Muamele vergisi kanununda yapılacak değişiklik esaslarının tesbit edilmesine başlandı
Edirne’de açılan Beden Terbiyesi öğretmen okuluna bu yıl 63 öğrenci alınacak
Sene 27 — No. 9636 — Fiatı her yerde 10 kuruştur.
SALI 14 Ağustos 194B
Sahibi: Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Japonya nihayet teslim oldu
Japonyanın teslim olması
Avrupaya uzak bir harb sahası sayılmakla beraber Japonyanın teslim olması, hem tesirleri, hem mahiyeti bakımından Almanya. Din yenilmesinden daha ehemmiyetlidir.
Japonyanın suçu daha ağırdır. Çünkü birinci dünya harbinden sonra ilk tecavüz ve istilâ siyasetine önayak olan ve bin güçlükle kurulmasına çalışılan milletler arası emniyet yapısına ilk kun. dağı koyan oduı.
1931 de Mançuıiyi alarak, kendisi hakkında verilen bazı karar, lan 1933 de Milletler Cemiyetinden çekilmekle karşılıya» Japonya, tecavüze ses çıkaramıyan dünya sulh kurulunda, başka, sına cesaret veren büyük gediği açtı. 1936 da tekrar Çine saldırarak söz hakkının yalnız kuvvette olduğunu ispat etti,
1940 yılında Almanya ve İtalya ile meşhur üçlü paktı imzalayan Japonya dünya paylaşmasında kendine Asyayı ve Uzak Doğuyu ayırarak 1941 sonunda Amerika, ya harb ilân ettiği zaman büyük denizlerin aşılmaz mesafelerini en değerli müttefik saymıştı. Gerçekten, Avrupayı kaplamış bir Almanya ile pençeleşen Amerika ve İngiltere karşısında Japonya, Pasıfiğin uçsuz bucaksız genişliği içinde tehlikeli bir düşmandı. En ileri garp tekniğini en iptidaî Asya kültürüne aşılamış olan bu alt. mış milyonluk kitle Amerika ve lngiltereyi yıllarca uğraştıracak bir musibet gibiydi.
Japonyanın teslim olması bir medeniyetin zaferidir. En geri insanlara bağlı, Avrupalıya ve beyaz İnsana düşman, ölümden yılmayan cesaretini koyu ırk ve din taassubundan alan, Tanrı gibi taptığı İmparatorun ve bazı asker zümrelerinin elinde oyun, cak olan bu millet, oturduğu adalardan taşarak kıtaya yerleşmek, dünyaya meydan okumak niyetinde idi, Japonyanın yenil-mesile, en çabuk çoğalan ve en kolay yayılan bir milletin tehll. keli militarizmi ortadan kalkıyor. Fakat bundan başka, bir milletin kültürü ne kadar geri ve iptidaî olursa olsun, garp tekniğini be-nimsiyerek kendi millî gelenekle, rine bağlı, jmparator hanedanını Güneş Tanrısına kadar çıkaran Ortaçağ çeşidi sosyal müesseseler İçinde dahi kudret ve kuvvetini, refah ve saadetini koruyabileceği, hattâ Avrupa medeniyetine üstün olabileceği kanaatini de yıkmıştır. Çünkü Japonyayı bu acı duruma düşüren başlıca âmil, taassup ve cehalet eline en yük. Sek teknik kudretin geçmesidir. Almânyayı batıran Hitler gibi Ja-ponyayı ölüme götüren de, maddi medeniyete rağmen bugünkü dünyadan olmıyan duygular ve inanlardır
Japonyanın yenilmesi, bundan dolayı, yalnız dünyada sürekli sulh ve rahatlık yaratmakla kal-tnıyaeak, bizzat Japonyada yeni bir devrin, yeni bir medeniyetin başlangıcı olacaktır.
Doğan Güneş» imparatorluğunun batışı ve Mikadonun — Müttefiklerin şartı gereğince — teslim olması bir devletin, bir ordunun yenilmesinden daha derin bir mâna ifade eder: Japon milleti, bütün sosyal ve politik hayatının dayanağı olan Tanrı, mn yıkıldığını, vicdanının sarsıldığını duyacaktır. Bu vicdan sarsılışı, sosyal sahada, atom bom. basının maddî alanda yaptığı yıkıntılardan daha az tesirli olmı. yacaktır,
. Japonyanın teslim alınması, Müttefikler tarafından idaresi, ve nihayet Japon mil’etinin yeni hayat şekline, yeni İnanlara intibakı Almanya meselesinden hiç şüphesiz daha güç olacak, daha uzun sürecektir. Fakat bu çetin
Meclisin yaz tatili
Birleşmiş Milletler ana yasası yarın görüşülecek
Ankara 14 — Birleşmiş milletler anayasasının tasvibine dair olan kanun tasarısı Meclise gel. miş, dış İşler komisyonuna havale edilmiştir. Komisyon bugün toplanacaktır. Anayasanın yann görüşülmesi. Meclîsin bir müddet sonra yaz tatUl yapması muhtemeldir.
Dış Bakanımız Ankaraya gitti
Cumartesi günü şehrimize gelen Dış İşleri Bakanı Haşan Saka dün akşamki trenle Ankaraya dönmüştür.
Ormanvangınları
Tarım Bakanı Mecliste izahat verecek
Ankara 14 (Telefonla) — Yurdun çeşitli bölgelerinde son baltalar İçinde orman yangınları olmuş ve genişletmeye, mevcutları korumaya büyük gayretler sarfettlğlmlz ormanlarımız zarar görmüştür. Öğrendiğimize göre. Tarım Bakanı Şevket Rnşit Hatiboğ-lu. Büyük Millet Meclisinin yarınki toplantısında, bu yangınların sebepler! ve hükümetçe alman korunma tedbirleri hakkında İzahat verecektir.
Ramazan pideleri
Ramazanın devamı mllddetlnce ts-tanbulda pide çıkarmak üzere îırın-cılann Belediyeye yaptığı müracaat Ticaret Bakanlığına bildirilmişti. Bakanlık bu müracaatı uygun bulmuştur. Ekmek kartlarlle satılacak olan pideler yarından İtibaren yapılıp satılmağa başlanacaktır.
Yumurta büyüklüğünde Jolu
Kars’ta mühim tahribat yaptı
Kars 14 (Akşam) — Dün şehrimize, şimdiye kadar eşi görülmemiş büyüklükte dolu yağmıştır. Yumurta büyüklüğünde, 50 gram ağırlığında olan dolu bir çok tarlaları mahvetmiş, ayrıca sayısız kümes hayvanlan, buza, ğı öldürmüş, camlan kırmıştır. Zarar miktarı henüz tesbit edilmemiştir.
Dağıtıma ağustos sonunda başlanacak
Ankara 14 (Telefonla) — Sümer Bank tarafından kupon karşılığı memurlara verilecek elbiselik kumaşların dağıtımına bu ay sonunda başlanacaktır. Yeril fabrikalarımızın mamulatından yapılacak olan bu dağıtım İçin her daire hazırladığı bordroları göstererek kupon alacaktır. Bu serer dağıtılacak kuponlarda her hangi bir yanlışlığa meydan verilmemesi İçin bazı değişiklikler yapılmıştır. Kuponların arkalarına İsim ve soyadı yazılacak ve bunu ancak kupon sahibi kullanabilecektir. Her kupon karşılığı bir elbiselik kumaş verilecektir. Elbiselik kumaşın flatlerl 15 İle 20 lira arasındadır.
Hürriyete dair
gayretlerden medeniyet ve sulh dünyasının ilerdeki kazançları da o nispette büyüktür,
Japon harbinin umulduğundan çabuk bitmesinde bugün için iki fayda var: Biri, Avrupada har. bin sona ermesine rağmen çok geciken sulhun gerçekleşmesidir. Sulh Japonya harbinden sonraya bırakılmıştı. Bu yüzden Avrupa milletlerinin katlandıkları sıkıntı, hem siyasî istikrarsızlık, hem de sefalet bakımından bunaltıcı olmaya başlamıştı. Avrupaya ne. fes aldıracak sulh nihayet yaklaşmış oluyor.
Daha az ehemmiyetli olmıyan başka bir netice de, Pasifik harbini kendisi için Avrupanın bin bir derdinden üstün sayan Ame. rikanın, maddî ve mânevi bakımdan, Avrupa ile daha yakından alâkalı olmaya İmkân bulması, dır.
Japonyanın çabuk yenilmesile dünya kurtulmuştur.
Nccmeddin Sadak
18 milyona iş bulmak lâzım
Bir Amerikan âyanınm demeci
New.York 14 (R.) — Ayandan Kilgord radyoda yapmış olduğu bir konuşmada Amerikanın pek yakında 18 milyon er ve harb işçisine İş bulmak gibi güç bir mesele Ue karşı karşıya kalacağını bildirmiştir
Amerikan fabrikaları otomobil yapmağa hazırlanıyorlar
New.York 14 (R.) — Harb şimdi bittiği takdirde Amerikan fab. rikalanndan sene sonuna kadar 500.000 otomobil çıkacaktır.
Japonyaya karşı savaşın bittiği anlaşılırsa, gelecek sene Amerikan fabrikalarından 4 milyon otomobil çıkacaktır.
Bir otomobil kazası
Yaya kaldırımındaki iki kişi yaralandı
Dlin gece yarısına doğru Tarlabaşı caddesinde İki kadının ağır surette yaralanmaslle neticelenen bir otomobil kazası olmuştur. Hâdise şöyle cereyan etmiştir:
Taksimde Sakızağacında oturan şoför, Selim; İdaresindeki taksi He Tar-labaşı caddesinden İlerlemekte iken, birdenbire mukabil İstikametten süratle gelen bir motosikletle çarpışmamak için direksiyonu kırmış, fakat bu sırada otomobil hemen hemen yaya kaldırımına çıkar gibi olmuştur.
Bu sırada kaldırım kenarında bulunan, Kasımpaşada oturan Angellki ile, o civarda Yağhane sokağında oturan Olemblya, taksinin sadmelerine uğramışlar ve muhtelit yerlerinden ağır surette yaralanmışlardır.
Hâdiseye el koyan zabıta, İki yaralıyı Beyoğlu hastanesine kaldırmıştır. Tahkikata bu sabah savcılık da el koymuş, şoför Selim soîgu altına alınmıştır.
Memurlara kumaş
Atom devrine girerken .
Yazan: Halide Edil» - A di var Yarınki Akşam'da t J
DİK K A TLER:
Fevk - el - ilâh
Japon imparatoru Japonlarca Allahtır Teslimden sonra bir Amerikalı komutan, Mikadn’nuıı âmiri vaziyetine girecek. Demek ki, Amerikalı general yahut amiral fevk-el-ilâh oluyor!!!
Bıı Iıarbde, Mihverciler, kendi, leriııi »fevk-el-beşer» ilân eltilerdi. Bakın hele başlarına «fevk • e! - ilâh» geldi!!
En iyisi, basit bir insan kalmakmış.
Tokyo radyosu bu sabah Müttefik teslim şartlarının kabul edildiğini bildirdi § _____________________ o
Nev.York 14 (Owi) — (Sabah saat on). Tokyo radyosunun şimdi bildirdiğine göre Japonya müttefiklerin teslim şartların: kabul etmiştir.
Vaşington 14 (Owi) — Domei Japon haberler ajansının bildirdiğine göre Japon hükümeti. Bir. leşik Amerika hükümeti tarafından Tokyoya gönderilen notadaki müttefik teslim formülünü kabul etmiştir.
Domrl ajansı bu haberi Japonya saati ile 24 de, yani Tokyo radymunun Japonyanın teslim teklifini ilk defa olarak bildirme, sinden 90 saat 19 dakika sonra vermiştir. Domei ajansı bu ha. beri İki defa bildirmiştir.
Londra 14 (R.) — Japon resmi haberler ajansı Domei. bu sabah saat onda Japon İmparatorunun bir beyannamesini neşretmiştir. Bunda. Potsdamda kararlaştırılan esasların Japonya tarafından ka. bul edildiği bildirilmektedir. Ja. ponyanın cevabı açık olarak ts-viçreye bildirilmiştir. İsviçre hükümeti cevabı hemen müttefiklere bildirecektir
İmparatorun beyannamesi
Londra 14 (R.) — Londra radyosu saat onda yayınlarını kesmiş ve «Japonya teslim oldur demiştir. Londra radyosu İlk olarak şunları bildirmiştir Bu sabah saat sekize doğru Japon radyosu birdenbire şu haber! vermiştir: «Müttefiklerin teslim şartlarının kabulünü bildiren İmparatorluk beyannamesi birazdan okunacaktır.»
Tokyo radyosu beyannamenin Müttefiklere gönderilmek üzere olduğunu bildirmiştir.
Amiral Nimitz’in tebliği
Londra 14 (R.).— Japonya hükûme-tt Müttefiklerin son notasına bu sabaha kadar cevap vermemişti. Japon radyoları cevabın gecikmesinin muhabere güçlüklerinden Heri geldiğini söylemişlerdir. Bunun üzerine bir İngiliz haro gemisinde bulunmakta olan Amerikan deniz kuvvetleri komutanı Amiral Nimltz radyo ile Tokyo’yu doğrudan doğruya muhabereye davet etmiştir. Amiralin bu davetle, en yüksek makamlardan aldığı talimatı yerine getirdiği anlaşılmaktadır Japon-lar amirale cevap vermemişlerdir.
Amiral Nimltz birkaç gün evvel Duk of York İngiliz zırhlısını ziyaret etmiş, burada İngiliz donanması komutanı Amiral Frelser, kendisine en yüksek İngiliz nişanını vermişti Amiral Nimitz’in el'an bu zırhlıda bulunduğu zannediliyor.
Nevyork 14 (R.) — Japonyanın cevabının gecikmesi sinirlilik uyandırmıştır. Japonya teslim olmazsa büyük bir Amerikan ordusu Japon karasına
-N
Hayatı ders olarak okutulan ilim adamı
Geçenlerde üniversitede ölümünün yirminci yıl dönümü münasebetile büyük İhtifal yaptığımız insan:
SÜLEYMAN NEMAN
Yarın başlıyoruz.
J
çıkacak ve atom bombalan yeniden kullanılacaktır.
îaveç kiralına müracaat doğru değil
Londra 14 (R.) — İsveç Dış İşleri Bakanlığı bir tebliğ neşrederek, Japon İmparatorunun, tavassut etmesi için, İsveç kiralına müracaat ettiği haberini resmen yalanlamıştır.
Harb hareketleri
Nevyork 14 (R.) — Dün Tokyo üzerine yapılan akın, bidayette, havanın fenalığı yüzünden o kadar muvaffakiyetli olmamıştır. Sonra hava iyileştiğinden bombalar, hedefler üzerinde patlamıştır. Yerde 48 uçak İmha edilmiş, 71 uçak hasara uğratılmıştır. Oklnava’dan kalkan 600 (ıçak Hon-Shu Ve Şlkuto adalarındaki hedeflere taarruz etmiş, bu sularda 43 gemiyi batırmıştır. 4 uçak kayıptır.
Dünkü Japon tebliğine göre, Japon uçakları Müttefik gemilerine taarruz etmişlerdir. Bir Müttefik kruvazörlie bir uçak gemisinin ağır hasara uğradığını söylüyorlar.
Fransaya henüz cevap verilmedi
Londra 14 (R.) — Fransız Telgraf ajan sın na göre. Japonya ile görüşmelerde Fransının iştiraki İçin Müttefiklere verilen notaya şimdiye kadar cevap alınmamıştır.
Teslim olanlar
Londra 14 (R.) — Müttefik uçakları Yeni Gine adasındaki Japon kuvvetleri üzerine beyannameler atarak
Günler Geçerken
Aldatmayan sulh
«Nasıl, bîr gün yangınları, zelzeleleri, fırtınaları nihayet içi felâketle dolu bir durgunluk, bahar ve güzellik takibederse sulh da öyle, sakin ve müsterih, bir açık hava gibi matemlere kayıtsız işte geldi. Yangınlardan sonra cami avlularında ne gördükse, fırtınalar arkasından deniz kıyılarında cesetlere ve enkaza nasıl ras-larsak, zelzeleler durunca seyrettiğimiz harabeler ne ise bu lıar. bin sullıu da o demektir. İnsanlık her yerde sulhun kucağına devler elinden kurtulmuş, ejderlerden yakasını kurtarmış, cehcn. nemlerden fırlamış gibi atılıyor. Dört buçuk vıldanbcri pençe pençeye, diş dişe, amansız ve zalim, birbirlerini boğan, parçalıyan. kahreden milletler şu vahşi güreşten çekiliyor... Kanlı ellerini gidip sulhun berrak çeşmesinde yıkayacaklar, boğuştan dönen kaplanlar gibi köşelerine çekilip ezgin ve takatsiz, gözleri kederle dolu, günlerce yaralarını yalıyacaklar, kıvrılmış ve küskün, yıllar, ca dinlenecekler. Artık sulh bizi dizlerinin üzerine oturtacak, yüzümüzü okşıyarak, gönlümüzü alarak bir ana gibi bağrına bastıracak..,»
Bu satırları 1918 yılında mütareke olurken Ziya Gökalp’ın (Yeni Mecmua) sında yazmışım, 37 sene önce... Görülüyor ki sulh hakkında hiç bir fikrim yokmuş... kimse de neyin nesidir, bilmiyormuş; mağlûp devletler bile sulhtan adalet ve rahatlık ummuş, aldanmıyan kalmamış. Net ek i m harb de beklediğimiz gibi çıkmamış, pek uzun sürmüş, sandığımızdan korkunç olmuştu. Bütün dünya o zaman Cihan harbinin ve sulhunun acemisiydi; hayal içinde yüzüyordu. İkincisinde milletler aynı hataya düşmedi; savaşın ne müthiş bir şey olacağını ve sulhun da mağlûplara ne getireceğini biliyordu. 1939 harbine şuurla girildi, iki taraf da «ya ölüm, ya kalını » dedi ve yenilen için ümit yo. lu kalmıyacağını önceden gördü, öyle vuruştu.
Bu sebeplerden dolayı dünyanın acıklı manzarası bizi hayrete düşürmüyor; bütün o kayıtsız şartsız teslimler, cezalandın!, malar, işgaller, yenişmeler hepsi beklediğimiz sahnelerdir. Mütareke devrinin de uzun süreceğine, eziyetli geçeceğine inanıyoruz Onun içindir ki bu sulhta hayal sukutu yoktur. Aksine, korktuğumuzdan hatif vaziyetlerle karşılaşmanın hoş sürprizleri vardır 1
w 5vııv*vı 111X1 o
— co
Japonyanın teslim olmak teklifini 5? bildirmiştir. Bunun üzerine Japon su- / \ baylarından birçoğu altıncı Avus-
‘ ...................
tralya tümenine teslim olmuştur.
LeopoldviUe 14 (R.) — BougenvlUe adasındaki tekmil Japon kuvvetleri Amerikalılara teslim olmuşlardır.
LeopoldviUe 14 (R.) — Japonya'nın Oklnava adası halkının Amerika’ya müracaatla Amerikan mandasını İstediği bildiriliyor. Bu haber henüz te-5'1 dedllm emiştir.
Londra 14 (R.) — Japonyada İntiharlar başlamıştır. Bilhassa imparatorun yakınları harakiri yapıyorlar Bazı sulh taraftarlarının öldürüldüğü bildiriliyor.
Amerikada çıkan şayialar
Nevyork 14 (R.) — Düıı Amerikan radyoları Japonyanın cevaeuıın gelmiş olduğunu ve Mikado hükümetinin teslim olduğunu bildirmişler ve bunun üzerine de bütün Anıerikayı büyük bir sevinç dalgısı kaplamıştı.
Sonradan yayınlanan t*u haberin esası şudur: Associated Press bir aralık yayımlan arasında şu haberi veriyordu: «Başkan Truman, Japonların teslim olduklarını bildirdi.» Fakat hemen vaziyeti kavrıyan Associated Press’in mesul memurları haberi ya lanlıyorlardı. Buna rağmen birçok Amerikan radyo postaları yayınlarını keserek bu mühim haberi yaymışlardı. Hattâ Kanada radyosu bu teslim münasebetiyle Başbakan Mackenzle Klng tarafından söylenen ve plâğa alınmış olan bir beyanatı vnymıştır


Refik Halid Karay
Sahife 2
AHŞAM
14 Ağustos 1945
SÖZÜN fiELİŞİ
Para peşin!
Hasta hir vatandaş, muayene olmak tilere doktorun karşısı, na çıktığı zaman onun, daha nabzını tutup kendisini din. içmeden «oıı liran var nu?u demesine sinirlenmiş.
Bu dünyada hfç bir şeyin bedava olmadığını bilen insan nedense doktorun her şeyden önce «para o diye söze başlamasına razı olamıyor. Gerçe uBugün peşin, yarın veresiye» levhası yani icadcdilmiş değildir. Ama öyle anıyorum kl sinirli hasta, dok. torun parayı peşin istemesinde bakkalın peşinciliğini de geçen bir mâna sezdiği için köpürmüştür, Çünkii bakkal fasulyeyi tartıp verdikten sonra parayı ister; doktorsa parayı almadan nabzı «aynaya yanaşmamıştır.
Doğrusunu söylemek lâzım gelirse bu türlü peşhı yalnız va. parlarda vardır. Para verilip bilet alındıktan sonra vapura girilir. Ama bu da. vapur işletenlerin parayı alamamaktan korktukları için değil, bir intizam diişiincesiledir. Kısa bir yolculukta v». purun. içindekilere bilet kesmek zor olduğundan böyle yapılmıştır. Neteküıı bilet almadan da vapura binmek kabildir. Cezaya razı olmak şartile.
Son zamanlarda bazı doktorların bu peşin usulünü beğenmeleri, hastalarını önce vezneye uğratıp hesaplanın gördükten sonra muayene etmeleri bir bakıma hasta için de, doktor için de faydalıdır. Çünkü doktor muayene ettiği hastanın para verip vermeyeceğini düşünecek olursa hastalığı teşhis etmekte tam bir isabet göstermese yeridir. Zihni başka şeyle meşgul olduğundan yânıla. bilir En iyisi onun parasını verip kalbini yatıştırmaktır.
Fakat gene nedense hasta, doktorun karşısına çıktığı zaman onun, cebindeki parasın! değil, midesindeki ağrıyı düşünmesini ister. Bu bir İnsan za’fıdır Netekim doktor «neren ağrıyor?» diye sormadan «on liran var mı?» diyince hasta, İşin mahiyetini knvnyaımamış, doktorun para bozdurmak istediğini sanmıştır.
Yalnız para düşünmediklerini her zaman ispat etmek durumunda olan doktorlarımızdan bir kaçının tatbik ettiği peşin usulünde bir mahzur varsa o da budur.
Şevket Rado
Buz buhranı
Birkaç gündenberi buz ortadan kayboldu
Sıcaklar bütün şldd etile devam ediyor. Dün de termometre 35 derece İdi. Aksama doğru rüzgâr poyraza dönmüş, bir aralık hava kapanarak hafitçe yağmur Berplştlrmlştlr. Fakat çok geçmeden bulutlar dağılmış, rüzgâr yine lodostan esmeğe başlamıştır
Artan sıcaklar yüzünden, şehrin muhtelif semtlerinde buz tedariki İmkânsa bir hale girmiştir. Belediyenin şehrin yalan Ve uzak her semtinde birer buz bayii bulunmaktadır v« bunların belediye İle olan mukavelelerine göre her bayi muhitinin buz, ihtiyacını karşılamak İçin tcab-ederse şube açmak mecburiyetindedir.
Fakat şube açmak fazla buz getirtmek masrafı rnuclıb olduğundan bilhassa uzak semtlerdeki bir kısım bayiler as miktarda buz getirterek el altından yüksek flnt İstemektedirler. Belediyenin aldığı diğer bir karara göre de Buzhane ancak bayie buz vermektedir. Bu suretle İnhisar vaziyeti hasıl olduğundan bayiler, istedikleri gibi hareket ediyorlar. Diğer tarafından halk bu keyfi hareketlerin kurbanı olarak sebepsiz yere buzsuz kalmakta ve buz bulabildiği takdirde yüksek flst karşılığında eksik tartılı alabilmektedir.
Dün öğleden sonra İstanbul - Kurtuluş - Şişil - Kadıköy - Kartal - Üsküdar semtlerinde buzsuzluk âzami haddini bulmuş, ve buz satann dükkânların önünde haik saatlerce bua beklemiştir.
Belediye kaymakamlıklara tamim yaparak şikâyet olunan bayilerin mukavelelerinin feshedilmesini ve a-kyhlerlnde kanun! takibata girişilmesin! İstemiştir.
Amerika -Sovyetler
Moakovaya giden Gl. Ei»enbower’in demeci
Moskova 13 (O. W. t) — Kremlin misafiri sıfatlle Moskova'da bulunan General EisCnhower, bugiln basın mensuplarlle yaptığı bir görüşme espasında Mareşal S ta linin kendisine bazı şeyler söylediğini ve bu sözlerden Sovyetler Birliğinin en büyük arzusunun Birleşik Amerika halkı Ue dost kalmak olduğuna kanaat getirdiğini söylemiştir
Üzerinde büyük bir tesir bırakan bu gürılşmenln tafsilâtını açığa vurabilecek durumda olmadığını İlâve eden eski Müttefik Başkomutanı, sorulan bir suale cevaben, geçen sonbaharda ordularını Blbe nehri üzerinde veya başka yerlerde Kızılordu-nun İsteği üzerine durdurmuş olmadığını tavzih etmiştir.
Bundan başka General Eisenho-wer, Mareşal Stalln'ln atom bombası hakkında kendisine hiç bir şey sormadığını, bu hususta uçakla Boründen Moskova'ya giderken umumi bir surette Mareşal Zukovla görüştüklerini, bildirmiştir.
Mareşal Stalin’in ziyafeti
Londra 14 (R.) — Moskova’dan bildirildiğine göre Mareşal Stalln dün gece Gl. Elsenhower'ln şerefine bir ziyafet vermiştir. Ziyafette Amerika’ mu Moskova büyük elçisi, Eisenho-vrer’ln oğlu, bir kaç Amerika deniz subayı, Sovyet mareşalllerlnden Zu-kov, Voroşllov, Voronov ve Budiyeni bulunmuşlardır:
Amerikan onlusu
Beş buçuk milyon asker terhis edilecek
Güneysu Mısır’da
Kahire 14 — Doğu Akdeniz seferine çıkan Oüntysu vapuru İskenderiye limanına gelmiş, hararetle karşılanmıştır. Güneysu İstanbul’a dönmek üzere bugün Port Said'e hareket edecektir.
Yeni radyo istasyonları
Ankara 13 — İstanbul’da orta dalgalı büyük bir radyo istasyonu kurulacaktır. Yeni İstasyon 150 kllovatllk Olacaktır. 20 kilovatla çalışan Ankara kısa dalga postasının kudreti 100 kilovata çıkarılacaktır.
Polonya İs bakanının bir nutku
Londra 14 CR.) — Geçici Polonya hükümeti İş Bakanı Stançlk Londra radyosunda bir nutuk söylemiş, Polonya askerlerine, Pulonyatnn hür olmadığı, memlekette tedhiş hüküm sürdüğü hakkındâk! sözlere İnanmamalarını söylemiştir. Stançik demiştir kİ:
«Odcr ve Netese üzerindeki Polonya hudutlarının hakikatte Rus hududu olduğu kanaatini işittim. Bu doğru değildir. Yalnız bir taarruz olursa bu hudut müşterek hudut sayılacaktır. Böyle bir şey polonyanın istiklâlime uotunraaz. Polonya'da herkese iş. •“rrlır. ,
New-York 14 (R.) — Japonya teslim olduktan sonra bavlıyacak olan terhis işinde güçlüklerle karşılaşılacağı anlaşılıyor. Buna sebep gemi azlığıdır. Avrupa-dan nakledilecek olan 3 milyon, askerden şimdiye kadar ancak 750 M. nl nakledilebllmiştlr
Silâh altında 8 milyon asker vardır. Bunun beş buçuk mllyo_ nu terhis edilecek, kalan İki buçuk milyonu Japonya ve Alman-yada işgal kuvveti olarak kalacaktır,
Fransada yeni bir parti
Moskova 14 (R.) — Fransa’da mukavemet hareketi cephesi adında yeni bir Parti kurulacaktır, Bunun başında esk! Başba_ kan Herriot’nun bulunacağı söyleniyor.
Yerli uranium madenleri
Wellington 13 (A.AJ — Yeni Zelanda İaşe ve Mühimmat bakanı, adada yeniden iki uranium madeni keşfedilmiş olduğunu bil-| dirin İştir,
Kızılordu Mançuri’de
300 kilometre ilerledi
Kore’de de ileri hareketi hızla devam ediyor
Londra 14 (A. A.) — Her ne kadar Mareşal Mallnovsky kıtaları, Japon müdafaalarını kırarak ve Khlngan dağlarını geçerek Mançurya İçerilerinde 300 Jdlametre İlerlemişse de. bu kıtalar bugün radyo İle şu emri almıştır:
«İlerleyişiniz süratli olmuştur, fakat daha da süratle ilerlemeğe bakınız. Düşmanımızı yokederek yakın bir zamanda zafere ulaşmağa çalışınız.»
Khlngan dağları, Kuzey Mançur-ya'ya girmeğe mâni tabii bir engel teşkil ediyordu. Fakat Mallnovsky‘nln hücum tankları Lunklang şehriyle başlıca İki demiryolunu tehdit altında tutarak Lungkiang dağlarının yamaçları üzerine yıldırım hıriyle iler-1 temektedir.
Bu sırada, Harbin'in 450 kilometre kuzeyinde, 2 nel Sovyet ordusu Algut demiryolu merkezini kesmiş olup Mareşal Vasllevsky bütün Kuzey Man-çurya’yı ele geçirmek gayretinde memnunluk verici terakkiler elde etmektedir.
Kore’de
Londra 14 (A.A.) — Reuter'ln Moskova muhabiri bildiriyor: Kore yarımadası limanlarından biri olan Yukl, Sovyet gemileri ve çıkarma kıtaları ta rafından zaptedllmlştlr. Cenheden gelen haberlerde bildirildiğine göre, o kadar şiddetli bir fırtına vardı kİ, çıkarmanın İmkânsız olduğunu sanan Japonlar tamamen gafil avlanmışlardır. Sovyet hücum kıtaları, Fürekll dal galar halinde çıkarma yapmışlardır.
Haber verildiğine göre, Japonlar, silâh, mühimmat ve İaşe maddelerini bırakarak panik halinde kaçmışlardır. Japonlar arkalarında mukaddes sancaklarlyle beraber vesikalar ve haritalar da bırakmışlardır.
Dış Moğolistan’da
Londra 14 (A.A.) — Japon Haberler ajansının bildirdiğine göre, dün* Ja-
M. Truman’ın Boğazlar hakkındaki teklifinin akisleri
Times gazetesinin Ankara muhabirinin telgrafı — Bir Amerikan gazetesinin tefsiri
Londra 13 (R.) — Times gazetesinin Ankara muhabiri, Potsdam'da Avrupadakl su yoüarına ve Boğazlara dair alınan kararlar hakkında İzahat veren Başkan Truman’ın nutkunun Türkiye başkentinde büyük bir memnuniyet uyandırdığını bildirmektedir. Muhabir, gazetesine gönderdiği mektubunda. bu mesele hakkında BaşkaD Truman’ın verdiği haberleri tefsir ederek diyor kl:
( Başkan Boğazların ve diğer su yollarının hodbin şeklide kontrol edilmesinin, Avrupada ekseriya bir' harb âmili olduğunu hatırlatmıştır. Amerika hükümeti bu su yollarından her milletin müsavi haklar ve menfaatler dairesinde faydalanması İçin yeni statüler hazırlanmasını konferansa teklif etmiştir. Bu statüler milletlerarası heyetler tarafından tesblt. olunacaktır. Bu heyetlerde İngiltere, Amerika ve Sovyetler Birliği daimi âza olarak bulunacak, aynı zamanda vaziyeti hakkında görüşmeler yapılan su yollar 11 e alâkalı memleketler de bu husustaki müzakerelere davet olunacaktır. Bilhassa bu cihet Türklyede iyi karşılanmıştır.
Bilindiği gibi, Amerikan teklifi konferansta kabul edilmiş ve Dış İşleri Bakanlan Konseyine havale edilmiştir. Dış işleri Bakanları Konseyinde ve İleride Boğazlar hakkındaki yeni statüyü hazirhyacak olan milletlerarası heyetin müzakerelerinde Sovyet lerin ne gibi tavır takınacakları henüz malûm değildir.
Parti müstakil grupu yarın toplanacak
Ankara 14 (Telefonla) — Cum. huriyet Halk Partisi müstakil grupu yann saat 9,30 da topla, nacaktır. Grupun dış İşleri komisyonu da bu sabah toplanmış, Birleşmiş milletler anayasasının görüşmcBİni yapmıştır.
Eskişehirde bir sinemada yangın başlangıcı
Eskişehir (Akşam! — Asri sinemada pazar gecesi flllmlerln tutuşmağından çıkan yangın, ateş söndürme eklplnln zamanında yetişmesinden etrafımı sarmadan söndürülmüştür. Sinemanın makine dairesi ve salonunun bir kısmı yanmıştır. Sinema makinisti ağırca ve altı seyirci de hafif olmak , üzere yedi kişi yaralıdır.
pon uçakları Dış Mogolistandan 11er-llyen Sovyet motörlü birliklerine hücum etmişlerdir. Bu, Kizılordunun Dış Moğolistan'ı, Japonya'ya karşı bir harekât üssü olarak kullandığını gösteren İlk İşarettir.
«Moğolistan Halk Cumhuriyeti» adiyle tanrıymış Dış Moğolistan, Sovyet kontrolü altındadır ve bu kontrol «müşavirler» tarafından yapılmaktadır.
Sovyet tebliği
Moskova 13 (A.A.) — Sovyet tebliği: 13 ağustos günü, Sovyet kuvvetleri Mançuryadakl taarruzlarına devam etmişlerdir. Düşmanın mukavemetini kıran birinci cephe kuvvetleri, şiddetli savaşlardan sonra, Hu-Hln, Fe-Tl-Dze ve Du-NanJ şehir ve demiryolu lstasyonlarile Llng-Kong, Soma-Şo. Mu-Llng ve Ma-Tan-Sin demiryolu kavşaklarlle 10 ehemmiyetli noktayı İşgal etmişlerdir. Bu hareketler Birasında bu cephe kuvvetleri 15 - 45 kilometre ilerlemişlerdir.
İkinci cephe kuvvetleri, üsurl ve Sung&rl nehirleri arasında düşmanın, mukavemetini kırarak 15 - 40 kilometre İlerlemişler va Fu-çin'ln 20 kl-i lometre batısında bulunan Sao-Hu şehri jile aralarında Ha-Ma-Tu-Heu de bulunan 3 meskûn noktayı ele geçirmişlerdir,
Baykal ötesi cephesinde, kıtalarımız düşmanın Alun-Arkhau tahkimli hattını yarmışlar ve bu şehri İşgal etmişlerdir.
Dağlık ve ormanlık bölgede harekâtta bulunan kıtalarımız büyük Klnghau silsilesini aşarak Suhur ve Vapanehau şehirlerini İşgal etmişlerdir.
KhaUar - Harbin demiryolu boyunca llerllyen bu kıta kuvvetleri Nal-duhe demiryolu İstasyonunu ele geçirmişlerdir.
Hava kuvvetlerimiz, düşmanın Mançuryadakl demiryolu kavşaklarına karşı hücumlarına devana etmişlerdir.
Bir Amerikan gazetesinin tefsiri
Vaşlngton 13 (O.WX) — «Uluslararası su yollan» başlığı altında yazdığı bir başmakalede «Vashlngton Sunday Star» gazetesi. Başkan Tru-man’ın bu hususta söylediklerinin hususi surette nazarı dikkate almmağa değer olduğunu belirtmektedir. Başkan bu beyanatında Avrupadakl su yollarının beynelmllleştlrllmeslnden bahsetmiştir. Gazete şöyle demektedir:
«Başkan Truman’ın Avrupadakl bu su yollarını birer birer tasrihe lüzum görmüş olması çok mantılıdır. Karadeniz boğazına İşaret etmiş olması keyfLyeti de mânalıdır. Zira bu asırlık diplomasi dâvası Berlin konferansm-sı neticesinde neşredilen müşterek tebliğde hiç zlkredilmemlştlr. Hüküm süren umum! kanaate göre. Boğazlar meselesi gibi yakın ve orta kısmı ilgilendiren diğer meseleler Potsdam'da konuşulmuş ve bunlara dair anlaşmaya varılamadığı İçin neşredilen teo-llğde bu meseleler hakkında hiçbir işarette bulunulmamıştır. Başkan Truman, hâlen Boğazların serbesçe 7e hlçbLr engel olmadan seyrüsefer yapılabilecek su yolları kategorisine girmelerini ve bunların uluslararası teşekküller tarafından kontrol edilmesini teklif etmektedir. Cumhur Başkanı, aynı zamanda Birleşik Amerika, Büyük Britanya, Fransa, Sovyetler Bir İlgi ve bu su yollarının geçtiği memleketlerin sözü geçen teşekküllere âza olacaklarını teşrih etmiştir.»
14 yaşında bir kaatil
Elâzığ (Akşam) — Elâzığın Holbenk köyünde, bostan tarlasını teklemekte olan Ömer oğlu 12 yaşındaki Musfata ÖEdemir’den bir tane karpuz Istiyen 14 yaşında Ahmet Demlrören, Muşta fanin karpuz vermemesinden kızarak elindeki büyük sopayı başına iiç defa vurmak s ur etile kencllclnl öldürmüştür. Kaatil adllyeye teslim edilmiştir. ______ _____
Gl. de Gaulle’un Amerika seyahati
Paris 14 (R.) — Resmen
bildirildiğine göre Gl. de Gaıılle yakında Amerikaya hareket edecek ve 22 ağustosta Vaşlngton’a varacaktır.
Petain’in muhakemesi
Çin’de dahilî harb
Dün suçlunun avukatı müdafaasını yaptı
Paris 14 — Dün Petaln dâvasına devam edilmiş ve avukatlar müdafaalarını yapmışlardır. Avukat baro'telsi Payen, bugün 89 yaşında bulunan mareşalin gençliğlndenbcri yaptığı hizmetlerden bahsetmiş, İdama mahkûm edilirse, af dileğinde bulunmıya-cağını söytemlş ve demiştir kl:
«Mareşali İtham edenler Fransanın uğradığı felâketten ve harbde düştüğü mağlûbiyetten asıl mesul olan kimselerdir. Petaln, İdareyi eline adığı vakit memleket esasen, felâkete sürüklenmişti ve Mareşal Fransayı daha büyük ıstıraplardan, kurtarmak, için elinden geleni yaptı. Ondan önce Rey-naud İle Herriot ateşin kesilmesini istemişlerdi ve Mareşal, mütarekeye ta-mamlle muhalif bulunuyordu. En nihayet mütarekeyi kabul etmeğe mecbur olduğu dakikada da, Afrlkadakl Fransız kuvvetlerini kurtarmak ve buradaki mukavemet unsurlarına çalışma imkânı vermek düşünceslle hareket etti.»
M. Payen, müdafaanın lâzım gelen serbesllkle yapılmasına müsaade olunmamasından şikâyet etmiş ve tahkikat tarzına karşı da itirazda bulunmuştur. Müdafaa şahitlerinin hepsinin dinlenmemiş olduğunu İleri süren avukat, tahkikatın genişletilmesini, Petain’in suçsuz olduğunu İspat edecek diğer vâkıaların da göz önüne alınmasını İstemiştir.
M. Payen, sözlerine nihayet verirken şöyle demiştir:
«Mareşal Petain’in itham edildiği suçlardan birçoğu kendisinin haberi ve muvafakati olmadan onun namına yapılım şeylerdir ve bunlardan birçoğu kendisi Madrldde elçi iken vuku bulmuştur. Mareşal, ne Cuıfihuriyete karşı bir suç İşlemiştir, ne de millete karşı mesul olacak bir harekette bulunmuştur.»
Vaktin geç olması dolayıstle, muhakemenin devamı hakkındaki mütalâalara rağmen, oturuma son verilmiştir. Muhakemeye yarm (bugün) da devam edilecektir.
Mahkemede hususî tedbirler alındı
Paris 13 (AJt.) — Polis, müdafaa avukatı Payen müdafaanameslnl okurken Petaln lehinde yapılması mümkün her türlü tezahürü önlemek İçin özel mahiyette tedbirler almıştır.
Mahkeme salonuna giriş kartlan sıkı bir surette muayene edilmekte olup giriş kartı usulüne uygun bulun-rnıyan hiç kimse mahkeme salonuna girememektedir.
Müdafaası yapıldığı sırada, Petaln yorgun ve bitkin görünüyordu. Fakat PetaJn bu oturumda da, diğer oturumlarda olduğu gibi, vakarını muhafaza etmiştir.
Tehdit mektupları
Paris 13 (A.A.) — Mahkeme başkanı Mongibeaus İle iki muavininin ve 2* jüri heyetinin, Petaln’e İdam cezası verdikleri takdirde öldürülecekleri hakkında günde en aşağı 19 tehdit mektubu almakta oldukları teeyyü-detmektedir.
Kararın bu gece verilmesi bekleniyor
Londra 14 (R.)— Petaln muhakemesi sİ bugün bitecektir. Kararın gece yarısına doğru bildirileceği zannediliyor.
Bulgar Eksarhı Tiirkiyeye geliyor
Sofya 13 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Bulgar eksarhı Birinci B tef an ekim ayında Türkiyeye giderek Fener Patriğini ziyaret arzusunda olduğunu söylemiştir.
KÜÇÜK HABERLER
it Yurtta mevcut muhtelif lise ve orta okullara alınacak parasız yatılı öğrencilerin 1 ve 3 eylülde yapılacak olan sınavlara kabul müracaatları başlamıştır- Bu sınavlara girecek kıs öğrenciler İstanbul kız lisesine, erkek öğrenciler de Cağaloğlu ikinci kız orta okuluna müracaat edeceklerdir.
it Üç gün zarfında îstanbula 310 bin kilo mangal kömürü getirilmiştir. Bunun 110 bin kilosu Bulgaristan malıdır. Şehrin muhtelif İskelelerine İndirilen kömürlerin satışları başlamıştır.
it Şehrimizde bulunan Çalıştırma Bakanlığı müsteşarı B. Enis Behlç dün vali ve belediye reisi doktor B. Lûtfl Kırdar'ı makamında ziyaret etmiştir.
it İzmir incir ve üzüm Tarım Satış Kooperatlll genel müdürlüğüne getirilen B. Salâhaddln Çuhruk ve ticaret ofisi genel müdürü B. Cemil Cönk, fuarda bulunmak (lzera bir İki güne kadar İzmlre hareket edeceklerdir.
it Balık İhraç mevsiminde taze ve tuzlu balık ilıracjnın kabil olamıyocağını hesaba katan balıkçılar, aralarında bir birlik kurmuşlardır. Birlik, balıkların çok çıktığı günlerde denize dökülmemesi İçin tedbirler alacağı gibi, fazla satılmak üzere icabeden teşebbüsleri de yapacaktır.
Eski Stosyol Demokrat partisi lideri Cemil Alpay, partisini «Türk Sosyal Demokrat partisi» namı altında tekrar İhya etmek İçin bfc dilekçe İle vilâyete müracataa bulunmuştur.
Japonya teslim olduktan sonra bağlıyacakmış
Londra 24 (A.A.) — Reuter'ln Çun-klng muhabiri bildiriyor: Çin İstihbarat Bakanı muavini Holllngton Tong’un bugün beyan ettiğine göre, Çin'in kuzey batısındaki komünist orduları gurupu komutanı Chu Teh, Japonyanın teslim olması ve Japon silâhlarının ele geçirilmesi keyfiyetinin ÇInde dahili harbe sebebiyet vereceğini söylemiştir, Bunu, ÇInde dahili harb çıkarılacağı hakkında Yun-nan'daki komünist kaynaklardan yayılan söylentilere İlâve etmek lâzım gelir.
Çtn İstihbarat Bakanı muavininin İlâve ettiğine göre, Mareşal Şan Kay Şek, bundan böyle müstakil olarak hareket etmemesi için General Chu Teh'e emir vermiştir.
Moskovadaki görüşmeler
Londra 14 (A.A.) — Moskovada bir taraftan Mareşal Stalin ve M. Molo-tov, diğer taraftan M. T. V. Soong ve Wangshl Chien arasında cereyan eden müzakereler hakkında hiçbir şey açığa vurulmamış olmakla beraber, Londra yorumcularının belirttiğine göre, Sovyet hükümeti Potşdam beyan namesine İmza atmakla 1942 senesi aralık ayında yayınlanan Kahire be-yannnamesl hükümlerini kabul etmiş olmaktadır. Zaten Kahire beyannamesi hükümleri Potsdam beyannamesinde açıkça teyldedlhnlştlr.
O zaman Kahir ede Başkan Roose-velt, Mareşal Şan Kay Şek ve M. ChurehiB, Msnçuryanm. Çinlilerden, Japonlar tarafından zorla alınmış bir arazi olmak hasebiyle, Çin’e İade edilmesinde Ve Kore yarımadasının münasip bir zamanda hür ve bağımsız olmasında mutabık kalmışlardı.
Rusyanın barış konferansı sırasında Sakhallne adasının güney kısmını geri almasını beklemeyi lcabettlrecek sebepler vardır.
Rus kıtalarının, mevcut İhtimallere göre, Japonyanın teslimi şartlarının imzalanması sırasında, Kore’nin zaptını tamamlamış olacakları gÖZ öniin-de tutulacak olursa. Sovyetler Birliğinin, bağımsız bir Kore Cumhuriyetinin kurulmasına intlzaren, Kore'de her halde mühim bir rol oynıyacat-lari kendiliğinden anlaşılır
Fransız sosyalistleri komünistlerle biri eşmiyorlar
Londra 14 (R.) — Franısz sosyalist partisi kongresi komünistlerle birleşmek teklifini reddetmiştir.
Fransa’da gazeteler çıkmıyacak mı?
Paris 13 (AJL> — Basın federasyonu bildiriyor: Paris basın sendikası, gündelik gazetelerin 14 ağustostan İtibaren çıkmıyacaklannı halka bildirir.
Birleşmiş sendika, Petain dâvası hakkında okuyuculara geniş malûmat vermeği vazifesi addetmişti Bu sebeple gazetelerin geniş formada çıkmalarını kararlaştırmış ve vilâyet gazeteleri için de aynı büyük formayı İstemişti. Mevcut stokların, matbua ihtiyacını karşılamaya yetecek vaziyette bulunmasına rağmen, Bakanlıklar arası servisler, bu İsteğe cevap olarak, diin Paris gazetelerini kâğıtsız bırakmağa karar vermişlerdir*

BORSA
13/8/1H8 fiotlerl
Londra üzerine 1 sterlin 512
Nevyork üzerine 100 dolar 130.50
Cenevre 100 İsviçre Fr. 30.Û75
Madrid üzerine 100 pezeta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHYİLAî
% 5 faizli ikramiyeler:
1933 Ergani 24.40
1938 lkramiyeli ■til.80
Müli Müdafaa 22.—
Demiryolu lkramiyeli 98.50
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20.20
Sivas - Erzurum 2-T 20.60
1941 Demiryolu I 2040
1941 Demiryolu n 19.90
1941 Demiryolu W 19.40
MÜH Müdafaa 1 20.30
Milli Müdafaa H 19.70
M11U Müdafaa m 19.78
Anadolu Demiryolu Grupu:
Tahviller 1-2 84.50
Hisse senetleri % 80 85.—
Mümessil senet 48.75
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 7 148.—
T. İş Bankası İ4.70
T. Ticaret BaDkası 4.15
Borsa dışında ALTIN FİATLERİ
Gulden 33.35
Reşadiye 35.30
İngiliz 41.70
Külce (Bir gramO &.2İ)
—• Takvim •—
Ramazan 6 — Hızır 101 İmsak Güneş öğle tklndl Ak. Yatsı E. 8,04 9,58 5.08 8,59 12.00 1.43 Va 4,15 B 09 13 18 11.0‘J 20.10 3134
14 Ağurtos 1945
AHŞAM
AKŞAMDA? AKŞAMA
Ebabil kuşları ve sosyalizm
Dil inkılâbına romantik bir şe_ kilde dört elle milletçe sarıldığımız. ve: «Filanca kelimenin aslı Türkçedir; ötekinin de, daha ötekinin de Türkçedir!'» dediğimiz bir devirdeydi. Batı basınında bize dair çıkarı bir yazıyı okudum: — Türkler o kadar ileri varıyorlar ki, Âdem Babanın öz Türk olduğunu da dil nazariye, sile ispat edecekler neredeyse,,. Çünkü «Atarm» lâfzı «Adam = Âdem» lafzına benzemektedir ve Türkçede «babam» demektir.
Böyle istihza mevzuu olmak hiç birimizin boşuna gitmez.
Bizde bu kabil iddialar yeni değildir:
— Her şeyin aslı Şarktadır, İs. lamdadır, bizdedir. Filânca Arap sözünde bu icada dair bir telmih vardır.,. Ebabil kuşları tayyarenin bir remzidir... Şeriatta medenî kanunun kadınlar bahsi de hülâsa edilmiştir... ilh...
Bu gibi iddialar, Tanzimattan beri yenileşme teşebbüslerinin ö. nüne çıkarıldı: «Aslı bizde varken, kendi benliğimizden ne sebeple ayrılalım? Garbı taklidet. miyerek inkılâp vc icat namına ne varsa hepsini kendi mazimiz, den alalım!» denildi Daha doğ. rusu, bu sözlerle: »Her şey eskisi gibi kalsın!» denilmiş oldu.
Şimdi de sosyalizm hakkında aym tartışma: «Bizim rejimde âlâsı vardır.»
Süleymaniye müderrisleri de: aİslâmda dalıa fevkalâdesi vardır.» diyebilirler.
Fakat sosyalizm, «fıkaraper-verlik, imaretçilik, komşusunu düşünmeklik, yahut Kızılay vasi, tasîle aş ocakları açmaklık, Zon. guldakta işçiler için iyi tesisler açmaklık, hattâ Altı ok arasındaki devletçilik» ve bunlara benzer diğer aliyülâlâ şeyler değildir.
Sosyalizm, kapitalist cihanda ücretle çalıştırılanlar lehine fikrî ve amelî büyük bir İçtimaî harekettir ki, bir kolu tamamîle idealistlerin kanalından gelir; öbür kolu da cemiyetin sinesinde insiyaki şekilde doğan proleter hareketlerinden, tepkilerinden, meslek teşekküllerinden, ihtilâl vc inkılâplarından doğar. Bu iki dere birleşerek sosyalizmin nehri-ni teşkil eder. Görünüş öyledir ki, nehir müstakbel yeni dünyanuı deryasına akacaktır.
Sosyalizmin böyle bir iktisadi ve içtimai devirle bağlı ve prole. ter hareketi ve ideolojisi olmak hususiyeti bulunduğuna göre:
— Aman efendim, bizde âlâsı mevcut! - dîye ortaya çıkmamalıdır.
Zira, bu memleketin çalışan insanları himaye edici teşkilâtı, bütün teşkilât arasında en zayıf, en devede kulak, hattâ en «deve vücudundaki bir pirenin kulağı» dır
Hani mesleki teşekküller? Hani her çalışan adamı sinesine alan kooperatifler? Hani işçi ve çifçi partileri? Hani demokrasinin Ica-bettirdiği diğer sosyalizm istinatgahları? Bunlar olmadıkça •Bizde sosyalizm vardır!» diye iddia etmek, «masallarımızda Billûr Top ve Sihirli Seccade var. ı dır! Televizyonun ve tayyarenin bizde de olduğu besbelli!» demekten farksızdır, ______________________(Vâ - Nû) ‘RADYO
['ŞEHİR HABERLERİ)
_________*
Sahile 3
Yiyecek Maddeleri Alınacak
ANKARA RADYOSU Bugünkü program 18: Dans orkestrası; 18.30: Konulma; 18,45; Dans orkestrasının devamı: 19: Haberler; 10,20: Geçmişte Bugün; 19,25: Karışık şarkılar; 19,45 Posta kutusu: 20: Opera aryaları (pl.); 20,15: Radyo Gazetesi; 20,45: Hafif sololar (pl.); 21,05: Balon orkestrası; 21,45: Tarihi Türk mustUl-ai. 22,30: Dans müziği (pl.); 22,45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30: Hafif müzik (pl.); 7,46: Haberler; 8: Orkestra eserleri (pl.); 12,30: Şarkı ve türküler; 12,46 Haberler; 13: Salon orkestrası.
Tramvay rayları
îzmirden ancak bir kaç yüz metrelik ray getirilebilecek
İstanbul tramvay şebekesi için ray temin etmek üzere İzmir’e giden umum müdür B. Hulkl Er em dönmüştür. İdarenin İstediği 3 kilometre ray yerine İzmir'den ancak 7-8 yüz metre ray temin edilebilmiştir. İzmir tramvay İdaresinin elinde de fazla ray bulunmadığından İstanbul'a istenilen miktarda ^ay verilmemiştir. Yakında şehrimize getirilecek olan raylar «n lüzumlu yerlerde kuilanı-caktir.
İdareye 8İt olup ta Bulgrlstan'da kalan rayların getirtilmesi İmkanının da yakında hasıl olacağı tahmin ediliyor. __________
Şeyhlik yapan doktorun dâvası
Şeyhlik ve Halifelik yaptığı İddiası ile yargılanmakta olan Dr. Fuat Gacar ve yedi müridinin dâvası sanıkların reddi hâkim talebi üzerine Ağır ceza mahkemesine verilmişti. Ağır ceza mahkemesi verdiği bir kararla dâvayı Üsküdar yargıçlığına havale etmiştir. Dâvaya önümüzdeki ay İçinde bu mahkemece başlanacaktır.
Sağlık Bakam
Bir müddetten beri Trakya bölgesinde inceleme gezisinde bulunan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Sadi Konuk şehrimize dönmüştür. Bakan dün sabah Heybeli ada sanatoryumunu gezmiştir.
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Tünel cad. 48 de Mlhran Ge-sar oğ. na crafit, Gal. Eski Şarap İskelesi Çokurova İth. Ihta, kösele makine kayışı, Gal. Tünel C. 50 No. da Vahan BardLzbana elektrot. Gal. Ablt han Tektaş Teknik vasıtalar'» aklmülâtor, Nişantaş Valikonağı Derman Lâboratuvarına AmLdoplrln, Aşlrefendi cad. 27 de Emek Ecza deposuna Hint yağı, M. Orlyettaz ve Y. Kafaları, (Y. Kule Kazliçeşme) Nldrobat ve müstahzarat, Prevua-yans Han G. ve A. Beker Ltd. e Sül-yen, tüylendirilmiş zifir, beyaz dimi, İst. Rahvaneılar sokak No. 10 da Da-vlt Kohen’e limon esansı, Tahtaka-le Baltacı H. ziso Surnopulo-ya Kalsyum Fosfat, İst. Prevuayyans handa İsmail Ezlf Somerzan’a Boten klorydrat, O. ve A. Baker'e Sülyen, İst. Liman handa Ali Vafl mahd. na karbonat dö sud. İst. Şirin han Muhittin Güvendlren'e muhtelif dişçi malzemesi, İst. Saldlye han Samucl H. fîlsaya'ya dum düğme. Foncancılar M. Beşir ve M- Şefik Harirlye'ye sedef düğml, İst. Sabrısafa handa Hayrul-lah Türkkan'a kömür kâğıdı, İst. Fındıkçı Remzi sokakta Hüseyin İk-bal'e yün mensucat, Mahmutpaşa 220 de Dilber kardeşlerc'e erkek şapkası. Gal. Sermet han Akın ticarete pa-puk ipliği, Güzel İzmir ambarında. A. Lafont ve mahdumuna sargılık kâğıt, İst. İthalât gümrüğünün A. Lufent ve Mahttımlanna ( Hüseyin1 Eknöz emrinde) sargılık kâğıt (İzmir Birliğinden), Gal. Rıhtım cad. İktisat handa Ziya Tardu ve Levl Ştt. nde, Jozef N. Bennayor’a sargılık kâğıt (İzmir Birliğinden), Asmaalth Cambazhane cad. No. 22 de Sebat çuval, kanaviçe Ltd, şirketine sargılık kâğıt (İzmir Birliğinden),
Vali Belediyeler bankası umum müdürile görüştü tstanbula ait muhtelif İmar işleri İçin belediyeler bankasından İstifade edilmektedir, şehirde yeniden yaptırılması düşünülen büyük İşler hakkında dün vali ve belediye reisi doktor B. Lûtfl Kardar, belediyeler ban-j kam umum müdürü B. Aşki Eren İle uzun müddet görüşmüştür.
Piyasa durgun
Tüccar bekleme vaziyetinde
İkinci dünya harbine bitmiş gözü İle bakıldığı halde İstanbul piyasasında flatlerde değişiklik olmamıştır.
Birçok yerlerde saklı ithalât malı vardır. Bunlar, yenilerinin getirilmesi gecikeceği ümidlle saklanmakta ve daha müsait flatle satışlarına hazırlanümaktadır.
Kara borsa faaliyeti devam etmekte. hiç bir ithalât malı Batinde düşüklük göze çarpmamaktadır.
Bu halin hakiki sebebini öğrenmek üzere ilgililerin dıaiûnıatına müracaat ettik. Piyasada dolaşan şayialara göre Sûmerbankın elindeki malların satılabilmesi ve zarar edilmemesi İçin bankanın elinde bulunan malların benzerlerinin ithali gectktirilecekmlş. Bunu duyan fırsatçılar. ellerinde bulundurdukları Sümerbank mamullerinin benzeıKri-nl saklamakta devam ediyorlar
Diğer taraftan »inhisar maddeleri flatlerinde değişiklik olacağına dair atada bir işaret yoktur.
Ticaret birliklerine yapılan siparişlerin şekli üzerindeki tereddüt de henüz zail olmamıştır.
DBn yiyecek piyasasında önemli bir değişiklik olmamıştır. Yalnız hafta başı olduğu halde hafta sonu kadar satışlar durgundur. Bir müddetten beri yükselen Dİrfnc flatleri dün durmuştur.
Siyasi hâdiseler, piyasa tarafından yakından taklbedlliyor.
Muamele vergisinde yapılacak değişiklik
Öğrendiğimize göre Maliye Bakanlığı, muamele vergisi kanununda yapılacak tadilâtın esaslarını tesblte başlamıştır. Bakanlıkta bir komisyon bu işlerle meşgul olmaktad.r
Tadilâtın şekli etrafında bölge sanayi birliğinin de mütalâasının sorulduğunu yazmıştık. Paganlık, sorulan yerlerden gelecek cevaplan kendi projesi İle karşılaştırdıktan sonra projeye son şeklini verecek ve tasarıyı Meclise «evkedeeektir
öğretmen okulu
Yeni okula bu yıl 63 öğrenci alınacak
Yurtta gittikçe gelişen spor ve beden terbiyesi faaliyetlerini düzenll-yecek ve idare edecek eleman yetiştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığının Edlrncde de bir yüksek beden terbiyesi öğretmen okulu açmağa karar verdiğini yazmıştık. Konyaya nakledilen Edime kız öğretmen okulunda açılacak olan beden terbiyesi okuluna. 8 yıllık öğretmen okulu me-zunlarlylc olgunluğunu vermiş İlse mezunlan imtihanla alınacaktır. ı Tahsil müddet 2 yıl olan okul yüksele derecelidir.
Bu yıl 23 ü kız 40 ı erkek olmak üzere 63 öğrenci İle faaliyete başlanacak. önümüzdeki yıl öğrenci sayısı 250 ye çıkarılacaktır. Okulun müdürü ve meslek öğretmenleri tâyin edilmiştir. Okul ekim aynıda törenle açılacaktır
Milli Eğitim Bakanlığı Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü beden terbiyesi şubesinin 3 yıllık öğretim müddetini iki yıla indirmeğe karar vermiştir.
Yaşlandıktan sonra kültüc derslerinden birini de okttmak Ü2ere yetiştirilen beden terbiyesi öğretmenleri. iki yıllık beden terbiyesi öğretiminden başka bir yıl da kültür derslerinden birinde bilgi sahibi olmak üzere okumakta İdiler.
Dün de bazı kasaplar Millî korunma mahkemesine verildiler
Dünkü gün mezbahada 1500 koyun, 300 kadar sığır kesilmiştir Belediye müfettiş ve murakıplarından mürekkep bir ekip mezbahaya giderek tetkiklerde bulunmuştur. Vilâyet milli korunma teşkllâtlle belediye murakıplarının cumartesi gününden beri başlı yan müşterek perakende satışlar kontrolü devam ediyor. Dün de yeniden fazla fiatle et salan bazı kasaplar milli korunma mahkemesine
Kooperatifler hakkında inceleme
İstanbul mıntaka ticaret müdürlüğü, harb sonu geldiğinden çeşitli kooperatiflerin durumlarını incelemeğe başlamıştır. Kooperatiflerin sulh zamanında yaşayıp yaşayamıyacaklan, yaşamaları İçin ne gibi yardımların yapılması lâzım geleceği de bu arada tesblt edilecektir.
TEŞEKKÜR
Karagün dostlarıma Eşim
MELİHA ARU’nun erken sönen ‘hayatına acıyan sözleriniz ıstırabıma yakın geliyor. Hepinize ayrı ayrı seslenmek İstiyorum; nefesim yok. Şu köşeye İltica ettim. Yanan başım hepinizin huzurunda, bu köwdg ekiliyor. SELİM ARÜ
VEFAT
NİKOLAKİ D. VASİLOÖLU
Vefat etmiş olduğundan cenaze merasimi bugün Salı 14 ağustos 1945 saat 17.30 Takahnde Rum Ortodoks Ayla Trlyada kilisesinde icra olunacağı teessürle İlân olunur.
işbu davetiye hususu. Klb
Nlkolakl Varil oğlu:
Oğullan Kızları ve Akrabaları
Cenaze merasim servisi N. Plstof
Telefon: 4423S
(Satılık Saten)
İstanbul defterdarlığından:
Altı parçada (169) metre (70) santim saten 27/8/945 pazartesi saat 15 de Miill Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda açık arttırma ile satılacaktır.
Muhammen bedeli (494,17) lira geçici teminat (38) Uradır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nilfus cüzdanlarlle komisyona, fazla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. (10730)
ASİT OKSENİK VE ÇEŞİTLİ EŞYA SATILIYOR İstanbul defterdarlığından:
Muhammen bedeli Teminatı Dosya No.______________Cinsi _______________ Lira K. Lira
51300/203 Sirkecide ihsanlye ambarında bulunan 18 ) 2412 — 181 -
fıçıda (1800) kilo Asit Oksenlğin (942 se- ) nesinden beri ambar masrafları alıcıya alt ) olmak üzere) beher kilosunun 134 kuruş- ) tan satışı, )
51062/40 Cezalrll hanında bulunan 165 parça do- ) 639 80 48
lab, meşin kanape, koltuk, masa gibi çe- ) şitli eşya. )
Yukarıda yazılı menkul mallar 27/8/945 pazartesi saat 16,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla ayrı ayrı satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlanmış teklif mektuplarım ihale günü saat 14,30 a kadar komslyona vermeleri.
Faşla bilgi için sözü geçen Müdürlüğe başvurmaları. «10734»
EV ENKAZI SATIŞI
İstanbul defterdarlığından:
Beyaatta Camcı Ali mahallesinin Büyük Reşit paşa ve Zeynep Kâmil sokağında 919 ada, 12 parsel, eski 3-4-24 yeni 2-12 kapı sayılı kâr-glr evin kaimen enkazı 20/8/945 pazartesi saat 15,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarfla satılacaktır.
Muhammen bedeli (4000), geçici teminatı (300). şartnamesi uyarınca yatırılması lâzım gelen teminatı (1000) liradır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanuna uugun olarak hazırlanmış teklif mektuplarını ihale günü saat 14,30 a kadar komisyona vermeleri.
Şartnamesin! görmek ve fazla bilgi almak İçin sözü geçen Müdür-lüğe başvurmaları,______(10426)_______________
Hurda çimento çuvalı satışı
Eti Bank İstanbul şubelinden:
Bankamıza alt olup Zeytlnburnu çimento fabrikasında bulunan 11414 adet hurda çimento çuvalı kapalı zarfla satılacaktır. Tekliflerin en geç 20/8/945 tarihine kadar bankamız satmalına servisine imza mukabilinde teslim edilmesi lâzımdır, Çuval, lar her zaman fabrikada görülebilir.
Banka satışı yapmakta serbesttir. (10839)
Üniversite rektörlüğünden:
Tıp fakültesi öğrencilerinin «devrim tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti rejimi» dersi bütünleme imtihanları 24, vm, 1945 cuma günü saat 9 da hukuk fakültesi dershanesinde yapıla, cağı İlân olunur, (10767)
Teknik Okulu satın alırım.komisyonundan:
Okulumuzun 31/12/945 gününe kadar ihtiyacı olan ve beher kilosu 6 liradan 18000 lira tahmin bedelli 3000 Kg, sadeyağı mev-cut şartnamesine göre 29/8/945 çarşamba günü saat 15 de Gü-miişsuyunda Teknik üniversite muhasebeciliğinde kapalı zarf suretile eksiltmesi yapılacaktır, İlk teminat 1350 liradır. İstekli, lerin ilk teminat makbuzu, yeni yıl ticaret veya esnaf odası ve grup veslkalarile tekliflerini havi kapalı zarflarını sözü geçen saatten. bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri. Postada vaki geçlkmeler kabul edilmez, Şartname Yıldızda bulunan Teknik okulunda görülebilir. (10860)
D. Yolları Meslek Okulu sa tın al ma komisyonu
başkanlığından:
Flatl Muhammen bedeli
Gurup cinsi Miktarı L. Kr. L. Kr.
1 Ekmek 900 gram 32400 adet 30 9720 00 *
2 Koyun eti 7000 Kg. 1 &0 13300 00
Sığır eti 4000 » 1 30 5200 00
18500 00
3 Beyaz peynir 1500 > 2 00 3000 00
Yoğurt 600 > 75 450 00
3460 00
4 Mercimek 600 » 65 390 00
Tuz 100ü » 16 160 00
Çay 18 » 16 00 288 00
Yeşil sabun* 2700 adet 30 810 00
D. salçası 550 Kg. 100 550 00
Makarna 1000 » 71 710 00
Soda 250 • 35 «7 50
Sirke 250 > 55 110 00
Kuru üzüm 200 > 85 170 00
Çam fıstığı 20 » 280 50 00
Kuş ifcüraü 20 » %7Û 14 00
Karabiber 200 paket 10 20 00
YenJ bahar 70 ■> 15 11 51) V
Kırmızı biber 10 Kg. 200 20 00
Zeytin 1000 > 150 1500 00
Yumurta 10000 adet 6 6000 00
549700
5 Tahin helvası 200 Kg. 130 260 00
Tahta 200 b 150 300 00
Pekmez 300 b , 80 240 00
800 00
8 Patates 8000 b 30 900 00'
K. soğan 2000 > 40 800 00
İspanak 1000 b 15 150 00
Lâhana 500 b 15 75 00
Pırasa 1500 > 10 150 00
T, fasulya (Ayşe) 2000 » 25 500 00
T. kabak 500 > 5 25 00
Patlıcan 1800 b 30 540 00
Havuç 200 > 4 8 00
Kereviz 200' » 40 80 00'
¥. Salata 500 a de* 7 35 00
Hlyar 1200 > 6 72 00
D. biber 500 Kg. 40 200 00
Domates 10Û0 . 40 400 00
T. Bezelye 700 » 40 280 00
T. vişne 200 » 25 50 00
Limon 1500 B 10 150 00
Portakal 3000 » 10 300 00
Maydanoş 600 b 3 15 00
Dere otu 200 > 3 6 00
4886 00
Gurup Muvakkat temin— İhale tarihi Saati
1 729 00 31/8/945 10
2 1387 50 31/8/945 10 - 30
3 258 75 31/8/945 11
4 412 27 31'8/945 11 - 30
5 60 31/8/945 15
6 366 45 31/8/945 15 - 30
1 — Okulumuza 945 mail yılı İçin cins ve miktarı yukarda yazılı yiyecek maddelerinin muhammen bedelleri üzerinden kapalı zarfla gruplar halinde eksiltmeleri yapılacaktır.
2 — Eksiltme gruplar hizasındaki gün ve saatte An karada Meslek Okul binasındaki satmalına komisyonunda yapılacaktır.
3 — Ekmek ve çay İçin talip olacaklar Devletin tesblt ettiği fiat üzerinden teklifte bulunacaklardır.
4 _ Her rupa ait muvakkat teminat hizalarında yazılıdır. Bu işe girmek lstiyenlerln muvakkat temlnatlarlle kanun ve şartnamenin tayin ettiği vesaiki ve teklifleri hav! zarflarını eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar komisyona verilmiş olmaları lâzımdır.
5 — Şartname ve mukavelename projeleri okul satınalma komisyonundan parasız tedarik edilir. (10856)
Satılan mallar
Ticaret Ofisi umum müdürlüğünden:
Matbaa mürekkebi «büyük fıçılar İçinde» kilosu
Matbaa mürekkebi «muhtelif renklerde birer kiloluk kutularda 63 sandık 3154 kilo parti olarak
Matbaa mürekkebi «muhtelif renklerde birer kiloluk kutularda 12 sandık 850 Kg. parti
Sarı mukavva 240 Gr. kilosu
Çamaşır mandalı Grosası
Muhtelif deriler «cins ve ftatlan
bilir.»
Transmisyon
>
>
kayışı
»
>
» »
mm.
n
>
»
»
Kış
11911
19
olarak»
hakkında servisten
3097
105
3
njalûmnt
84
95 aluıa-
metresi
>
>
kilosu
150
120
100
85
80
50
Ruf o İt «tek katlı beher topu Şap «Macar malı» kilosu Borlum Sülfür kilosu Klorat dö potas «100 kiloluk fıçılarda Sülfad dö zenk kilosu Sülfad dö fer «kara boya çek malı»
Toprak boya mavi «Alman malı» kilosu Toprak boya yeşil «Alman malı» kilosu Badana boyası siyah «Alman malı» kilosu Badana boyası pembe «Alman malı» kilosu Çlvit «Utra marta, Macar malı» kilosu Bizmut karbonat «İngiliz malı» kilosu
> Subnltrat «İngiliz malı» kilosu » Subgalat «İngiliz malı» kilosu » Salisilat «İngiliz malı» kilosu Matara İçin halka kilosu Askı çengeli «matara İçin madenden» kilosu Çuvaldız «İzmir depo teslimi» 1000 adedi
Korniş çivisi, vida, fırtına çengeli «69 sandık» parti olarak Handık askısı «İzmir depo teslimi» 1035 Kg. parti olarak İki ağızlı demir testere «İsveç malı» 300X25X0.80 mm. düzinesi 384 İki ağızlı demir testere ( Gobe marka 300X25X0^5 80 mm. » 0,n
Alemlnyum perçin çivisi parti olarak
Balbalı kazma adedi
Kürek «muhtelif numara, ağırlık ve şekillerde»
Çekiç
Varyos «servisten malûmat alınabilir Balta
48
84
45
49
55
05
00
08
11
18
47
45
80
1879
1584
273
6
3230
Lira Krş. 12699 "
2135
49
98
> 287
2449 125
Krş.
St.
Parlak çelik halat İsveç malı 24.5 mm.
Parlak çelik halat İsveç malı 32. »
PaTİak çelik halat İsveç malı 35 »
Parlak çelik halat İsveç malı 36 »
Adres: Ticaret ofisi umum müdürlük yeni Valde han tombul. Telefon: 24236: Telgraf: Tarfo (10818)
Krş.
191
182
182
182
st.
56
44
___ 44
halıçekaoı - t«-
Bahire 4
ARŞAM
14 Ağustos 1945
KARDOL
Bütün sinir buhranlarının en müessir ilacıdır. Damla ile alınır.
Her eczanede bulunur
Üsküdar Asliye hukuk yargıçlığından: 945/838
Dâvam Rukiye Ceylân tarafından Üsküdarda Hayrettin Çavuş mahal-lesindo Hain sokağında 2 numarada mukim iken hâlen İkametgâhı meçhul Rüstem Ceylân aleyhine açılan boşanma dâvasının yapılan yargılaması sonunda taraflar arasında müşterek hayatın çekilmez bir hale gelmesini mucip olacak derecede şiddetli geçimsizlik olduğu ant İçen tanıkların sözleriyle tahakkuk eylediğinden medeni kanunun 134 ve 138 İnci maddelerine tevfikan tarafların boşanmalarına yargılama yolu açık olmak üıure 0/0/945 tarihinde verilen karara karşı davalı tarafından 15 gün Içlnda yargılamaya et-vessül edilmediği takdirde hükmün kesinleşeceği tebliğ makamına kaim Olmak üzere Hân olunur. (10842)
Nişantaşı, Çınar Caddesi - Hususi
Şişli Terakki Lisesi
Tesis tarihi; 1879
Disiplini kuvvetli, muvaffakiyeti sabit, resmi okullara muadeleti tasdikli özel Türk lisesidir, tik kısım üçüncü sınıfta başhyan yabancı dil öğretimine daha fazla önem vermek maksadıyla, bu yıl ders saatleri dışında ücretsiz kuvvetlendirme kurları açılacaktır. İLK, ORTA ve LİSE kısımlarına yatılı, gündüzlü, kız ve erkek öğrenci kaydına 20 Ağustosta başlanacaktır.
EskJ Öğrencilerin 15 Eylüle kadar kayıtlarını yenilemeleri gerektir.
"""""11Telefon: 80547
pGömlekiş"]
I HİKİNCİ SINir gOmlkkçi I
Tel: 20090 Sirkeci
Nlsantas — Hususi
Kartal Kadastro müdürlüğünden
Kartal Maltepe askerî eski atış okulu adım taşıyan doğusu Soğanlık köyü hududu Odabaşı Çeşderesi ve Şamandıra şosesi batısı Bülbül deresi ve Kırbaç bayın kuzeyi Sütçü yolu ve Çift, lik deresi güneyi Balıklı Ayazma, deresi ve Değirmen deresi ile çev. rili sahanın kadastrosunun yapılmasına başlanacağından be. yann amel erin hazırlanması için ilgililerin ilân tarihinden itibaren 5 gün içinde Kartal tapu ci. cll muhafızlığındaki posta memurlarına müracaatla beyanna. melerini almaları ve bu 5 gün bitiminden itibaren bir ay İçinde beyannamelerini doldurarak tapu veya belgelerile geri vermeleri kadastro kanununun 19 uncu maddesi mucibince ilân olunur.
(10838)
Kuruluş tarihi: 1885 KIZ — ERKEK — YATILI — YATISIZ YUVA — İLK
Kayıd muamelesi için müracaat: Her gün saat 9 dan 18 ya kadardır. Eski talebe eylülün 20 inci gününe kadar kaydını yenilemiş olmalıdır. Yabancı dil öğretimi ilk kikim 3 üncü sınıfında başlar. Telefon: 80879.
— ORTA — LtSE
Karamürsel Mensucat ve Ticaret
Anonim Şirketi İdare Meclisinden:
Mûessis hisse senedi sahiplerine
Şirketimizin 1044 senesi kârından heyeti umumiyece tevziine karar verilen müessls hisse senedi temet t İllerinin 27 numaralı kupon mukabilinde Şirketin Sultanhanıam İkinci Vakıf hanındaki veznesin-tevzllne başlanılmış olduğu Hân olunur.
Çeltik sapı alınacak
İzmit Sümer Bank Sellüloz sanayii müessese-si müdürlüğünden:
Müessesemiz fabrikaları ihtiyacı bulunan 2000 ton çeltik sapı alınacaktır.
Bu işe ait şartname Ticaret servisimizden bedava verilir. Taliplerin tekliflerini havi mektuplarını her bin ton için Tl. 3750.— «üç bin yedi yüz elli» liralık muvakkat teminat akçe, leriyîe birlikte 26 9 '945 çarşamba günü saat 15 e kadar tzmlt-te müessesemiz müdürlüğüne tevdi etmeleri ilân olunur.
Müessesemiz ihaleyi yapmakta serbesttir.(10825)
Kendir elyafı, kendir üstübü ve kendir ip parçası alınacak
Sümer Bank Sellüloz sanayii müessesesi müdürlüğünden: (İzmit)
Müessesemiz fabrikaları imalâtında kullanılmak üzere kendir elyafı kendir üstübü ve kendir ip parçalan satın alına, çaktır.
Satmak istiyenler en az İki kiloluk nümunelerlle birlikte teklif mektuplarını müessesemlze gönderebilirler
Bu işe alt şartname parasız olarak Izmitte müessesemiz Tica. ret servisinden, îstanbulda Küçük Kınacıyan Hanındaki satış bürosundan tedarik olunabilir. (10827)
BURSA PAZARI----------------------
HAŞAN HÜSNÜ MAHDUMU
Nazmı Sıpahioğlu
Sultanhanıam caddesi 4. Tel. 20825
Yatı mekteplerine gidecek çocuklarınızın yatak, yorgan, battaniye, çarşaf, havlu, pike örtüsü, çamaşır ve bllûmum tuhafiye eşyasını ehven flütlerle mağazamızda bula-bllislniz.
Mısır sapı alınacak
İzmit Sümer Bank Sellüloz Sanayii Müessesesi müdürlüğünden:
Saman seilüİ02u fabrikamızın ihtiyacı bulunan 4000 ton mısır sapı alınacaktır.
Bu işe ait şartname Ticaret servisimizden bedava verilir.
Taliplerin tekliflerini havi metuplannı her bin ton için Tl, 3000. — «üç bin» liralık muvakkat teminat akçeleriyle birlikte 20/9/945 perşembe günü saat 15 e kadar tzmitte müessesemiz müdürlüğüne tevdi etmeleri ilân olunur.
Müessesemiz ihaleyi yapmakta serbesttir, (10826)
Diyarıbakır Belediyesinden
1 — Dlyanbakırda Cumhuriyet Alanında ve Mardin Kapı dışındaki eski mezarlık sahasındaki park pilânlarmın tanzimi 945 kasım ayının birinci günü akşamına kadar müsabakaya konulmuştur,
2 — Müsabakaya girme şartı serbesttir,
3 — Müsabakaya gireceklerin sahaları görmeleri şart oldu, ğundan bizzat Diyarıbakır Belediyesine müracaatla şartnameyi almaları lâzımdır .
4 — Projeler Diyanbakırda kasım ayının 15 İne kadar teşekkül edecek bir jüri heyeti tarafından tetkik edilerek birinciye (1000) lüa İkinciye 350 lira mükâfat verilecektir.
5 — Müsabakaya dahil olan projeler İade edilmez,
6 — Birinci ve İkinciden gayri belediye isterse diğer projeler, den her hangi birini tatbik edilmekte serbesttir Yalnız bu proje sahibine (250) lira mükâfat verilir,
7 — Kasım ayının birinci perşembe günü saat 15 de bütün Projeler Belediye fen müdürlüğüne makbuz mukabilinde ve.
rilmlş olması şarttır.
Postadaki gecikmeler nazarı itjbare alınmaz,
8 — Müsabakaya gireceklerin Hm ve adresleri yazılmıyacak, projeler rumuzla lşaretlenmlyecektlr.
9 — Bu şartlar dışındaki projeler kabul edilmiyecekllr. (10851)
İstanbul Sıhhî Kurumlar arttırma ve eksiltme komisyonundan
1 — Yatılı Tıp öğrenci Yurdu'nun 1945 yılı ihtiyacı için 850 takım pijamanın İmal İyesi işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 29 Ağustos 945 çarşamba günü saat 14.30 da Cağaloğ-lunda Sağlık ve Sosyal Yardim Müdürlüğü binasındaki komisyonda yapılacaktır.
3 — Beher takım pijamanın İm aliye bedeli alSO» kuruştur.
4 — İlk teminatı 121 Ura 12 kuruştur .
5 — İstekliler şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
6 — İsteklilerin cari seneye alt Ticaret Odası vesikasile Gurup vesikası ye 2490 sayılı kanunda yazılı vesikalar İle bu İşe yeter ilk teminat makbuz veya banka mektublle belli günde komisyona müracaatları.
■ (10588)
SATILIK EMLAK
İstanbul defterdarlığından:
Dosya No.
Cinsi
Türk Maarif Cemiyeti Başkanlığından
Cemiyetimize bağlı Uşak Lisesine Fizik. Kimya ve beden terbiyesi öğretmeni alınacaktır. Bu öğretmenlerin İstanbul Üniversitesinden ve Gazi Terbiye Enstitüsü beden terbiyesi şubesinden mezun olmaları lâzımdır.
Okul tek şubelidir
İsteklilerin belgelerile birlikte Türk Maarif Cemiyeti Genel Mer-
kezine müracaatları.110682ı

Diyarbakır Belediyesinden:
1 — Merkeze bağlı Çanakçı köyü civarında belediye elektrik fabrikası tahmil havuzu yanında 2000 metre mikâptık ikinci bir tahmil havuzu yaptırılması işi 2. 8. 945 tarihinden itibaren 21 gün müddetle kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur. 2> Bu işin keşif bedeli 48597 lira 90 kuru? muvakkat teminatı 3664 lira 84 kuruştur. 3) Şartname plan ve bu işe ait diğer bütün evrak belediye elektrik ve su İşleri muhasipliğinde mevcut olup her gün mesai saatleri içinde görülebilir. 4) Taliplerin birinci umumi müfettişlik Nafla müşavirliğine müracaatla İhale tarihinden en az iiç gün evvel bu İş İçin vesika almaları şarttır. 5) Eksiltme 23. 8. 945 perşembe günü saat 10.30 da Diyarbakır belediye encümeninde kapalı zarf usullyle yapılacağından taliplerin zarflarını mezkûr gün ve saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde encümen başkanlığına vermiş olmaları posta ile vaki gecikmelerin kabul edilmlyeceği İlân olunur. (10550»
Kıymeti Teminatı Lira Lira 104 0
52341/1482 parsel eski 55100/6074 __________________,____, ,_________r________________
eski kilise yeni Hacı İlbey so. eski 39 yeni 47 kapı sayılı 63,90 M2 arsa.
52301/4055 Eminönü. Çarşı mah. Abtarci han alt katında 330 2812 ada, 92 parsel, eski 11. yeni 8 kapı sayılı 20 M2 kârgtr oda 52301/3182 Beyoğlu, Bostan mııh. Adem ve Kadıncık so. 78 805 ada, 1 parsel, eski 17. yeni ve taj 15 kapı sayılı 38 M2 arsa
74/10704 Fatih, Yedlkule, Kazlıçeşme mah. eski camii 117 şerif, yeni Kazlı cami so. eski 29 yeni 37 kapı sayılı 23 M2 arsa 52152/492 Kadıköy, Bostancı mah. Bağdat cad. ve 3789 Yazmacı Tahlr so. 65 pafta, 315 ada, 2 parsel sayılı 757,75 M2 arsa.
52302/2041 Kadıköy, Tuğlacıbaşı mah. Yaverağa so. eski 2875
5, yeni 38 kapı sayılı 1737 M2 arsanın 86/224 hissesi.
55100/5809 Üsküdar. (Nuhkuyıtsul Muratrels mah. Dudu- 21 oğlu so. eski ve yeni 6 kapı sayılı 70.10 M2. arsa.
55100/6093 Fatih, eski Balat, yeni Molla Askl mah. eski 680 Veriye, yetil Dürlye so. eski 17, yen! 23, 25, en yeni 25 kapı sayılı 34.50 M2 arsa.
55100/6180 Üsküdar. (Çavuşdercı Muratrels mah, Binbaşı 34.47 Mehmet şo. en eski 7. eski 9, yeni 5 k apı sayılı 80, 17 M2 arsa
Yukarıda yazılı gayri menkuller 31. 8. »45 cuma saat 14 de milli emlâk müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayrı açık arttırma İle satılacaktır.
İsteklilerin geçici teminat makbuzları ve nüfus cüzdanlarlle komisyona fazla bilgi İçin sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. (10840)
Beyoğlu, Bülbül mah. Uygur so. 554 ada, 21 13,15 yeni 11 kapı sayılı 103,50 M2 arsa.
Beyoğlu, eski Tatavla. yeni Yenişehir mah.
9
29
6
9
201
2
52
3
TU2RUHU- ASİTKLORİDRİK
Bilumum sanayide kullanılır
İçinde safi % 15 H-Kloru bulunan (10BonıeHk> Tuzruhu 110 kuruş
» » % 20 a a % 22 • a (13 t > a (14 a ) 128 a 150 a
• a % 24 a d (15 a ) » 160 ■
• » % 28 » »(Ha) » 172 *
■ » % 28 » a (18 » ) » 190 a
Her damacana 60 - 65 kilo safidir. Fiyatlar damacanasıdır.
Temizlik işleri İçin Tuzruhlu Mahlûlün kilosu 55 kuruştur.
Yukarıda yazılı mallardan aşağıda gramajları vc fiyatları konulmuş şişeler içerisinde de temin! kabildir. Fiyatlar şişe boş olarak verilmiştir, bu fiyatlarla ambalâj masrafları dahil edilmiştir.
Fiyatlar şişelere ambalftjlı olarak şöyle tesblt edilir:
Malın gramına göre tutarı + ... gramlık şişe = şişe fiyatı.
250 Gramlık boş Şişe 10 kuruştur.
50() > » • 16 v
1000 a ■ > 30 .
Satış yeri: Murat Z. Özgöretıeer "Ve Ortaklan Ltd. Şirketi Galata, Mumhane caddesi, Nomlko Han No. 6. 7. 8
Telefon: 41172 İSTANBUL
Ankarada: Lûtfl Özsny ve Ortağı
Telefon: 3839 Anafarlaler caddesi No. 88
zonguldakta: Zihni ve Turgut Güneri. Telefon: 176 Adana Mersin: Ticari Teşebbüsler Müessesesi.

Tekel U. Müdürlüğü ilânları
1 — Karaağaç Barut Deposu yangın söndürme ve temiz su tesisatı işi açık eksiltme usullyle yaptırüacaktır-
2 — Muhammen bedel (4880.60) Hra olup muvakkat teminatı (366.05) Uradır.
3 — Eksiltme 28/8/945 salı günü saat 10,30 da Kabataşta Genel Müdürlük Levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 _ Eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin bundan evvel asgari 4000 liralık bu gibi İşleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesaikle eksiltme gününden 3 gün evveline kadar Genel Müdürlük inşaat şubesinden ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır.
5 — Şartlaşma her giin adı_geçen şubede görülebilir.
6 — İsteklilerin belirli gün ve aatte güvenme paralarıyla birlikte
mezkûr komisyona müracaatları H^ı olunur. (10798)
Diyarbakır Belediyesinden:
1) Diyarbakır belediyesi elektrik fabrikası su Isale kanalının 500 metro uzunluğundaki kısmın taşlı kar gir iksası kanal baraj gölü ve mevcut havuzun temizlenmesi ve kanaldaki tamirat ve sair İşlerin yapılması 2. 8. 945 tarihinden İtibaren 21 gün müddetle kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur. 2) Bu İşlerin keşif bedeH 41403 lira 09 kuruş, muvakkat teminatı 3105 lira 23 kuruştur. 3) Şartname pllân ve bu İşe ait diğer bütün evrak belediye elektrik ve su İşleri muhasipliğinde mevcut olup ner gün mesai saatlerinde görülebilir. 4) Taliplerin birinci umumi müfettişlik Narla müşavirliğine ihale tarihinden eu az üç gün evvel müracaatla bu İş için vesika almaları şarttır. 5) Eksiltme 23. 8. 945 perşembe günü saat 10 da Diyarbakır belediye encümeninde kapalı zarf usullyle yapılacağından taliplerin zarflarını mezkûr gün ve saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde belediye encümeni başkanlığına vermeleri posta ile vaki gecikmeleri^ kabul edilmlyeceği ilân olunur. (10551»
Ankara Tıp Fakültesine doçent ve asistan alınacak
Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Ankara Tıp Fakültesi İçin îç hastalıkları, Dış hastalıkları. Ortopedi, Asabiye ve akliye, intaniye, göz, kulak . Burun-Boğaz Üroloji, jinekoloji, Çocuk ve Deri hastalıkları Klinikleri ve röntgen, Anatom - Patoloji, Fizlyoterapi şubeleri için Doçent ve a$i$. tan alınacaktır.
Sınavlar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi talimatnamesi gereğince Ankarada yapılacaktır. İsteklilerin Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığına müracaatı rica olunur. (10697)
Teknik Okulu satın almakomisyonundan:
Okul müştemilâtından eski mabeyin dairesinin 5482 lira 54 kuruş keşif bedelli çatı tamiri mevcut şartnamesine göre açık eksiltmeye konulmuştur. Açık eksiltme 29/8/945 çarşamba günü saat 15,30 da Taksim Gümüşsuyunda Teknik üniversite muhasebesindeki komisyon odasında yapılacaktır. İlk teminat 411 lira 20 kuruştur. İsteklilerin lâakal (10.000) liralık bu gibi işler yap. tıklarına dair idarelerinden almış oldukları belgelere istinaden îs. tanbul vilâyetine müracaatla eksiltme tarihinden tatil günleri hariç üç gün evvel alınmış ehliyet ve 945 yılına alt ticaret odası belgesi ve ilk teminat makbuzile belli gün ve saatte komisyona gelmeleri. Şartname Yıldızda okul binasında görülebilir (10858)

Comments (0)