Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm
Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm
Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm
Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm
Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm
Yeni Hükümet Programını Hazırlıyor
H. Sakanın mâruf vergi tasarıları geri alınacak Yeni hükümet de vergi bindirmek yoluna giderse, ömrünün uzun olmıyacağı belirtiliyor
C. H. P. Müfritlerinin
mücadele hazırlığı
Yeni Kabine hakkında çeşidli çevrelerde leh ve aleyhde ileri sürülen fikir ve mütalâalar nelerdir ?
Yeni kabineyi
Bekleyen
Müstacel işler
— .— —I
Kabine şu müstacel büdce işini hallettikten sonra vazifesinin sona ermiş olduğuna inanmamalı ve umumi havayı tasfiye için emniyetli bir seçim kanunu lâyihası hazırlıyarak Meclise sunmalıdır. Bunu mü-teakib de ilkbahar veya yazın umumi seçimler yapılmalı ve milletin arzusuna göre idareye ve devlete esaslı bir istikamet verilmelidir.
emseddin Günaltay, nihayet dün akşam kabinesini kurabildi. Yeni kabinede, eski kabineden devralınmış birçok simalar var. Ba-■» bakant ‘ --------------
________________________ ğiştirmişlerdir, s&ndslyell bazıları da sandalyemiz bakan, yâni Devlet Bakanı olmuşlardır. Söylentiler doğru ise bir kısım eski bakanlar çok ıwar ve mukavemetten sonra hattâ Cumhurbaşkanının tavassutile yeni kom binezona girmeğe muvafakat etmişlerdir. Bir iki yeni çehreye de rastlıyoruz. Bilhassa yeni Maliye Bakanı yepyeni ve genç bir simadır. Kendisi, büdce komisyonunda, Şevket Adatan büdcesini en hararetli bir şekilde tenkid edenler arasında-bulunuyor ve tasarruf bahsinde sebat gösteriyordu.
Yeni Başbakanın bir dereceye kadar müfritlere mütemayil olması Halk Partisinin şiddet kanadı mensubiannı büyük ünıid-lere düşürmüş ve kabinenin keıı di tam ve mutlak isteklerine göre kurulacağı hayaline kapılmışlardı. Fakat filijatta bu netice hasıl olmamış ve bazı ifrat elemanlarına yeni heyette yer verilmekle beraber genç ve mutediller de az çok bir mc\ki alabilmişlerdir. Yeni kabine, bu haille, Wr nevi Halk Partisi cereyanları halitası manzarası gös tennektedir. Çeşidli zihniyet ve kanaatte zevat bir araya toplanmış bulunuyor. Bu hHİ de ta-manüle Halk Partisinin iç nuın-zarasına bir âyine teşkil etmektedir.
Halk Partisi, bilindiği gibi, siyasi ve batılı nıânaslle bir parti değildir. Yâni müşterek bir program etrafında toplanmış, ayni kanaatte insanlardan terek küp e(len bir topluluk mahiyetinde değildir. Çeşidli, hattâ birbirine zıd düşünce sahihlerini talisi altında barındırır. Çünkii tak n.m V. ,.r »|,Un,| d,v,| böyle bir kümelenmeğe çok nıü-aaııldl. Hattâ bazı Ankara haberleri yeni kabineye bir koalisyon kabinesi adını veriyorlar. Yâni Halk Partisinin «jesblli hi-hlb ve zümreleri aramada bir birlik kabinesi.. Tabiatile muhalefetin vejahiKİ sadece bağımsızların birleştikleri bir toplu-luk değil... Yeni kabine bu haille her halde insanda geçici hls-■ini uyandırıyor. Nitekim Hilmi Uran gibi tecrübeli politika Ustaları İsiyle bir heyetin başına inovakkaten geçmek İstememiş, kendilerini daha sürekli bir kabinenin başına gelmeğ «'Şiardır.
Henüz yeni kabineni Bi hazırlanmadığı ve 5 kunmadığı j,;In nelerden bahsi Junacağı belli değildir amma jc-BJ heyetin önünde âmeli olarak (Devamı* la. 3 - 8ü. s da)
Yeni Kabine giiven oyu almadığı için tasanlar görüşülemedi
Grup Reis Vekilliği için el altından hummalı çalışmalar başladı
Fakat, en küvetti ve bütün çevreleri tatmin eden aday olarak Faik
Ankara, 17 (Hususî) — Yeni Vekiller Heyetini teşkil eden bakanlar, bu sabah makamlarına gitmişler ve bakanlıklar ileri gelenleri ve memurlarile tanıştıktan sonra tebrikleri kabul etmişlerdir.
Bakanlar Kurulu, saat 11 de ilk toplantısını yapmıştır. Toplantıda, kabinenin mesaî programının müzakere edildiği an Şilmaktadır.
Bakanlar Kurulu, öğle üzı Devlet Reisi tarafından kabul edilmiştir.
Kabinenin programı etrafındaki çalışmalara devam olunmaktadır.
Program ikmal edilirse yarın Yeni kabinenin Maliye Bakanı saat 15 de toplanacak olan C. İsmail Rüştü Aksal
H. P. Grupunda hükümetin mesaî programı hakkında umumî müzakere açılacaktır. Şayed program salıya yetişmezse Gru-pun, perşembe günü toplantıya çağırılması kuvvetle muhtemeldir. Hükümetin, cuma günkü Meclis toplantısında programını okuyarak itimad reyi istemesi, dün de bildirdiğimiz gibi, kuvvetle muhtemeldir.
Hükümet Vergi Tasarılarını Geri Alacak
Ankara, 17 (Telefonla) — Yeni Maliye Bakanı İsmail Rüş-dii Aksal, büdce komisyonunca, büdcede tasarruf Bağlamak için teşkil olunan tâli komisyonda ü-ye İdi. Kendisi, büdcede (50) (Devamlı Sa. 3 • 6Ü. 1 de)
Maden kömürü ihtiyacı
Amerikalı mütehassıs dijorki:
«Bu tesisatla bundan fazlası istihsal edilemez.»
Ulaştırma bakanlığının daveti üzerine bir müddet evvel memle -ketimize gelen ve Zonguldak kö -mür havzasında tetkikler yapan A zncrikalı Maden Kömürü Mütehassısı L. E. Young tetkiklerini biti -rcrek şehrimize dönmüştür. Mr. Young dün Parkoteide kendisiyle görüşen bir muharririmize şu beyanatta bulunmuştur.
«— Türkıyede kısa ikametim • den çok memnun olarak ayrılıyo -
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Bulgsr Ataşesinin uydurma ilticası
Akim kulan nıürelteb iltica sahnesini Rus Büyük Elçisinin hazırladığı tahmin ediliyor Bulgaristanın İstanbul bas.u ataşesi Peter Trufkinin iltica hâdisesine ait dedikodu ve y ıumlar devam etmektedir.
Hâdisenin mahiyeti şııdur:
Kırk üç yaşında bulunan hasın ataşesi Peter Trufkin hâlen gizli teşkilâtta çalışmakla beraber Bulgar kurmay subayıdır, kendisi bu harbden evvel Mas-kovada bulunmuş ve N. K. V. D. teşkilâtında staj görmüştür..
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Talebenin idare edeceği yurdlar
Talebe yurdları hakkında daha demokratik bîr idare sistemi
Türk Eğilim Derneği Yurtları Müdürlüğüne Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Sami Akyolun vekâleten tayin e-dildiğini evvelce yazmıştık.
tatbik edilecek
Dün, bir arkadaşımı Akyolu ziyaret edeıek yurt Bdcleri hakkında aşağıdaki 1 zahatı almıştır.
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Ankara: 17 (Hususi) — Büyült Millet Meclisi bugün Cevdet Ke -rim Incedayınm başkanlığında mu tat saatte toplanmıştır.
. Haşan Saka kabinesinin ilstifa -sına, Şemseddln Günaltayın yeni kabineyi kurmaya memur edildiğine ve yeni teşkil olunan bakanlar kurulunun onandığına daJr Cum -hurbaşkanlığ tezkereleri okundu. Gündemde bulunan Nureddln Ü-ı nenin İçişleri ve tarım bakarılıkla-L . rından sözlü sorularına geçildi sıra ile kürsüye gelen yeni İçişleri ve tarım bakanı pazartesiye ce -vap verebileceklerin! bildirmişler Ahmet Oğuz usul hakkında konuşacağım bildirerek henüz İtimat o-yu almamış olan bir hükümetin bu meseleleri cevaplandırmasının doğru olmayacağım söyledi.
ı Yol vergiBl kanun tasarısı ve
geçici komisyon raporu müzake -ı resi bugünkü gündemde bulunmak ta idi. Yeni Başbakan yardımcısı ı/ ve Devlet Bakanı Nihat Erim kür ~ aliye gelerek bu konunun m Uza -keresinin tehirini istedi, bazı milli-tvekilleri (ne zaman, ne zaman)
| diye bağırdılar. Buna karşılık ve-
• ren Erim, vergiyi tazamnıün ettiren böyle ciddi bir meselenin he -nüz yeni kurulmuş ve itimat oyu
. _ i>Imamış btı* kabine tarafından çı-Hk kaniftı^a çıvsuu olmayacağın: söy
1 Ievcrek relecek çarşamba görü -
Hakikatte basın ataşesi değil bir kurmay subayı olan Bulgar bu zattır
«Para mes’elesi üç dört bin senedenberi halledilememiştir- Bu gidişle iiç dört bin st beklemek
lâzımdır.
Alımed Barutçumun ismi üzerinde ısrarla durulmaktadır
Ankara, 17 (Hususî) — C. H. P. Grup Reis Vekili Şemsed-din Günaltay'ın başbakanlığa getirilmesi ve Hüseyin Cahid Yalçm'ın da uzun zaman hariçte kalması zarureti müstacelen yeni bir grup vekili seçilmesi ni icabettirmektedir.
Şimdiki halde bu vazife için Faik Ahmed Barutçu, Münir Birsel ve Mümtaz Ökmen'in i-simleri namzed olarak zikredilmektedir. Maamafih bu zevat a-rasında ismi üzerinde en çok durulan Faik Ahmed Barutçu'dur. Birçok çevrelerde reis vekilliğine Faik Ahmed Barutçunun seçileceğine muhakkak nazarile bakıldığı sezilmektedir. Faik Ahmedin, bundan evvelki kabinede Başbakan yardımcısı ol-
(Devamı: Sa. 3 - SÜ. « d»)
C H. P. Grup Reis Vekilliği içirt en kuvvetli aday telâkki edilen Faik Aİımet Barutçu
Hüseyân
Yalçın
Filistin Uzlaştırma komisyonu başkanlığına seçildi
Londra: 17 (B. B, C.) — Bugün Cenevrede ‘oplanen Filistin komi -tert başkanlığa Türk delegesi Hüseyin Cahit Yalçın* seçmiş ve konuşmalara derhal başlanmıştır. Komisyon Perşembe günü Filiatl -müteveccihen hareket edecek KudUste yerleşecektir.
Londra 17 (B. B. C.) — Rodos tâki muhabirlerin bildirdiklerine göıe, müzakereler samlın! bir hava İçinde cereyan etmektedir, re (Dovamı: Sa. 3 - 8Ü: 1 de)
ç'ıkrll Baban, d.'
bulunan dinliyle terden bir grup
konferansta sı 8 üncü bRyfada —
Gümüşten yapılmış Kaçak otomobiller
Londra: (B. B. C.) — İsviçre
İtalya hududunda İsviçre gümrük memurları bazı demir akşamı gümüşten yapılmış bir otomobil yakalamışlardır. Sonra diğer oto -mobliler do durdurulmuş ve ça -murlukian gümüşten birkaç oto -nıobü bulunmuştu**. Bu gümüşle -rln İtalya vasıtasıyla Filistin için kaçırıldığı anlaşılmış bulunuyor.
Jeyerek gelecek çarşamba görü -gülmesini istedi.
Bundan sonra tababet ve suaba-tı sonatlarının tarzı İcrasına dair kanunun on ikinci maddesinin de ğiştirilnıesl hakkında kanun tasarısı madde madde, müzakere edi -lerek kabul edilmiştir. Aynca u -mum! hıfzıssıha kanununun da on on dördüncü maddelerinin de (Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
İngiliz Elçisi
Sabahaddin Alinin kaybolan bavulu
Btı bavulların içinde neler vardı, şimdi de bu bir nıııamıffiı oldu ?
Sabahattin Ali hâdisesinde ı diin yeni bir mesele ortaya çık-1 mıştır. Şoför Salim, Sabahat-ı tin Alinin kamyonla giderken I yaranda iki bavul bulundurduğunu söylemiştir. Halbuki Ali
Ertekinin evinde yapılan araş-turnada Sabahattin Aliye ait eşyalar içinde bir tek bavul balınım uştur.
Bu durum karşısında ikinci (Devamı: Sa. 3 - Sü. B da)
Mr. Kelly'nin, Moskova elçiliğine nakledileceği bildiriliyor
Londra, 17 (AP) — Mart ajanda înglltcrenin Moskova büyükelçisi Maurice Peterson vazifesin -den ayrılınca yerine David Victor Kelley'ln getirileceği sanılmakta -
yaşında bulunan Kelley, ma-1946 dan beri înglltcrenin An ı büyük elçiliği vazifesini ifa ct ektedir.
Mart ayında tekaütlük yaş haddini bulacak olan Maurlco Pe -terson da Moskovaya gitmeden ev vel Ankara Büyük elçisi bulun -maktaydı.
Hikmet
Bayur
Kudret’te şuıılan yazıyor:
«Şemseddin Günaltay kötülüklerle, suiistimallerle mücadele hususunda mü-said durumdadır.»
Ankara, 17 (Telefonla) — Yarınki «Kudret» gazetesinde yayınlanacak olan «Yeni hükümet» başlıklı yazısında Hikmet Bayur, «Ciddî hiç bir İŞ görmeden yıpranma Birası, Şemseddin Günaltay ve arkadaşlarına gelmiştir» dedikten sonra, Günaltay'ın mazisinde hiç bir kötü hali ve suiistimali şüyu' bulmadığına işaretle, kötülüklerle mücadele etmesi için milsaid bir durumda bulunduğunu ve bu yolu seçtiği takdirde başarı (Devamı: Sa. 3 - Sü. 5 de)
İmanı HaTlp kursunda KuPan ve Akait hocası Celâlettin Oktem muharririmize izahat verirken..
İmam Hatib Kursu nasıl çalışıyor?
r—------------------
Kurşuna dizilen 33 vatandaş
Komisyon eski kararım ; değiştirmeğe lüzum i görmedi (;
Ankara, 17 (Telefonla) —* Meclisin çarşamba günkü gündeminde, muhakemesiz kurşuna dizilen 33 vatandaş hakkında geçici dilekçe komisyonu raporunun Meclisçe müzakeresine dair Kayseri milletvekili Fikri Apaydın'm bir önergesi vardır.
Geçici dilekçe komisyonu raporunda kısaca şöyle denilmektedir!
«Bazı üyeler kararın son satırını teşkil eden (bu hususta ihmali görülenler hakkında kanunî koğuşturma yapılması için yüksek başkanlığa müzekkere yazılmasına) fıkrasındaki, ■ İhmali görülenler » ibaresinin muayyen şahıslar olarak .anlaşıl madiğini, bu cihetin tavzihinde fayda olduğunu ileri sürmüş ler, bunun üzerine yapılan görüşme sonunda, (Büyük Millet Meclisi başkanlığının, komisyon karannı Başbakanlığa tebliğ etmesi ve Başbakanlıkça yaptırılacak soruşturmalarla gecikmeye sebeb olanlar meydana çıkarılarak bunlar hakkında kanun! koğuşturma) diye tavzih o-lunmasını faydalı sayan komisyon eski kararında değiştirilecek bir cihet görmemiştir..»
Bursa'daki kürtaj dâvası
Dr. Münir Haliiin yaı gılanmasına dün de devam olundu
Bursa, 17 (Telefonla) — M. Kemalpaşa jandarma kumandanı Yüzbaşı Vahdettlnin eşi Mü-eddete kürtaj yaparak ölümüne sebebiyet verdiği iddittsile 1 Temmuz 948 tarihinde Ağıree-zaya verilen Dr. Münir Haliiin (Oevamı: Sa. 3 - Sü. * de)
Kursa yirmi yaşından altmış yaşına kadar talebe kabul
edilmektedir
Ijg^FAKViMDEN BİR YAPRAK
Etyemezde açıir.n ve cumartesi derslere başlayan imanı ve Hatip kursundaki talebe snyısının gittikçe artacağı nnlaşfmalıtaılır.
Halk taralından büyük bir alâ ka İle karşılanan kursa; hcrgUn birçok müslümnn ya kaydolmak, I yahut da dersleri takip etmek İçin müracaat etmektedir. Kurs, Etyemezdeki Nazikpeıver Kalfa vak -(iyesinde, eski 26 inci ilk okul -da açılmıştır. Kursa girmek lçlıı Orta okul mezunu olmak ve aa -kertiğini yapmış bulunmak lâzım dır. Talebeler derslere 10 ay de -vam edecekler bu müddetin sonun da bir imtihana tâbi tutularak mu vaffak oldukları takdirde İmam ve Hatip ehliyetini haiz olacak -lavdır.
Bu sene vaktin gecikmesi dola-yıslle derslerin 5 ayda bitirilmesi istenilmektedir. Evvelce ancak 5 -6 senede, bitirilebilen bu dersleri 5 ay gibi çok kısa bir zamanda bi-tirmlyc imkân görülmemektedir.
Kursa, 20 yaşından 60 yaşına kadar talebe vardır.
(Devamı: Sa. 3 - SU. 6 da)
Hakikat olamayan tasavvurlar
Kablnelor değiştiği yeni gelen hükümet,
ULUNA
«Haydi bakalım, Aiıan yet vorsln! Görelim sizi...
Bir müddet göçer... Vaziyette bir doglflkllk yoktur. Bllâkle ortalık sikilir. Başlangıçta bıyık altından gü« fon muhalif gazeteler (Zaten mu* vafık gazote kalmadı gibi bir şoy-dlr.) yavaş yavaş seslerini çıkarır» lar... Hoşnutsuzluk başlamıştır, iktidar ınovkllnln de uyutuou bir havası mı vardır, nedlrî Hükümet erkânını bir uyuşukluk sarar... Gazetelerin çenesi durmaz... Halkın huzursuzluğu artar... Hükümet ıso tedbir diye en çürük icraata başvurur. Böyleco bir yıkıntıyı tamir İçin vurulan hor payanda iktidar binasında bir dollk açar... Nıhayot bir gün goilr gnzetelerdo istifa havadisini okuruz.
kİ böyle diyeceklerine: içinde çırpındığı pahai önünü almağa var k zuya vererek çalışacağız. Muvaffak olursak ne âlâl.. Olmazsak no yapalım? » deseler kimsenin bir şey söylemeğe hakkı olmıyaoak. Fakat böyle denilmiyor kİ... Hayatı u-euzlataoağızl» dlyo kesip otıycr-yor... Ve hayat da İnadına ucuzlamıyor İşte...
Şimdi yonl kablno için bir 6azo-tede şu girizgâhı gördüm: «Yeni kabine tasarruf zihniyetini en geniş mânada tutblk edecek!* Bu da lâftır... Edemez. Sonra etse de maksud olan şey tasarruf zihniyeti- değil, kısaca «tasarruf» dur. Ve bu tasarrufu biz yapamayız ve ya-panuyaoağız... Çünkü hiç bir şeyde bir çalışma elstonıl kurmadığımız
— Lütfen sayfayı çevirini» —•
dm

Comments (0)