ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)
ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)
ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)
ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)
ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)
ARALIK 1949
sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
İdare: Nuruosmanlye No, 1T
Tel adresi: «YENİ 8ABAH1
I S T A B U L
Telefon: 20795 — 25155
YeniSabah
&3amilia
12 inci yıl, No. 3871
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafHyİz
Sayısı 10 Kuruş
Dünyanın en büyük mecmuasının -dj A*
845 İnci aayısı çıktı X d Kuruş
Devlet plânını yapan
Amerikalının cevabı
Mr. Barker diyor ki: "Ben, Türkiyenin, kredi isteği üzerine, bu kredinin nasıl harcanacağını tesbit için geldim,,
Mütehassısın hazıriıyacağı rapor “Türkiyenin bir nevi’ İktisadî kalkınma plânı,, olacak.
“Biz bu işleri
yapamıyoruz,,
n sözler, Türkiyenin 1 kalkınması bahsinde ve sefalet İçinde yüzen
Karadenizli! Doğu kısmındaki beş vilâyet halkımızın kurtarıl-1 ması hususunda, Halk Partisi Meclis Grupunca yapılan acı ko Dnşmalar sırasında sarfolunmuş I tur. Sırf ve halis Halk Partili milletvekillerinin bulunduğu bu içtimada kullanılan tâbirler ve tasvir edilen durumlar her han gi bir şekilde bir muhalif milletvekili veyahut her hangi bir gazete tarafından, hikâye edil- . se behemehal o mebusa ve gazeteye karşı, başta Ulusun belli yazarları olduğu halde, en ağır tarizler yapılır, vaziyeti böylece tasvir ve hikâye edenler kötümserlikle, karamsarlıkla, düşmanın ekmeğine yağ sürmekle itham olunurdu. Çünkü çoğunluk partisinin toplantısında konuşulan mevzu, Karadenlzin bir kısım yerlerinde halkımızın günler ve hattâ haftalarca ekmek bula-mıyarak yaprak ve otlarla beslendiklerine dairdi ve bunu da kürsüden ifade eden Halk Partili milletvekili Halk Partili eski Bakan ve Halk Partisinin hâlâ Büyük Millet Meclisi reis vekillerinden sayın Raif Karade-nizdlr.
Saym Raif Karadenlzin, birdenbire, dilinin bu kadar açılmış olması, her halde yeni seçimlerin yaklaşmasının verdiği bir c feyiz ve bereket olmak icap e-der. Çünkü, daha iki üç yıl ev- ' vel yâni demokrasi ve hürriyet hevesimizin kabardığı günler- 1 den sonra, Saraçoğlu Şükrü ka- f binesinde bir bakanlık sandalyesini İşgal ettiği sıralarda, ayni kabineye mensup Suat Hay-ri, Bakanlıktan istifaya mecbur edilince bu istifanın doğru olup olmadığı ve İstifa vâki ise bunun illeti ne olduğu hakkında gazetecilerin sordukları suallere büyük bir emniyet ve huzur 1-çinde Karadeniz cevap vererek demiştir ki:
«istifadan ben de sizin gibi ve sizinle birlikte haberdar oldum.
Bu İstifanın sebebini ancak Başbakan Saraçoğlu bilebilir. Ondan sormalısınız» demekle ne kadar ketum, dili bütün fakat o nlsbette de bir hükümet âzası arasında, bir kabine erkânı I-çinde bulunması lâzım gelen te-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Memleketimizde tetkiklerde bulunan Milletlerarası Banka he- i yetinin Amerikalı mütehassısı Mr. Barker dün, bir giln rötar ya- C l pan Pan Amerikan uçağı ile Amerikaya gitmiştir. >l
Okuyuoulonmızın batırhyacaklan veçhile Mr. Barker, evvel- S!
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
il
Kıbrıs için yapılan
I
I
protesto toplantısı
Kıbrıslı Rumların Yunanistanla birleşme isteği protesto edildi
Eminönü Halkevinde dün ya ptlan toplantıdan bîr görünüş
Kıbrısta yaşıyan Rumların, sayı ca çoğunluklarına dayanarak ve a-doda yaşıyat? 82 bin Türk kale almadan Yunanistanla ilhak yaygara lavına devam etmeleri. Türk efkârı umumiyesince çok yakından takip edilmektedir. Adanın Yunanistana
Dün gece rakibini üç defa tuşa getiren Kemal Özkan, son tuşu yaparken
Takviyeli güreş takımımız İsveçlileri 5-3 mağlup etti
verilmesi içûn, her şeyden önoe bütün halkının tek ıPktan yâni Yunan ırkından olması şart iken yerli Rum larin, bu hakikati bilmemekliğe gelerek son günlerde bir plebisit tertibine teşebbüs etmeleri, oradaki (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
H. Cahit Yalçın Amerikadan geldi
Yalçın, Kudusün beynelmileneştirilmeyeceğini ve kendisinin bu karara muarız olduğunu söylüyor
Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler genel kuruluna aksetme si üzerine uzlaştırma komlsyo . nunda Türk delegasyon reisi bu. lunan B. Hüseyin Cahit Yalçın, Amerikaya gitmişti. Hüseyin Ca hlt Yalçın dün uçakla yurda dön müştür.
Yaşar, Ali Yücel ve Kemal Özkan rakiplerini tuşla yendiler, Celâlin hasnıı iki kere bayıldı ve nihayet güreşi terk etti
Işyeçli güreşçilerle son müsaba , . ka dün gece serbest olarak Spor Sergi Sarayında yapıldı.
Tajtım İyi teşkil edilmiş oldu -ğundan salon hıncahınç dolmuş -tu. Minderin etrafında Vali Fahrettin Kerim, Birinci Ordu Mü-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
1
İşçi tensikatı önlenemiyor
I
Bölge Çalışma Müdürü fazla bir şey yapılamıyacağmı ileri sürüyor
Yalçın, Yeşllköyde yağan yağ. muru göstererek:
(— Bizim memlekette, hava bile muhalif, vallahi. Amerlkada o kadar güzel bir hava vardı ki.>
— O sizin talihinize, dedim Bu güne kadar burada da havalar (Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Üstad Esat Mahmut Karakurt bugüni Japonyayı anlatmağa başladı
nernaı sayılmayan nışiannaar
Kanunu
birisini yapmazdan 'biraz evvel hasınım çevirmeğe uğraşıyor
TekelveGiimrük Bakan
lığının ıslahı için rapor
içişten boku Emin Erişirgtt
Türk - İran
Sınırındaki
çapulculuk
Haddelerin önlenmesi için İran ve Irak’a müracaat edildi
Ankara, 14 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi bu gün Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplandı. Yoklamadan sonra gündeme geçildi ve Muzaffer Koçağın Başkalede-ki askerî birliklerin erzak ve (Devamı Sa. 5 Sü. 5 d#)
Esat Mahmut
Meclis tasarıyı kabul etti
İktisat Fakült si Pro esörlerinden İssalı ay ardan beri yaptığı tetkiki ri ve neticesini anlatıyor
Karakurt
üstat Esat Mahmut Karakurt Tokvoda Fikamava Icöprusun mm.’.
Yazısını 4 oü sayfamızda okuyunuz
| Çalışma müdürü imali
Mensucat fabrikalarındaki 1 kat dün de devam etmiş vo l> »im işçiler yeniden vazifelerinden atılmıştır. Bu arada. Adalet ve Çık aşvili fabrikalarından sonra Mul-
(Dovamı Sa. 5 Sü 7 dc)
Kostov idama
mahkûm
edildi
başkanlıklarına ve baş sav cılığn tfıyin edilebilmek için iki yıl üyelikle kalma şartını kaldırıyordu. Kâmil Boran, Şakır İbrahim Hnklcıoğhı buna itiraz ettiler vo ne-ticedo itirazları kabul edilerek bu maddo t ay edildi.
Bundan başka birinci sınıf hâkim liğe geçebilmek için 2 ve 3 üncü sınıf hâkimliklerde en az 10 yıl bok-(Dovamı Sa. 5 Sü 7 do)
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi profesörlerinden Issac, gümrük, gümrük muhafaza ve Tekel teşkilatında altı aydanberl yapmakta olduğu tetkiklerini bi. tirınlş ve hazırladığı raporu dün Gümrük ve Tekel Bakanlığına göndermiştir.
Profesör îssac, bu tetkikleri hakkında demiştir kİ:
c— Başbakanlığın emirleriyle Devletimizin mühim gelir kaynak Itırından bir kısmını temin eden Gümrük ve Tekel Bakanlığına bağlı Gümrtlk, Gümrük Muhafaza ve Teke) teşkilatında, rasyonall. zasyon bakımından incelemeler
yaptım. Oldukça derin ve şümul, lü olan bu tetkiklerim, reel hfidi. »eler üzerinde yapılmış ve mua -melerle teferruata dalmaksızın, hayati ehemmiyeti haiz gördü . ğüm başlıca işlere İnhisar etmiştir.
Gümrük ve Gümrük Muhafaza teşkllâtındıııkl tetkiklerimi daha evvelce bitirmiştim. Tekel Gene)
(Devamı Sn. 5 Sü. 3 to)
Cumhurbaşkanı dün Esat Mahmut Karakurt’u kabul etti
Ankara: 14 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı înönii bugün »ast 18 do arkadaşımız Esat Mahmut Ka-rakıırt’u huzurlarına kabul ve bir müddet nezdlerindo alıkoyarak iltifatta bulunmuşlar vo kendisinden yaptığı son dünyn seyahati hakkında malûmat almışlardır.
(Dovamı Sa. 7 Sü. 8 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diğer sanik'ara müebbet hapis cezası verildi Sofya, 14 A.A. (Afp) - Kostov »r sanıklar hakkında bu ak-ırar verilmiş ve Kostov ida-hkûm edilmiştir. Eski Beyın-(Devarnı Sa. 5 Sü. 3 te)
Meraklı bir
otomobil
Doktor Şakır Paşayı anma töreni yapıldı
Şu Cennet gibi memleket...
ULUNAY
'T’ urlzmden İstifade yolunu ■* arıyanlar ınemlokotlnılzo soyyah oelbotmek İçin av partileri tertip eylemoğl do düşünmüş -lor. Av vo Deniz Sporları mooınu-,-ısı bu ınevslııı İçin domuz ve ayı avları hazırlamış. Hâvadlsl yazan gazoto: «Türkiye bir av Cenneti -dlr.û dlyo başlıyor. Bu güzol monı lekot yalnız av Cennotl nıldlrî Şu mübarek toprakta no yoktur kİ?.. Fakat no yazık kİ bunların hiç bl-rlndon İstifade etmiyoruz; odonıl-yaruz. Sobobl do malûm: Teşkllftt-Yerll av hayvanlarımız imha ediyoruz. Denlzlorlmlz Balık yataklarını dinamitlo mahvediyoruz. Ormanlarımız var: Kese kese ağaçları bitiriyoruz. Su tarımız var: Bir türlü düzonleye-modlftlmlz İçin bardağı on kuruşa su İçiyoruz... Hor şoy ona göre... Avcılığın asil bir spor olduğunu
anlamamakta hûlû İnat ediyoruz. Bizde av denildi ınl7 Eline bir tüfek alıp rastgolen av hayvanım öldürmek zannediliyor. İstanbul mer'aları boşaldı. Ne keklik kaldı, ne tavşan... Daha uçamıyar keklik palazlarını temlzlodller.. Tavşanları göçen domedllor, gebe demediler vurdular, süğlünlorin, karaoaların dişilerini öldürerek onların da noslllerlno son vordllor Kala kala bir İki sürü keklik kal-mı». Onlar da öyle ateş yomlşlor kİ üç yüz metreden kalkıyorlar ve anoak bu İhtiyat sayoslnde canlarını kurtarıyorlar. İki sürü keklikle turist colbedlllr mlf Evvela bir koro avlanma movslmlnl tayin ede Hm.
Harpten evvel Macaristan her
sone av hayvanlan llo tıklım tık-
lım dolu olan mer'alarını av nıe-
(Dovanıı Sa. * Sü. e dag
satış dâvası
Bugün ]0 uncu asliye ceza mah-
kemesinde «Yiiksok fiatlıı otomobil
satmak* mevzulu bir cürmümeşhnt
dâvasına devam od ilecektir.
(Devamı Sa. t SU. 4 do)
Dilnkll törende» bîr intiba (Yazısı 5 inci sayfadadır)

Comments (0)