CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?
CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?
CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?
CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?
CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?
CUMA 15 TEMMUZ 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmaniye Noı İT Tel adresi: «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telofonı 20795—23188 Yeni Sabata 12 inci Yıl, No. 3704 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFUYİZ Sayısı: 10 Kuru; |g| Te?e Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAL-LERlNDE, DERMANSIZLIK VE StNÎR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BÎR KUVVET ŞURUBUDUR.
Biiyiikçekmece'de feci bir kamyon kazası
Moskova
Elçimiz
Diin trenle Istanbula geldi.
T. Üniversite talebesini kampa götüren kamyon devrildi, 28 genç yaralandı
Ağır yaralılar Hadımköy ve Gümüşsüyü hastanelerine kaldırıldı, kazaya sebep, fazla sür’at ve kamyon freninin bozuk olmasıdır
Vatandaşlar Arasında
Dün akşam üstü Büyükçekmece asfaltında fecî bir kamyon kazası olmuş, Teknik Üniversitesi son «mıf talebelerinden 18 1 çok ağır olmak üzere 28 gencimiz maalesef yaralanmışlardır. Hâdise gerek Istanbulda ve gerekse Çatalcada sür'atle duyulmuş. Çatalca muhabirimiz bir otomobil ile hemen vaka mahalline gelmiş Hadımköy hastahanesine kaldı-.... (Devamı Sa. s Sü. 4 do)
İtimad
Bayın Cumhurbaşkanı ismet İnönü yurt içinde,
Erzurunıa kadar uzanan bir gezi yaptıktan sonra, Ankaraya dönmüş ve Anadolu Ajansına bir demeç vermiştir. Bu beyanatta, (1949) yılının, haricî politika bakımından, en tehlikeli ihtimallerle dola olacağı zannı beslendiği noktasında tekrar ısrar edilmiş ve bu suretle, dolambaçlı bir yoldan, dahilde çatışmalarının hariçte
tesirler yaratacağı fikri ü-serinde durulmuştur. Her demok ratik gelişme behemehal tartışma ve mücadeleyi icabeder. Başka şekilde demokratik bir inki-saf tasavvur bile edilemez. Fikir I ve siyaset hayatında bir sükûn ve durgunluk arzu ediliyorsa bunun en İyi yol ve çaresi tek parti ve şef tarzının, en ufak bir tâdile uğramadan devam etmesinin teminidir.
Faraza demokratik bir memleket olduğunda zerre kadar şüphe olmıyan İngilterenin bugünkü manzarasına bakınız. Bu memleket büyük ve iktisadi ve malî buhran ile karşı karşıyadır. A-merika' İIe münasebetlerinde az çok gerginlik müşahade edilmektedir. İngiliz lirasının değerini muhafaza etmek Istiyen hükümet le, bu para değerinin çok pahalı olduğuna ileri süren Amerika mâliyesi çarpışmaktadır. Amerika Hazine Bakanı Brüksel, Paris ve Lcpdrada bu hususta temaslar yapmış. Şimdi de, Stokholm ve Lsviçrenin merkezi (Bern) e gitmiştir. İşte böyle milletlerarası en çetin konuşmalar sırasında, Londrada Rıhtım ve Dok ame leşi grev İlân etmiştir. Bu greve belki şimendüfer işçileri de iştirak edecektir. Bütün matbuat tngilterede çetin bir buhranın başladığından dem vuruyor. Fakat hiç bir İngiliz devlet adamı, mes’ul olsun veya mes’ul bir şahsiyet olmasın, iç ihtilâfların dışarıya aksettirilmemesinden ve böy le bir halin tehlikelerinden bahsetmiyor. Binaenaleyh demokrasi hevesimiz kabardığı dört yıl-danberi her vesile ile, Cumhurbaşkanının ayni tem üzerinde ısrarla durmasından ziyade bilâkis fikir ve yazı hürriyet ve serbestliği için mücadele etmesine intizar olunuyor. Çünkü sükût ve mutavaat formülüne bu memleket yirmi beş yıldır alıştırılmıştır. Şimdi yapılacak şey bu eski İtiyadı giderecek formüller İleri (Davamı 8a. s Sü. 6 da)
Heyet âzası, muhar rlrimizle görüşürken...
Marşal yardım plânı ve Türkiye
Beraberinde merhum ( kuryemize ait tabanca > ve eşyaları da getirdi $
Dışişleri Bakanlığı Umumî Kâtipliğine tâyin edilen Moskova büyük elçimiz Faik 3ıhnl Akdur, beraberinde eşi ve çocukları olduğu halde dün sabah 6,50 de Semplon ekspresiyle şehrimize gelmiştir.
B. Faik Zihni Akdur, kendisini Sirkeci garında karşıhyan mu harrlrimize şunlan söylemiştir:
«— Pazartesi günü sabahı Mos kovadan uçakla hareket ederek Sofyaya geldim. Sofyadan evvelki gece hareket ettik. Memlekete kavuşmanın verdiği sevinç içindeyim. Bilindiği gibi, Dışişleri umumî kâtipliğine tâyinim do-layısiyle dönmüş bulunuyorum. Beraberimde merhum Fuat Gü-zaltana ait Sovyet makamları tarafından verilen bütün raporları, tabancasını, beyninden çıkan kurşunu ve eşyalarını da getirdim. Yarm akşam Ankaraya gideceğim.
Celâl Bayar İzmir’de bekleniyor İzmir, 14 (Hususi) — Pazar nü vapurla İzmirc gelecek olan De mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayan karşılamak üzere Demok. rotlar son hazırlıklara girişmiş bulunmaktadırlar. Diğer taraftan Ad nan Menderes bugün İzmire gelmiş tir. Yarın gece Karşıyâkada yapılacak olan toplantıda bir konuş, ma yapacaktır.
Tatbikatı tetkik eden heyet diin memleketimizden ayrıldı, heyet intihalarını anlatmaktan imtina etti
Amerika Birleşik Devletleri kongresi, Marshall plânına dahil 8 Avrupa devleti, fzcümle Fransa, Belçika, Holanda, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'de plânın tatbik şeklini tetkik etmek ve kongreye tevdi edilmen üzere bir rapor hazırlamak için eski kongre üyelerinden Mr. Rus-sel ve Amerikanın meşhur ma-
nına dahil ilk yedi memlekette tetkiklerde bulunduktan sonra 10 gün evvel memleketimize g:‘-miş ve İstanbul, Ankara, Elâzığ, Msrdin ve İskenderun şehirlerini gezerek Türkiyenin Marshall plâ nından istifade şekillerini kontrol etmiştir.
Dün akşam, Parise dönmek ü-zere Ankaradan Yeşilköye gelen
--- -- nere ABKaraaan zeşıiKoye gelen
den mühendisi Mr. Tylor’dan heyet âzalan kendileriyle görü-müteşekkil bir heyeti Avrupaya §en bir arkadaşunıza, hazırlıya-yollamıştı. Bu heyet yardım plâ- (Devamı 8a. 5 Sü. 3 de)
Ticaret Bakanlığı tebliği neşredildi Yeni tip kepekli ve siyah ekmek pazartesi günü imale başlanıyor
Yeni tip 600 gramlık ekmekler 20,450 gramlık ekmekler 15 kuruşa satılacak, francala imali yasak edildi
Amerikanın yeni Hazine Umum Müdürü Bayan Goorgia
İran parlâmentosunda kavga
Düzinelerle meb’us sille tokat birbirlerine girdiler
Tahran, 14 (AP) — Dün gece, kadınlara oy hakkı verilmesine dair bir takririn müzakeresi asında İran parlâmentosunda arbede kopmuştur. İslâm teşekküllerinin menfaatlerini temsil eden 3 mebus, takrir sahibine çul lanmışlar, müteakiben umumî bir kavga kopmuş, düzinelerle mebus sille tokat birbirlerine girmişlerdir. Karnına tekme yiyen bir mebus yaralanmıştır.
İnönü
Dün gece Polatlıya hareket etti
Ankara, 14 (A.A.) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu akşam saat 21,30 da PolatlI’ya gitmek üzere şehrimizden ayrılmışlar, garda; Büyük Millet Meclisi başkan vekillerinden Trabzon Milletvekili Raif Karadeniz, Başbakan Şemseddin Günaltay, bakanlar, genel kurmay başkanı, bakanlıklar, Millî Savunma ve Genel Kurmay ileri gelenleri, merkez ve garnizon komutanları, belediye başkanı, emniyıV müdürü, vilâyet ve belediye erkânı tarafından uğurlanmalardır.
Amerika Maliye Bakanıgeliyor
John Snyder Anharada bazı temaslar yapacak, ve 28 Temmuzda Vaşington’da bulunacak
Stokholm: 14 (AP.) — Ame- I hiç bir mesele getirmediğini söy-Mntî.m HoVon, T«hn ıemiş o]an Snyder, sosyal demok
rat hükümetin temsilcileri ve hususi maliyecilerle yemek yemiş 've İsveçin İktisadi ve malî duru-
rika Maliye Bakanı John Snyder, dün, İsveç Maliye Bakanı David Hali ile görüşmüştür. ’
Basın konferansında Isveçe
Esat Mahmut Karakurt’un
• •
• I
• •
a turu
Galatasaray Lawton’u
getiriyor
Yeni ıngiliz antrenörüne mühim bir maaş verilecek
mu hakkında geniş izahat almış tır. Bu yemek ziyafetinde Snyder den başka Amerikalı olarak, A-merika Maliye Bakanlığı müsteşarı William Martin Jr., Avrupa İktisadî işbirliği İsveç temsilcisi ve İsveçteki teşkilât başkanı Ed-win G. Amold'dan ibaret idi.
Avrupadaki seyahatine devam edecek olan Snyder ve maliyecilerden müteşekkil heyet bu sa-bat saat 11 dc hususî uçaklarile (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Nuh’un
gemisini arayanlar
Dün Maarifte yapılan toplantıdan bir intiba.«,
Linyitin tonu 25 liraya satılacak
Ankara: 14 (Hususî) — Ticaret Bakanlığı yeni tip ekmek hak kındaki karan bugün bir tebliğle ilân etmiştir. Bu tebliğ vilâyet lerde alındığı günden itibaren yü rürlüğe girecektir. Yalnız İstanbul, Ankara ,îzmirde yeni tip ek mek pazartesi sabahından itibaren satışa çıkarılacaktır. Değirmenlerde gerekli tedbirlere şimdiden başlanılmış bulunmakta^ tadır.
(Devamı Sa. 6 Sü. 1 de)
Çorurnl vapuru faciası I

Eti Bank yeni tip soba imali için sobacıları Ankaraya çağırdı
Ehli vukuf adliyede » çalışmalarına devam « ediyor J
Çorum vapuru faciasının sebebi,
nl araştırmakta olan ehlivukuf dün adliyede toplanarak tetkiklerine de vam etmiştir
Ehlivukuf tetklkati'J bl'kaç cep izden yapmakta ve bu arada a a-kah bazı İtimseler! de celbederek
Ağaçlı linyitler kömürleri İşletmesinde toprak hafriyatı bitmiştir, Bugünden İtibaren kömür İstihsaline başlanacaktır. Çıkarılacak kömürler evvelâ burada stok edilecek
ve ağustos ayının tik haftasından itibaren kömür tevzi müesseseslnin
Geçen sezon ortasından beri Ingiliz antrenörü Mr. Peter Molloy'u bırakmış bulunan Galatasaray kili bü o zanıandanberi bir antrenör
Galatasarayın uzun müddettenbe ri çalışarak büyük maddi külfetler pahasına getirmeğe çalıştığı futbol cu dünyanın on İyi santrforu Ingiliz milli takımında Tonınıy Law.
Maltım olduğu üzere üçüncü ligden Notta County takımında oynı-yan Lawton aşağı yukarı futbol öm rüııü tamamlamış yâni 30 yaşların da bir elemandı.
Lawton ginıdlld halde Galatasa-ym teklifini incelemektedir. San -Kırmızdılar İngiliz Lawtona 1500 Ura maaş teklif etmiştir. Laıvton-un transferi içinde klübü Notts County 100 bin Türk lirasını aşkın bir meblâğ istemektedir.
(Dovamı Sa. s Sü. 4 do)
I Amerikan heyeti Anka- I radan ayrıldı, müsaade- I yi Istanbulda hekliyecek I
Ankara, 14 (Hususi) — Nu-hun gemisini arıyacak olan Amerikan heyeti müsaade almak için bugün İçişleri Bakanlığı, Millî E-ğitim Bakanlığı ve Genel Kurmayla temas etmiştir. Heyet aynı zamanda Ankaradan Ağrı dağına kadar jiple gitmek müsaadesi istemiştir.
Bugünkü temaslarda, kendilerine neticenin bildirilmesi için birkaç gün beklemeleri lâzım geldiği söylenmiştir. Bunun üzerine heyet bu akşam Istanbula hareket etmiştir. Heyet müsaadeyi fa tanbulda bekliyecektir.
Ağn dağı civarında bulunmuş bazı kimselerle yaptığım görüşmelerde, Ağrı dağına ancak karların nisbeten eridiği on beş A-ğustoata çıkmanın mümkün oldu
«Dovamı 8a. s 8ü. 4 do*
Silâhtarağadoki depolarına

yonlarla nakledilecektir. Ağaçlı 1in yitler kömürü ağustosun 15 İnden
kendilerinden İzahat almaktadır. Ehlivukufun çalışmalarında hâdisenin adli tahkikatını İdare eden savcı yardımcılarından Tank OnaA da hazır bulunmaktadır.
(Devamı 8a. 6 Sü. 3 do)
itibaren halka istenildiği miktarda tevzi edilecektir. Bir ton linyit kömürünün 25 liraya verilmesi uygun (Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Ahnıef Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüşürken
İstanbul radyosu hazırlığı ilerliyor
Amerikalı turizm mütehassısı
Memleketimizde turiz-
min nasıl inkişaf
edebileceğini inceliyor
Bir müddettenberi Ankarada bulunan Avrupa İktisadî işbirliği merkez komitesinin turizm mütehassısı Mr. Charles Whita dün sabah şehrimize gelmiştir. Mr. White, kendisile görüşen bir arkadaşımıza aşağıdaki beyanatı vermiştir:
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Ankaradan gelen Basın, Yayın ve Turizm Umum Müdürü A. Şükrü Esmer dün gazetecilerle görüştü
Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Şükrü Esmer dün sabah Anka radan şehrimize gelmiş ve saat 16 da Basın Yayın Bölge Müdürlüğün de gazetecilerle görüşmüştür.
Genel Müdür, Başbakandan aldı ğı direktifle, kabinede İhtilâf oldu, ğu yolundaki haberleri tekziple sö te başlamıştır. Bundan sonra demiştir kİ:
— Yeni teşkilâtımız 14 günlük, tür. Bu 14 gün İçinde eski teşkllft-
tın yaptığı vazifeleri, kadromuz küçüldüğü halde daha kolaylıkla ifa ediyoruz. Yeni kadromuzu yavaş yavaş tamamlıyacagız. Günde 18 dil üzerinden yüz kadar radyo dinliyoruz. Bu neşriyatları bir biti ten halinde Ankara gazetelerine ve (Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Filistine altın
kaçıran Yahudiler
Turizm mütehassısı, arkadaşımızla görüşürken..,
Bir nutkun akisleri
ULUNAY
Allah razı olsun Dovlot Bakanı vo Başbakan yardım-oısı Nihat Erim boydon... Aydında verdiği nutukla hükûmotin do-mokraslyo olan bağlılığını öylo aşk llo şovk llo tebarüz ottirmoğo çalışıyor kİ bu çırpınma karşısında 21 Tonunuz 1946 seçimlerini ndota u-nutaoağıınız goliyor.
Öhümüzdo 1950 seçimleri var. Muhalofot 21 Temmuz 1946 dan o doreco yitmiştir kİ 1950 yİ sağlama bağlamak İstiyor... Hükûmotin bundan didlrgln olması doğru değildir. Zira sütten ağzı yananın Yoğurdu üfliyorok yomosl pek tabiidir.
Şu son günlerde İdari vazlyotte aoaip değişiklikler var.
Mosolli 21 Temmuz 1946 seçimlerini yapan bir kuvvotin hükûmotl blrdonbiro öylesine demokrasi muhafızı oluyor kl demokrasi İçin dayak yiyen, işkenceler gören muhalefete ı
— Kendlno gol... Domokraslyf tohllkoyo düşürecek vaziyot almak-
lığına müsaado son bilirsin ha!
edemem..

Sonra
Milletlerarası büyük bir ı.eklm olan (Sa’di-I- Şirâzi) bir bülbül» karin olan karganın şlkâyotlnl n»
güzol tasvir eder. Muhalefet 1950 soçimlorinin domokratlk bir tarzda yapılmasını İstiyor. İktidar partisi seçim omniyotinl Istiyon muhaiofo-tl demokrasi düşmanı addodlyor. İçinden çıkamıyoruz. Şu veya bu partiyi bir tarafa bırakalım... Mem lokotto çok kuvvotll bir muhalefet vardır; herkos muhaliftir o kadar kl hor giln gazololero kadar akso-don yolsuzluklar karşısında İktidar partisi mensupları bile muhaliftir. Hopsl bu İdarî kusurları en acı lisan llo tonkld ediyorlar. Muvafık olsun muhalif olsun dört kişi bir
araya golırso tenkiddon başka bir
şoy konuştukları yok.
(Dovamı Sa. 5 SU. 6 da)
Östod büyük romancı Esat Mahmut Karalcurt, Londra 'da Kral sarayı önünde..’
'Yazısı 5 inside)
ALTIN VE DÖVİZ KAÇAKÇILARI
(Yazısı 5 incide?

Comments (0)