Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)
Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu
Idaraı Nuruosmanlyo Noı 17
T«J adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 20795—25188
12 inci Yıl, No. 3732
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFliYLZ
Sayısı : 10 Kuruş
PAZAR
14
AĞUSTOS
1949
Moskova, Tito'ya ateş püskürüyor Rusya ve peyklerinin, Tito ile siyası münasebetlerini kesmesi muhtemel
Yugoslavya ile Rusyamn arası her gün biraz daha açılıyor
Sermaye Çekmek Hüneri!!
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Dicleli, İstanbul Ticaret Odasında sanayicilerimizle uzun bir görüşme yap
Gazetelere akseden tafsilâta e-ore, genç Bakan, çeşitli mevzula ra dokunmuş ve bir çok noktalarda aydınlatıcı izahlarda bulun muştur: Devletçiliğin hudutları, kredi işleri, ticaret muvazenesi, maden işleri, yüksek iktisat meclisli İktisadî plânlaşma gibi geniş mevzular dolaşılmış ve ve herbi-ri hakkında mütalaalar yürütülmüştür.
Bu konulardan her biri başlı başına bir Bakanı hattâ bir kabineyi işgal edecek kadar mühimdir. Faraza devletçilik bahsi, üzerinde ne kadar düşünülse, yeri vardır. Halk Partisi sallantılı bir politika takip ederek bazen devletçilik bazen serbestçilik gütmüştür. Bakanlar arasında Cemil Barlas gibi, Behçet Uz gibi, zaman zaman, liberal bir politikaya taraftar olanlar bulunduğu gibi koyu devletçi elemanlar da, sürekli bir şekilde, İş başında kalmışlardır. Doğrusu iktidarın nc gibi İktisadı bir akideye bağlı olduğunu tâyin etmek kolay değildir. Çünkü zimamdarlar da bizzat ne istediklerini pek tâyin etmişe benzemiyorlar.
Tek bir misal ele alınacak o-lursa Cumhuriyet idaresinin kurulduğu dakikadan itibaren, Başbakan sıfatile uzun yıllar sayın İnönü ecnebi sermayenin memlekete gelmesine ve yerleşmesine fiddetle muarız oldular. O kadar ki bütün şimendüfer hatlarını sırf İç İstikrazlarla yaptırdılar ve meyvası nesiller boyunca elde e-dllecek bir yükü bugünkü fertlerin omuzlarına yüklediler. Ecnebi sermayesine karşı o kadar şüpheli gözlerle baktılar ki Türkiyede mevcut şirketlerin hemen hepsine el koydular ve muayyen bedellerle satın aldılar. Banların i-çlnde bazılarının imtiyaz müddetleri bitmek üzere iken ve bir kaç sene içinde kendiliğinden kucağımıza düşmesi mukarrer bulunduğu halde, istical edilerek o kısa devreyi beklemeğe bile tahammül edilmedi.
Yabancı sermayeye ihtiyar, olmadan iktisaden yükselmek lâzım geldiği cn salâhiyetti ağızlardan, Halk Partisinin birinci plândaki şahısları tarafından tekrarlandı. O zamanlar bazı işlerin dış sermaye ile yapılmasında fayda ve menfaat olduğunu İleri süren bazı zayıf Besler, şiddetli hücumlarla hattâ yabancı sermaye âleti ve vasıtası olmak töhmetile susturuldu. Şu halde Halk Partisinin yabana sermaye lıakkında-ki prens’H böylece çeyrek asırlık tecrübe ile taayyün etti.
Amma dün bakıyoruz, genç Ba kan, partisinin bütün bu geçmişin den habersiz gibi İstanbul sanayicilerine diyor ki: «Ecnebi sermayesinin de memlekete sokulma imkânlarını araştırıyoruz. Siz de ecnebi sermayeyi çekmek hüneri gösterirseniz bizim için de teşebbüsler faydalı ve kıymetli olacaktır.»
Yabancı sermayeyi memlekete celbetmenin büyük bir hüner ol-(Devamı 8a. 7 8ü. 5 do)
Yugoslavya Başbakanı Mareşal Tito, Makedonyadaki seyaha -tinden sonra Belgratta karşılanırken (Foto A.P.)
Moskova, 13 a.a. (Afp) — Tosa Ajansı Pravda gazetesinde Slav Korentinası hakkında ffovyet hükümetinin Yugoslavyaya verdiği, no taya tahsis edilen başyazıyı yayınlara alttadır.
Boşevlk Partisi merkez komite -sinin organı «Düşürülen maske» başlığı altında şunları yayınlamak tadır:
«Emperyalistlerle birleşerek yabancı ve mürteci sermayenin hlz -metine giren Tito ve çetesinin halkı aldatmak ve korkutmak gayesi ni güden politikasının köklerini ortaya koymuştur.»
Londra 13 a.a. (Lps) — Daily HeraJd gazetesinin siyasî yazarı bu notanın hakikî maksadının Rus - Yugoslav İttifak antlaşması nuı feshine zemin hazırlama olduğunu ve peyk memleketlerin belki de Rusyamn hattı hareketini takip edeceklerini sanmaktadır.
Yazara göre Yugoslav hududu (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
Amerika ve Avrupa ile talebe
mübadelesi yapılacak
Millî Eğitim Bakanı dûn Ankaradan geldi ve
gazetecilere geniş izahat verdi
> Millî Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu dün sabahki ekB-
> presle Ankaradan şehrimize gelmiştir. Bakan garda kendi-. '
> siyle görüşen gazetecilere şu beyanatta bulunmuştur:
C (— Son seneler içinde bir çok memleketlerden talebe
( mübadelesi teklifleri alıyoruz. Üniversitelerimiz tekâmül et-
$ (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Mareşalin sağlık durumu Mareşal Çajunak'ıtı sıhhî durumu ciddiyetini muhafaza etmektedir. Diin sabah Mareşal’e yeni bir konsültasyon yapılmıştır. 10 doktorun iştirâk ettiği ou (Dovanıı Sa. 7, Su. 2 do)
Üç Dışişleri Bakanının Slrasbur gda çekilmiş bir fotoğraf ileri; Soldan saya: Sadak, Bevin, Şunıan
(Foto: A.P.)
N. Sadak, Schuman ve Bevin’le görüştü
İsrail meselesi konuşuldu
Strasburg: 13 (A.A.) «Afp.» — Fransız Dışişleri Bakanlığı çev relerinde söylendiğine göre Schu-manla Necmettin Sadak görüşmeleri esnasında İarail mes’elesi-ne geniş bir şekilde temas etmişlerdir.
Filhakika Türkiye ile Fransa Lozanda toplanan Uzlaştırma Ko misyonunda temsil edilmiş bulun uuklanndan iki Bakanın bu ko-
misyonun şimdiki çalışmalarını dikkatle inceledikleri ve faaliyetini kızlaştıracak çareleri göz ö-nünde bulundurdukları söylenmek
Strasbourg: 13 (A.A.) «Afp.» — Ingiltere Dışişleri Bakar.ı Bevin ile Türkiye Dışişleri Bakam Necmettin Sadak arasında bu sabah bir görüşme yapılmıştır.
(Devamı 8a. 7, 8u. 8 do)
Almanya’da bugün seçim yapılacak
On altı ocnedenberi ilk defa yapılacak bu seçime 32 milyon Alman iştirak edecek
SPOR
Ordu karması: 7 Istanbuîspor : O
Bu suretle seçmenler 16 seneden beri dk defa olarak kendilerine bir hükümet seçecekler ve üç Ba tı işgal bölgesini birbirinden ayıran siyasî maniaları da ortadan kaldıracaklardır.
Yarınki seçime 13 parti girecek ve 400 üyeliğe mukabil iki bin sekiz yüz seksen bir aday gös terilecektir. Mücadele daha ziyade dört belli başlı siyasî topluluk olan Hıristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberul ve Komünist Partileri arasında cereyan e-decektir. Bu partiler 1047 deki Laender Parlâmentosunda Birasi-lo 162, 143,32 ve 33 üyelik elde etmişlerdi.
hıa Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHA1 HAL-
---------------, ....... HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Partisi
Bayur, bugün konuşacak
Millet Partisinin Büyükdere merkez bucağı lokali dün öğleden sonra 1500 kadar partilinin iştirâkiyle açılmıştır. Bu münasebetle yapılan törende, diğer hatipler meyanında parti genel başkanı Hikmet Bayur da konuşmuştur. Hikmet Bayur, Millet Partisinin memleketin ihtiyaçlarını düşünen yegâne parti olduğunu, düşüncelerini, kimseden korkmadan ve perva etmeden açıkça ifade ettiğini, ba hakkı ne olursa olsun herkes hakkındaki kanaatlerini belirtmekten çekinmediğini söylemiş ve C.H.P. Genel Başkanı İnönü hakkındaki mütalâalarını tekrarlamıştır.
Bayur, Millet Partisi Fatih ilçesinin bugün saat 17 de yapılacak açılış merasimi münasebetl-le de konuşacaktır. Bugünkü toplantıda, Hikmet Bay urd an başka, Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Sadık Aldoğan, Fuat Arna ve avukat Halûk Uluğ da konuşacaklardır.
Solcu muharrir Aziz
Inönüseçimhakkındaki
düşüncelerini açıkladı
“ Serbest seçim demek, iktidarda olan partinin seçimi kazanmazsa iktidarı terketmesi demektir,,
İnönü,Bayındırdaki nutkunda:11 kanun dışına çıkan cereyanları, mutlaka kanun içine sokacağım,, dedi
Nesin bulunamıyor
Solcu muharrir Aziz Nesin, neşren Türklüğü tahkirden sanık olarak yargılanmak üzere ağır ceza mahkemesine verilmiştir. Sanığın mevkufça muhakemesine karar verilmiş ve tevkif kararının infazı için müzekkere de yazılmışsa da sanık bulunamadığından karar infaz edilememiştir. Bu sebeple de dün yapılmadı mukarrer olan duruşma yapılamamış, başka bir güne tâlik o-lunmuştur.
Ticaret Bakanı dün gazetecilerle görüşürken.
Ticaret Bakanının dün yaptığı Basın toplantısı
Bakan, dün gazetecilere, buğday ve ekmek meselelerine dair izahat verdi
Şehrimizde bulunan Ticaret I rin muhtelif suallerini cevaplan-Bakanı Vedad Dicleli dün saat dırmıştır. Buğday ve ekmek du-11 de İstanbul Gazeteciler Cemi- rumunun İzahına girişen Bakan, —î:-' i---->. ----(Dovomı Sa. 7, Su. 5 do)
yetini ziyaret ederek gazetecile-l
Izmir, 13 (Cumhurbaşkanıua refakat eden arkadaşımız Feyyaa Eronat telefonla bildiriyor) —' Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu sabah saat 10 da refakatinde Şükrü Saraçoğlu, Şevket Adalan, İzmir milletvekilleri ve basın mensuplan olduğu halde îzm:r-den ayrılmış, Bayındır ve Öde» mişe gitmiştir. Tren, Torbalı istasyonunda 5 dakika kadar durmuş, daha sonra Bayındıra vasıl ohnuştur. Cumhurbaşkanı, Hava Kurumuna giderek 5 da-, kika kadir istirahat etmiş, müteakiben halka hitaben verdiği nutukta ezcümle demiştir ki:
— Birçok işlerden ve birçok çelin yollardan geçtikten sonra şimdi beni işgal eden en büyük vazife, siyaset mücadelelerinin fırtınaları içinde vatandaşlarımın birbiriyle dost kalarak siyasî fikirlerini muhafaza etmeleridir. Seçim günü birbirinizin haya tına ve şerefine kastetmiş vatandaşlar olmıyacaksınız. Seçim (Devamı Sa. 7, Su. 1 de)
Belediye, İstanbulini ekmek
meselesini halledemiyor
Halk, dün de ekmek sıkıntısı çekti, fırınların
Başbakan bu akşam dönüyor
Bir müddettenberi şehrin.'.zde bulunan Başbakan ŞetnseRın Günaltay, dün öğleden sonra Vilâyete gelerek Vali İle kısa bir görüşme yapmıştır.
Başbakan bu akşamki ekspresle Ankaraya hareket edecek-tir.
önünde türlü hâdiseler oldu
11 olun malûm okmok hikâyesi anlat iniştir. Belodiyo reis muavinlerinden Suat Kutat’a verdirilen bu uzun (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
talepleri rod-
riyotindo kulan
ilerinde biri-ınoğo çabş-
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
I..,
Bolodıyoy
lıalk, diin,
Pakistan Talebe Birliği Reisi Abılul Ghafur
Biitüıı Diiııya Müslümanları
hftdlsclor olmaktadır n istifade eden bir ta r, fırıncılarla daim ev-
karaborBadan Hiıtnııçlurdır. fırıncılar ya zum ık çıkartmak talop

Beykozda bataklıkta boğulan
Dün akşam üzeri Beykozda
fecî bir kaza olmuş, bir İşçi yüzmek isterken Beykoz sahilindeki bataklığa saplanarak bağıra, bağıra boğulmuştur. /
Dovanıı Sa. 7, Su. 6 da)
Edebî hey’et
ULUNAY
Gazotolerdo okuduğumuza göro oonolordonborl dodl-kodusu sürüp gltınokto olan «Tiyatro odlbl hoy'otl» Ankarnda teşekkül otmlş. Allah mübarok otsln. Şohlr Tiyatrosunda «Edobi hoy’-ot» don bahsodillnco kıyametler koparan bazı san’atkflrlar, bilmem u loşokkülü nasıl karşılıyaoaklar? Doınok bir tiyatro toslsl İçin Edobi hoy'ot» lüzumlu bir toşek-I imiş kİ Devlet Tiyatrosu da na uymağa ınocbur olmuş.
şimdi Dovlot Tiyatrosunun edo-hoy'otlnln kimlerden müteşekkil olduklarına gelelim. Bunlar «öto-donbori tiyatro tarihi vo odeblyatı-na alt yazılarilo tanınmış olan üç zat» İmiş.
t mllletvoklll Rotlk Atili, diğeri Ankara ünl-ıiz odeblyatı profo-Tuncol, üçünclisü vorsltesl İngiliz edebiyatı profosörü İrtan Şahinbaş; hoy'olln başkâtlpliğlno do Maarif
Bakanlığı mütercimlerinden Lûtfi Ay tâyin odllmlş.
Bu zovat yakında toplanarak tl> yatro movslmindo oynanacak plyoa lor hakkında fikir boyan edeceklermiş. Müzakoro dram yahut komodl hakkında olursa tiyatro sanatkârlarından biri, opera olursa opera artistlerinden biri bulunacakmış.
Yalnız musaadolorilo bir sual so-
Azlz vo nıuhterom tanışığımı! Tokat mllletvoklll Rotlk Ahmet So-vengll boy tiyatrodan no anlar?
Kendilorl pok nâzik, pek değerli, pek çolobl bir zattır. Bunıla mutabıkız; lakat tiyatro başka bir alem dlr. Boy biraderimiz ömürlorinda kaç piyes okumuşlar? Kaç plyoa soyrelınlşler? Kaç büyük artist görmüşler? Kaç tiyatro yazmışlar?
Muharrir olmak, hattâ allâma
olmak tiyatroya vâkıf olmak de-
nıok değildir.
Tiyatronun no olduğunu anlamak
(Dovamı Sa. 7 8ü. 5 do)
âi Dr. Lûtfi Kırdı Muavini Sual Kutı rü vo fınncılm to Biıat 11 do b
Bolodlyonin h
Saat 16 ya kud
lopl an t ının «onunda belodiyo, halk
bol okmok müjdesi vereceği yordo,
bir takım lâf ve güzaf ve uzun, ozo-
Şehrimizden geçen Pakistan
Talebe Birliği başkamnın
fikirleri
{Yozun 7 nci sayfada)
Ordu karması takımı ve dünkü gollerden Mri~
((Yazıeı; 7 nc| Bayfamızdadır)

Comments (0)