Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
idare: Nuruosmaıılye No: 17
Meşhur bir komik öldü
Copenhague: 13 (A.A.) «Afp.» — Sessiz sine-
manın meşhur komiği Pataşon adile tanınan Dani-
Tel adresli «YENİ 8ABAH»
İSTANBUL
Telefon: 20795—25188
markalI artist Madsen bugün Copenhague civarın-
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YİZ
PERŞEMBE
14
TEMMUZ
1949
Yeni Sabah
12 İnci Yıl, No. 3703
Sayısı : 10 Kuruş
daki bir hastahanede ölmüştür. Pataşon'un arkadaşı Pat 1942 de ölmüştü.
Londra limanında grev genişliyor
Dok amelesinden sonra römorkör
işçileri de kısmen işlerini bıraktı
Dün Avam Kamarasında izahat veren İngiliz Baş bakanı Mr. Attlee, bu grevin, İngiltere için çok
/—
Iran Şahı
Şah, Meclisin çalışmasını beğenmiyen bir beyanname neşretti :
Tahran, 13 (A.A.) — Cumhur başkam Truman'ın İran Şahı Mohammed Rıza Pehlevl’yi A-merlkaya davet ettiği dün hükümet tarafından tebliğ edilmiştir.
Londra, 13 (Nafen) — Times gazetesinin Tahran muhabirine göre, İran Şahı memleketinde yapılacak sosyal reform ile yakından ilgilenmektedir. Times (Dovamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Avrupa’ya Yardım Plânı ansızın akim kalabilir
vahim bir tehlike teşkil etmekte olduğunu söyledi
Saatli Bomba
■ çişleri Bakanlığı tam ku-| rulmuş saatli bir bomba gibi işlemiş ve miyarının geldiğine hükmettiği dakikada infilâk ederek, İstanbulda-ki genç kaymakamları hay ava fırlatmıştır.
En ağır mes’uliyeti icabcttire-cek durumlar karşısında kayıtsız seyirci kalan İdare, buradaki dürüst kaymakamların, seçim ferdasında İçişleri Bakanı Hüsrev Gülenin, kanuna aykın verdiği emirlere boyun eğmemeği bir türlü affetmemiştir. Bilindiği gibi, o zaman, şimdi fırtınaya tutul muş hazan yaprağı gibi şuraya buraya fırlatılan elemanlar, vekilin direktif ve emirlerine baş üstüne dememişler ve kanunun kendilerine tecessüs ve tahkikat salâhiyetini vermediğini ifade eylemişlerdir. İçişleri Bakanlığı daha o gün, bu cesur ve yalnız kanuna baş eğen gençleri belki bertaraf etmek isterdi. Fakat haberin gazetelere aksetmesi böyle bir hareketi, umumi efkâr nazarında, pek çirkin gösterdi. Halbuki şimdi aradan hayli zaman geçmiştir ve Halk Partili zimamdarlar sanmışlardır ki her şey u-nutulmuştur ve uyuşmuştur. Filhakika bu düşüncelerinde büsbütün haksız da değillerdir. Çünkü kabinelerin nice garip taşır ve ha reketleri zamanla unutulmuş ve üstü tozla örtülmüştür. Fakat bu defa ne matbuat ne âmme vic (lanı İstanbulda koparılan kasırganın asıl 6alkini tam bir isabetle bulmakta zorluk çekmiştir. Herkes tereddütsüz diyor ki bu gençler, bir müddet evvelki te-cellütlerinin cezasını çekiyorlar. Halk Partisi yeni bir seçim arifesinde bütün idare âmirlerine göstermek istiyor ki parti, hele seçim İşlerinde en ufak, itaatsizliği asla affetmez. Kabineler değişebilir, vekiller, bakanlar ta-havvül edebilir, Görele gider E-riylrgil gelebilir. Partinin şaşmaz -politikası asla tebeddüle uğramaz... Partiye tam ve kâmil bağ-lı olmamanın kefareti behemehal ödenir. Bu neticeyi kamufle etmek ve halkı aldatmak için ustaca binbir hile ve oyun da kullanılabilir. Faraza istanbulda yalnız dört azimli ve kanunsuz emir lero boyun uzatmıyan kaymakam değil bütün kaymakamlar savrulur. Böylece her hangi muhtemel bir itiraz ve itham karşısında denebilir ki biz eğer o seçim hâdisesinin öcünü alsaydık istan-buldaki bütün kaymakamları değil yalnız ayak di rey enleri tahvil ederdik. Amma lâkırdı ve müdafaa hakikaten hakka çok riayet eden bir iktidar için doğru sayılabilir. Çünkü Halk Partisi kendisine nazaran haklı olarak dört kaymakamı uzaklaştırmak İçin yine kendi zaviyesine nazaran (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Ingiliz Başkanı Attlee nut tıklarından birini irat ederken
Londra. 13 A. A. (United Press) — Bugün öğleden sonra Avam Kamarasında söz alan Başbakan Attlee, İngiltere, tarihinin en nazik bir devresini geçirmekte olduğu sırada Londra limanlarında 13,528 işçinin yaptığı grevin memleketin iktisadi-(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
İnönü
Vali ve
arasında değişiklik
İstanbulda yapılacak değişikliğe ait yeni ve mühim malûmat
lstanbulun enerjik idare âmirlerinden Kadıköy Kaymakamı Ahmet Akbil
Vali, Vali ve Belediye Reis mua vinlerile Kaymakamlar orasında yapılmak üzere olan tayinler, günün mevzuu olmakta devam’ etmekte ve çeşitli tefsirlere yol açmaktadır.
Günlerden beri içişleri Bakan -İlgınca hummalı btr faaliyetle hazırlanan ve son derece gizil tutulan tayinler listesi Ankaraya dönen Cumhur Başkanınm tasdikine arzedilecektir.
1950 seçimlerine hazırlık m ak. saclıle bu değişikliklerin yapıldığı söylentileri, gün geçtikçe bir kat dala hararetlenmektedir. Umumi kanaat, tayinlerin iktidar partisinin baskısı İle yapıldığı merkezin dedir.
Lığer taraftan şehrimizdeki tek miı Kaymakamların diğer İllere tayinleri, muhalif çevrelerde, ge. çen kısmi seçimlerde Beçlme İşti-(Devamı Sa. 5 Sü. s da)
Ankaraya dönen Cum- I hurbaşkanı seyahatinden I memnun olduğunu söylüyor
Ankara, 13 (A.A.) — Bugün yurt gezisinden dönmüş olan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tetkiklerinden edindiği intibalar hakkında Anadolu ajansına aşağıdaki beyanatı vermiştir:
Geçen yıl ve bu yıl sel âfeti geçirmiş kasabalarımız ve ora-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Ziya Emin tnankur
Muamele vergisinin
ıslâhı mes’elesi
Bu mevzuda çalışmakta olan komisyonda üç ayrı fikir çarpışıyor, Sanayiciler ne diyorlar? Dpftprflarlılrlo h'jflaA.» 11— ___________, , , . . . __
Defterdarlıkta haftada üç defa toplanan muamele vergisini tâdil edecek komisyonun çalışma lan hararetli bir safhaya girmiştir. Komisyonda dört ayrı noktayı nazar çarpışmaktadır. Bundan sonraki toplantılarda bu 4 noktai nazar münakaşa edilerek
neticeye varılacak ve hazırlanacak rapor Maliye Bakanlığına yollanacaktır.
Komisyonda ileri sürülen birinci teklif, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Sanayi Genel Müdürlüğünün noktai nazarıdır. Bunda, muamele vergisinin ilk
İmale ircaı istenmektedir. Bu tek lif esbabı mucibesiyle hazırlanmıştır. Fakat İstanbul sanayicileri bu teklifi güdecek değildir.
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 do)
lstanbulun 230 camiinde
Ramazan, nasıl geçiyor?
Bu yıl, Müa lümanlar, Ramazan mlinase-betile camilere büyük bir rağbet göstermektedir. Bir çok büyük camilerde cemaat, avlularda namaz kılmağa mec -dır. Halkımızın hu tehacümü, kadroları mahdut olan camilerimizde yeni tedbirler almak lüzumunu hissettirmek -tedir. Bu hu-
Yenicaml.
susta kendisi ■ le görüştüğü -muz ilgili bir zat şunları soy İçmiştir.
(— îstanbul-da cemaate a-çık olan camilerimizin adedi 230 kadardır. İçlerinde imam ve müezzini ol mıyan bulun -mamakla beraber, kadroları tasarruf endişe sile mümkün olduğu kadar daraltılmıştır. (Dovamı Sa. s, 8ü. ı do.)
Acheson, Türkiye ve Yunanistan da dahil bazı memleketlere yapılacak yeni askeri yardımın mutlaka tastikini istedi
Vaşington: 13 (A.A.) «United Press) — Ayan âzasından John Foster Dulles, Atlantik paktına dair olan dünkü nutku esnasında Pvobert Taft ile sıkı bir mücadeleye girişmiştir. Münakaşanın mevzuu, Atlantik paktının, batı Avrupayı tekrar silâhlandırmak hususunda Amerika Birleşik Den Jetlerini bağlayıp bağlamadığıdır. Ayandan Arthur Vandenberg, bu meselede Dulles'ün tarafını tutmuştur. Münakaşa esnasında hiddetlenen bazen yüzü kızaran Taft’a âyan cumhuriyetçi lideri (Devamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Dün Silivrikapı dışında cenaze namazından biraz önce..
Ehli vukuf, "Çorum,, da tetkiklerini dün bitirdi
Hüviyetleri meçhul bir kısım facia kurbanları da dün, hazin ve mütevazı bir merasimle gömüldü
Maarif
Şûrası hazırlıkları
Çorum vapuru faciasının hakiki sebebini ’ meydana çıkarmak için evvelki gün gemiye gidip tetkikle, re başlayan İlmi ehil vukuf, dün aynı yerde tetkiklerine devam etmiştir.
Heyet, dünkü mesaisine sabah saat 10 da başlamış kısa bir müddet öğle tatili yaptıktan sonra geç vakte kadar incelemelerine devam etmiştir.
Liselerin 12 yıla çıkarılması hakkında Fahrettin Kerimin fikri
Maarif Şûrası’nın bu yıl Ağustos ayı içinde yapacağı toplantıya, Millî Eğitim çevrelerinde büyük bir önem verilmektedir. Toplantının gündemini teşkil eden, liselerin 12 yıla çıkarılması ve müfredat programlarında esaslı değişiklik yapılması konuları a-lâka ile karşılanmıştır.
Maarif Şûrasının toplantıları hakkında kendisiyle konuşan bir muharririmize Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, şunları söylemiştir:
«— Maarif Şûrasının birinci, ikinci ve üçüncü toplantılarına Iştirâk etmiş bir üye olarak dördüncü Şûranın gündeminde bulunan liselerdeki müfredat prog-ramlariyle liselerin 12 yıla çıkarılması meselesini, ehemmiyetli bir konuşma konusu olarak görüyorum. Şûranın konuşmaları, tecrübeli ve salâhiyetti şahısların tecrübe ve müşahadelerini dinlemeğe fırsat verecektir.
Ümit ederim kİ Millî Eğitim Bakanlığı Şûraya bu konuşmalar üzerinde çalışılıp hazırlanmış bir raporla gelecektir. Böyle bir rapor, Şûra komisyonlarınca tetkik edilip genel kurula getirilirse, iyi (Dovaını Sa. s Sü. 4 do)
Filistin'e Altın kaçıran Yahudiler yakalandı
480 Yahudi götüren Aktan vapurunda, hususî surette imâl edilmiş bavulda neler bulundu?
Nuh’un gemisini aramağa gelen Amerikalılar
* Raman
Nihat Erim
12Temmuz 947 Beyannamesi
Erim parlak bir medhîye nutku irat! etti
petrolü
Bir Amerikan şirketi bize yüzde 40 bırakmak şartile imtiyaz istedi
Ankara 13 (Hususi) — E-mln bir kaynaktan öğrendiği-me göre, bir müddet evvel Ankaraya gelerek bazı te. maşlarda bulunmuş olan A-merlkan Soconl Vakum pet-
11, Kurnan dağındaki petrol -lerin işletilmesi imtiyazını a-labllnıek İçin hükümete yüz. dc 10 nfsbetlnde bir hisse tek lif etmek İçin sondajlar yapmıştır. Bu teklif kabul edil -memlşlir. Bu münasebetle A-merlkan petrol şirketlerinin Arabistan petrollerini mahalli hükümete ancak yüzde bir buçuk hisse vermek şartile atmış oldukları hatırlatılmak
(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Araştırma müsaadesi verilmezse heyet, cumartesiye Amer ikaya dönecek Ankara 13 (Husus!) — Bir müd det önce İstanbula gelerek Ağrı dağında Nuhun gemisi hakkında araştırmalarda bulunmak için alakadar Bakanlıklara müracaat fiden Dr. Auron K. Smith, Mr. 1 Walter J. Wood Mr. VVendel Ogg ve Mr. J. Ncwton’dan müteşekkil Amerikan heyeti bu Babalı şehrimize gelmiştir.
Pror. Smith basma demiştir ki: «— Bazı Türk gazetelerinde Nu-hun gemisinin Ağn dağında değil, dc Türklyenin başka bir yerinde olduğuna dair haberler gördük. Bu iddialar üzerinde de durarak, Ağrı dağına gitmeden önco nıez -(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Papa, komünistleri aforoz ediyor
Londra, 13 B.B.C.) — Bugün (Romada Papalık tarafından neş redilen bir kararnamede nizm şiddetle takbih edilmekte ve komünist katoliklerle komünistlik tahrikatı yapan katolik-lerin Papalıkça aforoz edilebileceği bildirilmektedir.

Güreşçimiz Ali Yücel
Yapılan muayenesinde hasta olmadığı anlaşıldı
Ali Yücel
52 kiloda Avrupa güreş şampiyonu Ali Yücel, sağlık müdürlüğüne müracaatla, verem olduğundan şüphelendiğini söylemiş, sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı da kendisini Siileymaniye di# (Devamı Sa. S Sü. 8 de)
Bulgaristan’da kıtlık var
Dün akşam saat 17 de 480 Yahudi yolcu ile Hayfaya hareket etmek üzere bulunan Aktan gemisine âni bir baskın yapan Emniyet memurları mühim bir kaçakçılık vak’ası meydana çıkarmışlardır.
Gümrük muayenesinden geçen (Dovamı 8a. 5 Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hükümet köylüden buğday alabilmek için buğday fiyatlarım yüzde 50 ye kadar arttırdı
İhmal kurbanları! Bizi affediniz!
ULUNAY
Dün, (Yeni Sabah) Çorum faolası kurbanlarının oena-zo namazlarına alt aoıklı bir resim koymuştu... Fotoğraf musalla taşlarının üzorlorino konan tabutların huzurunda ol bağlıyan halkın hû-şûunu Öylo toablt oylomlştl ki (Bakla nlnı
Kadrini
song-i- musallada bililb ey Bâkîl ol bağlıyular karşına yıı-
Boytlnl yana yana tekrar ötmek-ton kondlmlzl alamadık ve bu ce-nazo namazı bana yalnız şu zavallı bolâzodolori son morhalolorlno toşyl’ etmek değil do biraz da onlardan af talep etmek gibi goldl.
Zavallı İhmal şehitleri! Zavallı lâkaydi kurbanları!
Bir gomlyo doğru dürüst yolcu almasını bocoromlyen blzlarln aoaba bu son büyük günahını affodocek misiniz?
İnsan hayatının slnok kadar e-hommlyoti olmıyan bu memlekette bir gün slzlor İçin: «Onlar da 380 kişi bir ambara dolacak no vardı? Böylo todblrslzlik olur mu?» dıyo yino sîzleri suçlu çıknrmıyaoağımız no malûm... Bundan dolayı ylno af vo merhamotlnlzo İltica ediyoruz.
Zira biliyoruz kİ blzo karşı hakkınızı holâl otmlyocokslnlz. Yarın ruz-u- mahşordo yakamıza yapışıp:
— Bizi noyo diri diri yaktınız?
Diyo hoplmlzdon dâvaoı olacaksınız. Zaton bu folâkolin suali do galiba emsali mlslllü yalnız kıyamet
gününde sorulacak!
Bakınız! Abldin Dav’or, kalem arkadaşı Bllrhan Feleğin itfaiyoyl tenkld eylomesino karşı no guzol müdafaa odiyor... İstanbul deniz it falyoslnln liman vo sahil yangınlarında kullandığı İki nıotörbotu var mış... Fakat aksilik bu ya... Liman da yatan t&mlrdo İmiş. Diğeri İs-tlnyodo yâni uzakta olduğu için gelmemiş
Önümüzdeki aylar zarfında elbette bu iki motör limanda İtfaiye gö« terllorl yaparlar. O zaman meselâ •-toşlenen bir köhne mavna enkazını nasıl söndürürler? Görürüz.
Biz, ancak enkazdan yapman göa torilerdo muvaffak oluyoruz. Satıl-ol bir iş oldu mu? Allah otmoslnl O zaman Itfalycollerl do tırabar haroıyoruz vo netlco Itlbarlle iş tt-lü nolktada kalıyor.
Deniz İşleri kadar deniz yangınları hakkında da malûmat sahibi ol ması pak tabii olan aziz arkadaşımız Abldin Dav'er «Gomldoki ambar yangınları kara yangınlarından büsbütün ayrı olduğu İçin bunu sön dürmokto belki do tcorüboslzlik yüzünden bazı güçlüklerle karşılaşıldığı anlaşılıyor.» diyor. Halbuki şlmdiyo kadar bu İlk lolâkot değildir. Öyle olsa bilo ambar yangını söndürmoslnl öğrcnmok için mutlaka bir kaç dola yüzer vatandaş loda edocoksek bu tecrübodon vazgo-çorek İşi başka türlü halletmek çaresini aramalıyız... Zira bu etoşe kar, bu toorüboyo İnsan dayandıranlayız 1

Comments (0)