ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)
ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)
ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)
ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)
ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)
ÇARŞAMBA 16 MART 1949 Sahibi t Safa Kılıçboğlu İdare ı Nuruoamanlye Noı İT Tei ■dreılı «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı «o?â» Yeni «Sabah 11 inci Yıl, No. 3582 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Sayısı : 10 Kuru, Bevin . Schuman mülÂkatı Londra, 15 A.A. (Afp) — Bevin, Schuman ve Birleşik Amerikanın Londra Büyükelçisi Lewis Douglae'ın dün akşam beşler istişare konseyinin toplantısından sonra konuştukları, İyi haber alan bir kaynaktan bildirilmektedir.
Rusya, Yugoslavya'da Sadak, Parti Grupunda
ihtilâl hazırlıyor...
dış politikayı anlattı
Bulgaristan ve Rumanya, Yugoslav sınırına tahşidat yapıyor, Titoda hudutlara7 tümen yığdı, top tüfek sesleri duyulmağa başladı
Associated Press, Yugoslavyadaki durumun Türk diplomatik çevrelerinde dikkatle takip ve beklenmedik bir gelişmenin derpiş edildiğini bildiriyor
Adalet
makinesine
güven
ŞİM BABAN
{kinci dünya harbini kova-lıyan devrenin açık bir rasfı da, bütün memleketlerde, İç İhtilâfların, parti kalçalarının bile nihayet adalet mekanizması kanaliyle halledilmesine doğru gidilmiş olmasıdır. Geçmişte hiç bir uman adalet cihazı cihanda bu derece ön plâna alınmış değildi denilse mübalâğa sayılmamalıdır. Nazi şeflerinin Nürenıberg-deki tarihi büyük muhakemesi bu kalıil muhakemeler serisini açtı. Almanyada muhakeme mahiyet ve şümul itibariyle yepyeni bir çığır açıverdi. Şimdiye kadar böyle bir heyetin bu kabil cürümleri muhakeme ve tecziye ettiği görülmüş deşildi.
Hakiki ve ciddî mânasiyle tarihte emsal teşkil edecek bu muhasebeden sonra Fransada, Ital-yada velvele ve akisleri kulaklar^ da uzun yıllar çınlıyacak olan dev murafaalar oldu. Mareşal Peten in muhakemesi ve mahkûmiyeti Fransada bütün İhtirasları, heyecanlan tekrar tutuşturdu. İtalyada diğer bir mareşalin, Graziani’nin adalet huzuruna çıkarılması da her tabaka İtalyanları ilgilendirdi.
Demir perde arkasındaki ülkelerdeki muhakemelerde faraza Macaristan daki Kardinal Mid-zenski’nin yargılanması ve bir takım suçlardan dolayı malıkûmi yeti bütün dünyada tepkiler yarattı. Hıristiyanlığın en mümtaz siması Papa, Komada Vatikan önündeki meydanda (200.000) den fazla dindar huzurunda bu hükmü Hıristiyanlığa ve dine karşı işlenmiş bir suç ve tecavüz saydığını haykırdı. Sofyada bir takım papaslann muhakemeleri de tâ Atlantik kıyılarının ötelerine kadar sirayet eden teessür uyandırdı.
Yurdumuz da dünyanın bu muhakemeye ve adalete iltica gidişinin dışında kalamadı. Cumhuriyet tarihinde ikinci defa olmak üzere Yüce Divan teşkil edildi ve bir bakanı muhakeme etti. Gerek iktidar partisi, gerek ( muhalefet partileri ikide birde, adalet kapısmı çalarak kendilerine yapılan taarruz ve tecavüzlerde hâkimin hakemlik etmesini ve karar vermesini istediler. Üç yıl zarfında adalete yapılan müracaatların listesi çıkarılsa, sanırım W hayli uzun olur ve adalete bu başvuruşlarda hükümetin payı •»hMüann müracaatlarından her daha kabarık bir yekun
Adalet kayasına bu yapışma yalnız mernlekcümude değil ce-,UII «Jlmler utWk J
olojilere İnanan ülkelerde falarda da umumi ve sari kilde müş&hade edildiğin içinde bulunduğumuz dev bariz bir vasfı sayılsa pek yerinde olur. Acaba bütün memleketlerde ferdleri, hükümetleri ve siyasi partileri ihtilâf ve mücadelelerini fasletmek için adalete ve mahkemeye müracaata sevkeden müşterek âmil ve duygu nedir? Ne oldu da her tarafta birden, mazide görülmemiş bir şiddet ve heyecanla herkes! her hâdisede muhakeme ve adalete başvuruyor?
iki büyük harbilen sonra dünya nizamı o kadar sarsılmış, ferd-lerin ve partilerin birbirine güveni o kadar azalmış mıdır ki en nfak bir pürüz ve ihtilâf» beh.-Bıelıal adalet mekanizması kanu-liyle hallederek nefislerine itlmad (Davamı Sar s 8ü: 6 da)
Associated Press'in Türkiye mümessili Edvvin B. Grenwold bildiriyor:
Türkiyedeki diplomatik çevreler Yugoslavyadaki durumu dikkatle takip etmektedirler.
Demeçlerinde gayet İhtiyatlı davranan bu çevreler, beklenilme dik bir gelişmenin yer alabileceğini belirtmişlerdir.
Hüviyetinin açıklanmasına müsaade etmeyen bir kaynak, Tito’ nun devrilmesinin beklenilebllece ğini söylemiş, fakat bunun ne za man yer alabileceği hususunda her hangi bir tahmin yürütülmi-yeceğini de kaydetmiştir. Her hal de. bu kaynağın ifadesine göre, Tito en çetin imtihanını bu ilkbaharda geçirecektir.
Yugoslav Başbakanı Tito
Son zamanlarda YugoBİavya-dan buraya varan mülteciler de, Kominform'un içerden ve dışardan, tazyikini şiddetlendirmekte olduğunu söylemişlerdir.
Bulgar ve Rumen kuvvetlerinin Yugoslav sınırında yığınak yapmakta oldukları söylenilmek-tedir. Bazı haberlere göre de, Mareşal Tito, Arnavutluk ve Makedonya sınırlarına 7 tümen yığmıştır.
Yugoslavyadaki iç duruma gelince, Tito aleyhtarı çetelerin teşekkül edip, ormanlara gizlendik leri bildirilmektedir. Bazı ifadele re göre, orduda firar vak’alan çoğalmıştır. Bazı yüksek rütbeli Yugoslav subaylarının da Arna-(Davamı 8a.
C. Bayar
19 Martla şehrimize gelmiş olacak
Ankara: 15 (Hususi) — Demok rat Parti 11 kongresinde bulun -inak Üzere Antalyaya gitmiş olan Celâl Bayar ve arkadaşları bu gün şehrimize dönmüşlerdir.
Bayar 19 martta toplanacak c lan il kongresinde bulunmak Üze re perşembe günü tstanbula gele-1 çektir.
Hamdullah Suphi Ocakların 10 mayısta açılacağım söyledi
(Foto: Yeni Sabah)
Hamdullah Suphi izahat v
İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi Tanrıöver eski Türk Ocaklarını yeniden tesis için faaliyete geçmiştir. Aylardan beri yapılan hazırlıklar Mayısa kadar bitecek ve 10 Mayısta Türk Ocaklarının umumi merkezi Hamdullah Suphi Tanrıöverin oturmakta
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Konağında» açılacaktır, olduğu «Aptüllâtif Suphi Paşa dün bu hususta gazetecilere izahat vermiştir.
Kendisine sorulan Bugünün şartlan içinde Türk Ocaklarının yeniden faaliyete girmesinden ne gibi faydalar umuyorsunuz?» şeklinde suale Hamdullah Suphi Tanrıöver şu cevabı vermiştir:
(— Size müessesenân tarihi hakkında üç beş kelime söylemek isterim. Türk Ocakları resmî o-larak 1912 de açıldı. Fakat onun asıl doğuşu, bütün müesseselerln doğuşu gibi bir fikir olarak or-(Dovamı Sa: 5 Sü: 1 do)
Toplantıda Bölge Savunma mes'eleleri de görüşüldü
Resmî Rumen gezetesi, Türkiyenin Midilli, Sisam ve Meis adalarını uzun vâde ile kiralamak istediğini iddia ediyor
Ankara, 15 (Hususî) — C. H. P. Meclis Grupu bugün bir buçuk saat süren gizli bir toplantı yapmıştır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak son seyahati etrafında izahat vermiştir. Dış Bakanının temas ettiği mevzular arasında Avrupa Birliği toplantısı, Akdeniz paktı hakkındaki görüşmeler ve bu vesile ile son zamanlarda gazetelerde Rusların bu paktlarla ilgisi etrafındaki belli başlı meselelerin bulunduğu tahmin olunmaktadır. Bu toplantıda mezunen îstanbulda iken acele Aııkaraya dönen Hilmi liran da bulunmuştur.
Dışişleri Bakanının yakında Mecliste bu konu üzerinde izahat vereceği anlaşılıyor.
s-1 Sovyet Büyükelçisinin müracaatı Ankara, 15 (Hususi) — Hususî istihbaratımıza göre Sovyet


Dışişleri Bakan- Sadak, Amerika Ordu Bakanı Kenetli Royal’la beraber
hezeyan
Kominfornı ua gazetesi, Türk matbuatına hücum ediyor
Buz denizlerinde harbe hazırlık: İngiliz uçak gemisi Vengence’m Şimal buz denizindeki manev lara iştirak ettikten sonra Iskoçyaya döndüğü esnada güvertesindeki buzlar temizleniyor.
Bükreş. 15 (AP) — Bugünkü bir yazısında Kominform’un gazetesi Türk Basınına şiddetle hücum etmiş ve Türk gazetecilerin-ten Türkiye bataklıklarının kur bağaları» şeklinde bahsetmiştir.
Kominform'un organı şunları yazmıştır: « Kurtarıcı Kızıl ordu kuvvetlerinin girişleri karşısında ki halkın muhtemel durumunu tarif eden Thorez’in geçenlerdeki beyanatını müteakip, Türk basınının sinirleri bozulmuştur. Kurbağa mizaçlarını göstererek, korkudan feryadı basmakta ve dünya İçin alay konusu teşkil etmektedirler.
Zincirkıran
heyetine dair haber asılsız
Devlet Dcnüsyolları haşatına ge nıl mubayaası için geçen sene Anıc rikaya giden Fuad Zincirkıran heyeti hakkında, Amerikada ıftüba -yaa sırasında komisyon aldığı id-dlasiyle tahkikat açıldığı cnalûm-dur. Bu İş için mahallinde tetkik-
(Dovamı Sa. 5 Su. 6)
■ «(
Rusyadaki aziller
Atlantik Paktı karşısında Kremlin, siyasî kuvvetlerini sağlamlaştırmağa çalışıyor
Londra, 15 (Nafen) — Sovyet hükümeti içinde yeniden yapılmış olan değişiklikler Ingiliz basını tarafından muhtelif yorumlara tâbi tutulmaktadır. Vazifesinden affedilmiş olan plânlaştırma komisyonu başkanı Voznesenski’nin Kremlin'in tanınmış simalarından bir olduğu da belirtilmektedir.
Daily Telegraph muhabirine göre: «vazifelerinden affedilmiş» olan bazı kimselerin Politbüro' nun hoşuna gitmemiş olmaları da ihtimal dahilindedir. Bu değişikliklere verilen en makûl ma nâ şudur; «Atlantik paktı ile Marshall plânı karşısında Sovyet RuBya siyasi kuvvetlerini sağ-biri olduğu da belirtilmektedir.
(Dovamı Sa. 5 Su. 4)
infilâk f adası
Eski bir itfaiyeci itham ediyor
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasındaki infilâk hâdisesini ve sebeplerini tahkik ve tesbit İçin teşkil edilen ehlivukuf heyeti, dün, adliycde toplanarak sabah 8'dcn akşam geç vakitlere kadar meşgul olmuştur. Öğleden sonra fabrika memur ve müstahdemlerinden bazıları adliyeye celbedi-lerek dinlenilmişlerdir. Bu arada fabrika müdürü emekli general Hüseyin Emir Erkilet’in de malûmatına müracaat edilmiştir. E-mir Erkilet, adliye kütüphanesinde toplanmış olan ehli vukufa İfade verip dışarıya çıktıktan
(Davamı t sa, s SU, 3 da)
Seçim kanununun tâdili ve D. Parti
116 Mart
ihtifali
[Bugün Eyüp’te | tören | || yapılacak
16 mart şehidleri khtifâii, bugün saat 15 de Eyüptekl şehldllkte yt pılacaktır.
Törene askeri kıtalar, polig müfrezeleri ve okullar iştirâk edea çektir. Türen, şehir namına ko« nuşacak olan Şehir Meclisi âza • omdan bir zatın söylevi ile baş* Uyacak, bundan sonra Halkevleri ve gençlik adına konuşmalar ya • pılacaktır.
Bunu müteaklb, bando, mateırf havası çalacak, İstanbul komutazl ligi, Belediye ve partiler namına Şehldlige çelenkler konulacaktır*
Çelenkler konduktan sonra bir subayın komutası ile bir manga er havaya üç defa ateş edecektir. Geçit resmini müteakip törene son verilecektir.
Kanada
Millî müdafaa
masraflarım artırıyor
Ottava, 15 (A.P.) — Kanada' Maliye Bakanı, Kanadanm müdafaa masraflarının gelecek yıl için munzam olarak 124.000.000 dolar tahsis edilmesi hususunda A-vam Kamarasına bir lâyiha sunmuştur.
Ottava, 15 A_A. (Reuter) —« Maliye Bakanı Dollas Abbott tarafından Avam Kamarasına sunulan 1949 - 1950 büdcesinüı sa-

Kanun teklifi hemen hemen hazır gibidir. D. P., 'Muhtar ve Belediye seçimleri üzerinde de duruyor
Ankara 15: (Hususi) — Milletvekili Seçimi Kanununun tadili hakkında Hükümetçe yapılmakta olan hazırlıklar yanında Demokrat Partinin Meclise getireceği kanun tasarısı da hemen hemen tamamlanmış gibidir. Demokrat Parti -‘
nln hazırladığı teklifte adli teminat üzerinde durulmakta fakat adlî teminatın manası seçim, günü (Devamı 8a. S Su. 6)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
4^
r

Dün şehrimize gelen yunanlı san’atkâr Nota Kamberos
Bir Yunanlı
saıı’atkâr
şehrimizde
(Yazısı 5 üwi sayfada) ı
vunma kısmında
yüzde 50 artif
olduğu açıklanmıştır.
Kanada Başbakanı Makenei Kinli
Mesleğe dâir
ULUNAY
İZİM yokuştan gürbüz, İri yarı, bir genç kız geçiyor ; çehresini gözüm ısırır gibi oldu; yanımdaki arkadaş:
— Bu hanım kızımız mesleğe yeni intisap etmiş gönç gazetoolle-rlmlzdendlr...
— Tanır gibi oldum.
— Tanıyacaksınız... Başlarından bir kaza geçmişti.
— Hani şu...
— Evot... Bir hiddet anında validelerinin birkaç yorlndon kafalarını kırmışlardı; şimdi matbuata İntisap oylodllor.
— Yal.. No suretle?!
— Cazotelorlmizdcn birinde «An nemin kafasını nasıl kırdım?» diye bir tofrlka noşrolmlşlordl. On-danbcrl Istedlklorl yöre gazoteol sıfatıyla gidiyorlar. Tabii bundan sonra sarı karta da İstihkak k«»betmiş oluyorlar.
_ f- Tabii... Tabii..,
(ele-
Bundan cvvol da y rimlıdo dolandırıcılıktı sabıkalı maruf, daha C kuf şahslyotlorin hâtıı dugumuzu zannadlyorı ellik mesleğinin hududu bu kadar geni} değildir; fakat biz bunu düşünmüyoruz; (renklerin (Sansasyonel) dodlkierl canlı, ruhlu hâdise, vflkıa, menklbo arayoruz. Böy-lo mevzuları, kahramanlarının Im-aalarlylo gazeteye koymaktan çekinmiyoruz. Halbuki bu, dünyanın hiç bir matbuatında görülmemiştir. Katil, hırsız, yankesici, dolandırıoı batından geçenleri gazeteclyo anlatır; fakat Imzasiyto gazoteye yazamaz; yazdırmazlar; yazsa dı koymazlar.
Biz böyle yapmıyoruz. Pırgıç
Ali, banka soymuş... Birkaç gün
■onra gazetenin birinci sayfasında
koca puntolarla bir ilânı «Pek ya-
(Davamı 8a ı s Süt t do)
(Foto: Biirhaıı - Yeni Sabah)

Comments (0)