PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)
PAZAR
19
HAZıRAN
1949
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Yeni Sabatı
12 inci Yıl, No. 3678
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIYİZ
D.P. Genel kongresine iştirâk ifin Ankaraya gelen Erzurum (solda) ve İzmir (sağda) delegeleri Foto: Yeni Sabalı — Ankara)
Bl Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VB SİNİR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
Yahudi piyangosu geliri
nereye harcanacak?
Fi I isti ne göç eden on binlerce işsizYahudiye yol masrafını hangi teşkilât ödüyor ?
G «ler ayak, memleketten altın, döviz ve hattâ silâh kaçıran, İsrail
Millî And
Demokratların son büyük kongrelerinde (Hürriyet Misakı) formülü kabul edilmiş ve demokratik hürriyetlerin hepsini İhtiva eden bn tâbir içinde saklı, bütün mefhumların tahakkuk ettirilmesi İçin, liderlere salâhiyet verilmişti. A-radan geçen uzunca müddete rağmen bu Misakın hükümleri bir türlü hakikat sahasına çıkarılama iniştir.
Filhakika Demokrat Parti, şimdiki halde bir İktidar partisi olmadığı için, Misakın tatbik e-dilememesinden doğrudan doğruya ve geniş olarak sorumlu değildir. Fakat şu nokta hiç hatırdan çdcanlmamahdır. Demokrat Parti, çok normal işleyen bir demokratik sistemin içinde kurulmuş ve gelişmeğe başlamış bir siyasî teşkil değildir. Bilâkis kurulma.* le Halk Partisi tarafından, binbir ithama maruz kalmış bir faaliyet mecmuasıdır. Kendi- ! sine düşmanla işbirliği, İrtica’, ihtilâlcilik izafe edilmiştir. Bu ithamlar için bazen mahkemelere de düşürülmüştür. Hatta ihtilâlcilik ve irtica' ithamlarının arkası bile gelmiş değildir. Ulus, daha bir hafta evvel, Bayann seçim emniyetinden bahsetmesini ve mil letin bu hakkını muhafaza edeceğini ifade eylemesini bir ihtilâl metodu olarak vasıflandırıyordu. Binaenaleyh Demokrat Parti İçin normal bir sistem içinde İnkişaf ı eden bir uzviyet denilemez. Demokrat Parti, iktidarın baskı ve ezgisine, hattâ 1946 seçimlerinde görüldüğü gibi, kanun hudut ve bağlarına ehemmiyet vermiyen bir çoğunluğun kahrına rağmen ayakta durmağa çalışmaktadır, bu İtibarla (Hürriyet Misakı) sırf Parlâmento hayatının normal şartlan içinde tahakkuk etmeyebilirdi. Bu ihtimali daha o j zaman, demokrat kongrenin de- 1 -legeleri düşündükleri için, Bayar ve arkadaşlarına bu Misakı Halk , çılara kabul ettirebilmek üzere 1 her vasıtaya baş vurmaya salâhı yet vermişlerdi. Hattâ bu vasıta ' ve çareler arasında, İcabederse, Büyük Millet Meclisini terketmek de vardı.
Şimdi yıllarca sonra büyük kon gre toplanıyor ve nasıl bir manzara karşısındadır:
1 — Hürriyet Misakı tahakkuk etmemiştir, kurucular ve liderler bunu tahakkuk ettirmek İçin baş vuracaklarını imâ eyledikleri son silâh ve çareye müracaat etmemişlerdir. Sanki ta-mamile normal bir demokrasi ve Parlâmento hayatı yaşıyormuşuz ' gibi...
2 — Bir kısım âza, hem de en renksiz ve mevki sahibi olmı-yanlar değil partiden bir takım kararlarla ihraç edilmişlerdir. A- 1 radon seneler geçmesine rağmen ‘ Çıkarılanlar şimdi dertlerini dök- ! inek, kongreye açmak arzusunda i dırlar.
Ankara haberlerine bakıhrsa i doğu illerinden gelen demokrat | delegeler Hürriyet Misakı yerine, ; milli and formülünü koymak is-(Dovamı Sa. 7 Sü. s de) ;
D. Parti Kurultayı yarın toplanacak
Delegeler Ankarada. Kurultayda “Mili i And„ mesel esi ortaya atılacak
Ankara: 18 (Telefonla) — Pazartesi günü
toplanacak D. P. genel kongresi hazırlıkları
I tamamen bitmiştir. Faaliyet raporu hazırlan-
; mış olup, bugün basılmak üzere matbaaya ve-
rilmiştir. Aynca bugün delegelere, beyaz ze-
’ min üzerine kırmızı yazı ile «İkinci büyük
Demokrat Parti Kurultayı» yazılmış olan ya-
ka rozetleri dağıtılmıştır. Şimdiye kadar kırk vilâyetin delegeleri gelmiştir.
Bfjgün gelen İzmir delegeleri istasyonda otomobil bulmakta güçlük çekmişlerdir.
Delegelerin düşünceleri
Kendisile görüştüğüm bazı delegelerden
(Devamı 8a. 7 Sü. 8 da)
Başbakan divanda dış politikayı anlattı
Divan toplantıları sona erdi. Neşredilen tebliğden kuraklık, Marşa! yardımı ve vergi meselelerinin de görüşüldüğü anlaşılıyor
Sinemacıların
avukatlığını
yapan aza
Şehir Meclisinden niuay-yen zevat büyük sinema sahiplerini acaba neden müdafaaya lüzum görüyorlar?...
Şehir Meclisince, sinemacıların vaziyetlerini incelemeğe memur edilen tarife komisyonu, dün çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, bugün ve yarın da büdce komisyonu ile müştereken yapa-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Batı Avrupa Birliği Büyük manevrası
hummasına tutulmuş bu insanların, Türk vatandaşhğını hiç bir zaman benimsemediklerini anlamamak kabil mi ?
Filistin yolcusu ilk Yahudi kafileleri Emniyet Müdürlüğü önünde grup halinde
Bir kısım Yahudi vatandaşların tertip ettiği eşya piyangosuna dair yaptığımız neşriyat yur dun dört bir tarafında geniş bir alâka uyandırmış bulunmaktadır. Bu mevzuda sayısız mektuplar almış bulunuyoruz. Bu mek-(Devamı Sa. 7 Sü. 2 de)
----------s
Hatay d a | kaçak üç | torba altın I
İzmitte 200 bin
Tekel Bakanı Dr. Fazıl Şerafettin Bürge
liralık bir suiistimal
Defterdarlık gelir müdürü ve beş tahsildar tevkif edilerek meşhud suçlar yargıçlığına verildi
İzmit, 18 (Telefonla) — Şehri miz defterdarlığında büyük bir suiistimal meydana çıkarılmıştır. Tahkikata göre, Defterdarlık gelir müdürü Lemi Taner 200.000 lirayı zimmetine geçirmiştir, öğ renildiğine göre gelir müdürü Lemi Taner maiyetindeki beş tah sildar vasıtasile mükelleflerden gayri kanunî olarak tahsilâtta
bulunmuşlardır. Bugün yapılan ânî bir teftiş neticesinde 200.000 Liraya baliğ olan ihtilâs meydana çıkarılmıştır. Gelir müdürü ile beş tahsildarın vazifelerine derhal son verilmiş ve haklarında adlî tahkikata başlanmıştır. Le-mi Taner ve arkadaşları yarın 609 sayılı kanuna göre yargılanacaklardır.
Filistine kaçırılmak > istenen altınların ( muhakemesi Mersinde> başladı (
Mersin: 18 (Hususî) — İskenderun limanından Filistine yüz üç Yahudi yolcu götürmek üzere hazırlık yapan Amasya motörunde, bir altın kaçakçılığı hâdisesi tea bit edilmişti. Bu hâdisede ilgileri görülen motor kaptanı ile alâkalı Vahudiler tskenderunda tevkif edilerek gönderilmişti. Sanıkların duruşmasına bugün saat 10,30 da asliye ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Duruşmada ilk olarak motor kaptanının sorgusu yapıldı. Kaptan verdiği ifadede, îskendeom-(Devamı Sa. 7 Sü. 7 de)

Tekel Bakanı Yeni Sabah'a demeç verdi
Avrupanın Savunma plânları Atlantik paktile
koordine edildikten sonra Beşler dağıldı
Londra 18 (AP) — Batı Avrupa Birliğine mensup devletlerin 30 ha zlrandan İtibaren yapacakları «ar ma deniz ve hava manevralarına İngiliz, Felemenk, Belçikalı ve Fransız hava kuvvetlerine mensup avcı ve bombardıman uçaklarının iştirâk edeceği buglln Büyük Brl. Uıjıya hava kuvvetlerinden bildiril- Tüzden inkişaf edecek hücumlara miştlr, I kar9i müşterek bir savunma tatbik
Karma hava kuvveti, diğer bir edecektir. Manevralara Jştirâk ede grupun hava taarruzlarına ve de - I cek bütün hava kuvvetlerine Ingl-
Dörtler bugün de Pariste toplanacak
itfaiyenin dünkü gösterisi
llz hava mareşali Sir John Baker kumanda edecektir. Manevralar 8 temmuza kadar devam edecektir.
İngiliz amiralliği dairesi, bu harekâta 100 den fazla harp genılsiy le 22.000 kişinin iştirâk eJeceğini ilaha evvel açıklamıştı. Deniz hane kâtında Büyü-k Erltanya anava -tan donanması buşkomutam amiral Sır Rodriclc Mc Grlgor kumanda edecektir.
Ltucenıburg 18 (a.a.) (Reuter) : Batı Birliği dışişleri bakanlan kon eeyl, Avrupa'nın »avunma plânım Atlantik paktı güvenlik tedbirleri He koordlno ettikten sonra bugün oturumuna son vermiştir.
Bakanlar, beş devletin savunma plânının, Avrupa'nın savunmasına bağlı daha geniş bir sistem içine alınması hakkında askeri korniş -yondan bir rapor almışlardır.
Asker! komisyonun Atlantik pak linin askeri hükümlerinin yakın -da yUrllrlüğe girmesi mUnasebe-tile lymdiden plânlar hazırladığı sa nılmaktadır.
Neşredilen tebliğ
Londra 18 (B.B.C.) — Batı Av . rupa icra konseyini Lükscnıburgda dün başhyan toplantısı bugün bo-___________(Dovaını Sa. 7 8Ü. 2 do)
Londradaki Toprak Mahsulleri sergisine iştirak ediyoruz
Ankara, 18 (Hususî) — Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin le konuştum. Bana şu beyanatta bulundu:
— Temmuzun on beşinde Lon-drada toprak mahsulleri ve bunlardan istihsal edilen maddelerin teşhiri gayesile açılacak olan (National Gardens Show) sergisi ne Tekel idaresinin de iştirâk etmesi kararlaştırılmıştır.
Sergi beynelmilel mahiyettedir. Bu sergiye Avusturya, Kanada, Cenubî Afrika, Amerika, İtalya, Belçika, İsviçre, Hollanda Fransa ve diğer bazı memleketler iştirâk edeceklerdir.
Serginin bilhassa tütün bakt-(Dovaını Sa. 7 Sü. 3 do)
Bayan Itır ve e$i tstanbulda
Bayan Itır ve eşi
İstanbul'a geldiler
Burada, Hayri îpar ailesine mensup birisinin düğününde lıazır bulunacaklar
Bugün Emniyet Sandığında bir tören yapılacak
SPOR
Austria Beşiktaşı dün 3-0 yendi
AH El Kebir vapuru ile gelirimize gelmiştir.
Ali Yahya Paşa İle eşi Bayan Itır şehrimizin maruf şahsiyetle . rlnden Hayrl Iparın evinde mlsa . flr kalacaklar, bu müddet zarfın-da îpar ailesi erkânından birisinin düğününde hazır bulunacaklardır.
Paşa ve Bayan Itır beraberinde kırka yakın bavulla şehrimize gei inişlerdir.
Karabük fabrikası mensupıarı
Hafta tatilini nasıl
geçirirler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Bir yudum eğlence için...
ULUNAY
Sinemacılar zam diye tutturmuşlar... Dünyanın en masrafsız tomaşası, no hlkınot İse bizde idaro etmiyor... Bütün sinemalar her gün müteaddit soanslar-la dolar dolar boşalır; bltot almak İçin herkes yaya kaldırımlarına, caddolero taşan kuyruklarda boklo-şlrlcr; açık gözler kapıların Önünde bilet karaborsacılığı yaparlar, ylno do sinemalar İdare otınoz.
Allah varlıklarını arttırsın... Bl-rlnol sınıf sinema sahlplorl hop vakitli adamlardır. Fakat dalına hal-don şokvû ulorlor; masrafları karşılamadıklarını iddia odorlor. Amma apartmanları sardır, sayfiye sa da hor sono muntazaman yazlığa gldorlor.
Villalar yaptırırları «Ah bira-dor... Nereden başımıza dord aldık. Bu zamanda böyle bir şey yapılır mı? Boğazımıza kadar boroa girdik!» derler... Fakat villa kurulur... «Yardım olsun dlyo bir dosttan biraz eşya aldık... Astarı yüzündon
pahalı çıktı» darlar; fakat köşk nıuhtoşeın surotto döıonlr... Şöyle bir araştırılırsa ourada burada kıy metil arsalar falan da bulunur. Anı* ma hopsi ağlarlar, ah-ü- vah eder* lor vo mutlaka mutlaka zam ister* lor. Dlğor taraftan şohlr halkının eğloncosl mahduttur. Şöyle v :uk çocuğu toplayıp bir moslreyo sitil* ailenin büdooslnl sarsar.
Halbuki halkın ucuzca eğlenebil moslnl düşümdük zorundayız; bunun İçin olda tok imkân slnomadır. Bir film çovrlllrkcn milyonlar sar-fodlllr; ondan sonra artık film varidat olmuştur; başka masrafı yok tur... Dünyayı dolaşacak, para go-tlrcook. Bütün san'ot âlemini meşgul odon vazlyot budur: Sinema tiyatroyu öldürüyor... Tiyatro hor tomsildo binayı, dekorları, artlstlo rl vo porsonoll düşünmeğo mecburdur ; film öylo doğildir; dünyanın on muazzam, on hareketli bir mevzuunu bir çonbero sığdırır. Buna rağmon bizim sinemacılar yine (Devamı Sa. 7 Sü. s de)
Dilnkü maçtan bir enstantane
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
.(Cihad Armanın hazırladık spor sayfasını 8 incide bulacaksınız).
Dün gere/ stadında yapılan gösteriden bir görünüş
(Yazısı 7 nci sayfada) (Foto: Burhan—Yeni Sabah)

Comments (0)