PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-
PAZAR Sahibi: Safa Kılıçlı oğlu iüaroı Nuruosmanlye Noı 17 17 VI fil T#‘ at‘rMİ' (YENİ SABAH» EYLÜL İSTANBUL 1949 TeIofon’20785—48188 Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3787 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYlZ Sayısı ı 10 Kuruş Bl Tege Kuvvet Şurubu genel zafiyette, nekahai hal LEHİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BtR KUVVET ŞURUBUDUR.
Türk-Bulgar sınırında Rus istilâ tehdidine
esrarlı bir hadise
karşı alınan tedbirler
Istanbuldan Edirneye giden üç genci günlerdenberi bulmak mümkün olmadı
Dûn gece telefonla aradığımız Edirne valisinin ve Emniyet müdürünün verdikleri izahat
: 17 (Telefonla) — İstanbul matbuatına mensup iki ' arkadaşları olan inde bir genç bundan on gtln
ngit bir şekilde kaybolmuşlardır. Şimdiye ka-
> kayıpların islerin bası dedikoduların öğrendiklerimi bi (Devamı Sa. 7 Sü.
Atlantik paktına dahil memleketlerin, beş müdafaa bölgesine ayrılması kabul edildi
Barut fıçısile
Oynanmaz
er sonbahar geldikçe, bütün dünyanın gözleri, Balkanlara çevrilir. Çün
kü bn netameli devre, bu yarım adada ekseriya ateşin parlaması faslı sayılmaktadır.
1912 Balkan harbi Eylül ayında çıkmadı mı? O zaman Bulgar lar. Sırplar, Yunanlılar —evet Yunanlılar!— Birleşerek Osmanlı’ imparatorluğuna ansızın ve sebepsiz saldırdılar. İtalya da, Trab lusgarp lokmasını, bir türlü yu-tamadığı için, bu fitneyi el altından körüklüyordu. Hîtlerin orduları da, yine ttalyanın gayret vo himmetile. harbi tâ Balkanlara kadar getirdiler.
Şimdi, 1949 sonbaharı da, çok tehlikeli bir safha ile başlamış bulunuyor. Yunan hükümeti, komünist çeteleri, üç dört yıllık bir himmet ve gayretten ve Amerika, İngiliz yardımından sonra, yenmeğe muvaffak oldn, çetelerin üçte birini Gramos dağlarında imha etti, üçte ikisi de Arnavutluğa iltica ve firara muvaffak oldu. Bu kaçak çeteciler sayısının (8000) olduğu Yunanlılar tarafından açıklanıyor. Bu galebe ve Zafer Atinayı biraz coşturdu. Çünkü Mösyö Venizelos gibi bazı parti liderleri komünistlerin Arnavut topraklarında dahi kovalanma ve imha edilmeleri hususunda hükümeti sıkıştırmağa baş ladılar. Çaldaris, büyük memleketlerdeki siyasî havayı yalandan bildiği için, işi bu raddeye vardırmak istemiyor ve yalnız eşkiyajı Yunanistanda tenkil ile İktifa etmeği tavsiye ediyordu. Fakat matbuatın ve partilerin baskısı ile Başbakan sert bir nutuk lradetti ve çeteleri tâ yuva lanna kadar takip niyetinde oldu ğunu söyledi. Bu ifade derhal Vaşington ve Londrada heyecan ayan d irdi. Atmaya sükûnet ve I-üdal tavsiyeleri yapıldı. Yunan Başbakanı da. evvelki gün, İlk nutkunun şiddetini azaltan bir demeçte bulundu. Maamafih Arnavutluk hudutlarının muhafaza sı ve çetelerin tekrar Yunan topraklarına oralardan akın etmemelerinin sağlanması Birleşmiş Milletlerden İstenecektir.
Ayni zamanda Arnavutlukta vaziyet nezaket kesbetmiştir. Bu Qfak ülke şimdi Yugoslav ve Yu nan çenberi İçine alınmıştır. Yu-goslavlar da, demokrasilere meylederek kominformdan uzaklaş -tıklan İçin Arnavutluk adeta bir komünist leke gibi ortada durmaktadır. Bu itibarla Belgrat ve Atlnanın bu zaaf ve binaenaleyh Devamı Sa. 7, Su. 8 da)
in araştıran İması hâdise
alınmış bir resmi...
Amerikan mu» rıplerınden birinin limanımızda
Amerikan senatosu, yarın, Türkiye ve Yunanistan da dahil, bazı memleketlere yapılacak askerî yardım programını inceleyecek
Vaşington, 17 A.A. (United Press) — Atlantik paktına giren 12 milletin komünist tecavüzüne karşı müşterek savunmalarına ait esaslı gizil plân dün Vaşlng-(Devamı 7 İncide)
(.....
Birleşmiş Milletlerde
Yeni Sovyet “Numaraları bekleniyor
york: 17 (AP.) - 20 Eylül-de Lake Stıçcessde toplanacak Birleş miş Milletler TV. üncü Gonol Kur lunıın en büyük faaliyeti, eski işlerin tasfiyesi olacaktır. Bu oturumda, sürüncemede kalmış bir çok ko-halledilmesi ihtimali kuvvet naat, Filipinler dolegesi os P. Romulo tnrafm-
(Dovamı 7 İncide)
Bojbafcan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nihat Erim

Tito, çokj kızgın |
Macar Temizlik
Mahkemesine
ateş püskürüyor

Nevyork 17 a.a. (United Press) — Mareşal Tlto, Amerikan «Colum bla Broadcasting» radyo şirketinin Avrupa müdürü Howard Smlth'le yaptığı bir mülakatta, Budapeşte-de dün yargılanmaca başlayan eski Macar Dışişleri Bakam Rajk ta. rafından ileri sürülen ithamların Yugoslavyayı lekelemek hedefini güttüğünü ve Yugoslavyanın bu it.
(Devamı
Solcu Sabahaddin Alinin dâvası
Millî Emniyetten gelen şahitlerin ifadesile dâva yeni bir safhada Kırklareli: 17 (Hususi surette f den arkadaşımız yazıyor) — Sole muharrir Sabalıattiı vasına bugün öğled reli ağır ceza malı) edilmiştir.
(Devamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Yunan asîleri
barış istiyor
Birleşmiş Milletlere yapılan müracaat
Londra: 17 (B.B.C.) — T âsileri, Birleşmiş Milletlere re müracaat ederok şerefli bir razı olduklarını bildirmişlerdir. Âsi ler, Birleşmiş Milletlero gönderdikleri muhtırada, iç harbin sona ı rilmeBİ İçin tavassutta bulunul aı da istemişlerdir.
2 Amerikan
muhribi
Nihad Erim’in son politika hâdiselerine dair beyanatı
Şalıi tiken sanık olan Ahmet Çatalca
Muhribler 21 Eylül sabahına kadar limanımızda kalacaklar
Amerikanın Akdeniz filosuna monaup U.S.S. Konnedy ve U.S.S. Rush adındaki lkt muhrip, dün limanımıza gelmiş ve Dolmabahçe önlerinde demirlemiştir.
Yapılan mutad ziyaretlerden son ra gemi subay ve erleri şehir İçersinde serbest olarak gezmişlerdir.
Akşam saat 18 de Deniz Komu -tanlığı, misafir gemi subayları şerefine 40 kişilik bir kokteyl parti vermiştir.
Muhripler 21 Eylül salı günü limanımızdan ayrılacaktır.
Edirneliler
bir miting yapacak
Yunanlıların Trakyayı istemeleri protesto edilecek
“Yeni Sabah,, ın dünya turu
[ Panama’da beyaz erkeklerle Zenci 1 I kızların kulüplerdeki sefahet hayatı j
Üstad Esat Mahmut Karakurt Miamiye gitti
“Bugün bir rahatsızlık varsa bunu doğuran sebep Millî Husumet kararı olmuştur
Başbakan yardımcısı, Vali Dr. Lütfı Kırdar’ın başka bir vazifeye naklinin düşünüldüğünü, fakat şimdi bundan vazgeçildiğini açıkladı
İstanbul 17 (A.A.) — Gazeteci ler tarafından, îstajıbıılda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan yar -dımcıoı Nihat Erime sorulan sualler ve cevaplan aşağıdadır:
Sual 1 — Yeni seçim kanunu ha zırlıklan etrafında Büyüyeceğiniz
(Dovamı Sa. 7, Su. 1 de)
Edirne, 17 (Hususî) — Son günlerde bir Yunan gazetesinde Doğnı Trakya’nın ve bu arada Edirne ile Kırklareli’nin Yuna-nİBtana verilmesi hakkında çıkan yazılan protesto etmek İçin Edirneliler tarafıandan bir miting hazırlanmaktadır.
öğrendiğime göre miting müsaadesi alınmak için bugün Vilâyete müracaat edilmiştir.
C- Bayarın yaptığı toplantı
Şükrü Saraçoğlu
Dolmabahç^de yapılan görüşmeler
Ingiltere Komünist Çin’i
Emniyet Müdilr Muavini Kemal Ay gün makamında..
Yeni İstanbul Emniyet Müdür Muavini
İstanbul emniyet müdürü muavin kulundan mezundur. Maiyet memur-jino 6 inci şube müdürü Kemal Huğunu İstanbul vilâyetinde yapmış, Ogün’ün tı'ıyini umumî bir mom- mesaisi ile kendisini vali vo beledı-ınluk uyandırmıştır. yo başkanı Doktor Lûtfl Kırdnrn, a-
Kcıııııl Aygün, Siyasal Bilgiler o-1 (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
İzmir takımları dün yenildiler
Şükrü Saraçoğlu İzmırden geldi, İnönü ile görüştü
Dün saat 12 de Ordu vapura İle şehrimize gelen eski Başbakanlardan B. Millet Meclisi Başkam Şük rü Saraçoğlu, kendislle konuşan gazetecilere, şimdilik söyllyecek (Devamı 7 İncide)
Ankara: 17 (Radyo) — Amorika Dışişleri Bakanı Achoson Bovinin Uzakdoğu moselolori üzerinde bir an luşmnya vardıkları bildiriliyor. Bu haborlero nazaran İngiltere, Çindcki yeni komünist idaresini öniimüzdo-ki haftalarda tanıyacaktır, tngiltero, ; Çiııdoki Amerikan mıntakalannı ve hukukunu da koruyacaktır.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK•_
Bir vapur yangınında 250 kişi öldU
Toronto, 17 (A-P) — Kanada ve Birleşik Amerika arasındaki büyük göllerin beyaz bacalı kra. (Devamı Sa. 7, Su. 2 do)
(□ovamı Sa.
Bayar, dün D. P. İl Merkezinde meşgul oldu
Turanbar “kahra manı M
Buranda yakalandı
Fenerbahçe (6) - Demırspor (1) Galatasaray (2) - Altay (°)
Çocukları düşünelim
ULUN AY
Bir dostumun İki çocuğuna birer iıodlyo vermek İstedim. Biri İlk okula devam odlyor j diğeri daha moktobo gldoook çağda doğll... İnanır mısınız? Münasip bir hodlyo seçmek İçin günlorco düşündüm. Bonco bir çocuğu oğlun dlrorok hayat bilgilerini öğrotoock oyunoaklar lâzım. Fakat maalesef bizde böylo oyunoaklar yok... Bo-yoğlu mağazalarında oamokftnlarda toşhlr odllon oyunoaklar yanına yaklaşılır gibi doğll. Norodo Iso göstermollk İçin ayrıoa ücrot alacaklar. Goçon sonelerdo büyücek bir kolraya bin lira fiat konulduğunu gözünılo gördüm. Mekano do-nllon oyunoaklar da var. Fakat bir çocuk bunlarla uğraşmaktan pek zevk almaz. Çooukta biraz da kırıp dökmek moyll vardır. Bu çeşit oyunouklara yazık olur.
Bizdo oskldon Eyüp oyunoakiarı vardı. Fakat bugün bunlarla eğlenecek çocuk tasavvur otmlyorum. O tavşanlı trampetlor, kursak dof-
lor, kaynana zırıltıları, aynalı ara-
balar eski zamana yakışan dekorlardan İbarettir.
Böyle olunca çocuğu oğlendlrocok moşgul odeoek kitaplar (reyon) una müracaat lâzım geldi.
Burada teessüf llo söyllyocoğlm dört başı mamur bir çocuk kitabı bulmak pek güç bir İştir.
Kendi kütüphanelerimizde çocuk kitabı olarak blzo arzodllen osorlor Fransada, Ingiliorodo basılmış kitaplardır. Resimleri güzol, kâğıtla rı nefis, yazıları da alâka uyandıracak movzulara temas odlyor. Ho-lo olltlerl, mazrufa lâyık zarflardır.
Fakat no yazık kİ hodlyo odeco-ğlm küçük adamlar için bunlar birer muammadan İbaret.
Onları kendi lisanlarılo yazılmış kitaplarla oğlondirmek lâzım. Böy-lo olunca ne butablldlmso onunla İktifaya mecbur oldum. Bunun bü yük bir noksan olduğunu kütüpha-noloro hatırlatmak zorundayız. Naşirler, biraz kosonln ağzını açmalı... Pedagojide vukuf sahibi, kalem Dovamı Sa. 7, Su. 8 da)
Diinkil maçtan bir enstantane...
(Yaziöi 7 nel sayfada),
Esat Mahmut Karakurt, Panamalı zenci genç kızın avucundan talihini okuyor
(Yazısı inci sayfadadır-

Comments (0)