Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdare: Nuruosmanlye No: 17
18
EKİM
»
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YIZ
1949
Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon t 20785 — 25188
12 inci Yıl, No. 3814-
Sayısı 10 Kuruş
Amerika, Sovyet itirazlarını reddetti
Londra: 17 (BBC.) — Amerika, Rusyuya verdiği notada Batı Almurıyada bir federal Alınan hükümeti kurulması hakkın'laki iddia ve itirazlarını reddetmiştir.
Ara seçim neticesi türlü akis ve
tefsire yol açtı
Muhalefet, neticeyi C. H. P. için ağır mağlûbiyet olarak vasıflandırıyor Hilmi Uran, partinin kuvvetinden bahsediyor, içişleri Bakanlığı bir tebliğle resmî seçim neticesini bildirdi
Mukadder
Akıbet
alk Partisi. İstanbul seçimlerinde, - diğer vilâyetlerde de öyle ya - bil
hassa burada hâdiseler gözümüzün önünde cereyan ettiğinden, kendisini bekleyen mukadder â-kıbete uğradı. İstanbullular, radyonun her gün Anayasa maddesini ısrarlı bir dille tekrarlamasına ve Cumhurbaşkanının seçime İştirak hakkındaki sözlerini diline dolamasına rağmen, intihap bahsinde en geniş ilgisizliklerini göstermişlerdir. Muhalefet partilerinin parolaları bu suretle, tamamen tatbik edilmiş ve seçim sandıklarının başlarında cinler top oynamıştır. Her tarafta müşahitler bulundurmağa çalışan demokratların tesbit ettiklerine göre iştirak nisbeti yüzde dokuza varamamıştır. Resmi tahminler de bu rakamdan fazla kabartı lamszmştır. İstanbul olayları bütün dünyanın gözü önünde cereyan ettiği için, şişirme bahsinde, Halk Partisi biraz İhtiyatlı olmağı tercih ediyor. Maamafih yüzde yüz mübalâğa yaparak İştiraki %15 e kadar çıkarıyor amma buna rağmen bu nisbeÜu düşük olduğunu inkâr etmeğe de mecal bulamıyor.
Müstakil namzet olarak Rauf Orbaydan, seçim hareketi ve canlılığı bakımından büyük faydalar umanlar bu ümitlerinin de kırıldığını görmüşlerdir. Halk Partisinin hezimet ve mağlûbiyeti tam ve kâmildir. Haftalar hattâ aylarca uğraşıldığı ve son dakikada Orbay manevrası yapıldığı ve Rum patriğine dualar da ettirildiği halde yüzde on seçmeni harekete getirmek kabil olamamıştır. Amma Halk Partisi müfettişi Sadi Irmak bu neticeden bile memnun görünüyorsa bu o-nun ve partisinin bileceği bir iştir. Anlaşılan Halk Partisi o kadar ümitsiz imiş ki yüzde dokuz İştiraki bile bir nevi ferahlık eseri sanıyor. Halbuki geçen ara seçimlerde, İştirak nlsbeti yüzde seksenden fazla gösterilmiş İdi. Ondan da memnun idiler. Resmen yüzde on beş hakikatte yüzde sekiz küsurdan da memnun kalıyorlar. Bu gidişle, bir müddet sonra yüzde bire bile razı olacaklar.
Seçilenler de İstanbulluların gösterdikleri teveccüh ve itimada lâyık olacaklarını söylüyorlar. Hakikatte Lse seçmenlerden yüzde onunun itimadı İstanbul halkının güveni mânasına gelmez ki... Bu neticeyi öyle bir hale sokmak İçin iyimserliği Halk Partili bir mehus kadar ileri götürmek lâğımdır.
(Oevamı 8a. 8 80. 4 do)
İstanbuldaki seçim neticesi ve itirazlar
Esat Durusoy : “1950 seçimlerini de böyle kazanacağızn diyor, karşı taraf ne diyor?
İstanbul ara seçiminin kat’i ı 513213 seçmenden 84130 u rey -ve resmî neticesi dün alınmıştır, ferini kullanmıştır. îştirâk nis -Buna göre Belediye hudutları da beti %16,3Ö olarak tesbit edil -hilinde mevcut 11 kazada I (Devamı Sa. s SQ. g do)
Hind Başbakanının Amerikaya tavsiyesi
Yüksek Amerikan makamlarına göre Nehru, Çin
ffindhtan Başbakanı ffehnı, Vaşingtonda Trumanla bir otomobil gezintisi yaptr^r (Ortada, Hindistamn Amerika l elçisi bayan Nehrudur) Foto AP. (Yazısı 5 İnci sayfadadır)
[Cihat Arman bugün
: Tâ__• ı ı ■
ı uçakla:
Paristen yurda dönüyor
-----------
Rauf Orbay | ne diyor? ;
f «Ara seçimleri sessiz \ sodasız yapılmış ve res-/ mî neticeler belli \ olmuştur.
îstanbulda Başbakanlarda neticesi üzeri:
istememektedir. Bazı iddin) Rauf Orbay çok fazla rey almıştır.
Rauf Orbay. dün, kendisi ile görüşen bir arkadaşımı»» kısaca demiştir ki:
(— Fazla ne söylenebilir. Ara seçimleri sessiz sadasıs yapılmış vc res mi neticeler belli olmuştur.
Şu noktaya işareti lüzumlu bulurum ; matbuat bana müzaheretini e-sirgememiş halk da buna candan katılmıştır. Bu bapta teşekkürü bir borç bilirim.»
Rauf Orbay ve Bursadan kaza ngn eski Tarım Bakanı Muhlis Eritmen
Atom bombası rekabeti
Amerikada şimdikinden çok daha kuvvetli bir bomba yapılıyor
Nevyork : 17 (A.A.) «United
Press) — Radyo yorumcusu Drew Pcarson’a göre, Amerikan bilginleri Rusların atom bombasından 1.00 defa daha büyük tahrip kuvvetine malik olan kozmik bombalar icat etmiş olmalarından korkuyorlar. Ayni zamanda Amerikan laboratuvarları en mükemmel Amerikan otom bombasından 4 00 defa daha kuvvetli id-rojenik bombanın süratle ikmnlino (Devamı 8a. 6 80. 4 de)
Nihat Eriın’in aradığı demokrasi
Parlste yapılan ordulararam futbol şampiyonasında Türk ve Fransız ordu takımları ’î
...... ( Yazısı 4 üncü sayfamızda)® I
Başbakan yardımcısı Pamukovada «la konuşlu
Pamukova: 17 (Hususi) — Devlet Bakımı vo Başbakan yardımcısı profesör Nihat Erim, yanında Maliye Bakanı İsmail RiiştÜ Alcaııl vc Tekel Bakanı Dr Fazıl Şorafettin Bürge olduğu halde Goyveden buruya gelmiştir. Bir bahçeli kahvehanede halim bitap eden Erim, bu son eoyaha-tîndo halktan gördüğü yakın alâkadan memnuniyet bayan ederek de-
«üzerimizdoki muvakkat emanetin müddeti gelocek yıl bugünlerde dolduğu zaman onu .izlere, yâni bu «ınnnotia ebedi nahiplerino aldığımız dan daha ileri vo daha yukarı bir "eviyede teslim etmek isteri». Vatan (Devamı 8a. s 8U. 6 da)
Harem-i şerrifie arefe gününden evvel eda edilen Cuma namazında muazz am cemaat.
Okuyucuların sordukları
sualler
I Arkadaşımız Murat Ser- I I toğlu suallere cevap I veriyor I
B. Aziz Duğaşan — Erenköy sa-natoryomu:
Hakkımda gösterdiğiniz teveccü he teşekkür ederim. Gazetedeki ya zılarun çıktıktan sonra bunları ve .neşredilen resimleri bir kitap halinde topîatnayı ben dedUşünüyo-rucn. inşallah muvaffak olurum.
B. Hacı Recep Koçanay — Bur-
Teveccühünüze lâyık olmalı en büyük mükûfatımdrr. Mcdlnei Mll-nevveredo olsun, Mekke! Milkerrc-mede olsun, bir çok ziyaretgâhlar kapatılmış ve kısmen hedmolunmuş tur... Meselâ, Mekke! MÜkerrc-meda Peygamberimizin doğup büyüdüğü ev, Hozretl Haticenin evi tamamlyle yıktırılmıştır. Mekke! MUkerremedekl türbeler de hedmettirİtmiştir, Makamı İsmail
kilitlenmiştir. Medine! Münevvere -de de bazı yazılar silinmiş, bazı levhalar kaldırılmıştır. Yalnız Rav-
zai Mutahharaya dokunulmamıştır.
Bunun da sebebi Vahabl mezhebln-
«Ziyaretl Kubur * un haram ol-
masıdır. Hicazda Vahabtlar hâkim olduğundan bu şekilde hareket edil
(Devamı Sa. 5 Sil. 3 de)
M. Partisi İl
Başkanınım düşüncesi
«Ara seçim C. H. P. için siyasi bir mağlûbiyet olmuştur»
"Yeni Sabah„ ın Hac hatıraları
Hicaz Kralı Al Suud beni iki defa huzuruna kabul etti
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Rektör Akademik kıyafetile
Teknik üniversitede derslere başlandı
Eski Vali Dr- Kırdar Manisada
Istanbula Hâşim Işcan'uı tâyin edileceği haberi kuvvetleniyor
.Manisa Milletvekilliğine seçilen İstanbul Valisi Dr. Lûtfl Kırdar, dlln akşam saat 20 de Konya vapu (Devamı Sa. 5 Sû. 8 de)
Dün bu münasebetle bir tören yapıldı, rektör bir nutuk söyledi ve yeni çalışmaları anlattı başlamadan önco İstanbul nıilletvo-
Dün Manisa’ya giden Ktrdar
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Barlas ve
Mister Dorr
Parise gitti
Marshall plânı iktisadi işbirliği komitesinde bulunacaklar
İzmir 17 (Telefonla) — 31 Ekim do Parlste toplanacak olan Marşa! plâjılle alâkalı konferansa lştlıftk (Devamı Sa. 8 SU. 3 da)
Yeni Edebî Romanımız
Yağmur Altındaki Ev
Yazan : Fernandez Florez
Arkadaşımız Nâzım Kemal tarafından Tiirkçeye tercüme edilen bu kısa roman, Bize çok cazip bir lıattâ iki hafta geçirtecektir. Yarın bavlıyacak olan bu güzel edebi eseri mutlaka takip ediniz.
■ YARIN. HAŞLIYORUZ
Yeşil kapıdan yeşil kubbeye
V ailh Rıtkı Atayın hafta
* sohbetleri fazla (baharat) lı Hint yomoklorine bonzor. Belki lezzetlidir fakat mutlaka adamın ağzını yakar. Fronklerln dediği gibi «iplikten İğneye» geçorek her biri ayrı ayrı birer mevzu teşkil o-docek pek çok mes’elolere temas e-do ede osasın teferrüatta boğulduğu zannını veren bir vak'a bolluğu Içlndo sohbeti bitirir.
Fallh Rılkının bu pazar çıkan yazısı da böylodlr. «Yeşil Kapı» dan yâni hacılıktan başlayıp hnseb nosob mes’olclerlne tomas ederek Mevlflna Celâleddin-I- Rûmi’nin ceddine kadar yükseliyor vo bu ko-onman adamın nosllnln Peygamberimiz SalalâhÜ aleyh vcsclem Efon-dlmlzln (Yâr-ı- gâr) ı ve İlk halifesine nıüntohl olmasını adota hiddetle karşılıyor.
Fakat bu, öyle bir şeydir kİ buna çare bulunmaz. Horkcs doğorli muhibblm gibi yüzde yüz demokrat bir allodon gelmek bahtiyarlığına nail değildir.
UU'.-.'AY
Meselâ bu fakir do Mevtana torunuyum. —asla hatırıma gelmez a— fakat hiç bir zaman bu nlsbot-ton teborrl etme'o maddeten İmkân yoktur. Sonra unutmayalım kİ biz TÜrklordo asalet unvanı, İsim, za-delik dlyo bir İmtiyaz movcut de-ğlldl. Hattâ soyadı dahi yoktu. Bu-ntın büyük bir noksan olduğu gö* rüldü ve osasen tanınmış nllotero mensup olanlara o İsmi kullanmak hakkı verildiği gibi soyadı olmıyan ların da birer İsim edinmeleri hakkında kanun yapıldı. Abdi âciz de o zaman (İbn-I- Mevlânâ) yı —A* rapça olduğundan dolayı kullanamadığımdan ceddimin İnsanı rom-zoylcdlğl (Nay) ı alarak Ulunay soyadını odlndinı.
Bizde vo Islâında asalet iktisap İledir. Hattâ bunda o kadar ileri gidilmiştir kİ Anadolunun İki ovll bir köyünden Istanbula golorok şahsi mozlyeti İle movkl sahibi olan her hangi bir vatandaş kondlndo padişaha bile damat olmak hakkını görüyordu. Dovamı 8a. 5 Sû. 4 do)

Comments (0)