PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-
PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-
PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-
PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-
PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-
PAZARTESİ
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
Idaroı Nuruosmanlyo Not 17
Msskovadaki Tito aleyhtarları
Moskova, 1 (A.A.) «United Prens» — Rusya >.1 ilti-
ca etmiş olan Tito aleyhtarı YugoBİavlar tarafından
yayınlanan «Sosyollst Yugoslavya» gazetesinin İlk
sayısı bugün çıkmıştır.
T*l adroslt «YENİ SABAH*
İSTANBUL
TOlOfoni 20785
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİY1Z
2
MAYIS
1949
11 inci Yıl, No. 3630
Sabah
Sayısı : 10 Kuruş
Pahalılıkla mücadele
vaitlerî tatminkâr değil
Ankarada bulunan İstanbul valisinin yeni talimatla şehrimize döneceği bildiriliyor
Basın toplantılarında gerek Başbakanın, gerek Ticaret Bakanının bahsettiği pahalılıkla savaş tedbirlerinin uzun vadeli oluşu, halk efkârını tatmin etmedi
Rusya, Berline abluka koyduktan sonra bir İngiliz dev nakliye uçağı projektör aydınlığında
Berline yardım eşyası götürmeğe hazırlanırken (Foto: A.P.)
Dertlerimizin
Kaynağı
sikimizin, baştanbaşa, 12ta-rap ve sıkıntı İçinde yaşadığı muhakkaktır. Bundan hariç
kalanlar, çok nıahdud, Halk Partili müreffeh bir zümre ile birkaç mutavassıt ve muhtekirdir.
Halk Partili bakanlar bu durumu pekâlâ görüyorlar ve biliyorlar. fakat söz sırası düştükçe, geçenlerde C-emll Barlas'm dediği gibi, ıztırabm sadece birkaç büyük merkeze; İstanbul, Ankara veya İzmıre münhasır olduğunu iddia ediyorlar. Yoksa yurdun diğer tarafları refah ve saadet İçindedir.
Böyle bir lâkırdının ne derece vahi olduğu açıktır. Hattâ iş biraz daha incelenir ve derinleştirilirse en büyük mahrumiyetlerin büyük merkezlerde olmadığı bite görülür. Açlıktan ölüm, midesine bir şey indirememek yüzünden duyulan felâket ve acı, gazetelere sık sık akseden haberlere göre, dalıa ziyade Anadolunun ha71 mıntakalanndadır. Ot ile geçinmeğe mahkûm olanların mevcudiyeti, Ankaraya aksettiği vakit, zahiri bir telâş ve heyecan başgöstermiş İdi. Binaenaleyh sıkıntıyı sabit gelirli denilen mahdut bir zümreye hasretmek, iktl-Aard akil erin hoşuna glderese de bu hal ve izah maalesef hakikatle' re hiç uymaz. Elem ve acı duyan mahdud bir tabaka değildir. Yurdumuz köylü memleketidir. Nüfusumuzun yansından fazlası köylüdür. Köylünün ne ağır şartlar içinde yaşadığını zimamdarlarımız bilmiyorlar mı? Kalabalık bir ekseriyet, et yemekten mahrumdur. İstanbul halkının çektiği et sıkıntısı Anadolu halkının mahrumiyetleri yanında devede kulak bile değildir. Giyim bakımından köylümüzün durumu iç sızısı olacak bir mahiyettedir. Yakacak ve medeni istirahat esbabı balonundan da köylü yine mahdud şehirlerimize bakınca harikulade aşağı bir seviyededir. Bu şartlar altında halin fecaatini örtmek için Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarını nefsinde ceme-den bir zat nasıl olur da buhranı ânzı, geçici ve çok mahdud sabit gelirli kimselere münhasır gibi görür ve göstermek ister...
Realiteler maalesef bakanlık o-dalarmdan görüldüğünden büsbütün başkadır. Recep Pekerin para ayarlaması gibi yaldızlı bir tâbir ile örtmek istediği Türk parasının değerini düşürmek ameli-yesi, çok uıahdud Batık müstahsillerin ceplerine beş on para İndirmiş ise de on sekiz milyonu sefalete ve perişanlığa sürüklemiştir. Bu meşhur Eylül ameliye-»lnln bir türlü hesap ve bilançosu yapılmamıştır.
Türk parasının itibar ve haysiyetini lüzumsuz yere kırarak bıılıcanlara sebep olanların yakalarına yapışılmamıştır. E-aasen Halk Partisinden hangi mesulün yakasına yapışılmıştır? A-tıf İnanın vaziyetini görmüyor musunuz? On sekiz milyonluk yolsuz muh kayınpederinin emrine müheyya kılan Şükrü Koçağa ne oldu? Emvali metrtıkeden daha u e cesim istifadeler sağlıyan ve bu faydalan yolsuzluk olarak »ağlıyanlara ne ojdu? Daha evvelki gün Balıkesirden, Edremid-den gazetelere ne garip sesler aksetti ?
Çeyrek asırlık keyfî ve şahsî bir idarenin, tek parti perdesi altında, memleketi hususî bir çiftlik gibi idare ederek millete en ufak bir söz ve rey hakkı vermemesi işte şimdi biitün nıeyva-larını vermiş ve huzursuzluk son hadini bulmuştur.
Bugünkü dertlerimizin kaynağı işte bu geçmiş âdetlerdir. Bunlardan sıyrıldığımız yok kİ dertlerimiz de azalsın. Aynı hastalık ve arızalar aynı şekillerde sürüp ^derken rahatsızlıklardan kur-(Devimi 8a. 0 8Ü. 0 da)
Tali Dr. Kırdar. ve İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil İstanbul Vilâyeti makamında
Ankara, 1 (Telefonla) — Son zamanda gerek resmi mahfiller gerek efkârı umumiye pahalılık üzerinde çok durmaktadır. Hükümetin bu nene de hâlen acele olan kısımlar üzerinde durduğu anlaşılıyor. Hayat pahalılığı mevzuunu ikiye ayırmak İcap etmektedir:
1 — Tabiî sebeplerle yâni ma lın azlığı, istihsal yerlerinden vaktinde ve lüzumlu miktar malın gelmemesi, kış mevsiminin uzamasından hâsıl olan ve bilhassa yiyecek eşyasında görülen fiat yüksekliğidir. Hükümet nakil vasıtalarını ayarlamak, tanzim satışları yapmak suretl-le vaziyeti düzeltmeğe çalışmaktadır. Havaların düzelmesile ya kında et ve yağ fiatlannın düşeceği limit edilmektedir. Sebze fiatlan ise zaten inmeğe başla-(Dovamı Sa. 5 Su. 8)
| Avrupa | kongresi
Türkiyenin (le üyeliğe davet edilmesi
muhtemel
Berlin ablukası için yeni Rus pazarlığı
Kızılordunun Çin kızıllarına yardımı
Hang-Çov tahliye ediliyor, Burası da düşerse Şanghay'ın diğer bölgelerle
irtibatı kesilmiş olacak. Şanghay'da halkın isyanından korkuluyor
Londra, 1 (RB.C.) — Çin
milli hükümetinin Şanghaya 200 rı haber alınmıştır. Hang-Çov, ko
Hong-Çov'u tahliyeye başladıkla haber alınmıştır, Hang-Çon, ko
münistler eline nerede ise geç-1
mek üzeredir. Bu takdirde, Şang bayı Çinin diğer bölgelerine bağ Iıyan bu son demiryolu da komünistler tarafından kapatılmış olacaktır.
(Devamı 83. 5 Sü. 6 da)
HİLMİ URAN
Londra, 1 (B.B.C.) — Bir Avrupa konseyinin kurulmasını Bağlamak maksadile 10 Avrupa devleti dışbakanları salı günü burada toplanacaklardır. Konseyin kurucu üyeleri, İngiltere, İtalya, Fransa, İrlanda, Belçika, Holan-da, Lüksemburg, Norveç, İsveç ve Danimarkadır. Bu memleket dışbakıınlarının yarın akşama kadar Loııdraya gelmiş olmaları lâzım gelmektedir. Konsey teessüs ettikten sonra ilk toplantısını Shazburg’da Ağustos ayı içinde yapacaktır. Konseye, Türkiye ve Yunanistanın da üye olarak davet edilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Umumiyetle konseyin her celsesi bir ayı geçmiyecek ve Iştirâk eden heyetlerin masrhfları, ait oldukları hükümetlerce deruhte edilecektir.
(Devamı: Sa. ? - Sü. 8 dn)
Batılılar mukabil ablukayı kaldırmadan Sovyetlerin "Berlin ablukası,, na nihayet vereceğine inanılmıyor
Boğaziçinde bir taksi denize uçtu
Doğu’daki tetkiklerine dün de devam etti
Urfa: 1 (Hususi surette gönderdiğimiz arkadaymış Zihni Kanmaz bildiriyor) — Dün Urfada resmi zi
Mahsul bereketli
yaretlerde bulunan, öğleden sonr
da parti teşkilatı mensuplarile görüşmeler yapan C. H. P. Genel Başkan Vekili Hilmi Uran, b'j Sa
bah şehirden ayrılmış, Haran v-a Akçakalo havalisinde tetkiklerde
bulunmuştur. Bu mıntakanın buş-. hca ihtiyacı şudur:
Kuraklık sebcbilo ziraatto istik
rar olmadığı .mahsulün yağmura bağlı olarak İdrak edildiği belirtilmektedir, Uran yakında arteziyen kuyuları açılacağı ve bu havalinin
bol suya kavuşacağı vadinde bulun
maktadır.
Öğleden sonra Ceylanpınara. ak şama da Vlranşehlrc gidilmiş o-lacaktır.
Viranşehirdo
Viranşehir: 1 (Hususî) — Hll mİ Uran, bu geco saat 21 dc bu raya gelmiş, merasimle karşılan m iş tır.
Fenerbahçe -Beşiktaşı 2-1,
G. Saray - Vefayı 3-2 yendi
Dünldİ Fener - Beşiktaş maçından heyecanlı bir an
.(Yazısı 5 İnci Bayfada)

Tarım Bakanı, l>u yıl iyi bir mahsul alınacağını söylüyor
Tarım Bakanı Cavld Oral
Ankara, 1 (Hususî) — Tarım
A merikalı sinema artisti Eleaine Shepeard, Ankarada Bahar Bayramını kutluyor Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Nevyork: 1 (a.e.) — (afp) —Jea sup il-i Malik arasında vuku bulan son görüşmelerde Alman meselesi nln esas şekli hakkında inceleme « lerde bulunulmadığı anlaşılmakta* dır. Ablokanm kaldırtması bir kafl saat hatta bir kaç günde netle ilen dirilebilecek kadar basit bir mua mele olmadığı aşikârdır. Diğer ta* raftan siyasi müşahitler Batılılar tarafından Rus İşgal bölgesine kar şı alınan mukabil abluka tedbirleri
(□ovamı: Sa, 5 60, 3 de)
Haricî ?
siyaseti tenkîd
Zonguldak D. Parti kongresinde dün söyleuen nutuklar
Bahar Bayramı
Zonguldak, 1 (Hususî) — ÎU« miz D.P. kongresine, bu sabah’ saat 10 da Zevk sinemasında de» vam edilmiştir. Kongre başkanlı* | ğına Hüseyin Balık 6eçildiktea | sonra il İdare kurulunun senelils
k ® jF f • faaliyet raporu okunmuştur.
neş e içinde geçti, otu°7Dz,t;.
Dün Bahar Bayramı idi. Hem de Pazar'a rastlıyordu. İstanbul halkı, uzun bir kıştan sonra dün hakikaten güzel bir bahar günü yaşadı. Halk kırlara, sayfiye köylerine akın etti.
Dün, nakil vasıtaları, gecenin geç vaktine kadar dolup dolup taştı. Boğaziçi, Adalar ve Anadolu yakası vapurları da hıncahınç kalabalıktı.
Kısmete bakın ki, Amerikan
yardım misyonuna dahil Albay
Hartman’m eşi.
maruf Amerikan
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
İhtikârla Mücâdele
ULUN XY
Bakanı Cavit Oral, ekim vaziyeti hakkında sorduğum soruyu cevap landırarak dedi kİ:
sinema yıldızı Elaine Shepard da
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
(— İki ay evvel kar altındaki Vaziyeti bilmediğimizden endişe ediyorduk. Kar kalkınca vaziyetin iyi olduğunu gördük. Son iki ay içinde beklenen yağmurlar da yağdı. Yeni bir sürprizlo karşılaşmazsak İyi kaliteli bir mahsul alınacağını ümit ediyoruz. Cenupta, Eğede, Trakyada mahsul çok İyidir.
İRAN
Suriye’de ki yeni rejimi tanıdı
Londra, 1 (B.B.C.) — Bugün Tahran radyosu, hüküm îtin bir tebliğini ynyınlamıştır.
Bu tebliğde Iran hükümetinin Surlycdeki yeni rejimi resmen . tanıdığı bildirilmektedir.
Otomobil yarışları
Kazananları bildiriyoruz
Ankara, 1 (Telefonla) — Epey zamandanberi merakla beklenen otomobil yarışları bugün lpod-romda kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılmıştır. 1200 metrelik sür'at yarışını Emin özgü-ney, 947 modeli 8 silindirli Ford arabaslyle kazandı. İkinciliği Yaşar öke, 917 modeli 8 silindirli Fordla, üçüncülüğü Hikmet Süel-. özgen, 937 modeli 8 silindirli Buik’le kazandı.
26 kilometrelik ekonomi yarışını da 910 modeli 4 silindirli Peu-
(Dovamı Sa. 6 8u. 6)
ercinle mücadele, .htikârla mücadolo, pahalılıkla müoa-dole, ahlâksızlıkla müoadelo, fuhuşla mücadolo. Mücadolo... Müoado-lo... Mücadolo. Bana öylo Boilyor kİ bütün bu mücadololor, «dostlar alış vcrlşto görsün» kablllndendlr. Çünkü voromlo mücadolo diyoruz; daha İlk adım olan tükürüğün önüne göçemedik. Sokaklar, tükürük hokkn-sı... Bir taraftan balgamlara basıp basıp yatak odalarımıza kadar çeşitli mikroplar taşıyoruz; bir taraftan da halka gıda vermiyoruz kİ hastalığa karşı mukavemot odobll-
Bıı mücadele mevzuunu İstanbul Valisinin Ankara seyahati dolayısb lo hatırladım. Hükümet Valiye İhtikârla müoadelo İçin salahiyet vor-miş. Donıok şlmdlyo kadar blzdo İhtikârla mücadolo odllmemlş; bundan sonra edilecek. Bu âno doğin İhtikar yok mu İmiş do mücadoloyo lüzuın görülmemiş i yoksa İhtikâr varmış da müoadelo salâhiyotl mİ yokmuş? Benim bildiğim bizim meni lokot kaç sonolordir ihtikâr ahtapotunun sülüklü kollarının arasında çırpınmaktadır. Bununla ınücado-lo odocok olan vllâyot midir, bolodi-yo midir? Hangi kuvvot Iso bu kadar zamandır bu salâhiyeti neden İstememiş, neden almamış?
Sayın valimiz Ankaradan döno-
cok vo İstanbullulara: «Artılı ma* rak etmoyiniz. İhtikarla müoadoK İçin salahiyet aldım. Bundan sonra görürüz, bakalım nasıl olurmuş?» Dlyocok. Biz do: «Allah tuttırf ğunu kolay gotirsin!» diyo nıuvaH fakiyotlno dua cdoccftiz.
Notlco no olacak?
Hayat uouzlıyacak mı?
Ticaret vo Ekonomi Bakanı, haA yatı ucuzlatmanın bir (emr • i - ınu* hal) olduğunu kat'I suretto söylo* dİ. Sayın Bakanın hâlâ mevkiini muhafaza ettlğino bakılırsa hükûf metin nokta • I - nazarının da böy* lo olduğuna İnanmak icaboder.
Koskooa bir bakanlar toplulugiŞ-hayatın ucuzlamıyaoağına kanaat gotlrdlkton sonra İstanbul valisine verilen salâhiyetle ihtikâr mücade* losi nasıl yapılır? Hayatı ucuzlat»1 inak nasıl bir (Emr - i • muhal) Is* bu da bir (hayâl - I -ınuhâl) dir.
Mücadeloleri sıkı tutmuyoruz. Olursa olur, olmazsa Ne yapalım? Elden geleni yaptık. Fakat olmadı.* diyip geçiyoruz.
şimdiyo kadar bizde müsbot no( tlco alınmış bir mücadolo görmediğim İçin İhtikârla mücadolo mosolırf sindo do böyle (soptlk) davranmağa meobur kaldım. Çok t»..«um eda-rlm kİ ben hata otmlç ölujun. rahat no olursa olsun perşembenin go-ilgi çarşambadan bellidir.
9 'Dovâm? sa* o^ü T do)^ DUn Be^İOZ itinadan gel dİ, resmbntz Beykozluları
karşı Uyanlarla beraber gösteriyor.
(Yazısı 5 lucl Salılfede)
| getirilmiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
I İsrail arasında bir sum aıııımıuu (
I '«ovamı sa: 5 Sü: 2 do) I
do birinci movkllordo no porıio var-

Comments (0)