SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’
SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’
SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’
SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’
SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’
SAYI;
YERDE
i Yeni Sabah
Perşembe
20
OCAK
Ifif
Onbirinci Yıl
No. 3528
★ ★★ HÜRRİYET HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ ★★★
KURUŞ
İdare t Nuruosmanlyo Noı t T Tel adresli (YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı S07BB
ABONE ■ EDELİ
Türkiye Icnsbl
8onellk 2S00 Kr. *4oo Kr.
6 aylık 1800 » »ooo »
3 aylık Boo 1 »800 |
1 aylık 3oo > 800 1
Bir İnşaat Şirketi
Mühim t^gebbüs ve kârlı İşlere bağlamıştır. Nakdi sermaye koyacak ortaklara İhtiyacı vardır.
Şahsen müracaatı Bey oğla Tokatliyan
Oteli arkası Balo sokak No. 94/1.
3?
değiştirmesi çok muhtemel
Hükümet programını tamamlamak için Bakanlar dün de çalıştılar
Yeni hükümet 260 milyon lira biidce açığını 70 milyon liraya indirmek için gayret sarf ediyor
müteyakkız bulunmak, memleket fisâyigi İşlerinde hassas olmakla beraber memleketteki demokrasiye uygun mutedil bir politika takib etmek.
3 — Mal! siyasetimizde azami tasarrufa riayetkâr, müte-vazin bir biidce İle çalışmak, vergi sisteminde adaleti gözönün-de bulundurmak, diğer taraftan mükellefleri sıkmıyacak şekilde bir vergi siyaseti takib etmek, ziraat, yol, ulaştırma
Ankara, 19 (Hususî) — Bakanlar, bugün ayrı ayn hükümetin programına esas olacak maddeleri tesbit etmekle meşgul olmuşlardır. Bu mesainin yarma kadar biterek Bakanlar Kurulunda programın okunmasına geçilecektir. Program esasları şöyle hülâsa edilebilir;
1 — Dış politikamız malûmdur. Ayni esaslar içinde devam olunacaktır.
[ 2 — İç politikada sağ ve sol ifratkâr cereyanlara karşı
Hükümetin vazifesi
ve aramızdaki fark
ılşte, iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları birinci nokta. Herke8, hükümetin otoritesini istiyor. Yalnız herkesin istediği, hükümetin otoritesini, sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır; lâzım olan otorite, sefaletle savaşabilecek bir otoritedir.»
Yazan : Ord. Prof. VASFI RAŞİD SEVİG
Hükümetlerin en esaslı vazifeleri nizam ve intizamı muhafazadır. Bu noktada muvafıklar ve muhalifler arasında biç bir ihtilâf olamaz. ihtilâf nizam ve intizamı muhafaza için başvurulacak u-•ullerin seçilmesindedir.
Coğrafya tâbirleri İçinde yer klamıyan: ne bir memleketin, ne bir ırkın adı olan ve fakat birleştirilmiş kıtaların, ülkelerin
ve milletlerin müşterek adlan
kılınmış bulunan «Osmanlı» ke-
limesi bir siyasetten ziyade bir İdarenin taşımış olduğu addır. O idarede muvazene «kuvvet» I-
le vücude getirilebilir ▼e intizam hükümdara
tanınmış
mutlak yetkiler ile temin edile-
bilirdi. Bu muhtelif cins ve mez-
hebden olan insanların muhtelif ırklardan olan milletlerin arala-
rında anlaşmalarına ve birlikte kareket eylemelerine imkân yoktu. Bu sebebden btitiin otorite hükümdarın iradesinde nıiin-demicdi. Çünkü istibdad anarşiye üstün tutulmuştu. Hürriyet bir yaşama tarzı ise nizam ve İntizam hayat şartıdır.
Bugün İse bütüıı balkı Tiirk olan milli devletin vatandaşları kendilerini hürriyete olgun bulmaktadırlar; egemenliğin kendilerinde olduğunu İddia eylemekte ve kendi kendilerini idare etmeyi İstemektedirler. Bununla beraber milletin hâkimiyeti pren •ibf, otoritenin büsbütün inkârı demek değildir; bu hususta da muhalifler muvafıklarla birleşirler. Osmanlı mutlakıyeti hürriyetini tamamiyle İnkârı idi. Türkiye Cumhuriyeti ise otoritenin tamamiyle inkârı asla olmadı: Hürriyetle otoritenin âlıenkli bir birleşmesinin ifadesi oldu. O-torite herkesin arzusudur. Yalnız herkesin arzu ettiği otorite, cumhuriyetin ve kanunun çerçevesi içinden taşmıyan bir otoritedir. Baskı ne cumhuriyetin, ne kanunların çerçeveleri içinde ver bulur. İ,t(. Haklar İle muhalefetin ayrıldıklar! birinci nokta. Herkes hükümetin otoritesini is. tiyor; Yalnız herkesin İstediği, hükümetin otorit.(mi sefaleti arttırmak için kullanmamasıdır-lâzım olan otorite sefaletle savaşabilecek bir otoritedir, işte iktidar ile muhalefetin ayrıldıkları Iklnel nokta. Hükümetin, halkın itimadına en çok mulıtac bulunduğu bıı güç ve buhranlı zamanlarda halkın İstediği, hükümetin medenî hasletleri şüphe götürmez kimselerden nıiirekkeh •İmanıdır.
silerini halka kabul ettirmiş hükümdarların anlayışlarından hiç de farklı görmüyor. İşte bütün ıstırablanmız bu anlayış farkından doğuyor. Mutlaklyet ve mçş rutiyet devirlerini çoktan geçmiş ve aşmış bulunan vatan, hâlâ hürriyet misakı peşindedir. Vatandaşlar hâlâ harekete, fikre, tenkide, hülâsa Anayasanın kendilerine tanımış olduğu haklara susamış yaşamaktadır.
Halkımıza teselli olarak bu bakımsız yurdun arkasında ve ö-tesinde vazıh durmakta ve gözükmekte olan o harikulade mazi kalmıştır. Bu çıplak, sanayi ve ticaretin barındırılmamış olmasından metrûk duran toprakları, ziraatin terkeylediği o güzel ovalan yalnız o mazi güzel-leştirmektedir. Bu da memleketin iktisadi hayatına gittikçe faz la karışmış olan iktidar için ne acı bir serzeniştir, işte muhalefetin İktidara affedemeıllği aciz; İçtimaî terakkiyi köstekliy en a-clz!. Vatanın, vatandaşların faziletlerinden şüphe edildiği nis-betto barab olacağı hakikatına iktidarı acaba nasıl inandırmak? Cumhuriyet bîr itiınad işidir ve sadece vatandaşa itimad işidir. Cumhuriyet, vatandaşın faziletine itimaddır. Köylünün, hiç bir mağlûbiyetin, hiç bir sefaletin Müduramadığı faziletine İnanmaktır. Hiç bir mahrumiyetin, »*'Ç bir mağlûbiyet gibi yıldıra-madığı halkın faziletine inanmaktır. Muhalefet, iktidarın buna Inanmayışına düşmandır. _____________Vasfl Râşid SEVİG
Maraçtan bir görünüş ve Sağlık Bakam Dr. Kemali Beyazıd
32 vatandaşımızı kurşunadizenler
Dün Meclisde, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı tahkikat seyrinin ne safhada olduğunu bilmediklerini söylediler
Bu itiraflar, Meclisde, hükümetin çalışma tarzı hakkında bir fikir vermesi bakımından hayretle karşılandı
Amerikanın
Türkiyeye silâh yardımı hu güvenlikle ilgili gösteriliyor
Ankara 19 (Telefonla) — Bu gün, Büyük Millet Meclisinde 32 vatandaşın dilimiyle neticelenen hâdisenin cereyan tarzı Üzerinde Fikri Apaydının Meclisin bilgi edinmesi için bir soruşturma açılmasına dair verdiği önerge munasebetile hükümet mekanizmasının nasıl işlediği hakkında çok şayanı dik-kat-bir misal daha verilmiş bulunmaktadır.
943 de vukubulan bu hâdise Meclise intikal etmiş, o günden bugüne kadar muhtelif saflıala?' geçirmiş, bir buçuk ay evvel İsmail Hakkı Çevik tarafından bir soru önergesiyle Meclis u-
(Devamı: Sa. 3 - SU. 2 de)
AMERİKAN
Donanması
Maraş köylerinde Tifüs mü var?.
Göksün kazasına bağlı Çukurhisar köyünde 50 mu s ab dan 16 sının öldüğü hakkında bir haber var
Sağlık Bakanı ihban tahkik ediyor
Maraş ilinin Göksün kazasın -dan bize gönderilen bir telgrafta tifüs ve tifo hastalıklarının salgın halde oi'Iugı. ve bu arada Gök -Fun kazasının Çukurhisar köyün de elli hastadan İS nin öldüğü bil dirilmektedir.
Ankara cinayeti duruşması kesin olarak

Haşmet Orbaya verilen 18 ve
Reşid Mercana verilen 9 sene hapis cezanı katiyet kesbelll
Ankara, 19 (Telefonla)— An-karada Doktor Neşet Naci Ar-zan’ı öldürmekten sanık Haşmet Orbay Ve Reşid Mercan (Devamı s 6a. 3 - Sü. 2 de)
Şiddetli kış -hüküm sürdüğü 1-çin Çukurhişar köyü ile irtibat te aia edilememiş vo kâfi sıhhi im -dat göndermek kabil olmamış -
Dün gem telefonla malûma • tına müracaat etliğimiz Sağlık vc Sosyal Yardım Bakanı Dr. Kc mali Beyazıd, hâdise hakkında bize şunları söylemiştir:
(— yapliğiniz İhbar üzerine gerek buradaki mesai arkadaş »arımdan, gerekse Maraş Vali ve Sağlık müdüründen malûmat İste dim, bana verilen cevapta, böyle bir ihbarın yapılmadığı bildiril -mekte İdL Moamaflh yarın (bu -gün) adı geçen Çukurhisar köyü İle muhabereye geçilerek bu şayi anın nasıl çıktığı tahkik edilecektir. Bununla beraber, memleke -tin muhtelif yerlerinde tek tük vak’alar olmakta ve bunlar, teş -kilâtımızın zamanında aldığı tedbirler sayesinde Önlenmektedir.»
, YENİ TOPÇU OKULU
S“hra Tore"l“1' »'"•»kan mü,a»lr bask«n, A ıh., Thom.ı
kur. T. " L‘k“ T"‘ ord““‘ -ı-n. tokçu Okulunu. un,t
»ur. (unlara,,: Tapçuluk m.k.nıtl, UMk „(k.nl„, ,„M„„ ,„rt 5uk„„„ ...... . ’ _,.rk
“.''Z; Xk’" ",M“ k°'™'
doktrinini .. maa.r «’ IdOl,.. İlk a.l* olarak kİ, TUrk Okulundu Am.rlk.n laktik
doktrinini .. m».m „kn|>„,n, Mllrlm,klta„.
Vnşington, 19 (A.A.) — «Afp»: Dışişlori Bakan vekili Lovett, dünya demokrasilerine silâh vo malzeme tevzii işinde Birleşik Amerikanın muhtemel durumu hakkımla beyanatında ihtiyatlı davranmıştır.
iyi haber alan çevrelere göre, Yunanistan ve Türkiyeye yapılan askerî yardım programının da de-lâlot ettiği üzere, Birleşik Amerika iadece kentli güvenliği icabettirdiği t&kdirdo herhangi bir memlekete silâh göndormey^karurlaştırmıştır:
Ayni çevreler şu mütalâayı yürütmektedirler ı
Rio müdafaa paktını imza eden Lâtin Amerikaaı milletlerine henüz •ilâh gönderilmemiştir. Çünkü A-ıncrikan idarecilerinin fikrinco bu bölgelerde sözü geçen milletlerle
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 3 de)
Adalet Bakanı Fuat Sirmen
Yakında atomla işleyebilecek gemiler yapılacak Nevyork, 19 (Nafen) — Birleşik Amerikanın donanma uzmanlan atom enerjisi ile harekete geçecek harb gemileri üza« (Devamıt Sa. 3 • Sü. a de)
Hayatı ucuzlatma mücadelesine yeni ve parlak bir misal daha
Sümerbank mamullerine
yüzde on zam yapılıyor
Sümer Bank iplik ve dokuma ıniicssesesi İstanbul şubesi müdür muavini olan zat, dün gazetecileri nezdine davet ederek, Silmer Bank’ın türlü faaliyeti
Bulgar Basın Ataşesi
ile konuştuk
hakkında izahat vermiştir. Fakat, bu izahat arasında asıl mühim olanı, pamuk ve yapağı fiatleri yükseldiği iddiasile, Sümer Bank mamûllerine yüzde 8—10 nisbetinde bir fiat zammı yapılacağının anlaşılmış bulunmalıdır. Bu karar, hükümetin lıayat pahalılığı ile nasıl mücadele ettiğine dair en yeni misal-
Müesscsenin faaliy-hakJûfl» da verilen istatistik malûmat Sudur:
.(— Sermayesi 50.000.000 Ka nunl ihtiyatlar 7.122.000, ihtiyat sermaye 50.660.000 lira ol. inak üzere müessesenîn halihazır sermayesi cem'an 107 milyon 782.000 liradır.
1949 seensi çalışma pıogram-(Devamı: Sa. 3 • Sü. 5 da)
“Memleketime bağlıyım, cumartesi gecesi vukubulan hâdise bir sinir
buhranı neticesidir.
Bulgar basın ataşesi Peter Truf klııin cumartesi günü akşamı ya n kalan İlticası halâ esrarını muhafaza etmektedrL
T r u f k 1 n dünde Firllza-ğadaki evinden dışarı çıkmamış ve konsoloshane ile teması 12 ya çındaki oğlu ile temin etmiştir. Trufklnln oğlu bir kaç defa kon-
Çan-Kay-Şek
Komünistlerle barış müzakereleri ııe başlanmasını istedi
Nankin, 19 (A.A.) — Reu-üer'in muhabiri bildiriyorı
Komünistlere karşı 22 nene çarpışmış olan Mareşal Çan-Kay-Şek bugün her iki taralın kayıtsız şartsız ateş kesmeleri-' nl ve banş müzakerelerine başlanmasını İstemiştir.
Diğer taraftan hükümet, Kan-ton'a nakletmek niyetinde bulunduğunu bu akşam resmen bildirmiştir.
Vuşington, 19 (AP) — Bugün .Çiıı hükümeti Nnnkihg'don Kantona taşınmakla olduğunu Amerikan hükümetine babor vermiştir. Nnn-king'deİcl Amorikao elçiliği hdkû-Bioti Itıkibo davet edilmiştir.
Yeni Yunan hükümeti teşekkül etti
Londra, 19 (B.B.C.) —• Yeni Yunan koalisyon kabinesi teşekkül etmiştir, Kabinş başkanı So-fulls’tir. Çaldaris, yeni kabinede yine Dış Bakandır. Yeni kabine, bugün parlâmentoda güven oyu almıştır. Yarın and *-cecektlr.
ioloshaneye eUııde bir çanta ol -dtıÇü hal'lo g İmiş, gelmiştir. Bir muharririmiz Peter Trufklnle o -vinde kısa hir konuşma yapmıştır. Trufkln muharririmizin muhtelif mes'eleler hakkında sorduğu suallere şu cevabı vermiştir.
(— Cumartesi akşamı olan hâdise hakikaten tamamiyle maraz! bir halin neticesidir. Bir müddet tınberi zaten asabi rahatsızlıklar geçiriyordum.
Benim gibi memleketini seven bir adam İçin böyle bir halin nor mal olduğu kabul edilebilir mİ? Hakkında yapılan muhtelif tefsir İcrin hepsi yanlıştır.
Her zaman memleketime gide -bilirim ve memleketimin emrin «
(Dovanıı: Sa. 3 - Sü. 2 do)
Ulaştırma
Kemal Satır
İplik dokuma nıüessesesinde dün gazetecilere, bu pahalı taştırma haberi verilirken...
^TAKVİMDEN BİR YAPRAKI.
Selamdan sonra
irad etti, hattâ harbe neden mu» habir göndermediğimizi do sorduğunu hatırlarız. Halbuki muhabir göndormok şöyle dur-horhangl bir. haberini İki sıl-üzorino boyamıyorduk.
Başbakanın bu görüşü matbuatta o kadar güzol bir akis husule ge« tirdi kİ artık biraz nefes alacağı* mızı üıııld ederek Adeta bayram yaptık. Fakat ne yazık kİ gündon güne oıvata sıkışmıya başladı. Mal4 boalarda telefon rehberinin yanın4 da onun kadar kalın bir talimat olldl duruyordu. Bir haberin kar4 şısında sıkışırsak hemen bu kitaba ol atıyor ve bir füroo arıyorduk. Bazı gün İki üç oınlr guliyor. Sabahki »mir, öğloyin golon bir o4 ınlrlo ya tcşdld yııhııd tocdid edl4 llyordu. Tabii gazete kapanması, penooro yahud kapı kapatmak kadar tabii bir Is «'•"U
Saraçoğlu lı u*>(t>toıi( mevkiini
Reoeb Pokor kabinesine terkottl.
Kabine rolslnln İlk İşi matbuat
(l.ûllea salıiloyi çevirini»)
Bakanı Dr
ENİ Başbakan, iktidara gelir golmez gaıeteoilere Deruhte et-
Çocuk hastalıkları
mütehassıslığı
imtihanına giremiyecek
Ankara, 19 (Telefonla) — Giinaltay hükümetinde Ulaştırma Bakanlığına getirilen Dr. Kemal Satır'ın Ankara Nümü-ne hastalın nesinde çocuk hastalıkları üzerinde mütehassıs ehliyeti almak için çalıştığı malûmdur. Kendisinin bu kere U-Jnçtırma Bakanlığına getirilmesi Üzerinde yakında yapılacak İhtisas imtihanlarına gireml-yeceği ve mütehassıs olmak hak kını şimdilik kaybedeceği tabii görülmektedir.
vazifeşinl tAyıklyle başarabilmemi’ için Türk basınının da yardımına İhtiyacımız tabiidir. Ben d» genç yaşımda gazetocilik yaptım. Eski bir arkadaşınız olarak «İzin şahsiyetinizde bütün arkadaşlarımı vo Türk basını mensublarını selâmlarım.»
Bu ofondlce İltifata -kendi hesabıma- toşekkür edorlm. Biz gazo-teollor yeni İktidara gelen Başbakanlar tarafından dalma böylo ok-şanagolmlşlzdlr.
Morhuın Refik Saydam zamanında matbuat mukayyed İdi. O ka dar kİ, hor gün talimat talimat (1-zorlne gelir, gazote sekroterlorl gazeteyi bir kayaya çarptırarak kazaya «ebobiyot vermemek için dümenin başında tir tir titrerlerdi. Saraçoğlu, merhumu Istlhiâf edor olıncz, matbuat llo temasta bulunarak gazotoloro bir takım sualler
ıuMu.
Muhalefet, İktidarın otoriteyi
#®“J'Şinı, Allahın gölgesi olduk
Mnpı re Uâhi haklarını halka
jBabul ettirmiş hükümdarların
Anlayışlarından pek farklı bul-
muyor. Muhalefet, İktidarın A-
»yanayı anlayışını, kanunu esa-’

Comments (0)