-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl
-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl
-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl
-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl
-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl
-
SALI 3 MAYIS 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdareı Nuruosmanlyo Noı 11 İSTANBUL Telefon ı 28708 Yeni Sahalı 11 inci Y.1, No'. 3631 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYIZ Say». t 10 Kuruş Çin iç harbi Londra, 2 (BJ3.C.) — Çin komünistleri bugün İlk defa ağır topçu kuvvetlerini harbe sürmüşlerdir. Komünistler ile hükümet ordusu arasında Şanghay'ın 50 kilometre ötesinde şiddetli bir harb cereyan etmektedir.
Eğitim Bakanının mahud Danslı çay hâdisesi halkındaki izaha tını dinliye» Meclis, bundan eü-velki toplantılarından b irinde (E. Bakanı, ön sırada sağ dan ikinci olan tattır)
Danslı Çay hâdisesi Mecliste görüşüldü
Soru sahibi Haşan Dinçer; “Mes’ele Yeni Sabah9ın yazdığından daha hazindir,, dedi Millî Eğitim Bakanı da hâdisede bazı "mubalâtsızlıklar,, olduğunu kabul etti ve mes'ullerin cezalandırılacağını söyledi
30 C. H. P. li Milletvekili, hâdiseyi Meclis Grupuna aksettirmeğe karar verdi
Amerikan ve Rus delegelerin prensip itibarile bir anlaşmaya varamadıkları talimin olunuyor
Berlin ablukası
Stalin'in Trumana gönderdiği mesaj r
Bizde bu
Unutkanlık
Varken..
Hayat pahalılığının bir ejder gibi alıp yürümesi, bütün memlekette, derin tepkiler yaratıyor. Gazeteler hep bununla meşgul hattâ ilgili bakanlar da lütfen bu derd ile uğraşmağa başladılar. Başta Ticaret ve Ekonomi Bakanı bir demeç vererek pahalılığın, daha harbden evvel: 1938 yılında burada, her memleketten fazla olduğunu söylemek ■uretiyle, partisi hesabına dikkate şayan bir gaf yaptıktan sonra, pahalılığı gidermenin bir mucizeye bağlı olduğunu, yâni ucuzluk sağlamadan ümidini kesmiş bulunduğunu ifade etti. Bu işlerden sorumlu bir bakanın bu kadar kötümser ve meyus olması cidden memlekette ıztırap uyandırdı. İnsan, bir İşin düzelebilmesinden bu kadar meyus olursa artık o işin başında bulunmakta bir fayda ve menfaat görmemek lâzım gelir. Geçen günkü bir başyazımızda işaret ettiğimiz bu Dokta anlaşılan Halk Partili mahfillerde haklı görülmüş olacak kİ Cemil Sait Barlas dünkü gazetelerde sözlerini tevil ve tefsir ediyor. Mucize demekten ne kaydettiğini açıklıyor. Hayatı bir günde, bir hamlede ucuzlatmak mucize olurmuş amma, zaman İle ve tedricen bu ucuzluk sağlanabilirmiş! Her ne hal ise, bu kadarcık bir tavzih ve ric’at bile bir kâr sayılabilir. Binaenaleyh şimdi u-zun vâdeli çareler düşünmeğe başlamış ve bu arada İstanbul valisine yeni salâhiyetler verilecekmiş, bir komisyon kurulmuş, nakliye tarifelerinde indirmeler yapacakmış, şöyle olacak, böyle olacakmış. Tabiî bütün ifadeler, Halk Partili hükümetlerin huyu oldnğu veçhile, hep İstikbale matuf ve muzaftır. İyi amma, bu istikbal sığası yerine mazi şekli kullamlmıyacak mı? MÜsbet yapılmış bir işten bahsedilmiyecek mi? Hayat pahalılığının, Halk Partisinin himmetiyle daha harbden evvel bizim memlekette almış ve yürümüş olduğunu bize müjde-Dyen Sayın Ticaret Bakanı olduğuna göre, on küsur yıldır elleri-le büyüttükleri ve besledikleri bu yavruyu, hayat pahalılığını, gıdasız bırakabilirler mi?
Hayat niçin pahalı oluyor diye dört tarafa soruşturuyoruz da Recep Pekerin şu meşhur 7 Eylül kararlarını niçin bir defa ha-tirımıza getirmiyoruz? Türk parasının kıymetini berbat edenler ferah ve fahur kollarını sallıya-rak yurdda rahat rahat dolaşırken ve bu bahis artık kapanmış görünürken pahalılığı gidermek vazifesi Peker partisinin başka elemanlarına yükleniyor. Bu ne kadar tuhaf bir tezaddır?.. Para ayarlaması diye yaldızlı bir tâbir ile örtülen paramızı mahvetme politikası İktidar partisinin ve çoğunluğunun müşterek bir politika»» değil miydi? Şimdi o fena-(Devamı 8a: a 8ü i 3 do)
Londra, 2 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletlerdeki Amerikan, Ingiliz, Fransız delegeleri, bugün, Nevyorkta kendi aralarında toplanarak Rusyanın Berlin ablukasını kaldırmak için yaptığı teşebbüs neticesinde meydana çıkan durumu incelemişlerdir. BJB.C. muhabiri. Amerikan delegesi Jessup’la Sovyet delegesi Malik'in yarrn tekrar buluşup görüşmeleri ihtimalinden bahsediyor. ODa göre, Amerikan ve Sovyet dele-(Devamı 8a. 5 Sü. 6 da)

Y.M.C.A. deki mahud Danslı çay hakkında hükümetten izahat is-tiyen Afyon Milletvekili Basan Dinçer
Ankara, 2 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız telefonla bildiriyor) — «Yeni Sabah» gazetesinin ortaya attığı danslı çay hâdisesi Büyük Millet Meclisinde çok hararetli konuşmalara vesile olmuştur. Takrir sahibi Haşan Dincer, kürsüye gelerek bu mesele hakkında şu sözleri söyledi:
«— Arkadaşlar! İçtimaî yaralarımızı şu veya bu düşüncelerle örtbas ettikçe marazın büyüdüğünü ve yeni yeni ihtilâflar yayarak bünyemizi tehlikeli bir şekilde kemirdiğini birçok acı misallerle artık kâfi derecede müşahede etmiş bulunuyoruz. Yarayı görür görmez neşteri vurarak tedavi etmenin yangını olduğu yerde söndürmenin lüzumuna kani (Devamı 8a. o 8ü. 3 do)
Dünkü Mecliste petrol meselesi görüşülürken birbirlerine çok sert hücumlarda bulunan Ticaret Bakanı C. Barlas ve Renizli Milletvekili Reşat Aydınlı
N. Sadak’ın
mütenakız
demeçleri
Mes’eleC.H.P. Grupuna da aksettirilecek
Dünkü
Kırdarın Ankarada
yaptığı beyanat
Vali: “Aldığım salâhiyetle hayatı ucuzlatmak taahhüdüne girişmedim,, diyor
Ankara, 2 (Hususi muhabirimizden telefonla) — Hayat pahalılığını karşılamak üzere Bakanlar kurulundan salâhiyet almış bulunan İstanbul valisi Lûtfi Kırardan bir görüşme rica ettim. Ankara Palas'da beni kabul eden Lûtfi Kırdar’a sorduğum ilk bu-
Mecliste
al (Hayatı ucuzlatmak hususunda aldığınız salâhiyetin münakale ler ve şehir içinde tahmil ve tahliye ve depolama hükümetin e-linde olduğuna göre, muvaffakiyet imkânı hakkında ne düşünüyorsunuz?) oldu.
(Devamı Sa. s Sü. 5 de)
M. Kemalle Mithat Sakarozu arasında da sert münakaşalar oldu
Ankara, 2 .(Husuoî) - Çok sert ve münakaşalı geçen petrol konuşmalarından başka İstanbul milletvekili Kemal öke’nin, milletvekili Midhat Sakaroğlu’nun doktorlar hakkında evvelce sar-fettiği sözler ve iddialar karşısında Sağlık Bakanına sorduğu Boru da, Mecliste hararetli konuşmalara sebep oldu.
Kürsüye gelen Sağlık Bakanı; gayri meşru menfaatler peşinde koşan bazı doktorların bulunduğu nu kabul ederek, bu gibilerin mah
(Devamı 8a. s 8Ü. 7 do)
Bayar,Zonguldakta
çok açık konuştu
D.P,Genel Başkanı kömür havzasının dertlerinden, lâiklik ve muvazaa meselesinden bahsetti
Zonguldak, 2 (Hususî) — D.P. Başkanı Celâl Bayar ve beraberindeki Milletvekilli ile gazeteciler bugün saat 15 te Ihsaniyeye gitmişler ve 16 da tekrar Zongul-dağa avdet etmişlerdi!. Partide bir müddet istirahat eden Bayar 16,30 da on otomobil ve yedi
kamyonla Kilimliye hareket etmişlerdir.
Bayar, Kilimli spor sahasını dolduran binlerce halk tarafından coşkun tezahüratla karş-lan mıştır. D.P. ileri gelenleri bu halk topluluğuna karşı kısa konuşmalarda bulundular. Tren sa-
Cemil BarlaslaR-Aydınlı
birbirlerine girdiler
Ticaret Bakanı, Mecliste şöyle dedi: “ Ben anası babası, soyu sopu meydanda bir adamım, şamar oğlanı değildir
Bakan,
Ankara, 2 (Hususî) — Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanan bugünkü Meclis oturumunda evvelce verilen muh telif soruların cevaplarına alâkalı Bakanlar cevap verdi. Konuşmalar çok hararetli ve yer yer gürültülü oldu. Bunlardan bilhassa Reşat Aydınlmın petrol
Amerikan
tarım
yardımı
İlk malzeme bugiin Tophanede törenle Türkiyeye teslim edilecek
_____________, Avrupa kalkınma (Marshall) olur, burada kaim diye bağın-1 Plânı gereğince Türkiyeye gönde-yorlardı._rilen ve ilk hamuleyi teşkil eden
(Devamı 8a. ö 8ü. 7 de) | (Dovamı Sa. s Su. 6)
ati gelmişti. Celâl Bayar istasyona hareket etti. Halk D.P. baş kanını şiddetle alkışlıyordu. Bu I arada bir kısım halk: 4
— Babamıza doyamıyoruz, ne .
mevzuu hakkında verdiği sorusu çok sert bir hava içinde geçti.
Reşat Aydınlı petrol hakkında üç soru vermişti.
Ingilterenin yeni Ankara Biiyülc Elçisi Sir Noel Charles
Sere/ stadında9Drova^Udtrdk ’Z Ra‘ltkt>l'üt’de rener stadında 19 Hayta spor şenltRleri provan ya pUmmTır. Yukandald resimde
* ' stadında, provaya tylırâk eden peny hıelanmu hareket halinde yörillmcktedlr. Dünkü provalar umumiyetle bahrili olmuştur.
.(Foto; Yeni Sabah - Burhan).
Yeni İngiliz Büyük Elçisi geliyor
Sir ve Lady Kelly ise dün, uçakla Londıaya gittiler
Londra: 2 (Nafcn) — Türkiye Cumhuriyeti nezdindc Büyük Britanya hükümetini tcınall edecek olan yeni büyük elçi Sir Noel Chtır les hareketinden evvel milnhasıren Na/en ajansına vermiş olduğu bir mülakatta şunları söylemiştir:
«Ankaradaki yeni vazifeme gl -derken derin bir memnuniyet d j -yuyorum.»
Sir Noel Charles Büyük Britan-yayı Türkiyede temsil etmek va -zlfeslne tayin edilmeden evvel de Türkiye hakkında büyük bir alA -ka ve sevgi hislerilo meşbu bulunduğunu ve Türkiyenln kendisine tomamllo yabancı olmadığını ilâve ederek uzun aenelerdenberi bir (Dovamı 8aı 5 Süt 2 do)
Ankara 2 (Hususî) — Necmendin Sadağın Amerika seyahati ve Atlantik Paktı karşısında Türk! -yenin durumunun yeril ve yabancı matbuatta türlü tefsirlere yol aç-dığl malûmdur. Sadağın bundan Ur müddet evvel Türkiyenln At -lantiğe sahil bir devlet olmadığı için bu pakt dışında kalacağını be yan etmiş olmasına mukabil sori beyanat bunu naitzeder mahiyette görülmektedir. Haber aldığımıza göre bu kısım Halk Partili milletvekilleri Sadak avdet edince me • seleyi hemen Parti Grupuna ak • settlreceklerdir. Diğer taraftan (Dovamı Sa. 5 Sü. 7 de)
W
Adanada petrol aramalarına ne zaman başlanıldığı hakkında ki ilk soruya Bakan 1931 de baş ladı. Hocaali mevkiindeki bu çalışmalar için Amerikaya sondaj siparişleri yapılmış ve fakat henüz gelmemiştir, diye, gayet kısa bir cevap verdi. Aydınlı, Refik Saydamın petrol aramalarının başında bulunanlara itimadı olmadığını söylemişti. Diye 6öze başladı. Adanada yapılan petrol aramalarında çalışan Trava-zel marka sondaj makinesinin mühendisi ile Cevat Taşman ara-(Dovaını Sa. 5 Sü. 1 de)
Sakıt
Osmanlı
hanedan
Muhafazakâr Ingiliz gazetesi “Times^ durumu inceliyor
Londra, 2 (A.P.) — Bu sabahki Times gazetesinin başmakale, sinde eski hanedanın prens vâ ölmüş bulunan prenseslerin kocalarının Türkiyede ikametine alt ve son zamanlarda kabul edilen (Devamı 8a. 5 Sü. 8 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Buhrana Doğru
ULUNAY
yormak gibi olmasın amma, zannedorsam bir ka-puhranına doğru gidiyoruz. Hayat pahalılığına karşı bir tedbir alınmaması İster istomoz kabinenin vaziyetini sarsmaktadır. Bu moso-lo sonuna kadar böylo devam odip gldemoz. Bir hükûmot kuvvotlnl an-oak böylo pürüzlü meseleleri hallot-moklo Isbat odcblllr. Bu da sürüp gitmemeli, çabucak bitirilmelidir. Halbuki sayın Tlcarot ve Ekonomi Bakanının: Hayatı ucuzlatmağa İmkân olmadığını söylediği gündon-berl salâha doğru bir adım dahi atıl mış değildir.
İstanbul valisi Ankarada görü-şocok, konuşacak; pahalılık yüzün-don araları şokor renk olan Ticaret Bakanlığlylo karşılaşarak düşüne-ooklor, taşınacaklar; bazı tedbirler almağa karar voroooklor; vali bu tedbir vo salâhiyotlorlo mücehhez olarak istanbula golecok; daimi en-oümone İzahat vorocok... Kararlar alınacak; gıda maddolerlno flatlar konulacak; bu Hatlardan fazlaya satanlar milli korunma mahkomelo-rino sevkolunarak mahkûm edilecek; bundan korkan diğer osnaf narha rlayot odocok vo bu suretle hayat ucuzlıyaoak...
Bunun kolay kolay mümkün ola-bllocoğlnl, ayıp değil ya, pek zan-
netmiyoruz.
Hayat pahalılığı İktisadi, hattâ İçtimai bir buhran yaratmıştır. Bu buhran memleketin umumi hayatına tesir ediyor; horkesto derin bir hoşnutsuzluk husule getiriyor. Ka-( blnolorin movkllno iktisadi buhranlar kadar hiç bir âmil müossir olamaz. Bunun omsall çok görülmüştür.
Mazi yalnız tarih sayfası değildir. Biraz da hâli İdare eden, İstikbali hazırlıyan ders kitabıdır, iktisadi vaziyetlerin hükümetleri nasıl devirdiğine yakın bir mazi şahittir. Böyle olduğu haldo hor şeyden ov* vol düşünülmesi ioabodon bu kadar mühim bir mevzuu zaman ile hat* (edilecek meseloler gibi olo almak affolunmaz bir gaflettir.
Bir valinin, bir bakanın muvaffakiyeti, osorlori ilo ölçülür. Bu e-sorlorln bekası halkın rahatıdır; bunun harloindo yapılan ioraat ne o* lursa olsun ön plânda yapılması go* rekon çok lüzumlu tedbirlerin tat* blklndokl muvaffakiyotslzlikle silinir gider. «
Bugün, vaziyet budur.
iktisadi buhranın bir kabine buhranına sebep olması pek mümkündür.
Amma bu iyi mİ olur, fena mıî Orasını bllomoylzl

Comments (0)