Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde
Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde
Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde
Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde
Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde
Şemseddin günaliay Başbakan oldu
Fakat, bütün gayretlerine rağmen

dün yeni Kabineyi kuramadı
Kendilerine Bakanlık teklif edilen bir kısım zevat vazife kabulünden imtina ve bir kısmı da düşünmek için mühlet taleb ettiler
Yeni kabinede İçişlerine Kemal Sahr'ın getirileceğinden bahsolunmakta, Kasım Gülek'in adı hiç geçmemektedir
Son Dakika
düşüren şebekler
C. H. P. müfritleri geniş ölçüde rol oynuyorlar
Ankara hâdiselerinin
akisleri
Sılıhî sehebden
Başbakanlığa tayın olunan Ş. Giinallay
İstifa etmiyen Başbakan I
’ .Haşan Saka, . beblerden çekildiğini iddia c-İmil/or- Hükümetin kar-sıkıştığı zorlukların hakkından (/elemediği için hizmetten affını Cumhurbaşkanından rica ediyor. Samimiliğe doğru, dürüstlüğe müteveccih ilk tezahürdür ki, memnunlukla tesbit edilmeğe değer...
ki kabineler gibi, Büyiik Millet Mecfeî umumi heyefl huzurunda açık bir meydan muharebesi vermeden sahneden çekildi. Dünkü yazımızda tebarüz ettirdiğimiz gibi bu heyetin sukutu için bir çok sebebler birikmişti. Fakat teessüfle kaydedilecek cihet bu hususta Mecliste bir mücadele olmamasıdır. Acaba ne vakit bir kabine, politikasını Meclisin huzurunda hatiblerin itirazlarına karşı müdafaa ederken itiinadbizlık reyi aldığı için iktidardan uzaklaşacaktır. Kabineye Mecliste güvensizlik reyi verildiğini kabil olmıyacak mıdır?
Binaenaleyh Haşan S selefleri gibi sessiz şada: cadclo ve mukavemetsiz, ademi itimad reji almadan, almağa lüzum görmeden çekildi. Hal buki ayni kabine iş başına geldiği vakit programını okumuş vo Meclisten itimad reyi almıştı. Çekiliş esnasında bu merasime bir türlü riayet edilmiyor ve hiç hır kabine reisi sarahatle ademi itimad reyi almadan çekilmemek istemiyor. Halbuki hakiki demokrasi memleketlerinde hükümetler Meclis-ten vuzuhla kendisine itlınaıl e-dilmeslnl veya edilmemesini is-(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Ankara, 15 (AA.) — Cumhurbaşkanı, Sivas milletvekili Şemseddin Günaltayı Başbakanlığa tayin buyurmuşlardır.
Ankara. 15 (Telefonla)— Yeni kabineyi kurmak vazifesini alan Şemseddin Günaltayın, bütün gayretlerine rağmen, kabinesini bu akşam kuramadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Haşan Saka kabinesine dahil bir kısım Bakanlarla da bugün istişareler yaptığı tesbit edilmiştir. Fakat bu Bakanlardan bir kısmı yeniden vazife almak hususunda imtina göstermişler, bir kısmı da düşünmek için mühlet istemişlerdir. Bu vaziyet karşısında Şemseddin Günaltayın ilk hamlede müşkülâtla karşılaştığı anlaşılmaktadır.
Esasen kendisinin zaman zaman fazla nıü-reheyyic ve hattâ otoriter tavırlı olduğunu bilenler, bu hükümeti ne kadar zaman yürütebileceğini sormaktadırlar.
Bugün kabineye dahil olacaklarından bahsedilen isimler arasında birbirini nakzedenlere
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Hazırlanan
listeye dair sızan haberler
Ankara 15 (Telefonla) — Şemsettin Günaltayın Başba -kanlığı kabul etmesi ile bir kaç ğllndenberl hissedilen kabine buhranı sona ermiş olmaktadır. Kabine buhranı bu suretle önlenmiş olmasına rağmen bu vesile İle artık kat'! bir hakikat
ortaya çıkmıştır ki Halk Partisi içinde müfritler, mutediller, 35 1er diye başlayan hareket her giln biraz daha kendisini hlssetlrmlş ve Parti İçinde geniş görüş ve anlayış farkları doğurmuştur. Bu vaziyet karşısında bu ayn cereyanların
ileride birer hlzb mahiyetinde ortaya çıkması dahi beklenebl- ; lir.
Son hâdiseler üzerinde Halk j Partisi içinde parti zihniyeti- ■ nin kıskanç ışığı altında hâdi- j| seler! mütalea ile müfrit züm-
(Devami: Sa. 3 - Sü. 2 de)
Sabahaddin Ali
mes'elesinin içyüzü
Cinayetin Ali Ertekin tarafından işlendiği lıakkındakı delillerin gün
geçtikçe kuvvetleneceğine dair delillere tesadüf edilmektedir
Hususi surette Kırklar-eline giden arkadaştınız Yeni Sabah a yazıyor

Avnl febeke taraf,„d„„ kaç,r,lan Os,
b,r müddet çal^t.g,, 1 al.s.kkald,r„„d«ki Pciklasi, tacı dukkfmı ve diikkdn sahibi Perikles
OsMza.uın, cs'lrt /»««-

Ankara 15 (Telefonla) —Bir habere göre, yeni Başbakan Şemsettin Günaltay bu akşaı.ı geç vakit yanında Faik Ahmet Barutçu olduğu halde Çankaya ya gitmiş ve devlet başkanına kabinesinin tam listesini sun -muştur.
Bir müddet sonra Büyük Mil let Meclisi Başkanı Şükrii Sa -^flcoğlu, C.H.P. Başkan vekili Hilmi Uran köşke davet edilmişlerdir. Fakat bu liste üze -rinde tam bir mutabakat hasıl olmamış olacak ki kabinenin ;)âm için acele edilmediği gö-jülmüştlir. Tahminlere göre, Ja ÎÎ6tedfe Devlet "Bakam ola -Tak Nurullah Sümer, Adalet bakanı Raşit Ozsoy, Maliye Baka m İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi Şevket Turğut, Sıhhat veya Çalışma da Fazıl Şerafettm Biirge, Dâhiliyede Hüsnü Ça -kır ve Başbakan Yardımc rak Fuad Sirmen vardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Müfritlerin Zaferi!
Parlâmentolar Birliği Türk Grubu idare Hey’etiııe Müfritlerin namzedleri seçildi
Seçim esnasında, C.
Demokratlar
Ankara 15 (Telefonla) — Parlâmentolar birliği Türk grubu bugün öğleden evvel toplanarak ‘gürültülü bir oturumdan sorfra. yeni idare heyetini seçmiştir. Reye’ 74 üye' iştirak etmiş ve İdare heyetine Feridun Fikri Düşünsel, Nâzını!
H. Partisinin genç elemanları, Müstakil ve Demokratlar salonu terkettiler
Poroy,Münir Birsel, Atıf Akgüç, Ali P.iza Türel, Fazıl Ahmet Ay-k&ç, Abdurrahman Konuk, Sedat Pek, Reşat Şemsettin. Sirer'i seçmişlerdir.'
Bugünkü seçimlerde Halk Partililerin. genr.er zümresine dahil
İmam ve Hatib
Sabahattin Ali'nin, Ali Erteklp tarafından öldürülmüş bulunduğu, günler geçtikten sonra, en doğru ihtimal olarak tebellür etmektedir. Zira, bütün deliller, zihinleri bu neticeye götürmekledir. Maamafih rivayetler devam etmektedir.

( DÜNKÜ MAÇLAR |
x---------------z
İstanbul teşkilâtında da bazı tebeddüller oldu
OgmdlSImia ,8„. Emnl).et MUdUrlerl mUhlm b>;|
değişiklikler olmuştur.
Bu arada, Istonbul Emniyet Şube MUdUrlerl arasında da bazı değişiklikler yapılmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ba-şmuavlnl Alfteddln Eriş Bursa Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Emnlyc-t Müdür Muavini Şükrü Salp Burhan Kırklarcll Emniyet Müdürlüğüne, İstanbul Birinci Şube Müdürü Zeki Tavnıan İstanbul Emniyet Müdür Muavinliğine, İstanbul Üçüncü Şube Müdürü Hadi Sivas Emniyet Müdürlüğüne, Bilecik Emniyet Müdürü İstanbul Üçüncü Şube Müdürlüğüne, Afyon Emniyet Müdürü Sabri Erdal Eskişehir Emniyet Müdürlüğüne, Eskişehir Emniyet Müdürü Hâml Onuralp Bilecik Emniyet Müdürlüğüne KIrklareli Emniyet Müdürü Beh Çet Kutartnn Afyon Emniyet MÜ dllrlügünc, Bursa Emniyet Müdü rll Kadri Tabakoğlu Kayseri Eıo niyet Müdürlüğün edilmişlerdir.
Kırklarcll, 15 (Hususî gönderdiğimiz arkadaşı diriyor) — Kırklardı Sabahaddin. Alinin katli si üzerinde tedkiklerine dev etmektedir. Bu nokta etrafında İstanbul savcılığı ile devamlı surette muhabere halindedir.
Bugün üzerinde durulan en mühim nokta Sabahaddin Alinin niçin kaçmıya teşebbüs ettiğidir. Bilindiği gibi Sabahaddin Alinin iki aylık bir mahkumiyeti vardı. Sırf bunu çekmemek i-çin memleket dışına kaçmayı göze aldığına pek ihtimal verilmemektedir. Eğer mahkûmiyeti beş on sene olaydı, ancak bu takdirde memleketten kaçmayı göze alması makul olabilirdi. Yoksa iki aylık gibi kısa bir mahkûmiyet için buna kalkışması aklın alacağı gey değildir.
Binaenaleyh onu yabancı memleketlere, belki de Bulgaristan yoliylo Rusyaya davet e-denlerin mevcudiyeti akla geliyor. Ve bu davet çok acele ol-(Devamı; Sa. 3 - Sü. e da)
Kursu açıldı
talebeye
Devlet Balkanının istişare için yaptığı davete niçin icabet etmediğini açıkladı
Ankara 15 (Telefonla) — Millet Partisi Genci Başkanlığı bııgün şu beyannameyi neşretmiştlr:
‘Bugün 15 Ocak 19-19 saat 14 te Millet Partisi Meclis Başkan Vekili vo İstanbul Milletvekili Osman Nuri Köni, Cumhurbaşkanının Yaveri tarafından snat 15 te Cumhurbaşkanı İle görüşmek üzere telefonla Çaııkayaya davet e-dilmiştlr. Kendisi, daha önce ar-kadaşları ile görüşmek mecburiyetinde olduğunu İfade ederek bilâ hare cevap vereceğini söylemiştir. Bu cevabına karşılık Cumhurbaşkanınca saat 17 de beklenildiği
(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
İmam ve hatib kursunda diin ilk ders
Şehrimizdeki İlk İmam ve Hatip kursu dün sabah Etyemezdeki 26 inci ilkokulda açılmıştır.
Açılış merasiminde Milli Eğitim Müdürü Murat Uıaz ile MlUt E-ğitlm ileri gelenleri huzır bulunmuşlardır.
İlk Kur'aa dersini Kilisli Rlfut vermiş, mü’calcıben Türkçe Ahlâk (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 3 do) 1


İstanbul Lisesinin 65 inci Yılı

Dünkü maçlardan hey bir estantant
Cİ1IAO AB.MAN’IN HAZIRLADIĞI SAHİFEYİ
6JİC1DA BULACAKSINIZ
geçen seneki İdare heyetine glrert* lerle Müstakil Demokratlar ve D, P. Milletvekilleri seçim yapılacağı sırada salçnu terketmişierdır.
Feridun Fikri ve geçen sene ha-zanamıyan Nazım Poroy, Fazıl Ah' met Aykaç, bu yenlltilerinin intikamını almak için şort dakikada bir İnsim müfrit zümreye dahil olan zevatı da birliğe üye kaydettirerek seçimlere iştirâk ettirmişler ve istenilen neticeyi alabilmişlerdir.
Bugünkü topianti, C. H. P. İçin do sivrilmeğe istidat gösteren genç elemanlara İndirilmiş büyük bir darbe sayılmak lâzım gelir.
Rusyaya devre-dilen ita İv an d gemileri
Bir habere göre Türkiye, bu harb gemilerinin Boğazlardan geçmesine müsaade etmedi
Londra: 15 (Nafen). — Da • ily Ekprcsa gazetesinin Roma muhabirine göre, Türkiye hü -kûmeti, sulh andlaşması gere -ğince Rusyaya devredilmiş o -lan İtalyan harp gemilerinin
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 1 do)
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Katilin Karısı
ta ilo taksim eylediği adam cııun kocasıdır... Bütün haklarının (-• a-ğıdır.
AZETELER şu son giin-ınorak verici hâ-an olnayotlo sürdürüyorlar. r————•—■— -------------ı
yeni bir şek- ULUNA! ( ol® lo bürünen vak'a hak- ——--------------------------— vln
kında pek çok ihtimaller ilori sürülüyor. Benim bütün bit gürültü Içindo dikkatimi colbodon içtimai bir ınesolo oldu. Toşrih odorsom o-hommiyotlo üstünde durulacak bir vâkıa olduğu görülür.
(jazetelor cinayoto aid haberleri zenginleştirmek için on usta muhabirlerini dört tarafa saldırdılar.
da katilin kasketinden inak-pabucuna kadar no bulıiu-rosimlorini aldılar, tafsilâtını or, okuyuouların ıııorakını hem tahrik, hom do toskln için no mümkünso yaptılar.
Bu ınoyanda katilin karısı İlo do
bir mülAlıat okuduk.
Bu kadın, kondislylo görüşon ga-
zotcciyo kocası hakkında öylo ağır
sözlorlo girişiyor kİ hayret ötme-
ınok kabil değil. Halbuki bu kadı-
nın hayatını böylo meşru bir rabı-
Dlsun, kadının onu o-«inin ağası, çocuğunun babası olarak kabul oyleınosi vj ona göro sor söylemesi İcabetler. Kadın, şikâyetleri arasında: inşallah asılır!» diyor. Katil ınııha-komo odilsu do, idama mahkûm olsa karısı yofyeperok koşacak: A-ıııan müsaade edin Şunun İpini ben çekeyim!» diyecek.
Bu ne haldir yahu!
Katil, adaletin ouiuledir. Tahkikat seyrini taklb ediyor; no olacaksa olacak. Fakat Allah ne bir kadına böylo erkek, ne do bir er-koğo böylo bir kadın versin İkisi de maşallah birbirinden şahbaz..
Bundan İki sene evvel yine bu
sütunda «mahkûmun karısı» başlı-
ğıyla bir yazı yazmıştım. Katilden
mahkûm bir adam -haplshancdo
ıslahı hal etmiş olacak- fabrikada
çalıştırılmak iizore bizim tarafla-
— Lütfen sayfayı çoviriıı is —
A tınan Başbakanı istifa etti
Atina: 15 (A.A) — :ReııUr
Yunan Başbakanı Sofulls Uiı
akşam istifasını vermiştir.
Dııııkıı törende Vali Vekili Halûk .’Vihad Pepe!
nanlar mektebin bahçesinde

Comments (0)