SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)
SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)
SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)
SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)
SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)
SALI 2 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlıı idareı Nuruosmaniye No: 1? Tel adreelı «YENİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon l 20786—28188 Yeni Sahalı 12 inci Yd, No. 3720 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11YİZ Sayısı. 10 Kuruş 1949 istikrazının ilk Tranşı, %6 faizli ve İkramiyen %4’A faizli İki tertip halinde, 15 - 20 Ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11182)
Demokratlar İnönü'yü Türkiye'nin Yakın Doğu
neden karşılamadılar
sulhuna yaptığı hizmet
Celâl Bayar, bu hususta hükümetçe yapılan resmî davetlerin neden reddedildiğini anlattı
Demokrat Parti Başkam, iktidar partisinin son zamanlarda Demokrat Parti aleyhinde yaptığı şiddetli tahrikler devam ederken böyle bir davete icabet edilemiyeceğini söyledi ve iktidarı iki yüzlülükle itham etti
Truman, yeni raporunda, Amerikanın Türk istiklâline karşı alâkasının hiç azalmadığını belirtti
Yalnız Atom
azın, bu sıcak günlerinde, Avrupa ve A nı er İkada, hep harbe dair lâlnr dılar oluyor. Zaten maalesef, bütün büyük cidal ve muharebeler, hep temmuz ve ağustos aylarında başlıyor. Maamafih bugünkü, harp gürültüleri daha ziyadd, lâkırdı ve siyaset velvelesidir.
Birleşik Amerikanın kara, deniz ve hava kuvvetleri kurmay balkanlarının Avrupa ve îngilte-reyi ziyaretleri, geniş tefsir ve dedikodulara, yol açtı. Muhtemel ve gelecek bir harpte, takip olunacak sevkülceyş ve plânın temelleri, kesin olarak hazırlan-mak tadır. Amerikanın askeri yar dun tasarısı da Kongrece İncelenmeğe başlandığından bu gidip gelmeler ve tartışmalar tam vaktinde oluyor demektir.
Bundan bir kaç ay evveline gelinceye kadar, Avrupanın İstilâsı takdirinde Anglosaksoular latayı tam amile boşaltmağı düşünüyorlar ve Afrikada veya İspanyada kuracakları itelerden bilâhare taarruza geçerek latayı kurtarmayı derpiş ediyorlardı. Tıpkı geçen harpte Mitlerin ordularından Avrupanın talılis e-dildlği gibi... Amma bu proje, Nazi İstilâsının ve beş yıl tahakkümünün acısını çekmiş olan milletlere hiç de hoş görünmüyordu.
Fransızlar, Belçikalılar bu tarzın aleyhinde İdiler... Onlar İstilâdan kurt&nlmaktansa İstilâya uğramamağı tercih ediyorlardı. Bilhassa Fransanm şiddetli ısrarı, Avrupanın, bizzat Avrupa göbeğinde müdafaa edilmesi tezini kuvvetlendirdi. Batı Alman ya, Avusturya ve İtalya, derli toplu bir hale sokulacak ve İn-gilterenin de faal muavenetile, müdafaası kabil her hatta dayanılacaktır. İşte Amerikalı erkânıharpler bu hayati meseleleri AvrupalI genelkurmaylar ve hükümetlerle konuşuyorlar. Böyle bir müdafaada Fransanm rolü yine birinci plâna çıkacaktır. Halbuki Fransızlar silâh bakımından bugün pek zayıf bir halde bulunuyorlar. Bilhassa zırhlı kıtaları hemen hiç yoktur. Amerikanın bu imalâtı kolaylatması, Farisln şiddetle ve İnatla İstediği bir keyfiyettir.
Müdafaa sisteminin bizzat Av rupada kurulması lngilterenln tealıhüt ve vecibelerini de ağırlaştırıyor. O da artık adalı bir memleket olmaktan çıkarak Avrupa harbinin İlk kurşunlarına hedef olmağa mahkûmdur. Amerika İse, coğrafi durumunun icabı harbe, ancak patladıktan bir müddet sonra ciddi olarak iştirak edebilecektir. Bu esnada dayanma rolü İngiliz ve Fransızla-ra teveccüh edecektir.
Bazı İngiliz gazeteleri bu du-(Devamı 8a. 8 8Ü. 6 da)
Bombası
Attlee de
Başbakan Şemsettin Günaltay konuşurken^.
ceğı Çeşmede bulu -İzmir il kurulu ammı* Dr. Ek-Hoyri Üstünda-ğa Çeşme kaymakamı tarafından haber verilmiş ve protokole dahil olduğu parti tomsileu kendisi-istikbal m cinside bulunması ha latılnuştı.
Bundan sonra da tun cumhurbaşkanı-ın bir kaç kimse ile eyahate çıkacağını adisinin de be-
edildiği gene (Devamı 8a. 8 Su. 1 de)
Ingiltere Barbakanı Mr. Attlee
Atom bombası
Dalıa tesirli bombalar imal edildiği açıklandı
Londra, 1 (B.B.C.) — Atom enerjisi komisyonu, neşrettiği raporda yeni ve daha teBİrli a-(Devamı Su. 8 Sü. 3 de)
Tilrkiyeye dair mühim bir rapor yayınlayan Başkan Tru ian
Vaşlngton î aa. (Uate) — Tür» kiyeye yapılan Amerikan askeri yardımına dair Başkan Truman a, şazadakl raporu vermiştir. Bu re por bu mevzuda verilen yedlnol rapordur:
Zengin, tabi! kaynaklan, stratejik vaziyeti ve hayati münakale yollan olan Yalcın ve Orta Doğu 100 milyon İnsanın yaşadığı bir yerdir. Bu insanlar tarihlerinin dinamik bir devresini yaşamaktadır lar ve bu devrede Batının elde eâ> tiği bir çok şeyleri kısa bir zsu (Devamı Sa. s Sü. 4 de)

Avrupanın
savunması

ı
a
C.H.P. İstanbul merkezinde
dün yapılan gizli toplantı
konferansı
Amerikan askerî
Başbakan'ın dün söylediği nutuk
“ Biz, demokrasiyi memleketin hayrı için inkişaf ettirmeğe çalışıyoruz,,
Bursa 1 (Telefonla) — Başbakan Yalovadan şehrimize gelmiş ve askeri merasimle karşılanmıştır. Cumhuriyet alanında Baş . bakan otomobilinden inerek kendisini beklemekte olan asker! ve mtllkl erkânın ellerini sıktıktan sonra, tekrar otomobiline binerek Çellkpalasa gitmiştir.
Gece Çellkpalasta Başbakan şerefine 150 kişilik bir ziyafet verilmiş, ziyafette Vali Haşlm Ifrcan, Kor komutanı Korgeneral (Devamı 8a. 8 8li. 2 de)
rahatsız
İngiliz kabinesinin bellibaşlı 4 üyesinden üçü rahatsız Londra, 1 (A-P) — lngilter Başbakanı Attlee hastalanmıştır. Böylece, lngilterenln geçirdiği buhran esnasında, kabinenin üç belli bağlı üyesi hastalanmış bulunmaktadır.
Başbakanlık sözcüsü şunları söylemiştir:
«Attlee, geçen hafta Avrupa-ya gittiklerinden beri, hem Be-vinin, hem de Sir Stafford Cripp-sin vazifelerini görmekteydi.» Kabinenin belli başlı dört üyesinden, halen, ancak Herbert Morrison (başbakan muavini), (Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Parti Genel Sekreteri Fikret Sılay, H. Bayur’un “İnönü’nün tasfiyesi „ arzularına cevap verdi
Fikret Sılay dun kendisi m ıcarşihyanlarla beraber
Dün öğleden sonra C.H.P. 11 Merkezinde saat 16’dan 17,30'a kadar devanı eden —mühim bir toplantı yapılmıştır. Toplantıda C.H.P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, C.H.P. Genel Sekreteri Tevfik Fikret Sılay, Halk Partili bazı milletvekilleri, parti bölge müfettişi Sadi Irmak, il idare kurulu başkanı Dr. Esat Du-rusoy ve il idare kurulu üyeleri hazır bulunmuşlardır. Gizli celse olarak devam eden ve pek hararetli geçen toplantıda, sızan haberlere göre, iç politikanın son hâdiseleri üzerinde hassasiyetle durulmuş, muhalif parti liderlerinin beyanatları ve Cumhurbaş-(Dovamı Sa. 5 8Ü. 3 do)
şef leri, bugün uçakla s Londra’ya gidecekler » Londra, 1 (B.B.C.) — Atlantik paktı gereğince Avrupa savunma teşkilâtı hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Avrupaya gelen Birleşik Amerika ordusu kurmay başkanları bugün Frankfurt’da, Italyan ve Lük-senburg yüksek rütbeli sabayla-riyle görüşmüşlerdir. Amerika?
(Devamı Sa. 5 Sü. > de)
Erdoğan
F. Bahçeye geçti
Transfer ayı dün akşam nihayet buldu
Mısırlı Prens
Hikmet Bayura göre iktidarın tuttuğu yol
H. Bayur, 1950 seçimlerinin yine 1946 seçimleri zihniyetile yapılacağına mutlak nazarîle bakıyor
Millet Partisi Başkanı Hikmet Bayur dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir. Hikmet Bayur şehrimizde bir ay kadar istirahat edecektir. Dün parti merkezinde kendisini ziyaret eden bir muharririmizin sorduğu bu-allerc, Millet Partisi Başkanı a-şağıdaki cevapları vermiştir:
— Ankorada çıkan Kudret gazetesinde Cumhurbaşkanı İnönü
niîn tasfiyesi lüzumundan bahsettiniz. Bu hususta düşünceniz nedir?
— Cumhuriyet Halk Partisinin 1950 seçimlerini de 1946 zihniyetiyle idare etmek istiyeceğiue şahsen kailim. Bunu önllyecca tek çare milletin 12 Temmuz 947 anlaşmasından önceki coşkunluğu yeniden iktisap etmesi (Devamı 8a. s 8ü. 8
Esat Mahmut Karakurt Afrikada
Yeni Sabah adına dünya turuna çıkan güzide romancı, Dakar’da büyük tezahüratla karşılandı
Celâl Boyarla
Göynük ormanları cinayeti dâvası
Vali kurdculyı kesiyor
görüştü
Kotrasıyle Mısır'dan şehrimize gelen Prens Şebabettin, dün saat 12'de Konak otelinde bir basın toplantısı yaparak, seyahati hakkında gazetecilere izahat vermiştir.
Prens, Akdenlzde fırtınaya tutulduğunu, Finikeye sığınman mecburiyetinde kaldığını, bu a-rada Kadeş vapurundan yardım gördüğünü ve Çeşme'de bir müddet kaldığını söyledikten sonra, sözlerine şöyle devam etmiştir;
«— Çeşme’e kaldığım sırada, orada istirahat eden D.P. genel başkanı Celâl Bayarın iltifatımı mazhar oldum. Celâl Bayar, beni ziyaret ederek, «Türkiyeye hoş geldiniz* dedi. -----------—, — --------
İstanbulda bir ay kalacağım, yardımdan sanık arkaadşı Rüa-
Hizmetçisini öldüren Vecihinin duruşmasına bu sabah başlanıyor
Bolu, 1 (Hususî surette giden arkadaşımız Alâcddin Berk telefonla bildiriyor) — Bundan bir müddet evvel bir otomobil ile Ankaradan Istanbula gelirlerken Göynük ormanlarında gayri meşru münasebette bulunduğu hizmetçisi Kadriye adında genç bir kadını babını demirle parçaladık suretiyle öldürmekten sınık Ankara belediyesi asker ailelerine yardım bürosu şefi ve Ankaranın zengin tanınmış ailelerinden birisinin damadı olan Vecihi Barns İle, bu cinayete
tem Işın ve şoför Hadi Uysalarm muhakemelerine yarın saat dokuzda Bolu ağır ceza mahkemesinde başlanacaktır.
Sanıklar halen Bolu ceza .vin-de bulunmaktadırlar. Sanıkların müdafaa vekilliklerini deruhte et mek üzere Ankara avukatlarından Süleyman Köymen ile Vecihi (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
F. Bahçeye geçen İst Sporlu Erdoğan, milli üniformasile (Yazısı 5 inöt sayfada,'.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK;
Veliefendi at koşularında
pazar günkü hâdise
Patlayan sabır taşı
ULUNAY
Yeşilayın açtığı dispanser
Yeni Sabahta üntad Ulu-nayın bir yazısı üzerine bir de iyi su sebili tesis edildi
Tesisleri yakıp yıkat ların mevkufen muhakemesi kararlaştı, koşulara hile karıştırıldığı iddiası da tahkik ediliyor
Yeşilay tarafından, Cağaloğlu-Nuruosmaniye caddesinde yeniden vücude getirilen içki ve veremden koruma dispanserile, Gençlik Okuma Odası dün saat 17.30 da törenle açılmıştır.
(Dovamı 8u. a 8Ü. 6 da)
Senoicrdonberl yarı* baha-nesllo yapılan yolsuzluklar nlhayot halkın sabır taşını çatlattı. Binlerce İntan Veliefendi yarış binalarını yıktı, yaktı, taş üttün-de taş bırakmadı.
Bu bir cürüm müdür? Bilmiyorum. İşin bu tarafını adliye totklk etmektedir. Suçlular hor kimse ol-buttekl cezasını bulacaktır.
Fakat, dlfior taraftan, galoyana gelen yirmi bin kişiden yirmi kişi arot altına alınıyor da o yirmi kişiyi çileden çıkaranlar hiilû rlnl kollarını sallıya sallıya geziyorlar. Böylo şey olur mu? Bu Işdo nezaret altına alınmak değil, hattâ movkufon sorguları yapılma-bu hileli kumarhanoyl kuranlar sonolerdonbori istedikleri gibi İşletenlerdir.
Ut yarışları, bir «boğuntu» hall-gelnıiş, bir (bitirim) yeri şokll-
Blnlorco halk dişinden tırnağın-
n arttırdığı parayı gctırocck,
—haydi müsamaha İle söyliyolim—
talihin lûtfuna emanot odecek ve
menfaat Ümidi İle bekllyoook.
Neticede bir kaç dalaveracı bış talih İbresini İstedikleri tarata moy-lottlreoeklor.
Anlaşılıyor kİ bu dünün, bugünün mes’elesl değildir. Sonelerden? borl halk böyle enayi yerine gedmekten bıkmış uzanmıştır. Ve nlhayot son yapılan dalavera suyu taşırmıştır.
Bir tarıiıto Fransada Vensen'deki tırıs koşularında da bir yolsuzluk karşısında halk galoyana gole, rok ne var ne yok yıkmış, kırmış vo bütün ankazı yığarak tutuştu, rup yakmıştı. Bllok kalınlığında domlr parmaklıklar poynlr gibi döküldü... vo bundan dolayı hiç kimse isticvap dahi edilmedi.
Zira pek haklı olarak suçlu, galeyana golon halk arasında dogll o-nu galeyana gotlronlor arasında a-randı.
Bu hâdise bizde do böyle olmuş-
tur.
Adllyoyo yol göstermek haddi-
miz doglldlr amma mes uliyet ayni
zamanda halkın kesesini boşaltmak
ûshaslne birer karun hâzinesi odl-
Reniore tovolh edilmek gerektir.
Psat Mahmut Karakurt, Dakar'dan daha içeride çölde bir Arap kabilesinin köyünde çc aklarla
konuşuyor, yandaki resimde, Karakurt, Dakar Arap münevverlerde bir arada... (Yazısı 5 incide).
(Yazını 5 inci sayıaua)

Comments (0)