r----------- ---------■ ■ “■ - ■
Memleketimizin en büyük üstadları tarafından.; uzun zamandanberi fevkalâde bir dekorla hazırlanan Balkanların lüks ve modem eğimce

ve memleketimizin en yeri olan
Yeni Bar
PEK YAKINDA AÇILIYOR.
J
S.ne 27 — No. 9639 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
CUMA 17 Ağustos 1943
LOKANTASINDA
Fevkalâde yağlar, tazelik, nefaset ve ehve-nlyet, her nevi günlük balıklar.
Karaköy, Bebek durağı No. 31 Tel: 49008-
Sahibi: Necmeddin Sadak — Neşriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Harb sonu döneminin
güçlükleri zafer neşe
sine engel oluyor
Amerika dışişler müsteşarı istifa etti
Altı yıl süren harbin eşsiz sı. kıntılarını çekip sayısız fedakârlıklarına katlanan milletler, savaş sonunun ve zaferin şenliklerini yaptılar. Ne kadar sevinseler azdır. Fakat milletler üstünden kalkan kâbusun ağırlığı nispetinde sevinç büyük oldu mu?
Uzaktan gelen az haberlere bakılırsa, 1918 zaferinde galip milletleri coşturan heyecan bu sefer — iki günlük resmî bayrama rağmen — kendini göstereme. iniştir. Büyüklerin nutuklarında sezilen de her duygudan üstün İhtiyattır
Belki, ağır ağır yaklaşan za-fera alışılmıştı. Milletler harbin acılan gibi sulhun neşesini de kanıksarlar.
Bundan başka, ikinci dünya harbinin zarar bilânçosu çok ağırdır. Hiç bir harbde, yenilen-Jer bu defaki kadar büyük felâkete uğramamışlardır. Fakat yenenlerin de yüklendikleri kayıp, lar ve borçlar insan havsalasına güç sığan ölçülere varıyor. Niha. yet bu harbin bir yakım ve yıkım tarafı ve bundan doğan açlık, evsizlik, ekonomi buhranlan var ki yenilenler kadar yenenleri ve tarafsız kalanları, uzun yıllar Borluk ve yoksunluk içinde kıv-randıracaktır.
Zaferin neşesi çok süremez ve candan olamaz, çünkü milletler biliyorlar ki harb sonu dönemi . yen| çeşit sıkıntı ve fedakârlıkla- bekliyor,
ri.arbJn bittiğini haber veren Ir.graflarla bir arada Amerika-Öan gelen İlk ses, harb ekonomisinden sulh ekonomisine nasıl geçileceğini soran endişe idi. Amerika, cephelerden dönecek, yahut silâh fabrikalarından boş. ta kalacak on milyon insana bir senede İş bulmak meselesile şimdiden karşı karşıyadır. Bir Amerikalının dediği gibi, okuması gecikmiş, meslek edinememiş, yalnız bomba atıp ortalığı yakıp yıkmakta meleke sahibi olmuş, hava ordusuna mensup yüz binlerce genç var ki bunlara, harb-dekl hizmet ve derecelerine uygun bir yaşama seviyesi temin etmek lâzımdır.
tngilterenin sıkıntısı daha büyüktür Cepheden döneceklerin bir kısmı evlerini yıkılmış bulacaklardır. Hükümet, yollan ve madenleri devletleştirme işi yanında. iki yılda iki milyon ev yapmak, üç milyarı aşan dış borcu ödemek zorundadır.
Rusya baştan başa yıkılmıştır. Bovyetleıin, işgal ettikleri memleketlerden ve Almanyadan alıp götürdüklerinden başka İngiliz, Amerikan parasına ve malzemeline ihtiyaçları olacaktır.
Cephelerden dönecek milyon, larca Sovyet askerinin Rusyaya dönüşleri de türlü bakımlardan hayli çetin ve düşündürücü me. Seleler ortaya çıkarabilir.
Üç büyük devletin karşılaşa-caklan zorluklar yanında bir deJ Ağırlığı gene onların omuzlarına yüklenen Avrupa meselesi vardır. Yanık ve yıkık Avrupada batıdan doğuya yalnız açlık ve se-£let göze çarpıyor Fransa bu şı da kömflrsüz ve hiç bir yeri İsınmadan geçirmeye hazırlanıyor. Orta Avrupa, hâlâ esrar per. deslle örtülü olmakla beraber, Dil inen tek tarafı, Polonyadan Balkanlara kadar bütün bu inemleketlerln her türlü yoksuz, iuk içinde, çok acıklı durumda Olduklarıdır, Harb, bu sefalet Üzerinde bir disiplin vazifesi görüyor, kurtuluş heyecanlan, yeni İşgal ve kıtaller, iç politika kavgaları açlığı bile unutturacak kaygılar yaratıyordu. Harbin büsbütün bitmesi, tesir müd. fletl geçmiş bir uyuşturucu gibi, acıları daha şiddetle meydana Çıkaracaktır Kurtuluş adı al. tındaki fncia’ar simdi ac midelerin fervadına ver verecek, «demokrasi» akınım düzenlemeye tor İmkân bulan Müttefikler,
sefa-
şimdi Avrupa milletlerinin letLne çare arayacaklardır.
Harb sonu devresinin bu sar-sıntılarma siyasi güçlükler de katılacaktır.
Bugüne kadar Müttefikler ara. sındakl anlaşmalara hep harb endişesi hâkim olmuş, harbde beraberlik siyasî sahadaki gaye, lere fren vazifesi görmüştür. En son toplantıda, Potsdamda bile, Avrupa harbi çoktan bitmişken, programın en ehemmiyetli maddesini Japonya harbi teşkil ettiğini M. Truman açığa vurmuştu. Buda gösteriyor ki Japonya harbi sona ermedikçe dahi askerlik işleri politikaya üstün tu. tülmüş, harb politika pazarlığı unsuru rolünü son dakikaya ka. dar muhafaza etmiştir.
Şimdi harb bittiği İçin siyaset başa geçecek, karşılıklı pazarlıklara yer kalmıyacaktır. Şimdi Necmeddin Sadak (Arkası sahife 2; sütun 4 te)
Nevyork 17 (R) — Amerikan Dışişler Bakanı müsteşarı M. Grev istifa etmiştir. Yerine baş muavin Achesen tâyin edilmiş, tir
Sıcak dalgası
ATOM BOMBASINA KARŞI KOYMA TOPU YAPILIYOR
İngiliz bilginleri bu hususta çalışarak mühim neticeler elde etmişler
Londra 17 (AA.) — Daily mall’ln havacılık işleri muharriri, lsllkbalde hava harbi çıkması İhtimallerine alt olarafc şunları yazmaktadır:
Atom bombası sayesinde Uzak Doğu harb sahnesinde perde inerken ve İnsan oğlu böyle bir İcadın sebebiyet verebileceği korkunç neticelerin düşüncesiyle dehşetten dehşete düşerken înglilz bilginleri, diğer bir keşfin son denemelerini yapmağa sükûnetle çalışıyorlardı. Bu yeni keşif «Atom bombasına karşı koyma topu» dür ve bütün endişelere bir cevap teşkil etmektedir.
Atom bombası gibi harlkulâae bir İcat olan bu aAtom bombasına karşı koyma topu» harb stratejisinde bin İnkılâp yapacaktır. Radar bu silâhın geliştirilmesini Bağlıyacaktır. Bu sayede, uzun mesafeden yapılan bombardımanlar yeni bir füze tipiyle tahakkuk ettirilebilecektir. Bu yeni tip füze de atomu ayıran bir âlet mevcuttur. Ve bu
âlet hedefe vuruncıya kadara bir Radar şutu İle kontrol edilen atom enerjisiyle müteharrik bulunmaktadır.
Daha şimdiden mukabil tedbirlere alt tasarıları Üzerinde çalışan İngiliz bilginleri, atom füzesini yok etmek için iki türlü kullanılabilecek olan radar'a güvenmektedirler. Evvelâ, radar bir atom füzesinin atılmasından hemen sonra tehlike İşareti verebilecektir. Saniyen, radar, füze İle atomik bir şekilde temasa geçen bir şua neşredebileceği gibi füzeyi, atom kudretlle mücehhez ve ondan daha süratle atom mermisine doğru İtebilecektir. O vakit bütün mesele, atom füzesiyle atom bombası arasındaki müacedeK ye İnhisar edecektir. Nazarlyede İşaret edildiğine göre. Atom füzcslylie atom bombası, karada hiç bir tahribata sebebiyet vermlyecek kadar yükseklerde müthiş bir İnfilâk yaparak buluşacaktır.
Avustralya’da Japonya aleyhinde cereyan
Japon imparatorunun nutku için “Şeytanca bir manevra,, diyorlar
Londra 17 (R.) — Hlrohlto’nun
nutkunu yorumlayan Avustralya İstihbarat bürosu şöyle demektedir: Bu nutuk mağlûp bir milletin başında bulunan mağlûp bir adamın nutku değil, fakat küstah bir milletin basında bulunan cüratll bir adamın sözleridir. Bu nutuk şeytanca tertlbe-dllmlş bir manevradır. Büyük bir propaganda teşebbüsünün başlangıcıdır.
İçinde nedamete dair tek kelime yoktur. Avustralya halkı, Gl. Mac Arthur’un İmparatoru cürmünil İtirafa mecbur edeceğini umuyor.
Vaşlngton 18 (A.A.) — Japon radyo başkanı «Oya» bugün radyoda şöyle söylemiştir: Bu harbi kaybettik fakat mağlûbiyetimiz geçicidir Japonya’nın kabahati, levazım kudretinin noksanlığı İle İlmi teçhizata malik bulunmamasıdır. Bu hataya bir daha düşmemeliyiz.
Amerika’da memnuniyetsizlik
Beyrut 17 (A.A.) — Vaşlngton resmi mahfilleri bazı meseleler hakkında memnuniyetsizlik İfade etmektedirler.
t — Japonya, General Mac Arthur umumi karargâhına temsilcilerini göndercmlycceğinl bildirmiştir.
2 — Mikado, Müttefiklerin tasvibini almadan imparator ûllejUUa 1)1-
yeni
risinl Başbakan tâyin etmiş ve , kurulan kabine eski kabineden üç bakam muhafaza etmiştir. Bunların arasında eski Bahriye Bakanı Amiral Nomura bulunmaktadır.
3 — Hlrohlto'nun yapmış olduğu son resmi beyanat muhasamatın 12 günden fvvel bitemlyecefeinl ilân etmiştir.
4 — Çin'deki Japon kuvvetlerinin başkumandanı General Okamurs, Japon başkumandanlığından kati emir almadıkça silâhlarını bLrakmı-yacağını bildirmiştir.
5 — Bugenvll adasındaki Japon kuvvetleri hiç de teslim olmak niyetinde görünmemektedir.
8 — Mançurya'da Japonlar karşı taarruzlarda bulunmaktadırlar.
Dün gelen bir habere göre, ilk teı-llm harekeli Birmanya’da cereyan etmişti.t
Başkan Truman’ın bir sözü
New-York 17 (R) - Dünkü basın toplantısında bir gazeteci Başkan Truman'a şu suali sormuştur: «Japon militaristleri yeniden İktidar mevkiine gelmeyi tasarlamıyorlar mı?»
Başkan Trumarf şöyle cevap vermiştir. «Her mağlûp millet intikam hisleri ile doludur. Fakat Atom bomba» imaline devam edlılyorj-
Amerikan kıtaları Japonya’ya çıkmak hazırlığını tamamladı
Büyük taşıt gemilerinde on iki tümen asker bulunuyor
New-York 17 (R) — Japonyaıun teslim vesikasını imza edecek olan Japon murahhaslarının bugün Ma-nilla’da bulunmaları lâzım geliyordu. Japon hükümeti bunun kabil olanu-y ocağını radyo İle general Mac Arr-hur’a bildirmiştir. Japon hükümetinin gösterdiği sebep Japon tayyarecilerinin murahhasların binmesi bildirilen uağı kullanmağa alışmamış olmalarıdır. General, uçak tipinin değiştirilmesine müsaade etmiştir. Yalnız yeni uçağın hususiyetlerinin vaktinde haber verilmesi lâzımdır.
İmparator, Hlrohlto kıtalarına «Ateş kes» ttıırl vermekle beraber uzuıı mesafeler dolayısile bu emrin haber alınması biraz gecikecektir. Bunun İçin Japon anavatan adalarında 48 saate, çinde 4 güne, BugenviT.o dasında 8, Yeni Gine ve Borneo'da 12 güne ihtiyaç vardır. Japon esas adalarında «Ateş kes» emri dün saat 4 de verildiğinden bunlar yarın silâhlarını bırakacaklar ve Amerikan kuvvetleri karaya çıkacaklardır. Bu kuvvetlere her ihtimale karşı hazır bulunmaları emredilmiştir. Amerikan kıtalarının, teşkilâtlı olmasa bile münferit mukavemetle karşılaşması ihtimali vardır.
İmparatorun ailesi erkânından prensler muhtelif harb cephelerine hareket etmişlerdir. Bunlar İmparatorun teslim olma emrini tebliğ edeceklerdir.
Amerikan askerleri karaya çıkmağa hazır New-York 17 (R) — Amerikan ve İngiliz harb gemilerinden mürekkep büyük bir filo Tokyo körfezine doğru yola çıkmıştır. Aynı zamanda askerle dolu bir çok taşıt gemileri de Japon kıyılan açıklarında bulunuyor. Bu gemiler bir gece içinde 12 tümen asker çıkarabileceklerdir. Maamafth ilk İşgal tümeninin uçakla nakledilmesi muhtemeldir.
Londra 17 (R) — Birmanya'da bulunan 50 - 80 bin Japon askerinin teslim alınması İçin hazırlıklar yapılmıştır. Cenup doğu Asya komutanlığı. Japon kumandanının radyo İle münasebet tesis etmesini istemiştir.
İmza resmi ne zaman?
Manilla 16 (A.A.) — General Mac Arthur genel karargâhından bildirildi ğlne göre, japonlar, teslim vesikasını ancak gelecek hafta çarşamba veya perşembe günü lmzalayabllecek-lerdlr. Bu gecikme hakkında hiç bir resmi izahatta bulunulmamaktadır. Bu hal belki de, beyaza boyanmış bir uçağın gönderilmesi İçin yapılan hazırlıklar yüzünden hasıl olmuştur.
New-York 17 (R) — Tokyo radyosunun bildirdiğine göre bütün Japon silâhlı kuvvetlerine silâhlarını teslim etmeleri İçin emir verilmiştir. Çindekl Japon komutanının bu emir üzerine kıtalarlle birlikte teslim olacağını Çin hükümetine bildirdiği haber veriliyor.
Japonya işgal bölgelerine ayrilmıyacak
Washigton 10 (A.A.) — Başkan Truman. bugün basın konferansında Japonyanın İşgal bölgelerine ayrılnu-yacağını ve dört Müttefik devlete alt kuvvetlerin general Mac Arthur'ün birleşik komutası altında burada işbirliği yapacaklarını söylemiştir.
8

O Û_ CN
DİKKATLER
Bizde ve Filistinde
D.D.T. ve üniversiteler
Gazetelerin haber verdiğine göre, Filistin üniversitesi önayak olmuş; Akdenlzin bu kıyısında Yahudiler D. D T. yapıyormuş.
Bizde ise D. D, T nin yapıla, mıyacağı yüz bin lira sarfedll. dikten sonra meydana çıktı.
Bari, üniversitemiz, bu gibi ahvalde:
— Bu bizde yapılamaz. Yüz bin liralarımızı heba etmlyetim -demek suretllç faydalı olsa..
Bu kadarı bile müspet bir hlz-
jnet sayılır.
kargaşalıklar oldu
kişi öldü, başbakan her türlü tedbirin alınacağını söyledi
Tahran 17 (A. A.) — Bir çok solcu gazeteler Azarbaycan hâdiselerinden bahsederek Tebriz halkının ayaklanarak şehir garnizonunu silâhtan tecrit ettiğini yazıyorlar. Harekete ön ayak olanlar saraya, parlâmentoya ve Bakanlara müracaat ederek bugünkü Başbakan İstifa edip yeni bir hükümet kurulmadıkça şehrin kontrolünü elden bırakmıyacaklarını bildirmişlerdir.
Bu gazetelere göre, kargaşalığa sebep, dün Tebriz cezaevinde vuku bulan ve birçok kimsenin ölmesi ve yaralanmaslyle neticelenen çarpışmadır.
İçişleri bakanlığı bir tebliğ yayın-lıyarak hâdisenin ehemmiyeti! olmadığını bildirmiş ve bilhassa demiştir
Alınan haberlere nazaran bir kaç gün evvel cezaevi civarında bulunan Rus nöbetçileri Tebriz polis müdürüne müracaat ederek mahpusların kaçmağa hazırlandıklarını haber vermişlerdir. Bunun üzerine polis müdahale etmlşs^. de mahpuslar mukavemet göstermişler ve bu yüzden aralarından bir çoğu ölmüş ve yaralanmıştır. Halen şehirde sükûn hüküm sürmektedir.
Tebliğde bu hâdisenin müfrit solcu partisi olan Toode teşekkülünün faa-llyetlle İlgili olmadığı, diğer taraftan Tebriz civarında Llghvan'da bu teşekkül üyeler ite halk arasında çıkan çatışmalarda dördü Toude parti mensuplarından olmak üzere 8 kişinin öldüğü ilâve edilmektedir,
Günler Geçerken
■o (D ro 2 o
Parlâmento toplantısında Başbakan Sadr âsilerin Tebriz İdaresini ellerine aldıklama ve şehir garnizonunu silâhtan tecrit ettiklerine dair söylentileri yalanlamıştır. Başbakan, yüksek şahsiyetlerden müteşekkil bir heyetin tahkikat İçin Tebriz’e gideceğini ve nizamı sağlamak üzere her türlü tedbirlerin alınacağını İlâve etmlşt'C
Zafer istikrazı
Amerika 8 milyarlık bir istikraz yapacak
Bern 17 (R) — Amerikadan alman haberlere göre Birleşik Amerika hükümeti zafer istikrazı namı altında büyük bir İstik, raz aktetmeğe karar vermiştir. Bu istikraz 8 milyar dolarlık olacaktır
Gelecek olimpiyatlar nerede yapılacak!
Londra 17 (A.A.) — Olimpiyat oyunları milletlerarası komitesi temsilcilerinin bir toplantısında, İngiliz temsilcisi sir Noel Ben-net, gelecek olimpiyat oyunları, nın Londra’da yapılmasını teklif etmiştir.
Yanılmışın inadı
«Yanılmışını, aldanmışım, sezememişinı» demeğe kimsenin ağzı varmıyor; varmadığı için de söz ve kalem çekişmelerinin sonu gelmiyor. Halbuki aldanmak insanların ezelden beri karşılaştığı, bir türlü önüne geçemediği ve ebediyete kadar da sıynla-mıyacağı gayet tabii haletlerinden biridir; daima aldanacağız... zira ferasetli, şiddetle sezgin yaratılmış da olsak bazı hırsların tesiri altında o lıassamızı körletmekten. bazı küçük kinlerin sev. kile inatçılığa kapılıp aldanmaktan, kendimizi ve başkalarım aldatmakta devam etmekten nefsimizi kurtaranlayız Netice ak. si çıkınca da hatamızı güzel güzel, efendi efendi, yürek temizlî-ğîle ve ruh asaletile itiraf edeceğimize tevil yollarına sapar veya boş lâflarla zeytinyağı gibi üste çıkmağa çabalarız.
Bu harb başladığı vakit, hattâ başlamadan çok önce dünya umumî efkârı ana hatlarından ikiye ayrıldı. Bir kısmı totaliter rejimlerin kudretine, yarının kudretli tek İdare sistemi olacağına ve harbi kazanıp hâkimiyetini cihana yayacağına inandı. İnandı, yahut, belki de menfaati o yolda görüp totaliterliğin bayraktarlığım yapmak sevdasına kapıldı: o suretle de aldanmış oldu. Samimiyetle de aldanabilirdi: uzağı görmemesi olağan işti. Nete-kim — basit bir misalle — Thiers gibi anlayışlı bir büyük adam bile 1834 te kürsüye çıkıp «şimendifer denilen şu icat yok mu. demişti, çocuk oyuncağından başka bir şey değildir, atlı araba, lamı yerini zor tutar!» O sözü kaydeden kitaplar — sonradan 1870 harbinde demiryollarının zafer ve mağlûbiyet üzerinde oynadığı role bakarak tarihi hem yapan, hem yazan — bu devlet adamı '-aldanmışım!» dedi mi. demedi mİ, yazmıyorlar. Thiers dahi üstün bir ihtimalle tevile sapmış, gevelemiş olabilir.
İnsanlar, boyuna aldandıkları halde aldanmağı, en doğrusu aldandım demeği gururlarına yediremiyorlar: hele nasılsa aldanmış olmıyarılara bakınca haset ve kıskançlık, biraz da nefis mu. hafazast gibi duygularla işi büsbütün inada vuruyorlar, zahmet çekiyorlar. Halbuki kısaca »insan hu ya, anlıyamamışım, aldanmışım» demek bir hata değil, eski hataları hafifleten bir fazilet olur.
Refik Hal id Karay

Sahife 2
AHŞAM

17 Ağustos 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Gazetelere bakarak
/”• «tefeciliğe, bilhassa röportajcılarla muhabirlerin başların-'-*dan geçen vakalara dair notlar ihtiva eden bir kitapta şöyle bir hikaye var: Harbden evvel, Associated Press'in muhabiri Walker, Mcksikanın Chihuahua taraflarında bulunduğu sırada Pancho Villâ adında, bir İhtilâlcinin hükümeti devirmek üzere harekete geçeceğini öğrenmiş. Bir fırsatın] bulup ihtilâlci He görüşürken meseleyi açarak demiş ki: «Bana kalırsa İhtilâl hareketine şimdi girişmeyin. Göriiyorsunın ki nerede ise başhyacak olan dünya beyiıbol şampiyonluğu mücadelelerile aynı zamana rashyacak ve sizin yaptığınız İhtilâle dair haberler gazetelerin iç sahifelerine atılacak.» Kitabın İlâve ettiğine göre haydut Ihtf-Jn'ci, muhabirin bu tavsiyesini çok mâkul bularak hükümet devirme teşebbüsünü dünya beyizbol şampiyonluğu müsabakaları, nııı sonuna bırakmış!
Bu küçük not bana, sulh devrine girmenin çetin hazıı-1 ıklan içinde bulunan dünyanın, gerçekleşmesini dört gözle beklediğimiz iyi günlerini düşündürdü. Birinci cihan harbi ile İkinci cihan harbi arasındaki o kısacık sulh müsveddesi günlerinde bir aralık İnsanlar sahiden sulh dünyasına girer gibi olmuş, başta spor olmak üzere sinema ve güzel sanat haberleri, politika haberlerini alt ederek dünya gazetelerinin birinci Mhifelerinl işgal etmişti. İn. sanlar bir futbol maçının tafsilâtını Meksikadaki hükümet darbesinden daha çok merak ettikleri İçin ufaktefek politika haber. Itrinin birinci Kabilelerde yer «imasına hem imkân, hem de lüzum yoktu.
Şimdi harb bitmiştir. Fakat gazetelerin birinci sahifclcrin-de hâlâ politika haberleri okunduğuna, spor Ve sinema haberlerinin hâlâ üçüncü, dördüncü sahlfelerde dolaştığına bakarak da dünyanın henüz sulha girmediğini ani ıy abı lirsin İz. Ancak başmakalenin yanında futbol maçlarının tafsilâtını okuduğunuz gfin sulhun dünyaya şeref verdiğine gönülden İnanmak mümkündür. Şevket Fado
Amerika Bulgaristan’a bir nota verdi
Yapılacak seçimlerin neticesinden şüphe ettiğini bildirdi. Bulgar Başbakanı bunu iç işlerine müdahale sayıyor
Londra 16 (AJL) — Bulgaristanda ’ bir kabine buhranı başgöstermlştlr. Seçimlere on gün kala dört Bakan, hükümetin İcraatının Sofya'daki Müttefik kontrol komisyonunda Amerikan temsilcisi bulunan Bernes'ln müdahalesine uygun olduğunu Başbakan Georgief ilin etmediği takdirde çekilmek tehdidinde bulunmuşlardır.
Amerikan temsilcisi Bernes, Başbakan Georgief'e bir nota göndererek derpiş edilen seçimlerin neticesinden şüphe ettiğini bildirmiş ve bu seçimlerin Amerlkanm Bulgarlstanla siyasi münasebetlerin tekrar kurulması İçin İlk şart olarak telâkki ettiği temsili bir demokrat hükümetin teşekkülünü
Türkiye - Amerika
Vaşıngton büyük elçisi Hüseyin Ragıp Baydur’ un radyoda konuşması
Washlngton büyük elçimiz Hüseyin Ragıp Baydur, dün Amerikanın Sesi radyosunda, dünya harbinin son bulması dolayıslle Amerikan milletine hitaben bir konuşma yapmıştır. Büyük elçi demiştir kİ:
« — Türkler «Eden bulur» derler. Kıtalar üzerinde pusular kurarak sulhsever milletlere saldıran korsan milletlerden biri daha cezasını buldu.
Dört sene evvel çalışkan ve sakin Amerikaya saldıran Japon militaristleri, şimdi onun önünde diz çökmüşler ve aman dilemişlerdir.
Amerika dört harb senesi İçinde büyük ordular ve muazzam bir harb sanayii meydana getirmiştir. Fakat bunlardan daha evvel Amerikanın zaferini sağlayan daha büyük bir kuvvet vardır: Bu Amerikanın dâvasında haklı olmasıdır. Haklı olmak ve ona İnanmak en büyük kuvvettir.
Bugün Türkler de Amerikalılarla tekleşerek dünyanın sulha kavuşmasını kutlamaktadırlar. Bu tarihi olaydan dolayı Türk milleti adına Amerikan milletini tebrik eder, bütün dünya İçin mesut bir sulh temenni ederim »
Amerika büyük elçiliğinde kabul resmî
Ankara 16 (A-A.1 — Amerika Birleşik devletleri maslahatgüzarı Mr. Packer, Japonyaya karşı kazanılan zafer münaşebetlle bugün saat 18,30 da Amerika büyük elçiliğinde bir kabul resmi tertlbetmlşllr.
Bu kabul resminde Başbakan Şükrü Saraçoğlu, Dışişleri Bakanı Haşan Saka ve diğer Bakanlar, Genelkurmay birinci ve İkinci baştanları. Dışişleri Bakanlığı erkânı İle diğer Bakanlıklar İleri gelenleri, Birleşmiş milletler mü-measiilerlle elçilikler erkânı ve Türk ve yabancı basın mensuplan reflkala-rlle bLrllkte hazır bulunmuşlardır.
Kabul resmi samimi bir neşe havası İçinde geç vakte kadar devam etmiştir.
temin edemiyeceği mütalâasında bulunmuştur.
Bulgar Başbakanı Georgief bu notayı Bulgarütanın iç İşlerine müdahale suretinde telâkki etmiştir. Başbakan demiştir kİ:
(— Çifçl partisi eski genel kâtibi DlmJtrof bayatını tehlikede sanarak Amerikan delegesinin yanma İltica ve bu sırada onun arkadaşı ve Çifçl partisi başkanı olan Petkov komünistlerle sıkı bir işbirliğine mâni olmak İçin seçimlerin tehirini partisi namına istemiş ve seçimler tehir olunmuştur.»
Başbakan, seçimlerin katiyen serbes olacağını temin eylemiştir.
Çin’de gerginlik
Komünist kuvvetler büyük şehirlere doğru ilerliyorlar
Çunging 16 (A.A.) — Merkezi hükümet ile, genel karargâhı Yunnan’da bulunan çin komünist kuvvetleri arasındaki gerginlik gün geçtikçe artmaktadır. Söylediğine göre, Çin komünist kuvvetleri, Shanghal, Nankln ve diğer mühim şehirlere doğru ilerlemektedir. çin hükümet makamları ise Japony&mn tesliminden sonra, Japonların bu şehirlerde bıraktıkları vasi silâh ve mühimmat stoklarının Çin komünistlerinin eline geçmesini sağlamak üzere bu şehirlere hava yolu İle kıtalar yollamak t&savvurunda-dır. Amerikan nakliye uçakları, Çin hükümet kuvvetlerinin başlıca noktalara yollanmasında kullanılmaktadır.
Londra 17 (R) — Çinde İhtilâl ciddi şekil almaktadır, şimdiden çarpışmalar başlamıştır
Çin Başbakanı Amerika'da
Londra 16 (R) — Evvelki gün Moa-kova'dan ayrılan Çin Başbakanı Boong bugün uçakla Vaşlngton'a gelmiştir. ______________
ünrra teşkilâtı ve Türkiye
Londra 16 (A.A.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor:
ünrra konseyi teşkilâtta yer almak Utiyen Birleşmiş Mllletlçr üyelerinin müsait karşılanması İçin bir karar kabul etmiştir.
Umumi İntiba şudur kİ. Türkiye de Unrta'ya İştirak etmek İstediği takdirde büyük bir memnunlukla kabul edilecektir.
ünrra yüksek memurlarının söylediğine göre, Türkiye teşkilâta üye olduğu takdirde, coğrafi vaziyeti vo sağlam mail durumu İtibarile, harap Avrupanm yardımına koşmakla Müttefikler nezdlnde durumunu sağlam-laştırablllr.
Ayni şahıslar, Türklyenln müstakbel dünya ticareti İçin hemen faydalı olacağını aöyMyorlar
M. CHURCHİLL’ÎN BİR NUTKU “AVRUPAYI, İKİYE AYIRAN DEMİRJ’ERDEJARDIR,, “Demokrasl'yi 1940 m karanlık giinlerin-öe olduğu gibi müdafaa etmeliyiz,,
M. Attlee de diyor ki: “Avrupa’da bir çok hükümetler halk seçimlerinden vücut bulmuş değildir. Her tarafla milletlerin arzusunun muzaffer olmasına yardım etmek niyetindeyiz,,
79 yaşında âşık!
Londra 16 (R) — M. Churchlll,
muhalefet lideri aıfatlle İlk nutkunu bugün Avam Kamarasında söylemiştir. M. Churchlll demiştir kl:
«Japonyaya karşı kazanılan kati zaferden dolayı hükümeti tebrik etmemiz lâzımdır. Potsdam konferansının ilk günlerinde Japon anavatanıma ve diğer harb sahnelerine çıkarmalar yap m ak palânlarını hazırlamıştık, Bunlar büyük kayıplara mnlolablllrdl. Şimdi bunun önüne geçilmiştir. Atom bombası tecrübeleri çok muvaffakiyetli netice vermiştir. Bunun sırrı muhafaza edilecektir.
Stalln, Almanya teslim olduktan 3 ay sonra Japonyaya karşı harbe gireceğini bana vadetmişti. Tamam 3 ay sonra harb Hân etmesi sözünü ne kadar büyük sadakatle yerine getirdiğine büyük bir misaldir.
İranın Sovyet kuvvetleri tarafından tahliyesi yakında başlayacaktır. Potsdam'da diğer bir çok meseleler memnuniyet verici bir şekilde halledilmiştir. Fakat hayale kapılmamalıyız. Halledllemlyen meieleler Dışişleri Bakanlan konseyine havale edilmiştir. Bu konseyin salâhiyetleri çok daha mahduttur. Orta ve doğu Avrupa meselelerinde galipler arasında mevcut ayrılıkları saklamak bir hata olur. Üç devletten hiç biri kendi görüş tarzını zorla kabul ettiremez. Mümkün olan yegâne şekil mutavassıt bir hal tarzıdır.
Halen Avrupayi İkiye bölmekte olan demirden perdenin arkasında bir facianın cereyan etmesi İmkânsız değildir. Demokrasi, şimdiye kadar eşine tesadüf edilmemiş bir İmtihan geçirmektedir. Biz, demokrasiyi. 1940 -104İ in karanlık günlerinde olduğu gibi müdafaa etmeliyiz.
Doğu Avrupada ve Balkanlarda vaziyetin ne merkezde olduğunu bilmek zorundayız. Polonyada, Çekoslovak-yada ve Yugoslavyada milyonlarca aile, babadan yahut evlâttan birini alıp götürmek üzere dişinden tırnağına kadar silâhlanmış bir polisin kapılarında görünüvereceğl endişesiyle
İbrahim ağa tramvay kazası
Vukuf ehli raporunu verdi.
Geçenlerde Haydarpaşa'da İbra-hlmağada vukua gelen ve yirmi beş kişinin yaralanmasını İntaç eden tramvay kaza» hakkında Kadıköy savcılığının tahkikatı dün yen! bir safhaya girmiştir. Kazadaki sebepleri ve âmilleri tesblt etmek üzere tâyin edilmiş bulunan vukuf ehli dün raporunu savcılığa vermiştir.
Kaoanın esbabı mucibcslnl uzup boylu izah eden bu raporda bilhassa şu noktalar, esaslı sebep olarak gösterilmektedir:
Hâdisenin vukua geldiği yerde binde 76 derecesinde bir meyli vardır. Hava yağışlı olduğu için tekerlek ve fren patinaj yapmıştır. Binde yetmiş altı derecelik meylin bitiminden evvel 25 metre nısıf kutrunda bir mün-hnni bulunmaktadır ve tramvay artan bir süratle bu münhanlye girmiştir. •
Vaka yerindeki bir makas yeni değiştirilmiş olup bu yenilikten mütevellit sarsıntı, fazla süratli arabanın devrilmesine sebep olabilir. Vatmanın yokuş başında fren yapması Icabederken vatman bunu yapmamış, araba fazla sürat iktisap ettikten ve yokuşun sonuna doğru müdahale ederek fren yapmışsa da o dakikada bu fren hükümsüz kalmıştır.
Savcılık, ehli vukufun bu raporuna İstinaden vatmanla beraber hâdisede suçlu görülebilecek diğer şahsiyetleri tesblt edecek ve yaratılar hakkında da kati raporlar alındıktan sonra hazırlık tahkikatı evrakını mahkemeye aevkedecektlr.
Baaın ve Yayın umum müdürü İstanbul'a geldi
Bitsin ve Yayın umum müdürü B. Nedim Veysel tikin bir kaç gün katmak üzere dün tayyare He Ankaradan şehrimize gelmiştir.
her* an daimi bir korku İçinde yaşamaktadır. Biz, dış siyasetimizde, devamlı olarak hürriyete doğru, tasavvur ettiğimiz hürriyete doğru yönelmeliyiz.
İşçi partisi icra komitesi başkanı Laskl, Yunanistan hakkındakl siyasetin tamamlle değişeceğini söylemiştir. Ben, Yunanistan hakkındakl siyaset hususunda genel olarak mutabık bulunduğumuzu zannediyordum. Dış siyaset hakkındakl beyanatın sorumlu Bakan tarafından Avam Kamarasında yapılması son derece şayanı tercih olurdu.
Laskl, İspanyada Franco'ya karşı şiddetli bir müdahale derpiş eder görünüyor. Koalisyon kabinesine dahil mesai arkadaşlarımla tamamiyle mutabık bulunmak suretUe yazmış oldu-muz mektubu okumuş olanlar bilirler kİ. benim İspanyada halen mevcut rejimin bir hayranı, veya taraftarı olduğumu söylemek bir iftira olur. İspanyada cebri bir müdahalede bulunmak ve vatandaş harbini tekrar canlandırmak bir hata olur.
M. Attlee’nin cevabı
Londra 16 (A.A.) — Avam Kamarasında M. ChurchiH’in nutkuna cevap veren Başbakan M, Attlee demiştir kİ: cChurchlll zaferin başlıca âmllle-rlndedndlr. Tarihte onun yeri müemmendir. Zafer cidden onun idaresi altında hazıdanan plânların neticesidir.
Laskl’nln herhangi bir şahıs gibi ferdi harekete ve mütlâasını beyan etmeğe hakkı vardır. Ancak, hükümetin siyaseti Bakanlar tarafından çizilir.
Avrupada bir çok hükümetler vardır kİ halk seçimlerinden vücut bulmuş sağlam esaslara dayanmıyorlar. Her tarafta milletlerin arzusunun muzaffer olmasına yardım etmek niyetindeyiz. Serbes seçimlere dayanan ve harap olan Avrupa kıtasının İmarına İştirak edecek demokrat hükümetlerin kurulmasını temenni ediyoruz.
Harb sonu döneminin güçlükleri zafer neşesine engel oluyor
(Baş tarafı 1 inci salıifede) artık herkesin yerli yerine çekilmemesi, şu bu memleketi İşgal altında tutması için hiç bir sebep veya bahane kalmıyor. Bunun İçindir ki M. Truman, har. bin bittiğini ilân eden ilk nut. kunda — yani evvelki gün — şu noktayı belirtmekte acele ediyor: «Bugün, serbes hükümetler kurmak hususundaki hakikî vazifemize başlıyablleceğtmlz gündür.»
Harb biten İş olmasına, harbi çoktan bitirmiş, harb sahası olmaktan çoktan çıkmış memleketler bulunmasına rağmen Av. rupada serbes hükümet çok azdır M, Trumanın, harb bittiği gün, İlk düşüncesinin bu meseleye doğrulması herhalde sebepsiz değildir,
Avrupadaıkl İşgal sahalarının yarattığı torluklara bir de Çin katıldı. Japonya teslim öldüğü halde Sovyet orduları İlk hızla, nnı durduramadılar, hâlâ yürüyorlar ve boyuna yürüyeceğe benziyorlar
Harbin bitmesinden sevinen dünya, sulhun doğuracağı İç ve dış meseleler yüzünden pek coşamadı. Fakat kötümser olmak şart değildir. Bu kadar uzun sürmüş, bu derece yıkıcı ve öl-dürücil olmuş bir harbin bütün dünya milletleri için derece de. rece yaratacağı sosyal ve ekonomik zorluklar dışında, bilhassa bu zorlukları gözönünde tu. tarak ve İşbirliği ihtiyacını daha fazla duyarak büyük devletlerin "daha akıllı davranmaları, em-periyalist emellerden vazgeçmeleri ve sulhun umulduğundan kolay ve çabuk gerçekleşmesi mümkündür Amerika ve îngll. tere altı yıllık harbin bosa gitmesine boyun eğeceğe hiç ben. zemiyorlar.
Necnıeddiıı Sadak
Mareşal Vasi-ievski’nin tebliği
14 yaşındaki sevgili yüzünden aklını kaybetti
İneboluda garlb bir aşK hâdisesi olmuştur. 79 yaşında Kadri adında bir ihtiyar komşusunun 14 yaşındaki kıza Ayşe'ye âşık olmuş, günden güne alevlenen Kadri nihayet bir gün bu kızı kaçırmağa muvaffak olmuştur. Fakat yapılan aramada kız, ihtiyarın evinde bulunarak. Ailesine teslim edilmiştir.
Aradan bir kaç giin. geçince Ayşe tekrar kaybolmuş aranmış, yine İhtiyarın evinde bulunmuştur. Yapılan muayenesinde Ayşenln bâklre olduğu anlaşılmış, tekrar ailesine teslim edilmiştir. Kadri bundan sonra kızı kaçırmak için bir kaç teşebbüs daha yapmışsa da muvaffak olamamış ve bu muvaffakıyetslzlikler onun çıldırmasına sebep olmuştur.
Genç kızın Aşığı İhtiyar Kadri, dün Jandarma nezaretinde şehrimiz akıl hastanesine getirilmiştir.
Toprak Ofisi teşkilâtı kuvvetlendiriliyor
Toprak mahsulleri ofisi teşkilâtı ıslah edilmekte ve kuvvetiendlrll-mektedlr. Bu cümleden olarak ofis umum müdürlüğü büro dahilinde birçok bölge şeflikleri kurmaktadır. Her bölge şefliği çevresinde 4 - 5 vilâyet bulunacaktır. Şeflikler, kendi çevrelerinde ofisin hububat tahsili mubayaası, muhafaza ve sarfiyatı lş-lerlle İlgileneceklerdir.
Ayrıca ofis bu yıl, yeni rekolteyi çlfçller almıyarak devlet hissesi miktarını tesblt ettikten ve yapacağı mübayaaların bedelini ödedikten sonra hububatı müstahsilin elinde bırakacaktır. Bu suretle ofis depo darlığından da kurtulmuş olacaktır.
Çlfçlnin elinde kalacak hububat, lüzum hasıl oldukça peyderpey alınacaktır.
Kaynar suyu karısının başından aşağı dökmüş!
Fatihte oturan Sablre adında bir kadının kocası Mehmet, ka. nsma, su kaynatmasını söylemiş, kadın bu İşi gördükten son. ra Mehmet, hiç bir lâkırdı söylemen kaynar su kabını yakalıyarak kadının başından aşağı döküvermiştir. Sabi re, ıstıraplar ara sanda polise başvurmuş, yanıklan ehemmiyetli görüldüğünden der_ hal Guıaba hastanesine yatırılmıştır. Mehmet hakkında kanu. nî takibat yapılmaktadır.
Bakanlar kurulu dün toplandı
Ankara 16 (A.A.) — Bakanlar kurulu bugün saat 15,30 da Baş. bakanlıkta haftalık toplantısını yapmıştır.
Millî Eğitim Bakanı İzmit’te
İzmit 16 (Akşam) — Milli Eğitim Bakanı B. Haşan - Alı Yücel bugün Arlfiye köy enstitüsünü, Değlrmcn-dere ile Kandıra'da yapılan ve yapılmakta olan İlk okulları gördükten sonra şehrimize gelmiş ve burada yapılacak lisenin yerin! kararlaştırmıştır.
Gece belediye bahçesinde verilen ziyafette belediye reisi ile Bakan aTasmda nutuklar söylenmiştir.
Pazartesi gününe kadar teslim olmaları Japonlara bildirildi
Paris 17 (R.) — Moskova radyosunun hsrber verdiğine göre Sovyet kuvvetleri komutanı mareşal Vasile vskl Mançuri'nin Kuantung vilâyetindeki Japon kuvvetleri komutanına bir ültimatom vermiştir. Ültimatomda ağustosun yirminci pazartesi günü öğle vaktine kadar silâhlarını teslim ötmesi bildirilmektedir
Londra 17 (R.) — Mançuri'dekl
Sovyet kuvvetleri baş komutanı radyo vasıtasile Japon kumandanı İle temas etmiş ve pazartesi gününe kadar teslim olmalarını bildirmiştir. Teslim başlayınca İleri hareketf durdurulacaktır.
Paris’te bir Amerikan LL sulh âbidesi dikilecek O Paris 17 (Owi) — Eski Başba-Û-kan M. Herriot ile tanınmış bazi^N Fransız şahsiyetlerinin teşebbü-'fc sile dün Paris’te, Birleşik Ame. rikanın şerefine büyük bir sulh Ç âbidesi inşası için iane toplan-.2 mağa başlanmıştır. P
Nahas paşanın kirala > bir muhtırası (D
Kahire 18 (A.A.) — Nahas paşa kirala bir muhtıra göndererek örfi idarenin ve askerî makam. >% lar tarafından emirnameler çı--O karılması sisteminin kaldırılma."O smı istemiştir. Muhtırada, mil- (D leı ı hakiki ■mümessillerini seç- Qj mek üzere yeni seçimlerin yapıl. (D ması da ileri sürülmektedir. Baş-j> * bakan Nokrachy paşa örfi idare,'*-' nin ve askeri emirnameler sisteminin derhal kaldırılacağım bildirmiştir
Amerika’da benzin tahdidi kaldırıldı
Neuyork 16 (A.A.) — Ameri, ka’da benzin tahdidi kaldırılmıştır. Bütün gazeteler büyük baş. lıklaria bu haberi yayınlamaktadırlar. Benzin tahdidinin kaldırılması, harbden evvel çoğunlu. ğun otomobil kullandığı New-yorklular arasında sulhun en emin alâmetlerinden biri sayıl, maktadır.
Suriye basını Suriyenin tahliyesini istiyor
Şam 17 (A.A.) — Suriye basını bugün, harbin bitmesinin, Müttefik kuvvetler tarafından Suriyenin tahliyesini hızlandıracağı ve askerî sebeplerle işgal edilmiş olan uçak meydanlarının Suriye makamlarına teslim olu. nacağı ümidini izhar etmektedir.
Sovyetler - Polonya hududu
Londra 17 (R) — Moskova’da bildirildiğine göre Sovyetler Bir-İlgi ile Polonya arasında bir hudut tahdidi mukavelesi İmza edilmiştir._________
Bir ev çöktü
Haliç Fenerinde AH Tekin sokağında 4 No. lı ahşap bir ev, dün gece ansızın çökmüş, İyi bir tesadüf eseri olarak evdekiler mİ. satirlikte bulunduğundan insanca zayiat olmamıştır.
İki yaralama vakası
Dün gece şehirde iki yarala, ma vakası olmuştur:
Kadıköyde Mısırlıoğlunda oturan manav Mustafa ile, Fethi Deniz bir kadın rekabeti yüzünden kavga etmişler, Fethi Mus. tafayı bıçakla ehemmiyetli surette yaralamış, yaralı Nümün? hastanesine kaldınlmşıtır.
Samatyada oturan Lûtfi İle Galatada oturan Hamlt de arala, nndakl alacak meselesinden kavga etmişler, her ikisi de birbirlerini bıçakla muhtelif yerlerinden yaralamışlardır. Yaralı, lar hastaneye kaldırılmış, kanuni takibata girişilmiştir.
* İstanbul vali muavini B. Raıl Tek'ln Gaziantep valiliğine tâyini hakkındakl İçişleri Bakanlığı emri bu sabah vilâyete gelmiştir. B. Ralf Tek'e yeni vazifesinde başarılar temenni ederiz,
★ Karagümrükte Hatice Sultan mahallesinde oturan komisyoncu Mustafanm oğlu Burhan ile kızı Şükran dün akşam kalaysız bir tencerede pişLrilen ye. inekten yiyerek zehirlenmişler ve tedavi edilmek üzere Guraba hastanesine kaldırılmıştır.
Toprak umum müdür muavinliği
Ankara 17 (Telefonla) — Tarım Bakanlığı birinci sınıf müfettişlerinden B. İbrahim Sorgut, Toprak umum müdürlüğü mua. vlnliğlne tâyin edilmiştir.
16/8/1945 flatlerl
Londra üzerine 1 sterlin 5.20
Nevyork üzerine 100 dolar 129.—
Cenevre 100 tsviçre Fr 30.3255
Madrid üzerine 100 pereta 12.84
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
ESHAM VE TAHVİLAT
% 6 faizli ikramiyeler:
1933 Ergani 24.50
1938 lkramlyell 2180
Milli Müdafaa 22.-
Demiryolu lkramlyell 98.50
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum ı 20.20
Sivas - Erzurum 2-7 20.70
1941 Demiryolu I 20.30
1941 Demiryolu II 30.10
1941 Demiryolu in 19-50
Milli Müdafaa 1 20-40
Milli Müdafaa H 19.70
MltU Müdafaa m 13.82
Anadolu Demiryolu Gvupu:
Tahviller 1-2 8450
Hisse senetleri % 60 35—
Mümessil senet 48-75
Hisse senetleri:
Merkez Bankası
BORSA DIŞINDA ALTIN FİATLERİ
Gulden 33.85
Reşadiye 35.75
İngiliz 41 90
Külçe (Bir gramı) 5.28
17 Ağustos 1945
AKŞAM
Bahlfe fl
AKŞAMDAN AKŞAMA
Mehdi Resul gökten indi
Halkın itikadı tahakkuk etti:
— Şu olacak, bu olacak; ta. man kısalacak; dünyanın bir ucunda konuşulan öbiir ucunda duyulacak; Hallnc-ı Man* sur dünyayı pamuk gibi dağıtacak Nihayet Mehdi gökten inip dünyayı uzun bir devir süt liman edecek,,
Mahmut Baler. atom bombasına iyi bir isim bulmuş:
— Mehdi! .diyor.
Hakikaten de!„ Gökten İner inmez, Hallac-ı Mensur ' çekildi gitti.,, Beş milyonluk bir Japon ordusu, Japon inadına rağmen secdeye kapanan Japon balkının «Eyvah! Vazifelerimizi tamamlı-yamadık.'v diye göz yaşlan dökmelerine rağmen, teslim oluyor.
Şimdi ancak ortada bir münakaşa:
— Acaba harlı kalkacak mı?
Halk efsanesine nazaran kalkması lâzım Mantığa nazaran da öyle:
Her silâhın bir kullanılma yeri vardır. Meselâ odanın içinde kavga edenler, yumruk, hançer, haydi haydi tabanca kullanırlar. Mtt-ralyöz odada kullanılamaz. Sokak muharebesine tutuşanlar, mitralyöz kullanırlar; fakat kar. şı binadaki çete efradına VI fişekleri atılamaz
Tıpkı onun gibi: Atom bomba, sı için de bu dünyanın hacmi küçüktür. Durun hele! Ay ve yıldızlar keşfedilsin! O zaman, kimi, miz Dübbii Ekberie. kimimiz Düb-bü Esgaria geçerek, kehkeşanlar üzerinden biriblrimize savururuz atom bombalarım. Bu silâh öyle bir saha ister...
Gerçi şair Mehmet Akif şöyle diyor:
Geçmişten adam hisse kaparmış, ne masal şey!
Beş bin senelik tassa yarım hisse mİ verdi?
Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç İbret alınsaydı tekerrür mü ederdi?
Çoğumuz, bunu, şair gibi bir ahlâk faktörü sayıyoruz: Hisse kapmak! İbret almak! İlh...
Fakat, ibret meselesi değildir. Teknik meselesidir: Bir odanın İçinde kavga ettiğiniz adama top kullanamamak meselesidir
Mehdi Resul dünyaya mübarek ayağını basmıştır
(Vâ. - Nû)
Yoksol ve kimsesiz çocuklara yardım
İlk öğretim çağında bulunup da İlkokullara devam eden yoksul ve kimsesiz çocuklara geçen ders yılında hayli yardım edilmiştir Muhtelif hayır teşekkülleriyle birlikte Parti himaye yurdunun yardım etttg! kimsesiz çocuklara kitap, defter, kalem gibi öğretim levazımı verildiği gibi ayakkabı, elbise İhtiyaçları da kısmen temin edilmiştir. Bu yıl bu yardımın orta öğretim müesseslerinde oküyan kimsesiz ve yoksul öğrencilere de teşmili düşünülmektedir. 12 den 18 yaşııyı. kadar olan bu durumdaki çocuklara yardım İşiyle ilgililer meşgul olmağa başlamışlardır.
Zeytinyağı
Yakında bir karar verileceği söyleniyor
Zeytinyağı ve nebati yağların satışları hakkında Ticaret Bakanlığından henüz bir karar çıkmadığından birçok yağhane henüz imal hazırlıklarına başlamamışlardır. Satışlara, geçen sene tcsblt edilen flatlere itiraz edenler zeytinlerini yağhanelere göndermeğe niyetli görünmüyorlar.
Bir müstahsil bu hususta şunları söylemiştir:
■— Ticaret Bakanlığı, zeytinyağını muayyen bir flat üzerinden serbesçe sattırmadığı takdirde herkes bin bir kaçamaklı yola saparak müstehlike ağız tadı İle yağ yedlrmlyecek ve zeytinlerini yağ yapmıyacaktır. Bakanlık kararının gecikmesi de zararlı olacaktır. Ne yapacağımızı bilelim kİ ona göre hareketimizi tanzim ede--llm.»
Ankaradan sızan haberlere göre Ticaret Bakanı, İzm1 havalisinde tetkiklerde buluduğu sırada zeytinyağı durumunu da lncellyecek ve Bakan Ankaraka döndükten sonra son karara varılacaktır
Tüıklyenln herha ngl bir yerinden
İKRAMİYELİ AİLE CÜZDANI
almak istiyenler
Ağustos son una kadar
Posta veya bankalar vasıtasile 100 liradan aşağı olmamak üzere bir havale yaparlarsa, gelecek yılın E V kurasına iştirak hakkını kazamı’) ar,
YAPI ve KREDİ BANKASI A. $.
Bugün AR SİNEMASINDA
Ve Selâm Dostlarım ' RENKLİ WALT DISNEY
Seanslar: 2,30.4,35 6,45 . »JSm
RADYO
Büyük bir kayıp
Kıymetli edil) Mahmııd Yesari diin vefat etti
Kıymetli edlb Mahmut Yesarl'nin dün tedavi edilmekte olduğu Yakacık sanatoryumunda vefat ettiğini teessürle haber aldık. Mahmut esarl 1895 de doğmuş, 25 seneden beri yüze yakın roman ve piyes yazmıştı. Ayni zamanda makaleler, hikâyeler de neş-retmlştl. Hayattan alınmış eserlerindeki bütün tipler tamamen yerlidir. Piyesleri de bugünkü kayatı canlandırmaktadır.
Mahmut Yesari temiz kalbll, kalender meşreb bir insandı. Ölümü edebiyat ilemlmlz İçin büyük bir kayıptır. Cenazesi bugün Kadıköy (in de Os-manağa çinilinden kaldırılarak Çam-lıca'da Çakaldağ'da Yesari zadeler makbereslne defnedilecektir. Ailesi erkânına başsağlığı diteriz.
Dişbudak araba başlığı satışı
Devlet orman işletmesi Adapazarı müdürlüğünden:
1 — İşletmemize bağlı çiftlik ara deposunda mevcut «462» adede denk «82.501» metreküp dişbudak araba başlığı açüc arttırma Ue satışa çıkarılmıştır.
2 — Beher metreküpü «60» liradır.
3 — İlk teminat % 7,5 hesabiyle 371 lira 25 kuruştur.
4 — Arttırma günü 22. 8. 1945 çarşanba saat 15 de,
5 — Şartnameler Orman umum müdürlüğünde, İstanbul, İzmit, Düzce, Eskişehir, Turgutlu İşletme müdürlüklerinde ve Hendek Çamdağı orman bölge şefliğinde ve Adapazarı İşletme merkezinde görülebilir
«10755»
Satılan mallar
Krş
100
Lira
11911
Kış
13
Pide fiatı
Dün iki dükkânda tecrübe edildi
9555 Kental meşe odunu satışı
Devlet orman işletmesi Vize müdürlüğünden:
1 _ İşletmemize bağlı Midye bölgesinin Midye İskelesinde 4555 ve Sazlı Dere İskelesinde 5000 kental kİ ceman 9555 kental meşe odunu açık arttırma suretlle satışa çıkarılmıştır.
2 — Odunların beher kentalinin muhammen bedeli İki liradır,
3 — Açık arttırma 22/8/945 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 te Vize Devlet Orman İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
4 —Muvakkat teminat (1433) lira (25) kuruştur.
5 — Bu İşe ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, KIrklareli, Keşan ve Vize İşletme M üdürlüğünde Midye Bölge Şefliği Ue Çerkesköy orman kâtipliğinde görül eblllr.
8 — İsteklilerin şartnamede yazılı vesaik ve teminatları Ue belli günde Vize İşletme müdürlüğüne müracaatları. , (10950)
84
»
>
»
»
>
>
>
metresi
ANKARA RADYOSU
18 Salon orkestrası, 18.43 Dans müziği (PL), 19 Haberler. 19-20 Geçmişte bugün, 19.23 Şarta ve türküler,
19.45 İktisat saati, 20 Keman soloları (Pl.). 20.15 Radyo gazetesi, 20.45 Temsil, 21.30 Serbes saat, 21.45 Tarihi Türk musikisi, 22.15 Haftanın spor hareketleri, 22.30 Dans müziği (Fİ.).
22.45 Haberler.
Yarın sabahki program
7.30 Hafif m ürik (Pl.), 7.43 Haberler, 3 Çeşitli müzik (Pl.), 12.30 Salon orkestrası. 12.45 Haberler, 13 Orkestranın devamı, 13.30 Karışık şarkılar, 14 Marş ve uvertürler (Pl.)
Sarıyer dispanseri menfaatine .
18 ağustos cumartesi akşamı İçin tertlbedilen balo saat 22 den itibaren Tarabyada Stlmerpalasta verilecektir.
Cennetten bir parça
Yıldız parkı tepesindeki, temiz hava almağa, BoğaziçlnLn güzel manzarası karşısında, çay İçmeğe veya öğle ve akşam yemeklerinizi yemeğe geliniz.
Servis, Markirin ananevi kusursuz servisidir. Cumartesi ve POZM. matinelerde, müzik ve dana
Belediye Ekmek bürou mensuplarl-le müfettiş ve murakıpları dün pide fiatlerlnln tesbltl için İki fırında tecrübe yapmışlardır.
Tecrübe İçin getirilen un çuvallarının hem veznen noksan olduğu, hem de unların kalitelerinin bozuk olduğu görülmüştür. Kalite boalukluğu tahlil edilmeden gözle tesblt edllemlyeceğl İçin, numune alınmış, vezin noksanlığı İçin de zabıt varakam tanzim edilmiştir.
Bundan başka bozukluğundan şüphe edilen muhtelif yiyecek maddele-rlle ekmek ve un nömunelerl belediye Jdmhanesinde tahlil edilirken, işe lüzumu derecesinde önem verilmediği ve bütün raporların müspet bir şekilde gönderildiği dikkati çekmiştir. Belediye reis muavinliği Klmyoîıanenln durumunu tetkik etmeğe başlamıştır.
Tesbit edilen pide flatleri şöyledlr: 300 gramlık francala unundan yapılan pidelerle ekmek unundan yapılan 900 gramlık pideler 30 kuruşa karne İle satılacaktır.
Satışa çıkarılan ithal malları
Bultanhamam Konya handa Yenen umum ticarete kösele makine akşamı, Gal. Haraççı sokak No. 10 da VltaU Benbasata san kalem ucu İst. Mehmet Ali paşa handa Zeki Sabah a kalay, Balıkpazar Maksudlye handa Trak T. A. ş. ne kaplama, Merkez postanesi karşısında Şafak ticarethanesine bisiklet İç ve dış lâstiği, İst. Sabrısefa handa Azra Şuveykaya tana Gal. Kûramustafapaşa Ponzo Stavropuloya boyalı vernik ve süjyen boya, İst. Taş handa Ticaret T.A.Ş. ne mürdesenk, İst. Balkapan handa Ra-fael Behar'a çelik kalem ucu, 81rkecl Ada handa Şark Merkez ecza deposuna muhtelif tıbbi ecza, Gal. Man-haym handa Dora Gabay'a tutkal, Gal. Tünel cad. Mates Teknln malze mesine aspestos levha, İst. Rıdvan handa Şark Diş deposuna dişçi malzemesi, İst. Kısmet handa Samadlt sanayi maddelerine Nethylcyclohexa-none, Tahtakale cad. 47 de İhsan Ne-bloğluna anilin boya, Tahtakale cad. 39 da N. ve A. Gülzari kardeşlere sar-g»bk kâğıt, Gal, Aslan handa Süleyman T' oman’a sargılık kâğıt, Oal. Kara köy Palasta K. Parusyadlsle silgi bezi, İst. Çamur İskelesi İstanbul Dokumacılık Llmlted'e yün ipliği, Gal. Fermeneciler No: 141 de Yorgl Hırlstldls maden! toz boya,
—e Takvim •—
Ramazan 9 — Hızar 104 imsak Güne» öğle İkindi Ak Yatsa E. 8.12 10.05 3.12 9.01 12.00 1.41 V. 4.18 5.12 13.19 17.07 20.00 21.48
Demir el arabası
Bayındırlık Bakanlığı İst. malzeme grup amirliğinden:
Bir milimlik saçtan yapılmış (20) adet yeri! demir el arabası açık eksiltme İle satın alınacaktır.
Muhammen bedel (1200) Hradır.
Eksiltmesi 6/9/945 çarşamba günü saat 15 de Galatada Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanında gurup Amirliği eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin (90) liralık geçici teminat makbuzu ile 945 yılı ticaret odası vesikalarını yanlarına alarak muayyen gün ve saatte komisyona gelmeleri.
Şartlaşılası gurup Amirliği kaleminde görülecektir. (10876)
Türk hava kurumu İstanbul vilâyet şubesindeır
Mahalli Sokağı Parsel No: Mesahası Muhammen bedeli
Balaban ağa Kurultay 2 118 M2 5800 lira
> > Harik zedeler 7 580 » 43500 >
> » Harlkzedeler 11 86 » 0450 »
» > > 12 84 6300 »
> > » 13 80 > 6450 »
Kurum tasarrufunda ve lâleli apartmanları civarında bulunan yukarı da mevkii, miktarı ve muhammen bedeli yazılan beş kıta arsa açık arttırma Ue satışa çıkarılmıştır. 27. 8. 945 pazartesi günü saat 15 de arttırma yapılacaktır, İstektiler arsaları mahallen görmek İçin apartmanlardaki İdare memurluğuna ve şeraiti anlamak için her gün Ye arttırmaya girmek İçin de belli gün ve saatte muhammen bedelin yüzde yedi buçuk nispetinde teminatları Ue birlikte yeni postane caddesinde 47 numaralı şube binasında satın alma komisyonuna müracaatları. (10857)
Tekel U. Müdürlüğü ilânları

1 — Karaağaç Barut Deposu yangın söndürme ve temiz su tesisatı İş! açık eksiltme usullyle yaptırılacaktır.
2 — Muhammen bedel (4880.60) Hra olup muvakkat teminatı (360.06) liradır.
3 — Eksiltme 28/8/045 salı günü saat 10,30 da Kabataşta Genel Müdürlük Levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin bundan evvel asgari 4000 liralık bu gibi İşleri muvaffakiyetle yapmış olduklarına dair gösterecekleri vesaikle eksiltme gününden 3 gün evveline kadar Genel Müdürlük İnşaat şubesinden ehliyet vesikası almış olmaları lâzımdır.
8 — Şartlaşma her gün adı geçen şubede görülebilir.
8 — İsteklilerin belirli gün ve aatte güvenme paralarıyla birlikte mezkûr komisyona müracaatları ll&n olunur. (10708)

1 — Şişe ambalâjında kullanılmak üzere 10 milyon adet çavdar sapı kılıf pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 21/8/945 tarihine rastlayan salı günü saat 11,30 da Kabataşta Genel Müdürlük Levazım şubesindeki Alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartlaşma parasız olarak her gün sözü geçen şubeden alınabilir.
4 — İsteklilerin pazarlık İçin tayin edilen gün ve saatte % 7,5 güvenme paralarlyie birlikte adı geçen komisyona gelmeleri Uân olunur.
5 — İdare kısmen veya tamamen-ihalede serbesttir. (10903)
Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları mües-sesesi Bakırköy bez fabrikası müdürlüğünden:
1 — Ereğli fabrikamıza alt tahminen 25 ton kadar pnmuk deşesi açık arttırma suretlle satılacaktır.
1 — Açık arttırma 24.8.945 cuma günü saat 14 te yapılacaktır.
3 — Şartname Fabrika Ticaret şefliğinden alınabilir.
4 — Fabrika İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (11048)
Erzurum hudut hatlarında öğretmenlere yapılacak tenzilât hakkında:
D, Demiryolları genel müdürlüğünden,
Gonel öğretim dereceleri İçinde bulunan okulların öğretmenlerine Erzurum _ hudut hatlarında da tenzilât yapılmıştır Bu tenzilâta 20, 8, 1945 de başlanacaktır. Fazla bilgi İstasyonlardan istenebilir^ (10993)
150 mm. en
120
100
85
80
50
Rufolt «tek katlı beher topu Şap «Macar malı» kilosu Borlum Sülfür kilosu
Klorat dö potas «100 kiloluk fıçılarda Alman malı. Fıçısı Süifad dö zenk kilosu
Sülfad dö fer «kara boya çek malı» kilosu Toprak boya mavi «Alman malı» kilosu Toprak boya yeşil «Alman malı» kilosu Badana boyası siyah «Alman malı» kilosu Badana boyası pembe «Alman malı» kilosu Çlvit «ütra marln, Macar malı» küûSU Bizmut karbonat «Ingiliz malı» kilosu
» Subnltrat «İngiliz malı» kilosu
» Subgalat «İngiliz malı» kilosu
> Salisilat «İngiliz malı» kilosu
Matara İçin halka kilosu
Askı çengeli «matara için madenden» kilosu Çuvaldız «İzmir depo teslimi» 1000 adedi
■Krş 3801 3104 2617 2262 2143 1236 2189
82
66 12000
25
30
118
121
91
125
120
1513
46
84
45
49
55
05 oo
08
11
47
45
80
Korniş çivisi, vida, fırtına çengeli «69 sandık» parti olarak 12699 Sandık askısı «İzmir depo teslimi» 1035 Kg. parti 'olarak 2135
tkl ağızlı demir testere «İsveç malı» 300X25X0.80 mm. düzinesi 384 tkl ağızlı demir testere «Gobe marka 300X25X0.85 80 mm. > 287
Alemlnyum perçin çivisi parti olarak 2449
Baltalı kazma adedi î25
Kürek «muhtelif numara, ağırlık ve şekillerde»
ÇeHç
Varyoz «servisten malûmat alınabilir Balta
Creatied by free version of 2PDF
Kış. St,
191 58
182 44 182 44
______,________________________ 182 44
Adres: Ticaret ofis! umum müdârlük yeni Valde han Bahçekapı • İstanbul. Telefon: 24236: Telgraf: Tarfo (10818)
Parlak çelik halat İsveç malı 24.5 nun. Parlak çelik halat İsveç malı 32. »
Parlak çelik halat İsveç malı 35 > Parlak çelik halat İsveç malı 30 »
Bayandırlık Bakanlığından:
İnebolu ve Amasradaki mendireklerin tamir işleri kapalı zarf usu-111e ayrı ayrı eksiltmeye konulmuştur
1 — İnebolu mendireğinin tamirine alt eksiltme 27/8/945 tarihin» rastlayan pazartesi günü saat on altıda,
2 — Amasra mendireğinin tamirine alt eksiltme 31/8/945 tarihine rastlayan cuma günü saat on altıda Bakanlığımız Demiryollar ve Limanlar İnşaat Dairesindeki Eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
3 — İnebolu mendireği tamiratının tahmin edilen onarma bedeli 130.000 ve geçici teminatı 7750 Uradır.
4 — Amasra mendireği tamiratının tahmin edilen onarma bedel 70.000 ve geçici teminatı 4750 Uradır
5 — Sözleşme projesi Bayındırlık, Eksiltme, Fenni ve özel şartlaşmalar, flat birimleri cetveU İle onarım plân ve kesinlerinden İbaret bir takım eksiltme evrakının İneboluya alt olanı 650, Amasraya alt olanı da 350 kuruş karşılığında Demiryollar inşaat Başkanlığından alınabilir.
8 — Bu eksiltmelerden İnebolu mendireği eksiltmesine girmek İsteyenlerin en az yetmiş beş bin liralık ve Amasra mendireği eksiltmesin® girmek isteyenlerin en az yirmi be§ bin liralık sınai İmalât yaptıklarını gösterir o İşler! yaptıran da»re ve müesseseler den verilmiş bir veslka-göstcrmclerl şarttır.
’ 7 — Bu eksiltmelere girmek İsteyenler, eksiltmelerin yapılacağı günden en az üç gün evvel bir dilekçi» İle Bakanlığımıza baş vuracaklar v® altıncı maddede yazılı vesikalarla akçalı, teknik ve sair vasıflarını belirten vesikalarını da dilekçelerine bağlıyarak girmek istedikleri eksiltme için ehliyet vesikası İsteyeceklerdir. Üç gün önceden verilmemiş dilekçeler hakkında bir İşlem yapılmıyacaktır.
8 _ İstekliler, teklif zarflarını 2490 sayılı kanunun ve eksiltme şartlaşmasının tarif ettiği biçimde hazırlayarak ve ehliyet vesikaları Ue sözü geçen kanun re şartlaşmada belirtilen vesikaları da içine koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar alındı karşılığında Eksiltme Komisyonu Başkanlığına vermiş olacaklardır. (19615)
İstanbul Belediyesinden:
ölçü Ve Ayar Teşkilâtı 50 Hra maaşlı Şeflik kadrosu açıktır:
Yüksek okul mekunlarından askerUğlnl yapmış ve 35 yaşını bitirmemiş olanların 3X4 eb’adında 4 adet fotoğraf, şahadetname, terhis tezkeresi ve nüfus hüviyet cüzdanlarlle Vali ve Belediye Rrisllğlne yazılı birer dilekçe Ue Zat İşleri Müdürlüğüne 25/8/1945 cumartesi gününe kadar müracaat ederek buradan alınacak bir vesika Ue İstanbul Mıntıka Ticaret Müdürlüğü Ayar baçkontrolörlüğünde 10 günlük bir kursu müteakip yapılacak müsabaka İmtihanına girmeleri İlân olunur. (10B31)
Bahrfe 4
17 Ağustos 1045

Glüten Ekmeği Hakkında
İmal v« tevzii müessescmlzln kontrolü altında bulunan Glüten ekmeği ve gevreğinin Ticaret Bakanlığının emirleri!» bundan böyle kamesla olarak serbestçe her «csannde satümakta olduğu sayın halka bildirilir.
Türkly» Eczacıları Deposu Anonim şirketi
■— MARANGOZLARA:--------------------.
İki bıçkısı bulunan atölyemizde, bütün malzemesi tarafımıza alt, I I İşçilik ücreti parça başına ödenmek üzere nümuneslne göre on bin I I adet beşik tipi sandık yaptırılacaktır, isteklilerin Yeni Hâl 65/70 No. dal
Birkaç Bahçe kuyusu açtırılacaktır Taliplerin Galata Voyvoda caddesinde Danüb sigorta Hanında 10 numaraya müracaatları.
Yarın akşam
Yatılı Ebe öğrenci yurduna kabul şartları
İstanbul yatılı ebe öğrenci yurduna girmek İstlyenlerln kabul şartları şunlardır:
1 — Yaşı 18 den aşağı 30 dan yukarı olmıyacak; orta okuldan pek !yl ve İyi derecede mezun olacak; gerek tahsilini, gerek ileride mecburi hizmetini yapmağa engel bir hastalığı, veya ftrizasi bulunmıyaçaktır.
2 — isteklilerin, dilekçelerini, aşağıdaki vesikaları İle birlikte 15 eylül 1945 tarihine kadar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına göndermeleri lâzımdır.
3 — Dilekçe İle gönderilecek vesikalar:
A) Nüfus hüviyet cüzdanının tasdikli sureti,
B) Mezun bulunduğu okul diplomasının aslı (İmtihanlarını verdikleri halde diplomalarını henüz ellerine alamamış olanlar, orta okul müdürlüğünün dJploma derecesin! gösteren fotoğraflı ve resmi mühürlü bir vesikasını göndereceklerdir.)
C) İyi hal sahibi ve hiç evlenmemiş olduğunu gösteren, mahalli hükümetçe tasdik edilmiş İlmühaber,
D) üç tane vesika fotoğrafı,
E) Aşağıda yazılı hastanelerden alınmış ve basılmış örneğine uygun, üstünde tasdikli fotoğrafı bulunan bir sıhhat raporu (bu rapor hastane baş tabiplikleri tarafından zarflanarak mühürlenecektir.)
Muayene yapılacak hastaneler: Ankara, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Haydarpaşa Nümune hastaneleri, İstanbul çocuk hastanesi, İzmir, Bursa, Konya, Adana, Samsun, Balıkesir. Aydın memleket hastaneleridir. İsteklilerin hastanenin bulunduğu ferlerdeki Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüklerine bizzat müracaat etmeleri lâzımdır.
F) örneği aşağıda gösterilen Noterlikçe tasdik edilmiş bir teahhüt senedi örneği.
Yiyecek Maddeleri Alınacak
D. D. Yollan Meslek Okulu satınalma komisyonu başkanlığından:
Fi ati Muhammen bedeli L. Kr, L. Kr.
Gurup
Cinsi
Miktarı
3
4
1
3
Ekmek 900 gram 32400 adet 30 9720 00
Koyun eti 7000 Kg. 1 90 13300 00
Sığır eti 4000 > 1 30 5200 00
18500 00
Beyaz peynir 150Ö > a 00 3000 00
Yoğurt 600 » 75 450 00
3460 00
Mercimek 600 ■ 65 300 00
Tuz 1000 » 16 160 00
Çay 18 » ıs 00 288 00
Yeşil sabun 2700 adet 30 8İ0 00
D. salçası 550 Kg. 100 550 00
Makama 1000 * 71 710 00
Soda 250 ■ 35 87 50
Sirke 250 » 55 110 00
Kuru üzüm Çam fıstığı Kuş üzümil Karabiber Yeni bahar Kırmızı biber Zeytin Yumurta
85
280 Ye 70
10
15
300
150 a
oo 00 oo 00
50 00 00
00
Asansör Tesisatı Onarılacak
l
]
1 — 17. 8. 945 cuma günü sabahından itibaren şehir fınnla. rında 81/83 randımanlı tek tip ekmeklik undan 450 ve 900, 74/ 76 randımanlı francalalık undan da 300 vç 600 gram sıkletinde pide imal ve satışa arzedilecektir.
2 — Pideler, ekmek ve francala gibi ekmek karneleri kuponları mukabilinde satılacaktır,
3 — Tek tip ekmeklik undan yapılan 600 gram sıkletindeki pideler 30, yine tek tip ekmeklik undan imal edilen 450 ve fran. calalık undan İmal edilen 300 gram sıkletindeki pideler de 15 kuruştur.
4 — Çörek otlu ve yumurtalı 900 ve 600 gramlık pideler 32; 450 ve 300 gramlık pideler ise 16 kuruştur.
Keyfiyet sayın halka ve ilgililere ilân olunur. (11045)
İstanbul Belediyesi ilânları
Mısır sapı alınacak
İzmit Sümer Bank Sellüloz Sanayii Mûessesesi müdürlüğünden:
Saman sellülozu fabrikamızın ihtiyacı bulunan 4000 ton mısır sapı alınacaktır.
Bu işe ait şartname Ticaret servisimizden bedava verilir.
Taliplerin tekliflerini havi metuplannı her bin ton için Tl, 3000, — «üç bin» liralık muvakkat teminat akçeleriyle birlikte 20/9/94Ş perşembe günü saat 15 e kadar tzmitte müessesemiz müdürlüğüne tevdi etmeleri ilân olunur.
Müessesemiz ihaleyi yapmakta serbesttir. (10826)
549700
8 Tahin helvası 200 Kg. 130 260 00
Tahin 200 > 150 300 oo
Pekmez 300 • 80 240 00
800 00
6 Patates 3000 » 30 900 00
K. soğan 2000 • 40 800 00
İspanak 1000 > 15 150 00
Lâhana 500 • 15 75 00
Pırasa 1500 ■ 10 150 00
T. fasulya (Ayşe) 2000 * 25 500 00
T. kabak 500 • 5 25 00
Patlıcan 1800 » 30 640 00
Havuç 200 ■ 4 8 00
Kereviz 200 » 40 80 00
Y. Salata 500 adet 7 35 00
Hlyar 1200 . 6 72 00
D. biber 500 Kg. 40 200 00
Domates 1000 ■ 40 400 00
T. Bezelye 700 ■ 40 289 00
T. vişne 200 > 25 50 00
Limon 1500 » 10 150 00
Portakal 8000 » 10 300 00
Maydano3 500 • 3 15 00
Dere otu 200 > 3 6 00
4886 00
Gurup Muvakkat teminatı İhale tarih! Saati
1 729 00 31/8/945 10
2 1387 50 31/8/945 10 - 30
3 258 75 31 8 345 11
4 412 27 31/8 94B 11 - 30
5 60 31/8/945 15
6 366 45 31/8'945 15 - 30

KÖMÜR NAKLİ
İstanbul defterdarlığından:
(H0) ton tuvenan ve (67) ton kok kömürü, Kömür Tevzi Müessesinin göstereceği depolardan alınarak İstanbul. Beyoğlu. Üsküdar ve Kadıköy semtlerindeki Maliye dairelerine taşınacaktır.
ihale 3.9.945 pazartesi saat 15 te Milli Emlâk müdürlüğündeki komisyonda ton başına nakliye ve tahliye ücreti Belediye İktisat müdürlüğünün tarifesinde yazılı miktarlar üzerinden açık eksiltme İle yapılacaktır.
Muhammen bedel (1047), teminatı (148) liradır.
İsteklilerin teminat makbuzları ve kimlik belgelerlle aynı gün ve saatte komisyona, şartname, tevzi üstesini görmek ve fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları (10987)
Millî Savunma Bakanlığı
Deniz Okulları Kayıt ve Kabul Komisyonu başkanlığından: I — Deniz lisesi birinci ve İkinci sınıfına bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalan öğrenciler alınacaktır.
H — Deniz gedikli orta okulu birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarına, bulundukları sınıfta bir dersten bütünlemeye kalmış olan öğrenciler alınacaktır.
in — İstekli öğrencilerin Kasımpaşadaki Deniz Okulları kayıt ve kabul komisyonuna başvurmaları. (10959)
1 — Okulumuza 945 mail yılı İçin cins ve miktarı yukarda yazılı yiyecek maddelerinin muhammen bedelleri üzerinden kapalı zarfla gruplar halinde eksiltmeleri yapılacaktır.
2 — Eksiltme gruplar hizasındaki gün ve saatte An karada Meslek Okul binasındaki satınalma komisyonunda yapılacaktır.
3 — Ekmek ve çay için talip olacaklar Devletin tesblt ettiği flat üzerinden teklifte bulunacaklardır.
4 — Her rupa alt muvakkat teminat hizalarında yazılıdır. Bu içe girmek istlyenlerln muvakkat teminatlarile kanun ve şartnamenin tayin ettiği vesaiki ve teklifleri havi zarflarını eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar komisyona verilmiş olmaları lâzımdır.
5 — Şartname ve mukavelename projeleri okul satınalma komlSFO-nıından parasız tedarik edilir. (10856)
Mamûl Deri Satışı
Sümerbank deri ve kundura sanayii müetsese-sinden:
Satılacak mamulün cinsi
Acık arttırma ile satılık dükkânlar
Mlkdarı
Yarma Tahminen 15000 kilo
Kopma ve parçalar ■ 10000 »
Meşin t. 15000 adet
Yukarıda cinsi ve mlkdarı yazılı deriler 22/8/1945 çarşamba günü kapalı zarf usulü ile derici ve kunduracılara satılacaktır.
Arttırmaya İştirak edebilmek İçin dericilik veya kunduracılık ile uğraştığına dair ticaret veya esnaf odası vesikası ibraz edilmesi lâzımdır.
Teminat 2000 Uçadır. Zarflar tamsaat (10) da açılacağından bu tarihe kadar 2000 liralık vezne makbuzu He beraber zarfların Beykoz’daki ticaret servisimize tevdi edilmiş olması lâzımdır.
İhaleyi müteakip İhale bedelinin % 15 i peşin alınır. Müessese ihaleyi yapmakta serbert olduğu gibi satılacak mlkdarları alıcılar arasında taksim de edebilir. (10986)
Kadıköyünde Yasa caddesinde 27 numaralı sabit ve büyük frljiderll ve üzerinde iki oda. bir sofa ve helâsı bulunan ve kâmilen mermer ve fayans döşeli bir bap süthane İle yine Kadıköyünde Söğütlüçeşme caddesinde kâin ve üzerinde salonu müştemil ve tramvaya karşı İşkembeci dükkânı açık arttırma ile 20.8.945 tarihinde Beyoğlu Sulh Hukuk Başkâtipliğinde saat 10 - 17 arasında satılacaktır. Fazla İzahat almak Istlyenler Başkâtipliğe müarcaat etsinler. (11044)
Millî Eğitim Basımevi müdürlüğünden:
Tahminî forma Bir formasının
Kitabın İsmi_____adedi muhammen bedeli Kat! teminatı
Lira kuruş 196
255
546
27
35
75
Lira kuruş
48 60
48 80
48 60
83
15
75
Motörcû aranıyor
İ. E. T. T. işletmeleri umum müdürlüğünden:
İşletmelerimiz yangın müfrezeleri motör-pomplannda hiz. met görmek üzere motor ve yangın İşlerinde ihtisası bulunan İki Hane ehil motörcüye ihtiyaç vardır.
İsteklilerin Beyoğlu, Tünel meydanı, Metrcftıaru binasının • inci katında zat işleri ve sicil müdürlüğüne müracaatları (11030) •
Döl bereketi
Sezar Blrottcau
Tom Johns ... ..
Yukarıda adlan yazılı üç klâsik eserin baskı ve sair İşleri şartnamelerinin çerçevesi içinde 18/8/1945 cumartesi günü müstaceliyet kararı ile saat 10,30 da. 11 Ve 11,30 da ihale edileceğinden İsteklilerin yazılı giln ve saatte kati teminat akçeleri İle Basınıevimlz İdare komşlyonuna müracaatları. ,
Şartname bedelsiz olarak Müdürlükten tedarik edilebilir. (11039)
Çeltik sapı alınacak
İzmit Sümer Bank Sellüloz sanayii müessese-si müdürlüğünden:
Müessesemiz fabrikaları ihtiyacı bulunan 2000 ton çeltik sapı alınacaktır.
Bu işe ait şartname Ticaret servisimizden bedava verilir.
Taliplerin tekliflerini havi mektuplarım her bin ton için Tl, 3750,— «üç bin yedi yüz elli» liralık muvakkat teminat akçe, leriyle birlikte 26/9/945 çarşamba günü saat 15 e kadar Izmlt-te müessesemiz müdürlüğüne tevdi etmeleri ilân olunur,
Müessesemiz İhaleyi yapmakta serbesttir. (10825)
Devrek orman işletme müdürlüğünden:
1 — Dorukhane bölgesinin Kestane ormanından 500 metre mikâp çam 70 M3. meşe ve 60 M3. Kayın, gürgen ağacının kesine tomruklama ve Devrek Dekovil istasyonuna nakil ve istif işinin beher metremtkâbı 20 liradan açık eksiltmeye konmuştur,
2 — Eksiltme 20, 8. 945 pazartesi günü saat 15 de İşletmece yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat 945 liradır.
4 — Şartname orman genel müdürlüğünde İşletmemizde ve Zonguldak bölge şefliğinde görülebilir
5 — isteklilerin muayyen günde komisyonumuza müracaat, fen,(10902)
Mübadil kuponlarının tasfiyesi hakkında ilân
Tasfiye kurulu başkanlığından:
1 — 1771 sayılı kanun uyarınca verilmiş olan mübadil ku. ponlarının bu defa yürürlüğe giren 4796 sayılı kanun hükümleri gereğince tasfiyesine başlanmıştır.
2 — Bu kanunun ikinci maddesine göre ilgililerin ellerindeki kuponları açık adreslerini gösterir bir dilekçe ile birlikte 16, 10. 946 günü iş saati sonuna kadar bulundukları yerin en büyük malmemuıuna alındı karşılığında vermeleri.
3 — Bu tarihten sonra yapılacak başvurmaların muteber ol-
mıyacağı ilân olunur (11008)
Bayındırltk Bakanlığından
Narlı - Gaziantep hattı Km. (15 + 00 — 61 + 500) arasındaki normal demlryol güzergâhının varyant etüdü kapalı zarf usulü İle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 3/9/945 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 16 d* Bakanlığımız Dcmlryollar ve Limanlar İnşaat Başkanlığındaki Eksiltme komisyonu odasında yapılacaktır.
2 — Bu etüdün tahmin edilen bedeli 15750 Ura ve geçiol teminatı 1181 lira 25 kuruştur.
3 — Sözleşme projesi. Eksiltme şartlaşması. Etüt genel şartlaşması, güzergâh plânı ve diğer evraktan teşekkül eden bir takım eksiltme evrakı 75 kuruş karşılığında Demiryollar İnşaat dairesinden alınabilir.
4 — Bu eksiltmeye girmek isteyenlerin yüksek mühendis olmaları ve Demiryolu etüd İşlerinde başarı ile çalışmış bulunduklarına dair vesika göstermeleri ve eksiltmenin yapılacağı tarihten en az üç gün evvel Bakanlığımıza baş vurarak birer ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 — İstekliler geçici teminatlarını, ehliyet vesikalarını ve eksltlme
evrakını, eksiltme şartlaşmasına ve 2490 sayılı kanuna uygun olarak hazırlayacakları teklif zarflarına koyarak eksiltmenin yapılacağı saatten bir saat öncesine kadar makbuz karşılığında eksiltme komisyonu başkanlığına vermiş olacaklardır. (10853)



İstanbul
EV ENK'AZI SATIŞI defterdarlığından:
Zayi — Sivas orta okul GI den haziran 1045 tarihinde Haydarpaşaya naklim haseblle aldığım tastikname-ml zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü kalmadığı İlân olunur. 484 No. lı Gürbüz Önerden
Zayi — Beşiktaş)» Fatih arasında anahtar çantamı kaybettim. Bulan aşağıdaki adresime getirdiği takdirde memnun edilecektir.
Adres: Mesut Sezer. Galata Ferme-»ttfller 126, Tel; 42202.
Kadıköy İkinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 945/50
Kadıköy Cafer ağa mahallesi Şair Nefi sokak 10 numarada otururken 10.7.945 tarihinde Guruba hastanesinde ölen ve terekesine yargıçlığı-mızca el konulan Necmeddin Muhsin oğlundan alacaklı ve borçlu olanların bir ay İçinde müracaat ederek alacak ve borçlarını kaydettirmeleri, müddetinde alacağını kaydettlrmiyenler hakkında Medeni kanunun 569 uncu maddesinin tatbik olunacağı İlân olu- , nur. (11043) I
Kendir elyafı, kendir üstübü ve kendir ip parçası alınacak
Sümer Bank Sellüloz sanayii müessesesi müdürlüğünden: (İzmit)
Müessesemiz fabrikaları imalâtında kullanılmak üzere kendir elyafı kendir üstübü ve kendir ip parçaları satın alına, çaktır.
Satmak istiyenler en az iki kiloluk nümunelerllo birlikte teklif mektuplarını müessesemlze gönderebilirler.
Bu işe ait şartname parasız olarak İzmltte müessesemiz Tica. ret servisinden, îstanbulda Küçük Kınacıyan Hanındaki satış bürosundan tedarik olunabilir. (10827)
Şartnamesi uyarınca ayrıca yatırılması lâzım gelen teminat Lira
Muvakkat
Kıymeti teminatı _________________________________________Lira______Lira 51165-73/43 BeyaZitta Camci Ali ) mahallesinin Zeyneb Kâ-l
mil so. 919 ada, 3 par- ) 3500 363
sel, 8, 12 kapı, 6 taj sa-> . yılı kârglr evin enkazı. ) .
Yukardakl enkaz 3/9/045 pazartesi saat 15,30 da Milli Emlâk Müdürlüğündeki komi yonda kapalı zarfla kaimen satılacaktır.
İsteklilerin 2430 sayllı konuna uygun olarak hazırlamış teklif m^k-*•••-'-- ihale günü saat 14,30 a kadar komisyona vermeleri.
' !• 411065)
Dosya No.
Cinsi
3000

tuplnrını ihale günü saat 14,30 a kadar komisyona vermı Fasla bilgi İçin sözli geçen Müdürlüğe başvurmaları.

Comments (0)