Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY
Yeni Sabah
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PERŞEMBE Sahibi: Safa Kılıçboğlu
3 MART /.94,9 İdareı Nuruosmanlye Not i? Tel adresli «YENİ 8ABAH» 18TANBUL Telefon: 20T05
11 inci Yıl, No. 3569
Sayısı: 10 Kuruş
Haydarabatta komünistlerle mücadele
Yeni Delhi, 2 (A.A.) — Haydarâbat askerî valisi Tümgeneral Chodhury basma verdiği demeçte, hükümetin komünistlerle yaptığı mücadelenin her gün daha iyi neticeler vermekte olduğunu Böylemigtir.
Istanbulu sarsan müdhiş infilâk
Beyoğlu Zilkiir ve Gümüşsüyü hastanelerindeki yaralılar: (Solda, fabrika sahibi Nuri KillgiFi depoı/a girerken göre* kasiyer En.)
Haliçteki Nuri Killigil mühimmat fabrikası dün berhava oldu
Eabrika sahibi Nuri Paşa ortada yok
Ateşin kapladığı fabrika sahasında mermiler bütün gece infilâk etti—Civardaki mahalleler tahliye edildi—İtfaiye fedakârane çalıştı ve kurbanlar verdi—Kasıt var mı?..
Başbakanın vaidleri
hoştur ama
Başbakan Sayın Şemseddin
Giinaltay. büdce konuşmalarının kapandığı sabahın saat beşinde, tam tanyeri ağarırken. Mecliste bir nutuk inıd etmiş ve biiılcenin tatbiki için kabinesine gösterilen itimada teşekkür ettikten sonra bir takım vald mütalâalarda bulunmuştur.
Bütün resmi nutuklar gibi cak İyi niyetlerle dolu olan bu hitabenin kıymeti daha ziyade fiiliyat ve tatbikat ile tebarüz ede çektir. Muhalefetin tenkillerine karşı iktidar ve Başbakan, faraza eski Başbakan Recep Peker gibi şahlanmamış ve büdceyi iyi bulmıyanları pisikopatlıkla veya hastalıkla itham etmemiştir. Hattâ Hilmi Tiran, C.H.p. Genel BaikanvAllİ, yapılan tartışmalarda mnhiddeti.J kullandığı dili mutedil buiinnştur.
Tenkidlcr sert veya yumuşak olsun, hoşa gitsin veya gitmesin, hakikat şudur ki büdce çok ağır- ( dır ve yük herkesin sırtına eşit ! şekilde yükletilmemiştir. Daha geniş tasarruf imkânları mevcut olduğuna biz şahsen kani ve kail bulunuyoruz. Buna rağmen vak- : tin darlığı bahanesi hükümetin elinde İyi bir silâh olmuştur. Nitekim Başbakan bu ciheti ısrarla tebarüz ettirmiş ve gelecek sene için, siyasî ömrü olur da yeni ; büdceyi hazırlamak kendisine nasip olursa yapılan tenkidlerden âzami faydalanacağını ifade eylemiştir. Bu gibi viüdleri o kürsüden o kadar çok işittik ki bu lâkırdıların sarfedilip edilmemesi arasında hiç de esaslı bir fark yoktur. Recep Peker mİ, Saraçoğlu Şükrü mü, Haşan Saka mı, kim ve hangi Başbakan denk büdce ve hafif büdce He Meclis huzuruna gelmek istemiyorum dedi* Hattâ Fnad Ağralı, hâtırası hoş olsun, lıem açığı kapama^ için yeni yeni istikraz teklifleri ile1 Büyük Meclisin huzuruna çıkar, hem de pervasızca denk büdceden dem vurmak hakkını muhafaza
İşin garibi o zamanlar, tek parti devri, bu tezad ve mantıksızlık yüzüne vurulmazdı, o da bütün memlekette fiilinin mânası anlaşılmaz vehmine kapılırdı.
Şimdi bu karanlık devirden, nazari olarak, uzağız amma fiiliyatta yine büdcemiz açık ve yükümüz ağırdır. Tatbikatta olsun, acaba Başbakan sıkı emirler yeirer.'’l‘ Meclisin kabul ettiği bütün oılcn.kh-ri sarfettirmemenin türesini bulul,m, m!? Çünbü ka. bul edilen bir behOTeha,
haronnaenk !»»„„„ la, etmez.* Hükümet işi Vo cj(|(|j tutarsa, artık öyle çok miktarlara baliğ olamaz amma, ne de olsa bir hayli kısıntı yapabilir.
Başbakanın muhalefete teşekkürü demokrasi icaplarının tabii bir neticesi gibi hal aldı. Amma en iyi teşekkür dille yapılan teşek kür değil, tenkidlerden faydalanarak masraflarda kısıntı yapmaktı. Bir Fars şairi, lıu vaziyete uygun bir şekilde ne güzel lı beyit söyler: Elde teşbih, (1 daktu tövbe, fakat kalb günah Sevk ve heyecanı İle dolıı . Böyle bir tövbe He günah ve ına’bl-yet alay etmekte ve gülmektedir.
Biidce İşi, iyi veya kötü, daha
ziyade kötü bir şekilde halledil-
dikten sonra kabine, matbuat ve
Artim kanunlarını Meclise getlr-
(Dovanıı: 8a. 3 • 8ü. 5 de)
Ledy Kelly
Dün Ankarada bir konfor ani verdi
Ankara. 2 (Hususî) — Ingilte-de Büyük Elçisinin eşi Bayan Kelly tarafından bugün saat 17,30 da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi konferans salonunda «tn-gilterede sâğır - dilsiz ve körlerin hayat mücadelesindeki faaliyetleri ve kendilerine yapılan yardımlar» mevzulu bir konferans vermiştir.
Konferansta Bayan. İnönü. Mil lemkilleri, Genelkurmay, Eğitim (Devamı: Sa, 4. Sü, 8 dc)
Yaralılar korkunç hâdiseyi anlatıyor t
Hâdisenin en yakın şahidi ün. Müyesser: «Nur Paşa, tehlike var, sen dışarı çık, dedi ve kendisi depoya girdi; alt taraf tnt bilmiyorum.'» diyor.
Beyoğlu hastahanesi dün akşam kayıplarını ariyan
vatandaşların son ümit kapısı olmuştu
Kulcdıbtndc ZÜltuı hastanesi Kapıda duran bLr hemşire, yaralıların isim listesine bakarak, haa-lahane tıastahane dolaştıktan son ı a nihayet Zükûr hastahanesine gelen ve kayıb kardeşini, karısı -m, kocasını ariyan dertlilere cevab ’-’erlyor:
— Beyefendi, hemşireniz burada | Otğil, Gümüşlüyü hastahanesln ■ -halici. ölı «TUTli ----
’ löavalll adamcağız gözyaşlarını gîzliyerek çıkıyor.
Hemşire, ağlamamak İçin dur -madan elindeki mendili dişleri a-ıısında didikllyen genç bir kıza dö
— Kardeşim divoı. siz, Fahred-d'ıı mi dediniz. Bir dakika listeye bakayım. Evet büroda. Ağır yatalı amma vaziyeti tehlikeli de -ğ.l Yoo, görüşemezsiniz.
Genç kız birdenbire boşanıyor. Hıçkırık ve arkasından acı bir fer yad!... Hemşire, bu sefer bana dö-
—Sizin efendim diyor, hastanızın ismi?
(Devamı: Sa. 3 - 80. 2 do)
İsveç üzerinde
Sovyet baskısı
Şimdi de Ballıklı Rusların tazyiklere uğradıklarını iddia ediyorlar
Stockholm: 2 (A.P.) — Sovyet] hükümeti 28 şubatta İsveç Dişlş -Itri Bakanlığına tevdi ettiği bir notada, İsveç makamlarını, bu |
Baltıklı Sövycl
vatandaşlarına karşı -baskı yap -makla> itham etmişti. İsveç Bugün tu Sovyet iddiasını reddetmiş ve Rus İthamlarını «su katılmamış olarak vas.flandırnuştır.
H. Cahid Ankara'ya döndü
M. Lee Garner dün
TEBLİĞ
Ankara'ya gitti
Halıcıoğlu kışlasındaki tahkikat merkezinde Vali ve Savcı muavinine ilk ifadeyi veren bir yaralı. (Bu işçi, mermilerle kamından yaralanmıştr.) — Foto: Bilrhan - Yeni Sabah —
Bütün şehri heyecan ve korkuya veren hâdisenin tüyler ürpertici tafsilâtını bildiriyoruz
İstanbul, dün geceyi korku, heyecan ve ıztırap içinde geçirmiştir.
Akşam üzeri saat 16 yı tam elli dakika geçe şehrin hemen her semtinden hissedilen bir infilâk, herkesi telâşa düşürmüş, evlerin sarsılması, bu infilâkın bir top sesi olmadığını göstermiştir. Bir
kaç dakika sonra arka arkayâ infilâklerin devam etme3İ, şehir! içinde veya civarında bir facia-* nın vukuunu haber vermiştir.
İlk infilâkı müteakip, Yeni Sabah istihbarat ekipi, müessif vakayı haber almış. Sütlücede, Kara.’ ağaç caddesinde Nuri Kllligil (Devamı: 8a. 3 - Sü. a
Hddfee bölgesindeki itici kordondan bir görünüş
Şehrimizde bulunan mimar ve kalkınma bankası umum müdür muavini M. Lee Garner dün akşamki ekspresle Ankaraya hareket etmiştir. M. Garner dün öğleyin Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır.
Hazine umum müdür muavini Nahit Alparın da hazır bulunduğu bu toplantıda Mr. Gamcr şu beyanatta bulunmuştur:
«— Türkiycye gelmiş olduğumdan dolayı çok memnunum. Bc-(Dovamı Sa. 5 SU.
Ankara, 2 (Hususî) — Filistin uzlaştırma komisyonundaki Türkiye delegesi Hüseyin Cahid Yalçın, bugün uçakla Ku-düsten Ankaraya gelmiştir.
Resimde: H. C. Yalçın, İsrail Dışişleri Bakanı Shertok, komisyon üyelerinden Ethridge (Amerika) ve C. Boissenger (Fransız) görülmektedir. (Foto: A.P.)
Şimdilik 7 ölii 16 yaralı tesbit edildi İstanbul Valiliğinden tebliğ
edilmiştir:
Sütlücede emekli general Nuri 'Killigü'e ait madenî sanayi fabrikasında iki mart 1949 çarşamba günü saat 16,50 de kimya lâbora-tuvannda ameliye yapılmakta 1-ken kimyevî maddelerde çıkan yangın derhal orada bulunduğu anlaşılan infilâk maddelerine de sirayet etmiş ve üatüste vukua gelen üç infilâk ile fabrika yanmağa başlamıştır.
(Dovanıı: 8a. 3 • Sü. 6 do)
Atlantik Paktı
Londra’da
/■jk ' mL ~A W.'
( y w İti ® * ı R T
afe; Âğa -4ta, i t ! - . ' jf ra* ı
s, .Yitti
velki gün Avusturya - San Geork Kız Lisesi öğrencileri senelik toplanı,lann. yap„.„)ar vc saat-ler™ süren eğlerler tertip etmelerdir. Re™,İn,İr bu toplantıda bulunan öğrencileri grup halinde gök-termektedlr. (Foto: Bürhaa . Yeni Sabah)
1 Y. t
Takvimden Bir Yaprak
Acheson, metnin imzadan önce halka yayınlanacağını söylüyor
Vaşington: 2 (AA) «afp> — Bu günkü basın toplantısında verdi ( C' demeçte Atlantik .Paktı halttan c’akl müzakerelerin süratle ilerlo • ıı«1er kaydettiğini belirten dışişleri bakımı Acheson, altı devlet büyük elçilerinin ilk metin tasarısı hususunda kendisiyle mutabık kal ıtıklannı vc bu konuda hükümet -(Dovanıı: Sa. 3 ■ Sü. ö da)
Et işinde belediye yine mağlûb
Zavallı Belediye... Et İşinde, Belediye makul olan tedbiri tat» diğer İşlerde olduğu gibi, yo- blk etmez. Çünkü o fikir kendisi ta-nldon büyük bir ınuvaffaklyetslzllk rafından bulunmuş, düşünülmüş de-karşısında kaldı: Et İşi tamamen ğlldlr. Kendisi do İşi düzeltecek bir flyaskodurl bulamıyor. Boşuna zahmetlor.
Söz dlnlomlyenln hail dalma böy- masraflar... Netice bu ot İşinde ol-lo olagelmiştir. Tatlı tatlı yazdık... duğu gibi boş yüz bin lira zararı Anlattık. Piyasaya mal sürmek au- Bu fakir mlliotln parasına günah retllo fiyatı düzenlemoğo imkân ol- değil mİ?
iğini, olamıyacağını tekraroylodlk Halbuki bu dâva hal vo fasiedlt-monfaatl gözetilmek Is- mlyecok kadar püsürüklü değildir. Belodıyonin eski tedbir- Eğor dünya belediyelerinin böylo her alması iktiza eylediğini iktisadi moselelor karşılında apışıp, tekrar oylodlk ı Boiodlyo hiç aldırma- kalmaları lâzım gelse kimse ne et, dı. Erzurumdan et getirtmek surotl- no ekınok yiyebilir.
lo Batın artmasına mâni olacağını On|ar dorha) kaVj çapo|erj ,1U5q. zanneylodi. O zaman toptancılar, nüyor|ar va hemen tatbikata goço-sankl bununla mağdur olacaklarmış rflk n(J esnarın ezlimoslno, no do hal-gibi Bolodiyoyo yalvardılar, ağladı- k|n mü?külâtta kalmasına müsâade lar... Gazotoler bu komedyayı yazdıkları zaman bon gülüyordum.
işto bugün komedyanın perdesi açıldı.
Mürakabo toşkllâtı bir türlü sah-noyo çıkamadı. Erzurumdan gotirl-lon kızıl karamanlar, İstanbul halkının yediği oto karşı rakip olamaz. - -
çünkü bu mübarek h.,..r»«m .11 br mür.ha»,. „tlrt-
hem kokar, hom do kart öküzden mnsl 1
daha sorttlr; külbaslısını yiyenin
dişleri dökülür.
Bu eti kimse almaz kİ
kasap müteessir olsun.
oylıyorlar.
Biz neden yapamıyoruz?
Bakanlıklar, bol bol ıııütohassış gotlrAyorlar. Belediyenin do böyle sonsuz muvaffakiyotsizliklor içinde bo calıyarak herkesten beddua toplıyaoa* tı gına ekınok, ot, eu vo süt İşlerini
bundan
mosi lâzımdır.
Ayıp değil a... Bcocronıiyor İşlek..
LLIJNAY

Comments (0)