakanı Lan-ge. Ingiltereye hareketinden evvel beyanatta bulunarak İskandinav ve Atlantik paktlarının uzlaştırılabileceğinden şüphe et fiğini söylemiştir. Lange, Birleşik Amerikaya yaptığı seyahatin kendisine malûmat toplamak imkânını verdiğini ve şim-
(Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 de)
dün akşam Belçika Başbakanı ve Dışişleri Bakanı M. Spaak tarafından büyük bir ziyafet verilmiştir.
îki Bakan bugün tekrar görüşeceklerdir.
Necmeddin Sadak bugün Tür kiye elçisinin vereceği öğle yemeğinden aonra uçakla Londra-ya hareket edecektir.
Londra: 12 (a.a.) (Reuter) — Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Saduk bu akşam Brükselden Londraya uçakla gelmiştir.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. « de)
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz
-1-

sat Mahmut Karakurt muharririmizle konuşurken
Büyük adliye yangınında yanan dosya hakkında yarın Mecliste müzakere-ler cereyan edecek
Ömrümün Tek Gecesi
nasıl yazıldı?
Esad Mahmud diyor ki
Ankara, 12 (Hususî) — Meclisin Pazartesi toplantısında E-m n Soysalın bir sorusuna Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir. Emin Soysal, bir İlk öğretim müdürünün yazı ile öğretmen vc öğrencilere tavsiye ettiği, hükümet aleyhindeki bir kitap n ne muamele yapıldığını sormaktadır. Bundan başka İstiklâl mahkemesinde mahkûm olan Dr. Şefik Hüsnü ve komünistlere dair olup İstanbul adliyesi yangınında yanan dosya hakkında Başbakan yardımcısı tarafından cevap verilecektir.
Dr. Bedri Niyazi hakkındaki kafileşen cezanın neye infaz e-dilmediği sorusuna da Adalet Bakanı sevap verecektir. Ayrıca Bedri Noyanın affı İçin Mecliste bir de tasan vardır. Pazartesiye Mecliste yol vergisi tasarısı da konuşulacaktır.
“Kocası olduğu halde kocasına söylemeden seven kadın sadece günahkârdır, fakat aşkı hürme l edilmeğe lâyıktır.,,
. 9°^. Menin bllmedlkleri de of nl roman hakkında bir konuşma «Isbette çoğalır, diyenlere hak yaptıktan sonra, gerek eserleri, geriyorum. Esat Mahmut Kara- gerek hayatı ve şahsiyeti hak-Biu-t 11* gazetemize yazacağı y«J (Devemi ı 8a. 3 • «ü. i da)
New Herald Tribüne gazetesinin son posta ile gelen nüshalarından birinde şayanı dikkat bir yazı görülmüştür. Mezkûr gazetenin Batı Avrupa muhabiri Edwin Hartrich’in yazdığına göre, Tahran ve Kahirede Roö-sevelt, Churchill, Staün ve Çan-kayşek arasında yapılan konuş malar ve hazırlanan harb plânları, harb sırasında Alman casus teşkilâtı tarafından ele geçirilmiş ve 200 bin Sterlin karşılığında müttefiklerin bu en gizli harb ve siyaset plânları kasım 1943 ile nisan 1944 tarihin de înr. 1 tefenin Ankara Büyükel çişi 1 ;.gh-Knacchbull - Huglıas-sen'iıı özel kasasından çalınmıştır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 da)
Çörçil
Marasııı
Kurtuluş bayramı
Maraş: 12 (a.a.) — Maraş' kurtuluşunun 29 uncu yıldönümü, dündenberi sürekli bir surette yağmakta olan kar altında (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
Rize Milletvekili Falıri Kurtuluş
(recebi
BÜYÜK EDEBİ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARaKURT
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül m e iniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik»
Eğitim Bakanlığının Türk aleyhtarı eseri
Klâsikler serisinde yayınlanan Vadim iiuvanlı
-2
HAZRET-i ÖMER
eserin nefret uyandıracak satırlarını neşrediyorH» • ——
Üç gün önce Büyük Millet Metlisine Fahri Kurtuluş tarafından bir takrir verilmiştir. Bu takrirde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından neşredilen bir tercüme eserin Türklüğü tahkir eder mahiyette olduğu ileri sürülmüş, böyle bir eserin neşrine
nasıl müsaade oldunduğu sorulmuştur.
Eşer, Vadim adıyla Rus muharriri Lermontof'dan tercüme edilmiş ve Ankarada basılmıştır.
Eseri neşreden Millî Eğitim (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Çakmak Kaçakçılığından sanıklar tahliye edildi
Kanun Resmi Gazetede neşredildi ve yürürlüğe girdi; fakat Tekelin bundan resmen haberi yok !
Çakmak ve çakmaktaşı satışını serbest bırakan 5321 Bavı ve 7.2.949 tarihli kanun Resmi Gazete ile yayınlanmış ve neşir tarihi olan 10 Şubattan itibaren mer’iyete girmiştir.
Kanun gereğince çakmak ve çakmaktaşı kaçakçılığından mütevellit suçlar da kaldırılmış bulunmaktadır. Bu cümleden olmak üzere çakmaktaşı ve çak-(Dcvaını: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Konferans vermek için Amerikaya gidiyor
Londra: 12 (a.a.) (Lps.) — Çörçil 18 Martta Queen Elisa-beth Transatlantiği llo Birleşik Amerikaya gidecektir. Eski Baş (Dovaını: Sa. 3 • sü. 3 do)
Macar Hükümeti
Peştedeki Amerikan Elçisinin geri çağrılmasını istedi
Vaşington; 12 (ap.) — Macar hükümeti. Birleşik Amerikanın
Doğulu gençlerin protestosu
İstanbul niveraiteBİnde Dokuyan Doğulu gençler, dün pir toplantı yaparak yurtta bir (Şark - Garp) yapılmasını protesto eltiler
Dünkü toplantıya İştirak elen Doğulu Üniversiteliler ((Yazısı t nel sayfada)
Budapeşte ortaelçisi Selden Cha pinin geri çağrılmasını Amerikan hükümetinden istemiştir.
Vaşington: 12 (Radyo) — Macar hükümetinin Peştedeki Amerikan Ortaelçisinin geri çağrılmasını istediği anlaşılmak tadır. Birleşik Amerika hükümetinin elçinin geri gelmesine itiraz ctmiyeceği yetkili çevrelerde söylenmektedir. Amerikanın, Kardinal Mindszenty hâdisesinden dolayı Macaristan nez-dinde protestoda bulunduğu ma lûmdur.
Basın kanununun tâdili için incelemeler devam ediyor
Ankara, 12 (Hususî) — Adalet Bakanlığında basın kanununun değiştirilmesi İçin inceleme ler yapan komisyon bugünkü toplantısında Ingiliz Basın Kanununu İncelemiştir. Bu meyan-da İstanbul Gazeteciler Cemiyeti fhrafından gönderilen programın İncelenmesine başlanmıştır.
Bügük Halifenin Hagalı ce İMmlgelin genişlemesi
Yazan : KADIRGAN KAFLI
-3-
Sultan Haıııid’in Cinayetleri
Yazan : AYHAN
4-
îkbal Kalfanın Mirası
BÜYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan: BEHÇET SAFA
-5-Ranıazan Güreşleri
En büyük pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mun-dericatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksınız.
DÜRÜST TENKİD, BOL VE YENÎ HABER, OLGUN FİKIR, DOĞRU VE MÜSAMAHASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Karakurduıı «Ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sızı şimdiden temin edebiliriz.
rAKViMDEN BİR YAPRAK i
Tekaüd kanunu ve aile hayatı
olmadan yaşamasını sağlıyan bu hak bizde bir dram, bir facia olmuştur.
ulijnay
eni tekaüd kanunu nıeolis komisyonunda tetkik edil-moktodlr. Hattâ kanunun üçto biri ufak tâdil- n'" terle kabul edilmiş, j Zannodorsenı incele • ——
meler biraz acele oluyor. Bunun tasarruf aşkı llo yapıldığını kabul o-delim. Fakat tekaüd ınes’elosl meni lokotle büyük bir «gayr-l- memnunluk» havası ostlren bir mos'ele halindedir.
Yeni kanun bu havayı ortadan kaldırmalı. Acolo edilirse tatbikatta, ban emsali mlslllO, sonesini bulmadan ek ve tâdil kanunları I-lo yürütülmeğe çalışılacaktır.
Evvelâ tokaüdlyenln no olduğunu tahlil edelim.
Uzun seneler dovlot vo millete hizmet etmiş vo emek vermiş olmanın kazandırdığı bir (hayal hakkıdır)! müemmen bir istikbaldir.
Bu maalesef şlnıdlyo kadar hak sn
hlplorlno toınonnl edllon şekilde te-
min odllemodl.
Dünyanın her tarafında gayot
sağlam esaslar üzorlno kurularak
emeklinin merde namerde muhtaç
Uzun soneler devlet ve mlllot uğrunda saçını süpürgo e4 den bir vatandaşın eski tekaüdiye
olarak aldığı maaşla yaşamasına imkân yoktur. Ölünooyo kadar çalışmağa mecburdur. Çalışamazsa di-loneoektlr yahut gooe gündüz ellerini açıp Cenabı Haktan bir an evvel ruhunun kabzedllmesinl duadan gayri yapaoak bir şeyi kalmamış-
Memleketi pok tabii olarak yeni kanunun, bu mülkün hizmetinde saç sakal ağartmış vatandaşın hayat hakkını teinin eylet «sini boklıyor. Kanun o suroîlo hazırlanma-lıdır ki artık bundan sonra bir «Tekaüdiye mos'etosl» diye bir şey kalmamalıdır.
Böylo diyoruz amma tasarı bize
bu bcklodlğimlz gayoyl galiba temin
edemiyor.
Moselâ kanunda bir (iştirakçiler)
bir do (Tevdiattılar) var. (İştirak-
■w Lütfen şayiayı çovirinia —
Cihad Armanın
'Hazırladığı Spor sahifesini
6 ncıda okuyunuz

Comments (0)