Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•
Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•
Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•
Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•
Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•
Çarşamba 16 İdareı Nuruosmanlye Not 17 Tel adTMİı «YENİ SABAH> İ8TANBUL Telefon ı 20785 SAYISI HER YERDİ
ŞUBAT ABONE BEDELİ Ifi
19 49 Türkiye Ecnebi Senelik 2800 Kr. Kr. İÜ
Onblrincl Yıl 8 aylık 1500 > 2000 *
No. 8555 3 aylık 6oo > 1000 » 1 evlik 300 > 600 * KURUŞ
Yeni Sabah
★ ★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
Muvaffak olamıyan dskeri okul
talebeleri hakkında bir kanun tasarısı
Ankara, 15 (Hususi) — Şimdiye kadar lise ve orta okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler çavuş çıkarlardı. Meclise gelen bir tasarıya göre bu öğrenciler, kendilerine yapılan masrafları ödemeleri şartlle serbest bırakılacaklardır. Harb okulları ve yüksek okullarda muvaffak olamıyan askerî öğrenciler de yine masrafları ödemek şartlle serbest bırakılacaklardır.
KIBRIS MESELESİNDE
Türk-Yunan mücadelesi
Sadak’ın Londra temasları
inkılâplara karşı çıkan cereyanlar C. H. Partisi Grupu dün bu mevzuda
Yunanlıları telâşa düşürdü
heyecanlı ve gürültülü bir toplantı yaptı
İki memleket arasındaki münasebetlerin ciddî bir imtihan geçirdiği belirtiliyor
Başbakan, İnkılâplara sadakat birinci vazifemizdir dedi
Din bahsinde lehte ve aleyhte konulanlara kargı Sadi Konuk yatıştırıcı bir lisan kullandı
ELEN MATBUATI ALEYHİMİZDE NEŞRİYATA BAŞLADI
Atini: İB (AP) — Yunan hal-fcjun üzerin do hassasiyetle dur • dugu Kıbrıs meselesi hakkında son zamanlarda Türk hükümetinin sarfetmekte olduğu faaliyetler, Türk — Yunan münasebetlerini bir İmtihan devresinden geçirmektedir.
Sofulls vo Çaldarise gönderdiği bir telgrafta Kibns başpiskoposu Bakârlos, Türkiye Dış İşleri Bakanı NecmcâdlF Sadak'ın, sojı zamanlarda çıkan haberlere göre, Kıbnsın Yunanlstana devri aleyhinde Ingiltere dış İşleri ba -(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Muhalefetin durumu
- II -
Yazan: ORD. PROF. VASFI RAŞİD SEVİG
amsıın'uu ilçelerindeu olan Çarşambadan bir köylünün Serbest Fırka zamanındaki bir sözünü naklederler. Rivayetin doğru olduğunu kesin olarak temin edebilirim. Bu yazıyı okumak lût-funda bulunan sîzlerin de Türk köylüsünün sağduyusunun derecesini anlayacağınıza ve köylünün anlayış noktasından, onu hor görenlerden çok dalıa yüksek bir zekâ seviyesinde bulunduğunu teslim edeceğinize eminim. Seçimde Serbest Fırkanın kazanmasına can ve gönül ile çalışan bir köylüye, kendisine hiç bir şahsi menfaat temin etmeyecek olan bu çalışmasının sebebi sorulmuştur. Köylü soruyu, en yüksek münevverin ve -reblleceğinde şüphe ettiğim şu güzel söz llo cevaplandırmıştır: “Ben bu memlekette daha iki fırkayı yanyana görmedim; evvelâ bunu temin edelim.» faıgilterenin bir asırdan fazla bir zamanda güçlükle varabildiği bir tekâmüle birim de varmamız lüzumunu nasıl duyabildi?. Anayasamızın par İman ter sistemini kabul etmesine rağmen onu tatbik edenlerin ve onunla uğraşanların Bezemedikleri bu lûzumtı Türk köylüsü nasıl sezdi?,
İki partiyi yanyana görebilmek demek muhalefeti nıeşrîı bir teşekkül olarak ve muhalefetin vatandaşları ikna ile iktidara gelebileceğini kabul etmek demektir. Parti hükümetinin esası, rüknü, şartı bu pek basit hakikatten ibarettir. İşte İngiltcrcnin 300 senede bulabildiği bu basit hakikati Türk köylüsünün bir anda sezebilmiş olması beni hayretlere atmaktadır. Bıı büyük söz aynı zamanda büyük millete ve onun sağduyusuna kuvvetle itimat edilebileceğini göstermektedir.
Bugünün adamı olamamak ve dünün adamı olaıak kalmak insana muhalefet hakkında haksız korkular vermektedir, itti-bad ve Terâkki'nin bu korkuyu Balkan komitecilerinin birbirlerini hıyanetle itham etmek â-detterinden mi tdıp hükümet âle ti kılmış olduğunu bilemiyorum. Ortaçağda Avrupayı hâkimiyeti altına almak isteyen Papanın taraftarları ile Avrupayı kendi hâkimiyeti altına sokmak İsteyen Cermen İmparatorlun -nuı taraftarları birbirlerine muhalif iki parti idiler ve birbirlerinin var olmalarına tabanı -nıtil edemezlerdi; bıı hal de siir-yol açar; sniknstleri Hal şarkımızda da
böyle idi. işte bugünün adamları olamıyanlar bıı misallerin tesiri altındadır. İktidar partisi de kendirini diiniin tesirinden kurtarıp zamanın adamlarından mürekkep olduklarını gösteremediler. Genelkurmay Başka -Dini komünistlikle ithamdan kaçınmadılar ve kendi Genelkurmay Başkarılarım idam etmiş Moskova hükümeti erkânının '
korkunç zihniyetlerinden farklı bir zihniyet gösteremediler.
Altı aylık bir çocuğa hükümeti teslim edemiyeceklerirıi 1-leri sürenler Millî Mücadelenin ilk Başbakanı Mareşale, Atatürk'ün son Başvekili Celâl Ba-yar’a, Milli Mücadelenin Dışişleri Bakanı ve Fransızlarla yapılan itilâfa ismini şerefle bağlamış bulunan Yusuf Kentale, Adliye Bakanı ve Profesör Yusuf Kemale, Milli Eğitim Bakanı ve Profesör Hikmet Bayur’a, Profesör Fııad Köprülü’ye, Dışişleri Müsteşarı ve bttyük elçi Enis Akaygen’e, Yargıtay dairesi reisi Fuad Huliısi Demirciliye, yargı tay üyesi N. Koniye ve daha kıymetçe bu zatlara eşit birçok kimselere hükümeti teslim edememek gibi bir tezada düşmüş olduklarını farkedenıe-diler. Zaten seçim zamanında henüz teşkilâtını tamamlayamamış olan ve birçok yerde, seçimlere katılamamış olan muhalefet İktidara sahip olabileceğini de göstermiyordu.
Eğer îttıhad ve Terakki, muhaliflerinin mecliste yer almalarına tahammül edebllseydi Hürriyet ve itilâfın şiddete sapmasına ve kan dökmesine belki lüzum kalmazdı, ittihat ve Terakkinin, Hürriyet ve İtilâfa tahammül edememesinin ve bu yüzden oy sandıklarının iffeti -ne tecavüzü bir hükümet sistemi kılmasının sebebi memlcket-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Ş. Gündltay
Ankara, 15 (Hususî) — C-H-P. Grupunun bugünkü açık oturumunda Başbakan Şemseddin Gllnaltay inkılâp mevzuu etrafında beyanatta bulunmuştur. Bu husustaki konuşmalara Ahmet Remzi Yüreğir'in inkılâba karşı beliren cereyanlara karşı hilkûmetln ne gibi tedbirler düşündüğü hakkındaki takririnin okunması İle başlanmıştır. Buna cevap veren Adalet Bakanı, Grupun aşırı hareketlere karşı alınacak tedbirler haklımda bir komisyon kurduğunu, botu sahibinin de bu komisyonda üye olması dolayıslle bu çalışmaları yakından bildiğini hatırlattı.
Daha sonra soru sahibi söz almış ve 1949
BAYAR
tanıtmak irin
Başbakanlıktan istifa eden Sun-fo eşi fle
ÇİN BAŞBAKANI
Sun-Fo istifa etti
Komünistlerle anlaşmak hususundaki güçlüklerin bu istifayı doğurduğu anlaşılıyor
Nnnking 15 (Ap) — Çin Başbakanı Sun Fo, bugün (istira-hate çekilmek^ hususunda müsaade istemiştir. Umumiyetle Çin devlet adamları istifa hususundaki arzularını bu nazikâne formülle ifade ederler.
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
Küstah birYunanlı gemicinin İzmitte çıkardığı hâdise
Markosçu kaplan ; Kendinizi idareden âcizsiniz. Biz veya Ruslaı* gelip
İzmit: (Hususi) — Limanımız, da bulunan Yunan bandıralı Ro-dopl vapurunda komünistlik tahrikatı yapan ve Türklüğü thhklre yeltenen vapurun İkinci kaptanı Leonidas Kalekodas hakkında tab kİ kata başlanmıştır.
sizi idare edeceğiz, demiş
Hâdise şöyle cereyan etmiştir; Yunan vapuru İzmit Körfezine girdiği zaman vapurun telsizi u şulen mühürlenmiştir. Bu vaziyet ten sinirlenen ikinci kaptan salon da bulunan Gümrük Muhafaza (Devamı: Sa. 3 - 8Ü. 4 oc)

Yeni Sabah
İNÖNÜ
mülakatı oldu
Ankara, 15 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, dün, öğle yemeğini D. P. Genel Başkanı Celâl Bayar'la beraber yemiştir. Bu mülakatta bilhassa dış meseleler etrafında fikir teatisinde bulunulduğu tahmin (Dovortıı Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
Türkiyeyi
arda
ne yapıyoruz?
Zaman zaman; yabancıların bizi tanımadıklarından, memleketimiz hakkınca noksan ve ekseriya yanlış bilgilere sahip olmalarından şikâyet ederiz. Sonra da aleyhimizde olan bu durumun ıslahı için hiç bir teşebbüste bulunmayız.
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
M. Margo gazctecdeılo görüşüyor
Paris - İstanbul arasında
20 Şubat Pazar
®°L VE YEN| HABER, OLGUN' FİKİR, R™!’ MÜSAMAHA3IZ POLEMİK, GtZEL VE CAZİP BESİM. MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE VE. YAZIL AR
20 Şubattan itibaren Yeni Sabahla bulacağınız teknik güzelliklerle beraber en mükemmel Avrupa küildma batılımı bir gazete ile kartdui,m,ksml:.
6 ncı sahifemizi okuyunuz.
danberi irtica’ hareket ve cereyanlarının hızlandığının müşahede edildiğini, İktidar partisinin, dini zincirlediği yolunda neşriyat yapıldığını, bunların Meclla İçine kadar sokulduklarını beyanla şöyle demiştir:
«— Türk inkılâbının nesli olan bizler, Türk ve MllsIUmanlara karşı açıkça konuşmalıyız. Tür-kiyede herhangi bir dinsizlik 1 Iüjs mevzuu değildir ve kimsenin vicdan hürriyetine zincir vurulmuş değildir.»
Yüreğir, daha sonra, aşın propagandalar yapan birçok dergilerden parçalar okudu. (Ey ________________________(Devamlı 8a. 3 - Sü. 6 da)
“ Vatan ve Aşk " filminden
doğanserttartışmalar
Fahri Kurtuluş, dün Grupta komünist propagandası yapan filmi tutuyor diye “Cumhuriyet,, refikimiz hakkında ağır ilhamlarda bulundu
Ankara: (Hususi) — Halk Partisi Meclis gurupunun bugünkü 1 âlenl oturumunda İlk defa İbrahim Arvosın radyo Meclis saatinde nıaietvekilieriuln konuşmalar nnın da ayıen memleket efkârına arzedllmesinl ve Bakanlara tahsis edilen zaman kadar on iare da yer verilmesini İsteyen takriri okundu. Buna cevap veren Başbakan yardımcısı Nihat. Erim (Devamı: Sa. 3 ■ Sü. 2 de)
F. Kurtuluş — N. Erim
Veisman
Dünyadaki Yahudileri Filistinde toplanmaya davet ediyor
Londra, 15 (a.a.) — «.Byum»
İsrail devleti parlâmentosunun ilk açılış töreninde söylediği nutukta Başkan Veisman, Siyonist teşkilâtının gayesine var mış olduğunu, İsrail hükümetinin dünyanın lıer tarafındaki yahudileri toplayıp mukaddes topraklarda yerleştirmek azim ve gayesinde bulunduğunu söylemiş ve bütün Arab devletleriyle olduğu gibi diğer devletlerle de dostane münasebetler devam ettirmek arzusunda bulunduğunu ilâve etmiştir.
Hayvanlar
Kravçenko dâvası
Sovyet Generali Rudenko dün şahit olarak dinledi
Paris, 15 a.a. (afp) — Kravçenko dâvasına bugün de devam edildi. Celse açılınca ilk olarak Rus generali Rudenko dinlenildi. General şöyle demiştir:
— O Kravçenko bir vatan haini, bir asker kaçağı, bir harb suçlusu ve Sovyet askerî mahkemesi tarafından yargılanması gereken âdi bir mücrimdir. Böyle bir adamın sanık olarak malı-
keme huzuruna çıkması gere» kirken davacı mevkiinde bulun* ması adliye tarihinde ilk deff vâki olmaktadır.
Kravçenko şu mukabelede bulunmuştur:
— Rudenkonun üniforması u-mumi efkârı aldatmağa matuf bir maskaralıktır. Stalingrad da yurddaşlarundan on binlerce iu« (Devamı: Sa. 3 • Sü. 8 ao^ COCUK DİVâMİZ
A
Ölüm nispetlerinin artışı karşısında
Doktorlatımız Ne Diyor ?
(Toztsı 6 inci sat.:
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK)
Türkiyede Hâkimler var!
hakkında yazdığım bir lor hakikaten mürteci' İseler başla-* borcyı almakla kafalarımı^ hnlyetlorl alınıyor mu?
Böylcslnln başına fötH sapkn ıtogll, silinıtlf japk.ı geçirsek herif öyle kalır.
Bahusus İçinde yaşadığının do* demokrasidir. Demokraside hâkini yalnız kanundur vatandaşı kal etmedikçe hiç
yataklı vagonlar işliyecek
La» Vagas /Navada/15 (a. b.) — (United Press):
Brahma cinsinden bir boğa, çölde tren altında ezilen bir i-
Bir boğa, tren altında ezilen ineğin cesedi başında iki hafta bekleyerek açlıktan iildii
yazıya genç ınoslel Nusret Sofa Coşkun'
umum ınüdü-
I. I., I
Yataklı Vagonlar Şirketi Ilımını Müdürü Hükümetimizle y apılauanlaşmaları açıklıyor
20 senelik bir mukavele yapıla -rak anlaşmaya varılmış fa servise konulan 15 tlrtijm İştir. Kış münasc VJBtcn kaldırılan Ankar al yeniden serviso konuncaya kn dar şirket Ulaştırma Bakanlığı vc D.D.Y. yüksek memurları İle
(Devamı: Sn. 3 - Sü. 8 da)
Çorap brtMileri diln toptandılar fyuzısı S cltdû
lotınok iste-momlekotlmlzdo İnkılâp olalı İrini beştir. Btı çeyrok hâlâ inkılâbı boroyl I akla müdafaa odoooksek ba raz olduğumuz yer do geliyor. Fronkler: (L pas ınolne) yâni «İni papas olmaz» derler. Kaldı ki be ronln şapka envaından biri olduğunda bütün dünya müttoflktlr. Nusret Sofa gibi gönç ve liberal olduğunu ümit eylediğim bir zat nasıl olur da hükümete Boro giyenleri yakalayınız. Bereleri ınüsadoro ediniz» diyebilir. Eğer bore giyen-
glyilınlyoook dl-
yo kanuna Istinadon gazotelorle bir
ta'ınlnı yapmış mı?
Istanbulda örfi İdare İlân edil-
miş mİ?
Eğer bu sıınlloro miisbot bir otf»
Lûtfon aayfiıyı çevirmiş -•

Comments (0)