Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),
Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),
Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),
Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),
Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),
Çarşamba 19 | Sahibi: Safa Kılıçlınğln İdare ı Nuruoamanlye Noı 17 Tel adrMİı «YRNİ SABAH» Yeni Sabah (Jamilia|
1949 TvMonı reı»e — mim 12 inci Yıl, No. 881S HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11Y1Z Sap.
Ara seçim tatmin edici olmadı
16 Ekim seçimininmanzarave netice si tarafsız vatandaş kütlesini üzdü
Partililer arasında araseçimin münakaşa ve tefsiri devam ediyor, dün istanbula gelen H> Uran neticeden memnun
Her taraf
Memnun
azar günkü seçimlerin neticesi, hayret edilecek keyfiyettir, bütün partileri memnun bırakmıştır. C. H. P. Hilmi Uran’ın ağrile olsan, müfettiş Sadi Irmağm dilile ol-ann, vaziyetten çok mes'uttur. Filhakika bu saadete çok acı maddeler karışmıştır. Meselâ İs-tanbnlda seçime İştirak nisbeti evvelâ yüzde on beş denilmiş son ra yüzde 19 a çıkarılmış bilâhare, resmî kurullarca, 34 e kadar fırlatılmıştır. Adeta altın piyasasının bir iki gün İçinde, borsa 1-çlnde ve dışında, çeşitli fiatlar ve sıçramalar kaydettiği gibi... Halbuki demokratlara göre bu nlsbet yüzde sekizi pek az aşmıştır. Rakamların ne olduğunu kesin olarak, tâyin etmek müşküldür ama gözle görünen hal bütün îstanbullularca malûm oldu. Bu derece alâkasızlık nâdir kaydolunur bir keyfiyettir. Bu iıale de Halk Partili zimamdarlar sevinirlerse bandan şu anlaşılır ki onlar bu derece iştirake dahi ihtimal vermiyorlar ve kendi mensuplarının bU e sandık başla rina larını sanıyorlardı.
Eu kısmi seçimlerde dikkati çeken ve birinci plânda zekâ sahibi olmayan kimsenin dahi gözünden kaçmayan bir nokta da İntihaba İştirak nisbetinin batıdan doğuya doğru uzandıkça mut taşıl yükselmesi ve Muş gibi bir vilâyetimizde azamî haddini yâni yüzde yetmiş küsuru bulmasıdır. îştirâk nisbeti adeta intihap dairelerinde okuma yazma bilenlerin ve münevverlerin adedile ma küsen mütenasiptir. Okur yazarı nisbeten çok olan İstanbul, Ege mmtakasmda sandık başına gidenler az, doğu illerine uzandıkça, bu nlsbet çoktur. Bu durumun garip bir manzara gösterdiğine ve Halk Partisinin çok lehine sayılmıyacağma şüphe edilebilir mi ?
Halk Partililer bu seçimlerden pek çok dersler alındığını İfade ediyorlar. Bütün lyinlyet sahibi vatandaşlar, ekseriyet fırkasınm, her hâdiseden ders almasını yürekten dilerler. Esasen İktidar partisi, ders almak İçin, çeyrek asırdır vakit ve fırsat bulmuş 1-dl amma fazla bir İstifade sağladığım gösterecek emareler ve deliller bol değildir. Yoksa Anayasanın hükümlerini, yalnız ara se-1 çimleri mevzuunda hatırlıyarak. ' bu bahiste ısrar İle durmakta ik- 1 tifa etmez. Anayasanın bir çok I hükümlerine de riayet etmeği evvelden sağlamağa çalışırdı. Anayasada fikir, mal ve mülk emniyeti zaman altına alınmıştır. Fikir hürriyetine her hangi bir tecavüz ve tahdit kabul edilmemiştir. Muhik tazminatsız hiç bir el kovma ve İstimlâke müsaade o-lunmamıshr. Anayasının bu emir (Oovamı 8a. 6 8Ü. 4 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Memleketin idaresi mesuliyetini deruhte etmiş olan parti İle bu İdareyi ele almak üzere mücadeleye girişen partilerin bugün ar-zettlkleri faaliyet manzarasının pek te memnuniyet verici bir ma hiyet taşımadığı umumiyetle kabul ve teslim edilmektedir. Evvel kİ gün yapılan ara seçimleri bunun en son misalini teşkil etmiştir. Bu neticeyi İktidar muhalefete, muhalefet te iktidara atfetmektedir. Ancak bunun me-(Devamı 8a. 5 80. 1 de)
"Yeni Sabah,, ın Hac yazıları
Okuyucuların sordukları sualler
I Arkadaşımız Murat Ser-| toğlu suallere cevap veriyor
Yeni İstanbul Milletvekilleri Belediyedeki eski arkadaşlarüe bcra ber..
Tito, harp ihtimali üzerinde duruyor
“Yugoslavya ile Rusya arasında bir harp çıkarsa bn bir cihan harbi mânasına gelecektir
Londra: 18 (BBC.) BununIlo (iyasî tnümı«ebet1»rini kesmesini»'
Belgratta bir uhtemel olduğaDu «oylomiştır. Ma-
ve peyklerinin Yu-(Devamı Sa. 5 SU. o do)

Vışınskfmn Amerikada
“Batıklar Tito’yu desteklerse bundan vahim
neticeler doğabilir»
Tavaf esnasında iki gözü iki çeşme bir ihtiyara rastladım
Yazıyı lütfen 4 üncü sayfada okuyunuz
Hac yazısı
B. Kemal Gün — Fatih:
Kâbei Muazzamanın no olduğuna ve ne zaman inşa edildiğini, sebebi hikmeti daha evvelki yazılarımda an latmıştım. içinde ne olduğunu da 3 gün evvelki yazımda bildirdim. Ora ya Türk gazetecilerinden benden baş kasma girmek kısmet olmadı. Haaro ti Peygamberimizin tavaflarındaki maksat ve hikmet muhtelif din kitaplarında uzun boylu anlatılmış ve tefsir edilmiştir. Yalnız şu kadarını kaydedeyim ki, Kâbei Muazr.nmay» tavaf etmek, pek eski zamanlardan kalmış bir adettir. Hattâ mukaddes (Devamı Sa. 5 Sû. 5 de)
E.T-T. idaresini
İstanbul
işten el çektirilen iki polis memuru
{malikiz, diyor [
Londra 18 (B.B.C.) — Sovyet Dışişleri Eakanı Vişinskl, Dışişleri Bakanı olduğundanberi İlk defa o-larak yabancı basın mümessillerine -bir demeç vermiştir.
Sovyet Dışbakajıı, bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına Iştirâk eden Sovyet murahhas heyetinin başkanı 6ifatl-le Birleşik Amerikada bulunmaktadır.
VlşlnBki, bu basın konferansını, dün gece Laka Succera’te yapmıştır. Sovyet Dış Bakanı, bir suale cevaben demiştir kİ:
— Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyinde boş olan yere Yugos -
Maruf bir HollandalI yazeteci de hacılara dair bir röportaj yapmaya yidiyor
Yeni Sabahın Hacca bir arkadaş göndermesi ve Hacca alt şimdiye kadar dünya matbuatında intişar etmemiş çok değerli yazılar neşret meğe başlaması, beynelmilel mat -
(Dovamı Sa. 5 8ü. 6 da)
İsrail konsolosu dün Taksim âbidesine çelenk koyarken...
ıslah için
mütehassıs
Hırsızları kaçıran iki polis daha meslekten çıkarıldı
Paşabahçede cereyan eden hâdisede hırsızlardan biri karakolda, diğeri de yolda kaçtı
Bir kaç gün evvel Paşabahçe-ı de bir hırsızlık olmuş, failler yakalanarak polise tealim edilmişti.
Gece yakalanan hırsızlardan birini yolda, diğerini de karakolda |
I kaçıran polis mamurlarından Muhit Un Korkmaz ile Şemsettin Küre'ye İşten el çektirilmiş ve haklarında | takibata geçilmiştir.
A
Cihat Arman dün uçakla Paristen İstanbula döndü
meşhur haftalık spor magazini olajı «Mirofr resmi de yayınlayarak, şunları yazmaktadır: takımının kalect31 Cihat Arman, maçı arından takip etmiş, OsmanlI ve Fransız ordu sporcularının bu temaslarını tesbit etmek İçin de fotogmf makinesin(Sen istifade etmiştir.» [Yeni Sabah: Franoanm en çok öaf.ış yapmakta olan bir mecmuasının hâlâ İnkılabımıza bigâne olup, bizi OsmanlI dlyo tanıcnnsı, teessüfe şayandır. Öyle zannediyoruz )2f, Ordu takımımız, aâdığı 4yi neticeyle Türk İnkılabını vo sporunu Fransızlara göstermiştir.)
Valiliği mes’elesi
Dün Bakanlar Kurulu toplantısında Ord. Prof.
Fahrettin Kerim’den balısedildidiyi söyleniyor ______________
Ankara: 18 (Hususî) — Ara seçimlerin neticelerinden sonra inlıilûli tahakkuk eden İstanbul* valiliği gil-niin mesolesi olmakta devam ediyor. İstanbul valiliğine kimin tâyin edile coği henüz kesin olarak belli olmamıştır. Bu valilik için burada bilhassa BıırBa valisi Hâşim îıjcnnın atlı iBrarla tekrar edilmektedir. Ayrıca emniyet genel müdürü Gâfur Soylu ile İstanbul parti müfettişi Sadi Irmak da ileri sürülen kuvvetli namzetlerdendir. Bugün toplanan Bakan lar Kurulunda İstanbul valiliftino go tlrilecek zatın da balıis movzuu adil
(Devamı 8a. a 8Q. i de)
Trenlerde
biletlere zam
yapıldı
Fransa Meçlls Başkanı M. Herriot
Fransadaki
siyasî buhran
Moch’un istifası üzerine
Parfsfc çıkan Miroir - Sprint mect muasvnn başlığı ve cilıad Ar-P man’m bu mecmuada çıkan resmi..
fYazısı 2 Incldo)
Yakında Tiirkiyede bir İsrail Elçiliğinin açılacağı bildiriliyor
Memleketimizde açılan İsrail kon ı Taksim âbidesine bir çelenk koy -solosluguna tayin olunan M. Vlctorl muştur.
Eliachar, dün sabah saat 11 del (Devamı Sa. S Sü. 3 de)
Kuyuda aranan ceset çıkmadı
kabine teşkili vazifesi Rene Mayer’e verildi
İ»n(lr«: İS (B.B.C.) — Jul.ı Moch’ın kabineyi kuromtimauındnn sonra radikallerin lideri, eski Maliye Bakanı Bono Mayor bu vazifeyi deruhte etmiştir. Siyasî pıırt.ilerdu nıev cut kanaato goro kabineyi yegâne hıı
(Devamı Sa. 6 8ü. 4 do)
Zamlı tarife cumartesiye yürürlüğe giriyor
Ankara, 18 (Hususî) — Aldığımız malûmata göre Devlet Demiryolları İdaresi bütün tren yol ou biletlerine bu ayın 22 cumartesi gününden itibaren bir miktar zam yapmaktadır. Gar gide: leri namı verilen bu zanı şöyle tatbik edilecektir. 100 kuruştan 198 kuruşa kadar 10, 200 kurup | tan 499 kuruşa kadar 20, 500 ku (Dovamı 8a. 5 SU. s do)
Şehir Meclisi Isviçreden mütehassıs getirilmeline karat verdi
Şehir Genel Meclisi, dün de saat 15 de toplanmıştır.
Gündemdeki muhtelif tekliflerin kabulünden sonra tutanakların mü zakereslne geçilmiştir.
E.T.T. idaresinin Islâhı İçin îs-vlçreden mütehassıs celbine dair tutanak kabul edilmiştir.
Tarabya İmar plânı münakaşalara yol açmış, bazı üyeler, rıhtım boyundaki yolun genişletilmesi için (Devamı Sa. s Sü. 4 de)
Edebiyat Fakültesinde
başarı nisbeti
Üsküdarda polise bir cinayet ihparı yapıldı, İtfaiye araştırma yaptı, fakat haberin aslı çıkmadı
Üsküdar, Icadiye Altınbaba sokak ı( 17 numarada oturan bir Ermeni ka dini îzabel, bir müddettenberl beraj ber yaşadığı ve kendi evini üzeri-1 ne tapuladığı dostu Fahri tarafın - • dan aralarında çıkan anlaşmamaz- , tıklar yüzünden -«vden kovulmuş -tur.
Izabel, bunun üzerine polise mü -racaatla Fahrinin bir kadını öldürerek oturdukları evin bahçesindeki kuyuya attığım söylemiştir.
Bu ihbar üzerine polis ve İtfaiye kadının cesedin atıldığını İddia ettiği kuyuda arnştırma yaonuşsa da hiç bir şeyo rastl ayam tun ıştır ,
(Dovnnıı Sa. 5 Sü. 5 de)
Yeni Edebî Tefrikamız
Yağmur Altındaki Ev
Bu çok cazip, nefis ve heyecanlı edebî, ask tefrikasına büyünden itibaren başladık. Okuyucular, yeni romanımızı ikinci sayfada bulacaklardır. Bir iki hafta devanı edecek olan bu kısa aşk ve macera romanını mutlaka takin ediniz; çok sevecek ve bezeneceksiniz.
Bugün başladık, 2 nci sayfada
Yüzde on beş olan başarı nisbeti dolayısile talebe bir müracaat yaptı
İstanbul Üniversitesinin Ede* biyat Fakültesinde güz devresi imtihanlarından bir kısmı sona ermiş ve neticeler dün ilân edilmiştir.
İmtihan neticeleri Ingiliz. Frau (Oovamı Sa. 5 SU. 4 de).
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Şehir Tiyatrosunda değişiklik
ULUNAY
Şehir Tiyatrosu rejisörünün Dovlot Tiyatrosu Umum Müdürlüğüne Irtlkosı, İstanbul Şehir Tiyatrosunda değişiklikler ola-oafiı hakkında bazı rivayetlerin deveranına sobop olmuş... Şöyle kİ: Ankarada nasıl bir eğitim hoyotl teşokkül etti Iso burada da üç yahut dört kişilik bir hey'et teşekkül edecek, bu hoy’ot piyesleri seçecek, hattâ mlzanseno de nozaret cyllye-
Doulot Konscrvatuvarı, tiyatroya yonl olomnnlar yetiştirmekte olduğundan yavaş yavaş eskiler a-rasında bir tasflyo amel İvesi zaruri görülmüş; bu surotlo sahnemizde «Gcnçloro yor...» nazarlyosl tatbik edilecekmiş.
Ya oskllcr no olao.ık? Bunlardan bir kısım sanatkârlar varmış kİ san'at İddiasını moııılekotto tiyatroyu kurmuş olmak İmtiyazına katlar götürnıokto İmişler... Kimler olduklarını pek tahkik edemediğim bu zevatın Şehir Tiyatrosu bütçe-
sinden müterakim pak mühim bir meblâğı bir (Gratlflkasyon) olarak paylaşmak tasavvurunda oldukları da kuvvetle söyloniyor. Hattâ a kadar kİ bu paylaşmanın tatbiki daimi oncümonco vorllocok mlnf mini bir kararla homon kuvvoden fiito çıkacakmış.
Geri kalan sanatkârların aidatı-bundan sonra maaş şeklinde oW mıyarak konturata bağlanacakmış.
Hepsini (mış) larla Ihtiyadandır-dıftıın bu rivayetlerin birer lâf-ü-güzal olması da varittir. Fakat şuraya mim koyalım: Bütün bu değişiklikler tiyatromuzu bir parmak llcrlyo götüreook tedabirdcıı nıa-dut olamaz.
Bu tahavvül, Şohlr Tiyatrosunda bir «Irgllmok» yapaoaktır. Elde mevcut şahslyotlcrl do kaybedeceğiz vo yorlerlnl ıfo hiç şüphesiz bomboş bırakacağız... Artist kolBy yotİşiyor sanıyoruz. No kadar oylın-sor ulursak olalım; dünyanın on (Devamı 8a. 5 Sü. 4 do),

Comments (0)