Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)
Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)
Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)
Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)
Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)
Atıf İnan nîhayel Yüce Divana sevkedlllyor
Talî Komisyon, incelemeleri sonunda bu karara vararak, raporunu Karma Komisyonuna verdi
Mes’elenin incelenmesi sırasında, tercihli satışlar ve muayyen kimselerin menfaati için hususî iltizam yapıldığı kanaati hasıl oldu
Tahkikat
evrakı Meclise sevkedilerek karar istenecek
Hükümet programında yer alan mes’eleler
Program okunmadan evvel bütün partilere verilecek Dün akşam yeni Bakanlar, İnönü tarafından Çankayada yemeğe davet edildi
İlk akisler
— —----------------1
Yeni kabine işbaşına gelmekle durumda tıçık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yelve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur.
Ankara: İh (Hususi) —'Mem • leket ihtiyaçlarına yeter buğ -day stoku olmadığı halde hari-
ce buğday satışı yapmak ve bu işte lisana verilen bazı kim «elerin faydalanmasını sağla -
malı binmtice memleketin buğ-
day stokunu düşürerek dahil -de bir buğday sıkıntısı ve ek -
raek darlığına sebep olduğu ve İngiltere hükümetine daha yirmi bin ton buğday vermemiz zarureti varken bunu tamam -
(Devanın Sa. 3 - Sil. 7 de)
ENİ kabine kuruldu re işe diin başladı. Memleket İçinde ve dışındaki ilk akisler vaziyette hiç bir tebeddül olmadığı hissini takviye etmektedir. Şemseddin kombinezonu, Halk Partisinin İç ihtilâf ve dağdağalarının güzel bir âyinesldir. Fakat esastı bir hamle yapmak bahsinde bu heyetten fazla timidler besleyenlerin, ne İçeride ve ne de hariçte mevcud olmadığı anlaşılıyor. Bu, acaba niçin böyledlr? Çünkü esasen İki küsur yıldır, yâni memleket havasında bir emniyetsizlik, itimadsızlık vardır. Temmuz intihabı ferdasında muhalefet sıralarından birçok seçim mazbataları hakkında feryatlar yükselmişti. Gerek Meclis encümenlerinde, gerek heyeti umumiyede çok ağır ithamlar fırlatılmıştı. Bilâhare bu yolsuzluk iddiaları Meclisten dışarı taşarak yurdun çeşidli mın-takalannda, yer yer gürültülü gösteriler yapılmıştı.
Bütün bu isnadiara, bu ikalara ve feryadlara Halk Partili çoğunluk, ekseriyetine dayanarak kulak aşmadıktan ve lâkırdıları örtbas ettikten başka mu allel mazbata olarak muhalefete mensub bir iki mebusunkini buldu ve onları Meclisten çıkardı. Bu hareket tarzı, bu ziiınl-yet cidden hayret ve teessür u-yandırdı ve bu hayret memlekette o derece yayıldı kİ hükümet İstanbul ve civarındaki örfi idareyi harekete getirerek seçim neticeleri hakkında her türlü tartışma ve konuşmayı yasak etti anıma yurdun başka kısımlarında tezahürler, mitingler. tenkidler devam etti. Hâlâ da devam ediyor.
Şimdi yeni kabine İşbaşına gel mekle durumda açık ve büyük bir değişiklik hasıl olmamış bulunuyor. Bir defa Şemseddin kabinesinde eski kabinenin birçok âzası mevcuddur. Yalnız yer ve bakanlık değiştirmiş olmakla iktifa olunmuştur. Faraza Saka kabinesinin başını yemekte belki de birinci rolü oynamış ve en büyük mesuliyet hissesini o-muzlarına almış olan Şevket A-dalan Mâliyeden ıızaldaştırıl-makla beraber kabine dışı edil-menıiştir. Acaba Bay Şevket, Bakanlar Kurulunda yeni büd-«• hazırlanır veya eskisi tâdil «»Urken dediklerinde israr e-decek midir? Etini» erekse yeni heyetin en hayatî İşinde arka-dMİ.HŞ nkl, l.,rab,.rl|g, „8. lindo olmaktan v»z mı (rP(.mu bulunacaktır? Kv.mış
. ''"I Melln ».r, Becid a,
topluluk olduğu hakkmdakl ka naat umumidir. Büdce mUza. keresi yan yolda bırakıldığın-dan ilk İş devlet gemisini yürii-tecek hesab pusulasının sür’at-le hazırlanmasıdır. Yeni Maliye Bakanının tasarruf fikrine âzami riayet etmek şartile bu hizmete koyulacağını ummak Isti-yonız. Büdceyi behemehal denk olarak Meclise sunmak lâzımdır ve dikkat etmek gerektir ki bu denklik öyle uydurma ve zahirî olmasın. Paramızın emniyeti, iktisadi tutı^ma ve kalkınmamızın İlk şart! düzgün bir (Devamı: 8a. 3 - 8Ü. 6 de)
Amerika Japonya’ya önemyermiyebaşladı
Ordu Bakaıu Kenneth Rojall tanınmış bir bankacı ile birlikte Japonya’ya gidiyor
çin hükümeti nankint terkediyor
Kenneth Royall’in ocak ayının Sonunda Japonya'y. ziyareti haberi Tokio’dakl Ameriltan çevrelerin de hiçbir hayreti muclb olmamış -tır. Filhakika Amerikan ordu bakanı, uzun zamandanberl Japon -ya'yı ziyaret etmeli istiyordu. Bununla beraber ayıu çevrelerde belirtildiğine göre Çin'deki durumda hasıl olan değişildik ve Japonya'nın yeni İktisadi kalkınma siya -seti, Kenneth Royall'in Amerikan ve Japon şahslyetlerile yapacağı görüşmelerin sebebini teşkil etmek tedlr.
Amerikan kıtalarının Çin ve Ko re’yl tahliyesi ve bu kuvvetlerin Japonya - Okinâwa hattına çeklf meleri, müzakerelerin stratejik mevzuunu teşkil «decektiv.
Japon hükümet çevrelerinde Kenneth Royall'in bllyük bankacı Joseph Dodge ile birlikte Japonya' yı ziyaretinin geçen sene Ameri -kan İktisadi yardımının çoğaltıl -masına daha fazla tesir edeceği Umld edilmektedir
Aynı çevreler, Japon polis mevcudunun çoğaltılması lüzumunu
(Devamı: Sa. 3 - Sü. s de)
Henüs biiliin hesabını vermediği yapılan tahkikatla anlaşılan ve buğday işinde adı çok geçen sabık Ticaret Bakanı Alıl hıdn
Yarın ucuz et satışı başlıyor
Ofis, şehirde 50 kadar dükkânda 230 kuruştan et sattıracak
Von Papen yeniden yargılanıyor
Nürenberg. 18 (AP) — Bundan iki yıl evvel bir Naziliği temizleme Alman mahkemesi tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Franz von Papen hakkındaki bu büküm temyiz mahkemesince bozulmuş olup, (pki Nazi diplomatı yeniden yargılanmaktadır.
Bilindiği gibi Almanyanın eski Ankara Büyük Elçisi 1946 yılında Nürenberg milletiearaBi horb suçluları mahkemesi tarafından beraet ettirilmişti. Fakat tahliyesini müteakib Almalı Naziliği temizleme makanı-(Devamı: Sa. 3 - SÜ. 5 do)
;Haşan Saka; j Kabinesinin ; düşüşü
; Nihad Erim’in mühim rol !
| oynadığı anlaşılıyor J
Ankara, 18 (Telefonla) — Bugün kulis haberlerinden biri, Haşan Saka kabinesinin nasıl düştüğü, Şemseddin Gllnaltaym nasıl başbakanlığa getirildiği ve Kasım Gülek’ln niçin yeni kabineye alınmadığı hakkında doğ rüya yalım fikirler vermeğe yaramaktadır.
Haşan Saka, 15 gün kadar evvel Kasım Gülek’e devlet bakanlığı teklif etmiş, Güleli kabul edeceğini bildirmiş, fakat bu mes’ele üzerinde durulmamıştır. Geçen hafta çarşamba günü Kasım Gülek, kendisinin devlet bakanlığına tâyin edildiğini, tâyinden sonra öğrenmiş ve Ulaştırma Bakanlığının da kendi uhdesinde kalacağını sanmıştır. Bu arada Nihad Erim, Kasım Gülek’e; devlet bakanlığına tâyin edildiği takdirde elbette ki Ulaştırma Bakanlığından ayrılmasının tabiî olacağını, (Devamı; Sn. 3 - Sü. 6 da)
DARÜŞŞAFAKA’DA MÜKÂFAT TEVZÜ
Dün Darüşşafakaı Lisesinde birinci gelen öğrencilere mükâfat tevzi edilmiştir. Yukarıdaki resim Darüşşafakalı çalışkan öğrencileri gösteriyor. (Yazısı 2 nci sayfada)
C.H. P. Grup Başkan Vekilliğine Faik Ahmed Barutçu seçildi
Tokat hâdisesi kahramanı Şeref Uluğ da Grup İdare Heyeti üyeliğine intibah edthlf

Vilâyet et komitesi, dün sabah saat 11 de Vilâyette Halûk Nihad Pepei'nln başkanlığında toplanarak son kararını vermiştir.
Toplantı sonunda Halûk Nihad Pepel, gazetecileri kabul ederek, aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
(— İstanbul et piyasasında görülc-n anormal yükselişlerin fiükûmeli tanzim tedbirleri al-mıya mecbur ettiği malûmunuzdur. Ticaret OfİBİ, ocak, şubat ve mart aylarının İhtiyacını karşılamak İçin mühim miktar-
da koyun ve sığır temin etmiş, ocak ayı başındanberi parti parti şehrimize getiımiye başlamıştır.
îlk günlerde toptancı caniı hayvan piyasasına sürülen bu malların Perşembe (yarın) gününden itibaren perakende olarak dükkânlarda da satılmasına başlanacaktır.
Esas itibariyle perakende satış fiyatları, piyasanın seyrine ve maliyet unsurlarında vukııu muhtemel değişikliklere göre a-yarlanarak her hafta İlân edl-(Devamıı 8a. 3 • 8Ü. 1 de)
Döviz kabakçısı diplomatlar
Atina, 18 (AP) — İstinaf mahkemesi dün, 100.000 dolar kıymetinde döviz kaçırmaktan sanık bulunan Dominikaıı cumhuriyeti eski bir diplomatına verilen 200.000 dolar para cezasını 100.000 dolara indirmiştir.
Kaçakçılıkta kendisine yardım eden İsviçreli sekreterinin de para cezası 70.000 dolardan 60.000 dolara indirilmiştir.
İstanbul’un pasif korunması için tedbirler
Bu iş için iki buçuk uıilyon sarfı lâzım Istanbulun hava taarruzlarına karşı pasif olarak korunması hususunda alınması gereken tedbirleri ve yapılması ieabe-den tesisleri teabite memur komisyon çalışmalarını bitirmiştir.
Komisyon, îstanbulun muhtemel bir hava taarruzu karşısındaki durumunu tesbit ederek İçişleri ve Millî Korunma Bakanlıklarına bir raporla bildirmiştir.
Vilâyet pasif korunma komisyonu raporunda tesbit etti-I (Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
İngiltere Dış Bakanı Bevin
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. P. Grupu, bugün saat 15 de parti genel başkan vekili Hilmi Uran'ın başkanlığında toplanmıştır. Başbakan Şemseddin Günaltay'dan inhilâl eden Grup reis vekilliği için muhtelif cereyanların çarpıştığı seziliyordu.
Bazıları Mümtaz ökmen’i ileri sürüyor, bir kısım milletvekilleri de Dr. Behçet Uz'uu ismi üzerinde dunıyordu. Bir şayiaya göre de Mümtaz ökmen, bazı arkadaşlarından kendisine rey verilmemesini istemiştir En kuvvetli gruplar, dün de bildirdiğimiz gibi, Faik Ahmed Barutçuyu desteklemekte idi. C. H. P. müfritlerinin ise Barutçuyu desteklememekte oldukları
Avam Kamarasında
Filistin işi görüşüldü
İngiliz Dışbakanı Bevin, Kodoş müzakerelerinin selâmeti için mes’elelerin tehirini istedi
"Grev hakkı tanınmalıdır,,
Diin, Hukuk ve îktisad Fakülteleri talebesi arasında yapılan münazarada, lıu tezi müdafaa eden taraf galib sayıldı
Bugün toplanan Avam Kamara sında Dışişleri Baıraııı Bevin Ro dos müzakerelerinin sekteye uğramaması için Filistin işinin gelecek haftaya konuşulmasını istemiş -tir Bevin bu oturumda Kıbrıstaki enterne 10 bin Yahudlnin, Filistin
malcamknı tarafından temin edi -
lecek vaSılaluTİa Kilisline götürül
meşine İngiliz hükümetinin mil ■saatle vermek niyetinde olduğun ı
anlatmış ve bunun Birleşmiş Mil
Jetler ara
buiuci.su doktor Bu -
neh'a bildirildiğini karar verme • nin ona alt olduğunu ilâve etmiş-
Hükümetin FIH-ıUn meselesi ha.'.t kında geniş izahat verecek durumda olup olmadığı hususunda muha-(Dovami: Sa. 3 - Sü. 3 do)
Ankara, 18 (Telefonla) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü, yeni Bakanlar Kumlunu bu akşam, Çanfeayadaki köşkler, nâ davet ederek akşam yemeğin.* a’ıkoymuştur.
Ankara, 18 (Hususi) — E‘5-bakan Şemseddin Günaltay, bugün öğleden evvel ayn ayn Bakanlıklara uğr-ıyarak bîr müddet meşgul olmuş ve her Bakanlığı ilgilendiren işler hak (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 de)
Başkan Truman
İyi bir piyanist olduğu için madalya kazandı
Vaşington, 18 a.a, (Reuter) —« Amerikan müzisyenleri, İyi ili' piyanist olan Başkan Tnırsn'a gümüş bir madalya vererek »en dişini hayatı müddetince heliklerine üye olarak kabul etnr’î-ler ve bu münasebetle «Armonideki hâkimiyetinin musiki!/.-.İslıkta olduğu» kadar «devlet a-damı» Hifatiie de belirmek*’- olduğunu İfade etmişleıdir.
Sinemacılar vergiden şikâyetçi!
Dün bir toplantı yaparak Belediye resminin indiril* meşini istediler
Belediye vergisinin ağırlığından şikâyet eden sinemacılar; dün Sümer sinemasında biı top lantı yapmışlardır.
Toplantıya Belefiye D'.vmt Encümeni üyelerinde^, bir kısmı da iştlrâk etmiştir.
Toplantıda başkan seçilen Cemal Pekin, 1934 denberi görülen fiatian anlatmış ve sinemacıların isteklerini İzah etmîştiri 1934 senesinde koltuk Lalları 120 kuruş olduğu için rağbet azalmış ve fiatiar 80 kuruşa inmiştir.
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 6 da)
[B^AKVİMDEN BİR yaprak)
Hır Koııi eransdaıı ilham
vcri.'fiî konferans-
Uçakla Nakledilen Maymunlar
Yolda kafeslerinden kurtulunca uçakta kıyamet koptu
Nevyork, 18 a.a. (alp) — Çocuk felci lftbpnıtuar araştırmalarında kullanılmak: üzere Kal-iktifadan alınan ve Georgie'ye lıavıı yolu ile gönderilmekte bu-(Dovaını: Sa. 3 - Sü. 1 do)
Allah Şükrü Baban'dan razı olsun... Evvelki gün paraya dair la gönülloro hayli
sorpti. Nihayot pa nın »hır şey
olmadığını» öğrondık ve bununla —ben vo benim gibi pok çoklar;— büyük bir teselli duymuşlardır. Oslo ya... Adam para do no imiş? der göçeriz. Zaion «aşağı yuKSii üç, dört bin sonodonborl bu mevzu ü-zorindo uğraşılmakta» imiş ve kim-60 «paranın no olduğuna dair sabit bir fikir oldo edemonılş.»
Demek oluyor kİ İnsanlar tunu kazanmışlar, sarfetnılşler, yahud biriktirmek zevki llo avunmuşlar... O kadar. Bankalardaki, kasalarındaki, yahud cüzdanlarındaki nesneyi bir gün şöylo masanın üzerine koyarak karşısına geçip düşünmemişler:
— Son, nosinî
Diyo sormamışlar. Fikret, para İçin:
«. . .................... bir hak,
Bu link sizin kesenizden parıl, parıl akıyor!»
’F
’l! L D N A Y
Diyor.
Bektaşi, İşi daha büyültüyor t
— Ne olduğunu bilmesem... Sana Allah diye tıpa cağını I
Diyor. Fakat bun*
•ar, paranın kuvvetle '.artan tarif* lordir... Mahiyetini değil. Paranın mahiyeti Amiyane tariflerin çerçevesinden çıkmaz. Şükrü Bacan, . No kadar Iktısadoı varsa paranın da a kadar tarifi vardır.» diyor. Bana kalırsa «dünyada ne kadar insan varsa paranın da o kadar tarifi vardır.» Şöyle otrafınııza bakalım. Mesela, bonoe para vllouddakl ha* yatlyot maddesi glbldlrj İnsan onu sarfodorso zovk alır. Para bahsin* do mal sahibi olduğu kadar hor halde söz sahibi do olan Halil Lûtfl Dördüncü İçin para, biriktikçe kuv* voti artan bir küldür. Rlnd mej* reb olanlara göro noşvo tahsilin» yarıyan bir vasıtadır. Eski Maliye Bakanı Şevket Adnlan için mükellefin oobinden çıkan vergidir. Miras yedi için mukabilinde hiç bir şoy temin elmiyen ve bir ân evvel
— Lütfen sayfayı çevirini» —
m/iAû münazarada tarafları dinliyenlcrle miinasamda iki taraf ek.bini teşkil eden talebeler (Yazısı 5 inci sayfada)

Comments (0)