ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı
ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı
ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı
ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı
ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı
ÇARŞAMBA 2 MART 1949 ' Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon: 207W Yeni Sabah 11 İnci Yıl, No. 3568 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı: 10 Kııruj Batı Akdenizde manevra yapılacak Londra, 1 (A.A.) — Afp: Bahriye Bakanlığının bildirdiğine göre, Akdeniz filosu Cebelüta-rıkta bulunan ana vatan filosuna İltihak etmek üzere bugün Malta’dan ayrılmıştır. İki filo, Batı Akdeniz bölgesinde harptenberi ilk defa olarak müşterek manevralar yapacaktır. t
Berlin'de mühim
hâdiseler oluyor
İngiliz Başbakanı Attlee hafta sonunda Almanya’ya gidecek
Fransa ve İtalyadan sonra Alman komünistleri de faaliyete geçtiler — Frankfurtlaki Rus heyeti şehirden ayrılmak istemiyor — Attlee’nin seyahati Londrada hayretle karşılandı
komünist şeflerinden IL’oı Re iman
Londra, 2 (B.B.C.) — İngiltere Başbakanı Mr. Attlee’nin Ber-llni ziyaret edeceği bu akşam Londrada açıklanmıştır. Verilen habere göre Mr. Attlee cuma akşamı uçakla Berline giderek İngiliz komutanının misafiri olacak, ertesi günü İngiliz işgal bölgesini ziyaret edecek, pazartesi günü Londraya dönecektir. İngiliz Başbakanı, bu seyahatinde, Berline hava yoliyle yapılan yardımı gözden geçirecektir.
Londra, 1 A.A. (Afp) — Başbakan Attlee’nin hafta sonunda Almanyaya gideceği haberi Londrada biraz da hayretle karşılanmıştır. Zira Bevinin, şehir belediye reisinin davetlisi olarak Berline gitmesi beklenmektedir.
Frankfurt, 1 A.A. (United Press) — General Clay, Ameri -kan işgal bölgesinden ayrılması hususunda Amerikan makamları tarafından verilen emre, Rus
Müdafaanın Kudsiyeti ve Hürriyet...
Ord. Prof.
Vasfi Raşid Sevig
Biidce müzakereleri yalnız mali ve iktisadi meseleleri vo güçlükleri meydana vurmakla kalmıyor. Hürriyetin sarstığı ve ümitsizliğe attığı kimselerin ıztı-raplannm da mâkesi oluyor. A-clafet büdcesinİB müzakeresi esnasında iktidarın hürriyete tahammül cdemiyen mensuplarından birinin müdafaa mesleğine tâki tarizleri bu nevidendir.
Müdafaa, hodbin iktidarın tazyik eylediği şefkatin, sürdüğü hürriyetin sığındığı bir yerdir, ölüm ile hayat arasına giren şefkatti hekimlik insanlığın yalnız hayatını korur. Adalet ile insanlığın araşma giren müdafaa ise İnsanlığın hem hayatını; hem hür riyetini; hem şerefini; hem medenî menfaatlerini korur.
Okuyucularıma bu mukaddes meslek hakkında bir fikir verebilmek için müdafaa hakkında çok eskiden yapılmış timsali bir resmi gözlerinin önüne koymak İsterim: Adalet bir elinde terazi, bir elinde kılıç oturmaktadır. Elbisesinin büklümlerinde müddea-blh dediğimiz dâva edilen şeyler: Bir torba akçe; bir sürü; bir ev; hattâ bir kalb... Birer ufak o-yuncak halinde saklanmıştır. A-dalet denilen «Hak» in iki tarafında menfaat hırsının körleştirdiği davacılar vardır.
Dâvacılarm hırstan toplanmış ve büzülmüş ellerinde, kıymetlerinden gafil bulundukları mukaveleleri mektuplar, kanun sayfalan, şahadetler... Ve daha birçok şeyler karmakanşık bir halde bulunmaktadır. Heyecan içinde kıvranan davacılar ile «Hak» arasında ve husumetin dışında duran serinkanlı bir adam gözükür. Dâvacılarm birbirine yalın bir kılıç gibi salladıklan bu boş kâğıtlardan faydalı olacak ile ol-nııyacağı ayıran, lüzumsuz sayılarak ayaklar altına atılmış bir kâğıdı yerden toplayıp kaldıran bu adam hukuk ilmine vâkıf baronun sıkı disiplini sayesinde cemiyetin, velev ki mecburen olsun, en namuslu ve en şefkatli bir şahsi yeti bulunan bu adam avukattır.
Eğer sayın Adalet Bakanının İtiraf eylediği üzere adalet cihazımız iyi işlemiyorsa sebebini müdafaaya gösterilen saygısızlıkta aramak lâzımdır. Avukata herkes saygı göstermeğe mecburdur. Müdafaasız adalet olamaz. Onun için müdafaaya en büyük kaj’gıyj bizzat adalet gösterir. Kanun bir avukata ifa eylediği meslek dolayısiyle yapılan teca-ezer. «Avukatın teminatı 1 “unmıyan yerde adalet olmaz» I *\în. ‘"“halefetle avukatı ifa ey-
"T,'1”?"
1 . , . - hir fazilet farkı-
uır. Avukat, insani-.- . . ,
1 arasındaki
İhtilâfların kuvvet yQlu „ zülmeslni önleyen kinUwUr lk\. dann, vatan ve vatandaş ne lan ihtilâflarını kuvvetle çözmek hırsım hâlâ beslemekte devam e-den bazı mensuplan belki bu sebepten avukatlar aleyhinde bulunmaktadırlar. Bunların bir avukatın aleyhinde bulunmaları o a-vukatın vazifesini hakkiyle yapmış olduğunun ve iftihar eylemeğe hakkı bulunduğunun en büyük delilidir.
Avukatlık her memlekette, o memleketin adalet müesseselerl-ne bağlı olduğu nisbette siyasî müesseselerlne de sıkı bir suretle bağlıdır. Hürriyetin bulunmadığı yerde müdafaa yoktur: Vatandaşın hayatı ve hürriyeti yargıcın keyfi kudretine bırakıl-nu» otar. Araba blzira vatanı-ıSobdan cebelerden İtrini, Kravçenko e,ki baruı ita
(Devamı: 8a, 3 • 8ü. ff de) ' *" ganyana (Foto: A.P.)
heyetinin katiyen itaat etmemek niyetinde olduğunu açıklamıştır.,
Bilindiği gibi, General Lucius Clay'in bu Rus heyetine diln gece yansına kadar Amerikan bölgesini terketmek emrini vermişti.
Sovyet genel karargâhında . heyecan
Berlin: 1 (A.A) «Reuters — Soveyet genel karargâhı ile ya > kından teması olan Alman kay? naklanndan bugün bildirildiğine göre, başbakan Attlee’nin Alman ya’ya vaki olacak ziyaret lıabç-ri, Sovyet genel karargâhında lıe yecan yaratmıştır.
Aynı kaynakların ilâve ettikle rino göre, bu haberi öğrenir öğ -renmez büyük elçi ve Mareşal Sokolovsky’nin siyasî müşaviri bulunan Semeonov, Sovyet as -kerî idaresile bir görüşme yapmıştır.
(Devamı: Sa. 3 * Sü. 2 do)
NAZIM
POROY
İstanbul avukatlarına cevap variyor
Mecliste büdçe müzakereleri sırasında Tokat milletvekili Nazım Poroy'un İstanbul avukatlarım rencide eden sözleri dolayısile bir anket yapmıştık.
Dün Nazım Poroydan bir m ek -tup altk. Kendisi, -Mektubumun ruşrini, bir hak sahibi olmak id -dicsma dayanarak .değil, sizin bitaraflık hissinize güvenerek talep ediyorum» demektedir.
Biz de bu vesilo ile tekrar edelim kİ gazetemizde olduğu gibi diğer refiklerimizde okuduğumuz sözler karşısında İstanbul auukat-
(Devamı: Sa. 3 - Sü.
Dünkü merasimde Türk - Amerikan Gene-oPen bir arada (Fo‘o: Ğürluın -- Yeni Sabah)
Harb Akademisinde
yüksek komuta kursu
Mc. Bride ve Korgeneral Fevzi Mengiiç açılış töreninde miihim birer konuşma yaptılar
13 hafta devam edecek olan hursa generallerimiz ve albaylarımız iştirak
Harp AJcadcmesi Yüksele Komuta kursu dün saat 15 de Akademi tlnasında açılmıştır.
R. Garner'in memleketimiz hakkındaki mühim sözleri
“ Ekonomik sahada Amerikanın 150 sene evvelki durum^t&Û^'tnız,,
Beynelmilel Kreıli Bankası ikinci müdürünün bir ziyafette söylediği sözler piyasamızda derin akisler uyandırdı
, ve sanayi odası tarafından Park 1 Şehrimiz ticaret odası meclîsi otelde evvelki akşam 100 kişilik reisi Ahmet Knramıiötnfnnâiı. bir ziyafet verilmiştir.
Beynelmilel kredi bankası ge-; r.el müdür muavini M. Robert Garner’in başkanlığındaki bir heyetin şehrimize geldiğini dün yazmıştık.
Bankadan islediğimiz 50 milyon dolar kredi için bir aydan-beri memleketimizde bulunan heyete mülâki olmak üzere ge-oe) k.n Mr. Garner şerefine ticaret
Kravçenko, kitabını nasıl yazdığını anlatıyor
Dünkü duruşmada Kravçenko ile muarızları birbirlerine ağır kelimelerle küfrettiler
Kravçenko -şunları söyhyor:
Kitabımı yazmaya başladığım zurnan Amerikan efkârı umumi -)i'si bugünkü gibi değildi ve o de-ı.ıde Rus makamlarına teslim edl iip edilmiyeceğiml bBememektey -d.nı. /Devamı Sa, 3 Bil. 7 de)
Paris: (Â.A) «alpı _ Kravçenko dâvasına bugün de devam edil r.ı.ştır. Celse saat 12 de açılmış -
Zabıt kâtibi masanın üzerine ki tutan müsveddelerin' ihtiva eden pfuaman bir paket koymuştur.
C. H. P.
Seçim propa gandasına başladı
Çatalca köylerinde bir konuşma yapan Dr. Sadi Irmak, C.H.P. nin 1950 seçimlerim muhakkak kazanacağını, söyledi.
D. H. P. 1950 yılında yapılacak elin seçimler için seçim propagaai darına başlamış ve ilk propagan* da hareketine C. EL P. İstanbul Etiğe Müfettişi Sadi Irmak’) me« mur etmiştir.
Bölge müfettişi Doktor Sadi Ir« r ak dün bu münasebetle Silivri ve Çatalcaya giderek partililerin temaslar yapmış ve bu arada Ça-( talca sinemasında halk partililerle görüşmüştür.
(Devamı: 8a. 3 - Sü. 6 da)
Açılış merasiminde Amerikan ya» dım heyeti başkanı Mac Erire, İstanbul komutanı korgene ■ lal Şahap Gürler Amerikan konsolosu John. Macdonald generaller ve yüksek rütbeli subaylar hazır bulunmuşlardır.
Kurs öğrendiğimize göre 13 haf ta devam edecek ve 35 kadar albay ve tuğgeneral bu kuasta 14 öğretmen tarafından esliha ve tat bikatındaki yenilikler gösterile -çektir.
Dıinlcü aç (15 merasiminde ilk sözü kurs komutanı tümgeneral Necati Taçan almış ve kursun ma h-yetini nnlataraJc kurs görecek-kıe başarılar dilemiştir. Müteakiben söz alan general Mc. Bride şunları söylemiştir:
«— Bugün burada bulunmakla
edecek
çek bahtiyarım, gün Türk silâhlı kuw
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 do)
C. H. P. İstanbul müfettişi Dr. Sadi Irmak j
Çin millî hükümeti
Komünistlerle anlaşıyor
Nankin: 1 (Nafcn) — Buraya gelen' haberlere göre Çin milliyet-çücrl ilo komünistleri arasındaki sulh müzakerelerine mart ortala -nr.da başlanacaktır
Diğer taraftan bu görüşmele -
rin başlamasına en büyük nıan| teşkil ettiği söylenen Çan Kay, Çek'in* Çin de ki mevcudiyeti de sel na ermektedir. Mareşal Çan Kaj, Çek'in yabancı bir memlekete glv Ctceği söylenmektedir.
reisi Ahmet Karamustafaoğlu, hazine genel müdür muavini Na-hit Alpar, Ziraat bankası îstan bul şubesi müdürü M. Ali Tiney ve tanınmış tüccarların bulundu ğu bu ziyafette Mr. Garner M. A'i Tineyin hoşgeldiniz sözlerl-2 cc-vap vermiş ve demiştir ki;
(Devamı: Sa. 3 - su. ı ac)
3 -
Ankarada
bir cinayet
Etin 220 kuruşa satıldığı zaman larda alınmış bir resim

Et fıati 350
kuruşa yükseldi
Ankara, 1 (Hususî) — Dün Ankarada Yenidoğan’da Ali Taş-kıran adında birisi, Turali ismindeki arkadaşını tabanca ile öldürmüştür. Tafsilât şudur:
Alinin kardeşi Sabahaddin, Kez ban isminde bir kadınla gayri nıeş ru münasebette bulunmakta iken kadın kaçmış ve Ali tekrar kadını bularak kardeşine teslim etmiştir. Bu suretle Turali ile Ali Taşlnran arasında kavga çıkmış (Devamı: Sa. 3 ■ sü. 3 do)
Ofis, tanzim satışlarından 500 bin lira ziyan elmiş Son birkaç gün içinde ct Jaıı birden yükselmiş, şehrin telif semtlerinde koyun eti kuruşa satılmağa başlanmıştır. Bu vaziyet karşıtında Bele* mürakabo ’ççkilûtının faaliyete geçmesi beklenirken, bilâkis m lal-abe son günlerde gevşemiş )unm aktadır.
Belediye lktlsad Müdürlüğü flat yükselişini önlemek yoltnda şlmdi-(Dev.ımı: Sa. 3 Sü. 7 de)
Celâl Bayar Antalya'ya gidiyor
Ankara 1 (Telefonla) — I . mokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayrır, D.P. Antalya 11 kongresinde hazır bulunmak üzere Martın 6 sında Ankaradan Au-talyaya gidecektir.
Kömünistlerle anlaşmaya çalışan Millî Çit: hük âmelinin delegeleri
Beiüiün dâvasında dünt takvimden Bir Yaprak
■yeni sahiller dinlendi
İki yıl evvel 13 Şubat gecesi Erenköyde Fııın sokağında Salih Sait’in köşkünde bir cinayet olmuş, Salih Sadt’in oğlu, evli bir çocuk babası Alaettin Aytun
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 4 do)
10 bin Yalıudiye Filistin için
pasaport verildi
Setim vapuru dün hareketinden evril (Foto; Bilrha’i-Ycni Sabah)
De-
Filistin için pasaport almak. Üzere müracaıt eden ve kendilerine pasaport verilen on bin Yahudi peyderpey memleketimizde'’. tynlmûyn başlanıış.ardır.
Sevim vapuru 1000 Yahudi i'.e dün akşam Filstine müteveccihen yola çıkmıştır.
Gazetecilik mektebi
Hususi bir gazetecilik inekte- Nlzamnamodo okuduğumuza göre bi kurulmuş. Açılış morasl- talebeye bazı menafi’ temin ediliyor, mino davotiyo aldığını halde İcabet Meselâ sanat okulundan mozun olan-edemedim. Fakat moktobln ders prog- lar burada İki sone okumakla lise ramını hem gazotelerde okudum, mezunu hakkına malik olacaklar* hoın do aslını bizim muhabir arka- mış.
daşlar bana vordilor. Okudum ve her Bundan no çıkar? Gazetecilik maddeyi dikkatle Incolodlm. Toşobbll- mOkteblnden çıkanlar herhangi bir sün bendo uyandırdığı tesir menfi ol- eazo(odo kondilerine bir iş bııl.ıcak-du; gazotooillk mektebinin en hara- |a|> m|? Bunda şüph0 edjyorunE çün retli taraftarlarından olmaklığıma kU bu mflMep m„unlar( hendıierlAİ rağmen bu teşebbüsün muvaffak ola- n,cslefiln bU(ün jubolerino vakıf ad-bilccoğindcn şüpho ediyorum. Çünkü dodocek|er- Halbuki haklkatto hlff bıı İşin salâhiyet vo vukuf cophesl- b(r|s| tam 0|arak tahsil etmiş olmH I zayıf buluyorum. Evvelâ bu mok- yacaMardır. Mektepte tahsil odon a-Dbi kuran zatın gazetecilikte alâka- dam no 0(acak7 Muharrir mİ? Muha-1 yoklur. çok âlim, çok fâzıl ola- b,r m(7 Di| motehassısı mı? Tarihçi bilir... Fakat bunda öndor olabilmek 0d7 No 0|acak...
için ilk şart meslekton olmaktır.
Sonra okutulacak derslerdo çok
vardır. Bana kalırsa:
âzû o kadar sikloti çökmez 1 dobiyatı tarihi, cihan edobl-yatı tarihi, sosyoloji, sanat tarihi, hukuk vo siyasi tarih, İktisat, mos-lokl ınuhasobo, istatistik, yabancı dil (Fransızca, İngilizce, Alınanca), matbuat tarihi, II gazeteciliği, fotoğrafçılık, basın tekniği, psikoloji, kitap saati...
Bütün bunlar İki senedo tahsil edilecek. Şimdiden hocalara da, ta-lebeyo de Conabı Hakten gayrot Ihsan oyloınoslnl dlloyollnı. Zira bu dersler birer aspirin komprimesi olarak yutlurulsa dahi yutanları ınldo fosadınn uğratacağı muhakkaktır.
Dors; sindire olndiro öğrolllir.
iktisap edileook olan bu İlim Jls-tosiylo bir hoveskâr hiç bir şoy olamaz. Olsa olsa kendine bir allar dük-!_ kânı gibi biraz çeşit düzebilir; o kadar... Blzdo gazetecilik mektebi — son tecrübelerimiz bunu blzo Öftrot-mlştlr— yine gazetelerdir. Fedakâr j gönçler uzun soneler kondilorlni Is-j,' llsmar ottirerok bir «Çllokoş» derviş , sobatiylo pir aşkına çalışacaklar.
(Istâjlyor) Unvanı altında bazan tok, ( fakat oksoriya aç patriğin eşeğini gildorok yotlşocoklor; ondan sonra kuru bir şöhrotln uyutucu bulutları arasında avunup gldocoklordlr.
Ben, gazetecilik moktobinl, ço4 cukların kendi aralarında misafirlik' oynamalarına benzetiyorum.
ULUNAY
ı Devamı

Comments (0)