Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir
Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir
Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir
Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir
Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir
Oiin Meclisde, Kazanç Vergisi Tasarısı Komisyona iade edildi
Söz alan muhalif Milletvekilleri şiddetle zam tasansıaleyhindebulundular
“Hayat pahalılığı yükünden başka, vatandaşları bir de
Kabinedeki Sarsıntılar r ~" n
Açıksız, tasarruflu ve dürüst bir büdceyi ancak çok iradeli ve demir kanaatli üttehid bir kabine kabul ittirir ve tatbik edebilir. Her gün çıkan ve yalanlanan buhran rivayetleri bir de Kasım Gölek vak'ası gibi müsbet bir destek bulunca kimbilir ne kadar alevlenir!...
____ J
Ulusta Cahit! Yalçın istediği kadar muhalefet partiler eriyor, günden güne mevkiini kaybediyor ve milletin gözünden düşüyor desin dursun... Fiiliyatta Halk Partisi çoğunluğu cidden hazin bir manzara gösteriyor. Şaşkınlık
ağır vergi silindiri altında
Dünkü Mecliste konuşanlardan: Maliye Bakanı Şevket
Ada’.an, Salonum Adato, Reşad Aydınlı
Ankara, 13 (Telefonla) —
Meclis bugün Raif Karadeniz:!, başkanlığında toplanmışı r. Gündemde yeni kazanç vergisi kanun tasarısı vardı.
Tik olarak İsmail Sabuncu söz almış ve şunları söylemişti! :
(— Kanun tasarısı acele hazırlanmıştır, iyice incelenmeni ştir. Tasarı yeniden gözden geçirilmelidir. 945 tenberi gayri sâfi irad üzerinden alınan vergi nisbeti yüzde yüz elliye çıkmıştır. Mükelleflerin tasnif (Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
ez miy elim)?
ÇİN TEKRAR
Sabahaddin Ali
nasıl öldürüldü?.
Günlerce evinde Sabahaddin Ali'yi yatırıp kaldıran Avukat Mehmet Ali Cimcoz neler anlatıyor?
Komünist mahkûmunun son mektubu - Peynir komisyoncusu Ali Ertekin - Sonra katil Ertekin
ve telâşın bütün alâmetleri bu parti adı altında toplanan halitada mevcuddur.
Ulaştırma Bakanı Kasım Gü-lek Amerika yârdımile İlgili İşlerle uğraşmak üzere esasen kadroda mevcud olup fiilen boş bulunan Devlet Hakanlığı maka mına getirilmek İsteniliyor. Kasım Gülek’in İngiliz diline iyice vâkıf olması bu tâyini çok haklı ve makul da gösteriyor. Tâyin yapılıyor, keyfiyet Cumhurrlya-seti makamının imza ve tasvibine iktiran edJyor, bunun üzerine Resmi Ceride ile ve ayrıca radyolarda İlân ediliyor. Fakat birkaç saat sonra ne oluyorsa oluyor Resmî Ceridenin derhal toplathnlması cihetine gidiliyor. Kasım Gülek’in bu yeni vazifeyi kabul etmek istemediği anlaşılıyor. Şimdi Amerikan kre
Solcu Profesörlerin dünkü duruşması
Dinlenen müdafaa şahidleri, Komünistlikle alâkaları
Ankara, 13 (Hususî) — Ankara Üniversitesi Tarilı vo Coğrafya Fakültesi profesörü Pertev Naili Boratav vo doçentlerden Bellice Borun v« Nîy.aî Berklin derslerinde, konfertıtıslarında, talebeye, konik nizm propagandası yapmak, mîllî-yetçi tanınan talebeleri sınıfta bırakmak suretile Vazifelerini kötiîye kullanmaktan sanık olarak 4 üncü Asliye Ceza'da açdmn, olan dâvaya
Profesörlerin olmadığını belirttiler bugiın do devam edildi. Durulmada sanık profesör ve doçentlerin gösterdikleri snnınnıa sahicileri d ıı-londi. Şalıidlerden, ilk olarak içeri alınan, Jale Dikerden», sanıkların her üçünü de tanıdığını ve bunların iddia edildiği şekilde görevlerini kötüye kullanmadıkları gibi, bu, tabiatta hocalar da olmadıklarını, fakültede vücudu iddia edilen (Devamı :Şg. Sü. g d. t)
BÜYÜK DEVLETLERE) BAŞVURUYOR
Çan-Kay-Şek istifa ! etmeği Kabul etti
Nankin, 13 (AA.) _ «Reuter»: Ateş kesilmesi için Salı günü 5000 kelimelik bir plân sunmuş olan Meclis üyelerinin bu gece Fransız, İngiliz, Amerikan ve Sovyet Büyük Elçilerini ziyaret edecekleri bildirilmektedir.
Bu üyeler, Büyük Elçilerden, dahilî harbe son vermek için yardımlarına ihtiyaç olduğunu, hükümetlerine bildirmelerini istiyecek-lerdir.
Hafta başında Çin hükûınc-tl 4 oüyilkler nczdinde aracılık yapmaları için teşebbüslerde bulunmuş-
Nankin, 13 (Nafen) — Birbirini toidb aden hâdiseler MareşalÇşn-Kay-Şck’i vazifesini bırakmıya mecbur etmektedir. En yakın arkadaşlar istifa cim İye başlamışlardır. Generalleri de istifa ettiğinden elinde askeri kuvvet de (Devamı: Sa. ı - Sü. 1 de)
Truman Stalini her zaman
kabule hazır
Biı* gece iki kişiyi Kırklareliııe götüren kamyon şoförü Salim Haseki ile konuştuk bize başından geçen macerayı ve Sabahaddin Ali ile münasebetini, son esrarlı yolculuğu anlattı
Suîaİıaddin Aliyi öldüren Ali Eı tekin işte bu dur..
Katil Ali Ertekin Kırklareli cezaevinde vaktini nasıl geçiriyor?
Hususî surette KırkJarcline gönder-
diğimiz arkadaşımızın dün gece
telefonla verdiği yeni tafsilât
Kırklareli, 13 (Hususî surette giden arkadaşımız telefonla bildiriyor) — Sabahcd-din Ali'yi öldüren Ali Ertekin, Kırklareli ceza evinde mevkufiyetini geçiriyor. Kendisi heyecanlı ve zaman zaman düşüncelidir. Koca bir dosya tutan evrakı, Kırklareli adliye-sindedir. Yakında, Kırklareli ağır cezasında muhakemesine başlanacaktır. Burada, !.vr-
dişi işlerik- uğraşacak yeni bir devlet bakanı tedarik olunacağı gibi belki eski Bakanlığına dönmekte tereddüd edecek Kasım Güleğe ulaştırmada da bir halef aranacaktır veyahuıl tekrar Kasım Güleğe dönülecektir.
Birdenbire ufak bir yanlışlık ve zehul eseri- gibi görülecek bu hâdise zahirinden çok daha derin mânalar taşımaktadır. Tek parti devrinin alıştırdığı ve yerleştirdiği bir zihniyetle herhangi bir bakanlığa herhangi bir zat haberi olmadan, rey ve muvafakati alınmadan inhâ ve tâyin olunur, o zat da neş'e ve sevinç içinde vekâlet sandalyesine otururdu. Hiçbir zaman akimdan müşterek kabine mesuliyeti ve program üzerinde kahine arkadaşlarile İttifak gibi meseleler bahis mevzuu olmazdı. Çüıı kü tek partinin parlak devrinde, batıl mânasile, bir kabine nıev-cud değildi. Vekiller, Başvekilin emrinde birer nevi müsteşar veya memur idiler. Nitekim Ba-vekil değişmediği halde kabinenin hemen bütün vekilleri tir kaç defa değişirdi ve bu yüzden kabineye hiçbir sarsıntı arız ol-
Yalnız ilk defa Haşan Saka. ‘ demokrat rejime girmeğe teşebbüsün zorluğuna Ticaret Bakanı tâyininde rastladı. Yirmi beş1 yıldır hiç vâki olmıyan bir hâ-ilişe oldu. Ticaret Bakanlığı I kendisine tevcih ve teklif edilen • İki zat bu vazifeyi üzerlerine' almak İstemedi. Bu keyfiyet) Başbakanın dikkat gözünü açmak Icab ederken galiba yine eski iti yadlara kapılarak Ulaştırma Bakanını Devlet Bakanlığına nakletmek İstemiş ve bıı İşi ilgili zatın muvafakatini almağa lüzum görmeden yapmış* t"- Kasım Gülek de sarih ve kat i muvafakati alınmadan ya-julan lnı tâyin ve tahvili kabullenmek istememiştir. Böylcce hiç umulmadık ve cumhuriyet tarihimizde İlk defa vâki olan bu olay ortaya çıkmıştır.
(Davamıı 8a. 3 - 8li. 5 de)
Gazanfer Heybeli sanatoryomunda
Sanatoryum idaresi, Gazanfer’in mayısa katlar
tedavi gördükten sonra iyi
Pazar gÜJÜndenböl Kasımpaşa Deniz Hastaha nesin de tedavi al-t.na alınmış bulunan dünya serbest güreş şampiyonlarımızdan Gazanfer Bilge, İlk tedavisi ya-p-lmış olduğundan dün sabah saat 10.30 vapuru ile Heybellada sa-natoryomuna kaldırılmış bulunmaktadır.
Heybellada sanatoryomundan
ileşeceğini haber t eriyor
dün geç vakit vetllen malûmata göre Gazanfer Bilgenin sıhhati salâha yönelmiştir.
Dlln, Bilgeyi Kabataş lisesi talebelerinden bir grup ziyaret etmiş, kendisine 250 lira yardımda bulunmuşlar, bir buket çiçek takdim etmişlerdir.
Gazanferin mayıs ayı sonuna (Devamı: Sa. 3 - Sli. 8 do)
FİLİSTİN ANLAŞMAZLIĞI VAŞiNGTÜN'da HALLEDİLECEK
Orta Doğudaki İngiliz - Amerikan siyaseti dikkatle gözden geçiriliyor
Vaşlngton, 13 (AF) — Bugün Başkan Truman, Büyük Britanya-nm Vaşington elçisi SIr OJlvcr Franks'l kabul etmiş ve kendisiyle yarım saat kadar görüşmüştür.
İyi malûmat sahibi diplomatik bir kaynağa göre, İngiliz kabinesinin dün yaptığı dört saatlik oturumu müteaJdb Dışişleri Bakam Frnest Bçvin, Başkan Truman’a aşağıdaki noktaları belirtmesi hususunda SIr Oliver Franks a talimat vermiştir:
1 — İngiltere, Filistin harbinin şimdiki saflıasındn yahudilerl mütecaviz telâkki etmektedir.
2 — Alabilirin. yahudllerln bir hal çaresine varmamaları takdirinde, Ingfltcrenlıı kanaatına göre, Orta - Doğuda güvenlik, huzur ve barış teessüs «danllydcck ' - bu durum sadece komünizmin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Vaşington: 13 a n. (afp) — Baş /■an Truman bugünkü basın korife ransında, Stalini ne vakit olsa ka-

l'ulünduğunu bir kere
daha söylemiş fakat Sovyet Rııs-yanın barış taarruzuna dair sejy-
Memleketimize iltica edenler sıhhi muayeneye tâbi tutulacak
Ankara, 13 (Telcfonln) — Rus işgal bölgelerinde son zamanlarda korkunç surette yayılan zührevi hastalıklar dolayısıyla memleketimizde de bazı tedbirler almak lüzumu hasıl olmuştur. Bu bölgelerdeki nüfusun yüzde 65 ini fren güller teşkil etmektedir. Oralardan kaçara': memleketimize İltica edenler bundan söyle sıkı muayeneye tâbi tutulacaklardır.
Bulgaristan vo Romaııyadan muhacir nakleden gemilerin de lüzum olmadıkça sularımızda durmalarına meydan verllmiyecektir.
Ali Eı tekinin arkadaşı berber Basanın diin aldırdığının resmi
olmadığını bil-
AvusturyalI kayak antre-
Mısır’da yeni bir suikasd teşebbüsü
nörü geldi
iki kişi öldü, 30 kişi varalandı
Şubatta Ulu-dagda yapılacak beynelmilel kayak müsabakalarına iştirak e-decek olan takı-malc üzero davet edilen AvusturyalI antrenör Au-gust Meyer, dün uçakla şehrimize
antrenör gelmiştir. 31 ya 'Auguste Meğer çında vo muka vemet, iniş, atlama kombine mü
aabaknlan pamplycr.u
olan Meyer
hu akşam Ankara.va hareket ede cek, orada federasyonla temas et tikten sonra Erzuruma giderek e klbimizl çalıştıracak, sonra Ulu
dağa gelerek çalınmalarına orada devam edecektir.
Meyer, Avusturya milli takımında oynıyan Melchlor'la ayni klüptendir. Buraya gelirken, bir gün Melchior'un evinde kalmış o-lan antrenör onun Türkiyeden sitayişle bahsettiğini söylemiştir.
Kahire, 13 (NaTen) — Nafen a-jansının özel muhabirinden:
Bugün burada mahkeme salonunun merdi yenleri üzerinde bir bomba infilâk etmiş ve bu yüzden İki kişi ölmüş ve 30 kişi do yaralanmıştır. öğrenildiğine göro genç bir şahıs, dinde taşıdığı bavulu bir hademeye teslim etmiş ve bu bavulun savcınin masası üzerine konulmasını istemiştir. Hademe bavulun açılmasını istemiş, bunu reddeden genç kaçmaya başlamıştır. Mahkeme binasının koridorlarında hademe, genç şahsı takib c-derken de bavul merdivenlerden yuvarlanmış ve İnfilâk etmiştir.
Bina dışında tevkif edilmiş olan bir şahıs, mtlslllman kardeşler birliği cemlycttno mensub bulunmaktadır. Bildirildiğine göre başbakan, hademeye 60 İngiliz lirası mükâfat verilmesini İstemiştir.
Bombanın infilâkı İle merdivenin dibinde geniş bir çukur açılmıştır.
kes, bu hâdisenin tafsilât ve akislerilc meş-guldiir.
Bugün bir rehberin refakatimde cinayetin işlendiği mınta*’ laya kadar gittim. Ve bu yerleri gördüm. Bu suretle cinayetin nasıl işlenebileceğini kat'î bir şekilde görmüş oldum. Ve kindi kendime bazı hakikatler de keşfeder gibi oldum.
Şimdi bu yolu beraberce ka-tedelim. Kırklareli - Vize yolunu takib ederek Kirazdereye doğru gideceğiz. Katil Ertekin ve Sabahaddin Ali 31 mart talihinde saat dörtte kamyonile Kırklareline gelmiş bulunmakta ve ayni gün hududu geçmek Ü2ere Üsküb mıntakasına gitmek kararındadırlar.
Kırklarelinde kalmamışlardır. Bütün otel defterleri incelenmiş ve böyle bir kayda rastlanmamıştır. Esasen Alt Ertekin burada tanındığı için sahte bir hüviyet te takınamaz. Ali Ertekin de böyle bir söz söylememiştir. Sabahaddin Âlinin sahihi bulunduğu kamyonla şehirden on kilometre ayrıldıktan senra kamyon duıuyor. Sabahaddin Âli ile Ali Ertekin iniyorlar ve şoföre:
«— Biz Üsküb nahiyesine gidip peynir arıyacağız, sen Kırk lareline dön. Orada odun yük-liytrek îstanbula avdet et!» diyorlar.
(Davamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Berber Basanın BdİdnekapûIald
dükkânı
Büdce komisyonunda dünkü tartışmalar
Muamele ve sayım
vergilerine itiraz edildi
Ankara. 13 (Telefonla) —• Büdce komisyonu bugün toplanarak 1949 yılı büdcesi gelir kısmını konuşmuştur. Müzakereler çok tartışmalı geçmiştir.
Bilhassa muamele vergisi konusunda çeşidli hatibler söz almışlar, bunlardan Ziya Ceza-.oğ-lu, undan alını.n muamele vergisinin ekmek fiatlarında dört kuruşluk bir artış yaptığını ifade etmiş, Abidin Potuoğlıı da bu verginin kaldırılmasını istemiştir.
125 milyon lira gibi mühim bir varidat temin eden bu ver-ginin kaldırılmasına kimse taraftar olmamıştır.
(Devamı ı Sa. 3 • Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
TİYATRO TENKİDİ
Rober dö Fler ve Cayyave-nln merhum İsmail Müştak tarafından dilimize nakledilen vo Şehir Tiyatrosunda temsiline başlanan:
«AŞK UYUMAZ, piyesi
hakkındaki Refi’ Cevad Ulu-
nay'ın tenkidini yarınki nüs-
hamızda okuyacaksınız.
Londra Büyük Elçimiz geldi
Londra Büyük Elçimiz CeV3d Açıkalın dün snat 14 te bir İsviçre uçağı He şehrimize gelmiştir.
Büyük Elçi, kendisiyle görüşen gazetecileri) söyliyıcck hiç bir şeyi olmadığını, mezıınen memlekete döndüğünü, Aukaraya giderek Tek temaslarda Ulunacağını bildirmiştir.
Cevad Açıkalın, bugün Anktıra-ya gidecektir.
Kıbrıs için bir toplantı yapıldı
Türk küfür çalışmaları derneği dün Eminönü Ealkcvinde Kıb-ı>8 İçin bir toplamı tertip etmlş-
Toplantıda ilk söz alan Prof. MÜkrimin Halil Ymanç, Kıbrıs a-Öasımn tarihçesinden ve ne sebeb-lc Inglllzlero verildiğinden bnhset-.miş vo Kibrisin anavatanın bir parçası olduğunu söylemiştir.
Müteakiben Jcürsllyo gelen doçent Munlzade Derviş, Kıbrıs Türklerinin artık öksüz 1 alnııyacaklaıt-r.ı bildirmiş ve K binsin dalma Türk kalacağını töyliyerek sözlerine son vermişti-.
BANA; Giresun'da «Ormancı» adı llo ayda bir çıkar, 6 küçük sayfalık bir gaze-
to göndordiler. Nere- r-^ ——’ —----v-n
den nereye?.. Demek r U LU N A Y ı memleketimizdeki or- ‘. ------------------------
inanların perişan hail hakkında yazdığım devamlı yanlar, gazetoyi çıkaranların veyahud çıkaranlardan birinin dikkatini colbetmlş olacak kİ beni de düşünmek nezaketinde bulunmuşlar... Gazetenin ötesini, berisini karıştırdım. Makalolero, u-zunlu kısalı yazılara göz attım. Fena değil.Fakat bu mevzuun çerçevesin do çıkan bir Razete, bilhassa bu meslekten olmıyanları da alâkadar edecek bir çeşni llo çıkmalı. Gazetcdo İki şey dikkatimi oelbnttl: Biri İlk sayfaya konulan eski başbakanlarımızdan birinin resmidir. Resmin altındaki izaha göre bu muhterem zat: «Orman dâvasında büyük hizmetler! olmuştur.» Nasıl? Bilmiyoruz. Fakat olmuş İşte... Gozeto öyle yazıyor. İkincisi do İsveçli Profesör Manfred Naslund. Ismindo bir zatın Ziraat Bakanlığına ver-
Edilmiş değil... Edilmektedir.
dlği rapordur. Bu İsveçli ormancı* yurdun muhtelif orman mıntalıala-rında gezmiş, dolaşmış, Cenubda Eskişehir, Afyon, Bur dur, Düzlorçamı, An* talya, Elmalı tarafla*
rını, şimal - I - Şarki'de Knngırı, Tosya, Kastamonl, Araç, Cerodc, Bolu, Düzoe, İzmit havalisini adamakıllı incolcmiş...
Profesörün verdiği raporun hülâsası şudur:
«Türklyedeki ormanların durumunda görülen en bariz vasıf, tahrife edilmiş çok geniş orman sahalarının mevcudiyetidir, e
Sayın Profesör yanılıyor. Zira bizde ormanlar c tahrib edilmiş* değil, ' tahrife edilmekte dir. Pek çok yeşil dağlarımız bugün yavaş yavaş kol kafaya dönmüştür ve dönmektedir.
Biz ormanı milli bir hazine, tü-
kenmez bir sanayi maddesi, sonsuz
bir sıhhat kaynağı, bilmoz bir il-
ham ınenbaı diye tanımayız. Biz
orman deyince kesip yakacak ve
— l.ûıleıı suyluyı çevirini» —.
l’dislin ve l- tularını gösterir

Comments (0)