Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)
Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)
Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)
Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)
Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)
Çarşamba 2 KASIM 4949 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare: Nuruoomanlye No: 17 Tol adresli «YENİ 8ABAH» I 8 T A N B U L Tolefonı 10705 — #518» Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 382» HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFIIY1Z Sayım 10 Kuru, SİYASAL BİLGİLER OKULU DA AÇILDI Ankara: 1 (A.A.) — Bu «abalı Siyasal Bilgiler Okulu koD foran» salonunda, okulun 98 üncii dere yılına baklama töreni yapılmıştır. Törende, profesörler ve talebeler hasır bulunmuşlardır.
Büyük Millet Meclisi dün açıldı
Devlet Reisi İnönü
yıllık nutkunu verdi
Meclis Riyaset Divanına aynı zevat seçildi

z
Muhalefet Partileri Milletvekilleri İnönüyü alkışlamadılar ve ayağa kalkmadılar
Cumhurbaşkanı İnönü Büyük Millttt Meclisi kürsüsünde konuşurken
Meclis umumî heyeti nut ku dinlerken
------------------------------Ankara: 1 (A.A.) — Cumhurbaş-
Olduğu gibi.. X
t aşağıdaki nutuklariyle açmışlardır:
I Sayın milletvekilleri.
Sekizinci Büyük Millet Meclisinin dördüncü toplantısını açıyorum. Yüce kamutayın sayın üyelerini saygı-
Millctlerarası münasebetler alanın da geçen yıla kıyasla her hangi bir
Halk Partisi Grupu, evvel-1 ki günkü toplantısında Büyük Millet Meclisi ri- £
yaset divânım, olduğu gibi muhafaza etmek kararını verdi. Meclis başkanlığında yine Saraçoğlu kaldı, reis vekilliklerinde hiç tebeddül yoktur. Sadece İki kâtip
düzelme olmamıştır. Dünya durumu sekizinci Büyük Millet Meclisinin memleket mukadderatının ağır fakat o ölçüde şerefli sorumunu yüklendiği 1016 yılında olduğundan daha iyi değildir. Yurt savunması konusunda çok uyanık ve titiz bir gayrete olan ihtiyaç azalmıştır. Büyfik Meclisin geçen yıl kobul buyurduğu kanunlar milli savunma teşkilatımızın askerî (Devamı Sa. s Sü. 1 de)
değiştirildi.
Bu durum, Halk Partisinin İtiyatlarında ve gidişinde her hangi bir değişiklik yapmak istemedi ği hakkındaki düşüncelerimizi par lak bir surette, teyit eylemiştir. Etrafa ve söylenenlere biraz kulak vermek zahmetine katlansa İdi çoğunluk, behemehal divânda bazı tebeddüller yapmak lüzumu nu duyardı...
Meclis riyaseti, bütün demokratik memleketlerde, en mutena
bir mevkidir. Oraya yükselen zat behemehal, o sıfatı uhdesinde kal
dıkça çok tarafsız olmağa ve mensup olduğu partiyi unutarak ancak millet hizmetinde bulun -
mağa mecburdur. Bu bakımdan dünkü yazımızda, Fransız meclis reisi Mösyö (Herriot) dan bahset mis idik, iî gi'terede meclis raisi belîd Fransadakinden de üstün-
Ahmet Oğuz
dür. Biz, bir hamlede bu seviyelere ulaşmağı düşünmesek bile
Biri bir particinin ismi üzerinde ısrar etmiyebilirdik. Bahusus ki bu partili ve partici hastadır ve oturumların yüzde doksan dokuzuna lştirâk etmemekte, edememektedir. Böylece adeta bu makam, sırf teşrifata ait bir mev ki İmiş manzarası almaktadır ki bu hiç doğru sayılamaz. Kaldı ki ayni zatın Başbakanlık zamanına alt bazı İcraatı çok tenkide uğ ramıştır. Memleketin umumi durumu hakkındaki bazı teminat ve 1 vâitlerinin hakikatlerle uygunluk derecesi şüpheli görülmüştür ve 1 bu hususta bir çok neşriyat ve i-fadeler olmuştur. Bütün bunlar hiç vârit değil gibi hareket edilmiş ve çoğunluk, görüşünde ısrar etmiştir. Bu da gösteriyor ki iktidar partisi ne bir şey öğrenmek İstiyor ve ne de eski bildik- ı lerinden bir şey unutmağa razı oluyor. Böylece, riyaset divânı j yine tek partinin elemanlarından terekküp etmiş bulunuyor. Beis, reis vekilleri, kâtipleri ve İdare ftmlrlerile tanı Halk Partili... Hem en müfrit sayılanlar dahil olmak üzere...
Meclisin son yıl faaliyetlerine I Amerlkada 80 milyon okuyucusu ' bu giriş, itiraf etmelidir id, İnşa-! olan Hearst gazetesinin Uzak Şark , na kuvvet ve cesaret verecek bir muhabiri Mr. Ray Richards, biri manzara göstermiyor. Bilindiği gl 1 müddettenberl memleketimizde tet (Devamı Sa. 8 8Ü. 8 de) kiklerde bulunmaktadır. '
Devlet Bakanı Barlas bîr ziyafette Amerikan eleisile A onuşurken..
Barlas’m Paris’te
verdiği beyanat
Devlet Bakanı: “Marşal plânı, Türkiye için memnunluk varici değildir,, diyor
Paris 1 a.a. (Afp) — Bu sabah Bristol otelinde France - Presse muhabirini kabul eden Türklyenin Avrupa İktisadi İşbirliği konferansı nezdlnde temsilcisi, Devlet Baka m Cemil Salt Barlas, dün Mar-
Bayar, Inönünün Meclisi açış nutkuna cevap verecek
Dün Alaşehirde konuşan D. P. Başkanı, seçim emniyeti üzerinde neden ısrarla durduklarını açıkladı, Bayar Kulada da bir konuşma yaptı
Dünkü Meclisten notlar
İlk münakaşa dün oldu, Ahmet Oğuz’a Başkan söz, vermedi
Alaşehir, 1 (Hususî surette gönderdiğimiz Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor):
Dün geceyi Salihlide geçir -D. P. Başkanı Celâl Bayar, btı giin refakatindekilerle birlikte Alaşehire geldi. Geçtiği her yer-
de büyük tezahüratla uğurlanan Celâl Bayar, Alaşehir dolayların da, otobüslerle ve atlarla gelen halk tarafından karşılandı.
Bayar, kasabaya çok kalabalık bir halk kitlesinin «Yaşa! Varol!» diye haykırışları ve sürekli alkışlan arasında girdi.
Bando ve davul zurnalar çalarak bir alay halinde doğruca hükümet meydanına gidildi.
«Söz milletindir, hoş geldin!s ibaresini taşıyan bir tak hazırlanmıştı. Meydandaki kürsüde sırasîyle, İlçe başkanı Sudi Mıh-(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Ahmet Tahta Kılıncın bu husustaki söz!erı
shall plânı idarecisi Poul Hofmann İle yaptığı görüşme hakkında izahat vererek demiştir kİ:
«Hoffmo.nn'a Türklyenin müstes na durumunu İzah ettim,
(Devamı Sa. 6 Sü. 6 de)
Ankara 1 (Telefonla) — B. M. Meclisi bugün son çalışma yılına başladı Meclisin açılmasına yaikın saatlerde cadde, fevkalâde günlerdeki manzarayı almıştı.
Caddeler otomobillerle dolmuş, meraklı bir kalabalık etrafı sar. nuştı. Meclis önünde bir askerî
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Batıkların
savunma plânları :
Atlantik Paktı âkidleri ■: ' hummalı faaliyet içinde ■
Londra, 1 (AP) — Bu güu Atlantik Paktı devletleri, müşterek savunmalarının yeni bir cephesini ele almışlardır. 12 devletten müteşekkil grupun Asker! Malzeme ve istihsal Konseri, yaptığı ilk toplantıda, üye devletlerin harp levazımı istihsallerini koordine etmeğe başlamıştır Çalışma ve müzakereler gizli cereyan edecektir.
Londrada cereyan eden diğaB bir Atlantik paktı toplantısında, Büyük Britanya, Danimarka vfj
(Devamt Sa. 5 SU. 5 de)
İlâhiyat Fakültesine yazılanlar
Bugün, Türkiye bizim için herşeydir
Amerikan Askerî Yardım Hey’etî Başkanı bir Amerikan gazeteciye intihalarını böyle anlattı
Kendisi dün, Ankaradan şehrimi ze dönmüştür. Mr. Rlcahrda kendi el ile görüşen arkadaşımıza demişi tir kİ:
(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
Türk ve Islâm Eserleri Müzesi dün açıldı
Diinkil törende bulunan üniversiteliler
Belediye cezaları
İstanbul Üniversitesi
dün merasimle açıldı
Amerikalı gazeteci Walter Lippmann
öğrenciler arasında kızlar ve Amerikalılar da var
Ankara 1 (Hususî) — Ankara Üniversitesinde açılmasına karar
Lippmann Istanbula
geliyor
Amerikan tanınmış siyasi yazan Walter Lippmann, bugün Ankara-dan şehrimize gelecek vo saat 12 do Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökayı Vilâyette ziyaret edeecktir.
Belediyelere çok geniş selâhıyetler verildi Ankarada toplanan Belediyeciler, Belediye Kanununun 15 ve 19 uncu maddelerinin tadil edilmesi yolunda hükümete bir teklif yapmış.
Buna göre, Belediye İktisat Müdürlüğü, havaylci zaruriyeden o-lajı bilumum gıda maddelerino narh koyabilecek ve para cezaları 50 Ura ile 500 lira arasında olacak tır.
Bu ceza, mahkeme kararı ol -maksızın tahsil edilebilecektir-Aynca 3 günden 30 güne kadar dükkân kapatma cezası, Belediyo Daimi Encümenleri tarafından verilebilecektir .
Gene bu tekllfo göre Belediye fevkalâde ahvalde, fırın ve degir-mcnlcro el koyarak bizzat çalıştı, rabllecektir.
Rektör, nutkunda, Üniversitenin İlmî çalışmalarının daha artmasi lâzım geldiği noktasını tebarüz ettirdi
verilen İlâhiyat fakültesine koydo-lun an talebe sayısı yetmişi geçmiş tir. Kaydolunanlar arasında kız ög neneller de vardır.
Ayrıca iki Amerikalı genç te İlâhiyat fakültesine yazılmış bulun maktadır. Fakülteyi bitirenler Barem Kanunu esaslarına göre maaş almak şartiyle müftü, vâiz, diyanet işleriylej vakıflar teşkilâtına alınmada tercih hakkına sahip olacak
İstanbul Üniversitesinin .1949-950 ders yılı, dlîn saat 10 da Fen Fakültesi konferans salonunda yapı -lan bir törenle açılmıştır.
Balat eroin fabrikası tahkikatı
Mehmet Soysal ile kardeşi Hüs nü ve bunların metresleri Saniye ve Hurlsan’uı on beş yıldanberl giz ilce foaliyotto bulundukları Balat eroin İmalâthanesi, nihayet basılmış ve mücrimler d tin tamamen tevkif edilmiştir.
Beyaz zehir ticareti sayesinde Balat çarşısının yarısına, Bursada üç çiftliğe ve bir milyon Ura ka_
(Devamı Sa. s Sü. 6 do)
Vali ve Belediye Başkanı Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Feyzi Mengüç, İstanbul Komutanı Tümgeneral Kâzım Dudaş, Emniyet Müdürü ve şehrimizin tanınmış ilim adamlarının hazır bulunduğu bu törene, salonu dolduran dört btno yakın gencin, bir a-gızdan söyledikleri istiklâl marşı ile başlanmıştır.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 8 do)
Yeni bir uçak
kazasında
55 kişi öldü
Londra 1 ’ ~ ~ ) — Br-'ln Va-
şlngton milli hava meydanı üzerinde Bollvyaya ait bir askeri u. çakla bir yolcu uçağı çarpışmıştır. 55 kişinin öldüğü bildiriliyor.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Süt kaynaklarını kurtaralım
ULUNAY
C. H- P. liler ve memur olan üyeler
Esat Çağa, Esat Durusoyun memur olduğunda ısrar ediyor
D. P, 11 Başkanı Esat Çağa, C. H.P. H Başkanı Esat Durusoyun
«Ben memur değilim, partiden ço kilemem, kanunlar sarihtir.» yo lundakl İddiasına dün yeniden ce
Boğazda bir hırsız şebekesi yakalandı
Sütlorin ıılah edileceğine dair soı* zamanda gazoto-
lor hayli hâvadls vordllor. Şohrln günlük Ihtlyaoını karşıhyan slit denilince bundan «İnek sütü» anlaşılır —manda hattâ koyun sütü biz-do o kadar makbul dofilldlr— sütü ıslah etmoftl düşünüyoruz da bu boroketll gıdayı âb-ı- hayat gibi lülesinden akıtan o mübarek hayvanı hiç düşünmüyoruz. Blzdo şaft mal tflblr odilon kültür Inoklorlnln
hail bir faoladır; hom bakım, hoın
do olovaj bakımından bir faciadır. Daha şimdiye kadar sütçülüklo
meşgul olunan muhltlorıte ne Inok-lor, no yonl doğan buzağılar, hat tfi no do ahırlar tonıonnl otllldlftl şo
kildo kontrole tabi tutulmamışlar-
İnok verem midir?
midir? Doğan yavrular no
Ahırlar fenni
oluyor?
Bu üç mos’olonln üçü do blrbl-rlndon mühimdir. Inoğln voronı ol-
uınunıt sıhhate toıııas
Ahırlar fonn!

olmazsa alınan süt,
pistir, mikropludur; bu, ylno monr lokot İçin bir sıhhat mos’olosldlr.
tırj analık hasreti ile dalma yanıp kavrulan bir süt makinesi halinde
kalacaktır; şefkat tufyanını toskln edonılyon bu bedbaht hayvanların yavrularının İştiyakı llo ağladıklarını görenler vardır.
Yavrular, doğar doğmaz oksorl-ya imha edilir. Bazan blndoblr ehl-l-hayır çıkacak da daha ayaklarının üstünde duramıyan bu yavruyu alıp büyütecek... Böylo bir buzaftf büyütmek te bir mos'otedlr ha...
Ziraat Bakanlığına bağlı votorf-nor teşkilatına bir teklifim varı iyi clnston olduklarına şüpho olmı-yan bu yavrular acaba bir «inek yetimhane» sindo muhafaza edilip büyütülenler mİ? Zira kültür Inoftl nosll gündon güne tükenmektedir, İyi cins İnek mütemadi soloksiyon-larla evsafını kaybetmiştir. Halbuki İnekçilik no kadar taamınüm o-derso halk da on kuvvotll gıda o-lan sütü o kadar mobzulon İstihlâk odor.
Bu noktaları oşelonıeklo pek çoklarının düşüncelerine tercüman olduğuma eminim. O güzel «Çoşme-
vap vererek demiştir kİ:
«— Muhterem 11 Başkanının 11
Doğan yavrulara gollnco: Bun-
lar anaya gösterilmez. Inok, ya»
rusunu görmlyoook, tanımıyaoak-
lorl» nılzl kuruttuğumuz gibi şim-
di do süt akan bu hayat kaynak -
terini Mrlemtyellm... Cünahtırl
Blr müdclcttenberl Boğazda hırsızlık yapan bir şebeke, dibi
yakayı ele vermiştir. Şebekeye me ensup Şükrü, Agop ve Mehmet
Aksu tevkif olunmuş ve çaldıkları eşyalar müsadere olunmuştur. _
Dünkü açılış töreninden bir intiba /Yazısı üçüncüde)
(Dovamı Sa. s 8ü. 6 do)

Comments (0)