CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)
CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)
CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)
CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)
CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)
CUMA 18 MART 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye No: 17 Tel adrcıi: «YENİ SABAH» | 8 T A N 8 U L Telefon: 30705 Yeni Sabalı 11 inci Yıl, No. 3584 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z Sayl81 . 10 Kurns | @| Tege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NBKAHAT HAL. LEBİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Akdeniz Paktına karşı Amerika'nın alâkası
N. Sedak’ın bu mesele ile alâkalı seyahati Vaşington’da memnuniyetle karşılanıyor
GÜREŞÇİLERİMİZİN ISVEÇTE İLK ZAFERİ Millî Takımımız dün geceki müsabakaları 5 -3 kazandı
Haber Ankarada tekzib edilmemekle beraber mevsimsiz addediliyor
Halil Balamir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Yaşar Doğu, Âdil Candemir
Dış tehlike, İç güvenle Karşılanır
Dünya durumundaki gerginliğin geçen senedenberi hiç azalmadığını, hattâ azalmak Söyle dursun, çoğaldığını, Türkiye için en salahiyetli bir ağız olması icabeden. Dışişleri Bakanı Meclis huzurunda temin ve teyit ediyor. Hakikat bu merkezde olunca, çoğunluk partisi için İç vaziyeti ciddi surette takviye etmek ve vatandaşlar arasında fam bir güven kurmak âcil bir zaruret halini almaz mı? Cihan İki büyük rakip grupa aynimi? olduğuna ve Türkiye de coğrafi mevkii itibariyle, amiyane tâbiriyle, topun ağzında bulunduğuna göre, kendimizin İç emniyetimize esaslı bir çeki düzen vermek vaktinin çoktan gelip çatmış olduğu anlaşılır.
Yürürlükte olan seçim kanununun muhalefet partilerini hiç bir şekilde tatmin etmediği malûmdur. Ne Demokratlar, ne Millet Partisi, ne Müstakiller seçim kanunundan memnundurlar. Yalnız kanunun metninden değil, tatbik şekillerinden de hemen herkes şikâyetçidir. Neticeleri bozan İdarî müdahaleler, tahrifat ve sandık oyunları yapıldığına dair iddialar, halkı seçim sonuçlan hakkında şüphelenmeğe sev-ketmiştir. İzmir vilâyetinde. Cenup illerimizde birçok gösterilerle seçim neticelerine İnanılmadığı çok ağır tâbirlerle açıkça ifade olundu ve hattâ bu feryatlar Büyük Millet Meclisine kadar aksetti.
İşte üç yıldır böyle müphem bir hava İçinde çalışılmaktadır. Normal ve her türlü dış tehlikenin mevcut olmadığı sakin zaman larda bile böyle bir vaziyet pek hoşa gidecek bir hal değildir. Nerede kaldı ki dış politika muhiti, Sadak'ın dediği gibi, çok gergin ve sert bir manzara gösteriyor. Harici tehlikelere karşı en iyi korunma çaresi milletin gıllügişsiz ve pürüzsüz bir surette, iktidara inanmasıdır. Vatandaşın kalbinde en ufak bir ukdenin vücudu bütün emniyeti sarsabilir. Sanılmamahdır ki yalnız polis ve jandarma kuvvetiyle yurda İç ferahlığı ve sükûn getirilir.
Marshall plânı tatbikatı hususunda çok ısrar eden Avrupa devletleri bu kalkınma altından ŞU neticeyi bekliyorlar. Avrupa halkının maddi refah ve emniyeti arttıkça her türlü tahrikâta karşı koymak kudreti artacaktır. En büyük orduların yapamıyaca-ğı, sağlıyamıyacağı güvenliği iktisadi refah kendi kendine temin edebilir. ,
Çeyrek asırdır Halk Partisinin tatbik ettiği sistem bugün tam bir iflâs halindedir. Bunun en açık delilini, daha dün, Ticaret ve E-konoml Bakanı Cemil Barlas bu-j urd'i. Bütün devlet işletmelerinin İktisadi şartlara uygun olarak çalışmadım, kab|ll V(J i|â(] ediyordu. On be, nıdlr Halk Par. till çeşitli bakanların düzenlemedikleri bu işleri şimdi Barlas Halk Partili bir bakan sıfatiyle/ tanzim etmek hevesindcdlr. Hem seleflerinin gidişini tamamlyl» tahtla ederek... Böyle bir garibe ve u'cubo tarihte ve hiç bir meni lekette görülmüş değildir. Hem bütün yapılanları —ki II. Partisinin icraatıdır— tenkid etmek ve hem do Halk Partisi hükümeti o-Jarak iktidarda yan gelip oturmak!. .*
1916 seçimlerinin neticeleri bir tarafta, diğer tarafla da Halk Partili bakanların bu kabil söylevleri olunca yurd içinde güven ve şevkin mevcut olduğu nasıl temin edilebilir? Mantıki ve makul olmak için, hele Neemeddin Sadağın evvelki günkü demecinden sonra, çoğunluk partisi behe inehal hızla yeni ve emniyet ve-Jdcl bir seçim kanunu çıkarmalı
(Davamı 8a. 4 80. 1 da)
Hakkımızda stayişkâr bir lisan kullanan Başkan Truman
Başkan Truman
Türkyeyi övüyor
Başkan Truman, Rus isteklerini reddeden Türkiyenin, bütün dünyanın hayranlığına hak kazandığını, söylüyor Vaşington, 17 A.A. (Afp) — 1/10/1948 den 31/12/1948’e kadar geçen devrede Türkiye ve
Vaşington, 17 (A.P.) — Bugün Vaşingtonda demeç veren resmî ■ Amerikan diplomatik makamları, Türkiye Dışişleri Bakanı Nec-meddin Sadak'ın Vaşingtona gelmesi halinde, kendisiyle bir Akdeniz savunma paktının kuruluşunu memnuniyetle müzakere e-deceklerini beyan etmişlerdir.
İstanbul menşeli haberlerde, Dışişleri Bakanı Neemeddin Sadağın, proje halinde bulunan bir Akdeniz andlaşmasını müzakere (Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
«Türkiye, Rusyanın toprak isteklerini hiç bîr şüpheye mahal bırakmıyacak surette
ramının
kan Truman tarafından kongreye verilen rapor şöyle demektedir: Raporun Türkiyeye ait olan kısmı şöyledir:
kendisine karşı girişilecek tecavüze elindeki vasıtaların hepsi (Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Sinemacılar zam
isteğinde haksızdır
Maliye ve Belediyenin rakamları bu iddiamızı
Sinemacıların belediyenin aldığı rüsûmun fazlalığına karşı hareke -te geçtiklerini ve bu hususta belediyeye, Vilâyete müteaddit mü -raca&tlar yaptıklarını, aynca is -tekleri yerine getirilmezse bütün sinemaları kapatmakla tehditler de bulunduklarını dünkü nüsha -mızda belirtmiştik.
Sinema sahiplerinin İddiaları bu günkü bilet ücretlerinin yüksek ol duğu ve bu yüzden rağbetin azal -
teyid ediyor
dığı şeklinde İse de, hakikatte asıl maksadın hiçte bu olmadığı resmen yaptıkları müracaatlardan da anlaşılmıştır.
Filhakika onlar dünde yazdığımız gibi kâr miktarlarını ister rü aûm tenzil Atiyle, isterse bilet Uc -rollerin arttınImaslle olsun yüzde 20 den 60 a çıkarmak İçin uğ -Taşmaktadırlar.
Bu isteklerde mucip sebep ola -(Dovamı Sa: s Sü: s do)
galip* Mersinli Ahmet, Nureddin Zaf er, Servet Meriç yenildiler
Mecliste
bugünkü
müzakereler
Amerikalı hemşirenin dün aldırdığımız resmi
Rokfeller
Müessesesi
Sağlık tesis temsilcisi Ameri-kadan memleketimize geldi (Yazısı 2 nci sayfada)
Millî takım uçakla
dün Viyanaya gitti
Cihad Arman maçı telsizle Yeni Sabah’a bildirecek I
Buğday ihracatı
yolsuzluğu
Komisyon A. inandan sonra bazı şahitleri dinleyecek
Ankara, 17 (Hususi) — Dışarıya satılan buğdaylar dolayısiy-le Atıf İnan işini inceleyen karma tahkikat komisyonu bugünkü toplantısında Atıf İnanın tamamladığı izahatı dinlemiştir. Komisyon bundan sonraki toplantı-, da Atıf İnanın verdiği izahata göre şahitleri dinleyecektir. Şahitlerin başında Toprak Ofisi eski genel müdüril Hamit Koray ve iki muavini ile satışlarda alâkası bulunan Bekir Kara ve Suat Yıtrdkoru dinlenecektir.
Adalet
Binanın Sultanahmette
Bir kaç gündenberl şehrimizde bulunmakta olan Adalet Bakanı Ftıad Slrmen dün akşamki Anadolu ekspreslle Ankaraya dönmüştür.
Baltan dlln öğleden evvel yanında Hususi Kalem Müdürü Bülent Ertem olduğu halde ad -üyeye gelerek enctlmçn odasında yargıçlarla konuşmuş dilek ve İhtı yaçlar etrafında bazı notlar almış tır.
Bilâhare Bayındırlık Müdürlü • ğünc giderek orada toplanmış o-lan Adalet Sarayı inşaatı komisyonuna başkanlık etmiştir.
Haber aldığımıza göre, komls yon, İncelemeleri sonunda, Adalet Sarayının İbrahim Paşa sarayı -nın bulunduğu sahada yapılmasına; İbrahim Paşa sarayının yıljıl • mıyarak restore edilmesine karar vermiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Akşamki yangın
Kiiçükpazarda üç dükkân iki ev yandı
Dün gece, İstanbul büyük bir yangın tehlikesi atlatmıştır. Uç dükkân vo iki evin tamamen yan-masiylo neticelenen yangın, itfaiyenin cidden takdire değer çalışması olmasaydı, daha büyük felâketlere sebep olabilirdi.
Yangın, saat 19,30 da Unkapa-nında Keserciler caddesinde çıkmış, 30 sayılı nalcı Ziyanın, 32 sayılı dökümcü Ahmet Pekel'in, 28 Bayılt körükçü Ragıbın dükkânları tamamen, 26 sayılı nal-cı Lâmbonun, 34 sayılı demirci Boğoa vo Karabet’in dükkânları İlo 24 sayılı Ziyaya ait dükkân kısmen yanmıştır.
Bu yangında Leblebici sokağın-1 da 58 sayılı 4 katlı vo Sadettine I ait ev tamamen, 55, 57 numaralı! Mehmet Yorgancıya alt olanı kiB-1 men, 49 - 51 sayılı üç katlı Alı-1 «Davamı 8a: s 8ü a do)
Stockholm 17 (A.P.) — Burada
yapılan aerbest güreş müsabakala nn da Türk MllU Takımı İsveç! 5-3 mağlûp etmiştir.
Serbest gilreş maçlan bu akşam Stockholm’ün Kraliyet Tenis solo -nunda başlamıştır. Güreşçiler, fa •
veç Atletizm
Federasyonu başka-
nı Prens Bertil de dahil olmak Q-
zere, 5.000 kişilik güreş meraklısı bir kalabalık tarafından al-
kışlanmıştır .
Bu akşamki milli maçlar İsveç İn bütün güreş uzmanlan ve spor
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
1). p. ıı' kongresi Yarın
Celâl Boyarın
Beyanatı
Antidemokratik kcutu/darın değiştirilmesi etrafındaki çalışmaları izah eden D.P. Başkanı: «Seçim kanunu her zaman ifade ettiğimiz gibi bir tek partinin dâvası değildir. Bütün bir milletin dâvasıdır» diyor.
Demokrat Parti Başkanı Celâl Bayar dün sabahki ekspresle An-karadan şehrimize gelmiş, garda şehrimizde bulunan Demokrat Milletvekilleri, 11 idare kurulu â-zaları, şehrimiz teşkilâtı ı.-.ensup ları ve dostlarından müteşekkil bir grup tarafından karşılanmıştır. '
Celâl Bayar, öğleden sonra Parti 11 merkezine gelerek partililerle temaslar yapmış, bu arada basın mensuplariyle de görüşerek sorulan sualleri cevaplandırmıştır.
ilk olarak sorulan «Son günlerde Memurin Muhakemat, Se-
(Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
Eski Türkocakçılar dün ilk toplantılarını yaptılar
Seçilen bir heyet yeni ocakların nizamnamesini hazıriıyacak
Türk Ocaklarının tekrs.r faaliyete geçirilmesi için ihzari mahiyette hazırlıklara başlanmıştır.
Dün İstanbul milletvekili Ham dullah Süphi Tanrıöver'in Fatihteki evinde saat 17 de ocakların en eski mensuplarının iştirakiyle bir toplantı yapılarak bazı kararlar alınmıştır.
Toplantıda Türk Ocaklarının en eski âzalarından Ahmet Ferit Tek, Sadri Maksudî Arsal, Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Süheyl Unver, Dr. Bahri ismet. Dr. Bürhanettin Toker, Dr. Bürlıa-nettin Develioğlu, Ispartalı Tev-
Yakalanan
eroinciler
Eroinciler mahkemede
(Yazısı 2 nci sayfada)
toplanıyor
İki aylık bir gecikmeden sonra toplanan kongrenin gürültülü olacağı tahmin ediliyor
Demokrat Parti İstanbul B kon-
gresi çeşitli sebeblerle fiti ay geciktikten sonra nihayet yann top lanabilecektlr. Bu maksatla parti lideri Celâl Bayar şehrimize gelmiş partililerle temaslara başla -
Bu senekl 11 kongresinin geçen s«j nelerden çok daha hararetli olacağı vo bilhassa 11 idare kurulu çahşmalannın şiddetle tenkit edileceği anlaşılmaktadır.
(Devamı: Sa, 5 Sû, 3 de)
fik, Cevat Mustafa, Ragıp Nurettin, Dr. Haşan Ferit İle daha bir çok Türk Ocağı mensubu hazır bulunmuşlardır.
(Devamı Sa: 5 Su: 3 de)
Atlantik Paktının tam metni
Bugün saat 16 da yayınlanacak
Vaşington, 17 (a.a.) — «Afp>S
Dışişleri Bakanlığı Atlantik paktının metnini saat 16 da neşredilmek üzere Granvâch ayarild saat 12 de basına vereceğini bil-dirmiştir.
Pakt hakkında sorulacak sualleri cevaplandırmak maksadilı^ Acheson yarın saat 14 de bir basın toplantısı yapacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Yine Adâlet Sarayı
ULUNAY
dalol Sarayı'nın kurulacağı yor taayyün otti galiba... Saray, baştanbaşa arsa vo yangın yeri olan koca İstanbulda ylno Sul-tanahınot meydanına nazır olan vo Mehtorhano tâbir odilon eski hapishanenin ycrino yapılacak... Burada Makbul İbrahim paşa sarayının yıkılması gorl bırakıldığı cihotlo arsa ufalmış vo bu suretlo yapılacak bina bütün mahkomolerl Istlab edoml-yecogl İçin avukatlar ylno «mahkeme yarışları» yapmakta devam ode-
Hulâsa, Adalet Sarayı beklenen faydayı temin otmlş olmıyacaktır.
Belki bina pek muhteşem olacak, belki bütün oshabı İstirahatı temin edecek, belki İstanbulun sayılı âbidelerinden biri olacak... Fakat ağyarını mâni, ofradını oâml‘ bir şekilde olmıyacaktır.
Halbuki mahkemelerimizin bugünkü bina durumları gözönündo-dlr... Bu sıkıntıyı senclordcnborl çekiyoruz. Bundan bir ders alarak kuracağımız binanın her şeyden evvel Ihtiyaoı karşılıyacak surette olmasını düşünmekliğimiz İktiza eder kon, bu ciheti İhmal ediyoruz vo bazı mahkemolorl Sarayın duvarlarının harlclndo bırakıyoruz.
Anlamadığımız bir oıuei varı Ne İçin Sultanahmet meydanına saplandık? Meselâ hazır bina olarak, şimdi İstanbul lisesi olan esk( Düyunu - u Umumiye binası var. Bazı tadilât ilo pek güzel bir Ada-lot sarayı olabilirdi. Bu, münasip doğllse Fatih, Süleymaniye taraflarında istenildiği kadar boş arsa vardı. Hayrot odllocok bir sabit fH kirle buraya asılmanın hikmeti anlaşılmıyor vesselâm.
Adalet Sarayının hazin bir ma-zlsl vardır: Bu bina yandığı zaman inşasına tahsis odilon meblâğ, binanın muhteşem suretlo yapılmasına bol bol klfayot edebilirdi; bir türlü bunu yapamadık. O hazır para her gün geçtikço kıymotlnl kaybetti nihayet bugünkü hayat vo malzem pahalılığı İle o meblâğ ancak hafriyat, toınol ve tesviye masarifini karşılıyacak haldedir. Üst tarafı yine bu fakir milletin omuzlarına çökecektir.
Bana Öylo geliyor ki Adalot Sa-
rayının İnşasında daha müsbot bir
adım atılmış değildir. Eğor haklhâ-
ton Saray, Sultanahmet inildi
da yapılaoaksa biraz daha dûıüvCH
meşine taraftarım.

ve uçaic meydanında (Yazısı 5 inci sayfada)

Comments (0)