Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü
Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü
Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü
Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü
Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü
Pazartesi |
SAYISI
HER
YERDE
14
ŞUBAT
1949
Onbirinci Yıl
No. 3553
KURUŞ
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜOAFİİYİZ ir ir İr
YÜNLERİNİ ARAYINIZ
idare t Nuruosmaniye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE
Türkiye
Senelik 2800 Kr. 8 aylık 1500 » 3 aylık 800 » 1 aylık 300 »
BEDELİ Ecnobi 0300 Kr. 2900 >
1800 »
600 >
10
Yeni Sabah mE"’.
1949 Senesi Büdcesi
İSKANDİNAV PAKTI
1 milyar 375 milyon TAHAKKUK EDİYOR
Büdçe komisyonu tasarı üzerindeki
incelemelerini dün bitirdi
Meclisde umumî bütçe müzake releri 23 Şubatta başlıyor
Müstakil Demokratların 22,5 milyon liralık tasarruf teklifi dün komisyonda reddedildi
Ankara: 13 (Telefonla) — Büdçe komisyonu bugünkü toplantısında 1949 yılı masraf ve varidat büdçelerinln müzakeresini tamamlamıştır. Yarın Mecliste müzakere edilerek neticelenecek olan benzinden alınacak resim iıe yol vergisi kanun tasarısının kabulünden sonra komisyon, 1949 büdçesi müzakeresini kapamak üzere boq toplantısını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle de 949 büdçesi müzakereleri, 23 şubat çarşamba günü Meclis ıımumî heyetinde konuşulmağa başlanacaktır.
Bugünkü komisyon toplantısında Müstakil Demokratlardan Ahmet Tahtakıhçla Ahmet Oğuz büdçede 22,5 milyon lirahk tasarruf Bağhyan bir teklifte bulunmuşlardır. Teklif komisyon üyeleri tarafından reddedilmiştir. Red sebebi olarak da şayet bu yola gidilirse büdçe müzakerelerinin daha uzun müddet devam edeceği ileri sürülmüştür.
Ahmet Tahtakıhç ile Ahmet Oğuzun 22,5 milyon liralık tasarruf teklifinin esası şöyle hulâsa edilebiliri
1 — Milletvekilleri tahsisatından İki yüzer liralık fedakârlık yapmak suretile bir milyon lira;
2 — Herkes fedakârlığa dâvet olunduğuna göre Cumhurbaşkanlığı tahsisatından da 66 bin lira asarruf sağlanması;
3 — Tahsisatı mesturenin yüzde 25 1 kesilmek suretile 500 bin liralık tasarruf yapılması;
4 — Dairelerde masraflardan yapılan yllzde bir buçuk tasarrufun yüzde ona İblâğı;
5 — Çankayada Halk Partisinden Batın alınmak suretl-le yapılacak istimlâkin geri bırakılmak suretile 2 milyon 700 bin lira tasarruf yapılması; (Devamı ı Sa. 3 ■ 6ü. « do)
Kravçenkonun görülmekte olan (Tâvada çekilmiş bir resmi
Norveç Dışişleri Bakanı bugiin Bevin’le görüşecek
Kopenhag: 13 (a.a.) (reu-
ter) — Danimarka Dışişleri Bakanı Gustav Rasmussen diin gece yapılan bir basın toplantısında demeçte bulunarak Danimarka, Norveç ve îsveçin bir İskandinavya savunma birliğine müteallik asgarî beş prensip ü-zerinde mutabık kalmış oldukla nnı söylemiş ve askerî bir iti-fak için İsveç tarafından yapılan son teklifin tamamen yeni bir duruma yol açmış olduğunu ilâve etmiştir.
Bahis konusu prensipler şun
1 — Bir tecavüze uğnyacak olan her İskandinav memleketi, mevcut bütün kuvvetlerin kendini müdafaa edecektir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. « ae)
Çinde
Kravçenko ortadan kayboldu
Son günlerde Parise gelen Sovyet şahsiyetle, rinin Kravçenkoyu kaçırdıkları söyleniyor
Mütareke
müzakereleri
Muhalefetin Durumu
- T*—~
Yazan: ORD. RROF. VASFI R.AŞİD SEVİG
11ü hâkimiyet halk kitlelerini siyasetin en mühim unsuru kılmıştır. Seçim hakkının bütün millete verilmiş olması, bunun neticesidir. Halkın nüfusça üçte biri olarak kabul edilen 22 yaşından küçük o-laular ve silâhlı kuvvetler hesap dışı bırakılacak olursa on milyon halkın iki büyük partiye ayrılmadan seçime katılabilmeleri mümkün olmaz. Demek ki demokrasi iki büyük partinin daimî surette varolmasını ica-bettirir.
Millî hâkimiyeti kabul etmemiş olan OsmanlI devleti halkını İslâm olana ve oLmıyana a-yirdı. Osmanb İmparatorluğunu dünyanın en büyük imparatorluğu kılmış olan bu taksim sonunda Osmanlı İmparatorluğunun yok olmasının en büyük sebebi olarak gösterilmektedir. Bu taksimi kaldırmağa ve bütün halkı müsavi kılmağa uğraş mış olan Tanzimat İslâm olan ve oimıyana «tab’a» demek .• retile hukukan müsavi bir i zlyete getirmeğe çalıştı. «Tab‘ tâbirine «sadık» sıfatının getirilmiş olması dahiyane diyebileceğim bir buluştur. Bu sıfat saltanatın imparatorluğun /Anayasası olmakta devam eylediğini gösteriyordu ve bıı anayasaya uygun emeller besliyeeeklere padişahın «sadık teb’ası» deniyordu. Midlıat Paşa Meşrutiyeti. memleketi idareden âciz saltanat İle Babıâli arasında bir •avaş İdi.
Makedo uyanın imparatorluktan kojmnhp evvelâ mümtaz ve sonra müstâkil bir eyalet labamasu» gerçekleştir ineği İstihdaf eden ve İngiltere kralı İle Rusya çarı arasında geçen «Seval» mülakatı neticesinde İsyan eden Makedonyanm Saltanat ile olan İhtilâfının ifa-desl bulunan lttibad ve Terakki meşruti jetinden doğma meclis de, mahiyet itîbarile Midhat paşa meşrutiyetinden doğan meclisten farklı olmazdı, ikisi de icra kuvvetini sadece padi-pulun nüfuzundan müstakil kılmak ve İktidarı saraydan birin-risi BabıâUye, İkincisini «Mer-k',,‘ Umumi» ye intikal ettirmek İstiyordu. IttlJıad ve Te-fakld kendisine parti adım dahi vermiyordu ve «Cemiyet» diye anılıyordu. Bununla beraber meclis' mahiyeti Hlbariie partiler yaratan bir teşekküldür.
Aakarada kurulan Birinci
Büyük Millet Meclisi dahi bu kaderinden kurtulamadı ve iki büyük grupa ayrıldı. İttihad ve Terakki meşrutiyeti de OsmanlI halkını kendisine aleyhtar olanlarla olmıyaıılara ayırdı; kendisine aleyhtar olanlar Hürriyet ve İtilâf Fırkası adını aldılar.
Şimdi bir partinin ne demek olduğunu ve birbirlerile nasıl münasebette bulunmaları lâzım geldiğini bu İki fırkanın vaziyetlerinden çıkartmağa çalışa-
ittihad ve Terakki tarihten aldığı derse dayanarak ve a-yaklanması sebebini inkârdau
Kravçenko Parise geldiği zaman şöyle demişti: «Diişmaı lirim beni Rusyaya kaçırıp orada muazzam bir dâva açarak mahkûm etmek istiyorlar.»
Ankaradaki
casusluk
Parls, 18 (Nafen) — Fran-sada İntişar etmekte olan komünist haftalık dergi «Lettrea Fran îıarşı hakaret dâvası aç-
Kravçenko - Lettres Francaises düvesi yarın dördüncü haftasına giriyordu. Bir aydanberi oturduğu oteldeki kimseler sorulan eu-
«■Httr.ıffifitj fftgli T.- lU.-a gftvabı vı-rîpi
Wi Vlvtor Kravçenko «Kravçenko He tütün arka-
Parla yakınlarında oturmakta olduğu büyük otelden bugün esrarengiz bir şekilde kaybolmuştur.
Cevdet Kerim İncedayı sözlerini inkâr mı ediyor?
Toplantıda bulunan yedi vatandaştan aldığımız mektubu neşrediyoruz
Büyük romancı çalış ma masA/nmn başında
Enerin muharriri ite yaptığımız konuşmanın ikinci kısmını bugün 3 üncü sahtfemlzde okuyacaksınız
20 Şubat Pazar
BOL VE YENİ HABER, OLGUN FİKİR,
ÜJdciî/ MUSAMAIIASIZ POLEMİK, GÜZEL VE CAZİP RESİM, MERAKLI MAGAZİN VE ENTERESAN EĞLENCE
VE YAZILAR
hadisesi
daşlan gittiler.»
Kravçenkoyu bu otelde yalnız yakınlan zlvaret edebilmekteydi...
Oteldekllcr şöyle demişlerdir: «Şimdi nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu hususta hiç bir şey bilmiyoruz. Giderken hiç bir ad-reB bırakmadılar. Fakat hlldiği-mlz bir şey varsa o da hafta tatilini geçirmek İçin gitmeyip top
tan gittikleridir.» önemle belirtildiğine
Kravçenko ile arkadaşlarının kaj’ bolması Moskovadan ♦IIÜrr' “1' şgf tim.-- kitabı, ik mücasSeî »Çin - gönderilmiş yüksek rütbeli İki
göre,
yeniden başlıyor
Şanghay, lğ3 (a.a.) — «Afpg Çinde Komünistlerle Millî hükümet arasında, girişilen barıg müzakerelerine devam için zemin hazırlama faaliyetleri müs-bet netice vermiş bulunmakta* dır. Komünistlerin. Nankin tarafından gönderilecek heyeti kabul edeceklerini bildirmeleri üzerine Dr. Yen ve Çinin esld Moskova elçisi Shao-Li-Tse’nin başkahhğında bulunan ’ —•'* bir heyet bu sabah uçdkfd'şang-
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ne)
Benzine yapılacak
zam mes'elesi
Cevdet Kerim Incedaymın Aydın Halkevinde yapılan bir toplantıda «Şarklı vatandaşlar cahildir. 950 de jandarma kullanmazsak bu vatandaşlar, rey lerini Hasso ile Mcmoya verir» mealinde sözler sarfettiğinl mu habirler bildirmişti. Bilâhare Cevdet Kerim încedayının gerek gazetelere gönderdiği telgraflarda, gerek C. H. P. Gnı-punun açık oturumlarının birin de kendisine atfedilen bu sözleri tekzib ettiği malûmdur. Buna (Devamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Ingiliz Elçiliği hâdisenin asılsız olduğunu söylüyor
Ankara: 13 (Hususî) — New york Herald Tribün gazetesinin harb içinde müttefiklere a-it plânların Almanlar tarafın-fmdan ele geçirildiği etrafındaki haberi İngiliz büyük elçiliği resmen yalanlamıştır. Gazetenin, batı Avrupa muhabirine atfen yayınladığı bu casusluk haberi, hayalî olarak vasıflan-dırılmaktadır. Almanyanın Ankara büyük elçi Von Papen Nurenberg’de yargılandığı sırada gazetenin bahsettiği casusluk işine dair her hangi ifşaatta bulunmadığı gibi Kahire ve Tahran konferanslarına ait ne
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 do)
Hikmet
Kanunların kâğıt üstün- | de kalmamasını temenni I ______ ediyor
Ankara, 13 (Hususî) — Hikmet Bayur, (Seçim emniyeti) başlıklı makalesine son ara seçimlerinde idarecilerden müdahale ve tazyik yapanların şiddetle cezalandırılmak suretile baştakilerin hüsnüniyetlerini >s-bat etmelerini, kanun kâğıt ü-zerlnde ne kadar mükemmel o-lursa olsun faydasız olacağını, tatbikatta dürüst olmak lâzım geldiğini kaydererek muhalefe-(Devamı 3 üncü sayfada)
B. Semilıî Yürüten
İstanbul Milletvekili Senihi Yürüten zam keyfiyetinin doğuracağı müşkülleri anlatıyor
Hükümet, her sene yaptıracağı 20 bin kilometrelik yolun bütçede meydana getirc-cegi açığı 1ta-patnıak maksadlle benzin, motör yağları vo emsali üzerinden ııer kilo başına 11 kuruşluk bir zammı ihtiva öden bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarı Meclisin bugünkü toplantısında heyeti umumiye tarafından müzakere t dilecektir. Bugün memleketimize getirilen benzinin bir tonunuıt ithal fiyatı 138 liradır. Bunun ü-zennden halen 263 lira vergi alınmak suretile satış fiyatı 407 lirayı bulmaktadır. Kilo başına alınacak 71 kuruşla bu vergi ton başına 379 lir*, va ve satış fiatı da (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)
| Fenerliler Bayramlarını zaferle kutladılaı
Ömrümün Tek Gecesi
romanı nasıl yazıldı?
Yeni Sabah
6 ncı sahifemizi okuyunuz
sahipleri evvelâ belci-
bokloyln. Ben sizin
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
İdare, nıudara, diibârâ!
cçon gün Erenköyündon üstünden atlar. No olacak son de trone bir alay soba borusu aldırmazsın... idaro odlvorlrsln... yüklodllor. Trende furgon — Ya bir müfettiş gelirse...
ı İçin borular^*-*———--------- '"I — Adam, görw
> (platform)? I1 L l'N A Y t Olm, dersin... O 0a P •»maklarma 1----------------------1 ur. «"«oNr... No o-
yığıldı... Derkon kontrol geldi.
burada olmaz... indl-
— indirelim do noroye koyalım? bilmom... Bunlar burada
göster do koyalım.
— Furgona koyun...
Baktılar kİ olacak gibi doğll... Yumuşadılar.
— Babaoıgım... İşimiz acolo. No olur? idaro odlver!
— idarosl var mı bo kardeşim? Bunlar burada yıgılırsa yolcu nore-don goçocok?
— Biraz konara çekeriz. Geçen
lur bo?
Tren kalktı. O söylonlyor, söyleniyor.... Amma soba boruları da ye-
Boniın muhaveroyo şahit olduğumu gören kontrol yanıma geldi.
— Gördünüz ya efendim?... Lâf anlatamıyoruz. Adama bin türlü ınudara yapıyorlar... İdare et diyor lor. Bunun artık İdarosl kalmış ını? Alimallah sırası geliyor. On dört saat ayak üstü uğraşıyoruz. Evo döndüğüm zaman İki lokma yor kon gözlerim kapanıyor. Ylno do klmso-yl memnun ödemiyoruz. No yapalım? Elimizden golonl yapıyoruz. «Babamın adı Hıdır, olimdon Vlon budtır!» demiş.
Söylenerek

Soba borularının halkın geçeceği
w Lütfen şayiayı çevirime —
Dün Fenerin 4 - 2 gıılibiyctilc biten maçta Waker kalesinin önü

Comments (0)