Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu
İdareı Nuruosmanlyo Noı 1T
Tel adresli «YENİ SABAH»
İ8TANBUL
Telefon ı «nes—25188
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Cumartesi
20
AĞUSTOS
1949
12 inci Yıl, No. 3738
Sayısı: 10 Kuruş
Hilsnü Zaim’in yaptığı hükümet darbesinden son ra bir genç; meraklılara, heyecan la hitap ederken...
Halep'te asayiş halâ kurulamadı
İntikam almak için sokak ortasında işlenen cinayetlerin arkası alınmadı
Kâzım Orbay'ın 24 Ağustosa kadar Suriye'de kalması uygun görüldü. Türkıyenin Suriyedeki yeni rejimi tanıması muhtemel. Ürdün yeni İdareyi tanıdı
Bir hükümet
Darbesi, bir Ziyaret
Şamda, beş gün evvel cereyan eden kanlı hükümet darbesini, Ürdün kralı Abdullah’ın, Londrayı ziyareti takip etmiş bulunuyor. Şu satırların İntişarı sırasında Arap hükümdarı, haşmetli kral Jorj hazretlerinin Balmoral'de misafiri bulunuyor. Londra İkameti, sekiz on gün devam edecek ve Abdullah İngiliz siyaset adam la -rile temaslarda bulunacaktır. Bu zevat arasında tabiatile Dışişleri Ra.ltanı bulunduğu gibi İngiliz Milli Müdafaa Bakanı da konuşmalara iştirâk edecektir.
Londra seyahatinin öyle normal ve alışılmış bir ziyaret olmadığı, bütün zahiri alâmetlerinden anlaşılıyor. Çamdaki olan bitenlerle Abdullahm lngiltereye seyahati arasında sıkı bir bağ görmek imkânı yoktur;-‘■‘Çünkü, herkesçe bilindiği gibi, bu ziyaret, bundan bir hayli müddet evvel kararlaşniLş İdi. Melik Abdullah, bir ay evvel, Tahranda İran Şehinşahına mülâki olmuş ve sarayda bir hafta kadar İkamet etmiş idi. Kendisinden evvel de yalan akrabası ve Irak kral naibi Abdülilâh Şah hazretlerinin misafiri olmuşlardı. Böylece Hâşim ailesinin bu İki mümtaz siması, belli ve müşterek bir siyaset uğrunda, sefeıe koyulmuşlardı. Londra ziyareti de, Orta-şarkta yapılan temasların bir devamı ve belki de neticesidir.
Şu noktayı da tesbit etmek durumu aydınlatmak için belki faydalıdır. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında, Londrada îngil-terenln Ortaşark memleketlerindeki bütün temsilcileri toplanmışlar ve Büyük Britanyanm bu havalide takip edeceği politikayı tesbite çalışmışlardı. Bütün İngiliz temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve Dışişleri Bakanile konuşmaları da hemen hemen ilk defadır ki, İngiliz yakın tarihinde, tahakkuk ediyordu. Londra Ort&şarkta takip ettiği politikada, bir takım hayal sukutlarına uğramış ve yanlış hesapların tatsız sonuçlarile karşılaşmış 1-dL Meselâ İsrail hükümetinin istiklâlini ilân etmesine karşı, Mis ter Bevin cephe almış fakat (Devamı Sa. 5 SÜ. 8 da)
insan hakları mahkemesi kurulması teklif edildi
Avrupa istişare konseyinde dün çok hararetli müzakereler cereyan etti r ______ -------------------
’ Londra. 19 (BBC.) — Avrupa istişare ı lif etmiş ve bu teklif delegeler tarafından çok 1
► asamblesinin bugünkü toplantısında bir Ligi- I müsait karşılanmıştır. Bu suretle esaret ve 1
► lir murahhası Avrupada Milletlerarası bir I baskı altında yaşıyan milletler ve fertler için (
► insan haklan mahkemesinin kurulmasını tek- | (Davamı 8a. ( 8ü. e da) 5
(----------------------------5----------i______J
Millet Partisi bir
beyanname neşretti
İnönü’nün son Ege seyahati nutukları, beyannamede şiddetle tenkit ediliyor
15, 16 ve 17 ağustos 19*10 da îs-tanbulda toplanan Millet Partisinin genel müteşebbis kurulu ile partinin milletvekilleri memleketin genel durumunu ve bu arada Cumhurbaşkanı nın Ege bölgesindeki konuşmalarını incelemiş ve vardığı neticeleri halkımıza bir beyanname ile bildirmeyi lüzumlu görmüştür. Bu beyannamede deniyor ki:
«Böyle bir incelemede ilk göze çar pan cihet iş başındakilerin halkın geçimi, memleketin ekonomik durumunun düzeltilmesi vo devletçe kalkınmamız hususları ilo hemon hiç meşgul olmadıkları ve memleket işlerinin her gün biraz daha bozulmağa doğru gittiğidir.
Harpte ezilmiş devletler dahil dün yanın bariz bir kalkınma yolunu tut tuğu bu devirde bizim bu durumumuz bütün dünyaya nisbeten bir gerileme ifade ettiği için istikbalimiz bakımından ayrıca tehlikelidir.
Partimiz, acı da olsa umumi of-(Dovamı 8a. 5 8ü. 1 de)
C. H. P. Divânı
topla ndı
Millet Partisi Genel Başkanı Hikmet Bayur
Ordu Atletizm takımı
Fransaya gitti
Zaim'in idamı kanunîdir
Surıyenin Ankara maslahatgüzarı böyle diyor
Ankara 19 (Hususi) — Bugün Basın mensuplarını davet eden Su riye elçiliği maslahatgüzarı Bay Nlzar El Kabbani. Surlyede büyük kargaşalık olduğu ve Halebln Barazl aşireti tarafından istilâ e-dildiğl hakkındakl haberlerin doğru olmadığını ve memleketinde 6Ü kûn vc asayişin mevcut olduğunu beyan ettikten sonra, gazetecilerin çeşitli sorularına karşı da aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur:
«— Dış siyasetimizde -ve Türki ye İle olan münasebetlerimizde hiç bir değişiklik olmayacaktır. îeni nl Suriye hükümetinin programın, da büyük Suriye dâvası diye bir şey yoktur,
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Devletçiliğin hudutları tayin edilecek
Ankara: 10 (Hususî) — C. H. P. divânı, bu sabah saat 10 da genel başkan vekili Hilmi ürunın başkanh ğında toplanmıştır. Toplantıda Başbakan Şomseddin Günaltay, Ekonomi vo Ticaret Baltanı Vedat Dicleli vo İşletmeler Bukanı Münir Birsel hazır bulunmuşlardır.
öğleden sonra uzun iki celse halin de devam odon bugünkü toplantıda parti genel sekreterliğinin iki aylık faaliyet raporu okunmuştur. Rapor etrafmdu cereyan eden kısa miizııkc reyi müteakip, yarıu uçakla Fuarı açmak için İzmiro gideceğinden Ticaret vo Ekonomi Bakam Vedat Dic
loli söz almış, memleketin iktisadi durumunu uzun uzadiyo izah etmiştir. Bakııt, ayni zamanda, gerek tnov (Davamı Sa. 6 Sü. 8 do)
Ermeniler arasındaki
ihtilâf
Ruhani tarafların temsilcileri Beyruta giderek hakeme müracaat ettiler_______
M. Door’un istanbulda alınmış bir resmi—
Ankara: 19 (Hususî) — Bugünkü basın toplantısında Suriye elçiliği maslahatgüzarından Kâzım Urbayı» doruma hakkında itzahat istenmiştir. Maslahatgüzar demiştir ki:
Orgeneral, bizim misafirimizdir. Komşu bir cumhuriyeti temsil ettik ton başka ayrıca kondi sinin şahsiyeti bizce pek muhteremdir. Bu hususta yayınlanan haberler asılsızdır. Bizim aldığımız gayrı resmî malûmata göro kendisinden davet edildiği vazo-fesinin tamamlanması rica edilecek»
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
M.Door Paristen Istanbula geldi
Marşal plânından Türkiyenin istediği yardımdan yüzde 30 kesinti yapılacak
Valinin
Değişeceği doğru değil
M. E. Trolhut
Bir müddet evvel İktisadi İş bir ligi Avrupa idarecisi Mr. Hoffcnan llo görüşmek üzere Parlse giden Marshall yardım plânı Türkiye icra komitesi reisi Mr. Russell Dön-
şehrimize dönmüştür.
Mr. Dorr, kendisllo görüşen arkadaşımıza demiştir kİ:
«— Parlste on gtln kaldım.
Bu
müddet zarfında Hoffman, Amerl-
dün husus! bir Amerikan uçağı İle
(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 de)
Cumhurbaşkanının dünkü hitabeleri
İnönü, vatandaşların seçimlerin neticesine boyun eğmeleri
isviçreli bir gazetecinin intibaları
lüzumunu
Nazilli, 19 (A-A..) Cumhurbaşkanı İnönü, saat 18,30 da Nazilli ye gelmiş, istasyondaki büyük bir binanın balkonundan hitabede bulunarak hülâsatan demiştir kİ:
— Nazilliler aziz hemşerilerim,
tekrarladı
Muhabbetiniz beni çok mütehassis etmiştir. Size minnettarım. Sizin bu manâlı ve samimi
muhabbet gösterinizden istifade
ederek size bir ricada bulunaca-
ğım, Nazilli bizim yeni siyaset
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Türkiyeye askerî yardım miktarı, ayneıı kabul edildi
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
Ankara: 19 (Hususi) — İstanbul vali vo belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdann Suriye elçiliğine tâyini, dilnkti Bakanlar Kurulu toplantısın-(Devamı Sa. 5 Sü- 8 de)
lsviçrenin Tribüne de Gcneve gezetesinin röportaj şefi M. Eu-gene Trollux bir müddc'.tenöeri İstanbulda bulunmaktadır. Kendisi şehrimizde kaldığı zamandan beri Yalova ve Mudanyaya da gitmiştir. M. Trollux yarın An-karaya hareket edecek, oradan da İzmire geçecektir.
M. TrollUK dün kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza demiştir ki:
(— Amerika, Avrupa, Afrika ve Filistindo dolaşarak birçok röportajlar yaptım. Türkiye, Is-viçrede pek az tanınıyordu. Bu defa da az tanınan Türkiyeyi İsviçrelilere tanıtmak üzere memleketinize gelmiş bulunuyorum. Hemen şunu söyliyeyim ki İstanbul şarkın en güzel şehridir. Her yerinde başka bir güzellik var.
(Dovamı 8a. 6 SÜ. 7 dv)
Temsilciler Meclisi, Türkiyeye ait tahsisat hariç, teklif edilen askerî yardımı yarıya indirdi
Vaşlngton 19 a.a. (United Pres) — Temsilciler meclisi, Balı Avru-paya silâh yardımı için hükümetin istediği .kredilerin ancak yarısını kabul olmak suretlle Başkan Tru-maıu ağır bir muvaffak iyetslzlige uğratmıştır.
Başkan Truman 1.100.990.000 do lan Batı Avrupanın silâhlandırılma sına tahsis edilmek üzere 1 milyar 450 milyon dolar istemişti.
Temsilciler meclisi, demokrat RichardA vc cumhuriyetçi Voryo tarafından verilen takrirleri 151 o Jcnrşı 209 oyla kabul ederek bu İBtencn tahsisatın ancak yarısını vermiş olmakla beraber, Türkiye ve YuııaniBtana asker! yardım İçin istenen 211 milyon 370 bin doların
tamamını vc kczu ıran, ıvoro vo FUipinler İçin istenen 27.6*10.000 dolan kabul etmiştir .
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
| Gelir 1 • • • t ! vergisini $ | kimler | |ödeyecek?.| j Gollr vergisi kanununa göro j çoşltll mükelleflerin durumunu j İzah odon bu enteresan yazı se- d J rlsinln İlgili vatandaşlar tara- d J tından son dercco alâka llo ta- 0 2 kip odllecoğlno eminiz. d
Bir iki güne kadar J ^gelır vergisine ait bu£ tetkikleri neşre J £ başlıyacağız.
TAKVİMDEN BIK YAPRAK:
Tevfik
Un bUyUk şair Flkrot'in ölüm günü İdi. Flkrot, mo-sarotl, vatanperverliği, ide. ali uğrunda her şoyi İstihkar eden
müstesna yaradılışı İle başlı başına bir tarih sahlfesldlr. İklnol AbdUl-hanıld devrinin mutlak Idarosino
Fikret
ULUNAY
Türkiye Errncrılleri aromnc kan ihtilâfı halletmek üzere vandakl baş piskoposluk, Beyrut, takı Antllyos Katugıgos'unu hakem tayin etmiştir.
Katagigos, taraflım dinlemek 1. çin Aralanyanı ve muhaliflerini Beyruta davet etmiştir.
Bu davet üzerine Arslanyanın cezalandırmış olduğu papazlardan Bahtlyaryan ve Tooma Şignlor, o-vukalları İstepon Barın ve Dr. Hayrcbctyanın rcfakatında uçakla Beyruta gitmişlerdir.
Arslanyan davete İcabet etme miş, yalnız kendi namına papazlar dan birini göndermek İBtemlştlr. Fahat hiç bir papaz bu teklifi ka.
1 bul etmemiştir. Bunun üzerine (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 de)
, /VVVVYVVVVVVVVVVVVWVVVVV^^*>A»^VVV>«^*VVVVV'
Yeni Tarihî Tefrikamız
Hazret-i_Osman
Yazan: Kadırcan Kaflı
Büyük bir uluka toplıyan «l.luzroti önıor» eserindim sonra «Yoııi Sabah» okuyuuulurıııu, İslâm tarihinin on mühim vo heyecanlı devrini canlandıran yeni bir osor takdim etmektedir. Halife Huzroti Osman Dovri, Huzruli Omur devrinin du devamı vo la-nıumlayıuiBidır. Bu eserin çok beğenileceğini umuyoruz.
Birkaç güne kadar başlıyoruz
Halbuki iklnol Abdumai.ua idaresini istlhlâf öden İttihat ve Terakki momlokoto hür vo demokratik bir İdare vormodl. Vurarak, Öldü-rorok, dövorok, sürorok, asarak AbdUlhamid istibdadını mumla arat-
karşı isyan otmlş; kuvvetli rnonzu-ınolorl İle hürrlyoto susayan mlllo-tln yanıklığını teskin oylemiştlr. Yazdığı (Sis) şiiri kısa bir zamanda oldon olo, dilden dllo yayılarak
mağa başladı.
Bu hayal kırıklığı Fikret'in hassas ruhunu altüst ottî; 1908 İnkı-
labından ovvolkl bedbinlik bUtün
1908 meşrutiyeti, Flkrot) tamamen doğlştirdl. Onun nıomlokot
folâkotl llo hasta ruhuna
birdon
hayat verdi. Flkrot artık bedbin, novmlt şair değildi. (Sis) manzu-mosindokl kuvvotll hüoumlarını (Ruou*) başlığı llo yazdığı bir man zumoyl;
Hayır, lıuyır... Sana râci’ değil bu tol'înât...
ğırliğilo onun benllğino çöktü. Bu İçinden tutuşan yanardağı vakit vakit alovlcr saçıyor vo bu Indl-
falar memleket uruklarında top tarrakası gibi gümlüyordu. Bunlardan (Doksan beşo doğru) başlığlle yazdığı manzume iş başında bulunanları çıldırtıyordu. O kadar kİ ona oovap verdlrmok lüzumunu his-
sederek :
Mısraını:
Kopsun seni Fikret diye alkışb-
yan eller,
gokllno sokturuyorlardı.
(Devamı Sa. 5 SİL fl d'aj
Dlyo başlıyarak ndota gorl alıyor
vo memleketin kurtulduğuna bıU
tUn saınlmiyotllo Lnandıâını anlatı-

Oflu fransaya hareket eden Ordu takımı.- (Yazısı 5 İnci sayfada).

Comments (0)