Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)
Cnmartesi 17 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Yeni Sabah (va'jlJ)3 Günde
BYLÜL 1949 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon l 20788—28188 12 inci Yıl, No. 3786 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFlIYfî Sayış, ı 10 Kuruş fa.63130 ğjft54j/z»
Macar Temizlik
Mahkemesi açıldı
Eski İç ve Dışişleri Bakanı Rajk, bu Sovyet tipi mahkemede, 18 yıldan beri casusluk yaptığını itiraf etti
(Devamı 8a. S 60. 5 de)
Snyder.para kıymetinin düşürülmesine taraftar
Amerikan Maliye Bakanı, parasının kıymetini düşürmek için hiç bir memlekete baskı yapmadığını söylüyor
Acheson - Bevın görüşmeleri devam ediyor
Sanığın itirafları, Kardinal Minszenty’in bir müddet evvelki itiraflarını hatırlatıyor. Amerikanın eski Peşte Büyük Elçisi Çapin, iddiaları derhal yalanladı
İngilizlerden Fazla Lord
Olmıyalım
Bir İngiliz gazetesinin neşrettiği üsteye göre —iyi ki banu burada bir muhalif veya müstakil gazete yayınlamadı— Strasburga giden murahhaslara Tilrkler, İngiliz delegelerinin altı misü gündelik veriyorlannış. îngiüzler İki İngiliz lirası. Türkiye on iki İngiliz lirası... Hattâ o listeye göre, heyet âzasına en cömert davranan memleket Türkiye imiş... Fazla para vermek rekoru bizde imiş. Bu hâdise İhtimal ki öyle çok bü yütfllecek bir mahiyet taşımaz denebilir. Ne olacak Avrupaya gidecek beş on delegemiz biraz fazla para alırsa bundan yurda bir zarar gelmez bilâkis hariçte memleketimiz daha İyi ve temiz temsil edilmiş bulunur. Biraz mesele incelenecek olursa görülür ki bu hariçteki yevmiyeler İşi de nihayet ummandan bir kat radır. Bir damla su, denizin ter-
Türkiyenin kalkınma plânı tetkik ve tâdil edilecek
Ordu lakımı futbolcuları dün hareketlerinden önce

VmİkbUb: 1« (AA. .UoiUd Press» — Amerikan Maliye Bakanı John Snyder muhtelif memleketlerin dolar mıntıkasın* yaptıkları ih-
racatı arttırmak için en önde gelen tedbirlerin para kıymetlerinin düşil Tütmesi olduğu hususunda devletler* raaı banka idare meclisinin verdiği raporla tamamen mutabık olduğunu ____________(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Ordu futbol takımı dün gitti ilk maçı, Hollânda-Danimarka galibi ile yapacak
Nihad Erim dün İstanbul'a geldi
Doğruca saraya giderek İnönü tarafından kabul edildi
f.....' »
. Yugoslavya Yunanistan!' şikâyet etti i
Yunan Başbakanı, Arnavutluğa taarruz fikrini izah ediyor j
Lake Succoss 16 a.a. (Alp) — Birleşmiş Milletler Yugoslavya delegesi Jesa Vilfan bugün Bir'.cşmlş Milletler genel sekreterlı.e, Yunan hükümet kuvvetlerinin 21, 28, 30, 31 Ağustos ve 3 Eylülde 13 defa yeniden Yugoslav hudutları ile ha-(Dovamı Sa. 5 Sü. ı de)
Memurların
ki bine dair, bize pek çok kıymet li bilgiler verdiği gibi bu gündelik ve yolluk işi de adeta bir ışıldak gibi, birdenbire, bütün zihnimizi aydınlatır. Bizim İsraf ve Ibzallerimiz, bol keseden huvar-dalıklanmız, tablatile devlet hâzinesinden olmak kayıt ve şartl-le yalnız bu hariçteki harcırah ve yevmiyelere mİ münhasırdır? Asla... Baştan aşağı bütün masraflarımız mübalâğalı ve hesapsızdır. Milletvekilleri tahsisatına bakınız: Durup dururken ve bir hamlede havai bir flşenk gibi fır layıverdl ve halen bin beş yüz liraya doğru yükselmiştir.
Ne oluyoruz? Bu memleket tngiltereden daha zengin, daha refahlı, daha gelirli bir ülke midir? Vâsi müstemlekelerimiz, dominyonlarımız ve arkamızda bir İmparatorluğumuz mu vardır? Türkiye; millî hudutları içinde, hayatını kuvvetli basımlara karşı korumağa mecbur ve mahkûm bir memlekettir. Refah ve servet bahsinde en başta gelenler arasında olmak şöyle dursun, garip zihniyetteki İdaremiz dolayısile, hattâ en geride kalanlardan bulunuyoruz. Bu şartlar içinde ayağımızı yorganımıza göre uzatmak. kendimizi para harcama bahsinde dev aynasında görmemek lâzım gelmez mi?
Hem bu bol keseden yevmiyeler, harcırahlar kime karşı? Hem (Devamı 8a. 8 8ü. 6 da)
Avrupa iktisadi iş birliği, Türkiyeye yeni yılın ilk üç ayı için 18 milyon 700 bin dolar ayırdı
Eski Ingiliz Büyük Elcisi hareketinden az evvel
Eski Ingiliz Büyük Elçisi dün memleketine döndü
de leşi Lâtife üşaklıgil, Ahidin Davcr, Ak- eski İngiliz elçisi Sir Knntohul Hug-gerson, ordu takımı, bir ay mezuni-eski (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 do)
Nuhun Gemisini arayan ilk gazetecinin röportajı
Ankara 16 (Hususi) — Bugün Devlet Bakam Cemil Sait Barlasın başkanlığında Bakanlıklar Mümea. alilerinin iştlrakile mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda imar ve kalkınma plânı üzerinde görüşmeler olmuştur.
Malûm olduğu üzere bu plân, Marahall yardım plânından İstenilen 125 milyon dolara göre tanzim edilmişti. Halbuki Marahall yar -dım plânı faslından memleketimize ancak 60 küsur milyon dolar ayrılmış ve Avrupadan da 56 mil yon dolarlık bir tiraj hakkı tanın.
Bu sebeple bugünkü toplantıda, plânda yapılacak tadilât ve tiraj hakkından istifade ederek Avrupa dan alınacak malzemenin nevlleri-
(Dovamı 8a. 5 Sü. 5 de)
Fransada yapılacak Ordulara-rası futbol birinciliklerine iştirak edecek Türk oridu futbol takımı 14 futbolcu ve 2 idare-.i olmak üzere 16 kişilik bir grup halinde dün saat 12 de Ankara vapuru ile şehrimizden ayrılmıştır.
Giden futbolcular şunlardır:
Kaleci: Remzi (H.O), Bekler: Rıdvan (H.O), îsmet (H.O), Mehmet (M.G), Haflar: Mustafa (H.O), Necdet (H.O), Halil (M.G), Cemal (H.O), Farla!: Kemal (H.O). K. Sabahattin (II. O), Sahir (H.O). Refik (H.O), Nusret (H.G.), B. Sabahattin (M.G.).
ilk müsabaka Fransanm Lille şehrinde Hollanda - Danimarka maçının galibile yapılacaktır.
Dovlot Bakanı vo Başbakan yar- I dımcısı Nihat Erim, dün sabah oto mobillo Îzmîttcn Üsküdar* gelmiş ' vo oraba vapuru ile Kabataş* geç-
I nriştir.
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı olduktan sonra lstanbula | (Devamı Sa. 5 Sû. 1 do)
Haşmet Orbay îmralıdan
İşten el çektirilen ifci komiser muavini
vereceği beyanname
Vilâyet inzibat kurulu beyannameleri tetkik edecek
içişleri Bakanlığına bağlı dairelerde memurların mal beyannamelerini verme müddeti dün akşam sona ermiştir. Kananda kaydedildiğino gö re, beyannamelerin, kanun neşrinden üç ay sonraya kadar verilmesi lâzım golmekto ise do içişleri Bakan (Dovamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Aft-sir Gümrükler Umum Müdürü Mehmet Sait
Mısır Gümrük
Ağrı dağında heyecanlı günler yaşayan Amerikalı arkeolog hey’etinın macerası A. P. Ajansı muhabiri Ed
win B. Greenwald yazıuor:
Doğu Beyazıt (AP.) — Nuhun
Gemisi, eğer bir tarihte Ağrı Dağın da karaya oturmuşsa, artık ilole-bed kaybolmuştur.
Hiç bir zaman bufunamıyacals
tır.
Bazı kimseler, hattâ büyük Ağrı silsilesinde 12 günlük yıpratıci bir araştırmaya henüz son veren Amerikalılardan bazıları bile, günün birinde geminin bulunabileceğine cl'an İnanmaktadırlar.
Fakat mantığın soğuk ışığmda, bizce, bunu imkân yoktur. Gemi, yo 17.000 kademlik dağın zirvesinde daimî kar ve buz tabakaları altında yatmakta ve kıyamete kadar yatacaktır veya parçalanmış vo bu enkas parçalan bu volkanik aruziyo gömü Jüp gitmiştir.
Eldeki kayıtlara göre, resmen ku- Heyetin Amerikalı üyeleri, A/jr ı’dan S mil mesafede, etekteki
(Devamı 8a. 8 8U. 7 de) kampta, (Boldan sağa) Ogj , Newton, Wood, Bmilh.
müdürünün
geri alındı
Mahkûmiyetini çekmek üzere îmralı Cezaevine gönderilen Haşmet Orbay görülen lüzum üzerine cezasının mütebaki kısmını çekmek üzere lstanbula gön derilmiş ve dün akşam Üsküdar Cezaevine nakledilmiştir. Keyfiyet Adalet Bakanlığına da bildirilmiş olup, eğer Bakanlık buna muvafakat ederse Haşmet Or-bay cezasını İstanbul umumî ceza evlerinden birinde tamamlıya-. çaktır. . _________
beyanatı
tki aya yakın bir zanıandanbori memleketimizde tetkiklerde bulunun Mısır gümrükler umum müdürü Mohmet Sait dün İstanbul gümrükler baş müdürlüğüne gelerek gümrükler umum müdürü Celâdet Bar-barosoğlu vo haç müdür B. Naci ilo görüşmüştür.
(Davamı Sa. 5 SÜ. 2 de)
İki Amerikan
muhribi bu
gün geliyor
Amerikanın Akdeniz filosuna men sup U. 8, 8. Kcnnedy vo U. S. 8. Jlıışh adındaki iki muhrip bugün saat 9 dıı limanımıza gelecektir (Davamı 8u. 6 Sü. 7 da)
iki Komiser muavini ile iki memura işten el çektirildi
Turan Barda geçen hâdisede ihmâl suçu görülen bu memurlar hakkında takibat yapılıyor
Evvelki gece Turan Barda Ma -latyalı Hüseyin adında birisi, barda bir müddet İçip eğlendikten sonra, müşterilerden Lûtfi ismin. do bLr müşteri İle kavga etmiş ve tabancalını çekerek rastgele ateş etmesi üzerlno hâdise büyümüş -tür.
Bu sırada Hüseyin, bardaki İta -
dınlardan birini de yanına alarak otomobille kaçmıştır.
Emniyet Müdürlüğü bu hâdise üzerine MalatyalI Hüseyin! yakala (Dovamı Sa. s Sü. 8 da)
Sü.
Pendik vapurunda
yakalanan kaçakçılar
Kaçakçılar bir arada.*
Celâl Bayar Ingiliz elçiliğinde
Bayar dün verilen bir kokteylide hazır bulundu
Şehrimizdo bulunan D. P. genel başkanı Celâl Bayar, dün Time gaz» leşinin Avrupa muhabiri ilo bir saaİ kadar konuşmuş, müteakiben Ingiliz elçiliğindo verilen bir kokteylde
(Dovamı Sa. 5 Sü. a do)
» ♦♦ •» «» «o «»■
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Muhterem Şehitler bizi af v ediniz!
ULUNAY
Emniyet kaçakçılık bürosu mamur | şu şokildo coraynn etmiştir: hm uzun znmnndnnbori takip edil- Evvelki gece «nal 2-1,30 da İzmit ıııı-kto olnıı bir kaçakçı şebekesini İstanbul seferini yııpnn şehir hattı dün moydanu çıkarmıştır. Uûdiuel (Dovamı Sa. 5 SU. 5 do)
Dundan sekiz sene evvol bir "haziran ayı bahrlyomlzln 182 genç vo güzide zabiti İsimle müsommâ arasındaki tozada tam misal teşkil öden «Rofah» adlı bir vapura konularak vazife İlo gurbo-to çıkarıldı. Vapur, yolda battı, 162 gönç vo gUzIdo Türk denizcisi dalgalara gömüldülor.
O gündonborldlr kırtasiye martıları bu aoıklı hâdisenin etrafında uçuşuyorlar. Hâlâ bunu bir şoklo bağlıyamadık. Vatan uğrunda hayatlarını foda odon bu 182 gencin bir türlü hakkını vorenılyoruz.
Dünyada hor şey küçükten büyür. Yalnız ölüm aoiBi kaldırılanıı-yacak kadar büyük gollr, zaman I-lo küçülür. Rofah hâdlso6l do böy> lo olacaktı. Aoının ağır yükü altında kanıotlorl bükülon İhtiyar babalar, ağlamaktan gözlerinin forl sönmüş ak saçlı nlnolor, vaktinden ovvol yüzüno matem buruşukları çökmüş gönç dullar, bir anda yo-tlm olmuş yavrular bolkl zamanın
teselli İmkânları İle avunacaklar, belki unutabilecekler... Fakat telâ* kotln münebblhll saati durmadan çalıyor.
«Maaş tahsisi» diyor, «âldât» diyor, «tofslr» diyor vo mütemadiyen bolâzodolorin muhayyilesinde dalga, ları kuoaklıyan bir şehit kafilesinin onulmaz firkat ateşini yalınçtın ağzı torba değil kİ büzcslnl O zaman bu hâdisenin osbabı hakkında nelor söylonmedi? Neler yazılmadı?
Gemi çürükmüş... Tahllslyo teşkilâtı dlyo bir şoy yokmuş... Bu fıâdlsonln de —omsall mlslllû— mos'ulü bulunamadı.
Notlco Itlbarllo hor şoy kapandı. Kapanmayan bu 182 gonoln hasra-tllo yüroklordo açılan yâredir I
şimdi do öğreniyoruz kİ vazife İlo gurbete çıkarılan bu 162 genç vo ğllzldo Türk zabitleri hayatları mukablllndo İhraz oyledlklorl «Şe-
«Devamı Sa. 8 8Ü. 8 da)

Comments (0)