Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda
Yeni Sabah
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★ ★★
Deniz Kalkınma Plânı
Ankara. 14 t Hususi‘ — i autilsr rnlzdC .yolcu ve eşya nakliyatının yüzde yüz artmış bulunduğunu gözönüno alan hükümet Büyük Millet Meclisinden aldığı iki kanunla gelecek yıllarda geçici yüklenmelere girişmek üzere yüz elli milyon liralık bir program hazırlamış vo buna göre yabancı memleketlere gemi Bİparişinde bulunmuştur.
Haşan Saka Kabinesi istifa etti
Basan Saka, Hilmi Uran, Tevfik Fikret Sılay Ali Fuat Cebe soy, Şemseddin Günaltay, Nurulhth Esad, Kasını Giilek, Faik Ahmed Barudcu
Yeni Kabinenin Kuruluşunda Güçlükler
İnönü, dün geç vakte kadar Parti Liderlerile görüştü
Hilmi Uran, Başbakanlık için yapılan teklifi reddetti, Kabineyi kurması ihtimali olanlar arasında en kuvvetli adaylar Tevfik F. Sılay ile Şemseddin Giinaltayın adından bahsedilmektedir
Dünkü
Meclis
Sırrı Bellioğlu af edilmedi
Kabine buhranı nasıl başladı, yeni Hükümetin bariz çehresi ne olacak, Kabineye alınması ihtimali bulunanlar
BUHRAN
Ali Riza Türel Miinir Birsel
Riza Erten Sadi İrmak
Emniyetli bir seçim kanunu hazırlamalı ve derhal millete başvurarak güvenilir ve tarafsız bir intihab yapmalıdır. Ondan sonra milletin getireceği hakikî vekiller takib olunacak politika için istikrarlı ve kuv-vctlt btr knhlgı> kıırnhiiİr-ler. Bu neticeye varıncaya kadar takib olunacak yol ve usuller hep geçici mahiyette olacaktır.
_______i
İstifa eden Kabinenin
Tarım Bakanı
Cavid Oral Kabinenin
asan Saka kabinesi nihayet İstifasını Cumhurbaşkanına tevdi etmiştir. Bu suretle kabine buhranı başgöstermiş bulunuyor.
Sakz'nın çekilmesi için, son zamanlarda, kâfi sebebler vardı. Yeni büdceyl komisyona sunduktan sonra Maliye Bakanının uğradığı hezimetler, bu heyeti, çoktan sarsmıştı. Büdce komisyonunun seçtiği tâli komisyon, hükümetin tasarısını ııygun bııl-mıyarak bir hafta içinde altmış milyonluk bir tasarruf imkânı olduğunu göstermişti. Buna rağmen Halk Partisinin çoğunluğu encümende ayak diremek surctile bu kısıntı tekliflerini suya düşürmüştü. Bu birinci Kademeden sonra, dün de, Büyük Millet Meclisi umnmi heyeti kazanç vregisi tasarısını kabul etmemiş ve Maliye Bakanının müdahalesine ehemmiyet vermlye-rek projeyi encümene iade etmişti. Halk Partili hükümetlerin ilk defa başına gelen bu badire v,o bilhassa Halk Partili milletvekillerinin de kendi kabinelerine Itinıad göstermemeleri Saka teşkilinin artık her türlü dayanaktan mahrum kaldığını açıkça göstermiştir. Bunun üzerine Saka, Çankaya'ya giderek Cumlııırreisine, heyetin istifasını takdim etmiştir. Bir giin I
Ankara, 14 (a.a.) — Başbakan Haşan Saka -hükümetin is-.tifagüM—Cuiûhurbaşkanına gr-zetmiş ve istifa kabul edilmiştir.
Yeni hükümet kurulunca],-a kadar eskisi vekâleten vazifesine devam edecektir.
Buna ait tezkereler aşağıdadır.
Cumhurbaşkanlığı Yüce Katma. Memleketin bugünkü şartlan içinde üzerine aldığı vazifeyi
maddî imkâuların yeterliği derecesinde ifaya çalışmakta devam eden hükümet, son zamanlarda rastladığımız bazı müşküller se-bebile kabinenin istifasını yüce katınıza sunmayı kararlaştırmıştır.
Hizmet süresince hükümetin, yüce şahsınızdan gördüğü devamlı ve kıymetli yardımdan dolayı derin şükranlarımızı ve minnettarlık duygularımızı ka-(Devamı; Sa. 3 - Sü. a de)
İlsin bugünkü toplantısında eski bakan ve milletvekillerinden Sim BeiLioğlu'nun affına dair adalet komisyonunun verdiği rapor okunduktan sonra kürsüye gelen Vehbi Kocagüney raporun aleyhinde bulundu.
Adalet komisyonunda af a-leyhinde oy verenlerden Emin Halim Ergun da konuşarak Sır-n Bellioğhı’nıın bu suçu işlediği 6940 senesinin vatanımız ve memleketimiz bakımından en nazik bir devir olduğuna dikkati çekmiş ve milletvekilliği yapmış bir kimsenin bunu bilecek bir durumda olması itibarile suçunun çok ağır olduğunu, binaenaleyh affedilmemesi lâzım gel eliğini belirlerek (Her şeye rağ- , men her şey vatan içindir) dedi. Komisyon üyelerinden Muzaffer Akalın da söz alarak Sır- I n Bellioğlu’nun işlediği suçun, I •• I • • • • I
tarak (Sırrı Bellioğlu’nun hangisi, muamma nasıl çözülecek belli olmuştur) dedi. --------------------------
Raporun reddi hakkında Emin Halim tarafından verilen önerge oya kondu ve büyük bir 1 ekseriyet tarafından af talebi 1 re(id bilmiştir. j
t tatnn Kurutluoğlu konuşma- I sı>k bir teken bir çok milletve- I k» «e onu ka'TT'ÇnıvTf^** bu işin
—2 (pnniyetli 1----------------
,laî;ırlamalı B
hümünıstlik
Sabahaddin Aliyi öldürdüğünü söyliyen Ali Ertekinin Anadoluhisannda, Buğday sokağındaki evinde, maktule aid zatî eşya tc elbiseler bulunmuştu. Yukarıdaki resimde bu eşyayı toplu bir halde görüyorsunuz. Sabahaddin Alinin meşhur kol saatine bir kadın resmine, ceketine kadar lıerşey bu resimde vardır.
Sabahaddin
Ali Esrarı !•••
Türlü ihtimaller içinde en kuvvetli
Hâdisenin, eiddeıı meraklı ve eon derece esrarlı bir mahiyet arzettiği gözden kaçınıyor, yeni ihtimaller nelerdir ?
Sabahaddin Alı Öldü mü?
Haşan Saka’nın Başbakan olarak Meclisde son günü
Saka, Ekonomi Bakanının rahatsız, Ticaret Bakanının da isi olduğunu beyanla iki sorunun tehirini isledi, istek kabul edildi
Ankara, 14 (Hususi) — Meclis bugün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Oturumda Başbakan sıfatile hazır bulunan Saka, her zamanki gibi sakin ve soğukkanlı görünüyordu. Celse açılınca Trabzon milletvekili Mustafa Reşid Ta-rakçıoğlu’nun yayla ve mer'a-lar hakkında yaptığı kanun teklifinin topraklandırma kanuuun-da yapılacak değişikliklerle bir-
İlkte müzakere edilmesi için geçici komisyon raporu okundu. Teklif kabul edildi.
Daha sonra Eskişehirdeki yakacak Bikıntısı hakkında Potoğ-lu ve arkadaşlarının takririne geçildi. Kürsüye gelen Başbakan, bu soruyu cevablandıracak olan Ekonomi Bakanının rahatsız olduğunu bildirerek mllzake-renin tehirini istedi.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 8 de)
istifası haberini hayretle karşıladığını söylüyor I istifa eden Ha-Isan Saka kabine İpindeki Tarım Ba I kanı Cavid Oral jdün akşamki eks İ presle Ankaraya [gitmiştir.
| Cavid Oıal, istasyonda kendi-l siyle görüşen b=r
Cavid Oral muharririmi z i a Haşan Salta kabinesinin istifası hakkında sorduğu suali şöyle ce-vablambrmıştu*:
«— Bildiğiniz gibi bir kaç gün evvel tetkikler yapmak üzere İstanbul» gelmiştim. Kabinenin İstifasını gazetelerden öğrendim. Bu (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 8 de)
Namık Kemal
Heykeli
Prost plânı Nâmık Kemal'in heykelinin dikilmesine mâni oluyormuş.
Milli Türk Talebe Birliği E-dehlyat Derneğinin senelik kongresi dün saat 14 de Sehzadeba-şı Letafet apartımanında yapılmıştır.
(Devamı: 8n. 3 - 8Ü. 8 de)
Adapazarı Canavarı Abaza
rveikl Kasım Gölek hâdisemde) u neticeyi zaten hazırlamıştı. '
bu ....._.___________
itiraf ve kabul etmek lâzım gelir ki ikinci Haşan Saka kabinesi birbiri ardısıra çeşidi! hezimet ve muvaffakiyetslznklere uğramıştı. Hayat bahalılığı İle mücadeleyi programına koymuş, fakat bu yolda hiç bir basarı »oğhyamadikUn bMk* vergilere zam yolunu tutmakla sözünden tamamile ayrılmışti. Millet Meclisinde bir muhalif milletvekili Haşan Saka kabinesi aleyhinde bulunmıyacağını. çünkü Halk Partisini umumi efkâr nazarında düşürmek İçin bundan dalıa iyisini muhalefetin zor bulabileceğini ifade etmiş ve nasıl olsa Idr Halk Partili hükümet işbaşına geleceğine göre bıı kalsın demişti.
Buhranın .bermutat), çabuk hallolunacağı tahmin olunabilir. Hilmi Uran, Fikret Sılay I-Mlmlerinden Başbakanbk İrin habsolıjnmaktazhr. Uranın «ons-/annın daha çok olduğu da temin ediliyor.
H*mi Uranı bu memleket çok
(Devamıı Sa. 3 - Sü. 0 de)
Basri'nin Muhakemesi
Duruşma, dün Adapazarı Ağır Ceza Mahkemesinde başladı; Basri suçlarını inkâr ediyor
Adapazarı, 14 (Hususi) — Adapazarı (#navarı nemiyle maruf A-baza Busri Eraoyun duruşmasına bugün Adapazarı ağır ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Halk sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme kapılarını tutmuş olan Jandarma ve polis kuvvetlerini yaraıak içeriye girmek istiyordu. Fakat Jkl katlı o-lan adliye binasında çok sıkı Ler-tlbat alınmıştı,
E“rl Er»y. «Heri kelepten ol-duğu halde tvveJâ ağır ceza mahkemesi salonuna alınmıştır. Soğukkanlı görünüyordu. Mahkeme salonunda beklediği anda kelepçeleri çıkarılan BasrJ Ersoy bileklerini ylno birbirine bitişmiş olarak tutmakta ve âdeta kelepçeli hissini vermekleydi.
Abaza Basri
DURUŞMA BAŞLIYOR
Nihayet saat 10 da ağır ceza mahkemesi reisi Naalh Karaca mevkiim aldı. Savcılık makamını Deı vig Oktay işgal ediyordu.
Salonun ortasınca bulunan sobanın arkasında oturan Basıl Er-«oya. Başkan işaret etti:
— Kalk, evlâdım, göyle yakın 'gel, dedi.
Basıl kalktı . ve başkanın önll-ne geldi.
Hüviyet ı.esblt edildikten sonra Başkan sordu:
— Okumak, yazmak bilir misin evlâdım ?
— Bilmem.
— Hiç bilmiyor musun?
— Bolu cezaevinde bulunduğum sırada Bir parça Cğfcnmiştlm.
(Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 3 de)
propagandası sanıklan
Savcı, sanıklar alehyinde şahadetle bulunan bir şahid-den, komünizmden ne anladığım sordu
Ankara, 14 (Hususî) — Komünizm propagandası yapmaktım sanık Türkiye gençler direği kurucularının mahkemesine bugün devam edilmiştir. D-n lenen taıuk .Sami Yavrucuk ra nıkları tanıdığını ifade ettik-(Devamı: 8a. 3 - SÜ. 7 de)
Londra Büyük Elçimizin beyanatı
Evvelki gün şehrimize gelen Londra Büyük Elçimiz Cevad Açıknlın dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir. B. Caya.] Açıkalm kendİBİle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— iki senedenbcrl görmediğim memleketime mezunen geldim. Ankarada bir hafta kadar kalacağım ve Bakanlıkla temas edeceğim. Mezuniyetim 20 gün kadar sürecektir.»
Londra Büyük Elçimiz muharririmizin Filistin meseleuln.-do Ingilterenin aldığı vaziyet •va İngiltere hükümetinin Tür-klyenln Arablara silâh yardımı japılmnsmı isteyip istemçdiğl hakkında sorduğu suale karşı gülerek şöyle demiştir:
c— Bu •meseleler o kadar karışık ve o kadar muhtelif kV ■ Bı u bir memur olmam dolayı-silo bu meselelere dair konuşmamayı tercih ederim.»
Sabahaddin Ali meselesi, gün ci«n güne esrar perdesini daha ziyade kalınlaştırıyor, Hâdisenin aydınlanmak üzere olduğu sanılırken yeni sualler, zihinleri çelmeliyor. Sabahaddin Ali hakikaten öldürülmüş müdür?. Bulgaristana veya bir başka yere mi kaçmıştır?. Bulunan c-esed, cidden onun mudıır?. Sabahaddin Ali, öldürülmüşse, katili, hakikaten Ali Ertekin midir ?
Bütün bu noktalar aydıntan-nıağa değer mahiyettedir. Fı-kat. Kırklareline gidip orada tetkikler yapan arkadaşımızın kanaatine yöre, bu türlü ihtimaller içinde en kuvvetlisi, Sabahaddin Alinin, Ali Ertekin > tarafından öldürülmüş bulun-! duğu noktasıdır.
Hâdisenin, önümüzdeki günler ve haftlar içinde aydınlığa doğru mu, yoksa, büsbütün karardığa mı sürükleneceği de meçhuldür. Biz, hâdise dolayı-ı.ile adları geçenlerin muhitinde (Devamı: Sa. 3 - Sil. e da)
Katil
Hüseyin Cahid Cenevreye gitti
Türkiye, Fransa ve Amerika delegelerinden nıürekkeb Filistin uzlaştırma komisyonunun İlk başlangıç toplantısında bulunmak üzere Hüseyin Cahid Yalçının idaresindeki Türk heyeti bu sabah saat 0 da İsviçre uçağıyla Cenevreye hareket etmiştir. [
Ekmekler niçin bozuk?
Dün belediye îkflsad Müdürlüğünde değirmenci ve fırıncıların Jştlrakllo bir toplantı yapılmış, ek-1 mckierln bozuk çıkmasına mani olmak için alınması gereken tedbirler üzerinde müzakereler cerc-’yan etmiştir. Ekmeklerin bozuk ç:lcması, ofisin Fert cenup buğdayını piyasaya süımeşlnden İleri geldiği anlaşılmıştır.
Hususî surette Kırklareline , giden arkadaşımız yazıyor
Sabahadı iskeletini Fakat, Kırklarelindc, ay Osman adındaki vatanda; Kırklareli, 14 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız bildiriyor) — Gerek burada a-lâkaiılarla yaptığım temaslar sonunda, gerek hâdise mahallinde gördüğüm vaziyete göre ve gerek Katil Ali Ertekin’in ifadesine istinaden hâlâ bir sır olan cinayet hâdisesinin şu şekilde cereyan etmiş olması kuvvetle muhtemeldir: din Ali'nin gördüm ardanberi gaib bulunan nerede? iskelet onun nııı? Bu mıntakayı pek iyi tauıyan Ali Ertekin, Sabahaddin Alı ila birlikte Sazara istikametinde yoluna devam ediyor. Niyeti da ormanların pek kesif bulunduğu Mişkova İle Sapara arasıud-m hududu geçmektir. Bulgarini* bu noktalardaki hudud kulelerini ydûmg bulunmaktadırlar. Bu suretle emniyetle ve görünme-(Devanıı: Sa. 3 - Sü. 1 ris)
»ğru mu S öylüyor?
■»•i»-. .»M ■
^AKVİMDEN BIR7APRAK
Kabine ve çekiliş sebebleri
asan Saka kabinesi düştü. Bıata İstifa etti dlyenıoyiz, çünkü bir kabine bu şartlarla İktidardan çe- -----------------
kllmeğo mecbur olursa artık onda bir lar —--------------—
kim yavan sebebler aramak yanlıştır) hakikati bUtün aoılığı İle gör-ınogl tahammül eylemek İcabetler; Iklnol Haşan Saka kabinesinin bilhassa mail siyasetindeki bozukluk artık İktidar partisinin bile tuta-ınıyacağı bir hale golmlşll.
Bu İtibarla muhalifler Haşan Saka knblneslnltı dilşmoslndo mühim bir âmil olan Maliye Bakanı sayın Şuvkot Adalan'a kocaman bir toşek-kür borçları vardır.
İlerisini düşilnmoden gürül gününe siyaset taklbindo —öyle zannediyorum kİ— Maliye Bakanımız do rokor kırmışlardır.
Gazetelerin Meolle mllzakorosln-
don alarak başlık hulâsası gibi kul-
landıkları münakaşaya bakınız:
Maliyo Bakam — Büdcedo açı-
ğımızı kapayacak bir tasarruf yap-
mak tnüınkiln değildir.
o- —------------.--------—-^-1 Mııluılofot — Gel»*
ULUN A Y | ■«■» - «ı—kY
a.----------------_---------— Maliye Bakanı — G»*
iccek sone sorduğuna» uman reva* buu veririz.
Bu son oünıla hükümeti düşür* msk İçin klfl idi. Bunun açıkça mâ*
— şimdi günümüzü gün edelim» Yarına Allah kerimi..
Evet anıma, olmuyor Işto... Ma* llyo Bakanının büdoe açığını kapat* mak İçin başvurduğu çarelerin hlj biri mcmlokot mâliyesini devamlı surette yerieştlricl mahiyette ola* inadı. Sık sık yarattığı huzursuzluk havası nihayet çıkı bir sarsar ha-litıdo bütün kabineyi dovlrdi.
Kabinenin düşmoslndo başka bir
Amil olarak «Kasım Gülek» hâdise-
si zikrediliyor. Malûm olduğu üzo-
ro bu zat Ulaştırma Bakanlığında
bir şeylor yapmak üzero İken —ha-
borl olmadan— Devlet Bakanlığına
— Lûlfeıı sayfayı çevirini» —
Cihad Armanın hazırladığı
spor sahifemiz 6 ıncıda

Comments (0)