Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdare ı Nuruoımanlye Noı 11
Tel adreelı «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon l Î0795—24188
12 inci Yıl, No. 3784
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIİYİZ
Sayısı s 10 Kuruş
Perşembe
15
EYLÜL
1949
Bulgaristana sert bir nota verdik
Hasmane hareketleri şiddetle protesto ettik l==-------------
Filibedeki Türk Konsolosluğuna bomba koyanların ibret teşkil edecek şekildecezalandırılmasını istedik
Konsolosluklarımızın emniyetini temin için Bulgar hükümetinin ne gibi tedbir alacağını öğrenmek istediğimizi de bildirdik
Dtjij leri Bakanımız Necmeddin Sadak ve Bulgar Dışişleri Bakam Ko larof.■„
Muvazene
İhtiyacı
vrupa hattâ dünyanın sulhu, ötodenberi, kuvvetler arasında bir nevi
denklik olduğu zamanlar sürekli olabilmiş, guruplardan biri, kendisini ötekine üstün saydığı yâni muvazene bozulduğu zamanlarda muharebe patlamıştır.
1514 Cihan Harbine tekaddüm eden yıllarda Avrupada İki kuvvetli gurup karşı karşıya dikilmiş İdi. Bir tarafta Rusya, Fransa ve İngiltereyi içine alan İtilâfı Müselles, karşısında Almanya, A-vusturya ve ttalyayı bucaklıysa İttifakı Müselles...
Her iki ittifak gurup unda zayıf noktalar vardı. İtilâfı Müselleste İngilterenin kesin o-larak harbe katılacağında tereddüt edenler vardı. İttifakı Müselleste de t ta 1 yanın durumu şüpheli görünüyordu. Çünkü 1-talya bazen Fransa İle sıkı fıkı konuşmalar yapıyordu. Italyanın bu halini gören Almanya Başvekillerinden biri: «İtalya Fransp İle bir parça dans ediyor» demiş İdi. Kuvveler muvazenesi sürdükçe Avrupa sulhu yerinde kaldı. Fakat Osmanlı İmparatorluğunun Balkanları kaybetmesi, A-vusturya, Macaristan İmparatorluğunun Bosna-Hersekl ilhak eylemesi Üzerine muvazene bozuldu ve Bosna-Hersek suikastı harbe yol açtı.
1939 harbi de böylece bir muvazene noksanı yüzünden patlak verdi. Almanya, Hitler idaresinde, Versay muahedesinin hüküm terini birer, birer yırtmakta İken İngiltere kayıtsız kaldı. Hattâ flitlerle uzlaşma yollarını aradı. Bizzat Fransa da mukavemet ve mücadele edecek bir zihniyet gös teremlyordu. Sovyet Rusya ise, bütün bu İhtilâfların dışında, ken dişini toparlamağa çalışıyordu. Meydanı boş bulan ve yedikçe iştahı açılan Nazizm son yangını Çıkardı.
Uzun mücadele yıllarından son ra harpten iki büyük devlet çıktı. Bunlara üstün devlet denildi: Amerika ve Sovyet Rusya... Diğer AvrupalI devletler AlmanyalI, İtalya»: hattâ Fransa ve İngiltereli il© ikinci plânda kaldılar ve böylece bahis mevzuu olan keyfiyet Avrupa muvazenesi değil cihan muvazenesi oldu. Avrupa kendi haline bırakılırsa, ln-güterenln muaveneti de olmak şartile, Rus kitlesine karşı dayan mak kudretine malik olacağı çok şüpheli görünüyor. İşte bunun İçindir ki Vaşington, biitün mazisini unutarak, Avrupa işlerine elini soktu ve MarsbalI plânını tanzim eyledi.
Şimdi Vaşingtonda yapılmakta olan konuşmalar dünya muvazenesini düzene koymak endişesinin mahsulüdür. Rus savlet ve kudretine karşı Avrupada ve As yada setler kurmak İcap ediyor. Avrupada şimalde, merkezde, cenupta ve Yakmşarkta karakollar dizilmiştir. Asyada ise Kore, Hindistan, Çin lUndhtu.ii ve Japonya komünist orduların ilerlemelerine engel olacak manialardır.
Moskovanın kendisine karşı kurulmak istenilen setlerin sabır ve metanetle birer birer İnşa e-dilmekte olmasından asabiyet ve heyecan duyması gayet tabiidir. (Devamı Sa. s 8ü. 6 da)
Ankara: 14 (A.A.) — öğrendiğimize göre, Diriğleri Bakanlığımı», Filioo başkonsolosluğu kapısında infilâk eden ve dış penceresinde bulunan bomba hâdiseleri münasebetiie dün Bulgar hükümetine bir nota vermiştir.
Bu notada, Bulgaristandaki konsoloklukları-
mis binalarının Bulgar milisinin daimi nezaretin* ' de bulunmalarına rağmen Filibe başkonsolosluğu- 1 muza bir kaç saat fasih ile iki defo bomba konul- . muş olmasındaki garabete işaret edilerek, konso- , loşluklarımızın normal faaliyetine engel olan ve [ (Devamı 8a. S SU. 8 da) ;
İstanbul-İzmit tren yolu yağmurdan tekrar kapandı
Şiddetli yağmur ve seller tren hattını tahribetti, seferler yapılamıyor. İzmit ovasını yine sular bastı
Kocaeli nuntakasmda şiddetli yağ [ boşbyan şiddetli ve sürekli yağmurcu urlar tekrar başlamış vo Haydar- lar dereleri taşırmış mühlik sollere paşa . İzmit demiryolu dün tekrar »ebep olmuştur. Domiryolu güzorgâ-kspanmıştır. Evvelki geco sabaha I bina müteveccih seller dün öğleye karşı Kocaeli bolge.Hi.de yağmağa _______________(Devamı 8a. 6 8Ü. 8 d»)
Bir Sovyet uçağı bize iltica etti
Sinop civarına inen uçağın pilotu bir üstteymendir
Sinop, 14 (Hususî) — Dün sa-ı at 15,30 da çift satıhh bir Ruh mektep uçağı Sinop üzerinde biraz dolaştıktan ısonra Suluk gölü civarına İnmiştir. Uçağın Üst-1
teğmen rütbesindeki pilotu Tür-kiyeye iltica etmek istediğini söylemiştir. Hâdise hakkında tab kikat yapılmaktadır.
Ingiliz Akdeniz Hava Başkomutanı Mareşal Vilyam Forstcr
(Ingiliz hava filosunun Türklyoyl ziyaretin» alt haber Iklnol sayfamız dedir.)
Topkapı Müzesi hazine değerinde
Lâle devrinden sonra yaşanan Sünbül devri—Dünya da eşleri bulunmıyan Sünbül name d e ki minyatürler — Padişahların hususi mektupları ve el yazdan — Kanuninin gururu — Deli lbrahimln feruadı — Turhan _____________ Sultan ne istiyor? _______
Geliboluda büyük askeri manevralar
Tatbikat başarı ile sona erdi
Gelibolu, 14 (A.A.) — Muhabirimiz bildiriyor:
Trakya manevralarının Gelibolu bölgesindeki devamı olan (Devamı 8a. s Sü. 4 do)
Lig maçları tehir edildi
Fikstürü tanzim olunan vo 1 E-kimde başlanmasına karar verilmiş bulunan birinci küme Ug maçlarının zamanında buşluyamajııaaı Ilı. tim ali belirmiştir. Buna sebep Fu-nerbıüıçcnin kura çekilmeden bir emrivaki şeklinde kabul ettirilmiş olan fıkstUro İtirazı ve İnönü stadında banlamış bulunan İnşaatın 1 (Dovamı 8a. ö 8U. 2 do)
Amerika, Peykler) Birleşmiş Milletlere şikâyet edecek
Achesson, Bevin’le dün gece de dünya barışım ilgilendiren mevzuları konuştu- i Achesson’un basına verdiği izahat i
Vaşington: 14 (Al*.) — Bugün Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Dean Acheson, Sovyet hâkimiyetine tâbi, Bulgaristan, Macaristan ve Ro manyanın, Birleşmiş Milletler genel kurulu müzakereleri sırasında, insan haklarını ihlâlle suçlandınlacaklan-nı söylemiştir. Acheson, bu komünist Balkan memleketlerinin, kendilerde yapılan banş antlaşmalarındaki insan haklarile ilgili veci bolero hiç bir suretle riayet etmediklerine dair İngiliz ve Amerikan ithamlarını yenilemiştir.
(Devamı Sa. 5 80. 3 de)
HAYRET!
Atatürk devrinin münakaşası
Hüseyin Cahit Yalçın Ulus’ta Atatürk devrinin muvaffakiyetli olup olmadığını _____soruyor__
Ulus ve Yalçın iktidarı müdafaa azmile parti münakaşalarını bu raddeye kadar getirdiler
Ankara: 14 (Hususi) — Hüseyin Cahit Yalçm, bugünkü Ulusta (Halk Partisi vo mazi) ndıylo yazdı ğı bir başmakalede, demokratik re-(Dovamı 8a. 5 8ü. 2 de)
Dolarbuhranı konferansı
Netice, Ingilterede pek fazla sevinç uyandırmadı
Londra: 14 (A.A.) «United Press» — Başbakan Clomens Atleo vo diğer bir kaç Bakan bugün Bıışbııkan lıkta toplanmışlar vo Vapinglondaki (Devamı 8a. a SU. 7 do)
Bayar, Ege bölgesin deki son konuşmasında
D. Parti Sivasta
bir miting yapcak
Mitınğ’de, Başbakanın ve diğer Bakanların son propaganda nutuklarına cevap verilecek
İzmir: 14 (Telefonla) — Temmuz-1 danberi Çeşmede istirahat eden vo son haftalarda Eğede seyahate boş-1 lamış bulunan D. P. genel başkanı |
[Celâl Bayar bugün saat 15 do Ordu vapurile îstanbula hareket etmiştir. Boyara bu seyahatinde Demok-(Devamı Sa. s SO. 4 de)
Basına malî baskı çareleri aranıyor Hükümet, resmî ilânları, sırf bu maksatla kurulacak bir gezetede neşrettirmeği düşünüyor
Ankara, 14 (Hususi) — Devlet iğlerine ait resmî ilânların bütçeye büyük bir yük tahmil ettiğini dikkate alan hükümet, bu hususta yabancı memleketlerde tatbik edilen usulleri lncele-(Devamı 8a. 4 80. 4 do)
Başbakan Ankarada
Başbakan Şemsettin Günaltay'ın, dün, Ankara garında karşılanı-
şından bir intiba... (Yazısı 5 inci sayfadadır)
Balkanlar
konferansı
İngiliz diplomatları j i Londrâya çağırıldı
Londra, 14 A.A. (United Press) ince bildirildiğine göre, Londra diplomatik çevreleri İngiltere dışişleri bakanlığı bütün Balkan memleketlerindeki diplo-(Devamı Sa. 8 80. 7 de)
Amerikan
Ordusunun müdahalesi
Bir tecavüz halinde Batı Avrupa, Amerikan ordusunun müdahalesine kadar kendisini koruyabilmelidir
Vaşington: 14 (A,A.) «Lps.» — Londra,. Paris vo Rotundaki Amerikan büyük elçilerinin İngiltere, Eratı
(Devamı Sa. 5 SU. 8 de)
Amerikanın yeni Genelkurmay t Başkanı General Jozef Lavton
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Çalı kuşunun mâcerâsı
ÜLUnAY
ojat Nuri Güntekln’in Pa-** rlstekl apartmanına hırsız girmiş vo değerli dostumuzun bütün müoovhorlorlnl çalmış götürmüş. Hâdiseyi blldlron Ajans «çalınan müoovherlerln kıymeti çok bü yük olduğu anlaşılıyor» diyor. A-jansın müoovhorat hakkındakl bu kaydı Vâ-NÛ yu biraz sinirlendiriyor. Sanki Roşat Nurlnln kalpın erbabından olması mutlaka züğürt olmasını loap ettlrlyormuş gibi ı «Sivrilmiş bir münovvorlmlz hııya tını göz nuru llo kazanmak yolundan ayrılıp da sovkl kadorlo bir kaç on bin lira kazanırsa işte onu dilimize dolar; dedikoduları ajanslar yolılo momlokot aşırı naklederiz.» diyor. Ondan sonra da bir tolofon darbosllo bllmoın kaç blnlorlo lira kazanıvoron tücoarlar, vurguncuları İleri sürüyor.
Roşat Nurlnln müoovhoratının ça tındığına çok toesslif ettim. Fakat bu nıünovvor arkadaşımızın «Bir kaç on bin» liralar kazanmasına Vâ-NO gibi hiç şaşmadım.
Roşat Nuri Güntokln sırf kaluınl
llo ekmeğini kazanan bir muharrir olarak müoevherler adinse ve onları hırsızlara çaldırsaydı Işto o zaman hayrot ederdim.
Vâ Nû: «üzüldüğümüz başka nok talar daha var. Cemiyet ölçüsünde Roşat Nuri dorocoslndo parlamış bir garplı müellifin (Unesco) pı yangosu çıkmadan da şatoları, villaları, yatları olabiliyor. Bizde I-se...î» diyor.
Yâni açıkçası bizim memlekette de şöyle biraz dünyalık edinmek için mutlaka bir piyangoya İhtiyaç bulunduğunu perçinliyor.
Orası öyle... Fakat Roşat Nurlnln artık kalomlo no alâkası kalmıştır ki onu garplı muharrirlerin edindikleri servotl ele alarak bir kıyas yapalım.
Reşat Nuri güzol oserlor yazmış, onları okutmuş ondan sonra bir çokları gibi bu şöhreti bir basamak yaparak (sağlam maişet) sigortasına yazılıp bir eli yağda bir eli balda yaşamak yolunu bulmuştur. Onun kalemle münasebeti ee-(□ovamı Sa. ö Sü. ö da)
İstanbul valisinin durumu
Sadak'ın, dün, İçişleri Baka-hile beraber vilâyete gelerek valiyi ziyaret etmesi bazı tefsirlere yol açmıştır
Avrupadan dönen Dışişleri Baka-
nı Necmettin Kodak, dün sobalı vi-
lâyete gelerek vali ve belcıliyo bag-
kanı Dr. Lûtli Kırdan sıyaret et-
(Devamı 8a. 4 8ü. 4 de)
Arkadaşımız Topkapı sarayında eski Türk yazılarım tetkikde...
(Yazısı 5 inci Haytadadır)

Comments (0)