Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—
Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—
Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—
Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—
Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—
Cumartesi 18 Sahibi: Safa Kılıçhoğlu Idaroı Nuruosmaniyo Noı 17 Yeni Sabah GoLcLen (>. VUKSE* KALİTELİ ÇİKOLATâ
HAZİRAN 1949 İSTANBUL Telefon ı 20788 12 inci Yıl, No. 3677 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFIIYİZ Sayı», : 10 KuruS .„ 1,1 fi»
Partilerde hummalı bir faaliyet başladı
C.H. P. Divanı, HilmiUran’ın başkanlığında toplandı-D. I. Genel kongresi delegeleri bugün Ankara9ya, kafile halinde gelecek
Türkiyeden Filisti ne g8ç eden Yahudilerden bir gr up giderken
R. Koraltan, “Müstakillerin neşrettiği broşür, D. P. yi alâkadar etmez,, diyor
Ankara'da
faaliyet
Ankarada siyasî faaliyet birdenbire hızlanmıştır. Büyük Millet Meclisi yaz tatili karanın verdikten sonra, sâkin bir hava ve muhit hasıl o-lacuğı sanılırken, Demokrat Parti büyük kongresinin çalışmağa hazırlanması, başşehirde politikanın birdenbire canlanmasını 1-cabetmiştir. Bahusus ki Halk Partisi do umumî toplantılarına başlamıştır.
Demokrat Parti kongresinin, birdenbire talimin olunduğundan, daha heyecanlı olacağı seziliyor. Buna sebep «Hürriyet Misakı» formülüyle hulâsa edilmiş olan demokratik hürriyet ve esasların bâlâ tahakkuk ettirilmemiş olmasıdır. Aradan bu kadar zaman geçtiği halde seçim emniyetinin futğlanamaması ve matbuat hürriyeti hakkındaki vâidlerin takalı kuk sahasına intikal etmemiş olması, sert konuşmalara yol açacaktır. Bir kısım demokrat delegeler bu ana noktalar hususunda Kti zimamdarlarından izahat yecekler ve fiilî teşebbüslerin hangi merhaleye vardığını soracaklardır. Bilindiği gibi eski bü-jük kongre, liderlere icabında, demokrasiyi sağlamak için, Meclisten çekilmek imkân ve salâhiyetini bile vermişti. Çoğunluk partisinin güzel söz ve vâidlerden İleriye doğru hiç bir adım atmı-yarak menfi bir durumda sabit kalması, vilâyet murahhaslarını, çok müteessir etmiş görünüyor.
Bu temel dâvalara müvazi olarak, evvelce partiden ihraç edilmiş olanların, vaki olacak şikâyet ve müracaatlarının İncelenmesi
(Devamı Sa. 6 8ü. 3 de)
D. P. Genel idare kurulunun dün Ankarada yaptığı Toplantı (Foto: Yeni Sabah - Ankara)
Dörtler pazartesi dağılacak
Bevin ve Schuman, Batı Birliği içtimalarında hazır bulunmak üzere Lüksenburg’a gittiler
Paris: 17 (A.P.) — Avusturya ile yapılacak bir barış and-İaşmasiyle Almanya için bir «Mo dus Vivendi» (Geçici Uzlaşma) hakkındaki Doğu - Batı ihtilâflarının kısmen halledildiği bugün Amerikan kaynaklarından bildirilmiştir.
Kaynaklar: «Anlaşma şekli pek kuvvetli olmamakla beraber, bilhassa Avusturya barış andlaşma-sı bahsinde ihtilâfların hemen hemen tamamiyle halledildiği doğ rudur» demişlerdir.
Bu arada İngiltere ve Fransa
Cihad Arman'dan
düşmanlarına...
İŞTE HAKİKAT!
“Düşmanlarım tarafından uydurulan yalanların hakikat olup olmadığını aşağıdaki klişeler isbat edecektir,,
"Onlar bağırır, biz yürürüz!,,
Şehid düşen pilotumuz
Ankara 17 (Hususî) — Demokrat Parti genel idare kurulu hazırlıklarını tamamlamış bu -lunmaktadır. Bu arada Genel Kurulun faaliyet raporu da hazırlanmıştır. Rapor bugün veya yarın delegelere dağıtılacaktır.
Kongreye seçilen il delegeleri büyük kafileler halinde şehrimi ze gelmektedirler. Bugün Tokat, Samsun, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana ve îçel delegelerinden bir kısmı gelmiştir. Bu illerin delegelerinden büyük kısmı, yarın yüzlerce otomobille Ankaraya geleceklerdir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Türkiyeden kaçıp giden
Yahudilerin durumu
H. Bayur
Bugün Şeref Iikoçhisarda konuşacak Ankara: 17 (Hususî) — Ankara ilçelerinden Şerefli Koçhi-sarda Millet Partisi tarafından bir miting tertip edilmiştir. Yarın yapılacak olan mitingde Millet Partisi genel başkanı Hikmet Bayur bir konuşma yapacaktır.
Neşriyatımız geniş alâka uyandırdı; bizden soruyorlar: Bunlar, vatandaşlığımızı hâlâ muhazafa ediyorlar mı ?
IDün A. S. imzasile adresi bizde mahfuz bir okuyucu- l I muzdan aldığımız mektupta şöyle deniyor: ı I
«Türkiyeden Filistine giden Yahudilerin orada ilk ha- ( yal sukutile karşı karşıya olduğu gelen haberlerden anla- ? I şılıyor. Siz, buradaki yoksul Yahudilerin kafile kafile Filis- v tine gitmek için parayı nereden bulduklarını soruyorsunuz. ? Göç edenlerin çoğu işsiz güçsüz kimseler olduğuna göre, bu s
(Dovamı Sa. 5 8ü. 1 de)
Bursada iki askerî uçağımız düşerek parçalandı
Bursa 17 (Telefonla) — Bu gün şehrimizde müessif bir kaza olmuş, maalesef iki askeri uçağımız düşerek parçalanmış ve bir pilotumuz da şehit ol -muştur.
Saat 17,30 da talim uçuşundan dönen uçaklar meydana 1-nerlerken henüz anlaşılamıyan bir sebeple birdenbire yere düş müşlerdir. Tamamen parçalanan birinci uçağın pilotu üst çavuş Abdullah şehit olmuş, toprağa saplanan ikinci uçağın pilotu ise sağ salim kurtulmuştur.
Hâdise şehrimizde derin bir teessür uyandırmıştır. Şehit pilotumuz için büyük bir cenaze
Sinemacıların zam talebi
Gündüz Kılıç
Şehir Meclisi, böyle bir zamma asla karar
vermiyecektir
Şehir Gencd Meclisi, dün saat 15 de Sırrı Enver Baturun başkan lığında toplanmıştır. Tabelâ resminin bir metre kâre başında 5 liradan 1Q liraya çıkarılmasına ve belediye gelirlerinin arttırılma sı hususlarını tetkik etmek için bir komisyon teşkiline aid tetkik ler makama havale edilerek, gün deme geçilmiştir.
Gündemin birinci maddesini teş kil eden sinemalarda eğlence resminin indirilmesini lstiyen teklif büdce ve tarife komisyonlarına havalo edilmiştir.
Teklif belediye resmin indirilmesine taraftar değildir. Bele-(Dovamı Sa. s Sü. 2 do)


Yunanistanda
Jandark gemisinin Istanbulda al dırdığımız resmi ile Valinin gem iyi ziyaret intibaı (Foto: Burhan Yeni Sabah)
“Jandark,, İstanbul9da!..
Dün, Vah vc gemi komutanı arasında karşılıklı ziyaretler yapıldı, halk gemiyi üç gün gezebilecek
Jandnrk Fransız mektep ge-. ---------
misi, dün sabah saat 9,30 da li- 21 top atışı ile şehri selâmlamış, inanımıza gelmiş ve Dolmabah - buna aynı sayıda top atışı ile çe açıklarında demirlemiştir. I Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Selimiyeden mukabele edilmiştir.
Vakıfların proje sergisi dün açıldı
grev başladı
Atina: 17 (A.A.) (Afp> — Hükümetin grev yaptıkları takdirde vazifelerine son vereceğini bildirmesino rağmen âmme hizmetinde çalışan memurlar, istekleri henüz yerine getirilmemiş ol duğuııdan, bu sabah işi kesmişlerdir.
Bir çift kundura 8 İngilir lirasına satılıyor
Londra 17 (a.a.) (lps) — Filistin'deki basın muhabirleri, son se. ne zarfında İsrail'de hayat pahalı, bgınrn fevkalade artmış olduğunu bildirmektedirler.
Muhabirler, 10 sene evvelkine nazaran Hatların Filistin'de 4 mil 11 artmış olduğunu, söylemekte, btt çift kundura orada takriben 8 sterline satın alındığını. Tel - A. viv'do Eti odalı bir apartmanın 8-4 bin sterline çıktığım ilâve et. inektedirler,
İsrail mahfilleri, flatlardaki bu artışın bizzat İsrail'in mevcudiya-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Gemi komutam Andre Beau -sand, saat 11,45 do, beraberinde Fransız konsolousu ve ataşena-vall olduğu halde Valiyi, 12,45 (Dovamı 8a. 5 Sü. 8 de)
Dimitro f’un ölümü bekleniyor!
Prag: 17 (AP.) — Prag gazetelerinden bazılarına komünist Bulgar Başbakanı Georgi Dimit-vof’un sıhhî durumunun gayet vahim olduğu haber verilmiş ve iki veya üç güne kadar ölebilmesi ihtimalinden bahsedilerek, hak kında yazacakları methiyenin hazır olması bildirilmiştir.
Keyfiyet bir Çek gazetesinde çalışan bir memurdan öğrenilmiştir.
Dimitrov ilkbahardanberi Rus-yada tedavi altında bulunmaktadır. Geçenlerde Moskova radyosu, Bulgar Başbakanının bir karaciğer hastalıgile diğer ihtilât-lardan muztarip bulunduğunu bil dirmişti.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Sokak
Bazı külhanbeylorl stadyumda güroj soyrotmek üzore altı bo» trlbünloro oturan soyircl-lordon kadın tayfasının budlarını çlmdlklomlşlor. Bu rezllâne tccavü-zo uğrayanların yanlarındaki or-koklor mutaarrızların torbiyoslnl vorrnok İçin kalabalığı sökomemlş-lor. Zavallı olns-l- latif cıyak oıyak bağırmış durmuşl
Modoni nıomlokotlorde sokak âdâ-bı dlyo bir şoy vardır. Biz kİ her vesile llo —pek haklı olarak— nıo-donl olduğumuzu İddia ediyoruz; buna boklendlgl kadar rlayot etnıl-
Geçonlordo otobüste İki kişi ko-
nuşuyor: Birinin karısı aleni söy-
lenmemesi icabeden bir amollyat
olmuş; bunu hüve hüvoslno söylo-
dl, öfirondlk... Dlgorlnin kızı kooa-
ıı llo geçlnomemlş ayrılmak üzer»
âdabı
ULUNAY
Vakıflar Umum Müdürlüğü tara fmdan Çiçekpazarmda yaptırıla-
cak Vakıf Hanının proje mü sabakasına iştirak eden yüksek
mimar vc mühendislerin tanzim ettikleri projeler, Takdimde,
Fransız konsolosluğu resim galerisinde teşhir edilmektedir..
Dün açılan sergi İj Haziran akşamına kadar, devam edecektir.
MoHoy'un yazısının tercümesi: (Hakikate uymayan bazı ten- f) ı
killer: Kaptanımız Cihad'dan hiç güçlük görmedim ve aramızda i i Vjb-u
hiç bir geçim sizlik olmadı.
(Yazıaı 5 İnci sayfada), -—

Comments (0)