Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdare ı Nuruosnıanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telefon ı 20785—25188
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PERŞEMBE
18
aCustos
1949
12 inci Yıl, No. 3736
Sayısı t 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam, çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARaGOSSİ
Bahçekapı Celâibey han No. 29 _____________İSTANBUL
Suriyede kanlı hâdiseler olduğu
Bir hatıra: Dört ay evvel, hükümet darbesini yapan Hüsnü Zaim, idareyi ele aldığı ilk günlerde alkışlanırken..
haber veriliyor
Halepte herkes kendi başınabuyruk kesildi* I dar e mekanizması bozuldu
Suriyenin İstanbul konsolosu, Şam radyosu neşriyatına bakarak, karışıklık şayiasının asılsız olduğunu söylüyor
Seçim kavgası başladı
eçimler önümüzdeki yıl yapılacak. Fakat itiraf etmek lâzım ki fırtına
şimdiden başladı ve partiler arsamda boğuşma ve didişme temposunu yükseltti. Bizzat Cumhurbaşkanı, sahneye köy köy dolaşmak ve________
lerde tutunmak yolunu tuttu. Tabiatile bu hareket mukabil bir teşebbüsü davet etti. Demokrat Parti başkam da İzmir ve civarında gezilere çıktı. Hattâ muazzam bir mitingde gösterilerde bulundu. Millet Partisi başkan ve rükünleri de semt semt propaganda ve faaliyete hız verdiler.
Seçimlere daha bir seneye yakın bir zaman varken siyaset havası bu kadar karışmağa ve bulanmağa başlarsa tam intihap günü gelip çattığı vakit manzaranın ne geldi alacağım tahmin hiç de güç değildir.
Yeni seçimlere hazırlık olmak üzere, meşhur seçim kanunu tasarısı, yakında mütehassislarca İncelenecek ve sonra da Meclis encümenlerinde ve umıımî heyetinde tartışmalara zemin teş kil eyliyecektir. Bu kanunun bugüne kadar gecikmiş olması ancak ve ancak Halk Partisinin ihmali, ayak sürçmesi ve taallul politikası gütmesi neticesidir. Yoksa halka, seçimde kalp rahatı bağışlıyacak hükümler, böyle bahardan bahara atlatılır durur mu idi? Hattâ bugün bile tasarının ne kılığa gireceği belli değildir. Anglosaksonların zaferinden sonra kabarau demokrasi hevesimizin üzerinden dört bucuk yol geçtiği halde henüz seçmek ve seçilmek emin değildir. Bir demokrasi için bundan daha elim, daha fecî ne olabilir? Cumhurbaşkanı hep seçim emniyetinden ve kanun hâkimiyetinden bahsediyor ve bunların behemehal tahakkuk edeceğini müjdeliyor amma bu tebşirler ne ilk defadır ne de belki sonuncu olacaktır. Millet Partisi başkanı sayın Bayur, İnönü istanbulda bazı kahvelerde halkla temasa gelse idi kendisine bazı noktaları »ormanız iyi olurdu diyor. Meselâ kanunun hâkimiyetini sağlamak ilk vazifemdir diyen Devlet Reisine suiistimallere, ihtikâr yapanlara karşı da kanunun tatbiki lâzım geldiğini hatırlatmak yerinde olur.
Hakikaten dört küsur yıldır milletçe bir lâf ebeliği başladı. Tatlı sözler, güler yüzler, blnbir vâltler boldur. Fakat fiiliyatta ve tatbikatta gidişimizde en u-fak bir fark yoktur. Şu lstanbu-(Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
telkin-
İnönü’nündün Muğlada söylediği mühim nutuk
Hajep 17 (Hususi surette giden arkadaşımızdan) — Bugün Halep, te bizzat müşahede ettiğim hâdl. selerl bildiriyorum:
Subay ve askerlerde İnzibat mef burnu ve disipline riayet diye bir şey yoktur. Herke», yerinde bir ta-> birle, kendi başına buyruk kesil -mIştir. Her an kargaşalık çıkmaktadır. Şehirde asayiş namı altında bir şey kalmamıştır. Sokak orta -sında adam öldürülmektedir.
Senelerden beri birikmiş intikam lann hodbehod adam öldürmek bu-rotilo alındığı görülmektedir. Bu cinayetlerden başka yağmalara tesadüf edilmektedir. Fırsatı gani-
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
“Serbest bir seçimin neticesine siyasî partiler tahammül edeceklerdir. Arzu etmeseler de
bunu yapmağa mecbur olacaklardır.„
I hurbaçkaiM îsmet İnönü, bu sabah sa3t 11.30 da Halkevi 5 »inası balkonundan Cumhuriyet meydanını dol-| duran binlerco Mıığlunın alkışları ve
Muğla: 17 (A.A.) — CumbnrEa$-| kanına refakat eden özel muhabirimiz Erdoğan Ulus bildiriyor:
Dün geceyi Muğlada geçiren Cum |
Yeni lüks yolcu gemisi: Ankara vapuru
Ankara vapuruna dair söylentiler
«ergi gösterileri arasında onlara,, »n hitabede bulunmuşlardır:
— Muğlaklar, aziz hemşerilerim, İnsana huzur içinde, sükûnetle düşünmek şevkini tattıran muhitinizde ro mizacınızda sizinle konuşmak isti yorum. Siz memleketimizin o köşe-sındesiniz ki burada vatandaşlarım bir evin on kıymetli yerinden kiro-(Dovamı Sa. 5 Sü. 7 do)
Millî gençlik teşkilâtı kuruluyor
Bütün Türkiye gençliği, işçi, san'atkâr, menıur, tefriki yapılmaksızın bu teşkilâtta temsil edilecek
Çörçil
Almanyanın Avrupa birliğine alınmasını ısrarla istedi
Türk delegeleri de bu ; tezi desteklediler
Strasbourg, 17 A.A. (United Press) — Vinston. Churchili büzgün yaptığı mühim konuşmada, Almanyanın Avrupa birliğine a-hnmasıhı istemiş ve birlik konseyinin aralık veya ocak ayında olağapüstü bir toplantı yapabileceğini ileri sürmüştür. Churchili bu olağanüstü toplantıda diğer memleket temsilcileri gibi Alman temsilcilerini .ie aralarında görmek arzusunu izhar etmiştir.
Churchili aynı zamanda Fransız delegesi Andre Philllp tarafından ortaya atılan ve demir perde memleketleri temsilcilerinin yardımcı üye olarak toplantılara iştirakine dair olan teklifi desteklemiştir. Churchili, Avru-
Arkadaşımızın dün Suriye'den gö nderdiği Albay Sami Hunnavİ-nin son resim terinden biri...
I Stalin
bir teklif
yapıyor
| Moskovadan gelen, ; Stalinin Batılı şeflerle; ; görüşmek istediğine
■ dair bir haber j

Moskova: 17 (A.A.) — MoskovalIm iyi haber alan batılı çevrelerimi göre, S talin ile Birleşik Amerika' Moskova elçisi amiral Alan Krik, pazartesi günü yan inşaat süren konuşmalarında Almanyadan bahsetmiş İsidir.
Yan resmî Sovyet görüşüne gör» (Devamı 8a. g Sü. 7 de)
M. Raif Oğan Şamdan bildiriyor I
Suriyede hükümet
darbesi nasıl yapıldı
Umum müdür cevap veriyor
Denizyolları idaresinin Amerika-[ man, bir arkadaşımıza şunları «oydan satın aldığı Ankara lüks yolcu ı lemiştîr: gemisi hakkında yapılan dedikodula- (— Her gemi uzun bir seferden dö ra cevaben umum müdür Cemil Par- | (Dovamı Sa. 6 8Ü. 3 do)
Ege vapurunun 150 bin liraya kiralanmasından doğan mesele
Marmara adlı bir müesseso ile, İz- gemisi bir Ağustos tarihindo Hayfo-mir Karşıyaka Çocuk Esirgeme Ku- I ya hareket etmişti.
rumu şubesinin müşterek olarok bir I Gemi İzmiro geldiği zaman 20 kl-dufaya mahsus olmak üzere kirala- İşinin pasaportunun ikmâl edilmediği ılıkları Denizyolları idaresinin «Ege» | (Dovamı 8a. a 8Ü. 3 do)
Suphi Baykam
Milli Türk Talebe Birliği tarafın-dan Türkiyedo bir «Milli Gençlik Teş kilâtı» kurutmam yolunda aylardan beri devam ctnıckto olan hazırlık ya lışmulan fiiliyat aahusıne dökülmüş bulunmaktadır.
Kısmî Seçim
16 Ekimde
yapılacak
Dün Istanbulaıda tebligat vapıldı
Kısmı seçimleri lö Ekini pazar gü nii yapılacağı, münhal milletvekilliği bulunan illcro dün bildirilmiştir. Şehrimizde merhum Prof. Akil Muhtar vo Sadi Boktcr’don nçılun iki milletvekili namzetlerinden birini parti il teşkilâtı, diğerini do gonel merkez tosbit edecektir.
Namzet tosbiti için O. H. P. toş-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 de)
C. H. P.
Divânı
Yana toplanıyor
AvusturyalI atletler geldi
Kurulacak olun, teşkilâtın tüzük ve çalışına programını lınzırlumak muksadilo doktor, tüccar, hukukçu vo iktisatçı gençlerden müteşekkil 12 kişilik bir komisyon kurulmuştur.
Komisyonun ilk içllınıundn, korniş yon başkanlığına Milli Türk Talebe (Dovamı 8a. 5 Sü. 6 da)
Ankara: 17 (Hususi) — Cumhu-riyot Halk Partisi divânı, cuma günü saat 10 da, genel başkanvekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanacaktır. . Bu toplantıda partj. genel
sekreterliğinin
raporu incolenecoği
(Dovamı Sa. 5 SÜ. 8 do)
Sahahadd’n Ali dâvası bugün devam ediyor
Kırklariıli 17 (Hususî suretle gi-dou arkadaşımla telefonla bildiriyor) Solcu muharrir Sabahattin Alinin katli dâvasına yarın ağır ceza uııth-kçmcaindo devam edilecektir.
Yarınki celsede tanıklar dinlanilo-üeklördir.
Guçeu celsede dinlenilmek üzere (Davamı Sa. 5 8Ü. 4 do)
Şam, (Hususî surette giden. doğru Şam, yeni bir askerî ha-arkadaşımız M. Raif Oğan bildi- reketln şahidi oldu. Sokak başla-riyor) — Pazar akşamı sabaha I nnı makineli tüfeklerle müceh-
D.P. İstanbul İl Başkanı Gazeteciler Cemiyetinde
D.P. İstanbul teşkilâtında yapılan dünkü toplantılar
Demokrat Parti il idare kurulu başkanı avukat Esat Çağa dün saat 17 do İstanbul Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etmiştir.
11 başkanı bu ziyaretleri esnasında Gazeteciler Cemiyeti idare kurulu üyeleri ve cemiyet mensup lan ile görüşmüş ve partinin ba-
sın mensuplanna karşı beslediği dostluk duygularını ifade etmiştir.
D. P. 11 idare heyeti, dün Çem-berlitaş İkizler hanındaki D. P. lokalinde Eminönü demokratlari-ie parti işleri üzerinde bir konuşma yapmıştır.
D. P. 11 İdare kurulu evvelce hazırlanan program gereğince dünden itibaren ilçe teşkilâtlarını gezmeğe başlamıştır. Kurul üye-
-----------------
Yen i Tarihî Tefrikamız
Yazan: Kadircan Kaflı
Büyük bir alâka toplıyan «Hasreti Ömer» csorindon sonra «Yeni Babalı» okuyucularına, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlundıran yoni bir osor takdim ölmektedir. Halifo Hasreti Osman Dovri, Hasreti Ömer devrinin de dovamı vo tamamlayıcısıdır. Bu eserin çok boğcnilocoğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Hazret-i Osman
leti teşkilât mensuplan ile parti yi ilgilendiren meseleleri ve günün meselelerini görüşeceklerdir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
hez askerî kıtalar tutmuşlar, kimseyi geçmeğe bırakmamışlar» dır. Parlâmento binası tarafından, kİ Hüsnü Zaimİn evi de blf
(Dovamı 8a. 5 Sü. 4 de)
Istanbulu ekmeksiz bırakanlar
'Belediye muavinlerinden Suad Kut at
(Yazısı 6 inci sayfada)
Devlet Otoritesi
ULUNAY
Geçen gün Tophanodo bir kahvede üç delikanlı kağıt oynarken kavga çıkarmışlar, 1» dövüşe varmış. O sırada oradan geçmekte olan bir polis bunları ayırmak İstemi»... Dövüşenler polise saldırarak belinden tabancasını çekip almışlar ve kondl tabancası İle polisi vurmuşlar.
Gozotolor bunlara zorba diyor. Zorbalık bu doğlldlr. Zorba usul vo nizamı hlço sayarak İstediğini yapan adamdır. Bir kanun müınossl-llnin kanunu müdafaa İçin taşıdığı silahını alarak o kanun mümossillnl öldürmek kasdllo vuran adama zor ba denllınoz. Âsi denilir. Bunlara kanunun kudsiyotlnl tanıtmak loap eder; zira ortada polisin şahsı yoktur, kanun vardır.
(Ahkflnı-1- Şor'lyo) llo amol edildiği zamanlarda mahkomonln bir (Muhzir) I vardı. Bu adama kadit
— Gitl FlISna söylo buraya gelsin I
Der. Muhzir, gldorı
— Yâ filanı Sonl kadı çağırıyor. Mahkomoyo goll
Dor vo bırakır gidor. Şayet o a-
dam mahkomsnln bu sınrine itaat otmezs» (8or-l- şerif» e karsı goi-mİ» sayılır ve İdamına hükmedilebilir.
Çünkü nlhayot kanunu temsil edoı: adamın onu zorla tatbik ettirecek kuvvot vo kudrette olmasına ihtiyaç yoktur. Kanunda kendine rla-yot ettirmek kuvveti vardır. Bu I-tlbarla bir polisin dayak yemesi, belinden tabancasını aldırması ne bu gafllloro bir kabadayılık payesi verir, no do polisin kıymetini düşürür. Bir polisin ağır slklet şampiyonu olmasına hiç lüzum yoktur. Zira nasıl olursa olsun son söz dalma hükümetin olacaktır.
Bir polis dayak yiyocok, tabanoa-aı alınacak, vurulacak, bolkl do d* Iccok. Yorlnu iki polis glrocok. Onlar da ayni muameleye maruz kalacak olursa dört, sekiz, on altı, otuz İki... loap odorso on bölük, on alay glrocok vo otorltoyo kafa tutmak cesaretini gösterenlorl onln-do sonunda sürüyo sürüyo kanunun huzuruna dlzeooktlr.
Kanunun saltanatı budur.
(Dovamı Sa. 5 8ü. 8 da)
Dün şehrimize gelen AvusturyalI atletler.» (Yazısı 5 inci say lada)

Comments (0)