Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).
Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).
Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).
Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).
Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).
Perşembe 3 KASIM Sahibit Safa Kılıçhoğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresli «YENİ SABAN» İSTANBUL Telefon ı M7M — M1U Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3829 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAF11YIZ Bayı,. 10 Kuru, Yunanistan ve Atlantik paktı Ankara, 2 (Radyo) — Yunanistan kuzey komşularilo bir anlaşmaya varamazsa, Kuzey Atlantik Paktın» alınması için teşebbüslerde bulunacağı, bugün açıklanmıştır.
İnönü'nün Meclisi açış nutku akisler yaptı
Bayarın Ege seyahatine iktidarın mukabelesi
Prensipler Vaıtler hep İyi, fakat...
Cumhurbaşkanı aayın t-nöntt uzan ve etraflı bir nutukla, yani devreyi açmış bulundu. Dış ve İç politikayı etraflıca izah edan bu vesika hayli mufassal ve şümullüdür. Esasen tek parti devrinde, ve şef sistemi zamanında her yıl bu E-dete uyulurdu. O VAmanlar bu demeçler yurtta öyle fazla bir tep-
Muhalefet, Cumhurbaşkanının açış nutkuna dair Meclise takrir verecek
Başbakan Günaltay, yarın Eğede bir seyahate çıkacak, ve kuvvetli bir ihtimalle' Bayarın nutuklarına cevap verecek
İd yaratmaz, bir formalitenin
InönünUn Meclisi açış nutku için müzakere açılmasına İmkân verilmemesi hakkında Hilmi Uran, Nihat Erim, Feridun Fikri ve Osman Nuri Könî'nin düşünceleri
Kula: 2 (Hususî eurette gönderdi- Karaosmanoğlu ve D. P. başkanı Ce-, ğinıiz Celâl Boyara refakat eden ar-1 lâl Bayar tarafından birer konuşma kadaşımız Alâeddin Berk bildiriyor) yapılmıştır. Lûtfi Karaosmanoğlu — Kulo demokratlarının dün akşam I konuşmamada Demokrat Partiye kar yaptıkları toplantıda Fevzi Lûtfi | (Devamı 8a. 8 8ü. 3 do)
dı. Nitekim bu nutuklar etrafında, en ufak bir tartışma ve konuşma olduğu vâki değil İdi. Hâl baki faraza krallıkla İdare edilen tııgilterede bile hükümdarın meclisi açan nutkuna, Avam Kamara-sınea bir cevap hazırlanır ve bu cevabın müzakeresi sırasında, her parti görüş ve anlayışını İzah eder ve nutkun tenkide şayan gördüğü kısımlarına itirazlarını belirtir. Bizde, bu nutuklara meç. lis tarafından bir cevap verilmek teamülü de yoktur. Binaenaleyh her yıl Cumhurbaşkanlarının bu demeçleri sırf merasim İcabı yapılır. Fakat bu defa muhalefet milletvekillerinden biri nutuktan sonra derhal söz almak İstemiş, İtiraz ve tenkitlerini ifade etmek hevesine kapılmış. Fakat celseye muvakkaten riyaset eden Feridun Fikri, İlgili zata söz vehnemiş ve sözün, riyaset divânı seçildikten
Misafir Amerikan senatörleri, Büyük Millet Meclisinin açılış merasiminde hazır bulunmak üzere Meclise giderlerken (Foto: Yeni Sabah — Ankara)
sonra riyasete geıecea şanistan istenilmesini dilemiştir. Seçim sonu, zaten malûm olduğu veçhile, Saraçoğlu yüksek sandalyeye çıkınca, muhalefet milletvekiline »öz vermemiş «Gündem bit -miştir.» demiştir. İşte böylece bir muhalefet mebusunun Cumhurbaşkanının demecine cevap ver-mesine, bu ilk celse İçin. İmkân kalzuauh'ştır. Ammu bize öyle geliyor İd pazartesi günü toplanacak olan mecliste bu bahis yeniden canlanabilir. Filhakika sayın Cumhurbaşkanı bu açılış demeçlerinde Jç politikaya temas ederken (12) Temmuz Beyannamesine dokunmuşlar ve bu beyannamenin bir taraflı bir senet olmayıp karşılıklı teahhtit mahiyetini taşıdığını ifade etmişlerdir. îşte bu konuşma tarzı, hakikatte, par tiler arasında IhtiIâfTı ve müzmin bir noktanın deşilmesi ve tekrar bahsin canlanması demektir. Hatırlardadır ki Demokrat Partinin başkanı Celâl Bayar, 12 Temmuz beyannamesini vadesinde ödenmesi lâzım gelen bir neti teahhüt ve senet saydığını ve borcun tesviyesini beklediğini, çeşitli vesilelerle açıklamıştı. O zamanlar Bayarın bu İfadesine hiç cevap verilmemiş fakat şimdi meclisin açılış nutkundan faydalanılarak bu eski mesele tazelenmiş ve cevaplandırılmıştır. Yâni nutukta bir nevi münakaşa havası sezilmektedir.
Böyle bir tartışma kapısı açılınca. sözlere cevap vermek lsti-yeceklerin mevcudiyetini ve onların da düşüncelerini açıklama haklarım kabul eylemek mantıki olur. İhtilâfa yol açtığı görülen bu cihet dışında sayın Cumhurbaşkanı demokratik gelişmenin, kanun çerçevesi içinde cereyan etmesi bahsinde yine ısrarla durmuşlar ve Türk halkı arasında husumet ve kin tohumlan ekilmemeğinde çok azimli görünmüşlerdir.
Bu konuşma tarzı îzmlr seya- I (Devamı 8a. 8 80. 6 da) (
Türkiyeye verilen yeni tirajhakkı
Itörü yardımcısı Feliz, bugün öğlo-eonra Dışişleri Bakanlığında “ ‘ vereceği tiraj
(Devamı 8a. 8 Sü. 6 do)
Fransa
Valinin başkanlığında dün vilâye tte yapdan seyrüsefer işlerini tanzim toplantısında hazır bulunanlar
Batı Almanya Başbakanı Adenauer
Dün Pariste, iki milyon dolarlık bir beyanname parafe edildi
Paris, 2 A A. (Afp) — Türkiye --
Büyük Elçiliği müsteşarı îksel ile, İden . .
orta elçi ve Fransa Dışişleri Bakan- İFransanın Türkiyeye lığı ticarî münasebetler servisi direki
İstanbul valisinin
faaliyet programı
Ankara: 2 (Hususî) — Büyük Millet Meclisinin açılış gününde mu halefeto mensup iki milletvekilinin Devlet Başkauının söylediği nutuk etrafında milzakoro açılmasını istihdaf eden söz. talepleri yeni bir mevzu ortaya atmıştır:
a)— Devlet Başkanı tarafından söy lenilen vo go>-cn yılın faaliyetlerini tahlil vo tasvip ile giren yılın direktiflerini ihtiva eden nutuk müzakere mevzuu olmalı mıdır, olmamalı mıdır?
b — Bu nutukların bugüne kadar müzakere konusu olmadığı malûmdur. Ancak çok partili bir devire gir diğimiz için Devlet Baskınının nutku etrafında mlıtalealar beyan edile rek umunıt efkâra arzedilmcsi, deme» rasi icaplarından mıdır? Ve Anayosa .do nutuk hakkında müzakere açılma Bina mnni hükümler var mıdır?
Bu Boruları cevaplandırmak İçin müracaat ettiğimiz muhtelif partilere mensup zevatın bu konuda mütalaaları şunlardır:
Nihat Erimo göre
Başbakan yardımcısı Nihat Erir.ı bu sorulnrı şu şekilde cevaplandırmıştır:
« Mes’ul icra mevkiı'ndo bulundu -ğum için bu sorulara cevap vermekte mnsurum. Eğer serbest olsaydım memnuniyeti» cevaplandırırdım. Bu pyti idarecilerin.'’^’!, profesörlerden ftorulnınsı daha iyi olur kanaatindeyim.»
Hilmi Uran bir şey söylemiyor
C. H. P. genel başkan vekili Hil-
(Devamı Sa. S Sü. 7 de)
Almanya dostluğu
Batı Almanya siyaseti, bu istikamete
Doktor Fahrettin Kerim Gökay, Seyrüsefer işi, yağ ve yakacak ihtiyacı, beyaz zehirle mücadele hususunda ilk hamlede yapılacak işleri anlattı
Dün aoat 15 de Belediyede valinin | yapılmıştır. Toplantı sonunda vali vo başkanlığında, şehrin «oyrisoferini belediyo başkanı Dr. Fahrettin Ko-düzenlcmek maksadile bir toplantı I (Devamı 8a. s 8Ü. 3 do)
Kadıköy Kız liseleri Okulspor yurdları dün merasimle açıldı
geliştirilecek
Hamburg, 2 AA. (Afp) — Ham-burgta çıkan «Die Zoit» isimli hafta lık mocmuaya beyanatla bulunan Bu tı Almanya Başbakanı Konrad Ade-naucr ezcümlo demiştir ki :
«Fransa ilo Almanya arasındaki münasebetlerin islâlu siyasetimin temel taşıdır.
Bu isteğimin Alman milleti arasın da müsait akisler yaratacağı muhali kaktır.
Fransa ile yapıcı bir Bİyospt takip etmemi?.© başlıca engeller fabrikala rın sökülmesi ilo Barre meselesidir. Sarre meselesinin Almanyanın Avru pa konsoyino kabuliino bağlanmış olmanı esefe değer. Fransa ilo Almanya arasında doğrudan doğruya yapılacak temaslar Sarro meselesini bir hnl şekliııo bağlayabilir. Mamafih şu rası muhakkak ki bunun kesin suret t© halli barış andhışmosı ile ilgilidir
Pakistan Müslüman B. Başkanı
Yakında Türkiye’ye gelecek
Londra, 2 A A. (United Press) — Pakistan Müslüman Birliği başkanı Hıılidiiz.r.aman, bugün beyanatta bulunarak memlekotino dönerken Türkiyeyi ziyarot edeceğini bildirmiş tir. Bilindiği gibi Müslüman Birliği başkanı orta doğuda bir seyahate çıkmış vo Türkiye hariç buradaki memleketlerin ekserisini ziyarot ot-ıniştir. Karaşi'yo dönmeden evvel Türkiyeyi de görmeyi arzu etmektedir.
İki günde 50 eroinci yakalandı
Balat eroin fabrikası tahkikatı genişletiliyor
Bal atta büyük bir eroin fabrikasının basıldığını ve mezkûr imalâthaneyi İşleten Mehmet Soy sal, kardeşleri Hüsnü ve Ahmet Soysalla metresleri Hurisan He Saniyenin sorgularını müteakip (Devamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Anayurda
sığınan Türkler
Yunanistandaki son
D. P. Başkanı Celâl Bayar, Manisa stadyumunda, ■partililerle beraber bir maçı takip ediyor
Yeniden emekliye ayrılacak Dr. yok
Şehrimize gelenBakanlık Sosyal Yardım İşleri Genel
Müdürü, bu hususta çıkan şayiaları yalanlıyor
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanlığı I Haydarpaşa Numune hastahanesini «Sosyal Yardım İşleri Genel Mıidü- r.iyaret etmiştir. Hastalıanenin ihti-rü» Seyfettin Okan, dün Sağlık Mü-'yaşlarını teabit eden genel müdür, ■Üır I Dr. Faik Wı il" Ju’nlikU(Devamı Sa. S 8ü. 4 de)
Dtşbakanı Sadak, Ankarada yapdan bir tütende,
Avrupa Konsepi Dışbakanları
Bugün Pariste toplanıyorlar
Parla 2 a.a. (Afp) — Avrupa konseyine üye olan 12 memleketin
(Belçika, Danimarka, Fransa, Yu-na.nsllan, Türidye, İtalya, İrlanda, Lükscmburg, Hollanda. Norveç, în giltere, İsveç) Dışişleri Bakanları,
yarın sabah Dışişleri Bakanlığın -
da toplanacaklardır.
12 lcrln başladığı çalışmaların İki gün devam edeceği ve bu müd det içinde zlyadeslle yüklü olan
güncemdeki 54 maddenin ele alma
cağı sanılmaktadır.
| Lippman şehrimizde |
vaziyeti anlatıyorlar
İpsala 2 (Hususi) — Yunanlsta-nın îakeço şehrinden beş ırktaşı . mız bu sabah hududu aşarak ana -yurda gelmiştir.
Kendlslle görüştüğüm ırktaşlarımız bana şunları anlatmıştır:
(Devamı 8a. a Sü. 5 de)
Tito’ya hücum!
* Eski Yugoslav Kralı, | Tifoyu itham ediyor ı
Nevyork, 2 (A.A.) — (Afp):
Dün öğleden sonra Nevyork* varan eski Yugoslav Kralı ikinci Piene, gazetecilerin uları* nı cevaplandırarak Titonun elâri komünist olduğunu ve Yugoslav, Devlet Reisleriyle Komlnform a* rasında ihtilâfın baş gösterme-sindenberi vaziyetin daha da kötüleştiğini söylemiştir.
Sabık kral, bundan sonra Birleşik Amerika tarafından Tifoya ödünç verilmesini tenkit ede4 rek demiştir ki:
(Devamı Sa. 5 Sü. 6 da)
Eski Yugoslav Kralı Piuer’in gençliğine ait bir resim
Tanzimat’ın
yıl dönümü
110 uncu yıl dönümü bugün kutlanacak
Tanzlmatın 110 uncu yıldönümO mllnasebetile. bugtln saat 16 da, Üsküdar Halkevi tarafından, Yük sek Ekonomi ve Ticaret Okulu kon forana salonunda bir anma töreni yapılacaktır.
Törende, İsmail Hablp Sevük, Tanzlmatın mahiyetini anlatacaktır. Müteakiben Tanzlmatın başlarından Mustafa Reşit, Ali ve Fuat Paşaların kabirlerine Üsküdar Halkevi ve diğer müesseseler adına çelenkler konacaktır.
Alı Paşanın kabri Süleymanlye camii yanında, Mustafa Reşit Paşanın kabri Beyazıtta Okçularda, Fuat Paşanın kabri ise SultanaJı -mettedir.
TAKVİMDEN BİR YAPIÎ.AK
Yine ağızlar mühürlenecek mi?
ULUNAY
Müzminleşen dörtlerimizden üzmlnleşen dörtlerimiz -mektlr. Sonelordenborl bu dâvayı bir türlü halledememişizdir. Belediye İçin bu nıas’elo çözülmeyen bir dügUmdür. Gazeteler İçin de —arada bir yazdığım gibi— tofrl-
kalı hftvadis olmuştur...
Fırınoılar şlkâyot edor, doğlrnıen oiler şlkâyot öder, Toprak Mahsulleri Ofisi şlkâyot eder, bolodlyo şikâyet öder vo pek tabiî olarak halk da şikâyet eder. Belki de en haklı
şikâyet Fakat
onun feryadıdır, bütürr bu şlkâyotiordon
müsbot bir notleo oldo edllcmoz.
Ekmek bir mos’elo şoklinde kalır. Vaziyotl Inceloyonlor İçin İçin kün-hüno vukuf kosbotmok asla mümkün olamamıştır. No oluyor? Men-
faatler mİ çarpışıyor? Yoksa haki-kalen bu İş zonol saçı gibi birbirine girift olmuş bir muamma halini
mİ almıştır?
Bilmiyoruz. Bizim gibi bunu klın
se do bilmiyor. İşin anhflsını min-
hflsını bir tarafa bırakalım. Dalma
ve İyi notiooler alınan usulü do tatbik edelim.
Evvelâ ekmek mes'elesindo halk llo fırınoıyı memnun edebllocek tedbiri elo alalım: Bu, ekmeklerin tane llo değil do tartı llo satılmasıdır. Bunu kabul ödersek fırıncı eksik etmek satışı töhmetinden, müşteri do hakkını zflyl oylemlş bulunmaktan kurtulmuş olur.
Garp memleketlerinde asla blzdo olduğu gibi tartısız okmok satışı yoktur. Fırınlar eknıok yapar, ekmekçi dükkânlarına gönderirler. Onların da ol llo harekot eden bir (keski) lerl vardır. Koserler, terazide tartarlar verirler... Eksik iso tamamlarlar. Fazla İse alırlar...
Ben mu mos'oleyo bir kar. defa bu sütunda temas ottim. Fakat alâkadar taraf benim bu fikrime karşı duvar kesildi. Bütün ağızlar mühürlendi. «Gıkb diyen yok... Buradan anlıyorum. Bu İşte «ha-mlntü» var.
Fakat unutmuyorum kİ bugün
İstanbul valisi vo bolodlyo roisl
Doktor Fahroddln Kerimdir. Ona
güvondiğlml peşin söyledim—
sıkışınoa baş vurduğumuz bir çaro
yo burada da baş vuralım: Yâni
başka momlokotlerd» tatbik edilen
‘Meşhur Amerikalı siyasî muharrir ve tefsirci Walter Lippmann,
tdün Vali Fahrettin Kerimi ziyaretinden sonra vilâyetten çıkıyor
(Yazısı 5 inci sayfadadır).
Kadıköy Kız Liseleri Okul - Spor yurdlanntn açılış töreninden bi r intiba.(Tozut 5
incide).

Comments (0)