Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Yeni Sabah
CumnrteBİ
12
ŞUBAT
19 49
Onbirincl Yıl
No. 3551
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAfİİYİZ
İdare: Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 20795 SAYISI HEP YERDB 10 KURUŞ
ABONE BEDELİ Türklyo Ecnebi 8enellk 2800 Kr. 0400 Kr. 9 aylık 1500 » ÎB0° * 3 aylık W0 > 18°° » 1 evlik 300 » 900 »
VAN'DA KAR
Telgraf direklerini örttü
Van: 11 (a.a.) — Bir haftadanbcri devam eden kar ve fırtına bütün yollar üzerinde münakaleyi dur-durmuştur. Bazı bölgelerde kar telgraf direklerini örtecek bir yüksekliktedir. Kınlan telgraf hatlarının tamirinde bu yüzden güçlüklerle karşılaşılmaktadır.
Kimsesiz Çocuklar Tasarısının Müzakeresinde

20 Şubat Pazar
Halef - Selef İki Sağlık Bakanı birbirlerine girdiler
Yeni Sabah
Yeni teknik, yeni kadro, yeni bir hüviyet ve hamle ile Türk Basın Hayatına bir güneş gibi doğacak
Binden fazla memur
"L„cetvelinealınıyor
B. Uz, hükûn etin âciz ve cesaretsiz olduğunu söyledi
20 Şubatta 5 yeni tefrikaya birden başlıyoruz -1-
Böylelikle büdcedel milyon 700 bin lira tasarruf sağlanacak
Kemali Beyazıd selefine şiddetle cevap vererek hazırladığı tasarının hayal mahsulü olduğunu iddia etti

BÜYÜK EDEBÎ ROMAN
Yazan:
ESAD MAHMUD KARAKURT
Amerikan askerî hazırlıkları
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Başkan Truman, Kolombiya üniversitesi rektörü general E-
Aralorınâa şufiletli münakaşalar teüeyan eden halef selef iki Sağlık Bakam Behçet Uz, Kemali Beyazıt
Asgari kadro incelemeleri devam ediyor
Arlara: 11 (Hususi) — Hükümetle muhtelif dairelerde münhal olup L cedveline alman memu»lakların miktarı bini mütecav z olup bundan temin edilen maaş ve ücret tasarrufu bir milyon 700 bin liraya baliğ olmaktadır. Hükümet dairelerinde ilerisi için tesbit edilecek asgerî kadrolara esas teşkil edecek incelemelere devam olunmaktadır. Bu işe memur edilen Ord. Prof. Neumark ve arkadaşı raporlarını verdikten sonra Maliye Bakanlığınca bir tasan hazırlanacaktır.
Memurlar hakkında bir sözjü soru Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugün-
kü toplantısında Refik Soyerin memurin kanunu tasarısına dair sorusuna İçişleri Bakanı Mehmed Emin Erişirgil cevap vererek bahis konusu olan tasarının daha Haşan Saka hükümeti zamanında hazırlanmış olduğunu, fakat muhteıif Bakanlıklarda beliren müta’d-alaıın birleştirilmesi İçin mes'elenin uzamı j olduğunu, Giinaltay kabinesinin memurin kanununun bazı maddelerini ihtiyaca göre ayarlamağa karar verdiğini ve tasarının yakınla Meclise getirileceğini bildirdi.
Soru sahibi, Bakanın verdiği izahata le-§ek\iır ederek gecik ilmemesi ricasında tr.ı-
Ankara: 11 (Hususi) — Ki siz gocuklar halikındaki tasan -yı incelemeğe memur komisyon Refik Ahmet Sevengilin başkan -lığında toplanarak uzun müza -kerelerde bulunmuştur. Sağlık Ba kanı Kemali Beyazıt! hükümetin noktal nazannı anlatarak tasa -r.nın bugünkü haliyle tatbik ka -tillyetl olmadığını, pek büyük ve tahakkuku imkânsız programı gö (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Büyük muharririn Yeni Sabah için hazırladığı bu eser şimdiye kadar yazdıklarının en güzelidir. Bu eseri TÜRK Matbuat Tarihinde görül merniş maddî fedakârlık mukabilinde elde ettik.
Askere alınan
memurların
Lâf ebeliğile Demokrasiye
Gidilemez
tın Halk Partisi yine rültülü ve uzun bir lantı yaptı ve suiistimallerle sahil mücadele edileceği lıakkındaki raporun münakaşacına devam etti. Sonunda raporu hükümete vermeğe ve iiç ay nihayetinde hükümetin lüzumlu gördüğü kanun projelerini tekrar grupa getirmesine karar verdi. Böylece suiistimallerle boğuşma işi de birinci derecede bir tedfin merasimi ile kapandı. Çünkü bir Halk Partili milletvekilinin gayet veciz, ve canlı bir şekilde ifade ettiği gibi tâ 1839 —aınan yanlış görmeyiniz, 1939 değil 1839— dan-beri yâni Gülhane Hattı Hümayuna okunalıdanheri, bir küsıır asırdır, bu rüşvet ve suiistimali önliyeceğimiri v&detmekle meşgulüz. Fakat nıiisbet ve kesin bir adım ahlamıyor. Said Köksal’ın belirttiği gibi evvelce yapılmış suiistimallerin üzerinden bir sünger geçirmek olmaz Heın gelecek fenalıklarla uğraşılmalı, hem de geçmişlerin hesabı görülmelidir... Ne kadar güzel ve parlak söz. .
Fakat fiiliyatta ve hakikatte vaziyet odur ki fenalık ve suiistimali adeta teşvik ediyoruz. Milyonluk İşlerin hesap ve kitabı bir türlü sorutamıyor. Şu acı tesadüfe bakın ki dün bir yandan bu suiistimal ve irtişa’ işleri İle parti grupu harıl harıl uğraşırken Atıf inan işi de tâli komisyondan karma komisyona gelmiş, adalet ve anayasa kar-nıa komisyonu da mes'eleyi e-«*»h ve etraflı bir şekilde inceltebilmek lcin Büyük Millet Meclisinden iki ayhk munzam bir mühlet daha istemeğe karar vermiş. Bilindiği gibi evvelce meclis bu İşi karma komisyona havale etmişti. Araya yaz tatili girdiği için mes'ele asııı-â(da kalmıştı. Bilâhare üç aylık bir mühlet istendi. Şimdi o mühlet de bitmiş olduğu Içiıı yeni İki aylık bir müddet ilaha İstenecekmiş!... Hayret .. Halbuki bilindiği gibi karma komisyon gûya dâva çabuk lıallo-lunsun ve komisyondan komisyona giderek sürüncemede kalmasın diye kurulmuştu. Atıf î-nanm Bekir Kara ile buğday I-* ve İzmir piyasasında bazı ta-r r erle para ayarlanmasından İOİ.JI İlgili „|dügu etr,„odaU Wl-nMl.r iki kll.ur evvelo
f*d‘‘r gitmekti!,. Arada,, İki VU.ur „l zaman ba|(Ic
bir türlü bu tahkikatın yürüyc-(Dtvamn 8». 3 « Sü. a a»)
Maraş'ın Kurtuluş Bayramı

Kahraman Maraş, 29 yıl evvel bugün düşman istilâsından kurtulmuştu
Maraş; 11 (Hususî muhabirimizden) — Yarın, kahraman Maraşin düşnmıı istilâsından kurtuluşunun 29 uncu yıldönümüdür. Milli tarihimizde, şerefli bir mevki kazanmış olan Maraş, 29 yıl önce böyle bir günde, düşmanı kovmuş ve mukaddes hakkı olan istiklâline kavuşmuştu. 12 şubat tarih . sade Maraşhlann değil, bütün Türlflerin hafızalarındı* ebediyen yaşıyacak bir tarihtir.
Maraş, bu tarihî günü kutlamağa hazırlanmaktadır. Yarın yapılacak merasimin programı itina ile hazırlanmıştır. Şehir şimdiden donatılmıştır.
D.P.
İstanbul
teşkilâtındaki ihtilâf
Genel Kurul çıkan haberleri tekzip ediyor
Ankara: 11 (Hususî) — Demokrat Partiden bildirildiğine göre D. P. İstanbul il idare kurulundan Doktor Mükerrem Sarol’un Haysiyet Divânına verileceği yolundaki haberin aslı yoktur. Yine bildirildiğine göre İstanbul D. P. il idare kurulu ü-yrieri, parti işlerine dair temas-______(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
50 bin
Ankaralı
Gripten yatıyor
Ankara, 11 (Hususi) — Ait-karada gribe yakalananların kayısı 50 bini bulmuştur. Gribe yakalananlar arasında Başbakan Günaltay’ın da bulunduğu , bildirilmektedir.
durumu
-2-
HAZRET-i ÖMER
Büyük Halifenin Hayalı ve islâmiyelin genişlemesi
Yazan: KADİRCAN KAFLI
Eisenhower yeniden iş başına getirildi
Orduda geçen müddetin memuriyet hizmeti müddetine sayılmasını teklif
-3-
Sultan Hanıid’in Cinayetleri
1 azan t AYHAN >
— 4 —
Ikhal Kalfanın Mirası
Sadak
Brükselde
isenhower’in, Birleşik Amerika kurmay heyetleri müşterek komitesi başkanlığı vazifesini muvakkaten ifaya memur edildiğini bugün öğleden sonra açikla-
Vaşington: 11 (a.a.) (afp.) — Birleşik Amerika askeri nınh filleri, Amerika Genelkurmuyı-
eden kanun diin müzakere edildi
Ankara: 11 (Hususi) — Bugün kü Medis’te Bingöl milletvekili Feridun Fikri Düşünsel vo Bolu mllctvekili Lütfü Gönenin maaş kanununa t* kanım tekliflerinin müzakeresinde bir enk milletve -killeri söz aldılar ve tnsanyı tek -(Devamı: Sa. 3 - s(i. 3 de)
BVYÜK CİNAYET, AŞK ve MACERA ROMANI
Yazan : BEHÇET SAFA
— 5 —
Ramazan Güreşleri
En biiyiik pehlivanlık tefrikası
Yazan : Eski bir pehlivan
Pazartesi günü Londrada Bevinle görüşecek
Brüksel: 11 a.a — (özel muha birimizden)
Dışişleri Bakanı NccıııeddlTı Sadak ve kendisine refakat eden dış işleri Bakanlığı üçüncü daire u • mum müdürü BÜlcnd Uşaklıgll Kent bu sabah 5.30 da Brüksel
(Dovanıı: Sa. 3 ■ SU. 7 de)
Eminönü - Unkapanı yolu açılamıyacak
Vali, imkânsızlık karşısında deniz kenarına bir yolun yaptırılmasının düşünüldüğünü söyledi
Şehir Ge.ıel Meclisi, dün eaaf 15 te toplanmıştır. Gündemdeki maddelerin ilgili komisyonlara ha
Çok çocuklu hâkimlerin
ikramiyeleri
Birikmiş paralarla hâkini çocuklarının Ankara Hukuk Fakültesinde okuttu-rulmanına dair komisyon raporu Mecliste kabul edildi
Ankara 11 (Hususi) — Bu günkü Meclis toplantısında çok-ço' vklu hâkimlere verilen ikra-‘ mıycler lıakkındaki kanunu kal-| (Devamı: Sa. 3 - Sil. 7 te)
valesinden sonra evvelce maka ma verilmiş olan takrirlerin ce ■ vaplandınlmasına geçilmiştir.
Galata küplüsüne İyi bakılma dıgına dair takrire Fen işleri MI) dürü ve Vali cevap vermişler, ayıdan tahsisatın nz olduğunu söylemişlerdir.
Vali, Eminönü - Uııkapanı arsamdaki yol açılmadıkça ,köprü deki yükün azalmıyacagını belirt mlş vo demiştir ki:
— ükûmet, partiler, matbua*, hattâ mecKıiniz dahi İstimlâkin şiddetle aleyhindedir. Biz, Unka-panından Hale kadar olan kısmı istimlâk ettik ve bu İş İçin 3 milyon lira harcadık. Fakat tahliye İşin Öe çok büyük güç’üklerlc karşı • ’ taşmaktayız. Bu bakımdan bu ’ yolun açılması şimdilik gayri | kabı .■•ı,. Biz bnjVa çarelere baç-( Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Bolu ara seçimleri
Mecliste münakaşalar doğurdu
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahı, daha dolgun mün-derecatla göreceksiniz. Yeni Sabahın, neden bu kadar aranıp okunduğunu, 20 Şubatta daha iyi anlıyacaksımz.
Şiddetli lenkidlerde bulunana Tahtakılıç; seçimlerde en ince teferruata kadar hassasiyet göstermedikçe memleketin seçim şikâyetlerinden kurtulamıyacuğını söyledi.
Ankara: 11 (Hususî) — Meclisin bugünkü gündeminde Ankara milletvekilliğine seçilen Doktor Ahmed Selgil ile Bolu milletvekilliğine seçilen Hıfzır-
rahman Ra-şit öymenin seçim tutanakları hakkında tutanakları inceleme komisyonunu raporlarının okunması da vardı. Ahmet Selgilc ait rapor okundu, oya kondu, ve ekseriyet tarafından kabul edildi, öymene dair tutanak raporu okunduktan son ra Ahmed Tahtakılıç söz alarak seçim kanununun yeniden göz-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 9 da)
İSTANBUL
Belediyesinin Dikkatine
Prof. Kenan Öner
Tehlikeli bir kalb
krizi geçiren
Kenan Öner
iyileşiyor
Geçirdiği bir kalb krizi neticesinde bir nıiiddettenberi rahatsız bulunan Millet Partisi •İstanbul Balkanı Avukat Prof. Kenan öner'ln iyileşmeğe yüz-futtuğu öğrenilmiştir.
(Devamı: Sa. ’ - Sü. 6 ila)
Beş giindenberi çöpçü uğra-mıyan asfalt caddeler var
Birkaç gün evvel, Beyoğlu semtinde oturan bir kısım vatandaşların şikâyetlerini yine bu sütunlarda aksettirmiş, Beyoğlu Kaymakamlığı ve Belediye Şubesinin alâkasızlığı yüzünden bazı âmme hizmetlerinin ııasıl felce uğradığını kaydetmiştik. Şayanı hayret ve eseftir ki, aldığımız yeni bazı şikâyetler, Beyoğlu Kaymakamlığının, halkın derd ve şikâyeti ile zerrece alâkadar olmadığını, yapılan neşriyatı umursamadığını hâdiseler göstermektedir.
Yine, sinema holleri knrabor-i Devamı: Sa. |. Sü. S de)
DVRLST TENKİD, BOL VE YEM 1IABER, OLGUN FİKİR. DOĞRU VE MUSAMAHASBZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE.
VE YAZILAR
Yeni Sabahın 20 Şubattan itibaren daimî okuyucuları arasına mutlaka siz de katılınız.
Esad Mahmud Kurakurdun «ömrümün Tek Gecesi» romanına benzer bir başka edebî eser okumadığınıza sizi şimdiden temin edebiliriz.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Bere Mes’elesi
Bir deli kuyuya bir taş atar, Kanunda zlkrodilon «-şapka» bir kırk akıllı çıkaramaz, dor- küldür. Yoksa bu nam altındn blfl ter. İki deli Mecliste Arab- eerpu» yoktur. Fötr »apka vardırg oa ezan okudu; ga- r~^—-—
zetelorde bir sürü de- j U L U I' dlkoduya sobeb oldu.---
Hattâ bunıın ucu, baslarına bere giyenlere kadar dokunuyormuş. Çünkü gazetelerden öğreniyoruz kİ zabıta baslarına bere giyenleri karakola götürüyormuş. Geçende fâzıl doslunı Raif Oğan bere hakkında pek etraflı bir yazı yazmıştı ve İki kore İki dört eder gibi berenin bir nevi şapkadan başka bir »ey olmadığını Isbat eylemışll.
Zabıta hakikaten bore giyenlerin şapka kanununa muhalif haroket ettiklorinl zannodiyorsa bunda hatâ edlldlftino »übho yoktur. Zira 35.11.1341 tarihinde noşredıien 971 numaralı şapka kanununda berenin ınonınu, olduğuna dair bir kayıt yoktur. Şapka kanunu da halkı —zaten bizim olmiyan— bir serpuşun zovahlrlne bağlanan taassub-dan kurtarmak İçin ncşrolunınuj ve pclı İsabet edilmiştir.
N A I { hasır »apfca vartinv ——----------U (ilindir şapka vardır f*
Bir serpuşun kanuna uyına»/ için mutlaka şapka kaydını kullanmağa ne lüzum var? EsM? bu kaydı katiyen İstiyorsak o za(* man kasket de, nıelon da, «ilindi/ de, kantiyer de şapka değildir. Boy le kıyas olur mu?
Şapka kanunu 1341 de yâni de neşredildi. Aradan çeyrek bir zaman geçmiştir. Yirmi dört • sone sonra bu bahsi bir adım ılor» lememış gibi muhakeme etmok doğ* ru olur mu?
Şapka mes’olesl şekle ald olduğtf halde, yerleşmiş bir Inkılâbdır. Biri gün ondaıı şübha etmeği ve ona tak rar avdot etmeği yorslz buluyoruz. Fakat başkaları tabiatilo bunu yersiz bulmıyabllirlor. Zira pek .ilâ düşünülebilir kİ, şapka basın dıs.nâ giyilir. İçini doğiştlren bir vata* olamaz. Eğer böyle olsaydı, y.uıl
— Lütfen sayi.çr.ı veririni» —

Comments (0)