Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)
Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)
Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)
Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)
Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)
Suriye hükümeti dün teşekkül etti
Kabineyi eski reisicumhur H. Attaşi kurdu. Sur iyede sükûnet var
Yukarıdaki resimlerde: Kazaya uğrayan uçakta şehit olan hava otlarımızın cenaze töreni ile, kazadan sonra parçalanan uçak ve ve şehit olan iki subayımız görülmektedir.
Mareşal Zaim'in dul kalan zevcesi hamile.. Tevkif
esnasındaki çarpışmada ölenler oldu
Celâl Bayanla mukabil
Darbe ve Mukabil
Darbe
Komşumuz Suriyede, Mareşal Hüsnü Zaim'in hükümet darbesinden tam yüz otuz üç gün sonra, askeri mukabil bir darbe yapılmıştır. Bu defa hareketin başında Albay Sami Hinnavî vardır. Bu zat ol-
sun, yardakçıları olsun, geçen Hüsnü darbesine iştirak etmişler
ve hareketin boşan ile neticelen-
mesine yardım eylemişlerdir.
Hareket, bütün dünyada, Lon-drada, Pariste, Kaili rede, bizde
ve hattâ Aramanda hayret uyandırmıştır. Hâdiseler o kadar seri
ve bir sinema şeridi gibi cereyan etmiştir ki Mareşal Hüsnü ve
Yeni Suriye Kabinesini kuran Haşim Attaşi
Başbakanın tevkif, muhakeme ve
idânılan bir saat içinde yapılmış tır. Mareşale isnat edilen cürüm-
Londra 15 (BBC.) — Fosur gu-oü Suriyedc, Cumhurbaşkanı Mareşal Hüsnü Zaim vo Başbakanı Muhsin Barrazi’nin idam ettirilmelerilo so na eren hükümet darbesi, bugün yeni bir safhaya girmiştir. Şamdan a-hnan haberlere göro bu hükûmot darbesini tertip eden Albay Sami Hinnuvî, idareyi, eski Cumhurbaşkan hırından Hûşim Eluttaşi’ye devretmiştir. Elattaşi, bir koalisyon bükü meti kurmuştur. Yeni hükümete Hiis nü Zaimin bir hükümet darbesi ilo iş başından uzaklaştırdığı eski Cum hurbaşknnı Şükrü Elkuvetli’nı'n idaresindeki milliyetçi parti üyelerinden kiniBo alınmamıştır. Albay Sami Hinnavî, bugün Ş&mdu muhabirlere ver diği domeçto: «Ben, idareyi terkede-rek esas vazifemo dönüyorum ki bu, 6urij%i içeriden vo dışarıdan müdafaa etmektir» demiştir. Albay Hin nuvî, bugün, kabinenin ilk toplantısında da konuşmuş ve kendi tâbirine® «Mukaddes vazifesinin» sona erdiğini söylemiştir.
(Devamı Sa. 8 Sü. 1 de)
Suriye I elçisinin beyanatı
Surıyeye dönmekte | bulunan elçi ne diyor?>
Ankara: 15 (Hususi) — Bugün Suriye eski elçisi İhsan El-Şerif’i siyarot ettim. Sefir tâyin edildiği va-sifo vo Türk - Suriyo münasebetleri hakkında bana şu boyanalı verdi:
«— Albay Sami Hinavi beyanatında buyurdukları gibi orduyu siyaset ten ayırmış ve muhtelif siyasî parti-lerdun mürekkep itilâfı bir »ivil kabineyi eski Cnmhurreislerinden Hâlim El-Ataai’nin başkanlığında kur-(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Ege seyahatine çıkıyor
Dün, Tire’de konuşan İnönü: “Partilerin bütün dâvalarını bir nutukla halletmek
Ankara uçak kazası
Kaza dolayisile, Ingiliz Vampir uçak filo sunun ziyareti şimdilik geri bırakıldı
ler, millet malım israf, milletin İradesini tahrif, seçimlere fesat karıştırmak ve yabancı memle- ı ketlerle münasebetlerinde mem- I leketin itibarını tenzil etmektir. Bu isnatlar yüzünden, Zaim sabahleyin erkenden evinden zorla ve zırhılı otomobillerle alınmış ve bir nevi muhakeme yapıldıktan sonra derhal kurşuna dizilmiştir. On kişilik askeri mahkemenin hâkimi de yine darbeyi hazırhyan ayni Sami Hinnavi'dir. Böyiece hem şikâyetçi, hem hâkim. hem infaz memura hep ayni şahsiyetler olmuştur. Tabiatile böyle bir muhakemeye normal bir adalet tecellisi demek caiz değildir. Bu kadar ağır zan ve töhmetler altında bulundurulan merhum Cumhurbaşkanına ne kendisini müdafaa, ne avukat seçmek İmkânı verilmiştir. Şu halde tam mânaslle bir askeri darbe karşısındayız.
Böyle askeri darbelerin birbirini kovalaması, komşu memlekette huzur ve emniyetin taına-nılle takarrür etmemiş olduğuna pek açık Hr delildir. Yeni darbenin kahramanlan Suriyenin dış memleketlerde itibannın düştüğünü iddia ediyorlar ve onu korumak İçin harekete geçmiş bulunuyorlarsa pazar sabahı Şam-da ve bir köyde cereyan eden hâdiseler, Suriyenin milletlerarası İtibarını kuvvetlendirecek mahiyet taşımaktan çok uzaktır, ihtilâl ve İnkılâbın ordu elemanları İle ve vasıtasile yapılmasının rararlannı Türkiye kadar yakından tatmış ve görmüş memleket azdır.
1908 İnkılâbı yâni Abdülhamidin istibdat ve nüfuzunu son veren İhtilâl de Resne dağlarında kopmuş, Enverler, Niyazller yâni hep ordu zabitleri tarafından 1-dare olunmuş İdi. Taklibi hükümet muvaffak olanca da İdarede bu unsurların tesirleri hâkim olmuş ve bu yüzden muhalif zabıtan grupları, halaskarlar ve saire peyda olarak İmparatorluğun parçalanmasına ve----------o ------o--------- — - .
(Devamı 6a. 5 Sü. 8 da) Binda, Hong - Kong hükümeti I
Kanlıca koyunda Savarona
yatının halatları kesildi
Zabıta ve Denizyolları hâdiseyi ehemmiyetle tahkik ediyor ve geminin halatlarını kesen meçhul ellerin sahiplerini arıyor
Savarona Yatı limanda iken...
Çin komünistleri Honkong yolunda
Emniyetçe garip bir hâdisenin tahkikatına başlanmıştır. Hâdise gudur:
Birkaç gün evvel, Kanlıca koyunda bağlı bulunan «Savarona» yatının halatlarının kopuk olduğu ve yatın halatsız olarak deniz üstünde avâro bulunduğu görülmüştür.
Keyfiyet derhal alâkalı makam lara haber verilmiş ve yapılan incelemede halatların kesilmiş olduğu görülmüştür.
Bir eulkast ihtimali gözönüne alınarak bir kaç cepheden tahkikata geçilmiş ve hâdisede ilgili bulunduğu sanılan bir gedikli çavuş nezaret altına alınmıştır. Tah kikata ehemmiyetle devam olunmaktadır.
Diğer taraftan bu hâdise hakkında kendisiyle konuştuğumuz Devlet Denizyolları Umum Müdürü şunları söylemiştir: (Devamı 8a. 8 8Ü. 1 de)
İzmir, 15 (Telefonla), — Demokrat Paıti Genel Başkanı Celâl Bayar, Eylülün ortalarına doğru Eğede büyük bir seyahate çıkacaktır. Bayar evvelâ ödemişe gidecek ve ödemişten sonra Manisa, Balıkesir, Kütahyayı ziyaret edecektir. Bayara bu seyahatinde genel idare kurulu âza-larından beş zat refakat edecektir.
Hayrı Üstündağ’vn cevaplan
Ankar.v 15 (Telefonla) — İzmir il başkanı Dr. Ekrem Hayri ÜstÜhdağ, bugün gazetecilerle yaptığı bir konuşmada, Cumhurbaşkanının ödemiş nutku hakkından şunları söylemiştir:
«Her ne kadar sayın İnönü'nün îzmire, zelzele mıntakalannı gezmek maksadlyle geldiği beyau edilmişse de bölgemizin ziyaret ettikleri her üçe ve köyünde söyledikleri birbirine benziyen nutuklarla İşi, iç politika sahasına (Devamı Sa. 6 Sü. 4 do)
Hindistanın kurtuluş yıldönümü şerefine kokteyl
sevdasında değilim,, dedi
Fransız talebeler ga zetecilerle görüşürken
iki Fransız Hukuk talebesi geldi
u
Milliyetçi hükümet sözcüsüne göre komünistlerin lideri öldü
Hong - Kong, 15 A.A. (United I fevkalâde hal ilân etmeğe hazır-PresB) — Çin komünistlerinin banmaktadır. İngiliz askerleri, Hong - Kong'a ilerleyişi karşı- --*•—
buldukları her türlü gemilerle (Devamı 8a. 0 8Ü. 2 do)
Yeni Sabah „ın dünya turu geniş alâka topladı
Aıjantinde gazete ve radyolar Esat Mahmut Karakurt’tau bahsediyorlar
Ingiltere büyük elçiliğinden! resmen bildirildiğine göre, İngiliz hava ataşesi Tuğgeneral Ba/-tholomew, muavinleri Albajj Maud, Albay Bemard, Çavuş Whitworth, Binbaşı Semih Yıi-rlikarslan, Yüzbaşı irfan Doğan ve Başçavuş Ahmet Kavurmacının ölümleri ile neticelenen feci
uçak kazası dolayısiyle, Tiirkiyc-ye gelmesi mukarrer olan Kıb^ nstaki Ingiliz hava kuvvetlerine’ mensup Vampire filosunun ziyareti şimdilik tehir edilmiştir.
Ankaradaki uçak kazasında’ ölen Ingiliz subaylarının cenazesinde bulunmak üzere şehrimizde bulunan Ingiliz sefiri ve İngiliz deniz ataşesi Ankaraya gitmiş-
lerdir.
Ankara, 15 (A.A.) — Haber,! aldığımıza göre, dün vukua ge-j len bir uçak kazası neticesinde ölen Ingiliz hava ataşesi Tuğgeneral Bartholomew ve muavinle-
ri Yarbay Simon Maud ile Yarbay L. Burmand’ın ve Ingiliz çavuşun yarın yapılacak cenaze merasiminde hazır bulunmak ü-
zere Kıbrıs'taki Ingiliz hava kuv vetleri komutanı hava komodoru B. H/C. Russel bugün saat 18 de özel bir uçakla şehrimize gelmiş-tir. (flP s 'os s -es luıma)-
Hindistan büyük elçiliği tarafından hürriyete kavuşmasının ikinci yıl dönümü miinosebetiylo Park Otoldo bir kokteyl parti vorilmiştir. Partide şehrimizdeki bütün yabancı sefir vo konsoloslar, gazeteciler, Filozof Hiza Tovfik, Hamdullah Suphi Tanrıövor, Fuat Cobesoy vo Falih Rıfkı Atny hazır bulunmuşlardır. Toplantı geç vaki te kadar büyük bir samimiyat havası içinde geçmiştir.
Sayın Mareşal Çakmak
Mareşal iyileşiyor
Sorbon Üniversitesine mensup talebeler,
inkılâbımız hakkında tetkikler yapacak
Milli Eğitim Bakanlığının daveti üzerine Türkiyedekl İnkılâp ha -raketlerini takip etmek ve Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü' vaziyeti, nl göstermek üzere Sorbonne Ünl -versitesi hukuk fakültesi talebelerinden Decaux ve Bemard Hubert, dtln Ankara vapurüe şehrimize gel mlşlerdir.
Franaızlar kendllerlle konuşan bir arkadaşımıza demişlerdir ki:
(— Tetkiklerimiz İçin Yunanla -
tan ve Türkiye arasında bir tercih yapmak icap ediyordu. Tereddütsüz Türklyeyi seçtik. Çünkü Türkl ye, kanaatimizce Yunanlstana nazaran fikir hürriyetine daha fazla (Devamı Sa. S SÜ. 1 de)
Üçüzlerin dün aldırdığımla resmi...
Barutçu, genel seçimlerin tacili haberini yalanlıyor
Hilmi Uran ve Fikret Sılay bugün Ankaraya dönüyorlar, milletvekili sayısının azalacağı haberi doğru değil
Bıglln Ankaraya hareket edecek olan C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, dün Parti 11 Merkezi no gelerek, partililerle bir görüşme yapmıştır.
Bu görüşmenin mevzuunu kısmi aeçlm hazırlıkları teşkil ettiği Ücri aürülmektcdlr. Hilmi Uran Belediye teftiş heyeti reisi Rüştü Ülkeni de ziyaret etmiştir.
Bir müddetten beri Yalovada lı-
Ankaraya gidecektir.
Diğer taraftan şehrimizde bulu, nan C.H.P. Meclis Gurup başkanı Faik Ahmet Barutçu, dün Milli E-ğltlm Müdürlüğünü ziyaret etmiştir. Bu arada kendlsile konuşan gazetecilere Barutçu, ezcümle şun lan söylemiştir:
(— Çarşamba günü Divan top -lantılarmda hazır bulunmak İçin Ankaraya gideceğim. Bildiğiniz gl-
ğildir. Umumî seçimlerin ileri alınması bahis mevzuu olamaz.»
Bir tekzip
Ankara 15 (A.A.) — Bazı gazetelerde yeni seçim kanunundaki bir rakamın yanlış izah edildiği görül
(Devamı Sa. 5 SÜ. 4 do)
Bir batında
üç çocuk
Süleynıaniye Doğumevinde iki kız bir erkek bir batında dünyaya geldi
Evvelki gün 12 den, dün saat 12 ye kadar Süleynıaniye doğu alevinde 11 doğum vakası olmuştur. Doğumlardan biri üçüzdür» Üçüzlerin ve annelerinin sıhhati normaldir. Sağlık Müdürü Dr» Faik Yargıcı, dün Doğumcvine giderek üçüzlerle, ve annelerıylo meşgul olmuştur. Üçüzlerin annesinin ismi Şefika Erde'dir. Şe-fika Erde'nin zevci âmâ Kasandır ve hafızlık yapmaktadır.
Üçüzlerin ikisi kız, biri erkektir.
Blr müddetten beri Yalovada la- Anıcaraya gıueceguıı. auuı6uu.B.. tlralıat eden C.H.P. Genel eckretc-bl kısmi seçimler yapılacaktır. Fa-rl Tevflk Fikret Sılay da bugün kat henüz tarihi tesbit edilmiş de-
TAKVtMDEN BİR YAPRAK:
îdare rahatda...
Halk sıkıntıda
Ateş ve nabız normal seyrine dönmüş, Çakmak dün koltukta oturmuştur
Mareşal Fevai Çakmağın sıhhi durumu biraz daha düzelmiştir.
Dün alcşatn Teşvikiye Sağlık E. vlnden aşağıdaki tebliğ neşvedll -iniştir:
«Bugün ilk defa olarak kısa bir müddet kolluk üzerinde oturtulmuş tur. Ahvali umumiyeal gayet İyidir. Ateş ve nabız normal seyrindedlr *
Milli Türk Talebe Birliğinden lig kişilik bir heyet, dıln Çakmağı ziyaret ederek afiyet temennisinde bulunmuştur. Sayın Mareşal bu zL yuretten çok memnun olmuştur.
Mareşal, hastalığından beri, ilk defa böyle bir heyeti kabul etmek, tedfr.
Dünkü törende bulu »anlardan bir grup...
Türk - Avusturya Ticaret Odası dün törenle açıldı
Türkiye Avusturya Ticaret Odası dün suat 15.30 da Gnlutadu Ilüda-
endigür hanındaki 55 numaralı da-rodo açılmıştır.
öuco İş Bankası İstanbul şubesi
.müdürü Halis Kaynar, bir kaç sözle lodanın kuruluşundaki maksadı belirtmiş vo sonra Avusturya elçisi | I Klemans Vilduer, kısa bir konuşma.
(Dovamı 8a. o Sü. 2 do) |
H
or gün sabahtan Heydar-paşadan Köprüye hareket
edon onu kırk beş geço vapurunun halini «Hayat »Igorla memurları»
görsolordl sigorta mukaveleslno bu vapura binmemek kaydını koyma-ğı asla ihmal oylomozlordl. Zira bu vapur Anadoluyu Rumollyo bavlıyan bir nakil vasıtası doğll (Medüz) Ün salı gibi bir eool beşiğidir. Ha battı... Ha batacak... Istlab
hacını lalan gibi kayıtların burada yeri yoktur. Mâhaşarallâtıl... Bir ayak blnbir ayak... Oturacak yer noredo? Ayakta duraoak hattâ balık İstifi gibi sıkışacak yor yok.
Allah korusun... Bir kaza olsa vapur halkı birblrlno sarılarak üzüm
salkımı gibi dibi boylıyaoak.
Bana şom ağızlı donıeylnlz. Fakat bu büyük foiaket bir gün başı-
mıza goîoccktiri zira porşombonır
golecoğl çarşambadan bollidlr. Netice, tutulan İstikamete göro teay-
ULUNAY
yaşları takdir edon. Erken saat* lordon geoe yarılarına kadar çalışan, cidden muhtorem bir Idaro *. damıdır) bunda horkoı müttefik-, tir. Fakat nasıl oluyor da böyle vâ-
kınlar karşısında duraklıyor. Bana öyle geliyor ki bu zatın maiyetinde kondl çapında adamlar yok. Bunların küçük gördükleri kusurun ağır
’ullyotl ııınum müdü
larına yüklonlyor.
Herkes no blieookî Mosclâ halk şu vapur rezaletini Idaronin başında bulunana atlodor. Halbuki hlg
do öyle değildir.
Onu kırk boş vapuruna Dinmek, bllo bllo kendini ölüme almaktır.
Türk olduğumuz İçin ovvol Allah &• lümdon korkmayız. Faka! dinimiz
bizi İntihardan ınoııodlyor. Holo hü-
kûmot blzo ondan bahis bllo

ligimizi yasak oyliyor.
Tekrar ediyorum; Onu «ırk boş
göçe vapuru bir kazays namzoltlr.
Dua edelim bu kazu olmasın.. Fıı-
(Dovanu Sa. 6 SU. 8 da)
yün öder.
Denizyolları umum müdürü, Ihlh
fnt Mahmut Karakurt, Arjan tinin merkezi B o ines Aircs’de..
.(Yazısı 5 İnci gayfada)

Comments (0)