Yarın AKŞAM'd a
AKŞAM
POKER
PLAY
Sene 31 — No 10914 — Flatt: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA t Mart 1049
Fransız Dışişleri Babanının beyanatı
Vaşingtonda hazırlanıyor
L.
008
yumuşak ■iftluıfrı
Sahibi: Necmeddtn Sadak — Yazı islerini fiilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası
Rodosta yeni müzakere
Yahudiler ahali mübadelesine taraftar bulunuyorlar

Yiiksek komuta Akademisi dün törenle açıldı
Bu görüşmeden sonra demeçte bulunan İngiltere elçisi Sir Bllver Frank paktın tam mânisiyle hazırlanması İçin hiç olmazsa bir toplantının daha yapılmasına lüzum nasıl olacağını, bu toplantının muhtemel olarak bu hafta, içinde vuku bulacağını bildirmiştir.
İyi haber alan çevrelere göre, dön «abahtı görüşmeler sırasında yalnız İttifak projesi değU, fakat aynı zamanda. Kongrenin gelecek toplan tı-şfımı sunulacak olan ve Dışişleri Ba-k«ıılığiRB& hazırlanan asker! üdünç
Fraasıı Dışişleri Bakanı Schıunann
verme ve kiralama kanun projesinin metni bahis konusu edilmiştir.
Bu proje ile paktı İmza eden dev-
Schuman’ın beyanatı
Londra 2 (R1 — Fransa Dışişleri Bakanı 8chuınann, Atlantik paktının üçüncü bir dünya harbine mâni olmak için elzem olduğunu söylemiş ve demiştir kİ:
•Atlantik pakt*. Batı Avrupa devletlerini ve Amerikan, otomatik surette harbe sotanıyabllir. Demokratik memleketlerin harbe klrmelert için parlâmentonun muvafakati şarttır. Bir Akdeniz paktının dünya sulhu için İmzalanması lâzımdır.»
Fransız Dışişleri Bakanı, Atlantik paktının dünyayı İki bloke ayıracağı hakkın da ta komünist isnatlarını red-!jtıı detml. K D,.f„ Avrupa mUlrUerlnlu ^e'c nfirl n|- Klnkı, Kolin. .
Londra 2 (R) — Rodosta bugün Ürdün İle İsrail temsilcileri arasında mütareke görüşmelerine başlanacaktır. Filistin uzlaştırma komisyonu, Yemeıı müstesna olmak üzere bütün Arap devletlerini mülteciler meselesini müzakere İçin 21 martta Beyrutta toplanacak olan Sönteransa davet etmiştir, Komisyondaki Türk re Fransız temsile İleri hükümetleriyle İstişarede bulunmak ıein memleketlerine gideceklerdir.
Gelen haberlere göre. İsrail hükümeti, bütün Arap mültecilerinin Fl-Llstlne dönmelerine müsaade ctmlye* tektir, Yahudi hükümeti, ahali mübadelesine taraftar lir. Yahudiler. üç nevi Arap mültecisinin Flllstlne dönmelerine müsaade »deceklercür Bunlar da ailelerinden ayn düşenlerle kargaşalık esnasında hariçte bulunanlar ve İktisadi bakımdan yurtlarına dönmeleri arzuya şayan görülenlerdir,
Yahudi Cumhurbaşkanı Velzmann yaptığı beyanatta «Kapılarımız arkasına kadar açılmıştır. Yahudiler akın nlcut Flllstlne geliyorlar. Normal ola-( rak senelerce sürmesi lâzım gelen İşleri en kısa bir zamanda bitirmeğe
çoktan beri bir komünist blok'u halinde teşkilâtlandırılmış olduğunu söylemiştir.
Asistanhk
talimatnamesi
Akademi komutanı ile Amerikan askerî yardım heyeti başkanı nutuklar söylediler
yüksek komuta akademilinin açılışından bir enstantane
Zabıta beş kaçakçılık sanığını suç üstünde yakaladı
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından tasdik edildi
Zabıtaca yakalanan kaçakçılar
Üniversitesi tarafından Üniversite asistanlık tall-Miill Eğitim Bakanlığı tasdik edilerek meriyete
İsrail - Lübnan müzakereleri başladı
Beyrut 1 (A.A.) — (United Press): Yahudi ve Lübnan heyetleri arasındaki mütareke görüşmeleri Nakura hudut karakolunda mıştır.
Bu müzakerelerin 9 hudut köyünde bulunan Yahudi kuvvetlerinin ’ iılıyesl İçin sadece bir fomatito teşkil ettiği anlaşılmakladır.’
Lübnan heyetiyle yapılan Kerelerin sona ermesinden Suriye'nin de Yahudi devletiyle müzakerelere girişmesi beklenmektedir
Resel başla-
mttza-eonra
Emntyet müdürlüğü ikinci şubesi kaçakçılık kısmı memurları takriben bir milyon liralık olan bir mücovhe-fat ve altın kaçakçılığı İşini meydana çıkarmışlardır.
Bu Kaçakçılığı yapanlar Kapalı-eayşıda Kuyumcular caddesinde 69 -71 numaralı dükkânlarda kuyumculuk yapan Teofanl İle kardeşi tstav-ro. ve Yunaıııstanla İstanbul arasında sefer yapan Ayos Nlkolas aduıda Yunan bandıralı büyük bir motorun kaptanı Nlko ve kardeşi Vasildlr.
Kuyumcularla molörûü İki Yunanlı arasında İrtibat işin! temin et-rnekfen sanık bulunan da Bahçeka-pıda tüccar terzi Aristo namında Dİiidır.
Emniyet müdürlüsünün alâkalı pıemurları motörcû Nlko İle kardeşi VMiiln Yunanistandan İstanbul» çimento ve saire getirip buradan balık götürdüklerini, bu sırada da kuyunı-C'i Teofanl ve İstavro İle buluşarak yurdumuzdan altın ve döviz kaçırdıklarını. buna mukabil de hiç bir gLinırük resmi verilmeksizin kaçak olarak yurda pırlanta, elmas, İnci ve _ mümasili ziynet eşyaslyle ayarı düşük ve sahte olarak basılmış OsmanlI altınları getirdiklerini ve Arla- , to adındaki terzinin de bu İşe de- , lftlel et l iftini t-sblt etmişler va ka- I cakçıhir gavımu Reşat Sakanın da j hi' "' lytB Çarşıdaki dükkânda dün ' ânı bit aranın yapmışlardır- Bu ara-
İstanbul hazırlanan m a t namesi tarafından girmiştir.
Yen! yönetmeliğe göre asistan olmak l.stlyenlerln memurlar kanunundaki şadlardan başka, vazife alacağı bilim dalı İle İlgili bir yüksek öğrenim diploması almış olmak, yabancı dU bilmek ve İlgili kürsünün özel ihtiyacına göre kürsü başındaki öğretim üyesinin teklif edeceği sair şartları haiz olmak lâzımdır.
Yabancı dil imtihanını yapacak cilan Jüri fakülte dekanlarının seçeceği üç öğretim üyesinden mürekkep olacak. ilmi bir eserden 150 kelimelik bir metin TÜrkçeye çevrilecek ve İstekli İle yabancı dilde bir konuşma yapılacaktır.
ma esnasında Tcofanlnln Üzerindeki muhtelif cüzdanlarda sekiz paket içinde çıplak pırlanta ve elmas taşlar ve kaçak mücevherlerin İthaline dair Rumca mektuplar çıkmış, kardeşi tstavronun üzerinde da 890 Fransız frangı. 1790 dolar, İtalya, Brezilya ve Tunus paralan bulunmuştur, Bunlardan başka Teofonl-nln şahsi kasesiyle Cevahir Bedestenindeki hususi kasasında da arama yapılmış ve beheri 380 lira kıymetinde 54 tane altın kol saati 850 Ingiliz altım, 1730 Amerikan doları, dökme ve diz! halinde kıymetli İnciler. bir kiloya yatan altın zincirler, ayan düşük ve hariçte basılmış sahte OsmanlI altınları, 8000 lira kıymetinde plâtln ve pırlanta taşlı bilezik, ve bir kâğıda sarılmış ve adet itibariyle sayılmasına İmkân görulemlyen pırlanta ve elmas taşlar, pırlanta İstavrozlar, bilezikler ve madalyonlar elde edilmiş ve hepsinin kaçak olduğu tesblt edilmiştir. Bunlar savcı tarafından mühürlenerek Adliye emanet dairesine gönderilmiş kaçakçılar da dün geç vakit Adllyeye verilmişlerdir.
Adaylık süresini tamamlamış, asaleti tasdik edilmiş ve doktora vermiş olan, asistanlar doçentlik İmtihanlarına hazırlanırken kürsü profesörünün raporu üzerine üç sene müddetle ayda 50 ltra tazminat alacaklardır.
Yönetmelikte bunlardan başka, as Is t an lar ın çalışmaları. çıkarılmaları ve fahri asistanlık hususlarında çeşitli hükümler mevcuttur.
DİKKATLER
Yerinde bir ikaz
Tarım makine kurs'arı
Beş yerde daha açılmak üzere bulunuyor
Manisa bağcıları, Ingiliz Dış Bakanı Bay Bevln'c bir muhtıra göndermişler. İngilterenin Aıne-rikadan iizüın almasını bizim noktamızdan gayrı dostane bir hareket dive tavsif ediyorlarmış-
Hakları var: Avrupa Birliğinin temelleri atıldığı sırada, Avrupa iktisadını topyekûn kuvvetlendirecek istikametlere sevketnıeli. Bir taraftan Amerika ve diğer taraftan Rusya vc fhbi’eri aşağı yukarı «kendi kendilerine ycteTu birer vahdettirler. Avrupa ve eski piyasaları ancak kemli aralarında biri eşip toplandıkları takdirde eski vahdetlerine kavuşacaklardır. Cehit ve gayret, toplanmağa müteveccih olmalı, dağılmağa değil.
Manisa bağcılarının lkazlnn, Avrupa Birliği/nevzuu içinde mütalâa edilirse, büsbütün haklı oldukları anlaşılıyor.
Harb Akademisine merbut olmak üzere kurulan Yüksek Komuta Akademisinin açılış töreni dün saat 15 te Yıldızdaki binada yapılmıştır.
Törende Birinci Ordu komutan vekili şahap Glirler, Harb Akademisi Komutanı Korgeneral Fevzi Mengüç, Türklycdekl Amerikan askeri yardım heyeti başkanı General Mac Brlde, Yüksek Komuta Akademisine hazırlık olmak üzere açılan kurs komutanı Tümgeneral Necati Tacan. Harb Akademisi kara, deniz ve hava akademileri komutanları, kursa İştirak edecek generaller ve yüksek rütbeli subaylarla basın mcnsupplau ve Birleşik Amerika başkonsolosu Mac Dortald hazır bulunmuşlardır.
İte alarak söz al&a kara Komutamı Tümgeneral Necatı Tacan. hatır bu-
Ankara 1 — Marsh ali plânı gereğince memlekete getirilecek tarım alet ve makinelerini kullanmak ve aynı zamanda memlekette süratlo gelişmekte olan makineli ziraatın muhtaç olduğu teknik elemanları yetiştirmek mtacsndlle Ankarada Zirai Kombinalar atölyesinde hâlen açıfan kurstan maada Adana Mak1-nist okulunda, Konyanın Özden. Niğdenln Koçaş, Manlsanın Beydere Teknik Ziraat okullarında ve Eski-şehlrde Drayfarmlng İstasyonunda olmak illere daha beş yerde tarım alet ve makineleri kursları açılması kararlaştırılmış ve gerekil hazırlıklar yapılmıştır.
Adana ve Esklşeh İrdele! kiralara ellişer, özden ve Koçaş Teknik Ziraat okullarındaki kiralara yüzer, Beydere Tektıik Ziraat okulundaki kursa da 25 öğrenci alınacaktır. Böy-lece 5 muhtelif yerde açılacak kuralarla Ankarada açılmış olan kursta İlk devrede 390 eleman yetiştirilmiş olacaktır. Kurslara, memleketin bu sahadaki eleman İhtiyaç: karşılanın-caya kadar devreler halinde devam ı edilecektir.
Adana ve Manlsadakl kurslar 21
, martta. Konya ve Eskişehlrdekl kurslar 18 nisanda açılacaklardır.
Diğer taraftan ziraat alet ve makinelerinin İthaline İlgili firma ve teşekküllere? pek yakında başlanmak üzeredir. Tarım Bakanlığı, bu alet ve makinelerin hakiki İhtiyaç sahibi çlfçl eline geçmesini sağlamak maksadile hazırlıklara başlamıştır. Bu maksatla istihsal bölgelerindeki valiliklere lcab eden talimat gönde-rilmlştir.
lunanları selâmladıktan sonra Yüksek Komuta Akademisinin kurulu* gayesin! aşağıdaki demeciyle İzah etmiş ve demiştir ki:
• Bu akademinin P3yesl deniz, kara ve* hava ordularının yeni savaş icaplarına göre, müşterek sevk ve tdaresl-nl temin etmektir. Ayrıca evvelce akademiye girememiş yüksek sınıf subayları da bu suretle yüksek komuta idaresine yetiştirilmiş bulunacaklardır. Yüksek Komuta Akademisinin öğretim süresi bir yıldır Yüksek Kota Akademisine imtihanla girilir. Ancak şimdilik bu giriş devresine kadar derslere kurslar halinde devam edilecektir. İlk kura yarın (bugün) başlı-yacak ve üç ay tedrisat yapacaktır.»
Tümgeneral Necatı Tacan kursa iş-(Arakıs lahffc î; sütun S te)
Sovyet kamplarındaki esirlerin hayatı
Eski Rumen Başbakanına göre Besarabya ve Bukovina’dan 1,800,000 Rumen Urallara sürüldü eski E&tonya Dış Bakanı da ithamlarda bulundu
New - York 2 (Nafetl) — İşçilerin haklannı müdafaa etmekte olan cemiyet tarafından tertlbedllen resmi bir tahkikat Rusyadakl esir kampları hakkında mühim malûmat elde etmiştir. Bu münasebetle beyanatta bulunan iki diplomat Rıısyadakl esir hayatı hakkında İzahat vermişlerdir.
Sabık Romanya başbakanlarından Nlcola» Radescu şöyle demiştir: (Kızıl ordu Romanyayı İşgal ettiği gün memleketimde de esir hayatı baş göstermiş bulunuyordu. On binlerce RomanyalI Rusy&dakl e3lr kamplarına sevkedlldiler. şimdi elimize gelen raporlara göre Rumenlerln Rusyaya doğru sevkıyatına el'an devam edilmektedir. Merkezi Asya bölgelerine sevkedllen bu Rumenlerden kimse haber alamamaktadır Yalnız Besa-rabya İle Bukovlna eyaletinden 1.800 000 Rumen Ural bölgesin* sürülmüştür Rusyayı toptan imha hareketlerine girişmekle İtham ediyoruz.» •
Ankara’da sağanak halinde yağmurlar Ankara 3 (Akşam» Ankarada dün akşam bavlıyan yağmur sabahleyin sağanak halini tanışılır. Hemen hemen şehir, aylardan beri yağmur yüzü görmemişti. Yağmur gene aylardan beri şehirde ve civarında durmakta olan karları alıp götürmektedir.
Created by free version of 2PDF
Sabık Romanya Başbakanı tarafından verilen İzahata göre Sovyet-ter demir perde boyunca etnik bir bölge teşkiline koyulmuş bulunmaktadırlar. Meselâ Besarabya ve Bukovlna eyaletlerindeki bütün Rumcn-ler Urallara sürülürken onların yerine de Asya Rusyasından Mogollar getirilip yerleştirilmiştir.
Diğer taraftan Ratanyanın e3İd Dışişleri Bakanı Kaarel R. Pusta da. Sovy etleri Estonyalılurı, L11»Boyalıları ve Letonyalıtan devamlı surette İmha etmekle İtham etmiş ve bu hususta şu izahatı vermiştir:
«Sovyetler Urallarda ve Asyanın birçok yerlerinde büyük askeri fabrikalar kurmuşlardır, Buralarda çalışacak olan işçileri de Saltık memleketlerinden getirmişler, bunları köle haline sokmuşlardır. Bu fabrikalarda çalışan işçilere yevmiye diye bir şey verilmemektedir- Bunların hayatı tarihte bahsedilen esir hayatlarından farksızdır.»
Bir Amerikan muhribi bize veriliyor
Üç sene devam eden Pasifik savaşında 15 muharebeye giriş**n ve bir çok filo harekâtına iştirak eden U.S.S. Mc CALLA muhribi Amerikanın Türk İyeye yardım programı ge-! reğlnce Türk deniz kuvvetlerine dev-ı redihneden evvel bir Amerikan gemi I tezgâhında modernime edilip faal bir
duruma neclrtlmlştlr. 1942 yılında inşa-edilen bu destroyer bu sene yakın bir zaman zarfında Türkiye’ye hareket edecektir. Gemiyi' Amerikan mürettebatı İdare edecektir. Hâlen âmerlkncift modernim etme işine yardım etmekte olan fi Türk subayı ve il erden mütevekkil yardımcı mürettebat dn aynı destroyerle gelecekKr.
Cahile 2
SÖZÜN GELİŞİ
A M
Paltık memleketlerin
1” 1
Resmî dairelerin temizliği
de kalk ayaklanıyor
GÜNÜN MESELELERİ
crnıer merdivenlerinin silinmemiş, kapılanndakl madeni kısımlarnı purlatıLiDanuf, âvizclerinin tozlu, kapılarının yağlı olduğunu geçen hafta bir yazınuıda belirttiğimiz Beyoğlu Evleaıme dairesi, resmi dairelerin temizlik bakımından halkımıza örnek olması lâğım geldiği h-kkiııdakl kanaatimize iştirak etmiyor. Her gîln önünden geçtiğim İçin bilhassa dikkat ediyorum: Eski durum durumluğunu muhafaza etmektedir. Eğer Beyoğlu Evlenme dairesinin temizliğine bakanlar «Temizlik dediğin bu ka-dqr olur' kanaatinde değilseler, bir evlenme dairesinin tertemiz, tamı, çerçevesi pırıl pırıl olmasını lüzumlu saymıyorlar demektir. Her iki ihtimalde de bizim İçin yapılacak bir şey yoktur. Yolan o güzel binanın bu bakımsızlık İçinde yüzmesine acır, duruma.
Resmi dairelerin temiz olması gerektiğine dair kanaatimize bereket versin şergili okuyucularımdan birkaçı iştirak etmiştir. Göm rdlkleri mektuplarda biri Kadıköy İskeleleriyle vapurlarının pisliğinden acı acı şikâyet ediyor. İskelelerde oturacak tahta ■ıralar İnsan derisi kalınlığında simsiyah bir yağla örtülü lınlj. Gerek iskelelerdeki, gerek vapurlardaki belâlar İse akla geleblle-rek her bakımdan göz yaşartıcı, nefes kesici hale gelmişler.
Diğer İki okuyucum da, büyük mahcubiyete sebeb olacağı İçin İsimlerini yazmaktan çekindiğim, temizlik dersi vermek durıt-mundn bulunan iki resmi dairenin temizlikten mahrum manzara-mnı tasvir ediyor.
Elbette kİ maksadımız falan dairenin bir defaya mahsus olmak üzere camlarını sildirmek, filân daireyi alelûcele süpürtmek değildir. Biz, resm! dairelerimiz temizlik bakımından milletimiz» daima örnek olmalıda diyoruz. Halkımızdan başka türlü temizliğe dikkat etmelerini nasıl Istlyebllîriı?
Faaliyete geçen çetelerin miktarr

nın gün geçtikçe arttığı bildiriliyor
Londra 1 ıNafen) — Kremlin tarafından Bkandlnav memleketlerine karşı açılmış sinir harbi devam ederken Komünist baskısının en fazla kendini gösterdiği Battık memleketlerinde de ayaklanma hâdLttleri vukua gelmektedir. Battık memleketleri ormanlarında Kıiılordu birlikleri He Kızıl polis teşekküllerine karşı çarpışmakta olan çetelerin »dedi gün geçtikçe artmaktadır. Bu çeteler muh telif vasıtalara başvurarak memleketlerinin eskiden olduğu gibi «hür» olmasını İstemektedirler Buradaki faaliyet ehemmiyet kespetmlş olacak kİ Moskova radyosu işe müdahale etmiş ve bu memleket halkına yaptığı bir ecri yayında tehditler savurarak şöyle demiştir: «Bu gülünç U-tlklkl İddialarından artık bahsedilmemesi sizin İçin daha hayırlı olur.»
Diğer haraçtan Bal tık denizini kayıklarla aşıp Bkandlnav memleketlerine sığınmakta olun mültecilerin ifadelerinden de anlaşüdıtı gibi bu tehditler çetelerin hareketlerini dur-dırmayıp hızlandırmaktadır.
Belirtildiğine göre 1014 senesinden beri hiç bir yabancının Bal tık memleketlerine girmesine müsaade edilnıe-mlş ve resmi hiç bir Bnlktıklı şahsiyet hudutları dışına Çıkmamıştır. Demli perdenin burada sertleştiği müşahede edilmektedir.
İşgal etmiş oldukları Le tenya, LİV-vanya ve EsLonyada Ruslar bililin çiftlikleri sahipleri elinden almışlardır. Diğer taraftan sanayiinin g«ll|* meşini istem iyen Rusya Btltakh tek-nMyenlerln hepsini de Sibirya ve üral fabrikalarına s Ur mü tür.
Fransada büyük bir israf tahkikatı
Framada büyük bir İsraf tahkikatı yapılmaktadır. Tahkik tin mevzuu 1844 ile 1046 seneleri zarfında asker! birlik şeflerinin usulsüz olarak 1.500 mJlyar frank (bizim paramızla 15 milyon lira kadar eder) harcamaları dır.
Sayıştay tarafından hazır!anan bir rapoTda, kurtuluştan sonra ordunun büyük İsraflara daldığı ve hesapsız rlarak birçok şeyler satın aldığı belirtilmekte ye Harbiye Bakanlığının bir türlü bil hesapların içinden çıkamadığı beyan edilmektedir.
Sayıştayın bu raporunu tnceleyen israf komisyonu Hava, Har-biyo. Silâhlanma ve Sina! İstihsal bakanlıklarının bu işlerdeki nıo* fuliyctlerinln MecHa tahkikatına sebebiyet v»receğl mütalâasında bulunmuştur.
İsraf komisyonunun bu mevzuda hazırladığı rapor kabine fi* salarına dağıtılmış ve Bakanlar Başbakana mütalâalarım bildirmeğe davet edilmişlerdir.
üç, beş rene »wel cereyan »den bu israf hâdiselerinin taliki-katanın bugüne kadar uzatılması ve hâlâ neticelendirilmemiş oh ması Fransada dedikoduları mucip olmuştur. Bundan başka, Bakanlıklardaki bu hataların İncelenmesi işinin tekrar Bakan' ıra verilmesi de İtirazlara Mbeblyet vermiştir. Şimdiki Kabinede, is* rafların ya| devrede İşbaşında bulunan Bakanlar da mevcuttur. Bu Ba r bu suretle kendileri veya kendi arkadaşları haklarında karar vermiş olacaklardır
Birçok büyük komutanların ve Bakanların isimlerinin karıştığı bu tahkikatın neticesi Fransada merakla beklenmektedir.
Şevket RADO
Millî takım oyuncuları
Erenköy köşkü faciası
Yugoslavyadan firar edenler
Türkiye futbol federasyonundan:
1—20 mart 949 tarihinde Vlyg-nada yapılacak olan Türkiye - Avusturya milli maçı için aşağıdaki futbolcular seçilmişlerdir:
Cihat. Erdoğan. Naci, İsmet. Ahmet, Erdoğan ılfi.), Galip, Muzaffer. Salâhaddin. Bülent. Hüseyin, İsfendiyar. Gündüz, Fikret. Bülent (B J K t. şükrü, Erol. Lef ter.
2 — Bu futbolcular 7 mart 949 dan İtibaren Modada kampa gireceklerinden mezkûr gün akşamı Mano Palas otelinde, syahate çıkacak şekilde hazır bulunacaklardır.
3 — Seyahate iştirak edecek futbolcuların nüfus kâğıdı ile 6 adet fotoğraflarını, 4 marta kadar bölge merkezindeki kamp müdürlüğüne getirmeleri
4 — Mazeretleri dolayıslyle kampa ve seyahate katılamıyacaklann 4 mart akşamına kadar aynı yere miiracaatlan ehem niyetle rica olunur
10
ve
Tahkikatımıza cöre seçilen 18 fut-
bolcu 16 günlük bir kamp devresine tabi tutulacaktır.
MIHI takım İçin antrenör Mol-ley'ln hizmetinden İstifade edilmeal İçin müsaade vermeleri Fenerbahçe kulübünden rica edilmiştir.
Lig maçları yalnız 12 - 13 mart haftasında teMr edilecektir. Milli takımın, takım halinde çalışacağı tarihler şunlardır:
3 mart perşembe- 8 mart salı, mart perşembe, 12 mart pazar
15 mart salı günleri. Bu suretle milli takım kısa bir devre içinde beş takım idmanı yapacaktır. Bunun dışında milli takım oyuncuları her gün hafif İdmanlar yapacaklardır
Geçen mevsim, muvaffakiyetli neticeler aldığımız, Uk Türk - Yunan milli maçı ile Avusturya milli maçına da İnşa devre İçinde hazırlanmıştık.
Mevsimin yarısın geçtiğimiz için futbolcularımızdan bir çoklan forma girmeğe başlamışlardır.
15 günlük kamp esnasında futbolcularımızın hazırlanmasına fczaml gayretle çalışılacaktır.
Erenköyündekl köşkte bir tabanca kurşuniyle ölen Alâeddln Aytunhın bu ölümünden sanık olarak birinci ağır ceza mahkemesinde yargılanan karısı Betül'ün duruşmasına dün devam edilmiş ve Samsun'la Karacabey’de bulunan Suavl ve Abdurrah-man adlarında İki şahidin İstinabe yeliyle alınan İfadeleri okunmuştur, Bunlardan Buavl Alâeddlnl çocukluğundan beri tanıdığını, vakadan bir gün evvel gördüğünü, bir otomobil almak kararında olduğunu. BetlUÜ de İyi bir kadın olarak tanıdığını söylemekte ldl. Hadise gecesi köşkte kiracı olarak bulunan Ahdurrahman İse. vakadan sonra odaya girdlğ1 zaman Alâcddlnl «ırt ılstü yatar vaziyette ve tabancayı da yastığın üzerinde o-uıuzlyle kolunun arasında gördüğünü bildirmekle ldl
BettU'iin avukat] Abdurıahman Şeref Laç’ın isteği üzerine, mahkeme, köşkte vakanın cereyan ettiği odada ve duruşma sırasında dinlenmiş bulunan görgü şahitlerinin de huzuriy-
Londra 1 (Nafen) — Triorta'den gelen haberlere göre, Tugoalav ordu subayları anamda da kaçmaya çalışanların adedi gün geçtikçe artmaktadır.
Dün hududu geçmeye çalışan 4 Yugoslav subayı hudut muhafızları tarafından Öldürülmüşlerdir. Bunlar hür Trleate bölgesine girmeye çalı-•ttken vurulmuşlardır. Öd eubay da tevkif edilmiştir
le bir keşif yapılmasına ve bu iş İçin Azadan Hilmi DavtudıgH'in naip tayinine karar vererek duruşmayı başka güne bırakmıştır.
Çin komünistlerinin zaptettikleri yerlerin genişliği
Nankln 1 (AA.) — Kuıey Çân ko-
saünlst radyom komünlıtler tarafından şlmdlyo kadar kazanılan mu-▼affekıyetlsrtn bîr listesini Devretmiştir. Bu tebliğe göre, komünist orduları tarafından şimdiye kadar işgal edilen topraklarda 900 milyon Çinli ve 100 şehir vardır.
Yüksek komuta Akademisi
Camilere vardım kutuları konulacak
Ankara 1 —Vakıfların senelik getrinin arttırılması, bir taraftan da İdarenin bütün İşleri üzerinde ıslahat yapılması İçin tetkiklere devam edilmektedir. Birkaç camiye konulmuş olan yardım kutulan vasıtasiyle toplanan İanenin İyi bir netice verecek mahiyette olduğu tesblt edilmiştir. Bundan sonra her camiye birer yardım kasasının yerleştirilmesine karar verilmiştir imaretlerde vakıf tarafından verilmekte olan yemeklerden, daha ziyade dilencilerin İstifade ettiği de tesblt edilmiştir. Bu imaretlerden, hail vakti yerinde olan dilencilerden ziyade and fakirlerin faydalanması ciheti sağlanacak- daha mühim olarak da civar ilkokullardaki fakır öğrencilere, buralardan muntazaman yemek taşınması temin edilecektir.
Kızıltoprakta iki dükkân tamamen, bir ev kısmen yandı
D0n öğleyin Kızıltopralrta. Zflhtü paso mahallesinde Kalamış caddesinde Osman Balkan'a alt manifaturacı dükkânından yangın çıkmış ve ateş bitişiğindeki yine Osmanın'sahip ve Hüseytnln kiracı olarak bulunduğu koltukça dükkânı tamamen yanmışlardır.
Yangın, bir ara. Osmanın dükkânının diğer tarafına bitişik olan ve yine Osman'a alt bulunan üç katil 3hşap eve de geçmiş, bu evin de kaplamaları, çatısı ve döşemelerinin kısmı âzami yanmıştır. Yangının çıkış sebebi tahkik edilmektedir.
Uzunköprü de faydalı yağmurlar
Uzunköprü 1 (A-A.) — Bu sabah
başlıyan devamlı yağmur, kuraldık endişesini bertaraf etmiştir Yaz mevrimlndenberi Uk defa olarak yağmur yağmaktadır.
Amerikadaki talebelerin ödenekleri
Ankara 1 (Akşam) — Amerlkada devlet hesabına tahsilde bulunan 300 talebenin 3 aylık ödenekleri birden gönderilmiştir.
(Baş tarafı 1 inci salıifcde) tlrak eden subaylara «Hoş geldiniz» dedikten sonra kendilerine ve tedris heyetine başarı temennisiyle sözlerine son vermiştir.
Mütaakıben söz ulan Amerikan askeri yardım heyeti başkanı General Mac Brlde şöyle demiştir:
«Sayın General Gürler, Sayın Oü-neral Mengüç, Türle ordusunun sayın subayları;
Bugün burada bulunmakla bahtiyarım, Kanaatimce bugün. Türk silâhlı kuvvetlerinin İnkişafında çok önemli bir gün olacaktır Amerikan silâhlı kuvvetlerinin İkinci Cihan Harbinde kazandıkları muvaffakiyetin sırrı, Birinci Cihan Harbinden sonra Amerikan silâhlı kuvvetlerinde büyük ölçüde tesis edilen iyi öğretim sistemine dayanmaktadır. Biz. Birinci Cihan Harbinden sonra ihtiyacımız olan askeri okulları ve kursları tesis ve bunlardan âzam! miktarda subay, erbaş ve erat yetiştirmek Blsteminl tatbik etmiştik Türk Genelkurmayı dn kendi askeri okul sistemlerini tevsi etmek ve bunları Amerikan okul sistemlerine benzetmek kararına varmıştır. Bildiğini? >lbl, geçen yıl muhtelif sınıf okullarında 8 kurs : çildi Vc bu kurslarda Amerikan subay ve öğretmenleri çalışmaktadır Hâlen A-merlkan öğretmenlerinin vazife gördüğü birçok kara kuraları faaliyettedir, Bunlar: Piyade okulu, Topçu o-
Hamiyetli bir vatandaşın teberrüü
Çorum 1 (AA.) — flehrlmlr tüc- , torlarından merhum Ali Oerlt, mİ- ; rıumdan M bin lirasını hayır işleri- ı ne tatarla etmiş ve veresesi tarafın- : dan bu 20 bin lira, inşa edilmekte i olan 40 yataklı verem hastanesi İn- ı tartma verilmiştir. (
Yugoslav - Arnavut münasebetlerinde
gerginlik
Atina 1 (AA.) — (Byum) Selânlk- . . ,
Len bildirildiğine göre, son günlerde kulu, Uçaksavar okulu, Nakliye okulu. [Arnavutlukla Yugoslavya arasındaki İstihkâm ve Muhabere okulları, Or-gerglnilk son haddini bulmuştur, du Donatım okulu re Zırhlı birlikler Aynı haberde İlâve edildiğine göre, okuludur. Bunlardan barka donanma İki gün evvel Arnavutluktan Yuna- ' ve hava kuvvetleri personeli İçin de nidana il lir, a nrlnn 11.1 A—hi-I .. .ı.ı.ıı» ■ ■—»—t -1——...
ordusunun kıdemli ve güzide subaylarını bir arada toplanmış görüyoruz ve burada toplanan üst subayların kuştan sonra rilrk ordusunun İnkişafında başarıit bir gayret göstereceklerine şüphe yoktur.
Burada göreeeğnlz yeni fikirleri ve bilgileri emriniz altındaki birliklerde muvaffakiyetle tatbik edeceğiniz şüphe götürmez bir hakikattir. Bu çalışmanızın Türk ordusunun müstakbel gelişmesinde verimli olacağına eminim. Kursa tâyin olunan Amerikan uzmanlarının seçilişinde isabet edildiğine kaniim. Bu subaylar, özel bir İtina İle seçilmişlerdir. Her biri harb-de gerek uzun savaş görevlerinde, gerekse knTargâh kurmay hizmetlerinde bulunmuşlardır. Bu bakımdan onların size verebilecekleri malûmatın doğru ve tecrübelere dayanır olduğuna güvenebilirsiniz.
Bu münasebetle şunu da kaydetmek İsterim İd kursta öğretmen bulunan iki İngiliz subayının bize yardımından bahtiyarız, Bu kursa seçilmiş olduğunuzdan dolayı sîzleri şahsan da tebrik ederim. Kurstan büyük İstifade edeceğinize ve esas mesleğiniz olan askerlik sahasında, sîzlere çok faydalı Slacafana İnanıyorum,!
General Mac Brlde’den sonra konuşan Harb Akademisi Komutanı General Fevzi Mengüç do bir nutuk söylemiş ve merasim sona ermiştir,
BOR
ioo ■•ten» r
ESHAM VE TARVtlİT
« 7 FAtZT.I TIKVtUD
kıunıoı i
fiivM ■ ■nurum M
IHI Demiryolu 1
IHI Demiryolu □ İHI Demiryolu ıh
Mili! MOtafu ı
Milli MdtUfM D Miin Muaofu rp Mini MDdafu İT
% « FAİZLİ TAHVİLLER
Kılkır.m» 1
M*Unnnıo D
Kailnnmji IH
MS tottkruı i
Hll İMtlkrUO C
İHI Demiryolu VI

1 «torlln İM Dolat
Geçenlerde Kuıukapıda Kemal şahin adında bir askeri, bundan İki gün sonra da Salacak sırtlarında Mevlû-do ismindeki sevgilisini öldüren va Mavlûöenln altı yaşındaki çocuğu Nureddlnl de öldürmek maksadiylö bir setten aşağı atan otel kâtibi Necip öadll'ln duruşmasına dün birinci ağıt ceza mahkemesinde devam edilmiş ve dâva dosyasındaki evrak okunmuştur.
Necibin Uk verdiği İfadelerdeki bazı mübayenetier kendisinden sorulunca Cinsiyetlerini şöyle hulâsa etmiştir:
— Mevlûdenln asker Kemalle bu-hıştuklan hat boyuna beni oğlu Nu-reddln götürmüştü. Onları orada kucak kucağa gördüm, bîr İki sos söylemek İsteyince, Kem.il üzerime hür ım edip ben! dövdü ve altına aldı, Bû şırada kadın da beni himaye eder bir vaziyet almıştı ve Kemale tolrst atıyordu. Kendisine ııorla taarruz etmek istediğini söylüyordu. Kemalle böyle boğuşurken elime ucunda teller bulunan bir sopa geçti: bununla Kemalin başına vurdum- Beni bıraktı, yere yıkıldı; biraz sonra da öldü. Mevlûdeyl çok sevdiğim için onu atfetmiştim. îkl gün 5 tın ra Üsküdar da Salacakta yaptığımız bir gezinti sırasında on* sttlğlm nasihatlere karşı, ban* ağır mukabelelerde bulan(*u. Bunun diterine gene elim kana bulandı. Çocuğu öldürmek kastında değildim. Onu şöyle itmiştim. Aşağı yuvarlanmış, bilmiyorum.»
Mahkeme, şahitlerin kısım kısın» çattırılıp dinlenmesi için duruşman b*çk* güne tâllk etmiştir.
Created by free version of 2PDF
nlstana iltica öden İki Arnavut eri geçen hafta Arnavutluk - Yugoslav hududunun Prespa bölgesinde Arnavut ve Yugoslav hudut karakolları arasında şiddetli çarpışmalar olduğunu ve bunun diğer hudut bölgelerine de sirayet ettiğini söylemişlerdir
muhtelif yeni kurslar açtlrmş-tır. Bu yılın 1 ocak tarihine kadar bu ■ muhtelif kurslardan 10,000 den fazla subay yetişmiştir.
Diğer taraftan yüzlerce Tilrk personeli, Amerlkadakl okullara veya Al-manyada bulunan Amerikan okul ve I kurslarına gönderilmiştir. Türk okulları da süratle tevsi edilmektedir ve ' gelecek sonbahardan itibaren bu okullarda f> aylık ınııntaznın kurslar
Şuhut - Afyon yolu açıldı
Şııhut 1 (AA.) — Yağan karlardan dolayı bir aydan beri kapalı bulunan Bubut - Afyon yolu- ilçe ve civar, köylerin yardımlyle ve binden fazla ____ .. .......... , _______________ I_____ _______
amelenin 14 gündür sürekli çatışma -1 men bildirildiğine jcre. C8ki Dışişleri j makta olan yüksek komuta siyle açılmış ve ilçenin yiyecek yakacak ihtiyacı temin edilmiştir.
General Marshail faal n
ordu kadrocuna alındı bağlıyacaktır
Londra 2 iR> — 7aşlngtpndan res-( Kanaatimce ouguıı buruda açıl-
— makta oian yuksefc komuta kursu,
ve Bakanı General Marshall, ordunun ı Türk askeri öğretim sisteminin en , tatil kadrosuna yeniden ulınmıştır. | büyük merhalesidir. Burada Türk
Haşmet O-k Reşit Mercanın tashih karar taleben reddedildi
Ankara 2 (Akşam) — Dr. Neşet Naci Arzani öldürmskten sanık olup Bolu ağır cezasında 18 seneye mahkûm Haşmet ile 9 yıla mahkûm Reşidin cezaları Yargıtayça tasdik edilmişti. Her iki tarafın avukatı da tashihi karar talebinde bulunmuşlarsa da Yargıtay Başsavcılığı bn talebi reddetmiştir. Bu vaziyete- göre, Bolu ağır cezasmm verdiği karar tamimiyle katileşmiş bulunuyor.
T(bv11!«r l-> 1OTJ0
ai4»« «fteUtri % «o W —
MOmesjU »en«» W.80
ŞİRKET HİSSELERİ
M«rkez Bankan U6-—
1« BonKuı M40
T. Ticaret B«nkuı B —
Anlan çimanto ta—
îttltıııt Dafitrmcncllllt İM —
1| bankasının tasarruf ikramiyelerini ka zananlar
Ankara 1 — Türkiye îş Bankası» nın kumbaralı ve kumbarasın tasarruf hesapları arasında tertip eyledi* ğl 1940 İkramiye plânının birine! çekilişi bugün yapılmıştır-
Bu çekilişin, büyük ikramiyesi olan Ankara'da Güven evleri mahal* leşindeki evi İzmir'de 3937S nuıua-rah hesap sahibi Fevzi Gündüz ka» sanmıştır. İstanbul'da Küçükyalı'da* kİ arsa. Adana'da 12568 numara^ hesap sahibi Melihaya çıkmıştır.
Beş bin liralık İkramiyeyi İstanbul'da 110341 numaralı hesap sahlre Tahlr Rukal kasanmıştır.
Biner Ura kazananlar: Beyoğlun. d* Sait Ak ova (39383)- Ankara'di Memduh Demirkaya (81820), Kadıköy'ünde Suat Köprülü (16774).
Beşer yüs lira kazananlar: Erzu* rum'da Falırl (8644), Ana tarlalar dİ İrfan (682), Beşiktaş'ta İbrahim (748), Buısa'da Salâhattln (12108).
Bunlardan başka daha birçok klrap aeler yüzer ve yüzer lira ile daha küçük para İkramiyeleri kazanmışlardır.
SARRAI LARD4 ALTIN
Onlden Türk liran Sterlin Külçe
Hess'
Satışlar
OT.K>
M.W
Varto’da zelzele
Varto 1 (AA,) — İlce ve bucaklar-p da 27/28 şubat gtcsj \aat 2150 de | orta şiddette bir deprem olmuştur. I /Tasar yoktur.
Şehrimiz Yahudilerinin Filistine muhacereti devam, ediyor ’ Şehrimiz Muserilerinln FlllsflnJt gidişleri devam etmektedir. Sırtta vapuru, dün akşam geç vakit i"0> Musevi Haytaya hareket etmiştir. Peyk va-1 puru da bugün 400 Musevi Ue hareket edecektir. Yukarıdaki Filistin yolcusu Mııseviler, kendiler bil teçyle gelenlere ederlerken görünmektedirler.
ile yolcu salonu
resimde VHP rdd veda

AKRA M
Sahile 3
AKŞAMDAN AKSAMA
fi c nebi kitap ve mecmua
* piyasasındaki fahiş çm . kârlar
M. Garner’in tetkikleri
------------------------------I
Sabah gazeteleri ne diyor?]
Prof. Tahir
Taner tesisi
1STANBUL HAYATI
it ize ilişmesin
Bîr Üniversitelinin ecnebi kitaplardan «çok pahalı» diye şikâyetini bu sütuna yazmıştım. Başka alâkadarlar da aşağıdaki malûmatı vererek aynı mevzu üzerine dikkati çekiyorlar.

Döviz şartlarımıza göre, ( ■kûl-türiimüzc faydalı olacak» ecnebi ‘neşriyatın ithaline müsaade edilir.
Halbuki, senelerden beri devanı çdcıı tatbikat, memlekete bir yığın değersiz mecmuaların girmesine imkân bırakıyor. Bunların arasında müstehcen yayınlar da mevcut. Pahalı pahalı giriyor vc satılıyorlar. 75 yahut 100 kuruşa sürülmeleri icabederken 100 - 500 kuruşa furya gidiyorlar.
A
İhtiyaçtan fazla getirilen bu »Mecmuaların iade ediliş şekli («e enteresandır. Bunlar, aynen değil, baş kapakları sökülerek iade edilirler. İç kısınılan okkaya gider. Yâni, okkaya giden ecnebi neşriyat için dc döviz veriyoruz. Döviz kaçakçılığı noktasında pek müsait bir kapı.

Kâr nisbetlerinin fahişliğini rakamlarla gösterelim.
İlmi kitaplarda, asgarî yüzde 30 ıskonto kabul edildiğine göre. 2000 franklık bir kitap, 1600 franga bırakılıyor. Posta iicretilc vesair ınacraflariyle F760 frank e-diyor diye cömertçe bir arşın kullanalım. Frank bugün 1,062 kuruştur; 1,07 diyelim. Sîzdeki kitapçı piyasası, frangı 1,5 kuruş sayıyor.
Demek ki: îstanbulda bir Satıcıya 1883 kuruşa mu I olan ilmi bir kitap 30 liraya satılıyor; satıcı, bıı kültür kitabından 11 lira 17 kuruş kâr ediyor.
Hariste aynı kitabı satan bizim paramızla 364 kuruş kâr etmektedir.
Dün Denizyolları idaresinde meşgul oldu
Evvelki gün şehrimize gelen Milletlerarası İmar ve Kalkınma Bankası umum müdür muavini M. Gamet c-ün şehrimizde tetkiklerine başlamıştır. Bu tetkiklerin esasını Denizyolları İdaresinin kalkınma piâııı teşkil etliğinden M. Gamer, beraberinde M. Stcvvart Mason ve .M. Dalmond olduğu halde Dentayolları İdaresine gitmiş ve orada evvelki gün Anltaredan şehrimize dönen Denizyolları umura müdür muavini Behçet Osmanoğluy-la görüşmüşlerdir.
M. Garnerle beraber olan Milletlerarası Bankanın diğer İki temsilcisi evvelce Denizyolları İleri gelenleriyle görüşüp son olarak Ankarada İdarenin muhtaç bulunduğu malların bir de .listesini aldıklarından M. Garnerl lâzım geldiği şekilde tenvir etmişlerdir. M. Gamer bugün de Denizyollarının muhtelif tesislerini gezecek ve bir basın toplantısı yaparak gazetecilerle konuştuktan sonra Anlaraya gidecektir.
Diğer taraftan M. Garnecta evvelki akşam. Park Oteldeki toplantıda ser-bes meslek erbabına hitaben söylediği teşvik edici nutuk, ilgili çevrelerde alâkayla karşılanmış ve tüccarımızla Amerikan, kredisi temininde oy-ıııyacağı faal rol üzerinde fikir teatileri yapılmıştır.

B. Muhtar Acar terfi etti
Milletvekillerinin dokunulmazlığı
CVMHVlCİYET’in bu sabahki makalesinde Millet vekillerinin teşriî masuniyetlerinin kendileri için büyüle bir teminat teşkil ettiği belirtildikten sonra Meclis kürsüsünden yapılan hücumlara karşı şahısların hiç bir garantisi olnıatiığt beyan edilerek şöyle demektedir:
Buna mukabil, Meclis kürsüsünün ve Milletvekilliğinin bu mesuliyeti yüzünden şahsan gadre ve tecavüze uğnyanlarm haklan hiç bir garantiye bağlanmış olmadığından bârlz bir hak muvazenesizliği ara sıra kendini gösteriyor. Bunun izalesi İçin her hangi bir kanuni teşebbüs, yani anayasanın bu bakımdan tâdili hatıra gelmez. Yalnız, Meclis, şahısların türlü sebepleri® zedelenmiş haklarını aramak İçin adliye cihazı tarafından kendisine sunulan teşrii masunlyelıln rcf’l taleplerinden haklı olanlarına iltifat etmek İmkânlarını ararsa bu muvazenesizlik belki kısmen ortadan kalkar-
*
baş-
mız yoktu. Çünkü yaşadığımız dünyada. milletler arlık kendi başlarına değillerdir. Bir insaniyet âlemi vardır kİ. herkes o İnsaniyet âleminin ölçülerine tabi olmak mecburiyetindedir.
İnkılâp devirleri başladığı zaman Türkiye, İçtimai, İktisadi ve mali şartlarlyle belki bir on yedinci asır memleketi İdi. Vc yeni devrin böyle bir bünyede başarmış olduğu işler, belki hakiki mucizeler olarak kabul edilebilirdi. Fakat etrafımızı çeviren dünya yirminci asrı bitiriyordu asra göre bizim başarılarımız, çüktu.
Tesis jürisi ilk müsabakayı açtı
ve kü-
Mec-
•lıneme-
*■
Edebi kitaplarda kâr vc ihtikâr nis beti daha fâhişiir:
Üzerindeki fiat 560 frank ulaıı bir kitap için yüzde 30. hattâ 4(1 îskoııto tanırlar. Biz 30 diyelim.4 Böyle bir kitap 750 kuruşa satıldığına göre, 33? i kârdır.

Amerikan kitaplarındaki vaziyet başka türlü değil. Fiati 50 sent olan bir takvim 6 liradan satıldı, durdu. Dericini bir rakip 1 liradan sattı.
tk
Aynı alâkadarlar, şu fikri telkin ediyorlar:
— Bu hususta Milli Eğitim Bakanlığı bir rol oynıyama* mı? Ü-nlversitemiz, ilmi kitapları toplu olarak getirtemez mi? Döviz sömüren bu kitapların ve mecmuaların yüzde 40 mı koyuvermemek, lad’' şartlarını kontrol etmek mümkün ve müna.sip değil nü? Bunları tespit edecek, uğraşacak bir makam r!"5-n aJmasin?
Ar
Buna gelince, be-ı, yalnız kitap ve mecmua mevzuunda değil, her hır usta, piyasayı tamamen kontrolsuz buluyorum.
— İngiliz kumaşı metresi 19 lira-
Kulağınızı büküyorlar:
— İngiliz kuması değildir, öyle sürülüyor. Dikkat!
— Ya aksini ispat edebilirseniz? Satıcı korkmaz mı?
— Satana vız gelir. Kim !, ime, fcum turna!

Meydan her sahada boş,
Millî Eğitim Bakanlığı, şu kitap ve mecmua İşini ayarlamağa doğru giderse, belki öbür kısımları da hayırlı şekilde müessir ıı-Iu r.

Memnuniyetle haber aklığımıza göre, Belediye reis muavinlerinden B. Muhtar Acar, vazifesinin ifası hususunda gösterdiği büyük faaliyet ve gayretten dolayı Vali ve Belediye reisi doktor Lûtfl Kırdar'ın İnhası üzerine maaşı baremin en yüksele derecesi olan yüz elli liraya çıkarılmıştır-
Geceli gündüzlü çalışkanlığı He tanılan Muhtar Acar’ın biı yerinde ter-fiinden dolayı kendisini tebrik ederiz.
Marmara tütün piyasası
İzmit 1 (Akşamı — Marmara tütün piyasasının açılması doiayısile dün saat onda Tekel başmüdürlüğünün hazırladığı program mucibince şehrimizde de büyük merasim yapılmıştır. Yüzlerce tütün zurraı tüccarların ve davetlilerin bulunduğu toplulukla voli Fazlı Güleç güzel bir konuşma İle piyasayı açmış, bllâhara satışlara başlanmıştır-
Tekel idaresinin 260 - 280 kuruş fi-ati zürra az bulmuşlar, bunun üzerine Halk bankası flatlere yirmişer kuruş zammederek 280 - 300 kuruş üzerinden piyasa açılmıştır. Geçen seneye nazaran mahsul yarı yarıya azdır, İzmit nııntakasında 1,200,000 kilo, Diizce dahil başmüdürlük mın ta kasnıda 6 milyon koli tütün vardır.
Yerimizde sayıyoruz
TASyİR’in başmalın i esinde Adnan Menderes'in bütçe miızakelcrl sonundaki nutkuna temas edilerek Demokrat Parti sütçüsünün de belirttiği gibi son senelerde yapılan hamlelerin diter devletlerle mukayese edildiği zarıınu bir şey ifade etrniye-ceklcri beyan edilerek şöyle denmektedir:
Elde edilen neticeler bizim kendi realitemizle ölçüldüğü takdirde büyüklükleri inkâr edilmlyecek kadar önemli şeylerdi. Doğru. Fakat bizim böyle bir mukayese yapmağa hakkı-zl anlayamadık.

Niçin af etmedik
HCRRİYETle Büyük Millet llsinin at kanununu tasdik
sine temas edilerek şöyle denmektedir:
Dünyanın lıer memleketinde büyük yıldönümlerl vesilesiyle kabul edilen afları biz nasılsa unuttuk. Azılı şerirler müstesna, küçtik kabahatlerden dolayı bugün hürriyetlerinden mahrum olan biçareleri tekrar cemiyete ve ailelerine İade etmekle büyük bir İyilik yapmış olacak ve pek çok mahzunları sevindi, recektlk. Niçin bu kadar katı yürekli olduk ve hürriyetinden mahrum olanları sevindirmedik? Biz öyle zannediyoruz kİ küçük kabahatlerden dolayı hapishanede yatanları Cumhuriyetin yirmi beşinci yıldönümü dolayıslyle affetseydlk. bunları cemiyete kazandırmış olacaktık. Bunlar hürriyetlerine kavuşur kavuşmaz zararlı İnsan olmaktan çıkacak, aramızda namusları İle çalışarak nafakalarını kazanacaklardı.
Bu biçareleri niçin, affetmedlğimi-
İstanbul Hukuk Fakültesinde (■ Profesör Tahir Taner Tesisi», memleketimizde ceza hukukuna alt eserleri teşvik maksadlle, İlk müsabakayı açmıştır. Çeşitli suiistimallerle mücadele konusunun son zamanlarda memleketimizde husule getirdiği derin alâkayı da nazara nlan 1 esisin MükâTat Jürisi, « Rüşvet ve Irtllrâb, zimmet vc lhtllâs cürümleri» mevzuunu seçmiştir.
Müsabakaya İştirak edecek hukukçuların. bu mevzuu tarihçe, mukayeseli mevzuat, doktrin ve mahkeme içtihatla/, bakımından tetkik ederek viicüde getirecekleri ererleri, 31 temmuz. 1950 tarihine kad ir tevdi etmeleri lcab etmekte. İştirak arzusunda bulunduklarını 30 nisan ı|)49 tarihine ka dar Fakülte Dekanlığına bildirmeleri, bu hususa ait izahnâıneyl almaları veya aldırmaları lâzım gelmektedir..
Müsabaka Jürisi Orcl. Prof. Dr, Tabir Taner’in başkanlığında, profesör Abdülhak Kemal Yörük vc Doçent Dr. NurülJah Kunlor’defı mürekkeptir. Tesis senedi gereğince Üniversitelerin Profesör. Doçent ve asistanları müsabakaya giremezler. Bu İtibarla müsabaka bu ı ann dışında, kalan herkese açıktır. Birinciliği kazanan eserin sahibine bin Ura mükatât verilecektir.
Spor kulüplerinin hesapları
Fen işleri müdürlüğü
Hangi binaya nakledecek?
Belediyenin Tcpebaşındaki fen İşleri müdürlüğünün bu ayın içinde, bulunduğu binayı boşaltması icap etmektedir. Bu müdürlüğün yerleştirileceği yer ihtilâftı bir mesele halini almaktadır, Fen İşleri müdürlüğünün Türbedeki belediye binasının boşaltılarak buraya yerleştirilmesi ısrarla istenmektedir. Türbedeki binada bulunan dairelerin de Lâlellda bulunan bir apar!imam nakil uygun görülüyor.
Bir kısım belediye mensupları İse bu fikre muarızdır. Fen İşleri müdürlüğü yerinden çıktıktan sonra Lâlelideki binaya yerleşsin diyorlar. Ayrıca Türbedeki dairelerin de nakil sııretlle bir takım masraflara ve işlerin durmasına lüzum olmadığı İlâve ediliyor. Lâlelide bulunan apar!iman, 1600 lira aylıkla kiralanmıştır. Belediyenin birçok yerlerde binası mevcut olduğu İleri sürülerek fen İçleri müdürlüğünün buralara yerleştirilmesini isti-yenler de vardır.
Eğer RetFtliye başkanlığı, fen işleri müdürlüğünü, Türbedeki binaya, Türbedeki dairelerin de Lâlelide bulunan apartımana nakline karar verirse bu İşler İçin 40 bin lira gideceği hesaplanmaktadır. Fen işleri müdürlüğü Lâleliye taşınırsa nakil masraflarının 17 bin lira olacağı söyleniyor. Mesele henüz halledilmiş değildir.
Ticaret Ofisi Müdürü
Ticaret Ofisi umum müdüril Mustafa Nuri Anıl Ankaraya gitmiştir. Umum miidiir bakanlıkla et meselusl için temas edecektir.
Et fiatı fırlıyor
Hesaplar tetkik edilmedikçe maç yapılamıyacak
................. (Vâ - NÛ) Patoloji Kompare kongresi istunbulda 949 Nlsln ayı toplanması evvelce rekarrür etmlj o-Jan Beşinci Beynelmilel Patoloji Kura-pare kongresi. Kongrenin İstanbul tertip heyetinin ve Psrls Daimi Komitesinin tensibi ile Mayıs 13-20 aralında toplanacaktır.
Devlet Konservatuarı tiyatro kısmı talebesi Ankaraya döndü
Aııkara 1 (Akşam) — Devlet kon-■öFvatuvarı tiyatro kısmı talebesi Konya, Mersin ve Adanada birer hafta kalıp beşer temsilden sonra dün îohrıtnlae döndüler-
-İçinde
Hatayda tütün ve tömbeki ziraatı
İskenderun 1 (Akşam) — İskenderun bölgesinde tömbeki yetiştirilmesini sağlamak için bir tömebekl dağıtma fideliği ve tülün deneme tarlası vücuda getirmek üzere hazırlıklara başlanmıştır.
İzmit kâğıt fabrikasında bir kaza
İzmit 1 (Akşam) — Kâğıt fabrikası travers İşçilerinden Ahmet Erkan adında 35 yaşında bir İşçi dün çalışırken destereden fırlayan büyük bir kalas başına çarpmış ve beynini parçalamak suretiyle ölümüne sebep olmuştur.
Türk — İngiliz müzik festivali
Ankara 1 (Akşam) — Bu senekl _ fTürk - Ingiliz müzik festivali ÖnO-
Mtıcar bandıralı r,Debrcc?n> vapıı-1müşdekl nisan ayı İçinde yapılacak-ru Liman 8şkanlığmdan hin alarak (tır. Bir çok kıymetli Türk - İngiliz Halice girmiştir. Gemi havuzda la-'müzisyenleri festlvala iştirak edecek-' İntr edilecektir. |>erdir.
Bir Macar vapuru havuza girecek
$u tarihleri belleyiniz:
31 Mart 1949
akşamına kadar açılmış
Olan en as 50 lira bakiyeli
ÇOCUK HESAPLARI
21 Niaan 1949
tarihindeki Çocuk Hesaplan özel ikramiye çek iliş ine katılacaklardır.
En as 150 lira bakiydi tasarruf hesapları liçin
1 Haziran 1949
tarihindeki ikramiye çekilişine hazırlanınız. Bu çekilişte büyük İkramiye: İstanbul'da müstesna bir EV
Türkiye İş Bankası

Ofis etlerine 10 kuruş zam yapıldı
Şehrimizde et Halleri görülmemiş derecede yükseliyor. Dün kesilmek üzere canlı hayvan piyasasından alınan karaman koyunlumun canlı kilosu 104, dağlıçlar İse 174 kuruştan muamele görmüştür.
Bu suretle yarından itibaren ser-bes piyasadaki karaman etlerinin 300 310, dağlıçların da 320 ■ 340 kuruşa satılması beklenmektedir.
Serbes piyasadaki et Hallerinin bu derece yükselmesinin ehemmiyeti, o-fis tarafından daha ucuza satırılan etlerle azalmış görünmekte ise de hakikî vaziyet talimin edildiği gibi ehemmiyetsiz değildir. Filvaki ofis, düne katlar kilosu 240 kuruştan sattırdığı karaman etlerine, yeni bir kararla 10 kuruş daha zam suretiyle 250 kuruşa yükseltmiştir.
Bu puhalılastırma daha ziyade istihlâki azaltmak maksadlyle yapılmaktadır. Filvaki Ticaret Bakanlığı tarafından İstanbula gönderilen koyunlar piyasayı tanzim edecek miktardan çok azdır. Bu İtibarla her ls-tlyon ofis etlerini kolaylıkla bulamıyor. Ofis her kesim gününde piyasaya 3oo - 350 koyunla müdahale etmektedir. Halbuki şehir İhtiyacına göre hiç olmazsa kesim günlerinde 1000 İlâ 1500 koyun kestirip sattırması icabetmçldedir.
Ofis, karamnııı kilosunu 250 kuruşa sattığı zaman dahi zarar etmektedir.
Ticaret Bakanlığı He yaptıkları anlaşma mucibince ofise hayvan veren tüccarlar zarar ettiklerini İddia ederek gelecek yıl da aynı teşebbüse gl-rlşildiğl takdirde Bakanlıkla İş gör-mlyeceklerlni beyan etmişlerdir. İddialara göte ofh sığır etinin randımanında 15 İlâ 17 kilo olan lçyağını hesaba katmamakladır. Bu yüzden tüccarlar zararlarının arttığını İddia ediyorlar.
Diğer taraftan Ticaret Bakanlığının elindeki sığırlardan bir kısmını da ihraca başladığı öğrenilmiştir. Bunların İç piyasa ihtiyacından fazla olduğu iddia edilmekle İse de ihracat dolayıslyle canlı sığır Halleri de 95 ten 113 kuruşa fırlamıştır.
Tarım Bakanlığının da koyduğu kilo tahditleri dolayıslyle de bu sene daha az kuzu kesilmektedir. Bütün bu sebepler dolayıslyle şehirde ct fl-atlerl görülmeliş derecede artmaktadır.
Umumi meclisin evvelki gece pılan son toplantısında verilen takrirle Beden Terbiyesi bölge müdürlüğündeki kulüplere alt maç hesaplarının tetkik edilmeden belediyece maçların yapılmasına müsaade edilmemesi islenmiş ve takrir meclisçe kabul edilmişti.
Bu karar kulüpler ve bölge müdürlüğü tarafından biiyûk bir hoşnutsuzlukla karşılanmıştır. Belediyenin evvelâ bir gençlik hareketi olan maçları lûblyal telâkki el inesi tenkld edilmekledir.
Belediyenin bu husustaki kararı karşısında ne yolda hareket edileceği hakkında kendisiyle görüştüğümüz Beden Terbiyesi bölge müdürü Vahi öz bize şu İzahatı vermiştir:
— Bu karar bizi alâkadar etmez. Bizim hesaplarımızı tetkik edecek mercileri kanunlar tasrih etmişlerdir. Bunlar da maliye ınûfellşlcrlyle Milli Eğitim Bakanlığı, müfettişleri ve Beden Terbiyesi müfettişleridir. Belediyenin bu hareketi bir resmi müessessnln diğer bir resmi müease-seye İtimatsızlığından İleri gelmektedir.
Belediyenin bu kararı vergi meselesinden İleri geldiği için daha ziyade ecnebi takımlarla yapılan maçlara taallûk etmektedir. Lig maçlarının hepsi İçin birden karar alındığından belediye bunlara mâni olamaz-
Resini, huşuşl veya ecnebi takımlarla yapılan maçlardan hasılatın tamamı kulüplere kalırsa belediye vergi almaz Ecnebi takımlarla yapılan maçlar İçin de şimdiye kadar vergi verilmemiştir.
Belediyenin bu karacı etrafında bölgemizin başkanı olan vali ve belediye reisi İle görüşeceğim. Valinin bölge başkanı sıfatlyle hesaplımızın tetkikine müsaade edip elmlye-ceglni bilmiyorum.
Belediye başkam sıfallyle böyle bir tetkike müsaade etmesi kanuna ııymıyacaktif.
ya-blr
İtendi kabuğumuzun içinde burnumuzun ucunu bakarak yaşamağa o kadar .dışmışız ki. dışarıdan gelen yabancılar hayat şartlarımızın garip, acayip taraflarını yakalayıp yüzümüze çhi|h-yeriııce hayret ediyoruz.
Danîmrakalı bir cknıelt mütehassısı memelkatinıize gelmiş, tetkikler yapmış i e İstanbuMa kendisiyle konuşan arkadaşımız Hıfzı Topuz’a intihalarını nla-lirken söze şöyle başlamış:
o— Sîzdeki fırınların biz, resimlerini müzelerde saklıyoruz. Biz bu iptidaî fırınları yıkalı tam 150 sene oluyor. »
Ekmek yapmanın da bir ihtisas işi olduğunu alâkalı makamlarımıza öğreten Danimaraklı fabrikatör Istanbuldan başka bir vere gitmeden evvel o sözleri söylemiş olsaydı:
«— Biz müzeciliğe sizden daha fazla meraklıyız, sayın bayım, İstanbul tarihî bir şehirdir, her köşesi bir müze halindedir. Eski e-serferin muhafazasında son derece titiz olduğumuz için İstanbulini eski fırınlarını da bozmadık, birer müze köşesi gibi muhafaza ediyoruz.»
Diyerek kandırın sustururduk amma elin oğlu Ankaraya da gitmiş. yeniden kurulan hükümet merkezimizin o muazzam, modern binaları arasında da eski u-sul fırınlan görmüş-
Ekmek mütehassısı ve fırın fabrikatörü DanimarkalI tacir, kendi memleketinde köylere kadar verleşen asri fırınlarda bir taraftan verilen ıınun, hiç el dokunmadan, öbiir taraftan ekmek olarak çıktığını söylüyor. Demek kî bizim fırınlarımızla Danimar-Ic.ıdakiler arasında ufak bir fark var. Bizde de fıruıların bir tarafından un veriliyor amma içeride bir sürü kirli, pasaklı ellerle mıncıklandıktan soııra öbür taraftan deve hamuru çıkıyor!
Mütehassıs B. Meychersam, bizim fırınlarda hamurların işçiler tarafından terazide tartılmasına hayret etmiş- Kendi fırınlarında bıı işi makine yaparmış ve Belediyenin istediği tartıda kesermiş.
Orası öyle amına bizde de makine usulü tatbik edilirse bir kısım fırıncılar halka noksan ekmeği nasıl yuttu rabilirler?
Daııinıarkakada fırından kan ekmekler 12 saat bekletildikten sonra satılırmış. Bizim, ekmekleri taze tpze yememiz B. Me-ychersam'm garibine gitmiş.
Tiirkiyede fırınların iptidai bir hahle olduğunu, belediyelerimizin senelerden beri bu işi modernleştirmeğe çalıştıklarını öğrenecek kadar memleketimizle a-lâkadar olduğu halde, başımıza fes giydiğimizi zanneden DanimarkalI ne bilsin ki bizim ekmeklerimiz ancak taze iken yenilebilir, bayatlayınca alılat unu gibi boğazımıza düğümlenir!
Asri fırın fabrikatörünün yukarıdan beri anlattıkları hoşuma gitti amma son sözleri beni hiç açmadı. Danimarkadu bîr fırnı işçisi, bizim paramızla ayda 382 lira, ustabaşılar 568 lira alırlarmış, 65 yaşına gelince de aylıklarının dörtte üçü ile tekaiid edilirlermiş.
Aman, onun modern fırını da, el değmeden yapılan ekmeği de kendisinin olsun. Belediyeye fırın satıp bizi bir lokma yavan ekmeğimizden de mahrum etmesin Allah aşkına!
çı
Cemal Refik
Uzunköprü — Edirne arasında iki yeni tren Uzunköprü He Edirne arasında bir müddet önce seferleri lâğvedilmiş olan 7 ve 8 numaralı yolcu katarları | bugünden İtibaren tekrar işlemeğe başlıyacaklardır. Bu suretle İstanbul-la Edime arasında gidiş vo dönüş iki yeni doğru sefer tesis edilmektedir.
Viyana Operetine yeni bir tenor geldi
Temsillerine muvaffakiyetle devam eden viyana operetinin, tenöru hastalandığından dün uçakla şehrimize Stokholm kırailyet operasının tenBrii Bjoem Forsell gelmiştir. İsveçli tenor bu akşamdan itibaren temsillere İşi 1-rak edecektir.
I
İleri Türk musikisi
Konservatuarı neşriyatından
Musiki Mecmuasında
OOCn senelik Sümer Türklerl musikisi, kıymetli yazılar, başka yerde olmayan notalarla 13. üncü sayı çıktı.

Bol miktarda Streptomicine gelecek
Ankara 1 (Akşam) — Sağlık Bakanlığı Streptomicine ve benzerli lâfların son günlerde piyasada bulunmaması ve karaborsaya İntikal ettirilmesi gibi bir tehlikeyi gözönünde tutarak yeniden ucuz ve bol miktarda Stıeptomiclne temini İçin teşebbüs® geçmiştir. Bunun için kâfi miktarda döviz temin edilmiştir, önümüzdeki günlerde gelecek olan İlâçlar derhal piyasaya çıkarılacak ve serbesçe satv lacaktLr. Hâlen bu ilâçlar Sağlık müdürlerinin kontrolü altında satılmaktadır.
Kadın meselesinden cinayet
Ankara 1 (Akşam) — Postahanede amele baŞı olarak çalışan Ali Taşkının adında biri dün akşam Yenldoftan karakoluna gelerek aralarında bir kadın meselesinden çıkan bir kavga sonunda evine tecavüz etmek isteyen Süleyman oğlu Atiyi tabanca ile ya-Taladıglı söylemiş ve tabancasiyle teslim olmuştur. Hâdise Yenidoğan mahallesinde 019 numaralı evin içinde olmuştur. Ağır surette yaralanan I Ali bir müdet sonra ölmüştür.
Satule 4
MARMARA Sinemasında
TolbfeD bsıhö^Seır
r
Bugün; Matinelerden itibaren
Grip hastalığı
Avrupaıun bir çok yerlerinde ve bilhassa İtalya, Fransa. Almanya ve Orta Avrupa gibi nüfus kesafetinin fazla olduğu yerlerde, grip hastalığının salgın halde bulunduğunu ve bir çok can kaybına sebep olduğunu ga-»etelerden- ve Ajans haberlerinden öğ renmiş bulunuyoruz. Bu memleketlerdeki sıhhi teşekküller ellerindeki bütün imkânları seferber ederek bu âfetin daha fazla yayılarak tahribat yapmasını önlemek İçin çalışmak- ' fadırlar.
Grip asırlardan beri mevcut olup büyük kitleleri tehdit eden bir hasta-bkur. Hususiyetlerinden birisi de çok kolaylıkla yaydabllmesldlr kİ bu da bize bu hastalığın bir çok memleketlerde. birden görünmesinin sebebini •ydmiatır.
Memleketimizde de grip hastalığı bilhassa kış mevsimlerinde, kolayca yayılarak bir çok kimseleri hasta etmektedir. bilhassa bu hastalığa yakalananların göstermiş oldukları, l.al-eiztlk, neşesizlik ve bütün vucutlann-da t) müphem ağcılar dolayısUe, ha-, reket etmeye dahi mecalleri olmamasından. eski zamanlardan beri halk arasımla çok haklı olarak paçana hstalığı diye nam kazanmıştır.
Bizim memleketimizde de bu ho-.-talık birinci cihan harbinden sonra Kurulmuştur. Bu epidemi o raman İlk defa Amerikada başlamış kısa bir zamanda Avrupaya sıçramış ve Asya-ya kadar yayılarak milyonlarca İnsanı musap etmiş, paudemik bir hal almıştı. O zamanki bu grip salgını İspanyol nezlesi diye nam bırakmıştır. O tarihteki bir istatistiğe göre 1913 1919 senelerinde muhtelif memleketlerden milyonlarca kişi bu hastalık neticesi ölmüşlerdir. Bilhassa o sal-1 gının hususiyetlerinden birisi de. Ansefalit ve Bronkopnömonl Jhtliât-i lan Lre kısa bir zamanda öldürmesi M).
Grip başlı başına ve kendi haliyle o kadar tehlikeli ve korkulacak bir has talik değildir. Fakat yukarıda da İşaret ettiğimiz gibi yapmış olduğu muhtelif komplikasyonlarla çok korkunç ve hayatı tehdit edici şekiller olmaktadır. Bu komplikasyonların başiıcelan (Bronkopnömonl. Pnimo-nl. Ansefalit, Flörozi, otit. deveran bozukluğu ve sairedir.)
Bugün artık gribin virttik bir hastalık olduğu bilinmektedir ve bunun İçin de buna karşı etimizde belU başlı bir silâhımız mevcut değildir.
Bu hastalığın âmili olan Virüsler musap olanların vücudunda bilhassa burun ve bademciklerde yerleşerek yapmış olduğu tahrişlerle nezle hali ve hapşırmalar husule getirerek et-1 rafa saçılmasını bilhassa kolaylaştırmaktadır. bu gibi portörler kalabalık' yerlere girerek diğer bir çok kimselerin aşılanmasına sebep olmaktadırlar
Bu hastalığa yakalanmadan ve yakalandıktan sonra neler yapmamı;’, lâzım geldiğini kısaca zikredelim
1 — En evvel dikkat edilecek nokta hafif bir hastalıktır diye ehemmiye* verııhyerek dolaşmamalıdır. Bu hal hem tutulanın kendisine zarar vererek komplikasyonların husulüne yol açar ve hem de temas ettiği bir çok kimselerin yakalanmasına sebep (*-lor. bunun İçin bu gibi kimselerin derhal bir kaç gün İçin yatak İstirahat! yapmaları şarttır.
2 — Umumi yerlere topluluklara mümkün olduğu kadar girmemeye dikkat etmek.
3 _ Tıbbi tedavi: Yukarda da İşaret ettiğimiz gibi bu hastalıkta eJl-
Yazan; Dr. Asurt
milde belli başlı bir silâhımı» oln.*-inakla beraber koruyucu olarak günde iki tablet kinin almalı ve bir atu pul C vitamini yaptırmalıdır, Ayriye-ten yatılan odayı dalma havalandırmalı ve bilhassa ağız ve boğazı antiseptiklerle gargara yaparak tanıta tutmalıdır,
4 — Şayet yukarıda saydığımız komplikasyonlardan her hanbt birisi husule »elmiş İse elimizde mevcut olan antlblotlk ve sulfamitlerle, enerjik bir tedaviyi katiyen ihmal etmemek lâzım gelir.
Dr. Asını KAZANCIGİL' | HALKEVLERİ - KURUMLAltj
Ey*e H«lk«VİM» »Mim «««fll«l — Ej-üp Halkavl mta. tarih va «artılar holü Halk evlerinin 17 nci yıldönümü münasebetiyle EyOpKI amatör re»mlar>n lotlrakile bir j ağlı boya rejim sergi»! açmifOr.
Serrty» Nihat çekmen. Sabri Çalkıhc. Uılan-rt Akaüt Aylen. v« lluan înceaıı aaer vermişlerdir. Genç resMunlarm tablolar'i mulıllte alâka jjyandırmıjlıı
v(
ÇEMBERLITAŞ Sinemasında
Bugün matinelerden İtibaren müstesna bir program, iki büyük film birden;
ÖLÜM ŞUAI
Tt’RKÇE SÖZLÜ
LAVRENCE I.tVIER — VAI.ERİE HOBSON
Hamlettn ölnı«a yaratıcısı LAURENCE OLtVtER’nin meydana getirdiği bir harika.
İkinci dünya savacında casusların akıllara hayretler veren korkunç maceraları. Büyilk aşk — Macera HlmL
2- YARASA (Baştanbaşa RENKLİ! İkinci dünya savaşından sonra meşhur Alman Artistlerinin çevirdiği yegâne büyük aşk ve müzik filmi. Nağmeleri uzun
2 fevkalâde film birden
l-M. o M İn süper filmi; Amerikana uçan dansöz temi ile şöhret bulan
dünyanın birinci dansözü
güzeller güzeli
Cyd Charisse
KARiM BOOT’un
Margaret 0’ Brien

İ
CIL

FİKİR VE İLHAM KAYNAĞIDIR
INCİL'İ okuyan bir çok İnsanlar sakin bir iç hayatına kavuşurlar. Türkçe nüshası, karton ciltlisi 125, bez 200 kuruşa tedi-yell olarak her adrese gönderilir. -
KİTABI MUKADDES ŞİRKETİ 489 İstiklâl, Beyoğlu, İstanbul
■ I m
İstanbul Btlcdlyesl Şehir Tiyatrosu Dram kısmı saat 20 de
K4RANLIK Yazan. Brever Jr. Bloeb Türkçftsl: Mebrure Alevok Komedi kısmı
3
PAYDOS
Yazan: Cevad Fehmi Başkut
Cumartesi ÇarMn>ba afl«u»rt ı« d* çocuk «tynirocv
Paıar (Önleri 15 Maun*

MCAMMER KARACA OPERETİ
Bu akşam MAKSİM ’de
20,30 da
PLATİN palas
N'INl Zaha'uın iştiraktir Cumarlul ve cazcı matineler «aaı İt» Pazartesi akşamlan temdi çoktur
r
Sinemasında
RENKLİ
V
Kadıköy HALEDE
Bu gün: Matinrlırden itibaren Seyredenleri heyecan re helecan içinde bırakacak büyük nıaccrato.r şçltaseri
Bu muhteşem filme ilâveten
ÖLÜM RANDEVUSU
Aşk ve macera romanı. _______
BİTMEMİŞ DAN
____ Baştan başa renkli
ALEMDAR - MİLLÎ’de
BUGÜN : Ma Ltııelerden itibaren
Göz kamaştırıcı zengin ve İhtişamlı sahneler içinde milyonlar aarlile viicude getirilen nıumam şark filmi

Takel Genel Müdürlüğünden:
Ankara. İstanbul ve İzmir şehirleri belediye hudutları dahilinde şişeli ve Fıçılı biranın fabrikadan bayilere tevzii İşi bir yıl müddetle taahhüde bağlanacaktır, istanbulda bütün şehir bölgesinin bir tek müteahhide verilmesi tercihe şayan olmakla beraber, şehrin İstanbul, Beyoğlu, Anado lu, «Adalar dahil» Uç bölgeye taksimi suretiyle her bölgenin ayrı ayrı taahhüde bağlanması da mümkündür,
Bu İşle alâkalanmak lstiyen müteşebbislerin fazla İzahat İçin ilgili başmüdürlüklere müracaat etmeleri ve en müsait tekliflerini bir hafta zarfında yazı ile başmüdürlüklere bildirmeleri lâzımdır. 24IJ1

Ankara Belediye Başkanlığından
1 — otobüs İdaresi için alınacak (750X20) ebadında 1150» adet otobüs dış lâstiği 15 gün süre ve kapalı zarf usuille eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (42000) liradır..
3 - Teminatı (3150) Hradır.
4 _ Teminat otobüs İdaresi veznesine yatırılacaktır.
5 — Fenni ve İdari şartnameleri her gıın Belediye tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 11/3/949 Cuma günü saat 16 da Belediye dairesinde toplantın encümende yapılacaktır.
7 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 cl maddesi sarahati veçhile hazırlayacakları tekUf mektuplarını belli günde saat 15 e kadar makbuz karşılığı encümen başkanlığına vermeleri şarttır.
Büyük mevzuu..
rengin ve ihtişamlı
sahneleri He
mimlerin en güzeli
SON MACERA
Baş Rollerde :
Zevkine ve güzelliğine doyamıyacağınız bir şaheser.
X,
KISKANÇLIK
Yazan: ALPIKJNSE DAUDET A Türkçest: MEBRURE ALEVOK
Tefrika No. 18 . -
Rfşard da, her gece başını yastığa kor koma» sızıp uyuyabilmek İçip, vücudunu torgunluktan helfik ederek hep bun» çabaladı, buna gayret eltl-Eğer annesi gibi aklı fikri yemiş bahçesinde, çamaşırında, dolaplarında, reçellerinde olan hanım hanımcık bir kadınla evlenmiş olsaydı, adamcağız elbette ki ev dışı hayatında biraz oyalanır, derdini unutabilirdi. Fakat Lydle bakılacak çocuğu, çevrilecek bir evi olmadığı İçin yanıbaşında balığa, ava taşınıp durmuştu... Talihsiz koca, bu hâtıralardan kaçmak isteyince, cüdan her tarafta buldu; uçup giden saadetinin gölgesi gibi canlı, daima •hazır ve nâzır», peşinde, sağında. solunda, dört yanında buldu.
Karısının kaçışından sonra ilk balıkçılığı. RLs Ue Juvlsy arasında yapmağa kalkıştı, serpme denilen ağım, sahile birkaç metrelik bir yerde atlı. Bu noktada pek durgun olan su, ona:
skiden mcnzllhane diye kullanılan, »İmdi de taşocağı amelesinin uğrağı olmuş moyhanernst bir lokantanın ters dönmüş aksini; yedekçllere mahsus yolun hemen kenarında, ıssız ıssız tekbaşına duran, koca damı saman örtülü, upuzun pencereleri ufacık dörder köşe camlara bölünmüş bu han bozmasının, tepetaklak hayalini gösteriyordu.
Kürek başındaki Chuchln, efendisinin taş gibi durakalışına şaşarak:
— Yoksa otların arasına fazla mı sokuldum? diye sordu.
Rlchard cevap vermedi; tam da bu yerde, karı koca, beraberce geçirilen ömrün bir sahnesini buluyor, tekrar görüyordu. .. Nehir, bora cilvesi bir yağmurla fiske fiske dövülüyor... Gök simsiyah, kayık »u İçinde... Karaya çıkmak telâşı İle Lydle'nln ayağından küçücük papuçlarının biri düşüyor, sulara batıyor... Umurunda mı onun.
sağanak altında çığltğı, kahkahaları basıyor... Sonra o uzun, loş meyhanede, boş şişelerin ağızlarına sokulmuş mum ışıklarında gördükleri yabani suratlar... Taşçı ameleler, kum aktarıcıları, kendileri gibi sağanağa tutulmuş, »teş Önünde koca kebelerini kuruta duran çobanlar. Gene aynı çalı çırpı alevinde ısının ağa çatışan, ıslak saçlarını burup sıkan sırsıklam Lydle... Yanındaki erkeğin pehlivan yapısına, güçlü kuvvetli görünen koluna yumruğuna «hürmeteni!, bereket sokulmağa, yanaşmağa ffalkışannyan bu kızgın hayvan bakışları, bu aç kurt yalanışları karşısında keyfe gelmiş, cıvıl cıvü bir Lydle...
Rlchard sesinde acayip bir titreyişle:
— Bu burada çok berrak, Churhln Baba, köprünün yukarı tarafına- çek bakalım, emrini verdi. İhtiyar balıkçı, kürekleri kurvetle suya daldırınca, viran meyhaneyi aksettiren ayna kırılıp parçalandı, uyandırdığı hâtıralarla beraber nehrin dibini boyladı.
Kayık; serpme atmağa en elverişli bir yerde, Moineau» adası önünde durdu, ama «balıkçı başının o gün bu İşlere hiç de eli yatmıyordu
Ada; dil şeklinde sivri çıkıntılarından birinde, uzunca bir hilâl gibi kavislenlyor ve burada, İnce kumlu bir zemin üstünde, İki yatık, gür söğüdün gölgesinde, dupduru bir su uyuyordu. Lydle oracığa «havuzunu adını takmıştı. Rlchard'm kayığı bu şirin kumsalla ağzında, gepgeıılş açılmış yelkeni 11e durur, söğütler iki yandan perde çeker, «peri kızı» da yüzme talimini yapardı... Sudan çıkmak, mayosunu sıyırmak faslı gelince de. çınçm öten o kahkahalar, çıplak, pembe tenine ufacık bir şey, söğüdün bir dalı veya ürkmüş bir böceğin sürtünüşü değer değmez koptu), o nazlı korku çığlıkları başlardı. Soğuk ve aydınlıkla, ürpertiler ve ışıltılarla menevişlenen bu nefis vücudun hayali; hiç bir zaman, — sade tek, tek bir defadan başka — hiç bir zaman doyasıya dişlemek, tatmak cesaretini bulamamış olduğu bu güzel meyvamn birdenbire akla, damağa gelen eşsiz lezzeti, kaybedilmiş neşelerin, ölüp gitmiş saatlerin göz yaşartıcı yeisi, kederi: İşte, Molntau» adasındak uzun çabalamanın, üç dört volinin bütün verimi bundan İbaret k«ldı.
Rösine Chuchln'in babası, akşıun-
i teyin mutfakta, şunları söylüyordu:
HAZRETİ SÜLEYMAN Y Ü Z Iİ fi II
Türkçe sözlü ve şat kılı
gözyaşlariyle seyredilecek, İbret verici hakiki bir hayat
ve aile dramı
nefis hlr sanat harikası.
TAYYAREw Aşk
ATLAS S5n@maiSd[nıö!sj VİYANA OPERETİ’n e
Bu akşam iştirak edeceği ilân edilen Stockholm Royal operası parlak, tenoru BJOERN FORSELL1 getire» uçağın teehhürü hasebiyle
5 EN DUL
temsili yarın akşam saat 21 de verilecektir. Bu akşam: Trupun en bûvük muvaffakiyeti ÇARDAŞ FÜRSTİN
Not: Bu akşam ve yarın akşam için satılan biletler saklanabilir veya değiştirilebilir.
NEŞELER DİYARI ÇARDA S FÜRSTİN ŞEN DUL (Yeni tenorla) VİYANA KANI ÇARDAŞ FÜRSTİN ÇARDAŞ FÜRSTİN ÜÇ KIZLAR EVİ KONTES MARİÇA
1. 'Mart çarşamba saat 16 da:
2, -Mart Çarşamba akşamı S da: 3/ Mart Perşembe akşamı 0 da: 4/Mart Cuma akşamı 9 da:
5 Mart Cumartesi H5 da:
5. Mart Cumartesi akşamı 9 da s,-'Mart Pazar saat 18 da: 8/Mart pazar akşamı 9 da:
.......... ............
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI j
....... ıınıııılıııııllıııııiHuaıııınınııınıııınıiHuııtııııııı ııt nııım ruuHaıııııiHiııııııııiımiiHir.>nîqı
□emir ağaç vidaları satın alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalına komisyonundan:
1 — Muhtelif eb'atta 1735 Groscden İbaret 7 kalem düz freze başlı demir ağaç vidası açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 2314 lira 80 kuruş olup muvakkat teminata 173 Ura 61 kuruştur.
3 - Buııa alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 14 Mart 1949 pazartesi günü saat 11 de Haydarpaşa Car
binası dahilindeki Haydarpaşa satmalma komisyonundu yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (2330)
Teknik Okulu Müdürlüğünden:
Okulumuza 175 Ura aylık ücretli bir aşçı alınacaklar.
İsteklilerin iyi hal kâğıtları İle 10/3,949 gününe kadar okula mura> coatlan. (2667)
— öyle tuhaf kİ. mösyö Richard. bugün balıkta, surat bir kanş, mahzun mu mahzun... Ama bir yandan da boyuna türkü söyledi, durdu...
Yalan değildi; tek ve muazzez hâtıraya dalıp giderken, Pergolfcse'deıı. Jean hoca İla Lydle’nln çaldıkları bir parçn, kendi de faTkına varandan zihnine musallat oluyor ve zavallı adam, kafasında mırıl mini söylenip duran, yüreclğlnl yakan bu İlâhi türküye, yüksek sesle, mahut «pum pum» larıtn katıyordu.
Ertesi günler de hep aynı işkenceyi, «unutamamak». bir dakika bile unutamamak azabını çekti. Nehrin her köşesinde, her kıvrıntısında hangi saatte olursa olsun, kayığının ancak köprü kemerlerini okşayan dalga şıpırtısından başka bir kılavuz bulamadığı, o göz gözü görme» sabah sislerinde... Yahut da akşam karanlıklarında; yassı, alçacık bir mavnanın esrarlı ışığı, suyun üstünü yalayıp geçtiği sıralarda...
Başka vakitler Yâres'de, Orge'da: Kıyıları, yeşil yamaçlar, demet demet ağaçlar, kucak kucak çiçeklerle; güvercinliklerle, değirmen şekline sokulmuş eski zaman maııas-tırlarlyle süslü koca Seine’in kcü kol uzattığı bu küçük, güzel çaylar-
da...... Her bir tarafta, hep o sihirli hayali görüyordu. Onu küreğinin daldığı noktada, bir su nebatı gibi narin ve taptaze; güneşin, rüzgârın bozamanığı. yalamadığı, o betnbeyai teni Jle buluyor, görüyordu.
Nehrin boyunca uzanan bir de or» man vardı Rlchard suyun büyüsünden kurtulmak için kendini orman# attı. Fakat ağaçların altından, çalılıkların ardından, her yanını bildiği yeşil yolların dönemecinden aynı iıa. yal çıkıyor, sanki peşine düşmüş, onu kovalıyordu. Hep Lydle, şaye| bizzat Lydle değilse bile, ona feiakş> tini hatırlatmak yarışına giren b® takım tesadüfer, hâdiseler... Bir akŞ» şara, uzun bir yürüyüşten dönüştA «Çilehanes adiyle tanman eski m» □astırın önünden geçerken, muhatı» belli, çatal çutal sesler:
«Hey... Mösyö Rlchard...» diye bıu ğu-ehlar.
«Kızıl derili, Hintlis diye lâkapla» takılmış Santecoeur Baba, tezkeresiİ avcılığı adamakıllı yıldırmış bu çam yarması, insan ara mu ihtiyar kolej, Paris mağazalarından birinde test gâh ta r şefliğini yapan oğlunu, s-yıij ouyük müessesede çalışan kızlaıdan biri İle «baş göz ediyordu». Dılğüu
(Arkası var)
Created by free version of 2PDF
'/ . 1

Sezarın son yılları
V
Sezarın İtimadını kazanmış, diğer taraftan suik a sicillerle işbirliği yapan biri, bu hareketinin Senatoyu gücendireceğini, ve o gün Sezan kıral ilân edeceklerini, karada ve denizde tac ile gezeceğini söyleyince gitmeğe karar verdi, Ve kendisi Sezar ın elinden tutup götürürken, bir yabancı Se-zara yaklaşıp bir şeyler söylemek istemiş, fakat halk mâni olmuştu. Aynı zamanda Sezara yapılacak suikast! öğrenen biri, bir kâ-
Yazan."
Halide Edib - ADİV AR
Sezanın, muayyen bir müddet İçin ve kendisi başta olmak şarti-1«, İleriyi gören ve kudretli bir 1-iare adamı olduğunda hiç şüphe yoktur. Fakat onu nihayetinde yere vuran, İçindeki durup din-lenmiyen ve bütün Ölçüyü geçen, hareket ve şöhret mudilesidir. Bunun- askeri olduğu kadar sivıL tarafı da her şevi birden yapmak için, tek insanın ve tek devrin 1-çiııe alamıyacağı bin bir emeli ve teşebbüsü vardı. Asker olarak, İrana sefer. Azal: denizini, Kafkasları Poritos'la birleştirmek daha sonra Scythia’yı istilâ etmek: bütün Almanvayı zaptettikten soma Gal ve İtalya tarikiyle Komaya dönmek, ve nihayet Roma imparatorluğunun etrafını Bahri Muhit ile sarmak. Bunu hazırlayken. kanallar açmak. Romayı ticaret merkezi yapmak, bütün bataklıkları kurutmak, limanlar lens etmek..... bu icraat listesi içindedir ve valnız tasavvur batinde kalmıştır. Fakat takvimin ıslahı gibi büyük ve ilmi bir işi başardı-
Sezarın sükûn ve huzur vermeyen. her işi kendinin başarması emeli çok tenkide vol açtı. Güneşin kendi emriyle doğmasını ve, herkesin kendi ferman ve arzusuna göre düşünmesini, isteyen, bir adam manzarası veriyordu. Bilhassa kıral olmak arzusu düşmanlarının eline büyük bir silâh verdi Sezar bir gün Romava, hir seyahatten dönerken bir kısım halk onu kıral diye selâmlayınca halkta derin ve ağır bir sükût hâsıl oldu.
Sezai-, bir gün, pazar yerinde otururken, konsüller ve bütün Senato. cna tahsis edecekleri bir takım yeni şerefleri tebliğ için geldiği zaman, /erinden kımıldanmadı ve küstah bir ‘avnlş, «Taşıdığım şeref o kadar büyüktür ki, onları tezyit değil, tenkis etmek lâzımdır »dedi. Ve Senatoya, yaptığı bu hürmetsizliğe pişman olunca, bunun shr’a illetinden geldiğini, bazan kendisine sahip olamadığını söyledi. Plutarchus bunun bir bahane olduğunu, asıl sebep dalkavuklarından Balbus’-ün Senatoya ayağa kalkmasına mâni olduğunu, - Sen Sezar olduğunu unutuyor musun, onların sana-karşı vazifelerini yapmalnna müsaade etmiyor musun?*' dediğini yazar. Bna ilâveten de halk mebusları olan Tribune’lere hakaret ederdi. Büyük bir yortu gününde Sezar paza. yerinde otururken, konsül bulunan Antonius ona bir taç takdim etti. Bunu bir kaç kişi ancak alkışladı, fakat Sezai1 tacı reddedince bütün millet sevinçten çıldırmış gibi alkışladı. O vakit Sezar. verinden kalkarak, tacın, Jüpiter’e götürülmesini emretti. Bundan sonra, şehirde, Sezamı başında k>raliyet tacıyle tasvirleri asılıyordu. Bunları. İki Tribüne söktü attı, ve Sezar’ı kıral diye alkıslıvunlan hapse götürdüler. Halk, bunları takip ederek Brutus diye alkışladılar. Sezar bunları mebusluktan çıkardı, halka aptallar ve hayvanlar diye hitap etti.
Halk bundan sonra, büyük Brutus’ün sülâlesinden olan Mar-cus Brutus’e gittiler. Fakat Sezar onun hayatını kurtarmış ve ona daima itimat göstermişti. îş-te bundan dolayı Brutus, Sezar aleyhine hareket etmek istemiyordu Brutus’ü başa geçirmek istlyenler. açıktan açığa müracaata cesaret edemedikleri için kendisini vazifeye lavet eden ateşli risaleler gönderirlerdi. Ve Sezarla kavgalı olan Cassius bilhassa Bru-tufi’il Sezar aleyhine sevketmek-te bir âmil oldu.
Bundan sonra Sezarın akıbetini haber veren biı1 Lakım alâmetler belirdi. Tabii bunların muhayyel olduğunu bugün kabul etmek lâzımdır, fakat o gün halk bunlara İnanıyordu, ve bunlar modern edebiyatta, bilhassa dramlarda çok kullanılmıştır. Havada ataş, geceleri dolaşan hayaller, bir takım acayip kuşlar, elinden alev çıkan bir asker, saire vesaire Sezar, ilâhlara kurban kestiği zaman, birinde yürek olmaması, ve bir hâkimin. Sezaı’a -Martın on beşinden sakın!- İhtan bunların en meşhurudur. Gene Sezar, dostlan ile ölüm hakkında konuşurken -En iyisi en beklen-mediğidirn demişti. Aynı gece rüzgârla yatak odasının pencereleri açılmış ve Sezara biiyük bir ışık görünmüştür. Ve karısı Seza-nn öldürüldüğünü aynı gece rüyasında görmüştü.
Martın on beşinci sabahı ka.ı-Binın ısrarı, ve kâhinlerin tesiriyle. Senato içtimaini o gün tehire karar vermiş ise de, bir taraftan
ğıt yazarak, Sezaıa vermek istedi ise de. Sezar kâğıdı okumadan Senatoya gitti
Nihayet Sezan, Senatoda, Pom-peıus’un statüsü altında öldürdüler. Bütün hücumlara göğüs geren Sezar. Brutus’ün son darbesiyle, öldü. Sezar, ölür ölmez. Senato sokağa fırladı, ortalığı korkunç biı- kargaşalık aldı, dükkânlar kapandı herkes evine saklandı- Yalnız Brutus arkadaşlariyle pazar yerine gelerek halka, hürriyetlerini kurtarmak için Sezan katlettiklerini söylediler. Bu kanlı işten hiç haberleri olmıyarüar-dan bazıları, gûya faciada kendileri rol almış gibi göründüler. Bunlardan İkisi sonraları Antc-nius ve Oclavius tarafından öldürülmüşlerdir.
• Ertesi sabah, Brutus halka hi-föbederken. halkın bir taraftan Brutus’e muhabbet ve hürmetleri biı- taraftan da Sezara çok acıdıkları hissediliyordu. Senato, derhal umumi bir af ilân etti. Se-zarın büyük hizmetlerine lâyık bir cenaze alayı tertibine karar verdikleri gibi. Brutus ve arkadaşlarına bazı vilâyetlerin İdaresini verdiler. Bütün bıınlar biran için odalığı yatıştırdı. Fakat ertesi sabah Sezarın vasiyetnamesi o-kunup da, her Roma vatandaşına bir şey bıraktığı görülünce, halk o kadar galeyana geldi ki kastilerini öldürmek, ve evlerini yakmak için hücuma geçtiler. Bu büyük galeyanın en acıklı tarafı, Sezan candan seven, fakat Seza-rın katillerinin birinin ismini taşıyan Cinna adında bir adamın akıbetidir. Korku içinde bulunan, fakat sevdiği Sezarın cenazesinde bulunmak üzere pazar yerine giden bu adamı, isminden dolayı, kaatillerinden biri zannederek parçaladılar- Plutarchus der ki: -Sezar 56 yaşında öldü... Hayatı boyunca şiddetle İstediği ve bunca tehlikeye mukabil elde et- ’ tiği hâkimiyetten, bütün memleketin gayiz ve nefretini toplamak pahasına bir kuru nam ve geçici bir şöhretten başka bir şey elde edemedi.»
Fakat her ne İçin olursa olsun, kan dökenler de nihayet bu cinayetlerinin cezasını buldular. Cas-sius, Phîllipi de Sezan vaktiyle öldürmüş olduğu kılıçla kendisini öldürdü- Gene, Romada bîr çok alâmetler göründü, güneş tutuldu, bulutlar ve karanlık havada biten meyva olmadan çürüdü. Plutarchus der ki: (Her şeyden fazla. Brutus’e görünen havatat, ilâhların, Sezarın ölümile gazaba geldiklerini gösterir... Brutus Çanakkalede Nara burnunun şarkına Abydos şehrinden ordusiyle karşıya geçmek için hazırlandıktan sonra, mûtadı veçhile çadırında uykuya dalmak üzere zihni günün meseleleriyle meşgul iken çadırın kapısında bir gürültü oldu- Kısılmış olan lâmbanın zayıf ışığında, evvelâ onu müthiş
surette korkutan, muazzam ve müthiş nazarlı bir adam gördü Fakat bir şey yapmadan yatağı nın başında durduğunu görünce kim olduğunu sordıı. Hayal, beri senin kötü meleğinim, Bi'ri'h.. son beni tekrar Plıiiipi (*) de göreceksin...»
Phillpl şehri yanında Brutus Antonius ve Jül Sezarın yeğeni Oktav Sezarla harbederken birinci defa kazandıktan sonra, i-kinci defaki harbin başında aynı hayalin göründüğü rivayet edilir. O zaman Brutus ölüme mahkûm olduğunu anlamış, fakat cesaretle harbe alılmış, — askeri mağlûb olduğu halde kendisi bir türlü ölçmemiştir. Nihayet, yakındaki bir kaya üstünde o da kendi kibriyle kendisini öldürmüştür.
Jül Sezan bugün okuyup anlı-yan herhangi bir insan ne netice çıkarabilir?
Gerek askerliğinden, gerek icraatından Roma, Komaya ilhak ettiği melekeller çok fayda görmüşlerdir. İlk devirleri müstesna, siyasî idaresi insancadır. medenidir, düşmanlarının haklarına herhangi diktatörden fazla hürmet etmiştir. Fakat iktidar mevkiini ele almak için kullandığı vasıtalar, bilhassa halk avcılığı, kendisine mutlak biı1 kudret temin etmiştir, fakat uzun sürmemiştir. Çünkü istikrar, huzur, bir tek kişinin reyile değil, bütün İçtimaî mekanizmanın iyi ayarlanması. yi işlemesiyle mümkündür. Bunun ayarlanmasına mâni o-lan şeyler, maalesef, Sezarın kendisi değil, onun kudret vasıtaları olan idealsiz bir zümredir. İnanıyorum kİ. Jül Sezar hilkatinde ve kabiliyetinde bir devlet reisi, mutlakıyet istediği gün. kendi vasıtalarının bir nevi esiri olmağa namzettir Fakat, tarih ve insaniyet Jül Sezann, bütün kusurlarına rağmen, dünyaya bazı kıymetler bıraktığından dolayı namını hürmetle yâdedecektîr Acaba Plutarchus u okuyan bi2im Fatihimiz de böyle mİ düşündü?
Halide Edtb - Adıvar
(•1 Selanik lir Kavala arasında bugün sadece harabeleri bulunan eski şehir.
1949 İzmir Enternasyonal Fuarı Büyük Britanya paviyonu
Britanya ticaret odası, 20 ağustos İlâ 20 eylül 94S arasında açılacak olan İzmir Enternasyonal Fuarında sırf İngiliz mallan teşhir edecek olan bir Britanya pavyonun tertibini tasarlamaktadır. Bu münasebetle Ticaret odasının kâtibi işbu teşhire İştirak etmek niyetinde olan mümessil, tevzi mliessesesl, ithalâtçı vesaire gibi firmalarla temasa geçmek azmindedir şimdiden tamirde kftfl miktarda kapalı ve açık teşhir mekânı muvakkaten kapatılmış tu ve İngiliz pavyonunun bir kaç senedenberi açılmayışına nazaran, bu senek! rağbetin oldukça kesif olacağı şimdiden kestirilebilir.
İngiliz Ticaret odası, Britanya pavyonunda teşhir edecek oları firmalara, gümrük ve diğer formaliteler, teşhir edilen mallara alt kataloklarm tanzim ve tevzi edilmesi, tezyinat ve buna mümasil bilumum teknik tafsilâtın tedariki hususunda muavenet edeceği gibi, Fçarda açılan umum istihbarat dairesinde de yardımda bulunacağı umulmaktadır.
Alfıkadarların — İngiliz Ticaret odasında âza olmaları mevzuubabs değildir — İstanbul, Aşlrefendl caddesi, Hanımeli sokak, İstanbul Han No. 1 de kâin katiple en geç 28 şubat No. 1 de kâin katiple temasa geçmeler! rica o'unur- (Telefon: No. 21041)
3 Mart perşembe akşamı Taksini Belediye Gazinosunda vrrllecek olan Güzel EosaClar Akademisi balosu nün hazırlıkları sona ermiştir. Kesimde Akademi talebeleri dekorasyon ve kotiyon hatırlıklariyle meşgul olurken görünüyor.
Pasifik bloku
Blok için hazırlıklar hızla ilerliyor
I Neyyork 1 (Nafen) — Chırislian (selence Monltar gazetesinin Avus-I turalyadakl özel muhabirine göre Hint denizini de İçine alacak bir Pa-| riflk blokıınun kurulması için başlanılmış olan çalışmalar süratle ilerlemektedir.
Chrlstian Belence Monltor muhabirine göre bu pakta şu memleketler iştirak edecektir: Hindistan, Avustu-ralya, Pakistan, Yeni Zelanda ve Seylan.
Böyle bir pakt İlk defa olarak Dominyonlar başbakanları konferansında Avusturalya tarafından teklif t-dilmiştlr.
Tasarlanan plânlara göre Avustu-ralya İle Yeni Zeinndanın devamlı bu rette artmakta olan sanayii Hlncils-lan ile Paklstanın sanayi boşluğunu kapatacak diğer taraftan Hindistan İle Pakistan da öteki memleketlerin askeri kuvvetini çoğaltacaktır.
Bazı siyasi müşahitlere göre başlangıçta bu andlaşma daha çok bir Hindistan - Pasifik paktı şeklin! alacaktır.
Cüzamın tedavisi
Yapılan tecrübeler çok iyi netice verdi
Londra 1 (Nafen) — Cüzzam hastalığının. yakında tedavi edilebileceği tahmin edilmektedir. Promlne. Dlaso-ne ve Sulphetrone ilâçları İle yapılan tecrübeler o kadar İyi neticeler vermiştir kİ cüzzamın artık bir tehlike teşkil etmlyeceği ve kolaylıkla önlenebileceği anlaşılmaktadır. İngiliz Glneslnde Mahalca hastanesinde çalışoTakta olan Dr. H. Wartonun tec rübelerl İle bütün dünya yakından İlgilenmektedir. Bu doktor tarafından tedavi edilen bir çok cüzzamlı lama-mllo iyileşmiştir.
Dr. Warton önümüzdeki aylar içinde resmi bir rapor neşredecek ve elde ettiği neticeleri açıklıyacaktır. Tedavi etmekte olduğu 70 cüzzamlı da hastalıktan kurtulmak üzeredir.
Şan Kay Şek
Çinden yabancı bir memlekete gidecek
Nankln 1 (Nafen) — Buraya gelen haberlere göra Çin milliyetçileri ile komünisllet arasındaki sulh müzakerelerine mart ortalarında başlanacaktır.
Diğer taraftan bu görüşmelerin baş lamasına en büyük mani teşkil «tti-ğl söylenen Şan - Kny - Çekin Çln-dekl mevcudiyeti de sona ermektedir- Mareşal Şan-Kay -Çekin yabancı bir memlekete gideceği söylenmektedir.
Bir hırsız yakalandı
İskenderun 1 (Akşam) — Malatya -çellnkaya arasında trende Vakka» Abacly'l uyuşturucu madde içirtmek suretiyle bayıltarak 35Û0 lirasını alan Nuri şehrimizde yakalanmıştır.
Basın Balosunda bu yıl göreceğimiz yenilikler Bu yıl Basın Balosunun mevsimin ejı muhteşem şuvaresi olarak geçmesi için görülmemiş sürprizler ve zengin bir eğlence programı hazırlanmûklft-dır. Bu arada Taksim Belediye gazinosunun küçük salonu eğlencelere tahsis edilmiştir. Buraya orijinal bir koltuk meyhanesi İle bir sahne kurulmaktadır, Eğlence salonunda, memleketin tanınmış bütün »es, saz ve sahne sanatkârları vazife almışlardır. HaltA, piyangonun balo sigaralarını güzide ses sanatkârlarlyle, şehir tiyatrosu sanatkarları tevzi e-deceklerdlr. Balo gazetesi İse bu yıl görülmemiş bir mülc-'mmeliyetfcj çıkacaktır.
Balo davetiyeleri, Beyoğlundakl Necml Hiza mağazaslyle İstanbul Gazeteciler cemiyetinden tedarik edilmektedir,
Telefon: 40633, 21222, 25408’
IKanserler j
KAPELMAN YAYLI SAZLAR KUVARTETl ŞUBESİNDEN
Anfcır.-ıd» bic ;ok konorler vurun Knpbiricin Yjıytı Saılnr Kuvnrtetl bir lıaç »W vı-rmek Üzere sehılmlzo gelmiştir.
İlk konserlerini 4 mart cum» Küllü io.it (2030) uo Emlnftrtt Halkevlnde vtrecclıta-dlr.‘ Kuvarlel, Cumhurbaşkanlığı riJlrnıonık orkcstriLM Ojelerinden ve Ankara radyosu »analkArlanndan Enver Kopelman ıd.vrealn-de Stlhayl Petek, Zeki BerMlH-n. Enver ' Knkıcı'rinn nıü(»%ekkllOlr İ Biletler ErnJiLönO Halkevlnde veıllrr-ehlc-
•>.' I
{ TÂRİHTEN SAHİFELcR j
OsmanlI tahtında IV Mustafa
III. Selimin yenilik fikirlerine a-Ueyhtar olanlar Nizamı cedidin tees-süslyld. Yeniçerileri için için ayaklandırmışlar, bütün Garplılık hareketlerine ve padişaha karşı Kabakçı Mustafa isyanım hazırlamışlardı.
Cahillerin, garazkftriarın el ele verdiği bir İhtilâlle İnkılâp namına yapılan bütün yenilikler yok edilmiş ve HI. Selim tahttan İndirilerek yerine IV. Mustafa getirilmişti.
1807 senesinde birçok defalar olduğu gibi, İstanbul gene âsilerin eline geçmiş, Atmeydanında toplanan sergerdeler mansıpları paylaşmışlar. Uf, Selimin kurduğu ınüesseselerln dağıtılmasına ve o devir ricalinden bazılarının idamına hüccetler yazmışlardı.
îstanbulda âsiler İstediklerini asıp keser vc yeni müesseseler! yakıp yıkarken, Tl İsi t’te buluşan Napolyon'la Rus çarı Aleksaudr, OsmanlI İmparatorluğunun taksimini düşünüyorlardı.
(Napolyon îstanbııldan aldığı bir telgTafnamede Kabakçı İhtilâlini müteakip Fransızların ketü muamelelere uğradıklarını, Dalmaçyadan tstân-buia gelen Fransız topçularının hakaretle geriye çevlrlldlklerinl ve İhtilâlcilerin., Fransa telâkkileriyle kurulan Nizamı eedlt ve sair ıslah teşebbüslerinin aleyhinde olduğunu öğrenmişti. Hattâ o esnada telgrafnameyi Birinci Aleksandr’a bildirerek:
— Bu, artık OsmanlI hükümetinin berkarar olamıy ocağını bana blldtren ÜShl bir hüccettir, diyordu. (*)
OsmanlI İmparatorluğunun dahilen ve haricen bu en tehlikeli zamanlarında IV. Mustafa un dört aylık saltanatının kış mevsimini Topkapı yakınındaki kasırlarda ve yaz mevsimini de Boğaziçi saraylarında zevkti safa İçinde geçiriyordu.
Padişah, kışlan hemen her gün sarayın yakınındaki Çlmşirllk kasrına gidiyor, orada nedimleriyle, kurena-siyle sohbetlerde bulunup, akşamlan (haremi hümayunı a dönüyordu.
Bazı günler Çlmşirllk kasrında (tab'ı hümayunu istimal şarkıyaıra ragıb) olur. O vakit hanendeler ve sazendeler huzura gelip birkaç saat çalıp söylerler ve fV. Mustafa (kesbl safa) eylerdi.
BazSıı (temaşayı lûbü hayale) temayül eder, meşhur hayalbaz musahip 8alt «fendi ile Maksud temi türlü hayal oyunlariyle kendisin! eğlen-dlrlrlerdl.
TV. Muştalanın padişah olduğu yıl çok şiddetli bir kış vardı. Eskiler 1778 ve 1781 tarihinden beri îstanbulda bu kadar kar yağdığuu görmediklerini söylüyorlardı,
IV. Mustafa kışın ve soğuğun dA keyfini çıkarmak istiyordu. Sarayda türlü kar eğlenceleri tcrtlb olunurdu. Bir defasında (6 muharrem 1223) cuma selâmlığından gelen padişah seraya döndükten ve haremde bir müddet İstirahat ettikten sonra mabeyne giderek enderun ağalarını bahçeye çıkartıp başka başka yerlere kümelenmiş kar yığınları Üzerine atışlar yaptırımı? ve İyi nişan alanlara ihsanlar vermişti.
Bir başka gün de Çlmşirllk kasrı önünde ağavat kullarına kar tapıl oynatmış, onların birbirlerini kara gömmelerini gülerek seyretmişti.
IV. Mustafa Çlmşirllk kasrında geçirdiği hoş demlerin siyasi dağdağalarla, devlet umurlyle bozulmasını istemiyor, dlvaıı olmadan huzuruna çıkıp, imparatorunun namesini bizzat vermek ve bazı maruzatta bulunmak lstlyea Fransız elçisi Bebaatlyanl’nln bu müracaatına hiddet ediyordu.
Padişah, Çlmşirllk kasrından kaymakam paşaya gönderdiği hattı hümayunda, (França elçisi lmprator tarafından vürud eden nameyi yeden beyed arzetmem, bizzat kendim arze-derlnı diye ısrar ediyor imiş. Eğer res men divan İle takdim eder İse divan tertlb olunsun,’ yoksa kendinin takdim etmesi bir veçhile münasip me-
İlkokullarda öğrencilerin muayeneleri yapılarak göğüs filitnlerl çeklita )ot. Yukarıda filimler! çekilmekte olan öğrenciler görünüyorlar.
/" 1 yazan: "" \
I HALCE ¥■ SEHSUVAROGİ.U |
vattan olmayıp müeddll kıylü kal o-L-mak bir madde olduğundan başkii şanı miilûkânenıe halel verir mtva£ tan Idflğii emri âşlkâr’ olduğundan, şimdi vükelâ ve rical! devletim İle akdi meclisi meşveret olunup hususu mezburun tanzimine gayret v» teshili suret İle şu maddeye nizam verilmesi yani teklifinden vaz geçince padişah memnun oluyor ve kendisine lçj altın dolu bir kutu ihsan ediyordu.
Divan olmadan huzura kabulünün İmkânsız olduğunu öğrenen Scbastl-ya.nl dolu- bir kutu İhsan ediyordu.
Bundan bir müddet sonra da (Fransa elçisine) bârid muamelede bulunan relaülküttap Hâildi Efendinin bu hareket! de affolunmuyor, kaymakam paşanın yaptığı şikâyete padişah hiddetlenerek reis Efendiyi derhal tarde-derek yerine Defterlmlnl Salih Efendiyi getiriyordu.
IV, Mustafa bazan şehirde tebdil dolaşıyor ve bazı sultanların saraylarına gidiyordu. Duyduğu, gördüğü şeylerin ehemmiyeti belki kendisini de düşündürmeye başlamıştı. Bir defasında Bâbıâllde kaymakam Mustafa Paşayı ziyaret etti. Bir saat karttır Sadaret kaymakamı. Kethüda Bey, reis efendiyle halvet olup, devjct İşlerini görüştüler.
Padişah sonra, Bâblâlinin harem kısmını temaşaya rağbet buyurdu. O-raya geçip (bir miktarı ftram ve istirahat olundu) hademelere, haremdeki clvarlye sekiz bin kuruştan ziyade a-tlyeler dağıtıldı.
Artık bahar gelmişti. Mûtad olduğu üzere padişaha yeni sandallar, filikalar, yapılıp denize indirildi ve IV. Mustafa bu yeni tekneler! eski sepetçiler kasrına gelerek seyretti. Bılıar münasebetiyle Cuma selâmMiaı ma daha uzak camilere çıkılıyordu. Bir defasında (10 rebüilevvel) filika !Ü-Var olarak tersanedeki kışla cami‘ne gidildi.
Lâle mevsimi başlamıştı. O gün saraya dönülünce doğru Mustafa Paşa kasrına İnildi ve (çerağan olunması) İrade edildi. O akşam sarayın fâl« bahçesi enva ışıklarla, avizelerle süslendi, Gece geç vakitlere kadar bütün çavuşlar, müsahlpler ve mülfl-zlmlt hânendeler. sazendeler musiki faslı yaptıtar, şarkılar okundu. IV. Mustafa hayatının safalı bir gecesini geçirdi.
Bazan çırağan yalısına gidiyor re yalı yanındaki Mevlevıhaneyl de ziyaret edip dervişlerin zikirlerini temaşa ediyordu. Bir defasında f?>ıyh Yusuf Efendi İle sair dervişler.? ?tl-yeler dağıttı.
Dolmabahçeye gittiği gııuler tüfek ateşleri, pehlivan güreşleri ve musiki fasılları yapılırdı. Öğle yemeklerin! Beşlktaştakl Çinili köşkte yerdi.
Havalar ısındıkça Arnavut köyüne kadar uzanıyordu. Saran Kuruçeşnv-de Heybetullah sultan yalısında,bazan Arnavutköyünde Beyhan sultan «.alışında hoş vakitler geçiriyordu.
Böyle güzel gülerden birinde ıv. Mustafa çırağana gitmek üzere kıyığına bineceği bir saatte Alemdar Mustafa Paşanın askerleriyle Ende-runu hümayuna girdiği haberini almış ve korku, dehşyt içinde gerisin geriye dönmüştü.
(•) — Ahmet Kaslın. Osmanlı Tarihi elit 3________ ___________
İzmit tütün piyasası açıldı
îzmit 28 (A.A.) — Kocaeli tütün piyasası bugün Tekel idaresi, tütün tüccarları ve tütün ahcılannm İşti-raklle vali Fazlı Güleç tarafından a-Çılmıştır.
tik önce üç kalem nıübnyaa İzmit Halk Bankası tarafından yapılm ak ■uretlle alımla ra başlanmıştır. Satışlar 300, 230 ve 250 kuruştan yapılmaktadır.
Created by free version of 2PDF
AKSAM
2 Mart 19M
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Hayrı küfürbaz amma paralı bir şeye benziyor!
Polisin yamncla oturan maznuna yaklaştık Uzun boylu, kopuk .kıyafetli, yakışıklıca bir delikanlı.. Haşin bakışlarla süzdükten sonra başını önüne eğdi. Sorduk:
— Ne oldu, ahbap? Başına bir kaza mı geldi?
Gene ters ters oakarak homurdandı:
— Bir şey yok.
— Mahkemeye niçin getirdiler seni?
— Ne soruyorsun be birader? hâkim misin sen?
— Darılma ahbap! Merak etlik de soruyoruz.
Dişlerini gıcırdattı:
— Ben dalıa çok meraklıyım. Sana maasi okumağa niyetim yok.
— Konuşmak istemiyorsun elemek?
— Yok, dedim ya. Öfkemi kabartma benim. Hâkim beyden gayrı kimse ile konuşmamağa yemin içtim.
Delikn.li ile konuşamıyacağıuıı-zı anlayınca ayrıldık, karşı köşeden süzgün süzgün ona bakan kadının yanına yaklaştık. Çenesinin altından düğümlediği alacalı eşarpmın kenarlarından kirli kâkülleri alnına sarkmış, kaşlarındaki cımbız yoluklarında tonlu İğne başı gibi kan damlacıktan pıhtılaşmış. Dudak boyaları hançer ucu gibi sivrilip avurtlarına uzanmış. Çipil gözlü, uzun burunlu. kaim dudaklı, kumral, u-fak tefek, eli ayağı düzgünce bir genç kadın. Bizi görünce dargın bakışlarla yılıştı.
— Sen burada ne arıyorsun, hanım abla?
Parmağım ağzına soktu, ojeleri dökülüp kelleşmiş, altlan kir tutmuş tımağıyle dişlerini didik-liyerek biraz düşündükten sonra derin bir göğüs geçirdi:
— Nah, şunun için geldim-
— O delikanlı ile alâkan nu var?
Dudak büktü:
— Ne olduğunu ben de bilmiyorum ki. Bakalım sonu neye varacak bu işin? Çok karışık bir şeyler.
Çantasını didikledi, buruşuk bir sigara çıkarıp yaktı, gözlerini duman halkalarına dikerek mırıldandı:
—.İkisinin arasında şaşırıp kaldım.
— İkisi dediğin kimler?
— İşte, biri şu Nusret, öbdrii de Hayri.
— Hayri bur a y gelmedi nü? Garipsiyen bakışlarla süzdü:
— Dell misin sen? Hastanedeki çocuk buraya nasıtl gelsin? Dün akşamdan beri yatıyor.
İçini çekerek ilâve etti:
— Ölmese bari.
.— Hastalığı nedir?
— Senin hiçbir şeyden haberin yok mu, ayol? Hayri vuruldu ya.
— Öyle miti? Kim vurdu?
— Nah, işte şu Nusret bıçakla üç yerinden vurdu çocuğu.
— Vah vah! Hayri senin nevin-di?
Mütereddit bir duraklamadın sonra kekeledi:
— Sey... İkisi de hiçbir şeyim değil.
— Neden kavga ettiler?
Omuz silkti:
— Neden olacak, sarhoşluk tabii.
— Dövüştükleri zamn sen de yanlarında miydin?
— Elbette yanlarındaydım. Gözlerimle gördüm.
— Hep beraber mi içtiniz?
— Yoook, onları evvelden görmedim ki. Geceleyin ben sokakta giderken onlar karşıma çıktılar, ikisi birden yanıma sokulup lâf attılar bana.
— Konuştunuz mu?
— Konuştuk tabii. Ben insan değil miyim?
— Darılma, hanım abla. Sonra niçin kavga ettiler?
— Sarhoşluk dedim ya. İkisi de içmişlerdi. «Hadi oir yere gidelim de sabaha kadar eğlenelim > dediler.
— Nereye gittiniz?
— Dur. be! Acele etme de lâfi-nıı bitireyim. Hiçbir yere gidemedik ki.
— Sokakta mı dövüştüler?
— Giderken Nusret koluma girdi; «Şaziye hanımı bu gece ben eve götüreceğim. Başka bir akşam bizde toplanır da eğleniriz» dedi. O zaman Hayrı içerledi-, «Bu Ölüsü kandilli karı ile evvelâ ben lâf ettim, ben alıp götüreceğim» diye dayattı. Ben ikisini de idare etmeğe çalıştım amma sarhoşlar lâf anlamıyor kİ. İleri geri söylenirken Hayri küfrederek evvelâ Nusrete, sonra da bana birer yumruk vurdu. Bu sefer Nusret öfkelendi, bıçağını çekip üç defa sapladı-
— Şimdi sen şahitsin öyle mi?
— Bilmiyorum ki. Gel dediler, geldim.
— Kaballat hangisinde?
— Ona da aklım ermez amma Hayrı ölürse yanarım vallahi.
— Hayriden pek hoşlandın galiba. Nusret hoşuna gitmiyor mu?
Nusrete bir göz attı, mütered-l dit bir eda ile:
— Bilmem kİ, dedi. Hayri çok küfürbaz amma konuşmasına ba-kıtırsa paralı bir ;e/e benziyor.
— Onunla elvenmek mi istiyorsun?
— Dost olur,.otururuz işte.
Mübaşir İşaret etti, hanım abla kırıtarak gitti.
Ce. Re.
RADYO
ANKARA RADSOSÜ
Bu akvntnkl prucr»ra
İT. 54 Açdif ve program, 1» M. S. a/arı ve Solo şarkılar (Geçit). 18.30 Kontuma. 16,15 Ünlü cm cnrknlralannden Toml Dor-»ey (Pi_>. 19 M. S. ayan ve Haberler, 19.13 Geçmi«(« İP.W cnatourhaptanlıgı
Armoni, murttaar. w Şarkılar, a»,ıs Radyo' Gjıctesl. 10.39 Serl>e« «ant. 30,15 ICüm» fa»-lı. 21.1S Kuııtıjme. 2IJ0 Milrlk: (1*1.1. 23 Ko-nusma: 18. M. M. laall). 22.15 Dana müılgl W.J. S2.13 M.S, ayar» ve Haberler. 23 I’ros r»n« ve İcapanıj.
Yana aabıh ve öfll» pr»Qram(
7.26 Açılı; ve program, 7.30 M. 3, ayarı ve Hafif m il tik (pj.i. 7,45 Haberleri, S Fiilin yıldislarından melodiler (Pl.i. B.I5 Şarkılar (Pl.t. 8.30 Tango, rumba ve koncalar (Pl.l. D Kapanıl, 12,28 AÇlîlJ vo program. 12,15 M. S. ayarı ve Radyo çalan Orkestralı. 13 Haberler, 13.15 Kanjık «artçılar, 13,30 Öğle Gazetesi. 13.40 Şarkıların devamı, H ICs-panja.
j Y E N 1 YAYINI
DAMLA DERCİSİ
Damla'nuı sııbat sayuu çıkmıştır. Senelik abonesi 8 Hra olan bu memleketçi. Türkçü vo IcöyeU derginin yalnız öSreltnenlerle öğrenciler İçin yılığı ımı. altı aylığı ()«(» kuruttur. Parası* 8rnel( »ayı LSteyinls. AJ-res; Posta kutusu: 053 İstanbul.
İPEKLER İÇİNDE
AŞK ve MACERA ROMANI
Varan : Cıaig Kire Tercüme eden : Vâ-Nû
L___________Tefrika No. t»
çimdi... (Birdenbire suvare mantosunu yırttı- Suvare elbisesini da omuzundan yakalayıp aşağıya doğru yırttı. Oltlikçe arlan bir asabiyet içinde sesi yükseldi.) Ben, vücudumdaki anadan doğma bir lekeyi temizletmek için yedi yiiz elli dolar harcadım. Halbuki o kerata cüce, o namussuz cüce, benlnı ekmek param olan numaramın taklidini yaptı. Beni gülünç hale soktu.
Bir an, odanın ortasında öyle hareketsiz durdu. Yırtılmış elbisesi omuzundan feci şekilde sarkıyordu. Gene parmaklarım yüzüne kapamıştı. Parmaklarının arasından, ûda-dakilere bakıyordu. Sonra, ellerini yüzünden ayırdı ve gözlerini Ma-lone’a dikli.)
— Ulan odanın İçinde ne dolajt-yorsun, öyle? — dedi.
Malone, sükûnla cevap verdi:
— Bana öyle sualler sormayınız,
j — İŞ ARAYANLAR:
LİSEYE DEVAM EDİYORUM — Itlarehonelori. matbaa ve bunun e>bi yer-IcnSe -4 ten sonra 3-4 «atıl çniıjınalc İstiyorum. Ak^am'da (E. (* ) rünnmuıa.
1»7 - 1
MÜHENDİS — öjledeu şamaları çulıja-bllcıı tecrübeli., aıkcrllkle ilgclnl tılnııvnn bir mühendis 16 «ramakladır. A, A. SOılÇcrcIlcr No. 79/4 Eminönü. 817 —
KİMYAYA VÂKIF — Yüloek tahsilli daktilo bayan, kimyager «■atacı, dlıçl. doktor, avukat yanında çalışabilir. Çok uçu» Ihan vc Türkçe lıcsnı» bgretlr. Aksunda thiUıı.
IMB —
EL TEZGÂHTARIM — Yünlü İpekli pamuk Iflemek İçin elverişli fason U aramaktayım. A$lc Efendi caddesi Eltalip lınn No- 45 kahveci Haşan Şkmçek'e müracaat.
521 - 1
HUSUSİ OTOMOBİLLERDE ŞOFÖRLÜK ARIYORUM — İstenilen »ekilda kefalet verebilirim, Öcreı İçin anlaşmak muhakkak kabildir. Yasım U tir. Müracaat Üskdtlar-dn Foto vı ut. son —
MUHASEBECİLİK ARIYORUM — Üniversite laicbosl ve büyük bir mlfısscseııln mıılinsebeclal olup her gün niteden sonra ıAuhaj|elı«lllfc aramakladır. (P.K. 13(10 Ijlu-hAMbe). B2J — 1
g - İŞÇİ ARAYANLAR:
DIR KADIN — İlil çnrııklalı İbaret bir aileye can yoldaşı olacak 4U - S0 yanlarında 'bir kadın araıuy-K. .’kjnnı'd» ş.f iui'u-eıuıa mektupla 7!W) — 1
DOKTOR MUAYENEHANESİNDE-- E? İllerini sürecek genç bayanla tuhnriye mağarasında yardunı olabilecek bayan aranmakladır. Beyoğlu Tünrlb.i)» Galip dede Sİ Saat 34-19. 757
ALATURKA ve ALAFRANGA yemekleri İyi bilen, gene tem ir bir erkek altçın arıyoruz. Sigara vo alkil kullanmaması vc iyi boıtsen-Ulert oltruu far Ilıt. Eteklilerin adresimize ıtıüraça silerini dıle.lt. Uüdaveıull-g3r Han No. 39,41 GALATA Telefon: 49508 777
KASİYER ARANIYOR — 14 - 18 ya» arası kamda veya leısAlıla çalıyaçık bir bayan alınacak, biç çalıunarrnı terellı olunur, ın«-fiajj Emlnüııüııdedlr, Telefon 241)54).
MS - 3
İKİ BAYAN, İKİ BAY MEMUR ARANI-YOR — Dahilde ve hariçle çalışmak ürere gayet müsait maaşlar. Talisini Kristal Gazinosu arkasında 7/1 No. yn müracaat.
827 — 1
GAYRİ MUSLİN DE KABUL OLUNUR — Çok çabuk yaran daktilo bayanlar lstlyo-rur. Öğleden sonra Nuruosmanlye Tecelli nmtbaasmda Gürel İstanbul Gareiesl sahibine mliracaat 838 — 2
3 - ALIM - SATIM (Ejy>):
SATtt.lt DOÇ TAKSİ OTOMOBİLİ - Orta büyüklükte 347 -nmlelU büyük Argo Saatli maroken dt>scıncll yeni bir halde 7000 kilometrede 1796 ııtiaBlı Taksim Gümttjsu-yunda Yeni Garajda förllleblllr, PauıTık I-çin Telefon S»M4. 7S» - i
ACELE SATILIK — Dokumu leadlhlan her he elvcrl»ll îötgü dolabı 7 teegMı rrk-HUJr makara ip'l* veyalr® Fener yıldırım (raddesi No. 6S. 74»
LINCOLN zEPHYfl markalı lılr kapi.ll spor Otomobil saliltkbr, Her «Ün için 41,8'44 e telefonla rniJr.ıco.ıt. 700 — 3
SIS modelt S tonlıiK bir Bedfort kamyonu ile SİS modeli bir Fort kamyonu satılacaktır. Alıcıların: Kadıköy y^urlçu çayırı cadueu M numaraya ıntlra.'Mİlan. 71?
SATILIK MARA.NCOZ PLANYABI — h-abukda kordan bıçakları bağlanabilen son sistem müeeddet bir platıya uygun rintle satılıktır. Failli Atpırarı meydanı 17 Doğruluk atölyesi. W2 —
SATILIK MARANGOZ FREZELERİ -İcabında matkap ve daire testeresi vazifesi gören freze {tırıldaki makineleri satılıktır. Fstüı Alp ma ti meydanı 17 Doğruluk atölyesi. UÜ3 —
SATILIK DERİ ZrMPARA MAKİNESİ — Son sistem bit'adet deri zımpara makinesi
uygyn tLatlce acele salütklır. Fatih Atpararı meydanı 17 Do Jr ulu İt atölyesi. Böl — *
Siz avukat değilsiniz. Sinir meselelerini anlamazsınız.
Angeia, Malone'a bir müddet bak-tL Sonra, tahminin hilâfına ble kahkaha attı; sigara yaktı ve sinir, lerl gevşemiş göründü.
Bunun üzerine, Jake:
— Eh, şimdi, sizin beni dinlemeniz sırası geidL — dedi-
Kız, sevimli sevimli:
— öyle olması lâzım, tabii. — dedi. — Hiç kimse aleyhinde dâva açanının. Mahkeme kapılarından hiç hoşlanmanı. Fakat zaıar yok. (Gözlerinden alevler saçıldı.) O namussuz ctlce ölmüş bile olsa, gene yakasına yapışıp lıikLmlıı huzuruna çıkarmak İstiyorum. (Boğulur gibi oldu) Eğer öldürülmemi? olsaydı ben öldürecektim.
Hâlöne:
— Bu sözleri kimsenin yanında söylemeyiniz, kim bilir nasıl tefsir
cderLer. — dedi.
Maloıae da nezaketle izalı elli:
— Yani, Hölfene, dlyorki, cüce ölmeden evvel de sizin, bu fikirlere ka-pıldıguzı zannederler,
AngeU DoU'un pembe dudakları açıldı, sonra bir kapan gibi kapanıverdi. Kız, en yakınındaki iskemleye çöktü.
Jake, ona, bir tabia uzattı. Dostça gülümslyerek:
— Cücenin öldürüldüğünü nereden haber aldınız? — diye sordu- — Biz de biraz evvel bu bahsi konuşuyorduk.
— Haber aldım... (Şaşkın bir tavır takındı.) Ruth Rawlson söyledi. Haber vermek için telefon etil. Numaramı ne hale soktuğunu bildirdi. Taklidimi yaparak beni aiennı kepaze ettiğini yani.., Ruth, dostumdur. Annemin iyi arkadaşı İmiş. Follles'de berabermişler. Zavallı ihtiyar kızl... Onun hesabına üzülüyorum'
Jake:
— Bu işle cücenin katil arasında münasebet yok, — dedi. — Sırt öğrenmek meselesi... Dördümüzün arasında kalacak, (Genç kızın, karşısına oturdu. Tatlı bir sesle v» mahrema-ne:) Cücenin muavini Jacksoıı, alzt dün geco kAslııodatı ftiıp götürmüştü
değil mi?
Kız, cevap vermeksizin başıyla tasdik işareti yaptı.
— Buraya ne zaman geldiniz?... Jackson sizin yanınızdan ne zaman ayrıldı?
— Buraya saat bire doğru geldik, zannederim. Benim yanımda birkaç saat kalmış olması, sizi niye İlgilendirsin. Ben Jackson’u pek severim,
Hclenc:
— Biz de onu hapisten kurtarmağı pek İstiyoruz. — dedi- — Fakat, polisler, cüceyi onun öldürdüğünü zannediyorlar.
Angeia Do 11:
— Yok olanıazl — diye haykırdı, — O, böyle bir şey yapmaz. Kuzu gibi yumuşak huyludur. Demek aptal polisler böyle bir fikre kapıluyorlar?... Gösteririm keratalara!
Malone, bir tavslyed® bulundu!
— Siz bu kadar yararlık etmeseniz daha iyi olur. Ve düğmelerinizi bu kadar çabuk İliklemeseniz. (Kızın çıplak omuzlarını mütehassıs gibi süzüyordu.) Hr, şunu sorayım, acaba modanın değiştiğinin ben m! farkında değilim? Bu gece elbiseleri sabah Fuvaletl halinde mİ giyiliyor?
Angeia Doll, lâkayıt cevap verdi: (Arkası var)
SATILIK ENKAZ — Kuru Roman}* ke-rroleslııden müteşekkil ıSkİLİmtlş IchIm. direk. tatıtn. lâta. lapı, pencere, cumckâıı. Marsilya kircmltl, lııgla, demir, parmaklık, borular, mermer ve saire Srtijndrbn.itti da Turan sineması yAuında eski Toros Yurdu Ironajli arsasında sahibi elinden satılıktır.
70B - 4
HUSUSİ SATtLİK OTOMOBİL — Ar kullanılmış ISIfl modeli rndyolU. deri düseme süper deiujte Fark Müracaat: Ayaspnja Ka nmıot sokak Ayaspatp garajı. Tel: 81BÎ9, 7U8 — 1
TENEZZÜH ÇEVİRMESİ KAPALI — Ka-roscrll Chevrolet arabası faal Beklide satılıktır. Tel; M.» Caddcbostini Baki Teıcan.
7B3 — I
SATILIK TAKSİ — 1918 modeli Plymouth marlıa. tavan, döşeme tekmü maroken, ku-sursur. lâmbalı Arço santllc satılıktır. Telefon: 20824 790 — >
J9 MODEL — 7 kiplik Bens - Mcrscdes
marka (esiri Alman elçiliğine) alt bir otomobil satılıktır. Müraeant! Karanfil solt. 20/1 Tetclon- IDI70 Ankara. BM — J
SATILIK — Sepetli ZOndap moıcıalkictl ve az kullajulmu yeni model motor İkiciler. Su İta naİı met Olimpiyat Ktraatlıaricalııde Süleyman'a müracaat, 814 — I
SATILIK VE KİRALIK — Kapalı kamyonet yarını tonluktur. Tczg&Marlıfil ÇOlf İyi yapabilecek B«t>Ç lAaımdır. Bir miktar lermayelim tercih edilir. Akimda Opel.
Bil — 1
ONLUK BİR KURUTMA MAKİNESİ *-Acele ehven Katle satılıktır. Her gün Büyük Volde han No. 27 de Bcrç Orakyana müracaat. IN5 — 4
4 - KİRALIK ■ SATILIK:
DİKKAT — tp»k isteyenlere tavassut eder EmUk. arazi ıılım satımı İle veklUet illerini güvenereK yapan Suhulet Eml.’ık Zarif öralp Bcyojtu Büy(lkparmak.kapı kü-çcbajı No. 4. kat 2 Telefon 4Z19S.
«a — w
CALATADA — Deniz» natır asanstir vo kaloriferli JOO tnelrcaaro salonla içlçe muhtelif adette vo tek adalar kiralıktır, Veli Alemdar han Rıhtım caddesi. 713 — 7
BOŞ TESLİM KİRALIK TUHAFİYE DÜKKÂNI —( Çerr.ınpsja lıartanesi kargısında W numaralı tuhafiye dükkânı bo; olarak devren kiralıktır. Aynı yere müracaat
720 -8
UOOO LİRA — Klglr .modern v|ll». Mevsimlik geliri: 3500 Ilım. 4 daireli. Burgazada. Tetet: 42096. 739 - t
PİYASA YERİNDE — Nndıde tel fabrikası Mtıİık, klralmlır Edlmekapı Ferzl-p«!* caddMl 397 saat 3-4 tnUrscaat ke-rltn'e. 748
SATILIK ARSA - tkl tarafı da 15 metrelik Fsllh V« Vavııısellm caddeleri k&jeal 345 M3 tel: 83078 MO — 3
FEVKALADE SATİLİK AHSA — BÜytlk-ada Nlzaın caddesi *sfelt üzerinde yürü K incire iki cepheli ‘neâahal salhiycsl 1499 metre kâmilen dentze nflar ÇamRk 8 veya 3 villâ in|a*ıne mılsalltlr. Telefon ('*94
»afetle güzel manzaralı konforlu tkl katlı ev 35000 liraya bos teillın acele satılıktır. Mü-ıncaot: Beyoğlu İstiklâl caddesi 15,7/1 Mina-aa (Atacaırii tramvay dııntfı kanısında)
774 - I
Çakmak Satışına Başlandı
İstanbul Tekel Eaş Müdürlüğünden
Ki'oine, tam ve yarım otomatik şekillerde zarif ve kullanılış İtibariyle de pratik ulan çakmaklar, 20.2.949 tarlhlûden İtibaren İstanbul-dakl bütün, tekel depolarında sayla halkımızın İsteğine arz edilmiştir. Beherinin satış x!atı 1® liradır. Arzu edenlerin depolarımıza müracaatları rica olunur. (2403)
Denizyolları İşletmesi Kooperatif Şirheti İdare Meclisinden
1948 senesi genel kurul adi toplantısının 28 Şubat pazarteal günü saat 14.30 da Galatada Yen! Yolcu salonu binasında yapılması yayınlanmış ise de belirli günde çoğunluk olmadığından toplantının 18 Mart 1949 Cııma günü saat 16 da yine ayni mahalde yapılması kararlaştırılmıştır. Sayın ortakların belirli giinde hazır bulunmaları rica olunur.
GÜNDEM
ı İdare meclisi raporunun okunması,
2 — Mürakipler raporunun okunması,
3 — 1948 senesi bllânço, kâr ve zarar hesaplarının tetkik ve tasdikiyle idare meclisi üyelerinin ve müraklplerlnln ibrası.
1 Temettü tevzii hakkında karar İttihaza,
5 — İdare meclisine .yeniden üye intihabı,
0 — Müraklplerln lntlhablle ücretlerinin tâyhıl.
İnşaat ilânı
Sümerbank Genel Müdürlüğünden
1 — izmlrde kurulacak Dokuma fabrikası birinci kuun inşaatı birini flatl csaslle ve kapalı zarf usuliylö eksiltmeye konulmuştur,
2 — Yapılacak İnşaatın keşfi (6-137.698.90) lira ve geçici teminat parası (197.880,—) liradır.
3 — Eksiltme evrakı Ankarada Sümerbank Genel Muamelât müdürlüğünden (100) liraya alınabilir.
4 — Eksiltme 35 Nisan 1949 pazartesi günü saat 18 da Ankarada Sû-merbank Genel müdürlüğünde toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
5 — İstekliler, eksiltme şartnamesinde yazılı şartlar dairesinde bilhassa çelik konstriikslyon bakımından mukabil teklif yapmakta serbesttir.
8 — İstekliler teklif evrakı arasına şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi İşlere ve bunların bedellerine, teknik teşkilâtlarının kimlerden teşekkül ettiğine dair belgeler koyacaklardır.
7 — Bu eksiltmeye İştirak edeceklerin bir taahhütte 1939 yılı sonum kadar (1.000.000.—) liralık ve bu tarihten sonra (3.000 000.—) liralık ben-Zflrl betonarme veya demir konstriiksiyon İnşaatını İkmal ederek geçici kabul işlemini yaptırmış olmaları şarttır.
8 — Banka İhaleyi dilediği şeklide İcrada serbesttir. (2421»
İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanlığından:
«Profesör Talılr Taner Tesisi» mükâfatı İçin «Rüşvet, İrtikâp, Zinunst ve İhbltâs Cürümleri» mevzulu bir müsabaka açılmıştır. Tarihçe mukayeseli mevzuat, Doktrin ve mahkeme içtihatları bakımından tetkik edilmesi gereken ve bir bütün olan bu mevzuda en iyi eser yazana Bin Ura mükâfat verilecektir. Müsabakaya iştirak edebilmek İçin İsteklilerin 30 Nisan 1949 tarihine kadar Dekanlığa yazı İle başvurmaları ve eserin hususiyetlerine alt izahnameyi aldırmaları ve eserin en geç 31 Temmuz 1950 tarihine kadar Dekanlığa verilmesi lâzımdır. (2530)
Şi 10 NET İRATLI KÜÇÜK APART1MAN — tkl daireni bo; teslim pcclc sotıltklır. Mu-laVassıt knbüt olunniaı. BeyoŞlıı Bekâr Sök No. ö Telefon 11SG1 773
SATILIK DÜKKÂN — Tophanenin eıı İşlek yerinde kelepir' odalı ıHlkkân azimet do-Inyınlylo Milliktir. MUr&Ual: Llüell Ordu end' Sen la No. 230 721 - i
□oGAZİÇINDE — Kıızgııneuçla çengel-küylt arnsııulıı UlıeleyB uzak olmıyan denk gliren v» bir ile yarım dönüm vUBalında bir at.ıa yahut boylo balıcell bir cv aranmak-dadlr. Akâam'da (E. I M I rllmuztına,
7«S — 4
SATILIK EV — Haseki Bostanlı amamı katkısında 3 oda bir dükkAndan ibnrci 3 numaralı küglr ev ehven flatle satılıktır, içindekilere müracaat. 780 —4
DEVREN SATILIK BAKKALİYE DÜKKÂNI — Osmanbcy Rumeli caddesinde 55/2. Azimet dolayısıl» devredilecektir- Her tir»-rete elverişlidir. 10 dan 12 ye nsbtılv 19 dan 31 o akşamlan. 764 — 8
BOŞ TESttM — Hem çam. hem saytlya merkezinde 3 katlı kojlclc yanındaki beton ev satılıktır. Kuyusu, duvarla çevrili büyük bahçesi vardır. Kızılloprak. Bağdat caddesi No. 77. Herglln kggkOn üst Kalına müraraaL 388 —
APART1MAN ARANIYOR — Maçta. Nl-aantatı, Taksim civarında 4-5 odalı Icalori-ferh a partimi! ıı aranıyor. Mulavassit Istı-mer-Senelik pegln verilebilir. J| »»atinde Tel: -'D'II.________________________ İM - 1
EŞSİZ FIRSAT - Lâleli, longa tlvlırmd*. betonarme yeni Inja edllmlj bir ev »sele satılıktır. Çarpkapı Yeniçeriler caddesinde 6J No.İu elbise boyahanesine mliracaat. _______________________________________________________________601—1 GAYET KELEPİR SATILIK ARAZİ — Top-kapı haricinde elli dünüm deniz görür, »uyu olan İyi bir mevkide bir arazi borçtan dolam ehven satılıktır. Galata Fermeneciler cadde»l Garanti han ikinci tat. Telefon: 40002.____________________________ çjç _
MÛSAtT ŞERAİTLE İNŞAAT — Küçük büyük her nevi infaat .Umlfat yapılır. Parada kolaylık gösterilir. Galat» Fermeneciler Garanti lınn İkinci tat: Telefon 40002. ______________________________________791 - I
KİRALIK EV — MecJdlyeköy Sakızağacı Yeni Yol No, 9'1, Biri İki diğeri Üç odalıdır. Ayıw adrese müracaat olunması.
DEVREN SATILIK BAKKALİYE DÜK-kAnc — Aksamydıı lytek yerde, «»rntejc va görülmek istlyenlerln Yemlj Yeıg lıkclesl Yoğurtçu Sok. 28, Telefon 22961,
_____________________807 — 2
SATILIK KİRALIK FABRİKALAR. AX KALMIŞTIR — Kurtuluş Rum mezarlığı ksrsısind* muarzam fabrikalar yanlarında yüiuek cereyan su gaz tramvaya ijcl mu-i hitina yakın 30 metre uzunluk' muhtelif boyda fabrikalar kiralık satılıktır. Ayni d-' varda Süreyya Ersöe 82483 810 — 2
TAKSİTLE — — Arsa »alılır ve ev yapılır. Ç»rjıkapi Aydmer Pasaj No. M Yuva Yapı Kooperatifi. g|{ _ 4
SATILIK İRAT — 120 Hra gelir, bir kal bos. üc kat npartıman. 19 bin lir». 3 bin lira ipotek. Aksaray Nurotpaşa mahalleni ^■Htw* sokalı No. 9 kal 2 ye müracaat.
315 — 2
satilik — Veril odalı bahçeli konforlu mazbut ev. Yanında da 8 - W metre arsa.
, Teşvikiye mahallesi Fırın sokak 11. Telefon 83332 liliatü. nın — i
SATILIK ARSALAR — Bostancı İçerenk-k»y asfalU Çmardibl mevkiinde raüfrez birer abnmiııuk arsalar ucuz naile satılıktır. Galata Yeni Ran 19 No. ya müracaat. Telefon 42281. 818 — 1
İŞLEK otel — Yalıul boj veyi mallarıyla dükkân ve dükkânın bir kısmını devretmek veya kârlı içine sermayeli ortak Is-ti yenler İstanbul posta kutusu 115 adresine yazsınlar. 823 — 1
SATILIK VE KİRALIK — CcmbcrUU» V«tr ham dahilinde iki kat her katı »Itmt* metre murabbat beton. Ayrıca yazıhane odası vardır. Fabrika ve atelyeye elverendir. Ccmberltlas Tavukpazan Jûfl Enver Tor’a. 851 - I.
BÜYÛKADADA — NirunlıD rn Q
İdde satılık mobilyalı bahçeli «v 7 odalık. * Müracaat Asslkurazlonl han 43 • Galeta lJ— Tel 43124. 2 1/2 - 4 e kadar vey* 80535. Ol au
KELEPİR ACELE SATILIK ARSA
kırktı-,dc İncirli ÇttUüc 6500. metre. Mü- C raçaat Galata Asaikurazionl General huı Q
mOteitrrIk
5
5000 LİRAYA — Villa Upl kâgir saati. 3 oda. hal. mutfak, hamam. Tedlyat-ta kolaylık. Her »emile Taksim Kristal Gazinosu
Emlâklş 82777
İNGİLİZCE — Amcrlkada okumuş Amerika meklcplcrbıdc Ineilkcc Öğretmiş (D bif genç Qç ayda Usaiı öğretir. Aksam rllmuzuna müracaat 758 — ı *J"
------------------------------------- o
OTOMOBİL EHLİYETİ — Otomobil kul- *■-lanmak İsteyen dayın vc Baylara yeni mv- ÇJj Isıl ve lıuiusl derslerle, kısa zamanda. cıuiU otomobil bilgisi ve ehliyet temin olunur. Teknik Büro — Galata Perjembepararı Hazar H 12 (T, 424ila tjb
TUHAFİYE MAĞAZASI İÇİN _ 1004 . 15(10 lira sermaye koyabilecek ve mağarayı yalııı»başına idare edebilecek ortak aran nuktodır. Telefon 80011 e müracaat.
813 — 2
Mektuplannızı aldırınız Gaıelamls idarehanesini edree oluab g5»Jermlj ölen kazUsrimtıden ı
Bir od» — Ş. E — aaralırızı» gelen mektupları Iduebsae-mLsden aldırmaları rica olunur.
2 Mart 134D
K K Ş A M
BâJHfe?
i
E HER AKŞAM [
BİR HİKÂYE J
0 K 0 » O e r j
Ben ile kız kardeşim Sllva ikizdik, rw Benzerliğimle, şaşüseok derecede büyüktü. Tanıdıklar, bizi blrtdrimİM karıştırdıkları zaman gülmekten katılıyorduk. Yalnız annem, bizi tefrik ediyor, babam İse teşhiste daim* hata ediyordu,
Kib kardeşim sakin ve hayâlper-verdi. Ben toe «anlı ra Maçan bir kızdım. Çok sevişiyorduk. Acaba kardeşimin bana sevgisi hâlâ devam ediyor mut Bilva'yı ben hâlâ seviyorum. Fakat o, bana mektup yazmıyor. Acaba beni affetmiş midir? Ona karşı kabahatimin büyük olduğunu İtiraf ederim Fakat onun sükûtu da bana çok acı geliyor.
Bağlarla çevrilmiş, önünde bir çiçek bahçesi bulunan küçük bir say-Uyc evinde oturuyorduk. Etraf ilk yamanlarda sakindi. Fakat birkaç yıl evvel, evimizden biraz ötede bir hava alanı kurdular Uçaklar, durmadan başlarımızın üstünden vızlıyarak uçuyorlardı. O zaman İkimiz 13 yaşında idik, sükûn ve huzur İçinde yediyorduk. Fakat bir gvin uçakları bağlar araşma düşmüş iki yaralı tayyareciyi baygın bir halde evimize getirdiler.
İki yaralıdan G1 adındaki genç, birkaç saat sonra öldü. Arkadaşı tv İse, hekimin kati tavsiyesi üzerine tedavi için evimizde kaldı- Ben İle kız kardeşim, yaralının başucunda sıra İle nöbet bekliyorduk. Bereket versin yarası ağır değildi.
Hâlâ aklım, fikrim, kaderin bize gönderdiği bu gencin etrafında dolaşıyor. Gözlerimi kapayarak sevimli çehresini, ipek gibi san ve kıvırcık zaçlarım tahayyül ediyorum. İv, ilk günlerde lld kız kardeş olduğumuzun farkına varamadı. Fakat farkına va-nnca, bizi birbirimizden tefrik edememeğe başladı. Bu haH bizi çok eğlendiriyordu.
Delikanlı, bir gün iyileşerek kalkıp gitti, Llzyedeki ailesi nezdinde bir müddet dinlendikten sonra gelip bizi tekrar göreceğini vadettl.
A
Bakin ve karanlık bir gem... Kilisenin saati sekizi çalarken, kuvvetli iki kol beni kucakladı ve İki ateşli dudak. beni dudtıklanmdan uzun usun Öptü. Ben do tv’in buselerindeki leı-seti tatmak İstedim. Aldandığını anlamaması İçin sesimi hafiflettim, tv’in yanından ayrılmazdan evvel BUva değil, İren olduğumu, affetmezini ve " * • * - - •
söylememesini yordum.
tv’in kolları çabuk geçiyor. .
Onun kolları arasında her şayi, kız kardeşime de ihanet ettiğimi unuttum. Artık nefsime hâkim değilim-Her şeyimi ona feda ettim. Ondan ayrılacağım zaman, hakikati ona söylemek İçin kendimde kuvvet ve cesaret bulamadım, tv, giderken:
— Sevgilim, gidiyorum. Fakat bir ay sonra gelip evleneceğiz, dedi.
O gece, gözlerine uyku girmedi. Oturup her şeyi tv'e yazdım ve Ondan af diledim. Mektubumu: «Döndüğün zaman beni bulamıyacaksın. çünkü gitmiş olacağım. Sllva’ya bir şey söyleme öğrenirse, kahrlııdeu ölür» sözleriyle bitirdim.
ora beni ku kardeşime bir şey rica »tmsği düşünü-
arasında saatler, ne Ne sihirli bir rüya...
Türkiye iş Bankası A ir»rm« mukavelesinin 44 üncü maddesine tevfikan olağanüstü hissedarlar ger.el kurulu 30 mut 049 gönüne rastlayan çarşamba günü s«ai 14,30 da Ankarada Banka merkezinde toplanacağından bu gün ve f*» *«♦ sayın ortaklarunınn toplantı d* hasa bulunmaları rlc« olunur.
Ticaret kanununun 185 tnol maddesi hükümlerine uygun olarak gerek asaleten ve gerek vekâleten bir hisseye sahip olan ortaklar genci kurul* katılabilirler. Ancak vekillerin de şahsan ortak ve oy sahibi olmaiart şarttır.
Bizzat genel kuruta katılacaklar sahip oldukları hlue aşnetlorlniri miktar ve numaralarını, vekil göndermek isteyenler de ayrıca şubeleri» mladen alacRktan formülere uygun olarak düzenllyecekleri vekâletnameyi toplantı gününden en es beş gün evvel Ankara Şubemiz Müdürlüğüne te diğer yerlerdeki şubelerimin İbraz vo tevdi ederek mukabilinde bir giriş varakası almaları icabeder.
Genel kurul gündemi aşağıda yazılıdır:
1 — Banka esas mukavelenamesinin 88, 86. 8B. 38, 41 ve 68 inol maddelerinin aşağıda yazılı şekilde tadili:
EBK t ŞEKLÎ
Madde 38 — İdare meclisi reis ve asalarına verilecek aylık; bankalar ve devlet müesseselerl memurları aylıklarının tevhld ve teadülü hokkmdakl 8059 sayılı kanunun 3 Üncü maddesi hükümlerine tevfikan İcr* Vekilleri Heyetince tayin olunur.
Madde 85 — idare komitesi, idare meclisi tarafından ve bu meclise dahil azalar arasından seçilen iki sat ile Umum Müdürden mürekkep üç kişilik bir hey'e 11 İr. Bu komite 2999 numaralı bankalar kanununda yazdı vazifelerin lfaslle mükelleftir.
Ş. idare Meclisinden
Madde 43 — Mllraklplerc veril*. şek «yUUar, bankalar ve devlet İnüscseselsrl memurları »ylıkl&rının te’hldı ve teadülü hakkmdakl kanu-fttm 3 üncü maddesinde yazılı hükümler dairesinde tesblt olunur.
Madde (2 — Müreklpler* verllf-oek ücretin miktarı ile tediye şekil her sene umumi heyet tarafında» tasblt olunur.
Madde M — Bankanın bir senelik muamelâtından elde edilecek gelirlerden bütün masrafların teriminden eonr* katacak safi kâr aşağıda İle
yazılı şekli ve nlebetlerde sıra kümen İhtiyat akçesine tefrik kümen de tevzi edilecektir.
YENİ ŞSKLİ .
Madde 33 — tdare meclisi reis ve azal arın a tediye şekil ve miktarı umumi heyetçe kararlaştırılacak bir tahsisat verilir.
Madde B8 — Bankanın bir senelik muamelelerinden elde edilen gelirlerden bilcümle umumi masrafla-rlle bu masraflar meyanında müdür ve memurlara ddencoilncek prim ikramiye ve emsali nıeballğ ve muhtemel amortisman bedelleri ve gerekil karşılıkların indirilmelinden sonra kalacak safi k&r aşağıda yanlı şekil ve nl ab etlerde sıra ile kış-men İhtiyat akçesine tefrik ve kısmen de tevzi olunur.
*) 1 - ( B 1 kanan! ihtiyat akçesine,
1 - % 3 1 İleride vukuu muhtemel zarar karşılığına,
I - « 10 u birinci tertip fev kailde İhtiyat akçesine tefrik edJle-eektlr.
Lyon şehrinde teyze Anriyet'ln yanında bulunuyorum. Her gün kız kardeşimden İzdivacını bildirecek bir mektup bekliyorum. Teyzemin evli ve çoenk sahibi Gabrlel adında bir büyük kardeşi var. Sık sık oraya giderek büyük hatamı unutmağa çalışıyorum. Oabriei’ln 25 yaşında çok sevimli büyük oğlu, bana sempati beslemeğe başladı. Kız kardeşim bir mektupla İlkbaharda îv'le evleneceğini bildirdi. Arük sükûnet buldum. Hamdolsun İv, ona bJr şey söylememiş
Komitenin ittifakla verdiği sararlar doğrudan doğruya, ekseriyetle verdiği kararlar İdare meclisinin tasvibinden sonra infaz olunur.
. Herhangi bir İçtimaa iştirak ede-mlyecek surette mazereti zuhur eden İdare komitesi arası yerine vazife görmek ürere İdare meclisi tarafından ayrıca İki yedek aza seçilir. tdare komitesi, bankalar kanunu hükümlerine ııygun olarak bir komite karar defteri tutmaya mecburdur.
Allahım, İTİ seviyorum. Acaba ne zaman dönecek?
Sllva'ya aşkımı söylemediğimden ^dolayı acı ve ıstırap çekiyorum. Bir «ün kendisine tv'den konuşmak İstediğim, zaman derhal mevzuu değiştirdi, acaba kız kardeşim de onu mu seviyor? Bu, pek feci bir şey olur.
Dillerimde teyzemin evine dönmek kuvvetini nasıl bulduğumu bilemiyorum. Ayaklarım titriyor, başım Mö-nüyor. Doktorun:
— Evet madam, yakında anne olacaksınız, dediğini işitiyorum.
Bir gecelik günahımı, pek acı ödeyeceğim. Doğacak çocuğu ne yapacağım yarabbi.
Saat on. Parlak bir güneş kırları kasıp kavuruyor. Derken kepinin zili çaldı Koşarak kapıyı açtım Gelen, Jv’di.
- Bonjur Sllva sözleriyle beni selâmladı İçimde derin bir acı duydum Kendisini karşıhyan ben olduğum halde niçin Silva’nın temini söyledi? tren olduğumu kendisine hatırlattım.
- Affedersiniz, matmazel diyerek öziir diledi.
Yemekten sonra tv Ue BUva uzun müddet bahçede konuştular. Kıskançlığın İçimi kemirdiğini hissediyorum Bununla beraber kız kardeşimi çok seviyorum İv, o akşam gitti
— Teyzeciğlm. nen var?
Teyzemin çehresi sapsan, dudakları titriyor. Elinde tuttuğu telgrafı benden gizlemeğe uğraştı. Elinden zorla telgrafı alarak okudum:
«Anemi, babamı ve İTİ. Arles hastanesine kaldırdık. Ç!r otomobil kazasında yaralandılar, tmza: Sllva>. Teyzemle hastaneye vardığım» raman üçü de ölmüşlerdi. Ku kardeşimin kolları arasına atıldım. İkimiz de hüngür hüngü ağlıyoruz. Oturup günahımı kız kardeşime anlattım. O, affetmedi. Artık birbirimize düşman kesildik. Eve döndüm. Fakat Sllva orada yoktu.
Sllva hemen her gün gezmeğe çıkarak geç vakit eve dönüyor. Annem bir şeyler sezmiş olacak kİ:
Kız kardeşin sevdalı görünüyor, sözlerini kulağıma fısıldadı. Cevap vermedim Fakat Silva'nın tayyareci jle buluştuğunu hissediyorum. Bırnnı niçin bana açmıyor? Benim de İTİ sevdiğimi anlamış da beni kederlendirmek mİ iEtemylor? tv gönderdiği bir kartpostalla Avlnyon şehrine gideceğini bize bildirdi. BU vs kartı okuyunca hıçkırıklara boğuldu. Nihayet tv İle seviştiklerini ban* İtiraf etti O gundenberi tamimiyle değiştim. Bllva’nın yüzünü görmek istemiyorum.
Sllva bir daha eve dönmedi. Kendisinden bir mektup bile almadan uzun yıllar geçti, Sllva*nuı evlendiğini ve bir erkek çocuğu olduğunu öğrendim. Ben de Gabriyel Ut evlendim. Benim de bir çocuğum oldu, tv'den olan kız çocuğum da bir sene sonra öldü. O gecenin günahı, hâlft İçimi kasıp kavuruyor.
Çeviren: A. HİLALİ
Madde Sfl — Umum Müdür. İdare meclisince İntihap olunur. Azli de aynı veçhile icra olunur. Umum Müdürün aylığı ve temettü hisseleri hakkında bankalar ve devlet mües-sesclerl memurları aylıklarının tevhit ve teadülü hekkındak) kanun hükümleri tatbik olunur.
Madde 38 — Bankanın bütün İdari muameleleri Umum Müdüre mevdu olup müdürlerle şube müdürlerinin ve banka namına imza vaz’ına mezun memurların ııash ve azlini ve maaşlarının miktarım İdare meclisine teklif ve sair memurları bilahare İdare meclisine bildirmek Çizere resen nasb ve azleder.
Şu kadar kİ, tdare meclisinin İçtim* halinde bulunmadığı zamanlarda yapılacak nakli ve tayin mua-melelert ile fcabedenirre imza salâhiyetinin verilmesi, keza bilâhare İdare meclisinin tasvibine arzedil-mek üzere doğrudan doğruya Umumi Müdüre aittir.
Bankanın bllûmum memurları; evamlri Umumi Müdürden telâkki ederler.
Komitenin ittifakla verdiği kararlar doğrudan doğruya, ekseriyetle verdiği kararlar İdare meclisinin tasvibinden sonra İnfaz olunur. Herhangi bir içtimaa İştirak ede-mlyecek suretle mazereti zuhur «den İdare komitesi arAsı yerine va-alfe görmek üzere İdare meclisi tarafından ayrıca İki yedek âea seçilir, tdare komitesi bankalar kanunu hükümlerine uygun olarak bir komite karar defteri tutmaya mecburdur.
İdare komitesi üyeleri bu mvn-»am görevlerinden dolayı her toplantı İçin umum! heyetçe kararlaş-tınlacak bir huzur hakkı alırlar.
Madde 38 — Umum Müdür, idare meclisince seçilir. Azil de aynı veçhile y*pılır. Umum Müdürün maaşı ve tahsisat) İdare mecUetnce tayin olunur.
Madde 38 — Bankanın bütün I-darl muameleleri Umum Müdüre mevdudur Umum Müdür, muavin-lerlle müdür vs şube müdürlerinin ve İmza yetkisi bulunan memurta-nn tayin, nakil, taltif, tecziye vs azillerde, maaş, tahsisat ve İkramiyeleri miktarını karara bağlanmak üzere İdare meclisine teklif eder.
Acele hallerde yapılacak nakil ve tayin muamelelerde icabeden iare İmza yetkisi verilmesi tekdirinde keyfiyeti ilk toplanacak İdare meclîsinin tasvibine sunar.
Diğer memurların tayin, maa», tahsisat ve lkramlyelerila taltif ve tecziyeleri hakkında Umum Müdür Tesen karar verir. Ancak bu gibi memurların nasb ve azlini bilâhare İdare meclisine bildirir.
Bankanın bütün memurları emirleri Umum Müdürden telâkki ederler.
Türkiye iş Bankası A. Ş
İDARE MECLİSİNDEN:
aleıâda
DEMETRİU8 J. ZER VO VI) AK İS VAPUR ACENTAS!
Herhangi bir senenin te-mettüatı İşbu % B yi temin etmezse noksanı fevkalâde ihtiyat parasından tefrik ve tevzi olunur. Fakat bu suretle ihtiyat, parasından ayrılan meballğ gelecek senelerin temettü-Jerinden ayrılması İcabeden borç mahiyetindedir.
b) Yukarıda «a» fıkrasında yazılı ihtiyat akçelerinin tefrikinden sonra safi temettüden bakiye kalacak miktardan, tediye edilmiş sermayenin % 6 sına tekabül edecek bir miktar (Birinci temettü hissesi) namı altında hissedarlara tevzi olunur.
Herhangi bir senenin temettüleri İşbu % B yı temin etmezse noksanı fevkalâde ihtiyat parasından tefrik ve tevzi olunur. Fakat bu suretle ihtiyat parasından ayrılan mebaüğ gelecek senelerin temettülerinden ayrılması İcabeden borç mahiyetindedir.
Created by free version of 2PDF
o) Yukarıda (a ve b) fıkralarında yozıh İhtiyat akçelerlle birine! temettü hissesinin tefrikinden sonra •af! temettüden kalacak bakiyeden
c) Yukarıda «a ve b» fıkralarında yazılı İhtiyat akçelerlle birinci temettü hissesinin tefrikinden sonra safi temettüden Salacak bakiyenin:
İv'ln kardeşime gönderdiği maktu-hu niçin açıp okudum, okuduktan sonra da niçin yırttım! TeoessOa ve kıskançlık hlsal... Bakımı İt, mektubunda ona neler yanyordut
«Minimin! sevgilimi Tekrar |«U-•eğlm. Sürgün müddetim bitti. Döner dönmez hemen o akşam sen! görmek toterlm BiltûOiğLtn. gaybubetim, sana karşı beslediğim re Mil blrlegti-
TROODOS
vapuru limandadır.
PtRE ve İskenderiye için yük kabul •tmektedlr.
PAHANG vapuru B martta EASTERN MED vapuru 13 martta Hmanımnda beklenmektedir.
SELANİK — PtRE - İRKEN*. DERİYE PORT — SAtl) _ BEYRUT — KIBRIS
için yük kabul edeceklerdir.
Bilumum malûmat İçin, Rıhtım «od. Hovaglmyan Han 147/1 No. da. ACENTA'ya müracaat rica olunur. Tel: 421 W.
Baş kale 10 SY Y J. A. IIITB satın alma komisyon başkanlığından
Bankamız esas mukavelesinin 44 üncü maddesine tevfikan hissedarlar genel kurulu 30 mart 1049 tarihine raslıyan çarşamba günü saat 15.30 da Ank&rada Banka merkezinde toplanacağından bu gün ve saatte örtnklûrımuın toplantıda hazır bulunmaları rica olunur.
Esas mukavelenin 49 uncu maddesi hükümlerine uygun olarak gerek asaleten ve gerek vekâleten E0 hisseye sahip ortaklar genel kurula katılabilirler Ancak vekillerin de şahsan ortak ve oy sahibi olmaları şarttır.
Bizzat genel kuruta katılacaklar sahip oldukları miktar vo numaralarım, vekil göndermek, İsteyenler alacaktan formülere uygun olarak d üz eni lyec ekleri lanti gününden en 32 6 giin ewei Ankara Şubemiz Müdürlüğün» ve diğer yerlerdeki şubelerimize ibraz ve tevdi ederek mukabilinde b!r giriş kâğıdı «imaları gerektir.
Qenel kurul gündemi aşağıda yazılıdır:
1 — İdare meclisi ve denetçiler raporlarının okunması ve tasvibi,
1 — 1948 yılı ollânçosunun ve kâr ve «arar hesaplarının incelenip onanman ve idare meclisi İle denetçilerin bu yıl hesaplarından dolayı ibran,
3 — Kânn paylaşma şekili» dağıtım gününün belirtilmesi,
4 — Açılan üyeliklere İdare meclisince seçilen zevatın görevlerinin tasdiki,
3 — 1949 yılı denetçilerinin seçilmezi.
TÜRKİYE tş BANKASI A. ş. tdare Meclisi
hisse senetlerinin do şubelerimizden vekfcletnamoyl top-
Ankara Belediye Başkanlığından
Fisto
1 - (• 10 hesabile ikinci tertip fevkalâde ihtiyat akçesine,
S — *h 10 hesabile müesslslete,
I - 8659 numaralı kanunun 13 üncü maddesinin «o fıkrasındaki «tfe istinaden 3460 »aydı kanunun 43ncl maddesi hükmü mucibince safi kârdan % 5 ileride vukuu- muhtemel zarar karşılığı ayrıldıktan sonra bakiye miktarın % 5 İne kadarı bir aylık istihkakları yekûnunu geçmemek üzere İkramiye olarak Umum Müdür ve muavinlerlle diler memur ve müstahdemlere tefrik ve tevzi edildikten- sonra geriye kolan kısım ikinci temettü hissesi namı altında hissedarlara dağıtılır.
Şu kadar k! hissedarlara net olarak tevzi edilecek olan « b» fıkrasındaki birinci temettü hlsselerlls «c> fıkrasında yatalı İkinci temettü hissesinin yekûnu tediye edilmiş sermayenin % 18 İnden fa2ia he işbu fazla miktar tevzi olunmayıp fevkalâde Uıtlyat akçesine İlâve olunur
%
%
%
10 u mûessis hisselerine, S 1 banka memurlarına,
10 u İkinci tertip ihtiyat akçesine tefrik ve tevîi olunur.
s, b, c fıkralarında yazıb u-r-
d)
rlk ve tevzllerln yapılmasından son-re geriye kalacak kısım İkinci temettü hissesi namı altında hışırdar la ra dağıtılır.
Ancak (a ve d) fıkralarına gere birinci ve Lklncl temettü hissesi namı ile hissedarlara dağıtılacak temettü hissenin in net tutarı ödenmiş sermayenin 15 İnden fazla olamaz.
8 afi kânn yukarıda yazılı hükümler dairesinde ter»! ve tahsisinden sonra kalacak bakiyenin fevkalâde ihtiyatlara nakline v°ya gelecek yıla devrine umumi heyet karar verir.
2 — Bu baptaki kanun! formalitenin takip ve **cı için İdare meclisine aalPhlyct verilmesi.
TÜRKİYE İŞ BANKASI AŞ. İdare Meclisi
S t A O t T E
FUAT İHSAN DOĞUMEVİ I
1 hafta yemek, yatmak, bakım, doğum 170 lira.
Her gün 0-12 aran muayene 3 lira. ,
Demir köprü malzemesi nakliyesî
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul S. A. K. Reisliğinden:
Selimiye Kavak iskelesinde mevcut beheri 4440 İlâ 137 kilo ağırlığında ceman 222.979 kilo demir köprü kiriş ve parçalarının yerinden alınarak 177000 kiloluk kirişlerin îzmltte Bayındırlık şantiyesin» ve 48979 kiloluk bakiye parçaların da Küçükyzlıda Yollar 1 inci Bölge müdürlüğü tesis şantiyesine kadar nakllyesl 9350 Ura M kuruş keşif bedelle açık eksiltmeye çıkanlmşıtır.
tstekli firmaların keşif ve şartlaşma evrakını dairede görerek 701 Hra 32 kuruşluk geçici teminat makbuzu ve 949 yılı ticaret odası belgeleriyle 9/3/949 çarşamba günü saat 11 de Karaköy Perçemli sokak Cemaat hanı 1 İnci katta S. A- Komisyonun* gelmeleri. (2141)
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Ankara şehri dahilinde biri Atpazannd* ve diğeri gta- Tİlecek başka bir yerde olmak üîere biri büyük ve diğeri küçük tipte iki udet ilmimi hela İnşası işi 15 gün süre He ve kapalı zarf ueultyle «kanton ; ç k» Bulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedeli «30875b lira ‘20» kuruştur.
3 — Teminatı 2318 lira 64 kuruştur.
4 — Teminat belediye veznesine yatırılacaktır,
5 — Fenni ve İdari şartnamelerle keşif cedvell ve diğer kâğıtlar UcıgılD belediye tutanak ve Muamelat Müdürlüğü kaleminde görülebilir-
6 — ihalesi 133.1049 çarşamba günü saat 10 da belediyede toplanacak encümende yapılacaktır.
7 — Bu İşe girmek Istiyenlerin Ticaret Odasına kayıtlı bul m« malan, Yüksek mühendis yüksek mimar, mühendis veya mlnıar ollıüı-lan ve bir defada enaz yirmi beş bin liralık inşaat İşini muvafı'Jdyete le yaparak muvakkat kabulünü yaptırmış bulunmaları veya bu ov ıfı ha* İz olmayanlar böyle bir feıı elemanı İle Lşl ortak olarak deruhte ve sözleşmeyi beraber imza eylemeleri ve ihale tarihinden İtibaren tatil günleri h* riç olarak teklif mektuplarına eklemeleri lâzımdır.
8 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 c) maddesi sarahati veçhile
hazırlayııcalcJarı .teklif .mektuplarınİhale günü saat 15 şe kadar makbuz karşılığında encümen başkanlığına vermeleri şarttır 12303ı
1 — Otobüs İdaresi için alınacak (50) adet (900X20) ebadında otobüs ISstiği 16 gün sür* ve kapalı zarf usülile eksiltmeye konulmuştur.
3 — Muhammen bedeli (19500) Hradır.
I — Teminatı (1462) Hra (BO) kuruştur.
4 — Teminat otobüs İdaresi veznesine yatırılacaktır.
5 — şartnamesi her gün Belediye tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir
d — İhalesi 11/3/949 Cuma günü saat 16 da Beiedlyeyede toplanan en-eümende yapılacaktır.
7 — İsteklilerin 2490 Bayılı kanunun 3a el maddesi sarahati veçhile hasırlayacak]an teklif mektuplarım belli günde saat İS • kadar encümen başkanlığına vermeleri şarttır.
Muhammen bedel
Tutan
Ura Kuruş
8BOOO 00
Oteul Mikten
Kilo
Sığır «ti 84000
Cine vs miktarı yakarda yanlı ihtiyaç kapah sarf usulü ile satın alına-•aktır. Eksiltme ve İhalesi ie/Mart/949 çarşamba günü saat 14 te Başkale 1*> Byy. J. A. Ut TB. Batın atma komisyonunda yapılacaktır. Movakkat teminat muhammen bedelin %1& dur. Kati teminat ihale bedelinin H1B dlr. Evsaf r» şartlar hergün komlsyo ıda görülebilir. İsteklilerin muayyen gün ve saatte teminatları vc diğer veslkalarlle birlikte komisyonda bulunmaları
100
2 Mart 1045»
GRIPIN
almoyi ihmal etmeyiniz
TOPTAN 8ATI8 YER: AâMAALTI No. 26 Tel; 21521
Oort saat ara ile günde tıç kaşa alınabilir
.Yalnu
HfR KAÇ GON
SONRA
(—"“t
‘•DOKTORUMUN.
Yeni tip çakmaklar
Piyasaya çıkarılmış olduğu kısa bir zaman içinde büyük bir rağbet gören tam ve yarım otomatik çakmaklardan başka bu kerre fugllte-reden getirilen bayan ve bay tipi renkli ve cidden -iarif çakmaklar da sayın halkımızın İsteklerine arzcdlltniş bulunmaktadır
Beherinin satış flntı 17.50 lira olan bu çakmakları bütün tekel satış depolarında bulabilirsiniz 2529)
TEKEL İSTANBUL BAŞMÜDÜRLÜĞÜ
çünkü GRİPİN Soğuk algınlığında ve Grip başlangıcında hastalıği önler. .
ÇAMAŞIRLARINIZI
KiBARSiL
SABUN TOZU İLE YIKAYINIZ
"Şimdi artık çok mes'udum ve sırrımı ifşa edehi,lı ■•n ! „ Y aşım pek genç okncC j jıa ko-
camın yavaş yavaş *- iden uıok-loşîısbnı görerek üzülüy»' , m- Kc«-disıne baş vurduğum De orum ba« (ıa ^unu tavsiye etti: ■ Ladinili donuklaştıran ve gençti! ..i&ıuarasınuı kaybolmasına «eben ‘ '”0 ölmüş vo yıpranmış cilt hücrelerini canlandır-
mağa yarayan tcdû.ı tarzını bir te-cj rübe ediniz.» Ben de hemen beyaz renkteki Tolıulcn kremini kullan, maşa basindım. Birkaç fcûn iÇındo cildim soyum dikkat bir şekilde değişti Ve âdeta tıpkı bir genç ku cildi gibi tânı.j-.- bir hal aldı. Hücreler canlanmış, açık mesameler şıklanmış ve sıyalı noktalar kaybolmuştu Akşamları dn, pembe renkteki Tokalon kremini kullandım, bu sayede buruşukluklarım tamamen reyi oldu S>mdi dostlarını bana gıpta i ı n. -arlarla bnkıyarlar. Saadet yüzümde ulıyor, ve zevcimin kalbini tek-rar -s. andım. Tokalon kremlen her ver ete satılır. memnun olmadığın:? ralH H"* derhal iade edilir
P- :IZ GÜZELLİK KUTUSU. -Der nunda (beyaz ve pnnıbe) renklerdeki TokaJeh kremleri He muhtelif renklerde Tokalon pudrasının nü-munelorini havidir. Ambalaj ve sevk m-jM-afı olarak 20 kuruşluk bir pulu “S jdaki adrese gönderini’ Tokalon servisi | Q Pu^tj, kutusu 622. İstanbul
DİKKAT,
Hakiki TOKALON ma-•'r';ıierl latanbuıl Verem -lavaşı Derneûlnln yalnız SO PoRMLtK 1EK PULU Ito kullanmıştır. 80 p*. haliktan a^ağı yaya yukarı kıymette Dullarla
putlar.-n-T olanlar. ı:-n->yınır. TakllUUIr.
KİRALIK
Belediye civarında 4/5 odalı bir kat acele kiralıktır. Tcrkos, elektrik. hava gazı vo bahçesi »ardır, Ve ayrıca tramvay caddelerine rakın 3. çer 4. der odalı katlar keza 1-2-3-4 odalı evlerimiz vardır. Hiç düşünmeden müracaat ediniz.
Divanvolu 76/1 EMLâK KomLt-vonrusu RÜŞTÜ GÜNSÜZ.
:-.KAT -
Elimizde müşteri bulunduğundan satılık ev, apartıman, arsa, çiniilr veaair gayri menkulü bulu-ilanların satmak üzere Divaııyo-lu caddesi 76/1 No.lı emlâk komisyonu Rüştü Günsüz yazıhanesine yazdırmaları menfaatleri abı olduğu arzolunur
İhale günü
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
CİNSİ
Miktarı
Gaz İdrofll
90 santim eninde-İdrofll pamuk Brüt Penicillln Krlt alize 200.000 Ünitelik.
Tarlatan bezi
40000 metre
Muhammen Fİ ati Tutarı
Kuruş Ur»
65
2560 Kilo 20000 Adet
5000 Metre
20000
Muvakkat teminatı Lirıı Kr. 1950' 00
650
205
90
16250
41000
4500
1218.75
3075 00
337-50
17/3/940 perşembe - Saat 14 de kapalı zarf.
> » » •
T. C. Ziraat Bankası İstanbul Şubesinden
Türkiye Cumhurlyati Ziraat Bunka.ı Vadesiz tasarruf hesapları ikramiyesinin 28/2 949 talihlileri belli oldu
Bu bahtiyarlar dilediklerini kazandıkları ikramiyeler ile bugünden İtibaren alabileceklerdir.
25.000 liralık ikramiyeyi Bozüyük'te Fikriye
1001)0 » > İstanbul'da Bekir Sıtkı
5.000 • ■ Ankara da Sehiha
1.000 » k Ankara’da Sııad
1.000 » » tzmir’de Emin
kazanmışlardır.
Bunlardım buşKtı öü lift SOI) Hra urıısında 450 adet İkramiye de muhtelif mahulierdekl tevdiat sahiplerine çıkmıştır
BU TALİHLİLERE KATILMAK gq ye t kolaydır BANKA n m 30 MA-VİŞ 949 KE’SİDESİ ICtN 100 LİRALIK BTR TASARRUF HESABI AÇTIRMAK fırsatını kaçırmayınız. (2531)
I İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI I Fkmeklik un’un hububat paçah İstanbul Belediyesinden
79'81 Tandımtın üzerinden öğütülmesine müsaade edilen birinci nev’> ekmeklik un’un hububat harmanı, ikinci bir bildirime kadar ‘c 60 yumuşak, % 25 sert buğday 5 cenup serti ve bünyesindeki ile beraber îf>
Created bv free version of 2PDF
I
17'3 940 perşembe - Saat:
14,30 da açık eksiltme
1 İmleri yasılı dört kalem ecza ve sıh-
1 — Ankara Nümıtne hastanesinin
malzeme kupalı zarf ve açık olarak
2 — Taliplerden kapalı zarf ihalesine müracaat edeceklerin kanun tarlfatı dulrcslnde hazırlıyacakları teklif mektuplarını muayyen ulan aatten bir saat evvel komisyona vermeleri.
3 — Açık eksiltmeye iştirak edeceklerin de teminat mektubu veya makbuzlarlle ve yeni sene Ticaret Odası veslkasile birlikte muayyen olan saatte komisyona müracaatları.
4 — Şartnameler her gün hastanede ve İstanbulda 8ağlık Müdürlüğünde görülebilir.
hi
1949 yılı İhtiyacı
ayrı ayrı eksiltmeye Konulmuştur
olan
yukarıda
2374>
Beşlktaş Noterliğine Azllname
Vekâletten azli eden — Malda Kı-zılçakar- Beşiktaş Orta Bahçe Mısırlı bahçe So. No. 26.
Muhatap — Vahit Yeşilbnyır. Şiş-
il Kocamansur So. No. 25
Tebliğin mevzuu — Vekilim bulunan Vahit Yeşllbayır’ı gördüğüm lüzum üzerine vekâletten azlettim, tş-bu azllnamelerden birinin yukarıda adresi yazılı muhatap Vahit YeşLl-bayıt’a tebliğini ve aslının hıfzını ve üçüncüsünün tasdiki müteakip la-rafıma verilmesini ve üçüncü şahıs-larm İttUosı İçin de keyfiyetin mil-'' nasip bir şekilde Akşam gazetesiyle1' ilânını rica ederim.
Talep veçhile ilân edilmek üzer-Akşam gazetesine gönderildi. 2315 Beşiktaş Noteri BELKİS ELBİ
EMLÂK BANKASI
”/° 4 faize tâbi
Küçük car] hesaplara mahsus 1949 yılında vapacaen
L I keşidede
Düşenmiş 3 EV
Bir dairesi düşenmiş 2 K A r L i
APARIIMAN
j 10 çavdar olarak tesblt edilmiştir. Keyfiyet ilgililere ilân olunur-
(25361
İstanbul Telefon Başmüdürlüğünden
İl — Muris mar.ca 1.5 tonluk bir adet kaıuyun pazarlıkla »atılacaktır.
2 - Muhammen bedel 800 lira oiup muvakkat teminat 60 Uradır.
ı 3 _ Arttırma 18-3-949 car bine Taslayan Cuma gıinü suat 15 de lstan-
i bul Telefon başmüdürlüğü binasındaki alım satım Komisyonunda .yapiia-
1 çaktır.
4 — tslekUierln BeşnıJdiiriük ol naşı bnhceslnde julünün mezkûr kamyonu görmeleri mümkündür
5 — Teminat vatıracaklann çalışma günlerinde Beyoğlu PT'l binasındaki telefon ■'"'mddurinöiı ipvanm Amirliğine müracaatları, (2537»
ZAYİ — İlgaz nüfus memurluğundan aldığım ve İçinde askeri mua-1 melem yazılı nüfus tezkeremi zayi et-’ tim. Yenisini alacağımdan eskisinle hükmü yoktur.
1336 doğumlu İzzet oğlu MUSTAFA SABUR
Varı bedelleri
Bnr'-lanılmaU üzere
Ayrıca 3 E V
2
ARSA
Fırsattan istifade
Beş bin liradan yukarı ve muhtelif semtlerde boş olarak ev, apar-tunfi.ii, han. otel, mağaza, hamam, çiftlik ve fabrikaya elverişli asfalt dairinde ve belediyenin miisaada ettiği mahallerde ve İçinde kuyu ve yan masura kırkçeşmg sulan bulunan arsalarımız vardır. Bu hususta bir iilılr almak için ve talip olanların ve taşrada olup da İstanbulda gay rlrtıenkul almak ve satmak lstlyenlere azam! derecede sühulet gösterilip ve derhal cevap verileceğinden Dlvanyolu caddesi 76/1 No.li emlâk komisyoncusu Rüştii Gllnsüz» müracaatları kendi menfaatleri iktizasındandır.
Muhtelif para
Her işi Ehline veriniz
Tapuda ve İpotek İğlerinde veaair muamelâtta İş bitmeden para a-luuuaz. Günü gününe bütün işler takip edilir. Şu halde İşinizi bir an evvel görmek Eterseniz Dlvûoyolunda 78/1 No. Emlâk komisyoncusu Rüştü Günsüze uğramanız menfaatiniz iktizasındandır.
ve kazanmıyan hesaplar arasında e-şit haklarla ve ayrı keşidelerle en az (20) şer liralık (1200) adet teselli İkramiyesi dağıtacaktır. İlk keşide 26-3-949 tarihindedir. Bu keşideye İş-tırak atmak içm 5 - 3 - 949 akşamına kadar en M (100' llı'alık bir hesap açtırmakta acele ediniz. İlk keşidede, yan bedelleri borçlanılacak olan, iki ev ikramiyesini kazananlar arzu ettikleri takdirde (10.000) lira almak üzere alâkalarını kesebilirler. Tafsilât için Gişelerimiz emre amâdedir.
Türkiye Emlâk Kredi Bankası İstanbul Şubesi
Eminönü Yağcılar Sokağı karsısında
İstanbul iclrofil Pamuk Fabrikaları
1 r* Anonim Şirketinden
Ticaret kanununun ve şirketimizin esas mukavelenamesinin maddei mahsusalarnıdaki ahkâma tevfikan hissedarlar alelade u-mumî heveti toplantısı 29 Mart 949 tarihine müsadif salı günü saat 14,30 da Galatada rıhtım caddesinde Kefeli Hüseyin han 3 ncü kat 19 - 20 No. lı idare merkezinde yapılacaktır. Mezkûr gün ve saatte savın hissedarlarımızın toplantıya iştirak etmeleri rica o-lunur.
Asaleten veya vekâleten en az 25 hisseye sahİD olan hissedarların İçtima gününden en az hır hafta evvel hisselerini veya bunun verine kaim olmak üzere bankalardan alacaslan makbuzlarını İdare merkezindeki şirket memuruna veyahut Ytdikule KazU-çeşme kirishane sokak No 1 '3 fabrika müdürivetine teslim ederek mukabilinde duhuliye kartlarını almaları rica olunuı
GÜNDEM:
1 — 1948 senesi muamelât ve hesabatma ait meclisi idare ve murakıp raporlarının okunması ve kabulü.
2 — 1948 senesi bilânço. kâr ve zarar hesaplarının tetkiki ve kabulü ile meclisi idare azalan ve mürakiplerirün ibrası.
3 —■ İdare meclisine âza intihabı.
4 — 1949 senesi için murakıp seçilmesi ve ücretinin tesbitl-

Türkiye Kızılay Derneği
İstanbul Deposu Direktörlüğünden
Lâstik Eldiven Alınacaktır
Demeğimiz için 7 No. dan 130,7,5 No. dan I4o ve 8 No. dan 70 çift on taze İmalâttan sağlam lâstik eldiven alınacaktır. İsteklilerin tekliflerini nümuneleri İle birlikte Yeni Postane karşısı Mimar Vedat caddesi Kızılay hanında depo direktörlüğüne vermeleri.
HANNOVER İHRACAT SERGİSİ
| İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası ilânları |
Tüccarların dikkat Nazarına
Almanyanın balı bölgelerinin umum sanayiini İhtiva eder. Umumi Sergi ... 22-28 Nisan 1949
Teknik Sergisi ... 20 - 30 Mayıs 1949
Her türlü malûmat ve İstihbarat İçin müracaat:
Türkiye mümessil!: Dr. O. ZEKİ TORGAY MEHMETLt İstanbul — Galata, ASLAN HAN
Telgraf: Mehmetll İstanbul — Telefon: 42005
4365 sayılı kanunun 33. üncü maddesi odalarda kayıtlı Ozanın se-rllk aidatını uç ay zarfında ödemelerini, aksi halde bu aldatın üç mis-tahakkuk ve tahsil olunacağı hükmünü tmmmun etmektedir.
İMD aldo'mn henüz ödememiş bulunan. âzalarunuSm üç misli ledi-|eye dıiçar oiınamuk için i? bu aldatın son metilini teşkil eden 31.3,1949 akşamı»» kadar tahsildar göndermek imkânı bulunmadığından Odamız M-ıhssebe Şub«u::e ınuracnallu işbu aidatlarını ödemeleri lüzumu arz ve rica olunur. 1239!»
Devlet Denizyolları ve Limanları Mensupları Yardım cemiyeti Reisliğinden
Cenıly&tırU'Jln VMart/649 tarihinde yapılacağı İlân edilen adi yıllık I kongre toplantısının bazı manialar doluyıslyle tüzük hükümlerince 9/3/49 tarihine rastlıyan Çarşamba günü saai 10 a talik ecllldlgl İlân olunur.
Gündem aynidir.
Yakln Doğu Acenta
ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULUNDAN:
Şirketimiz ortaklan genel kurulu, aşağıda yazılı gündemdeki İşleri görüşmek ve karara bağlamak üzere âdi surette 24 mart 1949 perşembe günü saat 11 de şirket merkezinin bulunduğu Karaköy 41 - 43 No. Demlrbağ hanının 3. cü katında toplanacaktır.
Ortakların sahip oldukları hisse senetlerini veya bunu müsblt vesaiki toplantı tarihinden bir hafta önce şirkete tevdi ederek giriş kâğıdı almaları ve belli gün ve saatte asaleten veya vekâleten toplantıda hazır bulunmaları rica ve .esas mukavelename hükümlerine göre (10) on hisseye malik ortakların oya İştirak edebilecekleri ve hisse adedi her ne olursa olsun (10) ondan ziyade oyu olamıyacagı Itân olunur.
GÜNDEM:
1. — 1948 senesi muamele ve hesaplarına ait Yönelim kurulu ve denetçiler raporları, bllftnço, kâr ve zarar hesaplarının tetkik ve tasdiki ile Yönetim kurulu ve Denetçilerin ibrası,
2. — 1949 senesi için, yeniden Denetçiler seçilmesi ve ücretlerinin tâyini.
3. — Boşalan Yönetim kurulu üyeliklerine muvakkaten seçilenlerin vazifelerinin tasdiki.
4. _ Esas mukavelenamenin 24. cü maddesi gereğince Yönetim kurulu üyelerinden İkisinin kura İle çıkarılması ve yeni üyelerin seçimi.
6. — Yönetim kurutu üyelerinin huzur haklarının tâyini,
6. — Yönetim kuruluna esas mukavelenamenin 4. cü maddesinde mezkûr şLrket namına gayrimenkul alım ve satımı hususunda yetki verilmesi,
7, — Yönetim kurulu üyelerine esas mukavelenamenin 38ncı maddesindeki müsaadenin verilmesi
Satılık Arsalar
çifte huvıızlar semtinde, Belâ mİ çeşmenin tam karşısında yani yapılmış köşkün deniz cihetinde 1068 m2 ve 1109 m2 Adalara karşı manzatuli ve çamlıklı İki arsa satılıktır Galata, Tünel yanında, BU-!ur .-.ilktik. Buyiik Tünel Han No 8

Comments (0)