1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW
1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW
1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW
1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW
1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW
1949 yılı istikraz tahvilleri yaz ve kış yılda İki
defa meyva veren ağaçtır. Her yılın şubat ve ağus-
tos aylarında faiz ve ikramiye ödenir (11132)
ÇARŞAMBA 3 AĞUSTOS 1949 Sahibi: Sala Kılıçlıoğlu idaroı Nuruosmanlyo Not 17 Tol odroslt «YENİ SABAH» İSTANBUL Telofonı 20705—26188 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3721 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sapa, : 10 Kuru,
Başbakan Bursada gizli bir toplantı yaptı
Daha evvel konuşanGünaltay: “Bu yolun sonu ya diktatörlük, yahut da izmihlaldir,, dedi
Başbakan, bazı bilgisi az insanların demokrasiyi meşrutiyetin ilânında hürriyeti anladıkları gibi anlamak temayülünü gösterdiklerini iddia etti
DİKKAT I
azar günü Veliefendi yarış mahallinde olup bitenlerden bahsetmek Biz buna ilk tenbih ve oruz amma hakikatte bu birinci ikaz değildir. Halk kit lelerinin toplu bir halde bulunduğu bir çok gösterilerde, intizamsızlık. çekişme, çatışma, zabıta kuvvetlerini mühlmsememek vakaları sık sık görülmektedir. Futbol sahalarında, hakemlere yapılan taarruzlar, yaralamalar, halkın sahaya girerek oyuncuların bir kısmı lehinde fiilî tezahürlerde bulunması ve bazılarını tartaklaması adi vukuat sırasına girmiştir. At yarışlarında i-se durum biraz daha vahim olmuş ve fiilî tecavüz ileri götürülerek her taraf ateşe verilmiş, jandarma ile polisin müdahalesine hattâ havaya silâh atılmasına hiç kulak asılmamıştır.
İlk görünüşte bu olaylar, insan üzerinde, çok menfi bir tesir yaratıyor. Nitekim adalet makinesi bu harekete ön ayak olanlar dan yirmi kadarını nezaret altına almış ve hakikî mes'ulleri a-raştırmakta bulunmuştur.
Fakat böyle bir feveran ve galeyana sebep olan hâdiseler derinleştirilmek ve araştırılmak ister. Ötedenberi bu at yarışlarında bir takım yolsuzlukların yapıldığı ve menfaat dalaverelerinin esefe değer bîr şekilde inkişaf ettiği biliniyordu. O kadar ki hemen bütün İstanbul gazeteleri bu yarışlara bir nevi boykot Hân etmişler ve aralarında aldıkları müşterek bir kararla bu gibi yolsuzluk ve fenalıkları teşhire âlet olmamak azmini belirtmişlerdi.
Bu hareket ilgili makamları İkaz etmek lâzım gelir ve at yarışlarının kontrolü daha sağlam-laştınlmak icap ederdi. Fakat e-sefle kaydetmek lâzımdır, her mes'elede olduğu gibi, bu işte de vazifelilerin kayıtsızlığı, ihmali, aldırmazlığı hayretleri çekecek mertebeye ulaşmıştır. Esasen hangi fena fiilin sorumlusu yakalandı? Hangi facianın kahramanları mes’ul tutuldu? İşte daha dün denecek kadar yakın bir mazide altmış kadar yurtdaşm hayatına mal olan bir dramın lâkırdısı bile gazete sayfalarından Bitindi. Çorum mazlumlarını ademe yollamakta saik olan ihmal, alâkasızlık, nizamlara riayetsizlikten irim muataptır? Belli değil. Yüzlerce genç ve değerli subayımızın şehadetini mucip olan Refah faciasının mes'ulleri ortaya çıktı ve cezalarını buldular mı? Doğuda (33) günahsız yurttaşı (Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Celâl Bayar halka hitap ederken
Parti mücadeleleri
şiddetleniyor
Anharadaki intiba, bir siyasi buhrana gidildiği merkezinde İlerinden vazgeçmek temayülünde ol duğu ileri sürülınckto ve Hilmi liran vo Tevfik Sılaytn da hazır bu-(Devamı Sa. 5 Sü. 3 do)
Ankara: 2 (Telefonla) — Bugün- ı kil Zafer gazetesi İstanbul mahreçli bir haberinde C. H. P. nin 600 bin liraya mal olacak bulunan ara seçim I
Bursa 2 (Telefonla) — Baş -bakan Şemsettin Günaltay bu gün öğleden sonra Belediye sa -Ionunda halka bir konuşma yap
Halkevi hoparlörleri sabahtan itibaren bütün Bursa halkını bu toplantıya davet etmekte idi. Şehirde dolaşan bir rivayete gö re de D. P. liler, Başbakanın, Ni hat Erimin konuşmasına benzer bir konuşma yaptıkları takdirde, kendisine bazı sualler soracakları ve Başbakana cevap verecek leri de söyleniyordu.
Saat 17.30 da Başbakan salona girdi ve hemen konuşmasına başladı.
Başbakan kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ettikten ve Bursamn tarihi ehemmiyetini be lirttikten sonra sözlerini haricî siyasete intikal ettirerek şunları söyledi:
— Dünya durumu ikinci cihan harbinden sonra aldığı müphem ve karanlık vaziyette devam et mektedir. Âkibetin nereye vara cağını tahmin etmek mümkün değildir. Herhangi anî bir sürpriz karşısında gereken tedbirleri almak zorundayız. Nitekim bu yolda esaslı tedbirler alınmıştır.
Dünya durumu bugünkü şekle nazaran ikiye ayrılmıştır. Biz
(Devamı Sa. S Sü. 6 da)
Göynük ormanları cinayeti dâvasına Bolu’da başlandı
INONU
Londrada buluşan Ingiliz ve Amerikan Genelkurmay Balkanları Mareşal Montgomery General Omar Bradly
Çeşme ve
Urlayı ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Ödemiş
AMERİKAN KURMAY
| ve Aydın yolu ile dönüyor
İzmir 2 (Telefonla)—İnönü Eğede zelzeledo zarar gören bölgelerde te t ı etmiştir. Bugünkü mıntakasında idi. Sa Kordonda rıhtıma ya gemisi ile îzmirden t ettik. Deniz olduk Cumhurbaşkanına eşi Mevhibo İnönü ile Özden İnönü, B. M. M. başkanı Seracoğlu, tzmirdeki C. H. P. milletvekilleri vo generaller refakat ediyordu.
İzmir gözden kayboluncaya kadar sahilleri seyreden Cumhurbaşkanı Bakanlar ve milletvckillerile görüştükten sonra gazeteleri okuduğu ve bilhassa D. Partiye ait havadisleri Celâl Bayarnr-beyanatım sonuna ka ılar dikkntlo gözden geçirdiği görülü yordu.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Kadriye’yı öldürmekten sanık Vecihi ve Rüstem, dünkü duruşmada cinayeti birbirlerine attılar
MafcfııT Kadriye ve sanık Vccihi
Bolu: 1 (Hususî Burettc gönderdiğimi* arkadaşımız tolcfonla bildiriyor) — Göynük ormanları cinayeti dâvasına bugiin Bolu ağır ceza malı kemosiudo başlandı. Saat sabah 9 dan akşam 19 a kadar iki celse halinde devam eden duruşmada sanıklar sorguya çekilmişlerdir. Bu cino yet dâvasının Bolululor tarafından alâka ilo karşılanmadığı salonun, tenha oluşundan anlaşılıyordu.
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Rusya'nın Türkiye'ye taarruz plânı
Bir İngiliz muharririnin İranda edindiği intibalar
İpsala'ya
sığınan
Sekiz Amerikalının
ırkdaşlarımız
geçirdiği macera
Yunanistaki komünist çetecilerin yaptıkları mezalimden kaçmış bulunuyorlar
Mister Moor ve arkadaşları tehlikeli bir seyahatten sonra şehrimize döndüler

[ w |fe7 J
i 1 » W T
a / ■ J!
HEYETİ LONDRA’DA
Omar Bradly, Almanyadan ayrılmadan evvel 17,000 Amerikan askerinin yaptığı geçit resminde hazır bulundu

.1
te


Londra 2 (AP) — Amerikan Kurmay heyeti ,bu gece Londra* ya vasıl olmuştur. Başkan Tru e manın hususî uçağile seyahat e-den Generaller ve Amiral Louia Denfield, İngiliz, Norveç ve DanimarkalI askerî liderlerle iki günlük görüşmelerde bulunmak üzere, buraya gelmiş bulunmaktadırlar.
Yetkili resmî şahsiyetler, 4 kişilik Amerikan heyetinin, Atlantik paktına dahil Avrupa1!
(Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Emniyet Müdürü Cemal Göktan makamında
(Foto: Bürhan - Yonl Sabah)
Emniyet Müdürü dün işe başladı
Londra 2 (Nafen) — Sovyet Rusyanın Güney hudutlarında dolaşmakta olan tanınmış Ingi liz gazetecisi Ward Price, Daily Mail gazetesine gönderdiği ikinci bir telgrafta Türk - Rus - I-ran hudutlarının b ,— . uaıre reısııgınaen ıstanouı nım-ı
noktayı «korku hudutları» dlye|nlyet Müdürlüğüne tayin edilen Oe vasıflandırmakta ve şöyle de-imâl Gökton dün sabah Ankaradan mektedir: I şehrimize gelerek, öğleden sonra
(Devamı Sa. 5 Sü. S do) İyeni vazifesine başlamıştır. |
Cemal Göktan, dün kendisini ziyaret eden gazetecilerin çeşitli suallerine cavap verdi
Cemal Göktan dün kendisiyle gö I. işen basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Bugün vazifeme başladım. Matbuatla yakından İlgilenmek ve I (Dovamı Sa. r> Sü. 1 de)
M^SklÂrİi Genel Müdürlüğü Birini Cemal Göl
Dineşujaen i cı Dalre reisliğinden İstanbul Em- rüşen basın utları» divâ «.-u?.,.
Veliefendi hâdisesile ilgili
Sağlık Bakanı ve Müsteşar Ankaraya gitti

▼m
lirSM
1
4


t
İpsala: 2 (Husuaî) — Yıına-nistanda faaliyette bulunan komünist çetelerin, bilhassa Türk-lere karşı olan husumetleri neticesi olarak yaptıkları işkencelere tahammül edemiyen ırkdaş-larımızdan 14 kişilik bir kafile daha, bugün îpsalaya iltica etmiş lerdir.
Ölümü göze alarak yurda sığınan 14 ırkdaşımızın anlattıkları, yürek paralayıcıdır.
Son bir seneyi, daimi bir tehlike içinde geçirdiklerini söyliyen ırkdaşlarımız, bir çok defalar çe fecilerin baskınına uğramışlar ve nihayet bir kayıkla yurt sahillerine ulaşmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir katilin
5 kişi daha tevkif edildi
Mevkufların sayısı 15’ e baliğ oldu, 50 kişinin muhakemeye sevkedileceği anlaşılıyor
Veliefendi koşu Bahasında pazar ı lenen müessif hftdiseninin tahldka-günü vukubulan mevcut bütün te . tına adil ve idari cephelerden de-aİBİerin yakılıp yıkılması ile netice-’ (Devamı Sa. 5 Sü. 1 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka vt taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, istifadeli yeııl bir tefrika hazırlamaktadır.
°ı ı
Müsteşar Ekrem Tok, Avru~ patlan dönüşünde
Bir müddettenberi şehrimizde bulunan Sağlık ve Sosyal Yar» dun Bakanı Dr. Kemali Beyazıt) (Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Devlet Tiyatrosunda isabetli kararlar
ULUNAY
Yeni Tarihî Tefrikamız
istendi
Bundan bir müddet evvel Be-şiktaşta Mehmet Telli isminde zengin bir ihtiyarı bir gece evinde parasına tamaen öldüren BÜr-hanın muhakemesine dün ikinci ağır cezada bakılmış. Savcı Bür hanın katil olmakla beraber bir ecnebi entelijan servisine memleketi aleyhine bir müddet çalıştığını belirterek idamını talep etmiştir.
Hazret-i Osman
Devrini anlatacak olan bu eserde Islâııılıırm İlk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizııııs içlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin İlk büyük ve kanlı ihtilâlini bütün teferrüatile canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin do tarihî ınâııasile ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
«Cumhuriyet» ıDovlot tlyat-iar» başlıklı noşrodlldl. Bu «Cuınhurl-başka hiç bir gazoto İçin rünocok bir haber değildir. Dovlot tiyatrosu umum müdür lüğüno Muhsin Ertuğrul yerine Nocip Kazım Aksos getirilmiş. Hal buki Şehir Tiyatrosu rojlsörü - Cuın huriyotin dodlgino göre - Dovlot Tiyatrosu müdürlüğünü tâyin edil-mok İçin Ankaraya davet edilmiş imiş. Bahusus bu zat Ankarada küçük tiyatroyu İhya odip AnkaralIlara hodlyo etmiş. Lâfın goll-şindon anlaşılıyor kİ böylo bir he-diyonln (oâlzo) sİ lâzım... O da Dovlot Tiyatrosu umum müdürlüğüdür. Bu (Câizo) nln vorilmomosl - ylno Cumhuriyetin kavllnoe - bütün san'at muhltlorindo büyük bir hayret uyandırmış. Burada ufaoık
bir «göz dağı» da veriliyor: Muh. sinin bu şoklldo İhmal edilmesi ve artistlere vâdodllon ücrotlorın verilmemesi san'atkârları Istı.j ılo, şayet Ertuğrul Muhsin ylno Şohlr Tiyatrosunun başında bulunursa o* raya goçnıoğo mecbur edecekmiş.
Unutuyordum... Comflokâr cüm. lolor arasında şunları okuduk ı «Dovlot Tiyatrosuna büyük hizmot lorl dokunan vo bu tiyatroyu bugünkü haliııo gotlron... Ilh.» hibl olsa dahi tiyatro gibi ağır vo güç bir san'at faslını bu kadar kısa bir zamanda - İddia odildlğl gibi - mütekâmil bir hale getiremez.
Dovlot Tiyatrosu, yonl doğmuş-
tur. Bu Novzadın obosl do doğru-
dan doğruya Kari Ebort'dlr... Bu
yüksek san'at adamı Dovlot Tlyat
rosunun başından uzakalştırıldık-
tan sonra bu teşekkül hâlâ onıok-
(Devamı Sa. s Sü. 4 do)
Mistir Moor ve arkadaşları dün gece şehrimize vasıl oldukları sırada
ffa™, 4 inrt tonlada) ıFolo: eurha„ _ yen( Sa6aW

Comments (0)