AKŞAM
Sahlbll Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
PAZARTESİ 2 Nisan 1945
Sena 27 — No. 9502 — Fiatl har yerd* 10 kuruştur.
Ufaktefek zorluklar anlaşma
Amerikalılar Cassel
havasını bulandıracak mı?
dolaylarına vardılar
San Franciscodan evvel
Günler Geçerken
Bir edebiyat ehramı
SON BASKI
Refik Halid Karay
Amerika hükümeti, manda altında bulunan memleketler hakkında bir plân tevdi edecektir. Bu plânda manda altında bulunan topraklar İçin arsıulusal bir mutemetlik konseyi kurulmasını ve bu memleketlerin İstiklâllerine kavuşmalarını İsteyecektir. Aynı zamanda Amerikan plânında ticaret, havacılık, radyo, telgraf ve telefonculuk sahalarında hiçbir fark
O
2 O >
0 p
Londra 2 (A.A.) — tkl Rus ordusu doğudan ve güneyden Viyana üzerine yürüyüşe başarı İle devam etmektedir
Güneyde Tolbukln kuvvetleri, halen Vlyanadan 45 kilometre mesafededirler. Macarlstandakl Şopren Şehri zaptedilmlstlr.
Mareşal Stalln tarafından dün yeniden üç günlük emir daha neşredilmiştir.
Tolbukln kuvvetleri, Avusturya i-çerlerlne yeniden derlnleme nüfuz «-derelc Vincmostad’da 12 kilometre mesafeye kadar gelmiş bulunmaktadır.
Mareşal Mallnovskl kuvvetleri İse. Tunanın iki yakasından İleri hareketine şiddetle devam etmektedir Kuzey yakasında Rus kuvvetleri blr-
nlspetl de çok yüksektir.»
Dr. Van vlack, bütün gezisi esnasında yolda yalnız üç kamyona tesadüf etmiş olduğunu ve bunların da çok eski halde bulunduğunu söylemiş ve şunları ll&ve etmiştir:
«Bütün nakil vasıtaları, atlar, sığır ve koyunlar Bulgariar tarafından götürülmüşlerdir.
Bu bölgelerin Bulgariar tarafından İşgali esnasında ortadan kaybolmuş (Arkan sahife 2, sütun i de)
Londra 2 (A_A.) — Okinava adasına çıkan müttefik kuvvetleri kumsal başlarını sağlamlamışlar ve bir kaç noktadan ğ Km kadar içerilere nüfuz etmişlerdir. Bu çıkarmaya 100 bin müttefik askeri, 1400 gemi ve bin beş yüz uçak Iştlrâk etmiştir. Diğer taraftan İngiliz. harb gemileri de düşman tesislerini şiddetli surette bombalamıştır.
Okinava adasına levazım çıkarma l°l süratle devam etmektedir. Bu levazım arasında ağır tank ve toplar ile muhtelif harb malzemesi bulunmaktadır.
Jzındra 2 (A.A.) — Atina ajansı: Trakya ve Makedonyadakl sağlık ve yiyecek durumunu tesblt etmek için Birleşmiş milletlere yardım teşkilâtı tarafından bu bölgelerde tahkikat yapmağa memur edilen Dr. Van Vlack, müşahedelerini şöyle anlatmıştır:
«Bazı bölgelerde halk arasında verem nispeti yüzde 60 ttr. Acele bazı tedbirler alınmamış olsaydı, bu nispet daha da artacaktı. Sıtma çekenlerin ( ■
Çoğu yeni bestelerdeki hâkim nağmeler
Elçisini göndermek suretlle konferansa az ehemmiyet verir görünen Sovyet Rusyayı büsbütün soğutacak mahiyettedir.
Bu hâdiselerle birlikte, iki üç gündür Londra ve Vaşlngtondan gelen telgraflar, harbin gelişimi, Almanyanm teslim olması İhtimalleri karşısında Hariciye Bakanlarının işleri başından ayrıl-miyacaklannı. aynlsalar bile uzun zaman Sanf&mrisko’da ka-lamıyacaklarmı bildirmeye, hattâ bu yüzden konferansın gecikmesi ihtimalini ileri sürmeye başladılar. Bütün bunlar, konferans toplanmadan önce konferansın başarısı hakkında beslenen Ümitleri sarsacak bir hava yaratmaktan geri kalmamıştır.
Belki ortaya çıkan meseleler kolaylıkla düzelir, konferans geri bırakılmaz, gününde toplanır. Fakat çok ehemmiyetli bir haşan unsuru şimdiden eksilmiştir: Harb sonrası dünyasını kuracak gayretlerin İlk adımında, bilhassa Büyük Devletlerde görülmesi özlenen İstek ve samimî birlik.
Halbuki harb sonunda sulhu ve emniyet! kurmak İçin devletlere yüklenecek zorluk ve zahmetlerin en ağın Sanfranslsko konferansı değildir.
Necmeddln Sadak
Londra 2 (A.A.) — Saklşlma gru-puna dahil bulunan adalar, dün de İngiliz Pasifik donanmasına mensup uçaklar tarafından şiddette bombalanmıştır.
Londra 2 (A.A.) — Marlanne adasındaki üslerden havalanan Amerikan uçakları Toklo'dakl askeri v» sınai hedeflere şiddetli bir atan yapmışlardır.
Londra 2 (A.A.) — General Mac Arthur'iin tebliğinde, Negres ve Selbe adalarındaki İleri hareketi başarılı bir stırei’e devam ettiği bildirilmektedir.
Milletlerarası yardım teşkilâtı murahhası Dr. Van Vlack’ın müşahedeleri
Birleşik Amerika hükümeti manda altındaki topraklar meselesini müzakere için beş büyük devletin San Franciscodan evvel Vaşingtonda taplanmalarını teklif etti
Japonyaya son taaruz için hazırlık
New-York 1 (A.A.) — Christlan Science Manltor gazetesinin bildirdiğine göre, Japonyaya karşı yapılacak son taarruz İçin Amerikan komutanlığı yeniden teşkilâtlandırılacaklar. General Mar-chall» Pasifik başkomutanı ve Eisenhover de ordu genel kurmay şefi olacaktır.
Bestekârlarımızın yeni eserlerini arasıra dinliyor musunuz? Bunlarda, kiliso kubbelerine akseden sesler, yahut Avrupa ormanla ma Slav ve Cermen han-çerelerinden vuran yankılar hâkimdir. Cenubî Amerika daüssılası da vardır. Garpta uzun müddet seyahat edenler, ora musikisinde bu notların belirmesini kendi kendilerine izah ederler: Bestekârlar, bunları muhitlerinde duymuş, eserlerine geçirmiştir. Bravo on la raf
Bizim bestekârlarsa, başkalarının eserlerinde duydukların! tekrarlamış. Aksi takdirde, kulaklarını kendi muhitlerine açsa, lardj, bizim köylerin, bizim kırların, bizim Boğamın, bizim çarşı ve pazarların akislerini yeni bestelerimizde duyaçaktık.
Nazi hükümeti 48 saatte çekilmezse ordu serbesçe hareket edecek
Stokholm 1 (A.A.) — Berchteşga-den konferansı va Alman başkomutanlığının Müttefiklerle derhal müzakerelere girişilmesini İstediği halikındaki rivayetleri dün bildirmiş olan Stockholm Tldıılngen gazetesi, eğer naz! hükümeti 48 saat zarfında istifa etmlyecek olursa. Alman başkomutanlığının bütün ordu ve sair blrük komutanlarına radyo ile hltabederk onlardan kendi kararlarına göre hareket etmelerini Istlyeceğlnl bugün yazmaktadır.
Ingilterede bekleme vaziyeti
Londra 1 (A.A.) — Brltanova ajansının siyasi muharriri yazıyor:
Kabine ve parlâmento, Avrupa siyasetinde paskalya tatili esnasında ân! olarak vukua gelebilecek her hangi bir gelişme ihtimaline karşı bekleme vaziyetinde- bulunmaktadır.
Nazi hükümetinin, son dakikada, hükümleri Almanya İçin ağır da olsa, bir mütareke İçin müzakerelere girişmek üzere teşebbüste bulunması imkânsız telâkki edilmemektedir. Fakat böyle bir teşebbüs, daha evvelinden muvaffakıyetslzllğe mahkûmdur Zira, Müttefikler, Alman askeri şeflerinin kayıtsız şartsız teslimleri hususunda ısrar ediyorlar.
Montgomery en büyük yarma hareketini yaptı, birlikleri Almanya içinde 160 kilometre ilerledi
Belediye, harbden sonra Taksimde büyük bir otel yapmak niyetindedir
Okinava adasına ihraç başarılı oldu
Dahiliye Bakanı Çukurova deprem bölgesinde tedkiklerini bitirdi
NEŞRİNE VARIN BAŞLIYORUZ.
DİKKATLER
Generallerin Mazilere ültimatomu
Rus birlikleri Winernostad’dan 12 ve Bratislavadan 20 kilometre uzakta
Sürekli duru gideceği sanılan havayı bozacak şekilde bulutların belirmesi gibi, siyasî ufukların berraklığını gideren şüphe uyandırıcı olgular türemeye başladı.
Sanfranslsko konferansı harb tonu dünyası için ümit verici bir başlangıç sayılıyor, yarınki sulh ve emniyet yapısını kuracak, bu milletler arasa toplantıya anlaşma yolunda ilk adım gözü ile bakılıyordu. Konferans toplanma-; dan zorluklar çıkmaya başladı.
tik mesele, Sovyet Rusya He Amerikanın üçer oya sahlj olmak istemeleridir. Bu oy meselesi, zaten bütün dünya efkârını meşgul eden eski oy meselesi değildir Bilindiği gibi, başlıca oy meselesi, yeni kurulacak Milletler Cemiyetinin «Emniyet Konseyi- adı verilen on bir kişilik İdare Meclisinde, bir devlet aleyhinde zecri tedbirlere karar verilirken beş büyük devletin mutlaka birlik oy vermeleri şartı yüzünden çıkmıştır. Bu seferki mesele ise, bütün devletlerin temsil edilecekleri -Asamble» yani büyük Mecliste, her devletin her zamanki usulden olarak, sadece birer oy î'e temsil edilmelerine karşılık, yenilik olarak Amerika ile Sovyet Rusvanm üçer oy sayılmaları teklifinden çıkmıştır. Anlaşılıyor kl tngilterenin, Do-minvnnlan (Kanada. Avustralya. Yeni Zelanda. Cenubî Afrika. Hindistan) ile birlikte — her zamanki gib? — altı oy sahibi olmasına karşılık Sovvet Rusva. Sov-yetler Blri’Si devletlerinden Ukrayna ile Beyaz Rusyanın ayrıca temsil edilmelerini istemiş. Amerika da, birçok Birleşik Devletleri temsil etmek bakımından aynı hakkı ileri sürmüştür. Kırımda bu yolda anlaşmış olan üç devlet, bu meseleyi Sanfranslsko konferansında ortava atıp kabul etlr-meve karar vermişlerdir.
Sovyet Rusya, Sovyetler Birliğini vapan on altı cumhuriyete 8u siyasette muhtariyet vermiş Dİduğu feln şimdilik başlıca ik! büyük cumhuriyetinin gelecek Milletler arası Kurulda ayrıca temsil edillp ov sahibi olmalarını istiyor demektir. Amerika Birleşik - Devletleri de. aşağı kalmamak için, kendirine üç oy istiyor.
Mesele, görülüyor ki ilk bakışta o derece ehemmiyetli değildir. Sayısı elliyi bulacak, belki de geçecek devletler genel Meclisinde, başlıca iki büyük devletin üç oya sahip olmaları dünyanın gidişinde çok şey değiştirmez. Hususile, gelecek Milletler Kurulunun Umumî Meclisine düşen vazifeler pek ehemmiyetli olmıyacaktır. Yeni meydana çıkan bu üç oy meselesi, sulhu ve emniyeti korumak, tecavüze karşı gelmek bakımından Konseyde Büyüklerin oy birliği şartı kadar hayatî bir dâva değildir.
Bununla beraber, üç devlet arasındaki bu yeni meselenin şimdiden açığa vurulmasını, San-fransisko konferansını geciktirecek sebeplerden sayanlar var. Bu meseleyi konferansa getirmeden önce devletler arasında bir ko. nuşma, bir hazırlık lâzım geldiği, bunun için de üç haftanın yetmi-yeceğı söyleniyor.
Bu meselenin yarattığı ufak tefek duraklamalar yokolmadan. bir gün ara ile. yeni ve daha ehemmiyetli bir mesele ortaya Çıktı: Londra'da Müttefiklerin ve Varşova’da Sovyetlerin tanıdıkları İki Polonya hükümetinin, kendi aralarında anlaşarak bir tek hükümet kurmaları Polonya-nm Sanfarnsisko konferansına çağırılması için — Kınrn kararları gereğince — şart koşulmuştu. PolonyalIlar o zamandan beri anlaşamadılar. Polonya da Sanfran-slşko’ya davet edilmedi. Sovyet Rusya, üç gün önce İngiltere vo Amerikaya başvurarak. Londra'daki Polonya hükümeti Varşova ile anlaşamadığı için Millî Polonya hükümetinin Sanfransls-ko'ya davet edilmesini İstedi, tn glltere ve Amerika bunu kabul etmediler
Bu hâdise can sıkıcıdır, çünkü lanfransisko'ya sadece Vaşinglon
kaç müstahkem mevki zaptettikten sonra Bratislavadan 20 kilometre mesafede bulunan bLr noktaya varmışlardır. Bratlslava aşağı yııkan "O Viyana müdafaasının kilit mevkii 0 vazlyetlndedlr. Çiinkil buraya kadar düz olan arazi, burada dar bir geçit halini almaktadır. Bratislava radyosu 1— cumartesi günündenberi neşriyatını kesmiş bulunmaktadır.
Tolbukln kuvvetleri. Balaton gölünün güney batısında süratle İleri hareketine devam ederek Macar petrol endüstri sahasını teşkil eden Nagy Konlzsadan 2 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan aşağı Sllezyada mü hlm bir müstahkem mevki olan ve altında ve üstünde kuvvetli bir mü-daîaa tertibatı bulunan Olokov (Ja zeptedilmiştlr.
Geçen harbin galibi Fransa bu harbde nasıl bir dokunuşla yıtalı-verdl? Almanlar Parlse nasıl girdiler?
Muharrir kitabının ön sözünde eliyor kİ:
«Dışarda düşmanların idar* ettiği oyuna İçerde paraları üzerine titreyenler, iktidar mevkiine susayanlar, kıskançlar, kabiliyetsizler ve bütiln alçaklar İştirak ettiler.
Fransayı kimlerin yıktığım haber vermek vazifemdir. Ben şnh-l garazlarımı bir tarafa bıraktım. Üstelik Fransa’nın uğradığı felâkette kendimi de biraz suçlu gören Sblr insanım.»
En yakınlan dinlenerek hazırlanan:
Mithat paşanın ev hayatı
Beşler konferansı Vaşingtonda toplanacak
Amerikalılar kumsallardan içerilere doğru ilerlemeğe başladılar
Londra 2 (Radyo) — Vaşingtonda Hariciye Bakanlığı tarafından neşredilen resmi bir demece göre. Birleşik Amerika hükümeti İngütere. Sovyet Rusya, Birleşik Amerika, Fransa ve Çin murahhaslarından mürekkep bir konferansın Vaşingtonda toplanmasını bu beş büyük hükümete teklif etmiştir. San Francisco toplantısından 15 gün evvel Vaşingtonda topla-_________________________ —___________
nacak olan bu konferansa Birleşik gözetilmemesi de talebedllmektedlr.
Serveti Fünun edebiyatını cambazların omuz omuza binerek kurdukları İnsandan ehrama benzetmek mümkündür. Şu farkla k| o ehram bir tek deği, iki pehlivan cambazın sırtında yükselir: Tevfik Fikret ile Halid Ziya’nın... Cenah Şahabeddin'ln rolü de hünerlidir; zira bir ayağını bir pehlivanın, birini de ötekinin omuruna basmıştır, ehramın tik basamağı kendisidir. Ccnab’ın sağ omuzuna dayanan şiir tarafjnda elele vererek Süleyman Nazif, Faik Âli, Hüseyin Suat gibi şairler yelpaze biçimi gerilir; sol omuzda Mehmet Rauf, Ahmet Hikmet gibi nesirciler kanat şeklinde açılır. Hepsi de ayn çeşit, fakat atlas üzerine pullu elbiseler giymişlerdir. (Yani süslü kelimelerle işlenmiş göz alıcı bir üslûp) En üstte, uçacakmış gibi bir ayağını kaldırmış duran eli şemslyell cambaz, kumpanyanın en genç elemanı Celâl Sahiridir; hiç ağırlık vermez, bir tüyii andırır.
Bu edebiyat ehramı az sonra yan taraflarından çözülmeğe başladı; ama temellerini teşkil eden iki dayanak—Fikret ve Halid Ziya— asırlara göğils gerecek sağlamlıkta ve asırlar geçtikçe değerleri artacak, hayretle bakılıp seyrolunacak kudrette yerlerinde kaldı. Biri garp tekniğindeki şiirin, öbürü romancılığın bize ilk mükemmel örneklerini verdiler. Tanzimat edebiyatının Avrupaya doğru bir pencere açtığını İnkâr edemeyiz. Su var ki pencerenin kafesi kaldırılmamıştı. Edebiyatı Cedide, kafesi attı; verine incecik bir tül perde taktı. (Tirl perdenin arnıivo nakışlan hünerbazlıkta eşsiz bir ustanın, Cenab Şahabeddinin İşidir)
Bir aralık bazı gençler koca Halid Ziya’nın yarım asır önceki roman tiplerini yadırgayarak bunları Frenk edebiyatından alınmış özenti mahlûklar, kuklalar sanmışlardı. Hayır; bizim gibi çocukluğunda da olsa (Aşkı Memnu) zamanını görmüş olanlar bir çok Behlül'lerln, Nilıal’lerln aramızda dolaştığını ve o hayatı sürdüklerini bilirler. Halid Ziya da Hüseyin Rahmi gibi — hattâ mübalâğaya düşmeden — hlze bizden tipler vermiş, bizim bir çeşit cemiyetimizin hayat tarzını belirtmiştir. Birinin eksikliklerini öbürünün taınaladığma ve ne kadar birbirlerine aykırı gibi dur-salar ikisinin biri eş er ek aynı devri canlandırdıklarına inanmalıyı!.
Kızılordu Viyana şehrine çok yaklaştı
YENt StYASl TEFRtKAMIZ
SON BASKI
Takip hareketi devam ediyor
Londra 2 (A.A.) — Batı cephesinden r dün de iyi haberler alınmıştır. Ruhr'un doğusunda D uncu ve 1 inci | orduların birleşmiş oldukları bildirilmiştir. Bu birleşme Pûderbon’dan 80 kilometra batıda bulunan Llplştad'da olmuştur.
Mareşal Montgomery'ıûn geniş mikyastaki yarma hamlesi bütün şld-d etile devam etmektedir. Montgome-ry'nln tankları ve motörfze kuvvetleri hâlen 12 önemli Alman şehrini ciddi surette tehdldetmektedlr.
Diğer taraftan Kolanda hududu boyunda Emerlch'ln 8 kilometre şimalinde mühim bir düşman müstahkem mevkii olan bir tepe ele geçirilmiştir.
3 üncü Amerikan orducunun zırhlı kuvvetleri Ayzenah’a yaklaşmış bulunmaktadırlar. Ayzenah. Laylprig'e 10 kilometre mesafede önemli bir kavşak noktasıdır.
Aynı zamanda 3 üncü ordunun başlıca kuvvetleri Orta Almanyada İleri hareketlerine devam ederek Kassel dolaylarına ulaşmış bulunmaktadırlar.
Londra 2 (Radyo)— Müttefik umumi karargâhından bldlrildlğ(ne göre, dokuzuncu ve birinci Amerikan ordularının Ruhr'un doğusunda Llpştad -da yerleşmeleri üzerine Rulır'da en az 30,000 Alamn askeri kapana kıstırılmışım.
Mareşal Montgomery'nln şimalde en büyük yarma hareketi yapmış birlikleri Almanya dahilinde 180 kilometre ilerlemiştir. Montgomery’nln hamlesi devam edlyom înglllz ve KanadalI kıtalar, Holandadan doğuya kaçmakta olan Alnınları taklbedlyoriar.
Üçüncü Amerikan ordusu birlikleri İleri yürüyüşlerine devam ederek Fulda’nın 15 kilometre doğusunda bir noktaya ve Turengen'de Ayzenah’a varmışlardır.
Leitez fotoğraf makinesi fabrikası zaptedildi
Londra 2 (A.A.) — Alman Lalka fotoğraf makinelerile top dürbünleri ve muhtelif hassas âletler İmal eden büyiık Neltez fabrikası, İşler bir vazıyette Amerikalıların eline geçmiştir.
Gazetemizde yarından itibaren merakla takibedeceksinlz.
Bıihife 2
2 Nisan 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Dün geceki iki cinayet
San Francisco konferansı



Tonguç Baha’nın mektupları
Gcçcıı seue Arlflye köy envtitüsiine gittiğimiz zaman oradaki tiğn-ııcllcr artımızda İlk öğrttlın umum müdilril IJ İsınalı Hakkı Toııguç’u giiriinoc "Tonguç Baba (1* gelmişi» diye bağınş-mıplardı. Honrn gecr. anıtltil binasının arkasında geniş nıeydandn köyden gelen, kendi il* köyünün nasıl yükseltlleeoğinl nasıl yeni bir h ıı ya ta yöneltileceğini Öğreııarek bu ıcfrr bir InkılApçı şalıslyctlle tekrar köye dönmeye hasırlanan çoğu san kafalı, boa tiiylü yüzlerce çocuğun misafirler jererftno yaptıkları topluntıda bulunmuştuk. Hâtırasını ömrüm oldukça uuutıunıyacıığım bu gwo top-laniuıında huttin sevgiler, bütün oandnn lıağlılıklnr Tonguç Baha'ya doğru idi. Ttirkttk'n- onun adı karışıyor, tekerlemeler. İstekler »onunda onunla bağlanıyor, oyunlar omııı önünde daha şcvkfenlynrdu. Belli İdi kİ bu yanık yilrlü, memleket acvglsl götlerinden okunan Tonguç Balın yüreğindeki dâva aşkını bütün hlr köylü nrsllnc duyurmuş, onlar dn öz babalarının yanında bir baba gibi oııa hiç bir yabancılık duymadan bağlanmışlardı. Bu ■evgt alışverişi bütün gece devam etinişU. Kalktığımız saman yanımdaki arkadaşıma nkıokıınılacnk adnnı budıır» demiştim.
Maarif Bakanlığı tarafından yayılan İlk öğretim dergisinin •on sayısında Tonguç Baha'nın köy enstitülerini bitiren öğretmenlere gönderdiği mektuplar var. Mektebi bitirip şimdiden yaılfe başına giden genç öğretmenler başlan »kıya geldi mİ hemen Tonguç Bnluı’yn mektup yatar. ııo yolda hareket edeceklerini yine ondan danışırlarmış. B. İsmail Hakkı Tonguç aldığı mektuplara eevnp veriyor. Çünkü vadetmlş, shleri lııı vatta dn takl berteceği m. demiş.
Aynı dâvayı dört yanından tutan İnsanların blribirlerile konuşurken no kadar samimi olduklarına, a ra lan uda ne «ıcıık hlr yakınlık bıılmıduğuıın misal vermek tçlıı Tonguç Baha’nın mektup-lanndsn h i rint buraya almak isterdim Ne yatık kl verim dar. Ama ben ilk öğretim dâvasını hiç bir lelgraf hüİH*rtntn bildlreml-yrceğl tarafından bu mektuplarda gördüğümü sürüyebilirim.
’ Şevke! Rfido
Dam ad ve kayınpeder ağır yaralandı, sabıkalı bir hırsız öldürüldü
INGİLİZ SOLCU PARTİLERİ
seçimlerde muhafazakârlara karşı birlikte hareket için toplantılar yapıyorlar
Dün gece Üaküdorda bir kişinin ölümü, diğeri Göztepedc İki şahsın ağır surette yaralûnmaslîe neticelenen iki cinayet işlenmiştir.
Göztepede Suadiye caddesinde oturan Sııklr isminde bir genç, bir müdeîtenberi karısile geçinememekte, sık sık kagva etmektedir. Şaklıln kansı Hayriye, nihayet bu geçlnurikliğe tahammül edememiş ve bir gün ansızın aynı semtte oturan babasının yanma kaçmıştır, ,
Şakir, günlerce karısının dön-mslnl beklemiş, fakat gelmediğini görünce nihayet kayınpederi Osm anin evine giderek karısını aınmnğa karar vermiştir.
Şak İr, hu kararı verirken henüz yeni bilenmiş Ur kamayı da yanma almış ve dün akşam geç vakit kaynatasının evine gitmiştir.
Osman, damadını tatlılıkla karşılamış ve ona bazı nasihatler vermek üzere odaya almıştır. Şa-klr, kaynatasının bu mülftjdm variyetine mukabil, dilrüşt bir şekilde hareket ederek:
— Şimdi benim kanmı getiri nlz?
Diyerek tecavüzl bir lisan kullanmağa başlamış, kaynatası İse. biraz sakin olmasını, herseyin hallolunabileceğin! söylemiştir.
Gözleri dönen Şakir. elinde ka-masile evin İçinde karısını aramağa bn s hımış, meydanlarda gö-
remeyince, bu sefer kaynatasının üzerine altılmışı
— Mademki kızım benim elimden aldın, ben de seni öldürürüm.
Diyerek kaynatasının vücuduna bir kaç defa saptamıştır. Güçlü kuvvetli bir adam olan Osman yarasına rağmen damadının elinden kamayı almış ve:
— Adam öyle öldürülmez, böv-]e öldürülür!
Deyip ayaklarının altına serdiği damadım altı yerinden ağır surette yaralamıştır.
Bıı kanlı boğuşmayı duyan ev halkı zabıtayı haberdar etmişler. yaralılar derhal Haydarpaşa Kümüne hastanesine kaldırılmış, tahkikata Kadıköy savcılığı el koymuştur.
İkinci cinayet
Ölümle neticelenen İkinci cinayet de Üakttdarda Paşakapısı civarında işlenmiştir.
Bir çok hırsızlıktan sabıkası bulunan Rifat isminde bir genç, tfsküdarda yine sabıkalı üç kişinin tecavüzüne uğramış, aralarında çıkan münazaa sonunda Rıfat muhtelif yerlerinden bıçaklanmıştır. Sabıkalı hırsız derhal Nümune hastanesine kaldırılmışsa da bir müddet sonra ölmüştür.
Cinayet tahkikatına Üsküdar savcılarından B. Selman el kovmuş, Rlfatı öldürenlerin hüviyetleri tesbit edilmiştir. Soruş-turmaîar devam etmektedir.
Ingiliz gazeteleri konferansın tehiri zarurî olacağını yazıyorlar. Eden’in San Franciscoya gitmiyeceği söyleniyor
Londra 1 (AA.I — Solcu partilerin ioplııntıları hararetle devam etmektedir. tngillı iraparnloTİuk camiası teııalclterlnlıı Uverpocıl’da yapacağı konferanstan başka tntıstaki! işçi partisi dûn Blnckpoorda V* Avam kamarasında resmi tcııısttciri olmamakla beraber, milyonlarca üyesi bulunan w tjçl partiye bağlı olan kooperatif partisi de bugün Scarbarough'd» tonluntılanna başlamışlardır Bun dan başka. İki büyük arndlka da yıllık toplantılarını paskalya yortuları esnasında yapmaktadırlar. Muhtelif M türler ve mûKBceelere mensup memur sendikası dün WHMey Hayda toplantıya batinmış vt ticaret müt-tahdcnılrr! scnıtlkasıruıı toplantı. ı da yarın RionlnghamMe bağlıyacaktır
Bu toplantıdaki müzakerelerin en Ete çarpan tarafı. Rrieeek •eclmler-de mubafaıakârlnra karşı kati safnr k.-.ınnmak m aksa dile bütün solru parti I er arasında bir blrlcunryt sağlamak hususundakl asim ve karardır.
BAylcce, muhafuuıkâriıırln yapılan an İM malan hiçbir suretle m'fa uğ-ratmıyacak ve sosyal ıslahat plânlarım kail bit İrade II* atrbesçe taklbe-debllerck bir hükümet kurnınk İmkân lan elde erilimi? olacaktır, îşçl parti* «ini, şimdiy» kadar bentlz girişmedi* ğl bu yolda daha vüıuhla yürütmek İçin kuvvetli bir anra belirdiği da sürülmektedir.
Londra 1 (AA » — Scarbarough'da toplanan kooprratif partisinin kongre sİ. bugün, müşterek bir siyaset tesbtt etmek va finümürdekl secimde bir işçi ve demokrat çoğunluğu temin etmek İrin bütün l$cl teşkillerini bir araya getirecek bir konferans laplan-ması hakkındaki teklin erlci hlr çoğunlukla reddetmiştir.
Parti başkam M Barnee. bunun, işçi sınıfının birliğine varmak İçin pratik bir usul olmadığını söylemiştir
Kooperatif partisinin blrknç milyon fljosi vardır vs bu parti İşçi partisiyle birliktir.
İt kabinesinde
Son Bİyatî gelişmeler üzerine değişiklik yapılman muhtemel
hakiki sebepleri
Amerikalılar, Türkiye-deki uzun yaşama vakalarını inceleyecekler
Londra 1 (AA.) — Bugünkü pazar ERzctelerlnln başlıcaları, Avrupadnkl olayların hızlı gelişmeleri neticesinde, geçtn hafta İçinde telkin edilen fikri, yani San Francisco konferansının toplantı tarihini geciktirmek Tjırurl olacağını tekrarlamaktadırlar.
Obsor.cr'ln muharriri, öniimûedek! günlerin, San Francisco konferansına Iştirâk edecek şeflerin, bütün alâka ve dikkatlerini çekecek güç ve karlık meseleler yaratması ihtimali olduğunu kaydeylemektedlr. Her ne olursa olsun, konferansın açılış tarihi bundan üç hafta soma tesblt edilmiş bulunmasına rağmen, ban murahhas heyetlere dahil olacaklar katiyetle tâyin olunmuş değildirler.
Observer'e güre, Ingiltere Hariciye Bakanı M. Edenin konferansta hazır bolunmıyacağı hakkında Wa31nğton' da neşredilen rapor h:nüa hiç bir taraftan teyit edilmemiştir.
Öte yandan, Bovyct murahhas heyeti şefliğine. M- Molotov’un yerine, TVashlngton büyük elçisi M. Gromü-konun (Ayin! hakkında Sovyet hükümeti tarafından verilen kaıar, Londrada bir çok tahminlere yol açmıştır. Bu tâyin yüzünden Rusların konferansa büyük Önem vermedikleri hususunda meydana gelen İntibaı te-ytdedlcl hiç bir alâmet yoktur. Bunun en tatbul edilir tarzdaki İzahı, Sundny Times muhabirinin telkin eylemekte bulunduğu şekildir. Muhabir bu konu etrafında şunları yazmaktadır:
Avrupada savaşın olağanüstü gelişmesi ve ALmanyamn bernn yıkılmak Önere bulunması. Sovyet Hariciye Komiserine, fian Frunclsoo konferansına gitmek üzere mevkiinden ayrılmansa mftni olmaktadır.
öte yandan konferansın toplantı tarihinin geciktirilmeşinin Amerikanın da menfaati İcabı olduğuna İşaret edilmektedir.
Kanada oy teklifini reddedecek
Washlngton 1' (AA.) — WMhlng-ton’un İyi haber alan mlhfUlerlnd* belirtildiğine göre, Sovyet Rusyanın' San Francisco konferansında üç oya sahip Olması hakkındalcl teklifi, Kanada tarafından reddedilecektir. Kanada, tngiltereye nlsbctıe, harekei serbest İsini muhafaza «-tmek hususunda İsrar edecektir.
Fransa, oy meselesini inceliyor
Paris 1 (A.A.) — Fransız resmi çevreleri, Washlngtonun açıklaması üo birdenbire ortaya çıkan ..munzam oys meselesini dikkatle Incelemelrte-LL dlrlcr. Yaltada varıldığı ldda edMeıQ ve San Francisco konferansı güdemfc"1 meselesini bir kere daha ortaya atarCTj anlaşma hakkında Fransa ya malûmat verilmemiş olduğu Patiste belir-'fc tilmekte d‘r. Bu mesele karşısındaki Fransız durumunun yakında öğrenil-C mesJ muhtemeldir. .O
Lııblin hükümetinin JO
konferansa iştiraki teklifi® reddedildi -
Londra 1 (AA.) — Yetkili kaj-n.ak-S tan bildirildiğine göre. İngiltere hd-Jz kftmeti, Lubllndckl Polonya mırvak-**-kat milli kurtuluş komitesinin, Bırlr-»>s mlş Milletler, Milletlerarası dûnyaÖ teşkllâtianclırına konferansına iştirât-0 ki hususunda Sovyet Ru (D
dan yapılan teklifi reddetmiştir. Sov-4-* yet talebi, İngiltere, Birlejlic An. ve Çin hükûmetierine sunulan blrj* mtıh’ır.ı İle b;l(i:ı ImF t-ulunu?. / \
Vashlngton 1 (AA.) — Birleştir**
Amerika Hariciye Bakanlığında resmi bir şahsiyet, dûn, 25 nisanda San Francircoda açılacak olan konferansa Varşova muvakkat Polonya hükümetinin davet edilmesi hakkında yap tığı telkine Birleşik Amerika hükümetinin uymıyacağını UHfinMştir.
Yunan Makedonyası
Roma 2 (AA.) — Avrupanın askeri ve siyasî durumundaki gelişme neticesinde kabinede bir değişiklik yapılması muhtemel görülmektedir. Geçen kasım ayında Bonoml kabinesine milzahe-rvtte bulunmağı raddeden sosyalistlerle hareketçiler, kuzey İtalya toprakı mmn yafanda kurtarılması İhtimali karşısında şimdi hükümete girmeğe hazır görünüyorlar. Bu partilerin Utandıkları bu yeni vaziyete sebep, kuzey İtalya vatanseverleri tarafından teşkil edilen makamlarla karşılaşıldığı raman iktidar mevkiinde bulunmak anüsüdür.
(Baş tarafı birinci sahUedrı elan doktorların sayın çok büyüktür İMİ de I>ra!na'da bulunan M dukter-(tan ttm(n ancak dokusu kalmıştır. Kavahıkta 40 doktordan IS s. Ksantf-ûe I* doktordan S I re Aldaaııdropo-Bs te la doktordan S Cl katmıştır »
Dr Van Vlock. bu bebelerin nüfusu araaında da Bulgar işgalinden ev-vrikl tarihe nazaran ciddi bir aoalış bulunduğunu müşahede etmiştir Me~ âerez beûımlnl!i eskidan 230,001 olan nüfusu simdi 180.000 dtr Drama bö!çvstnin 135 000 kişilik nüfusundan 103 (NO I kalmıştır. Drama şehrindeki 35 bin MMJdrn «tindi ancak 23 bini mevruttur Kavala bölmindv harb-dm cvrrîkl ıa bin nüfustan simdi bini katnv.ştır Karala irhıtnln evvelce M bin olan nüteu yan yarıya amlnuşur Koanıl bteralnlıı nüfusu 3» binden ta Wn* inmiştir.
Kaanti aohrlndr d« ancak 25 bin klji tarihi ular.
General Scobie Make-d on yad akı teftışen döndü
Atina 1 (AA' — Anadolu ajansnın tel muhabiri bildiriyor: Yunanistan-dakl lnçtlia kuvvetleri başkomutanı general Scöblr Scllnikten buraya dflaıuûştfir. Oeneral. genelkurmayı'* birlikle vapttih bir tefti! gerisi «ma-•ıtıda Vram* te Karateyi da tiran-: otnıl’ w bu bölgelerdeki İngiliz kuvvelerini d* teftiş eytemiytir General.
B. Eden Londra Halkevinde
Londra 1 t AA.' — Anadolu A.'.inamın öre) muhabiri bildiriyor:
Halkevinde Türk ticaret heyeti şerefine tertlbcdllen toplantıyı gelen tngüta Hariciye N*nn M. Eden, heyet raisi Cevat Açıkalırı, Büyük elçi Öııaydın ve Brifestlf gitmek teri-Laadrada buluşan Belçika elçlıulr Lâstor'te ayrı ayrı gırüşmüştür NL Eden HalkeTtnto faaliyeti baltanda tafsilât İstemiş ve bilâhare îefatastin

.MuSu stM. b-r »I* T, ^.2
bimra Dot» Mâirtro.d» ban. u- j, ™»wtt
nfmdAn Banureta Nr şekilde kortı-Janmıştır. Halk Bulgurlardan ra Yanan tamflntettertnfen taırtanlmıs olmılrvnrdan mütevellit sevinçlerin!
Nevyork 2 (AA.) — İhtiyarlığın hakikî sebeplerini meydana çıkarmak İçin. Kalumblya üniversitesinin tıp fakültesinde yapılmağa başlanan derin araştırmalar esnasında, Türldytideki usun yaşama vakalarından sn meşhurlarının vatandan bir tetkik* mcvTni teşkil etmesi muhtemel bulunmaktadır. Anadolu, çoktsnberi urun yaşamaların çok görüldüğü bir bölge olarak telâkki edilmişti. Meşhur Zoru Ağa buna btr misal teşkil eder.
Bu araştırmalara Iştirik eden âlimlerden Dr WllUam Monldere göre. İhtiyarlığın sebepleri hakkında tanı malûmat elde etmeğe muvaffak olunduğu re bu malûmattan tatbik sahasında faydalanıldı*! takdirde raini! yasama müddetinin uratılmau değil, aynı zamanda İhtiyarların fikri re beden! kabiliyetlerinin dr arttırılması mümkün olacaktır.
AraşiırmaLın kolayla«*ırnuk İçin çok sarıda re her yasta fare r? sıçan toplanmıştır. Bu hayvanlar üzerinde İncelemeler ita üç sene kadar devam edecek re bu suretle ihtiyarlama sırlan takibedllecektlr. Bu fire- | Ier İdeal şartlar İçinde elverişli hav* ve dalma aynı aydınlık İçinde bulun- | dıırulneakhır ve rahat bir seklide yaşattır; Ilıcaklardır.
İkinci İnönü
Yurdun her tarafında candan tezahürlerle kutlandı
l
Lizbon sefirimiz
Lizbon sefirimi? B. Agâh bu sab«hkl fkspra!. sehrtata gel. kuştu r I mlştîr.
Arap birliği anlaşması
Şam 1 (A-A.) — Suriye meçi İsi
Arap birliği arılatmasını oy birliği! e tasdik etmiştir.

Yetmişlik kadına tecavüz
Beykou jandarmam azılı Dlr sabıkalıyı yeni bir suç üzerinde yakahyarak adllyeye teslim îtmiş tir. Süleyman Aydoğdu İsmindeki bu şahısın sen defa yakalanmasına seöeöolan hâdise tafsilâtı şeyledir:
Beykoada oturan altmış beş yaşlarında Hatice Gülsüm isminde bil kadın. Beyte civarı elan Akbaba nahiye ?mde uens satılmakta olan ekmeklerden alarak Beyfcoza getirmekte ve arada bir kaç kuruş ticareti* satmaktadır.
Hatice, geçen sabah gene erkene*






$ vrat bfcfcSK.: b:y

a1
2. Nisan 1945
Sahile 3
Halka dayanan sanat
Yeni sanatkârın, bilhassa yeni jnirin ders alması iehbeden bir vaziyet karşısındayız. Anlatalım:
Halil Ziya nın ölümü bizim için bir yeis haline girdi. Onun son yolculuğu esnasında peşinden ne-■iller yürüdü. Muhtelif çağlardaki insanlar acındılar. Zira Ilalit Ziya, bilhassa «Mavi ve Siyah» ı ile büyük kütleler üstünde tesiri olaıı İnsandı. Bilhassa bir zamanın gençliği onun kahraman un, Ahmet Cemili kendi içinde hissetmişlerdi.
Bundan önce yine şu son sene İçinde Hüseyin Rahmiyl kaybetmiştik. Onun için muhtelif seviyelerde insanların göz yaşı döktüğünü gördük. Üstadın ölümü aylarca biittin bir kütleyi meşgul etti.
Yalnı» edebiyattan değil, öteki Kabalardan da misal alalım. Dün, büyük komedi sanatkârı Hazmı Körmükçünün ölümünün yıldönümü idi
Hazımı bir sene sonra dostlan, hayranlan andılar.
Şimdi bu satırları yazarken bir yıl önce, biiyiik sanatkârın ölümü karşısında halkın gösterdiği heyecan görümün önüne geliyor.
Yakınlarından biri anlatmıştı:
— İki vatman, bir şoför cena-renin arkasından hem ağlıyor, hem takibedîyordu...
Hazımın kayıbı böyle teessür »ahası çok geniş olaıı bir acı ve hevecan nyadırmıştı.
Bütün bunlarda göze çarpan birşey var. Bahsettiğimiz ayn avn sahalardaki insanların hepsi de sanatlarını büyük kütlelere anlatabilmiş, kendi duyduklarını genk insan dalgalarına duyurmuş kimselerdir. Onlar küflele-»in zevkine, halka dayanan sanatın mümessilleri idi Ve kendilerin’ anlad ğı, dnlayısile sevdiği irin halk — hiç de mecbur olmadığı halde — onlara içten gelen b'r saygı, bir sevgi gösteriyordu
Halbuki bugünkü yeni sanatkârın en büyük marifeti, en belli bnslı cephesi mümkün olduğu kadar a? anlaşılmış olmasıdır. Onu da azdıran münekkidin ta kendisidir.
Zira miinekkidler: «Kimsenin anlamadığını anlayan insan» atarak görünmek, bununla öğtin-mek irin yeni sanatkâra mütemadiyen -az anlasıbr» İnsan olma tavsive etmektedir. Muhakkak ki sadece «halk anlasın!..» düsüncesile ve yalnız bu maksatla yazmak tuhaf bir şeydir. Fe’ at münhasıran «aman atamasınla»-!.. rlîye kalemi ele almak bundan cok daha tuhaftır. Ve gülünçtür
Veni sanatın. yeni şairin en zav’f tarafı da budur. Büyük kütlelerden famamile urakta kalışları ve İnsan tnnluluklarmı, tnsan zevklerini arkalarından yliriite-ce’^ kadar kuvvetli ohn amaları...
Hn’buki hem büviik topluluklara hîfahetmek. hem de venl. orijinal olmak pekâlâ kabildir Hikmet Feridun Es
Yardım sevenler
cemiyeti
Genel kongrede verilen kararlar
Sayın beyan M ev hibe İnönü'nün koruyucu başkanlığı altında buluan Yardımsevenler cemiyetinin genel kongresi geçenlerde Ankarada toplanmıştı. Yurdun 44 İlinden gelen delegelerin lştlraklle yapılan bu kongre, vardığı kararlarla çok faydalı sonuçlar elde etmiştir.
Bu kongre önemli kararlar vermiştir. Bunlardan biri, yoksul kadınlara. İş evleri kurmak suretlle, yardım etmektir. Bu arada nakış, çorap, dikiş evleri kurulacaktır.
Kongrede ev dokuma tezgâhları etrafında da konuşulmuştur. Dokuma tfflgâMarına gerekil İplik İçin seçilen bir heyet İktisat Bakanlığına gl derek İplik kontenjanı timin etmiştir. Dokuma tezgâhlarında dokunacak eşya satılacak ve getirile yoksullar bakılacaktır.
Bu el tezgâhlan Denizli, Manisa, İzmir, Erzincan, ve İleride İstanbulda da açılacaktır.
Kongre delegeleri Ankaradaki Cemiyet ntelyelerlnl gezmişlerdir. Bu atölyelerde «eksen makine çalışmaktadır. Bunlar Devlet Demiryolları, Toprak mahsulleri ofisi gibi daire ve müesseslerin siparişlerini yapmaktadırlar.
Cemiyetin faydalı bir başarısı ds Ankara yüksek tahsilinde bulanan kız çocuklar için Evkaf apartmanındaki yatılı yurttur. Ankarada ailesi, evi barkı olmıyan bu yüksek tahsil gençlerinin barındıkları bu yurtta 00 tan fazla genç kız vardır. Bu çocuklar, ayda ellişer lira vermek suretti e yatıp kalkmakta ve yemektedirler. Yurdun İleride daha «lvade genişleyip büyütülmesine önem verilecektir.
Kongre dağıldıktan sonra sayın bayan İnönü, delegeler şerefine bir çay vermiş ve her biriyle ayn ayrı meşgul olmuştur.
AK
AKŞAM
Hamidiye sebili
Şişli dispanseri
Maarif kupası
Müzeler müdürü: «Tamirde demir kullanılmıyor» diyor
Bugiin saat 18 de açılıyor
Galatasaray, Bey kozla 0-0, Beşiktaş Fenerle 3-3 berabere kaldı
Alemdardaki Hamidlye sebilinin cephesinin demir kalemlerle kazındığım duymuş ve yüksek mimar Sedat Çetin taşla bir görüşme yaparak neş-retmlştlk. Arkeoloji müzeleri müdürü B. Aziz Oğan, bir muharririmize sebilin tAmlrl hakkında şunları söylemiştir:
«Park kapısı karşısındaki sebilin cephesinin demir kalemlerle kazındığına »e mermer satıhların tahrlbe-dlldlğlne dair olan beyanatı gazetenizde okudum. Bu kış ftrtına yüzünden sebilin üzerindeki kurşun örtüler kalkmış ve uçmuştu. Cami tarafındaki saçak da kopmuş, yere düşmüştü. Şehrin mühim bir yerinde bulunan bu tarihi âbidenin çirkin ve metrûk bir halde kalması muvafık olmadığından, müzemiz, Val^. Lûtfl Kırçların dikkat nazarını çekerek sebilin tamirini rica etmişti. Tamlrattn müzemiz Eski eserleri koruma encümeni tarafından verilen talimat mucibince ve Belediye Fen İdaresince hazırlanan keşfe göre yapılması lâzımdır. Yani yaldın ve boyalara dokunuimamakta-dır. Mermer tasımları ise pamza taşılla ovularak ve sıcak sularla yıkanarak temlzlenmektedlr. Demir kullanılmıyor.»
Dahiliye Bakanı
Deprem bölgesindeki tetkikleri hakında beyanatta bulundu
Taksimde
büyük bir otel
Belediye bu hususta incelemelere başladı
Belediye, harbin sonunda tstanbula çok miktarda seyyah geleceğini ve yetecek kadar otel bulunmadığını düşünerek büyük bir otel yaptınlmasma karar vermiştir. Otel, Taksim meydanında İstanbul kulübü İle yanındaki binaların yerinde yapılacaktır. Bu binalar kamulaştırılacaktır. Bunun için İcabeden paranın nasıl temin edileceği araştırılıyor.
o>M>ıiftnnnııı(ıı(>(rıı>ıın(ınııı>i4>Hnı»ıınıını»iıııııi'>ııntıı
Şişli Halkevi binasının zemin katı bir dispanser haline getiril niştir. Dispanser bugün saat 18 de açılacaktır. Açılma resminde Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfı Kır dar da bulunacaktır Vali ve BeKdlye Reisi gö® mütehassisi olduğundan müracaat eden gölünden m uzlar İp bir hastayı blmat muayene edecek, bu «uretle ilk hasta muayenesi yapılacakta.
Yarınki sah sabahından itibaren hasta kabulüne başlanacak dispanser, pazarlan müstesna olarak, saat 10 dan akşam saat 18 e kadar acık bulunacaktır.
Muhtaç ve yoksul hastaların İlâçları da meccani olarak dispanser tarafından verilecektir. Dispanserde vazife alan doktorlarımız, günlerinin hangi saatlerini bu İşe tahsis edeceklerini bildirdiklerinden dispanser kapısının önünde doktorların isimlerini ve muayene gün ve saatlerini bildiren bir cetvel de bulunacaktır. Dispanserde vazife alan doktorlarımız on dokuz zattır. Bunların çoğunu dahili hastalıkların mütehassısları teşkil ettiğinden her gün ve hemen her saat dispansere müracaat edebilen bir hasta bir dahiliye mütehassısı doktor bulabilecektir.
Bu on dokuz doktordan başka altı bakteriyolog İle bir de röntgen mü-tahasrısı dlsnamerde muayene edilen hastalarla kendi muayenehanelerinde meşgul olmağı kabul etmişlerdir.
Dispanserin açılması münasebetîle Halkevlnde bir de (Sağlık korunma kitapları «ergisi > açılacaktır. Bu sergide .şimdiye kadar halk sağlığı mevsim etrafında gerek mütehassıs ve tanınmış doktor ve muharrirlerimizin. gerek sağlık teşekküllerinin neşrettikleri kitap ve risaleler teşhir edilecektir.
Beş Belediye doktoru Bakanlık emrine alındı
Üçü. Beyoğlu, biri Üsküdar, biri de Kadıköy ünde olmak üzere beş belediye doktoru Sıhhat vç İçtimai Muavenet Bakanlığı tarafından görülen lüzum üzerine Bakanlık emrine alınmıştır. Ayrıca iki doktor da emekliye ayrılmıştır.
Maçları 18 bin kişi seyretti. 14 bin lira hasılat oldu
ANKARA RADYOSU
Bugüıfkü program
18 00 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Dans orkestrası, 10.00 Haberler, 1820 Geçmişte bugün, 19.45 Semai ve şarkılar, 19.50 Konuşma, 20.00 Gençliğe şarkılar, 20.18 Radyo Gazetesi. 20.45 Yurttan sesler, 21.15 Konuşma: 'Günün meseleleri), 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Dans müziği (pl.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik (pl ), 7.45 Haberler, 8,00 Müzik (pl.), 823 Spor saati (vücudumuzu çalıştıralım), 12.30 Karışık şarkılar. 12.45 Haberler, 13.00 Salon or-. kestratf.
Adana 1 (A.A.) — Deprem bölgesinde yaptığı dolaşmadan Adanaya dönen Dahiliye Bakanı Hilmi Uran: Anadolu ajansı mümessllslne aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
«Depremin Adana, Kozan, Ceyhan şehir ve kasabalarımızla bunların bazı köylerindeki hasarı yakından gördüm ve felâkete uğramış olan baltamızla görüştüm. Zelzele, anlatıldığına göre, uzun ve bıraktığı hasara göre de şiddetli olmuştur. Resmi ve hususi binalarda yer yer ağır ve tehlikeli hasarlar vardır. Buna mukabil şükretmemiz lâzımgellr kİ. vatandaş kaybı nispeten pek azdır. Bu da zelzelenin gündüz ve çalışma saatlerine Taslamasından ve bltıa içindeki kadın ve erkeklerin de cierhnl bina dışına kaçaçbllmek imkân ve fırsatını vermesinden İleri gelmiştir.
Ağır yaralıların memleket hastanesinde İlk tedavileri yapılmış olarak buldum. Köyler ve kasabalarda halkımızı, uğradıkları maddi kayıpları telâfi İçin, iş basında ve metin gördüm. Vaktinde dağıtılan çadırlarla hiç kimseyi açıkta bırakılmamış buldum. şimdi yer yer felâketzedelere çivi yardımı yapılmaktadır. Küçük büyük vazife arkadaşlarımı vaktinde ve ânında halkımızın yardımına koşmuş buldum. Güzel Çukurovanın almasından bu harabenin pek yakında hiçbir te bırakmıyarak silineceğine derin bir kanaatle ve yurttaşlarımın başka bir felâkete martız kalmaması temennisiyle bugün Adanadan ayrılıyorum.» ________
GÜMRÜKLEDİĞİNİZ
Makine ve malzeme ile YURDDA FABRİKALAR kurulmuştur.
Elâziz Nakliyat Şti.
İstanbul
İZMİR — MERSİN İSKENDERUN
Makara dağıtılmasına başlandı
Ekmek karnelerinin «O» harfli kuponu ile bugünden İtibaren nüfus başına birer dikiş makarası dağıtılmasına başlanacaktır. Dağıtma, zeytinyağı satan bakkallar tarafından yapılacaktır.
Bestekâr Sadeddin Kaynak
DİYOR Kİ:
Kendi sahamda hizmetinde bulunmakla İftihar ettiğim Büyük Türk milletinin kültürel amacında: /Türk otan ve Türkün olan her fev TürJcfln-dûr) umdesi vardır. Bu umdeye göre, asrrlardanberl Türk milletinin fedakârlık, kahramanlık, konukseverlik ve daha nice nice hasletlerini terennüm eden ve cihana «ığmıyacak kadar büyük tarihini kucaklıyan Halk Türküleri Türkün öz malı ve öz İlham kaynağıdır.
MAKSİM miiessesesi Türkün mefahirini bütün orijlnalltc-■lle taze ve saf bir surette aakhyan Halk Türkülerini aynı kıymet ve kudrette okuyan İkinci yeni bir Yıldız Nezihe Yılmaz'ı 4/4/945 tarihine mü-■ndlf çarşamba gecesi halka «unaca-ğını ilân etmekle şeref duya».
Bakırköyde sivrisinek derdi başladı
İstanbullu «İvilsin egl en bol semtlerinden biri olan Bakırköy, havaların bir kaç gündenberl ısınması filerine kuytu yerlerde vt lağımlarda taşı geçirmiş olan sivrisinekler, meydana çıkmağa başlamışlardır. Sıhhat Bakanı, Istanbıılda bulunduğu «ırada riyaseti altında yapılmış olan büyiık toplantıda sıtma ve sivrisinek savaşına nisanda başlanmasına karar verilmişti. Bu kararın biran evvel tatbik edilmesini bekliyoruz. Zira «lvtl-slnekler, etrafı İstilâ ettikten sonra mücadele güçleşir.
Ankarada toprak bayramı
Ankara 1 (A.A.) — Toprak bayramı diin ve bugün şehrimizde törenle kutlanmıştır. Diin köylülere ve Halkevlt-lera Yüksek ziraat enstitüsünün bütün fakülteleri gezdirilmiş, ziraat fl-llmlerl gösterilmiş ve akşam köylülere yemek verilmiştir. Gece Halkevln-de terttbedllen «Köylü gecesi» ndo Ziraat Bakanı Hatlboğlu İla ziraatçı millet vekilleri. Bakanlık, Enstitü Ve ziraat kurumlan, Ziraat müdürlüğü ileri gelenleri, köycüler ve köylüler bulunmuştur.
İstiklâl ve Ziraat marşlarından sonra konuşmalar yapılmış, milli oyunlar oynanmış ve bir piyes temsil edilmiştir.
Bugün de Sincan köyünde ayrıca bir tören yapılmıştır.
Dokuzuncu işletme müdürü Ankaraya gitti
Devlet demiryolları dokuzuncu isletme müdürü B. Balt Topdemlr An-kûraya gitmiştir. B. Salt An karada Münakalat Bakanlıkla temas edeoık. Sirkeci garının genişletilmesi, Zoy-tinburnuna kadar yapılacak olan İstimlâk moaelMlnln halli ljlerllc meşgul olacaktı».
Filimlerin parlamasından 3 kişi yaralandı
Kocamustafapaşada Bayezitafia mahallesinde Sebzeci çıkmazında oturan kuyumcu Hidayetin oğlu So-bahaddln evinde filim göstermek ü-aere arkadaşlarını toplamış ve lâmbalı küçük bir sinema maki ne sile filim göstermeğe koyulmuştur. İşte bu şekilde sinema seyretmekte İken filimler, lâmbanın alevli e parlamış, Sobahaddin, seyircilerden Cemal. Kemal ve Muzaffer muhtelif yerlerinden yanıklar almışlardır. Ateş odayı da sarmış olduğundan yangın şeklini almış ve etraftan yetişenler tarafından söndürülmüştür.
Yaralı çocuklar Cerrahpaşa hastanesine yatırılmışlardır.
Silivri maarif memuru 7,300 lira ile beraber kayboldu
Habar verildiğine göre, yanında öğretmenlere alt 7300 llçu bulunan Silivri Maarif memuru Cahit on beş gündenberl kayıptır. Cahit, zabıta memurları tarafından yapılan araştırmalara rağmen henüz bulunamamıştır. Yanındaki 7300 lira, filllvrl ilçesiyle köylerindeki öğretmenlere alt olup Belediye tarafından ödenen bt-rlkmlş kıdem zamları, ayni yardım kuponlarının para karşılığıyla okulların kırtasiye masrafı ve onarma parasıdır. Cahldin aranmasına devam ediliyor.
İzmir de yapılan at yarışlarının neticesi tzmlr 1 — Bugün yapılan İlkbahar at yarışlarının neticesi şudur:
1 — Burgaz birinci gelmiş, ganyan 140 kuruş vermiştir. 2 — Tufan birinci, Çağbyan İkinci, Maşallah üçüncü olmuştur. Ganyan 140, pliseler 115, 100 ve 210 kuruş vermiştir. 3 — Fettan birinci. 4 — Birinciliği Polat aldı: ganyan 110 kuruş verdi. Diken ikinci, ganyan 100, piliseler 150, 180 kuruş verdi. 5 — Nurcan birinci, Umurbey İkinci oldu. Ganyan ili, plaseler 100, 310 kuruş verdi.
Tufan - Polat çifte bahsi 320, Polat - Diken çifte bahsi de 880 kuruş kazandırdı.
Profesör B. Ne?et Ömer’in konferansı
3/4/1945 pazartesi günü __ ab 18,20 de Or± Prof. Dr. Neşet, öuıer İrdolp (knlb hastalıkları İyi olabilir) movnuuncla Eminönü Halkevlnde mühim bir konfarona verecektir. Herkes ,gelebil!».
İzmirde koşu
İzmir 1 — İkinci İnönü zaferinin yıldönümü münasebetlle bugün bütün İzmir alicilerinin lştlrâklle bir koşu tertibedilmlştlr. Atletler, Cumhur Başkanı İsmet İnönü’nün doğduğu evin önünden koşuya başlamışlar ve yarışı İnönü heykelinin önünde .bitirmişlerdir. Derece alan 10 atlete hediyeler verilmiştir.
sa-
İkincı küme maçları
İkinci küme grup birincileri arasındaki maçlara dün Şeref stadında devam edilmiş ve Sarıyer İle Ta-jkı-»ajj 2-2 berabere kalmışlardır.
Şehrimiz futbol meraklıları dün Fe- I Bu atanların blrUlnde Kemalin pa-ner bahçe «tadında heyecanlı bir gün ısından faydalanan Sabrl, Fener mü-daha yaşadılar, Maarif kupası maçla- ......... ' ~
rının en mühim karşılaşması olan > Beşiktaş - Fenerbahçe ve Galatasaray - Beykoz maçlarını seyretmek İçin Kadıköyüne akın eden meraklı- ' 1ar sabahın erken saatinde stadı doldurmağa başlamışlardı. Muazzam halk kütlesi arasında vapurlara binmek İçin Kadıköy İskelesinden İtibaren mücadele başlamış ve bu çekişme bilhassa Fenerbahçe stadının bilet gişeleri önünde âzami haddini bulmuştur. Bilet alabilmek İçin gişelere 80kulamıyan halk karaborsadan iki misil parasını Ödeyerek bilet almağa mecbur kalmıştır.
hk maçın başlamasına iki saat vakit olduğu halde stat mahşer! denecek derecede dolmuş ve tam bu sıra-' da İçeri glremlyen baltan tazyitana dayanamıyan büyük kapı kırılarak devrilmiştir.
Parası elinde olduğu halde bilet alamıyan halk kapının kınlmaslle Önüne çıkan bu nimetten bedava olarak İstifade için bir çığ halinde hücuma geçmiş, fakat maalesef bu nahoş tesadüf birkaç kişinin yaralanmasını ve elbiselerinin parçalanmasını tntacetmlştlr. Bu gedik, polisin yardJmlle çabuk tıkanmışsa da, yarası ağır olanlardan birkaçının hastaneye kaldırılmak mecburiyeti hasıl olmuştur.
Dünkü maçı takibedenlerin en az 18 bin kişi olduğunu söylersek mübalâğa etmemiş oluruz Stat gişelerinde elde edilen hasılat 14 bin 500 llradnr.
Maçtan dönüş de çok müşkül ve hazin jimuş. muazzam halk kütlesinin Kadıköyüne geçtiği görüldüğü halde maçın tatil edildiği saatte Kadıköy İskelesinde hazır bir vaziyette vapur olmadığından, halk uzun müddet beklemiş ve bu sırada İzdihamdan iskelenin kapılan, camlan tanlmış ve burada da ezilenler, bayılanlar olmuştur, Ancak 19.30 da beş İlâve vapur geldiğinden, halkın İstanbul» geçmesi kabil olabilmiştir.
Galatasaray 0 - Beykoz 0
Bu mühim günün İlk maçı Galata-sarayla Beykoz arasında yapılmıştır. Hakem Şeklbln idare ettiği bu maça takımlar şu şekilde çıkmıştır:
Galatasaray: Erdoğan - Faruk, İsmet - Mustafa, Arif, Eşfak - Reha, Bülent, Gündüz, Muzaffer, Gazanfer.
Beykoz: Orhan - Bahadır. Mehmet - Haşan. Kemal, Ertuğml - Zeki, Cahit, Şahap, Ali, Fikri.
Oyuna, rilzgftn lehine alan Beykoz başladı, tik onlarda İki takım da muntazam olmıyan gelişigüzel vuruşlarla blribtrlnl deneyordu. oyunun tam otuz dakikası bu şekilde, İki tarafın mücadeleslle geçti. Galatasaray takımında Ankaradan yeni gelen Eşfak çoktanberi arkadaşlarlle birlikte oynamadığından aksıyor ve Beykoz bundan İstifade ederek sağ cenahtan rahat bir tempo De İlerliyordu. 35 İnci dakikadan İtibaren Beykozun canlı hamlelerle, Galatasaray kalesini teh-dldettiği görüldü İse de netice alınamadı ve devre golsüz berabere bitti.
İkinci devreye, rüzgârı lehine alarak başlıyan Galatasftrayın Beykozu bastıracnğı ve birkaç golle galip geleceği yolunda tahmin, yürütenler, dakikalar İlerledikçe genç sanşlyahlı-ların enerjik müdafaasını gördükçe, bu tahminlerinde aldandıklarını çabuk anladılar.
Oalatasarnyın dağınık ve şuursuz bir «eklide çıkardığı oyunu ile Beykozu yenemlyeceği. devrenin ortasına doğru belli olmuştu. Bozuk oynamakta blrlblrlle yarış eden muhacimler Beykoz mlldafileri karşısında uzun müddet bir şey yapamadılar’ Ve maç da bu şekilde golsüz olarak berabere nihayettendi.
Beykozun dünkü muvaffakiyetli oyunu cidden takdire lâyıktı. Kendilerini tebrik ederiz.
Beşiktaş 3 - Fenerbahçe 3
Günün İkİnCİ ve mühim karşılaşması Fenerbahçe ile Beşiktaş orasında yapıldı. Hakem Ferldunun İdare ettiği bu maça takımlar şu şekilde çıkmıştı:
Beşiktaş: Mehmet Ali - Yavuz, Hrlsto - Cahit, Ömer, Hüseyin - Snb-rl, Hakkı, Kemal, Şeref, Faruk
Fenerbahçe: Cihat - HaUl, Murat -Salâhaddln, Halil, Ömer - Fikret, Adnan. Melih, Naci, Hallt.
Oyuna rüzgâr altında başlıyan Fenerlilerin hücumu Beşiktaş müdafaasının uzun bir vuruşlyle geri çevrildi. Ve soldan gelen bu topu Fener müdafii Halil karşılıyamadı; bacağının tıraşından geçen top şerefin önüne düştü ve plâse bir şütle Beşiktaş ilk golünü kazandı.
Birinci dakikada yapılan bu sayıdan kırılan Fenerlilerin gevşemesinden İstifade eden Beşiktaşlıların şahlandıkları ve Fener kalesine yekdiğerini takibeden seri halinde akutlarda bulundukları görüldü.
derilerinin kendisini boş bırakmasından. İkinci Beşiktaş golünü de çıkardı. Bu «ayı, Feneri teşçl edenleri birdenbire «usturmuş ve en hararetli Fener taraftarları bile artık mağlûbiyeti kabul etmişti.
20 nel dakikaya kadar devam eden Beşiktaş hücu mlartn ın. bir den bire parlıyan Fenerliler tarafından durdurulduğu ve mukabil hücumlara geçildiği görüldü. Ve 22 nel dakikada kazanılan kornerden Melihin ayağıy-le ilk gollerini çıkardılar Oyun bu andan sonra heyecanlı bir safhaya girdi. Ve günün en muvaffak oyuncusu olan Melih, Hrlstonun yavaş hareketinden faydalanarak İkinci golünü de yaptı.
Oyunun berabere olması heyecanı âzami bir hadde çıkarmışta. Bu sırada karşılıklı bir şekilde yapılan akınlar her İki kale İçin de tehlike oluyordu. Nihayet 42 nel dakikada Şereften nefis bir pas alan Faruk yerden ve çok sıkı bir şütle takımının üçüncü golünü de çıkardı ve devre 3-2 nihayettendi.
İkinci devreye rüzgâr altında başlı-yan Beşiktaşlıların, yanlış bir düşünce İle daha ilk anlardan itibaren müdafaaya fazla ehemmiyet verdikleri ve hücumu ihmal ettikler! görülüyordu. Yalnız ortada Kemal geriden yakaladığı toplan Fener kalesine sürüklüyor. fakat bu hücumlarda kendisine yardım edecek arkadaş bulamadığından, netice alamıyordu.
Bu sırada Beşiktaşlıların geride oynamasından İstifadeyi ihmal etmiyen Sarılftclvertliler bütün hatlarkle rakip saltasına yüklendiler. Ve üst üste korner kazandılarsa da netice alamadılar. Fenerlilerin tazyiki uzun müddet devam ettiyse de beraberlik golü ancak 37 inci dakikada yapılabildi. Sağ taraftan Flkretin nefis bir şekilde ortaladığı topu Hallt, geriden yetişerek fevkalâde bir kafa vuruşlyle gole tahvil •ttt. Tekrar elde edilen beraberlik Fenerlileri coşturdu. Beşiktaşlılar tam bir müdafaa halinde çalıştıklarından, Fenerliler son dakikaları Beşiktaş kalesi önünde geçirdiler; fakat galibiyeti temin edecek sayıyı çıkaramadılar. Ve bu mühim maç da 3-3 beraberlikle nihayettendi.
$asi Tescil n
Created by free version of 2PDF
İzmir maçları
İzmir 1 — Bugün yapılan Maarif kupası maçında Altınordu. Karşıyaka’yı 2-1 yenmiştir.
Puv an cetve i
Takım M. G. B. M. A. Y. P.
Fener 6 4 2 — 19 8 16
G. Saray 8 4 1 1 16 3 15
D. Spor 4 3 1 — 12 7 11
Al. Ordu 6 2—49 15 10
Beşiktaş 4 12 1 9 7 8
Karşıyaka 6 114 5 16 8
Uç. Savar 4 1 — 38 14 6
Beykoz 4 — 13 1 7 5
İstanbul muhtelitinin çalışması
Gelecek hafta Ankaraya gidecek olan İstanbul B muhteliti diin sabah Şeref stadında ikinci kümenin kuvvetli klüplerinden Elektrik İle bir hazırlık maçı yapmış ve 1-0 kazanmıştır. Muhtelit takım çarşamba günü de Taştazak takımı ile karşılaşacaktır.
Diinkü güreş müsabakaları
Fatih güreş klilbü salonunda dün yapılan tecrübeliler güreş müsabakasının güreş, Kasımpaşa, Anadolu kulüplerine mensup 30 güreşçi iştlT&k etmiş ve |U neticeler alınmıştır:
50 kilo: 1 — Fehmi (Gilreş) B1 kilo: 1 — Mehmet (Kasımpaşa) 2 — HaUl (Gilreş)
80 kilo: 1 — Gazanfer (Kasımpn-şa) 2 — Bultan (Güreş)
72 kilo: 1 — Nevzat (Güreş) 2 — Aziz (Kasımpaşa)
79 kilo: 1 — Faik (Güreş) 2 — Ah-İzzet (Kasımpaşa)
87 kilo: 1 — Ahmet Mersinli (Kasımpaşa) 2 — Bahkbaşı (Güreş)
Ağır: 1 — Şevki (Güreş) 2 — Niyazi (Güreş).
Türkiye eskrim birincilikleri
Ankara, Eskişehir ve İstanbul şampiyonlarının lştlrâklle cumartesi günü başhyan ve dün de devam edeıı Türkiye eskrim birincilikleri nlhayet-lenmlş vo şu neticeler alınmıştır.
Flöre: 1 — Rıza (İstanbul) 2 —( Salt (Ankara
Epe: 1 — Nejat (İstanbul.» S — Muhiddln (Ankara)
Kılıç: 1 — Rjta İstanbul) i — Ali (İstanbul)
Baht f e 4
ARŞ A M
2 Nisan 1945
HAŞAN LİMON KOLONYASI
Ancak Avrupa ve Amerikada benzerine tesadüf edilecek derecede yüksek bir kafilede olup pek latif kokuludur. Haşan depolarile butun ıtriyat mağazalarında satılır
İstanbul Erkek Sanat En»titü»ü Müdürlüğündenı
Cinsi Miktarı Muhammen flatı Muvakkat teminata Pazarlık gün v» saati
13 Kaleni 7760 582 4/4/946 Çarşamba 9. 14.80
M * 14163.25 1062.24 » » > . 15.30
__o^„ ,,_____________ 3 » 11400 665 n > » ı. 18
1 — Meslek okuları İhtiyacı için yukarıda cins ve miktarı yazılı 3 katem âlet ve malzeme 4470 sayılı kanun gereğince pazarlık suretüe satın alınacaktır.
2 — Pazarlık İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat enstitüsünde toplanacak komisyon tarafından yukarıda gösterilen gün ve saatlerde yapılacaktır.
3 _ yüksek okullar muhasebeciliği veznesine ihale saatinden evvel yatırncaklan teminatları ve yahut teminat mektuplarını komisyon bakanlığına İbraz etmeleri lâzımdır,
4 — Sat.in alınacak âlet ve malzemeye ait şartnameyi görmek İçin her gün Enstitü Müdürlüğüne müra-
oaatlan lüzumu ilftn olunur. (3968)
Marangoz «1 takımları. Marangoz el takımları Soğuk v* sıcak tutkal
■iMinaH Vali ve belediye reisi nvmı Sayın doktor Lûtfi Kırdar’m himayelerinde Mevsimin en zengin ve en hayırlı
BALOSU
—Şişli Cerrahi Hususi^
Hastanesi sahibi ve Oneratüni
Dr. Cafer Tayyar Kankat
alınca KİLOLAR

tabletler gibi erir.
JUDYOjttRBOH
Kızılay tarafından 7/4/1945 cumartesi günü akşamı sabaha kadar devam etmek üzere Tokatlıyan salonlarında verilecektir. Zengin büfe ve kıymetli piyango seçkin bir heyet tarafından hazırlanmıştır.
Biletler Beyoğlu KIZILAY şubesinden tedarik edilebilir.

Umumi cerrahi ameliyatlar, dimağ ve estetik ameliyatları mütehassısı. Şişil meydanı No. 201. Tel: 80093.
12 ve katim1 muayene parasız.
Gömlekiş1 üt İt İNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ ■■İ Te): 201)96 Sirkeci ,B—
""dermojen
Yanık Çatlak. Ekzama ve Clid paralarına fevkalâde iyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine planet eder.
[
FREN Qi
BELSOĞUKLUÖÜNA Tutulmamak için
PROTEJÎN
m Kulıanmaııdıı
inhisarlar U. Müdürlüğünden:
1 — İdaremiz ihtiyacı için derhal teslim şartiyle bir adet torna tezgahı kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 15,000 lira olup muvakkat teminatı 1125 Uradır.
3 — Eksiltme S. 4. 945 cuma günü saat 10,30 da Kabataşta levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnameler her gün adı geçen şubeden alınabilir.
5 — isteklilerin mühürlü hat teklif mektuplarını kanuni vesaikle güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu İhtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar adı geçen komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır.
6 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (3547)
Elektrik tesisatı yaptırılacak
Emlâk Bank Yapı Limited Şirketinden:
Ankarada Bakanlıklarda Şükrü Saraçoğlu mahallesinde yaptırılmakta olan memur evlerinden (126) apartman dairesinin keşfa göre (94.43?) lira tutan elektrik tesisatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur.
Bu işe girebilmek için:
A — Makin» vo Elektrik mühendisi olmak veya bu İşlerde ehliyeti Olduğuna ve en az elli bin liralık iş yaptığına dair usulen vesika İbraz •tmek.
B — Muvakkat teminat olarak 5.000 liralık nakit,veya teminat mektubu yahut hazine tahvilini tevdi eylemek.
C — Teklif mektupları en geç 14/4/945 cumartesi günü saat on bire kadar Ankara’da Emlâk vç Eytam Bankasındaki şirket müdürlüğiine tevdi veya İrsal edilmek lâzımdır.
D — Bu eksiltmeye alt hususi ve fenni şartname ile keşif evrakı şirket merkezinde görülebilir.
E — şhket İhaleyi yapmakta serbesttir.
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Göriırj
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi I
Osman Şerafeddln Aprt. No. 5 . I
Hastalarını pazardan başka I her gün saat I 4 tem 1 7 ye kadar I kabul eder. 1
Sah günleıji fukaraya meccn-nen bakılır, ~|
Çocuğunuza Dadı
Bulmak için .Akî.n. ın KOCÜK İLAN. LAR cn süratli ve en ucuz vasıtadır.
(4011)
SİPAHİ OCAĞINDAN:
31/Mart/1945 cumartesi günü toplanacağı evvelce ilân edilmiş olan olağanüstü umumi heyet toplantısı çokluk olmadığından 15/Nisan/1945 Pazar gttnü saat 16 ya bırakılmış olduğunu bildiririz, - İdare Heyeti
GÜNDEM: Ocak tüzüğünün değiştirilmesi.
Kahve ve çayhane işleten esnaf ile kahve ve çay Bayilerine:
İstanbul inhisarlar Başmüdürlüğünden
1 — Kahve ve çayhane işleten esnaf nisan 945 ayına alt kahve çay İstihkaklarını evvelki aylarda olduğu gibi en yakın İnhisarlar deposuna müracaatla alacakları fişler mukabilinde diledikleri kahve çay bayilerinden temin ve tedarik edebileceklerdir.
Her fiş ancak alt olduğu ay İçinde muteberdir.
2 — Fişler lklya taksim edilebilecek seklide ihzar edilmiş olduğundan esnaf İstihkakını aynı ay İçinde olmak şarlile İki seferde alabilecektir.
3 — Kahve ve çayhane İşleten esnafın sınıflarını tayta, eden renkler İle bu sınıflar İçin tahsis edilmiş olan kahve çay miktarı aşağıda gösterilmiştir.
Rengi Sınıfı_________Kahve kLlo______ Çay kilo
Kırmızı I 25.— 1.50ı)
San n 20.— - 1.200
Mavi Diğer sınıflar 10.— 0.800
4 — Kahve çay bayileri toplayacakları fişleri ekmek karneleri kuponlarında olduğu gibi kartonlara yapıştırıp müteakip ayin İlk beş günü İçinde başmüdürlüğümüze tasllm ederek hesaplarını kapatacaklardır.
(4019)
Parça beton demiri satışı
Beden Terbiyesi İstanbul Bölgesi Başkanlığından:
Dolma bahçedeki İnönü stadyomu şantiyesinde mevcut beton arme inşaatından artan ufak parçalar halinde vida, cıvata, çivi V. S. yapmaya elverişli takriben 4-5 ton yuvarlak beton demiri açık arttırma ile mahallinde satılacaktır.
Muhammen bedel, kilosu. 50 kuruş, olup, teminatı (150) liradır. Demirler, ihaleyi müteakip tartılmak suretile teslim olunacaktır. Tartma, yükleme ve taşıma masrafları alana aittir.
Almak isteyenler demirleri her gün şantiye şefliğine müracaat ederek görebilirler.
Arttırma (5 Nisan 945 cuma günü saat 15 de Stadyom inşaatında komisyon huzurunda yapılacaktır. Satıştan ve tartılı talimden sonra demirlerin ziyamdan tfare hiç bir mesuliyet kabul etmez. 3952
J
Lokman Hekim
(Dr. HAFIZ CEMAL)
Dahilîye mütehassısı
Divanyolu 104
Muayene saatleri Pazaı hariç her gün 2.5 — 5. Tel: 22398
at Dr. A. Asım Onur ■
Ortaköy Şifa Yurdu Şehir gürültüsünden uzak bil yerde büyük bir parkın içinde ve çamların ortasında fevkalâde güzel manzaralı, çok temiz . c iyi bakımlı, kadın, erkek her türlü haslalara açık hususî hastane. Sinirlerini ve yorgunluğuna dinlendirmek ve neka-hnt devrini geçirmek istiyen-lere mahsus yegâne müessese.
Telefon: 84421
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye planı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
1
3
4
10
25
100
15(i
300
1915 İKRAMİYELERİ
adet ARSA (İstanbul'da Büyük l'alı'da Ada; 164, parsel No. 4, 923 M2.) Lira
a
Adet 2000 Liralık
• 1000
500
200
100
40
20
10
»
B
D

»
2U00.— 3000.— 2000.— 2000.— 2500.— 4000.— 3000.— 3000.—
»
»
ı>
Türkiye 1$ Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı, zamanda failinizi de denemiş olursunuz.
İstanbul defderdarlığından
Yalova ilçesine bağlı Çınarcık Hükümet binasında yaptırılmasına lüzum görülen (1100) bin yüz lira keşif bedelli tamirat İşi 9/4/945 pazartesi günü, saat 15 de Mili! Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda açık eksiltme İle ihale olunacaktır.
Geçici teminatı (82.50) seksen iki lira elli kuruştur. İsteklile-rin en az bir yüklenmede (1000) liralık bu İşe benzer İş yaptığına dair idarelerinden almış olduğu vesikalara İstinaden İstanbul iline müracaatla eksiltme tarihinden (araverme günleri hariç) üç gün evvel alınmış yeterlik ve 945 yılına ait Ticaret Odası vesikalarım ibraz etmeleri muktazidlr.
Sözleşme, eksiltme, bayındırlık İşleri genel, hususi ve fennî şartlaşmalar!le buna müteferri diğer evrak Milli Emlâk Müdürlüğünde görülebilir.3544

Türk Maadin Şirketinden:
Evvelce yapılan davet ve İlân üzerine 26 mart 1945 tarihinde içtima eden Heyeti uınumlyede nisabı eıcşeriyet hasıl olmadığından, Şlrkotimlzln Umumi hayetl 25 nisan 1945 çarşamba günü saat 15 te Şirketin İdare merkezi olan Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Yeniçeri Ağası sokağının köşesinde Yeni Han’ın 4 üncü katındaki 45/52 sayılı dairede âdi surette toplanacaktır.
Vekâleten veya asaleten en a2 100 hisseye sahip olanların hisse senetlerini içtima gününden bir hafta evvel Şirketin İdare merkezine teslim İle mukabilinde makbuz almaları rlcş olunur.
MÜZAKERE RUZNAMESİ:
1 — idare meclisi ve müraklbln raporlarının okunması,
2 — şirketin mevcudat defteri İle ı04-1 senesi bilançosunun, kâr ve zarar hesaplarının kabulü İle bu bapta karar .İttihazı ve İdare meclisi âzalarının ibrası,
3 — 1945 senesinde İdare meclisi âzalarına verilecek aldat miktarının tesbiti.
4 — 1945 senesi İçin müraklp tâyini ile tahsisatının tesbltt,
5 — şirket namına teferruğ edilecek maden ruhsatnamelerinin, İmtiyazlarının. gayrı menkul mallarının tekrirlerini kabule mezun İdare mec-l!pl ğzoJarmın tâyini,
(î Ticaret Kanununun 323 - ?ü4 ü.ıcii maddeleri ahkâmına, tevfi-
kan İdare incelisi üzusınu mezuniyet ve müsaade itası.
'lifli 13)4
Maliye Bakanltğından
Denizdaki batıkların çıkarılması
1 — Denizlerimizdeki sahipsiz ve mülkiyeti Devlete alt batıkların çıkarılması işi için lsteklllerile sözleşme yapılacaktır.
2 — Sözleşmeye derci düşünülen esaslı unsurlar şunlardır:
A — çıkarılacak enkaz ve eşyanın satış ve taksimine kadar yapılacak masraflar çıkartana alt olacaktır.
B — Çıkarılan enkaz ve eşya müsait bulundukça aynen ve taksimi mümkün olmayanlar satılırken bedeli hazine İle çıkartan arasında taksim edilecektir.
C — Çıkarmayı taahhüt eden, bu işlerle iştigal ettiğine ve çıkarma vesaitine malik bulunduğuna dair resmi makamlardan alınmış vesika İbraz edecektir.
D — Mukavele şartlarına riayet edilmediği takdirde İrat kaydedilmek Üzere çıkartma taahhüdünde bulunandan para, tahvil veya banka teminat mektubu alınacaktır.
3 — Mütemmim malûmat İçin Mallye Bakanlığına «Milli Emlâk ü. Müdürlüğüm yazı ile müracaat edilebilir.
4 — Hükümetçe bilinmeyen batıklar İçin hususi şartları havi olmak üzere ayrıca sözleşme yapılabilir.
3 — Müracaatların en geç 25/4/1845 günü saat 12 ye kadar yapılmadı ve dilekçelerde hangi enkazın ne kadar zamanda çıkarılmak İstendiğinin ve çıkarılacak enkazın da ne nisbet dahilinde hazine ile taksim edileceğinin ve ne mikdur teminat gösterileceğinin tasrihi lâzımdır.
5 — Teklifler 25/4'1945 günü saat 18 da Milli Emlâk U. Müdürlüğünde hususi komisyon tarafından ve isteklilerden hazır bulunanların 6-ntLnde incelenecektir.
7 — Çıkarılacak batıklar:
Limanı Batık mahalli
Created by free version of 2PDF
Batık ismi
1 İzmir Pasaport mendireği Yelkenli
2 * . Cova körfezi - İskandil burnu Ankaz
3 Dikili - Bademli limanı karşısı İstimbot ankaza
4 ■ Çeşme - Foça limanları Sskl zamanda batan gemilerden dökülen kıymetli madenler.
5 İstanbul Ortaköy Vapur ankan
8 a Ahır kapı - Saray burnu. > »
7 » Haydarpaşa » ■
8 Kocaeli Akçakoca Ollzelglrlt
9 ■ • Margarlt
10 a • Acarlar İskelesi Seyfettin
11 a V Karasu - Küçükboğaz Kızılırmak
12 ■ » * Batın ankazt
13 a Sakarya boğazı iskelesi Antalya
14 Kefkenadası yatanlarında Afrika
15 a Kuyumcular köyü Deniz altı enkazı
16 a Dikili Römorkör enkakt
17 Ordu Umanda Bir batik
18 tçel > Batık ve düşük eşya
19 a Anamur açıklan Bir batik an kay
20 Rize Rize - Erik limanı arası Vapur
21 Trabzon Sürmene - Civara arası •
22 a Araklı limanı civan >
23 Antalya Reşat adası ile sahil arasında Mürslller çiftliği Ayarlar mevkiinde. Şilep en kas
24 Zonguldak Amasya - Çanpo arası Haralamboa
25 » Filyos Taygan
26 > Çatalağzı Leon
27 Tekirdağ Limanda Ankaz
28 Çanakkale Bolayır önlerinde Barbaros
29 • Kabatepe açıklarında TraymJ
«3478»
İTHALÂT ve İHRACATÇI
Tüccar ve Müesseselerin dikkat nazarına:
Nakliye ve gümrük İşlerinizi her hangi bir müesseseya vermeden evvel bir kere
Halk Umumî Nakliyat T. A, S.
ne müracaatınız menfaatiniz İcabıdır. Şirketimiz sayın müşterilerinin sigorta işlerini de piyasamın en müsait şartlarlle deruhte edebileceği gibi, bu işlerden mütevellid haklarım da korumayı başlıca bir vazife telâkki eder.
ADRES: Galata. Hova giray an han 4 üncü kat (Yolcu salonu karşısı) Telefon: 42252 — Telg. adresi: HALKTAŞ
Bakır satışları
Etibank İstanbul Şubesinden:
Yurt içinde İstihlâk edilmek ve 50 50 Kg. dan aşağı olmamak şattile Kuruçeşme bakır depomuzda aşağıda yazılı hatlarla bakır satışı yapılmaktadır.
Bil ster bakırı (külçe) kilosu 110 kuruş.
Rafine bakın (külçe) kilosu 135 kuruş, (fiatları depo teslimidir). Müracaat yeri: Etibank ithalat ve İhracat servisi
Bankalar caddesi No. 09
a A L A T A
(3895)
öksürenlere: KATRAN HAKKI EKREM
AKŞAM
Sahlbll Necmeddln Sadak — Neşriyat müdürü; Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
PAZARTESİ 2 Nisan 1945
Sena 27 — No. 9502 — Fiatl har yerd* 10 kuruştur.
Ufaktefek zorluklar anlaşma
Amerikalılar Cassel
havasını bulandıracak mı?
dolaylarına vardılar
San Franciscodan evvel
Günler Geçerken
Bir edebiyat ehramı
SON BASKI
Refik Halid Karay
Amerika hükümeti, manda altında bulunan memleketler hakkında bir plân tevdi edecektir. Bu plânda manda altında bulunan topraklar İçin arsıulusal bir mutemetlik konseyi kurulmasını ve bu memleketlerin İstiklâllerine kavuşmalarını İsteyecektir. Aynı zamanda Amerikan plânında ticaret, havacılık, radyo, telgraf ve telefonculuk sahalarında hiçbir fark
O
2 O >
0 p
Londra 2 (A.A.) — tkl Rus ordusu doğudan ve güneyden Viyana üzerine yürüyüşe başarı İle devam etmektedir
Güneyde Tolbukln kuvvetleri, halen Vlyanadan 45 kilometre mesafededirler. Macarlstandakl Şopren Şehri zaptedilmlstlr.
Mareşal Stalln tarafından dün yeniden üç günlük emir daha neşredilmiştir.
Tolbukln kuvvetleri, Avusturya i-çerlerlne yeniden derlnleme nüfuz «-derelc Vincmostad’da 12 kilometre mesafeye kadar gelmiş bulunmaktadır.
Mareşal Mallnovskl kuvvetleri İse. Tunanın iki yakasından İleri hareketine şiddetle devam etmektedir Kuzey yakasında Rus kuvvetleri blr-
nlspetl de çok yüksektir.»
Dr. Van vlack, bütün gezisi esnasında yolda yalnız üç kamyona tesadüf etmiş olduğunu ve bunların da çok eski halde bulunduğunu söylemiş ve şunları ll&ve etmiştir:
«Bütün nakil vasıtaları, atlar, sığır ve koyunlar Bulgariar tarafından götürülmüşlerdir.
Bu bölgelerin Bulgariar tarafından İşgali esnasında ortadan kaybolmuş (Arkan sahife 2, sütun i de)
Londra 2 (A_A.) — Okinava adasına çıkan müttefik kuvvetleri kumsal başlarını sağlamlamışlar ve bir kaç noktadan ğ Km kadar içerilere nüfuz etmişlerdir. Bu çıkarmaya 100 bin müttefik askeri, 1400 gemi ve bin beş yüz uçak Iştlrâk etmiştir. Diğer taraftan İngiliz. harb gemileri de düşman tesislerini şiddetli surette bombalamıştır.
Okinava adasına levazım çıkarma l°l süratle devam etmektedir. Bu levazım arasında ağır tank ve toplar ile muhtelif harb malzemesi bulunmaktadır.
Jzındra 2 (A.A.) — Atina ajansı: Trakya ve Makedonyadakl sağlık ve yiyecek durumunu tesblt etmek için Birleşmiş milletlere yardım teşkilâtı tarafından bu bölgelerde tahkikat yapmağa memur edilen Dr. Van Vlack, müşahedelerini şöyle anlatmıştır:
«Bazı bölgelerde halk arasında verem nispeti yüzde 60 ttr. Acele bazı tedbirler alınmamış olsaydı, bu nispet daha da artacaktı. Sıtma çekenlerin ( ■
Çoğu yeni bestelerdeki hâkim nağmeler
Elçisini göndermek suretlle konferansa az ehemmiyet verir görünen Sovyet Rusyayı büsbütün soğutacak mahiyettedir.
Bu hâdiselerle birlikte, iki üç gündür Londra ve Vaşlngtondan gelen telgraflar, harbin gelişimi, Almanyanm teslim olması İhtimalleri karşısında Hariciye Bakanlarının işleri başından ayrıl-miyacaklannı. aynlsalar bile uzun zaman Sanf&mrisko’da ka-lamıyacaklarmı bildirmeye, hattâ bu yüzden konferansın gecikmesi ihtimalini ileri sürmeye başladılar. Bütün bunlar, konferans toplanmadan önce konferansın başarısı hakkında beslenen Ümitleri sarsacak bir hava yaratmaktan geri kalmamıştır.
Belki ortaya çıkan meseleler kolaylıkla düzelir, konferans geri bırakılmaz, gününde toplanır. Fakat çok ehemmiyetli bir haşan unsuru şimdiden eksilmiştir: Harb sonrası dünyasını kuracak gayretlerin İlk adımında, bilhassa Büyük Devletlerde görülmesi özlenen İstek ve samimî birlik.
Halbuki harb sonunda sulhu ve emniyet! kurmak İçin devletlere yüklenecek zorluk ve zahmetlerin en ağın Sanfranslsko konferansı değildir.
Necmeddln Sadak
Londra 2 (A.A.) — Saklşlma gru-puna dahil bulunan adalar, dün de İngiliz Pasifik donanmasına mensup uçaklar tarafından şiddette bombalanmıştır.
Londra 2 (A.A.) — Marlanne adasındaki üslerden havalanan Amerikan uçakları Toklo'dakl askeri v» sınai hedeflere şiddetli bir atan yapmışlardır.
Londra 2 (A.A.) — General Mac Arthur'iin tebliğinde, Negres ve Selbe adalarındaki İleri hareketi başarılı bir stırei’e devam ettiği bildirilmektedir.
Milletlerarası yardım teşkilâtı murahhası Dr. Van Vlack’ın müşahedeleri
Birleşik Amerika hükümeti manda altındaki topraklar meselesini müzakere için beş büyük devletin San Franciscodan evvel Vaşingtonda taplanmalarını teklif etti
Japonyaya son taaruz için hazırlık
New-York 1 (A.A.) — Christlan Science Manltor gazetesinin bildirdiğine göre, Japonyaya karşı yapılacak son taarruz İçin Amerikan komutanlığı yeniden teşkilâtlandırılacaklar. General Mar-chall» Pasifik başkomutanı ve Eisenhover de ordu genel kurmay şefi olacaktır.
Bestekârlarımızın yeni eserlerini arasıra dinliyor musunuz? Bunlarda, kiliso kubbelerine akseden sesler, yahut Avrupa ormanla ma Slav ve Cermen han-çerelerinden vuran yankılar hâkimdir. Cenubî Amerika daüssılası da vardır. Garpta uzun müddet seyahat edenler, ora musikisinde bu notların belirmesini kendi kendilerine izah ederler: Bestekârlar, bunları muhitlerinde duymuş, eserlerine geçirmiştir. Bravo on la raf
Bizim bestekârlarsa, başkalarının eserlerinde duydukların! tekrarlamış. Aksi takdirde, kulaklarını kendi muhitlerine açsa, lardj, bizim köylerin, bizim kırların, bizim Boğamın, bizim çarşı ve pazarların akislerini yeni bestelerimizde duyaçaktık.
Nazi hükümeti 48 saatte çekilmezse ordu serbesçe hareket edecek
Stokholm 1 (A.A.) — Berchteşga-den konferansı va Alman başkomutanlığının Müttefiklerle derhal müzakerelere girişilmesini İstediği halikındaki rivayetleri dün bildirmiş olan Stockholm Tldıılngen gazetesi, eğer naz! hükümeti 48 saat zarfında istifa etmlyecek olursa. Alman başkomutanlığının bütün ordu ve sair blrük komutanlarına radyo ile hltabederk onlardan kendi kararlarına göre hareket etmelerini Istlyeceğlnl bugün yazmaktadır.
Ingilterede bekleme vaziyeti
Londra 1 (A.A.) — Brltanova ajansının siyasi muharriri yazıyor:
Kabine ve parlâmento, Avrupa siyasetinde paskalya tatili esnasında ân! olarak vukua gelebilecek her hangi bir gelişme ihtimaline karşı bekleme vaziyetinde- bulunmaktadır.
Nazi hükümetinin, son dakikada, hükümleri Almanya İçin ağır da olsa, bir mütareke İçin müzakerelere girişmek üzere teşebbüste bulunması imkânsız telâkki edilmemektedir. Fakat böyle bir teşebbüs, daha evvelinden muvaffakıyetslzllğe mahkûmdur Zira, Müttefikler, Alman askeri şeflerinin kayıtsız şartsız teslimleri hususunda ısrar ediyorlar.
Montgomery en büyük yarma hareketini yaptı, birlikleri Almanya içinde 160 kilometre ilerledi
Belediye, harbden sonra Taksimde büyük bir otel yapmak niyetindedir
Okinava adasına ihraç başarılı oldu
Dahiliye Bakanı Çukurova deprem bölgesinde tedkiklerini bitirdi
NEŞRİNE VARIN BAŞLIYORUZ.
DİKKATLER
Generallerin Mazilere ültimatomu
Rus birlikleri Winernostad’dan 12 ve Bratislavadan 20 kilometre uzakta
Sürekli duru gideceği sanılan havayı bozacak şekilde bulutların belirmesi gibi, siyasî ufukların berraklığını gideren şüphe uyandırıcı olgular türemeye başladı.
Sanfranslsko konferansı harb tonu dünyası için ümit verici bir başlangıç sayılıyor, yarınki sulh ve emniyet yapısını kuracak, bu milletler arasa toplantıya anlaşma yolunda ilk adım gözü ile bakılıyordu. Konferans toplanma-; dan zorluklar çıkmaya başladı.
tik mesele, Sovyet Rusya He Amerikanın üçer oya sahlj olmak istemeleridir. Bu oy meselesi, zaten bütün dünya efkârını meşgul eden eski oy meselesi değildir Bilindiği gibi, başlıca oy meselesi, yeni kurulacak Milletler Cemiyetinin «Emniyet Konseyi- adı verilen on bir kişilik İdare Meclisinde, bir devlet aleyhinde zecri tedbirlere karar verilirken beş büyük devletin mutlaka birlik oy vermeleri şartı yüzünden çıkmıştır. Bu seferki mesele ise, bütün devletlerin temsil edilecekleri -Asamble» yani büyük Mecliste, her devletin her zamanki usulden olarak, sadece birer oy î'e temsil edilmelerine karşılık, yenilik olarak Amerika ile Sovyet Rusvanm üçer oy sayılmaları teklifinden çıkmıştır. Anlaşılıyor kl tngilterenin, Do-minvnnlan (Kanada. Avustralya. Yeni Zelanda. Cenubî Afrika. Hindistan) ile birlikte — her zamanki gib? — altı oy sahibi olmasına karşılık Sovvet Rusva. Sov-yetler Blri’Si devletlerinden Ukrayna ile Beyaz Rusyanın ayrıca temsil edilmelerini istemiş. Amerika da, birçok Birleşik Devletleri temsil etmek bakımından aynı hakkı ileri sürmüştür. Kırımda bu yolda anlaşmış olan üç devlet, bu meseleyi Sanfranslsko konferansında ortava atıp kabul etlr-meve karar vermişlerdir.
Sovyet Rusya, Sovyetler Birliğini vapan on altı cumhuriyete 8u siyasette muhtariyet vermiş Dİduğu feln şimdilik başlıca ik! büyük cumhuriyetinin gelecek Milletler arası Kurulda ayrıca temsil edillp ov sahibi olmalarını istiyor demektir. Amerika Birleşik - Devletleri de. aşağı kalmamak için, kendirine üç oy istiyor.
Mesele, görülüyor ki ilk bakışta o derece ehemmiyetli değildir. Sayısı elliyi bulacak, belki de geçecek devletler genel Meclisinde, başlıca iki büyük devletin üç oya sahip olmaları dünyanın gidişinde çok şey değiştirmez. Hususile, gelecek Milletler Kurulunun Umumî Meclisine düşen vazifeler pek ehemmiyetli olmıyacaktır. Yeni meydana çıkan bu üç oy meselesi, sulhu ve emniyeti korumak, tecavüze karşı gelmek bakımından Konseyde Büyüklerin oy birliği şartı kadar hayatî bir dâva değildir.
Bununla beraber, üç devlet arasındaki bu yeni meselenin şimdiden açığa vurulmasını, San-fransisko konferansını geciktirecek sebeplerden sayanlar var. Bu meseleyi konferansa getirmeden önce devletler arasında bir ko. nuşma, bir hazırlık lâzım geldiği, bunun için de üç haftanın yetmi-yeceğı söyleniyor.
Bu meselenin yarattığı ufak tefek duraklamalar yokolmadan. bir gün ara ile. yeni ve daha ehemmiyetli bir mesele ortaya Çıktı: Londra'da Müttefiklerin ve Varşova’da Sovyetlerin tanıdıkları İki Polonya hükümetinin, kendi aralarında anlaşarak bir tek hükümet kurmaları Polonya-nm Sanfarnsisko konferansına çağırılması için — Kınrn kararları gereğince — şart koşulmuştu. PolonyalIlar o zamandan beri anlaşamadılar. Polonya da Sanfran-slşko’ya davet edilmedi. Sovyet Rusya, üç gün önce İngiltere vo Amerikaya başvurarak. Londra'daki Polonya hükümeti Varşova ile anlaşamadığı için Millî Polonya hükümetinin Sanfransls-ko'ya davet edilmesini İstedi, tn glltere ve Amerika bunu kabul etmediler
Bu hâdise can sıkıcıdır, çünkü lanfransisko'ya sadece Vaşinglon
kaç müstahkem mevki zaptettikten sonra Bratislavadan 20 kilometre mesafede bulunan bLr noktaya varmışlardır. Bratlslava aşağı yııkan "O Viyana müdafaasının kilit mevkii 0 vazlyetlndedlr. Çiinkil buraya kadar düz olan arazi, burada dar bir geçit halini almaktadır. Bratislava radyosu 1— cumartesi günündenberi neşriyatını kesmiş bulunmaktadır.
Tolbukln kuvvetleri. Balaton gölünün güney batısında süratle İleri hareketine devam ederek Macar petrol endüstri sahasını teşkil eden Nagy Konlzsadan 2 kilometre mesafededir.
Diğer taraftan aşağı Sllezyada mü hlm bir müstahkem mevki olan ve altında ve üstünde kuvvetli bir mü-daîaa tertibatı bulunan Olokov (Ja zeptedilmiştlr.
Geçen harbin galibi Fransa bu harbde nasıl bir dokunuşla yıtalı-verdl? Almanlar Parlse nasıl girdiler?
Muharrir kitabının ön sözünde eliyor kİ:
«Dışarda düşmanların idar* ettiği oyuna İçerde paraları üzerine titreyenler, iktidar mevkiine susayanlar, kıskançlar, kabiliyetsizler ve bütiln alçaklar İştirak ettiler.
Fransayı kimlerin yıktığım haber vermek vazifemdir. Ben şnh-l garazlarımı bir tarafa bıraktım. Üstelik Fransa’nın uğradığı felâkette kendimi de biraz suçlu gören Sblr insanım.»
En yakınlan dinlenerek hazırlanan:
Mithat paşanın ev hayatı
Beşler konferansı Vaşingtonda toplanacak
Amerikalılar kumsallardan içerilere doğru ilerlemeğe başladılar
Londra 2 (Radyo) — Vaşingtonda Hariciye Bakanlığı tarafından neşredilen resmi bir demece göre. Birleşik Amerika hükümeti İngütere. Sovyet Rusya, Birleşik Amerika, Fransa ve Çin murahhaslarından mürekkep bir konferansın Vaşingtonda toplanmasını bu beş büyük hükümete teklif etmiştir. San Francisco toplantısından 15 gün evvel Vaşingtonda topla-_________________________ —___________
nacak olan bu konferansa Birleşik gözetilmemesi de talebedllmektedlr.
Serveti Fünun edebiyatını cambazların omuz omuza binerek kurdukları İnsandan ehrama benzetmek mümkündür. Şu farkla k| o ehram bir tek deği, iki pehlivan cambazın sırtında yükselir: Tevfik Fikret ile Halid Ziya’nın... Cenah Şahabeddin'ln rolü de hünerlidir; zira bir ayağını bir pehlivanın, birini de ötekinin omuruna basmıştır, ehramın tik basamağı kendisidir. Ccnab’ın sağ omuzuna dayanan şiir tarafjnda elele vererek Süleyman Nazif, Faik Âli, Hüseyin Suat gibi şairler yelpaze biçimi gerilir; sol omuzda Mehmet Rauf, Ahmet Hikmet gibi nesirciler kanat şeklinde açılır. Hepsi de ayn çeşit, fakat atlas üzerine pullu elbiseler giymişlerdir. (Yani süslü kelimelerle işlenmiş göz alıcı bir üslûp) En üstte, uçacakmış gibi bir ayağını kaldırmış duran eli şemslyell cambaz, kumpanyanın en genç elemanı Celâl Sahiridir; hiç ağırlık vermez, bir tüyii andırır.
Bu edebiyat ehramı az sonra yan taraflarından çözülmeğe başladı; ama temellerini teşkil eden iki dayanak—Fikret ve Halid Ziya— asırlara göğils gerecek sağlamlıkta ve asırlar geçtikçe değerleri artacak, hayretle bakılıp seyrolunacak kudrette yerlerinde kaldı. Biri garp tekniğindeki şiirin, öbürü romancılığın bize ilk mükemmel örneklerini verdiler. Tanzimat edebiyatının Avrupaya doğru bir pencere açtığını İnkâr edemeyiz. Su var ki pencerenin kafesi kaldırılmamıştı. Edebiyatı Cedide, kafesi attı; verine incecik bir tül perde taktı. (Tirl perdenin arnıivo nakışlan hünerbazlıkta eşsiz bir ustanın, Cenab Şahabeddinin İşidir)
Bir aralık bazı gençler koca Halid Ziya’nın yarım asır önceki roman tiplerini yadırgayarak bunları Frenk edebiyatından alınmış özenti mahlûklar, kuklalar sanmışlardı. Hayır; bizim gibi çocukluğunda da olsa (Aşkı Memnu) zamanını görmüş olanlar bir çok Behlül'lerln, Nilıal’lerln aramızda dolaştığını ve o hayatı sürdüklerini bilirler. Halid Ziya da Hüseyin Rahmi gibi — hattâ mübalâğaya düşmeden — hlze bizden tipler vermiş, bizim bir çeşit cemiyetimizin hayat tarzını belirtmiştir. Birinin eksikliklerini öbürünün taınaladığma ve ne kadar birbirlerine aykırı gibi dur-salar ikisinin biri eş er ek aynı devri canlandırdıklarına inanmalıyı!.
Kızılordu Viyana şehrine çok yaklaştı
YENt StYASl TEFRtKAMIZ
SON BASKI
Takip hareketi devam ediyor
Londra 2 (A.A.) — Batı cephesinden r dün de iyi haberler alınmıştır. Ruhr'un doğusunda D uncu ve 1 inci | orduların birleşmiş oldukları bildirilmiştir. Bu birleşme Pûderbon’dan 80 kilometra batıda bulunan Llplştad'da olmuştur.
Mareşal Montgomery'ıûn geniş mikyastaki yarma hamlesi bütün şld-d etile devam etmektedir. Montgome-ry'nln tankları ve motörfze kuvvetleri hâlen 12 önemli Alman şehrini ciddi surette tehdldetmektedlr.
Diğer taraftan Kolanda hududu boyunda Emerlch'ln 8 kilometre şimalinde mühim bir düşman müstahkem mevkii olan bir tepe ele geçirilmiştir.
3 üncü Amerikan orducunun zırhlı kuvvetleri Ayzenah’a yaklaşmış bulunmaktadırlar. Ayzenah. Laylprig'e 10 kilometre mesafede önemli bir kavşak noktasıdır.
Aynı zamanda 3 üncü ordunun başlıca kuvvetleri Orta Almanyada İleri hareketlerine devam ederek Kassel dolaylarına ulaşmış bulunmaktadırlar.
Londra 2 (Radyo)— Müttefik umumi karargâhından bldlrildlğ(ne göre, dokuzuncu ve birinci Amerikan ordularının Ruhr'un doğusunda Llpştad -da yerleşmeleri üzerine Rulır'da en az 30,000 Alamn askeri kapana kıstırılmışım.
Mareşal Montgomery'nln şimalde en büyük yarma hareketi yapmış birlikleri Almanya dahilinde 180 kilometre ilerlemiştir. Montgomery’nln hamlesi devam edlyom înglllz ve KanadalI kıtalar, Holandadan doğuya kaçmakta olan Alnınları taklbedlyoriar.
Üçüncü Amerikan ordusu birlikleri İleri yürüyüşlerine devam ederek Fulda’nın 15 kilometre doğusunda bir noktaya ve Turengen'de Ayzenah’a varmışlardır.
Leitez fotoğraf makinesi fabrikası zaptedildi
Londra 2 (A.A.) — Alman Lalka fotoğraf makinelerile top dürbünleri ve muhtelif hassas âletler İmal eden büyiık Neltez fabrikası, İşler bir vazıyette Amerikalıların eline geçmiştir.
Gazetemizde yarından itibaren merakla takibedeceksinlz.
Bıihife 2
2 Nisan 1945
SÖZÜN GELİŞİ
Dün geceki iki cinayet
San Francisco konferansı



Tonguç Baha’nın mektupları
Gcçcıı seue Arlflye köy envtitüsiine gittiğimiz zaman oradaki tiğn-ııcllcr artımızda İlk öğrttlın umum müdilril IJ İsınalı Hakkı Toııguç’u giiriinoc "Tonguç Baba (1* gelmişi» diye bağınş-mıplardı. Honrn gecr. anıtltil binasının arkasında geniş nıeydandn köyden gelen, kendi il* köyünün nasıl yükseltlleeoğinl nasıl yeni bir h ıı ya ta yöneltileceğini Öğreııarek bu ıcfrr bir InkılApçı şalıslyctlle tekrar köye dönmeye hasırlanan çoğu san kafalı, boa tiiylü yüzlerce çocuğun misafirler jererftno yaptıkları topluntıda bulunmuştuk. Hâtırasını ömrüm oldukça uuutıunıyacıığım bu gwo top-laniuıında huttin sevgiler, bütün oandnn lıağlılıklnr Tonguç Baha'ya doğru idi. Ttirkttk'n- onun adı karışıyor, tekerlemeler. İstekler »onunda onunla bağlanıyor, oyunlar omııı önünde daha şcvkfenlynrdu. Belli İdi kİ bu yanık yilrlü, memleket acvglsl götlerinden okunan Tonguç Balın yüreğindeki dâva aşkını bütün hlr köylü nrsllnc duyurmuş, onlar dn öz babalarının yanında bir baba gibi oııa hiç bir yabancılık duymadan bağlanmışlardı. Bu ■evgt alışverişi bütün gece devam etinişU. Kalktığımız saman yanımdaki arkadaşıma nkıokıınılacnk adnnı budıır» demiştim.
Maarif Bakanlığı tarafından yayılan İlk öğretim dergisinin •on sayısında Tonguç Baha'nın köy enstitülerini bitiren öğretmenlere gönderdiği mektuplar var. Mektebi bitirip şimdiden yaılfe başına giden genç öğretmenler başlan »kıya geldi mİ hemen Tonguç Bnluı’yn mektup yatar. ııo yolda hareket edeceklerini yine ondan danışırlarmış. B. İsmail Hakkı Tonguç aldığı mektuplara eevnp veriyor. Çünkü vadetmlş, shleri lııı vatta dn takl berteceği m. demiş.
Aynı dâvayı dört yanından tutan İnsanların blribirlerile konuşurken no kadar samimi olduklarına, a ra lan uda ne «ıcıık hlr yakınlık bıılmıduğuıın misal vermek tçlıı Tonguç Baha’nın mektup-lanndsn h i rint buraya almak isterdim Ne yatık kl verim dar. Ama ben ilk öğretim dâvasını hiç bir lelgraf hüİH*rtntn bildlreml-yrceğl tarafından bu mektuplarda gördüğümü sürüyebilirim.
’ Şevke! Rfido
Dam ad ve kayınpeder ağır yaralandı, sabıkalı bir hırsız öldürüldü
INGİLİZ SOLCU PARTİLERİ
seçimlerde muhafazakârlara karşı birlikte hareket için toplantılar yapıyorlar
Dün gece Üaküdorda bir kişinin ölümü, diğeri Göztepedc İki şahsın ağır surette yaralûnmaslîe neticelenen iki cinayet işlenmiştir.
Göztepede Suadiye caddesinde oturan Sııklr isminde bir genç, bir müdeîtenberi karısile geçinememekte, sık sık kagva etmektedir. Şaklıln kansı Hayriye, nihayet bu geçlnurikliğe tahammül edememiş ve bir gün ansızın aynı semtte oturan babasının yanma kaçmıştır, ,
Şakir, günlerce karısının dön-mslnl beklemiş, fakat gelmediğini görünce nihayet kayınpederi Osm anin evine giderek karısını aınmnğa karar vermiştir.
Şak İr, hu kararı verirken henüz yeni bilenmiş Ur kamayı da yanma almış ve dün akşam geç vakit kaynatasının evine gitmiştir.
Osman, damadını tatlılıkla karşılamış ve ona bazı nasihatler vermek üzere odaya almıştır. Şa-klr, kaynatasının bu mülftjdm variyetine mukabil, dilrüşt bir şekilde hareket ederek:
— Şimdi benim kanmı getiri nlz?
Diyerek tecavüzl bir lisan kullanmağa başlamış, kaynatası İse. biraz sakin olmasını, herseyin hallolunabileceğin! söylemiştir.
Gözleri dönen Şakir. elinde ka-masile evin İçinde karısını aramağa bn s hımış, meydanlarda gö-
remeyince, bu sefer kaynatasının üzerine altılmışı
— Mademki kızım benim elimden aldın, ben de seni öldürürüm.
Diyerek kaynatasının vücuduna bir kaç defa saptamıştır. Güçlü kuvvetli bir adam olan Osman yarasına rağmen damadının elinden kamayı almış ve:
— Adam öyle öldürülmez, böv-]e öldürülür!
Deyip ayaklarının altına serdiği damadım altı yerinden ağır surette yaralamıştır.
Bıı kanlı boğuşmayı duyan ev halkı zabıtayı haberdar etmişler. yaralılar derhal Haydarpaşa Kümüne hastanesine kaldırılmış, tahkikata Kadıköy savcılığı el koymuştur.
İkinci cinayet
Ölümle neticelenen İkinci cinayet de Üakttdarda Paşakapısı civarında işlenmiştir.
Bir çok hırsızlıktan sabıkası bulunan Rifat isminde bir genç, tfsküdarda yine sabıkalı üç kişinin tecavüzüne uğramış, aralarında çıkan münazaa sonunda Rıfat muhtelif yerlerinden bıçaklanmıştır. Sabıkalı hırsız derhal Nümune hastanesine kaldırılmışsa da bir müddet sonra ölmüştür.
Cinayet tahkikatına Üsküdar savcılarından B. Selman el kovmuş, Rlfatı öldürenlerin hüviyetleri tesbit edilmiştir. Soruş-turmaîar devam etmektedir.
Ingiliz gazeteleri konferansın tehiri zarurî olacağını yazıyorlar. Eden’in San Franciscoya gitmiyeceği söyleniyor
Londra 1 (AA.I — Solcu partilerin ioplııntıları hararetle devam etmektedir. tngillı iraparnloTİuk camiası teııalclterlnlıı Uverpocıl’da yapacağı konferanstan başka tntıstaki! işçi partisi dûn Blnckpoorda V* Avam kamarasında resmi tcııısttciri olmamakla beraber, milyonlarca üyesi bulunan w tjçl partiye bağlı olan kooperatif partisi de bugün Scarbarough'd» tonluntılanna başlamışlardır Bun dan başka. İki büyük arndlka da yıllık toplantılarını paskalya yortuları esnasında yapmaktadırlar. Muhtelif M türler ve mûKBceelere mensup memur sendikası dün WHMey Hayda toplantıya batinmış vt ticaret müt-tahdcnılrr! scnıtlkasıruıı toplantı. ı da yarın RionlnghamMe bağlıyacaktır
Bu toplantıdaki müzakerelerin en Ete çarpan tarafı. Rrieeek •eclmler-de mubafaıakârlnra karşı kati safnr k.-.ınnmak m aksa dile bütün solru parti I er arasında bir blrlcunryt sağlamak hususundakl asim ve karardır.
BAylcce, muhafuuıkâriıırln yapılan an İM malan hiçbir suretle m'fa uğ-ratmıyacak ve sosyal ıslahat plânlarım kail bit İrade II* atrbesçe taklbe-debllerck bir hükümet kurnınk İmkân lan elde erilimi? olacaktır, îşçl parti* «ini, şimdiy» kadar bentlz girişmedi* ğl bu yolda daha vüıuhla yürütmek İçin kuvvetli bir anra belirdiği da sürülmektedir.
Londra 1 (AA » — Scarbarough'da toplanan kooprratif partisinin kongre sİ. bugün, müşterek bir siyaset tesbtt etmek va finümürdekl secimde bir işçi ve demokrat çoğunluğu temin etmek İrin bütün l$cl teşkillerini bir araya getirecek bir konferans laplan-ması hakkındaki teklin erlci hlr çoğunlukla reddetmiştir.
Parti başkam M Barnee. bunun, işçi sınıfının birliğine varmak İçin pratik bir usul olmadığını söylemiştir
Kooperatif partisinin blrknç milyon fljosi vardır vs bu parti İşçi partisiyle birliktir.
İt kabinesinde
Son Bİyatî gelişmeler üzerine değişiklik yapılman muhtemel
hakiki sebepleri
Amerikalılar, Türkiye-deki uzun yaşama vakalarını inceleyecekler
Londra 1 (AA.) — Bugünkü pazar ERzctelerlnln başlıcaları, Avrupadnkl olayların hızlı gelişmeleri neticesinde, geçtn hafta İçinde telkin edilen fikri, yani San Francisco konferansının toplantı tarihini geciktirmek Tjırurl olacağını tekrarlamaktadırlar.
Obsor.cr'ln muharriri, öniimûedek! günlerin, San Francisco konferansına Iştirâk edecek şeflerin, bütün alâka ve dikkatlerini çekecek güç ve karlık meseleler yaratması ihtimali olduğunu kaydeylemektedlr. Her ne olursa olsun, konferansın açılış tarihi bundan üç hafta soma tesblt edilmiş bulunmasına rağmen, ban murahhas heyetlere dahil olacaklar katiyetle tâyin olunmuş değildirler.
Observer'e güre, Ingiltere Hariciye Bakanı M. Edenin konferansta hazır bolunmıyacağı hakkında Wa31nğton' da neşredilen rapor h:nüa hiç bir taraftan teyit edilmemiştir.
Öte yandan, Bovyct murahhas heyeti şefliğine. M- Molotov’un yerine, TVashlngton büyük elçisi M. Gromü-konun (Ayin! hakkında Sovyet hükümeti tarafından verilen kaıar, Londrada bir çok tahminlere yol açmıştır. Bu tâyin yüzünden Rusların konferansa büyük Önem vermedikleri hususunda meydana gelen İntibaı te-ytdedlcl hiç bir alâmet yoktur. Bunun en tatbul edilir tarzdaki İzahı, Sundny Times muhabirinin telkin eylemekte bulunduğu şekildir. Muhabir bu konu etrafında şunları yazmaktadır:
Avrupada savaşın olağanüstü gelişmesi ve ALmanyamn bernn yıkılmak Önere bulunması. Sovyet Hariciye Komiserine, fian Frunclsoo konferansına gitmek üzere mevkiinden ayrılmansa mftni olmaktadır.
öte yandan konferansın toplantı tarihinin geciktirilmeşinin Amerikanın da menfaati İcabı olduğuna İşaret edilmektedir.
Kanada oy teklifini reddedecek
Washlngton 1' (AA.) — WMhlng-ton’un İyi haber alan mlhfUlerlnd* belirtildiğine göre, Sovyet Rusyanın' San Francisco konferansında üç oya sahip Olması hakkındalcl teklifi, Kanada tarafından reddedilecektir. Kanada, tngiltereye nlsbctıe, harekei serbest İsini muhafaza «-tmek hususunda İsrar edecektir.
Fransa, oy meselesini inceliyor
Paris 1 (A.A.) — Fransız resmi çevreleri, Washlngtonun açıklaması üo birdenbire ortaya çıkan ..munzam oys meselesini dikkatle Incelemelrte-LL dlrlcr. Yaltada varıldığı ldda edMeıQ ve San Francisco konferansı güdemfc"1 meselesini bir kere daha ortaya atarCTj anlaşma hakkında Fransa ya malûmat verilmemiş olduğu Patiste belir-'fc tilmekte d‘r. Bu mesele karşısındaki Fransız durumunun yakında öğrenil-C mesJ muhtemeldir. .O
Lııblin hükümetinin JO
konferansa iştiraki teklifi® reddedildi -
Londra 1 (AA.) — Yetkili kaj-n.ak-S tan bildirildiğine göre. İngiltere hd-Jz kftmeti, Lubllndckl Polonya mırvak-**-kat milli kurtuluş komitesinin, Bırlr-»>s mlş Milletler, Milletlerarası dûnyaÖ teşkllâtianclırına konferansına iştirât-0 ki hususunda Sovyet Ru (D
dan yapılan teklifi reddetmiştir. Sov-4-* yet talebi, İngiltere, Birlejlic An. ve Çin hükûmetierine sunulan blrj* mtıh’ır.ı İle b;l(i:ı ImF t-ulunu?. / \
Vashlngton 1 (AA.) — Birleştir**
Amerika Hariciye Bakanlığında resmi bir şahsiyet, dûn, 25 nisanda San Francircoda açılacak olan konferansa Varşova muvakkat Polonya hükümetinin davet edilmesi hakkında yap tığı telkine Birleşik Amerika hükümetinin uymıyacağını UHfinMştir.
Yunan Makedonyası
Roma 2 (AA.) — Avrupanın askeri ve siyasî durumundaki gelişme neticesinde kabinede bir değişiklik yapılması muhtemel görülmektedir. Geçen kasım ayında Bonoml kabinesine milzahe-rvtte bulunmağı raddeden sosyalistlerle hareketçiler, kuzey İtalya toprakı mmn yafanda kurtarılması İhtimali karşısında şimdi hükümete girmeğe hazır görünüyorlar. Bu partilerin Utandıkları bu yeni vaziyete sebep, kuzey İtalya vatanseverleri tarafından teşkil edilen makamlarla karşılaşıldığı raman iktidar mevkiinde bulunmak anüsüdür.
(Baş tarafı birinci sahUedrı elan doktorların sayın çok büyüktür İMİ de I>ra!na'da bulunan M dukter-(tan ttm(n ancak dokusu kalmıştır. Kavahıkta 40 doktordan IS s. Ksantf-ûe I* doktordan S I re Aldaaııdropo-Bs te la doktordan S Cl katmıştır »
Dr Van Vlock. bu bebelerin nüfusu araaında da Bulgar işgalinden ev-vrikl tarihe nazaran ciddi bir aoalış bulunduğunu müşahede etmiştir Me~ âerez beûımlnl!i eskidan 230,001 olan nüfusu simdi 180.000 dtr Drama bö!çvstnin 135 000 kişilik nüfusundan 103 (NO I kalmıştır. Drama şehrindeki 35 bin MMJdrn «tindi ancak 23 bini mevruttur Kavala bölmindv harb-dm cvrrîkl ıa bin nüfustan simdi bini katnv.ştır Karala irhıtnln evvelce M bin olan nüteu yan yarıya amlnuşur Koanıl bteralnlıı nüfusu 3» binden ta Wn* inmiştir.
Kaanti aohrlndr d« ancak 25 bin klji tarihi ular.
General Scobie Make-d on yad akı teftışen döndü
Atina 1 (AA' — Anadolu ajansnın tel muhabiri bildiriyor: Yunanistan-dakl lnçtlia kuvvetleri başkomutanı general Scöblr Scllnikten buraya dflaıuûştfir. Oeneral. genelkurmayı'* birlikle vapttih bir tefti! gerisi «ma-•ıtıda Vram* te Karateyi da tiran-: otnıl’ w bu bölgelerdeki İngiliz kuvvelerini d* teftiş eytemiytir General.
B. Eden Londra Halkevinde
Londra 1 t AA.' — Anadolu A.'.inamın öre) muhabiri bildiriyor:
Halkevinde Türk ticaret heyeti şerefine tertlbcdllen toplantıyı gelen tngüta Hariciye N*nn M. Eden, heyet raisi Cevat Açıkalırı, Büyük elçi Öııaydın ve Brifestlf gitmek teri-Laadrada buluşan Belçika elçlıulr Lâstor'te ayrı ayrı gırüşmüştür NL Eden HalkeTtnto faaliyeti baltanda tafsilât İstemiş ve bilâhare îefatastin

.MuSu stM. b-r »I* T, ^.2
bimra Dot» Mâirtro.d» ban. u- j, ™»wtt
nfmdAn Banureta Nr şekilde kortı-Janmıştır. Halk Bulgurlardan ra Yanan tamflntettertnfen taırtanlmıs olmılrvnrdan mütevellit sevinçlerin!
Nevyork 2 (AA.) — İhtiyarlığın hakikî sebeplerini meydana çıkarmak İçin. Kalumblya üniversitesinin tıp fakültesinde yapılmağa başlanan derin araştırmalar esnasında, Türldytideki usun yaşama vakalarından sn meşhurlarının vatandan bir tetkik* mcvTni teşkil etmesi muhtemel bulunmaktadır. Anadolu, çoktsnberi urun yaşamaların çok görüldüğü bir bölge olarak telâkki edilmişti. Meşhur Zoru Ağa buna btr misal teşkil eder.
Bu araştırmalara Iştirik eden âlimlerden Dr WllUam Monldere göre. İhtiyarlığın sebepleri hakkında tanı malûmat elde etmeğe muvaffak olunduğu re bu malûmattan tatbik sahasında faydalanıldı*! takdirde raini! yasama müddetinin uratılmau değil, aynı zamanda İhtiyarların fikri re beden! kabiliyetlerinin dr arttırılması mümkün olacaktır.
AraşiırmaLın kolayla«*ırnuk İçin çok sarıda re her yasta fare r? sıçan toplanmıştır. Bu hayvanlar üzerinde İncelemeler ita üç sene kadar devam edecek re bu suretle ihtiyarlama sırlan takibedllecektlr. Bu fire- | Ier İdeal şartlar İçinde elverişli hav* ve dalma aynı aydınlık İçinde bulun- | dıırulneakhır ve rahat bir seklide yaşattır; Ilıcaklardır.
İkinci İnönü
Yurdun her tarafında candan tezahürlerle kutlandı
l
Lizbon sefirimiz
Lizbon sefirimi? B. Agâh bu sab«hkl fkspra!. sehrtata gel. kuştu r I mlştîr.
Arap birliği anlaşması
Şam 1 (A-A.) — Suriye meçi İsi
Arap birliği arılatmasını oy birliği! e tasdik etmiştir.

Yetmişlik kadına tecavüz
Beykou jandarmam azılı Dlr sabıkalıyı yeni bir suç üzerinde yakahyarak adllyeye teslim îtmiş tir. Süleyman Aydoğdu İsmindeki bu şahısın sen defa yakalanmasına seöeöolan hâdise tafsilâtı şeyledir:
Beykoada oturan altmış beş yaşlarında Hatice Gülsüm isminde bil kadın. Beyte civarı elan Akbaba nahiye ?mde uens satılmakta olan ekmeklerden alarak Beyfcoza getirmekte ve arada bir kaç kuruş ticareti* satmaktadır.
Hatice, geçen sabah gene erkene*






$ vrat bfcfcSK.: b:y

a1
2. Nisan 1945
Sahile 3
Halka dayanan sanat
Yeni sanatkârın, bilhassa yeni jnirin ders alması iehbeden bir vaziyet karşısındayız. Anlatalım:
Halil Ziya nın ölümü bizim için bir yeis haline girdi. Onun son yolculuğu esnasında peşinden ne-■iller yürüdü. Muhtelif çağlardaki insanlar acındılar. Zira Ilalit Ziya, bilhassa «Mavi ve Siyah» ı ile büyük kütleler üstünde tesiri olaıı İnsandı. Bilhassa bir zamanın gençliği onun kahraman un, Ahmet Cemili kendi içinde hissetmişlerdi.
Bundan önce yine şu son sene İçinde Hüseyin Rahmiyl kaybetmiştik. Onun için muhtelif seviyelerde insanların göz yaşı döktüğünü gördük. Üstadın ölümü aylarca biittin bir kütleyi meşgul etti.
Yalnı» edebiyattan değil, öteki Kabalardan da misal alalım. Dün, büyük komedi sanatkârı Hazmı Körmükçünün ölümünün yıldönümü idi
Hazımı bir sene sonra dostlan, hayranlan andılar.
Şimdi bu satırları yazarken bir yıl önce, biiyiik sanatkârın ölümü karşısında halkın gösterdiği heyecan görümün önüne geliyor.
Yakınlarından biri anlatmıştı:
— İki vatman, bir şoför cena-renin arkasından hem ağlıyor, hem takibedîyordu...
Hazımın kayıbı böyle teessür »ahası çok geniş olaıı bir acı ve hevecan nyadırmıştı.
Bütün bunlarda göze çarpan birşey var. Bahsettiğimiz ayn avn sahalardaki insanların hepsi de sanatlarını büyük kütlelere anlatabilmiş, kendi duyduklarını genk insan dalgalarına duyurmuş kimselerdir. Onlar küflele-»in zevkine, halka dayanan sanatın mümessilleri idi Ve kendilerin’ anlad ğı, dnlayısile sevdiği irin halk — hiç de mecbur olmadığı halde — onlara içten gelen b'r saygı, bir sevgi gösteriyordu
Halbuki bugünkü yeni sanatkârın en büyük marifeti, en belli bnslı cephesi mümkün olduğu kadar a? anlaşılmış olmasıdır. Onu da azdıran münekkidin ta kendisidir.
Zira miinekkidler: «Kimsenin anlamadığını anlayan insan» atarak görünmek, bununla öğtin-mek irin yeni sanatkâra mütemadiyen -az anlasıbr» İnsan olma tavsive etmektedir. Muhakkak ki sadece «halk anlasın!..» düsüncesile ve yalnız bu maksatla yazmak tuhaf bir şeydir. Fe’ at münhasıran «aman atamasınla»-!.. rlîye kalemi ele almak bundan cok daha tuhaftır. Ve gülünçtür
Veni sanatın. yeni şairin en zav’f tarafı da budur. Büyük kütlelerden famamile urakta kalışları ve İnsan tnnluluklarmı, tnsan zevklerini arkalarından yliriite-ce’^ kadar kuvvetli ohn amaları...
Hn’buki hem büviik topluluklara hîfahetmek. hem de venl. orijinal olmak pekâlâ kabildir Hikmet Feridun Es
Yardım sevenler
cemiyeti
Genel kongrede verilen kararlar
Sayın beyan M ev hibe İnönü'nün koruyucu başkanlığı altında buluan Yardımsevenler cemiyetinin genel kongresi geçenlerde Ankarada toplanmıştı. Yurdun 44 İlinden gelen delegelerin lştlraklle yapılan bu kongre, vardığı kararlarla çok faydalı sonuçlar elde etmiştir.
Bu kongre önemli kararlar vermiştir. Bunlardan biri, yoksul kadınlara. İş evleri kurmak suretlle, yardım etmektir. Bu arada nakış, çorap, dikiş evleri kurulacaktır.
Kongrede ev dokuma tezgâhları etrafında da konuşulmuştur. Dokuma tfflgâMarına gerekil İplik İçin seçilen bir heyet İktisat Bakanlığına gl derek İplik kontenjanı timin etmiştir. Dokuma tezgâhlarında dokunacak eşya satılacak ve getirile yoksullar bakılacaktır.
Bu el tezgâhlan Denizli, Manisa, İzmir, Erzincan, ve İleride İstanbulda da açılacaktır.
Kongre delegeleri Ankaradaki Cemiyet ntelyelerlnl gezmişlerdir. Bu atölyelerde «eksen makine çalışmaktadır. Bunlar Devlet Demiryolları, Toprak mahsulleri ofisi gibi daire ve müesseslerin siparişlerini yapmaktadırlar.
Cemiyetin faydalı bir başarısı ds Ankara yüksek tahsilinde bulanan kız çocuklar için Evkaf apartmanındaki yatılı yurttur. Ankarada ailesi, evi barkı olmıyan bu yüksek tahsil gençlerinin barındıkları bu yurtta 00 tan fazla genç kız vardır. Bu çocuklar, ayda ellişer lira vermek suretti e yatıp kalkmakta ve yemektedirler. Yurdun İleride daha «lvade genişleyip büyütülmesine önem verilecektir.
Kongre dağıldıktan sonra sayın bayan İnönü, delegeler şerefine bir çay vermiş ve her biriyle ayn ayrı meşgul olmuştur.
AK
AKŞAM
Hamidiye sebili
Şişli dispanseri
Maarif kupası
Müzeler müdürü: «Tamirde demir kullanılmıyor» diyor
Bugiin saat 18 de açılıyor
Galatasaray, Bey kozla 0-0, Beşiktaş Fenerle 3-3 berabere kaldı
Alemdardaki Hamidlye sebilinin cephesinin demir kalemlerle kazındığım duymuş ve yüksek mimar Sedat Çetin taşla bir görüşme yaparak neş-retmlştlk. Arkeoloji müzeleri müdürü B. Aziz Oğan, bir muharririmize sebilin tAmlrl hakkında şunları söylemiştir:
«Park kapısı karşısındaki sebilin cephesinin demir kalemlerle kazındığına »e mermer satıhların tahrlbe-dlldlğlne dair olan beyanatı gazetenizde okudum. Bu kış ftrtına yüzünden sebilin üzerindeki kurşun örtüler kalkmış ve uçmuştu. Cami tarafındaki saçak da kopmuş, yere düşmüştü. Şehrin mühim bir yerinde bulunan bu tarihi âbidenin çirkin ve metrûk bir halde kalması muvafık olmadığından, müzemiz, Val^. Lûtfl Kırçların dikkat nazarını çekerek sebilin tamirini rica etmişti. Tamlrattn müzemiz Eski eserleri koruma encümeni tarafından verilen talimat mucibince ve Belediye Fen İdaresince hazırlanan keşfe göre yapılması lâzımdır. Yani yaldın ve boyalara dokunuimamakta-dır. Mermer tasımları ise pamza taşılla ovularak ve sıcak sularla yıkanarak temlzlenmektedlr. Demir kullanılmıyor.»
Dahiliye Bakanı
Deprem bölgesindeki tetkikleri hakında beyanatta bulundu
Taksimde
büyük bir otel
Belediye bu hususta incelemelere başladı
Belediye, harbin sonunda tstanbula çok miktarda seyyah geleceğini ve yetecek kadar otel bulunmadığını düşünerek büyük bir otel yaptınlmasma karar vermiştir. Otel, Taksim meydanında İstanbul kulübü İle yanındaki binaların yerinde yapılacaktır. Bu binalar kamulaştırılacaktır. Bunun için İcabeden paranın nasıl temin edileceği araştırılıyor.
o>M>ıiftnnnııı(ıı(>(rıı>ıın(ınııı>i4>Hnı»ıınıını»iıııııi'>ııntıı
Şişli Halkevi binasının zemin katı bir dispanser haline getiril niştir. Dispanser bugün saat 18 de açılacaktır. Açılma resminde Vali ve Belediye Reisi Dr. Lûtfı Kır dar da bulunacaktır Vali ve BeKdlye Reisi gö® mütehassisi olduğundan müracaat eden gölünden m uzlar İp bir hastayı blmat muayene edecek, bu «uretle ilk hasta muayenesi yapılacakta.
Yarınki sah sabahından itibaren hasta kabulüne başlanacak dispanser, pazarlan müstesna olarak, saat 10 dan akşam saat 18 e kadar acık bulunacaktır.
Muhtaç ve yoksul hastaların İlâçları da meccani olarak dispanser tarafından verilecektir. Dispanserde vazife alan doktorlarımız, günlerinin hangi saatlerini bu İşe tahsis edeceklerini bildirdiklerinden dispanser kapısının önünde doktorların isimlerini ve muayene gün ve saatlerini bildiren bir cetvel de bulunacaktır. Dispanserde vazife alan doktorlarımız on dokuz zattır. Bunların çoğunu dahili hastalıkların mütehassısları teşkil ettiğinden her gün ve hemen her saat dispansere müracaat edebilen bir hasta bir dahiliye mütehassısı doktor bulabilecektir.
Bu on dokuz doktordan başka altı bakteriyolog İle bir de röntgen mü-tahasrısı dlsnamerde muayene edilen hastalarla kendi muayenehanelerinde meşgul olmağı kabul etmişlerdir.
Dispanserin açılması münasebetîle Halkevlnde bir de (Sağlık korunma kitapları «ergisi > açılacaktır. Bu sergide .şimdiye kadar halk sağlığı mevsim etrafında gerek mütehassıs ve tanınmış doktor ve muharrirlerimizin. gerek sağlık teşekküllerinin neşrettikleri kitap ve risaleler teşhir edilecektir.
Beş Belediye doktoru Bakanlık emrine alındı
Üçü. Beyoğlu, biri Üsküdar, biri de Kadıköy ünde olmak üzere beş belediye doktoru Sıhhat vç İçtimai Muavenet Bakanlığı tarafından görülen lüzum üzerine Bakanlık emrine alınmıştır. Ayrıca iki doktor da emekliye ayrılmıştır.
Maçları 18 bin kişi seyretti. 14 bin lira hasılat oldu
ANKARA RADYOSU
Bugüıfkü program
18 00 Dans orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Dans orkestrası, 10.00 Haberler, 1820 Geçmişte bugün, 19.45 Semai ve şarkılar, 19.50 Konuşma, 20.00 Gençliğe şarkılar, 20.18 Radyo Gazetesi. 20.45 Yurttan sesler, 21.15 Konuşma: 'Günün meseleleri), 21.30 Senfoni orkestrası, 22.30 Dans müziği (pl.), 22.45 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
7.30 Müzik (pl ), 7.45 Haberler, 8,00 Müzik (pl.), 823 Spor saati (vücudumuzu çalıştıralım), 12.30 Karışık şarkılar. 12.45 Haberler, 13.00 Salon or-. kestratf.
Adana 1 (A.A.) — Deprem bölgesinde yaptığı dolaşmadan Adanaya dönen Dahiliye Bakanı Hilmi Uran: Anadolu ajansı mümessllslne aşağıdaki demeçte bulunmuştur:
«Depremin Adana, Kozan, Ceyhan şehir ve kasabalarımızla bunların bazı köylerindeki hasarı yakından gördüm ve felâkete uğramış olan baltamızla görüştüm. Zelzele, anlatıldığına göre, uzun ve bıraktığı hasara göre de şiddetli olmuştur. Resmi ve hususi binalarda yer yer ağır ve tehlikeli hasarlar vardır. Buna mukabil şükretmemiz lâzımgellr kİ. vatandaş kaybı nispeten pek azdır. Bu da zelzelenin gündüz ve çalışma saatlerine Taslamasından ve bltıa içindeki kadın ve erkeklerin de cierhnl bina dışına kaçaçbllmek imkân ve fırsatını vermesinden İleri gelmiştir.
Ağır yaralıların memleket hastanesinde İlk tedavileri yapılmış olarak buldum. Köyler ve kasabalarda halkımızı, uğradıkları maddi kayıpları telâfi İçin, iş basında ve metin gördüm. Vaktinde dağıtılan çadırlarla hiç kimseyi açıkta bırakılmamış buldum. şimdi yer yer felâketzedelere çivi yardımı yapılmaktadır. Küçük büyük vazife arkadaşlarımı vaktinde ve ânında halkımızın yardımına koşmuş buldum. Güzel Çukurovanın almasından bu harabenin pek yakında hiçbir te bırakmıyarak silineceğine derin bir kanaatle ve yurttaşlarımın başka bir felâkete martız kalmaması temennisiyle bugün Adanadan ayrılıyorum.» ________
GÜMRÜKLEDİĞİNİZ
Makine ve malzeme ile YURDDA FABRİKALAR kurulmuştur.
Elâziz Nakliyat Şti.
İstanbul
İZMİR — MERSİN İSKENDERUN
Makara dağıtılmasına başlandı
Ekmek karnelerinin «O» harfli kuponu ile bugünden İtibaren nüfus başına birer dikiş makarası dağıtılmasına başlanacaktır. Dağıtma, zeytinyağı satan bakkallar tarafından yapılacaktır.
Bestekâr Sadeddin Kaynak
DİYOR Kİ:
Kendi sahamda hizmetinde bulunmakla İftihar ettiğim Büyük Türk milletinin kültürel amacında: /Türk otan ve Türkün olan her fev TürJcfln-dûr) umdesi vardır. Bu umdeye göre, asrrlardanberl Türk milletinin fedakârlık, kahramanlık, konukseverlik ve daha nice nice hasletlerini terennüm eden ve cihana «ığmıyacak kadar büyük tarihini kucaklıyan Halk Türküleri Türkün öz malı ve öz İlham kaynağıdır.
MAKSİM miiessesesi Türkün mefahirini bütün orijlnalltc-■lle taze ve saf bir surette aakhyan Halk Türkülerini aynı kıymet ve kudrette okuyan İkinci yeni bir Yıldız Nezihe Yılmaz'ı 4/4/945 tarihine mü-■ndlf çarşamba gecesi halka «unaca-ğını ilân etmekle şeref duya».
Bakırköyde sivrisinek derdi başladı
İstanbullu «İvilsin egl en bol semtlerinden biri olan Bakırköy, havaların bir kaç gündenberl ısınması filerine kuytu yerlerde vt lağımlarda taşı geçirmiş olan sivrisinekler, meydana çıkmağa başlamışlardır. Sıhhat Bakanı, Istanbıılda bulunduğu «ırada riyaseti altında yapılmış olan büyiık toplantıda sıtma ve sivrisinek savaşına nisanda başlanmasına karar verilmişti. Bu kararın biran evvel tatbik edilmesini bekliyoruz. Zira «lvtl-slnekler, etrafı İstilâ ettikten sonra mücadele güçleşir.
Ankarada toprak bayramı
Ankara 1 (A.A.) — Toprak bayramı diin ve bugün şehrimizde törenle kutlanmıştır. Diin köylülere ve Halkevlt-lera Yüksek ziraat enstitüsünün bütün fakülteleri gezdirilmiş, ziraat fl-llmlerl gösterilmiş ve akşam köylülere yemek verilmiştir. Gece Halkevln-de terttbedllen «Köylü gecesi» ndo Ziraat Bakanı Hatlboğlu İla ziraatçı millet vekilleri. Bakanlık, Enstitü Ve ziraat kurumlan, Ziraat müdürlüğü ileri gelenleri, köycüler ve köylüler bulunmuştur.
İstiklâl ve Ziraat marşlarından sonra konuşmalar yapılmış, milli oyunlar oynanmış ve bir piyes temsil edilmiştir.
Bugün de Sincan köyünde ayrıca bir tören yapılmıştır.
Dokuzuncu işletme müdürü Ankaraya gitti
Devlet demiryolları dokuzuncu isletme müdürü B. Balt Topdemlr An-kûraya gitmiştir. B. Salt An karada Münakalat Bakanlıkla temas edeoık. Sirkeci garının genişletilmesi, Zoy-tinburnuna kadar yapılacak olan İstimlâk moaelMlnln halli ljlerllc meşgul olacaktı».
Filimlerin parlamasından 3 kişi yaralandı
Kocamustafapaşada Bayezitafia mahallesinde Sebzeci çıkmazında oturan kuyumcu Hidayetin oğlu So-bahaddln evinde filim göstermek ü-aere arkadaşlarını toplamış ve lâmbalı küçük bir sinema maki ne sile filim göstermeğe koyulmuştur. İşte bu şekilde sinema seyretmekte İken filimler, lâmbanın alevli e parlamış, Sobahaddin, seyircilerden Cemal. Kemal ve Muzaffer muhtelif yerlerinden yanıklar almışlardır. Ateş odayı da sarmış olduğundan yangın şeklini almış ve etraftan yetişenler tarafından söndürülmüştür.
Yaralı çocuklar Cerrahpaşa hastanesine yatırılmışlardır.
Silivri maarif memuru 7,300 lira ile beraber kayboldu
Habar verildiğine göre, yanında öğretmenlere alt 7300 llçu bulunan Silivri Maarif memuru Cahit on beş gündenberl kayıptır. Cahit, zabıta memurları tarafından yapılan araştırmalara rağmen henüz bulunamamıştır. Yanındaki 7300 lira, filllvrl ilçesiyle köylerindeki öğretmenlere alt olup Belediye tarafından ödenen bt-rlkmlş kıdem zamları, ayni yardım kuponlarının para karşılığıyla okulların kırtasiye masrafı ve onarma parasıdır. Cahldin aranmasına devam ediliyor.
İzmir de yapılan at yarışlarının neticesi tzmlr 1 — Bugün yapılan İlkbahar at yarışlarının neticesi şudur:
1 — Burgaz birinci gelmiş, ganyan 140 kuruş vermiştir. 2 — Tufan birinci, Çağbyan İkinci, Maşallah üçüncü olmuştur. Ganyan 140, pliseler 115, 100 ve 210 kuruş vermiştir. 3 — Fettan birinci. 4 — Birinciliği Polat aldı: ganyan 110 kuruş verdi. Diken ikinci, ganyan 100, piliseler 150, 180 kuruş verdi. 5 — Nurcan birinci, Umurbey İkinci oldu. Ganyan ili, plaseler 100, 310 kuruş verdi.
Tufan - Polat çifte bahsi 320, Polat - Diken çifte bahsi de 880 kuruş kazandırdı.
Profesör B. Ne?et Ömer’in konferansı
3/4/1945 pazartesi günü __ ab 18,20 de Or± Prof. Dr. Neşet, öuıer İrdolp (knlb hastalıkları İyi olabilir) movnuuncla Eminönü Halkevlnde mühim bir konfarona verecektir. Herkes ,gelebil!».
İzmirde koşu
İzmir 1 — İkinci İnönü zaferinin yıldönümü münasebetlle bugün bütün İzmir alicilerinin lştlrâklle bir koşu tertibedilmlştlr. Atletler, Cumhur Başkanı İsmet İnönü’nün doğduğu evin önünden koşuya başlamışlar ve yarışı İnönü heykelinin önünde .bitirmişlerdir. Derece alan 10 atlete hediyeler verilmiştir.
sa-
İkincı küme maçları
İkinci küme grup birincileri arasındaki maçlara dün Şeref stadında devam edilmiş ve Sarıyer İle Ta-jkı-»ajj 2-2 berabere kalmışlardır.
Şehrimiz futbol meraklıları dün Fe- I Bu atanların blrUlnde Kemalin pa-ner bahçe «tadında heyecanlı bir gün ısından faydalanan Sabrl, Fener mü-daha yaşadılar, Maarif kupası maçla- ......... ' ~
rının en mühim karşılaşması olan > Beşiktaş - Fenerbahçe ve Galatasaray - Beykoz maçlarını seyretmek İçin Kadıköyüne akın eden meraklı- ' 1ar sabahın erken saatinde stadı doldurmağa başlamışlardı. Muazzam halk kütlesi arasında vapurlara binmek İçin Kadıköy İskelesinden İtibaren mücadele başlamış ve bu çekişme bilhassa Fenerbahçe stadının bilet gişeleri önünde âzami haddini bulmuştur. Bilet alabilmek İçin gişelere 80kulamıyan halk karaborsadan iki misil parasını Ödeyerek bilet almağa mecbur kalmıştır.
hk maçın başlamasına iki saat vakit olduğu halde stat mahşer! denecek derecede dolmuş ve tam bu sıra-' da İçeri glremlyen baltan tazyitana dayanamıyan büyük kapı kırılarak devrilmiştir.
Parası elinde olduğu halde bilet alamıyan halk kapının kınlmaslle Önüne çıkan bu nimetten bedava olarak İstifade için bir çığ halinde hücuma geçmiş, fakat maalesef bu nahoş tesadüf birkaç kişinin yaralanmasını ve elbiselerinin parçalanmasını tntacetmlştlr. Bu gedik, polisin yardJmlle çabuk tıkanmışsa da, yarası ağır olanlardan birkaçının hastaneye kaldırılmak mecburiyeti hasıl olmuştur.
Dünkü maçı takibedenlerin en az 18 bin kişi olduğunu söylersek mübalâğa etmemiş oluruz Stat gişelerinde elde edilen hasılat 14 bin 500 llradnr.
Maçtan dönüş de çok müşkül ve hazin jimuş. muazzam halk kütlesinin Kadıköyüne geçtiği görüldüğü halde maçın tatil edildiği saatte Kadıköy İskelesinde hazır bir vaziyette vapur olmadığından, halk uzun müddet beklemiş ve bu sırada İzdihamdan iskelenin kapılan, camlan tanlmış ve burada da ezilenler, bayılanlar olmuştur, Ancak 19.30 da beş İlâve vapur geldiğinden, halkın İstanbul» geçmesi kabil olabilmiştir.
Galatasaray 0 - Beykoz 0
Bu mühim günün İlk maçı Galata-sarayla Beykoz arasında yapılmıştır. Hakem Şeklbln idare ettiği bu maça takımlar şu şekilde çıkmıştır:
Galatasaray: Erdoğan - Faruk, İsmet - Mustafa, Arif, Eşfak - Reha, Bülent, Gündüz, Muzaffer, Gazanfer.
Beykoz: Orhan - Bahadır. Mehmet - Haşan. Kemal, Ertuğml - Zeki, Cahit, Şahap, Ali, Fikri.
Oyuna, rilzgftn lehine alan Beykoz başladı, tik onlarda İki takım da muntazam olmıyan gelişigüzel vuruşlarla blribtrlnl deneyordu. oyunun tam otuz dakikası bu şekilde, İki tarafın mücadeleslle geçti. Galatasaray takımında Ankaradan yeni gelen Eşfak çoktanberi arkadaşlarlle birlikte oynamadığından aksıyor ve Beykoz bundan İstifade ederek sağ cenahtan rahat bir tempo De İlerliyordu. 35 İnci dakikadan İtibaren Beykozun canlı hamlelerle, Galatasaray kalesini teh-dldettiği görüldü İse de netice alınamadı ve devre golsüz berabere bitti.
İkinci devreye, rüzgârı lehine alarak başlıyan Galatasftrayın Beykozu bastıracnğı ve birkaç golle galip geleceği yolunda tahmin, yürütenler, dakikalar İlerledikçe genç sanşlyahlı-ların enerjik müdafaasını gördükçe, bu tahminlerinde aldandıklarını çabuk anladılar.
Oalatasarnyın dağınık ve şuursuz bir «eklide çıkardığı oyunu ile Beykozu yenemlyeceği. devrenin ortasına doğru belli olmuştu. Bozuk oynamakta blrlblrlle yarış eden muhacimler Beykoz mlldafileri karşısında uzun müddet bir şey yapamadılar’ Ve maç da bu şekilde golsüz olarak berabere nihayettendi.
Beykozun dünkü muvaffakiyetli oyunu cidden takdire lâyıktı. Kendilerini tebrik ederiz.
Beşiktaş 3 - Fenerbahçe 3
Günün İkİnCİ ve mühim karşılaşması Fenerbahçe ile Beşiktaş orasında yapıldı. Hakem Ferldunun İdare ettiği bu maça takımlar şu şekilde çıkmıştı:
Beşiktaş: Mehmet Ali - Yavuz, Hrlsto - Cahit, Ömer, Hüseyin - Snb-rl, Hakkı, Kemal, Şeref, Faruk
Fenerbahçe: Cihat - HaUl, Murat -Salâhaddln, Halil, Ömer - Fikret, Adnan. Melih, Naci, Hallt.
Oyuna rüzgâr altında başlıyan Fenerlilerin hücumu Beşiktaş müdafaasının uzun bir vuruşlyle geri çevrildi. Ve soldan gelen bu topu Fener müdafii Halil karşılıyamadı; bacağının tıraşından geçen top şerefin önüne düştü ve plâse bir şütle Beşiktaş ilk golünü kazandı.
Birinci dakikada yapılan bu sayıdan kırılan Fenerlilerin gevşemesinden İstifade eden Beşiktaşlıların şahlandıkları ve Fener kalesine yekdiğerini takibeden seri halinde akutlarda bulundukları görüldü.
derilerinin kendisini boş bırakmasından. İkinci Beşiktaş golünü de çıkardı. Bu «ayı, Feneri teşçl edenleri birdenbire «usturmuş ve en hararetli Fener taraftarları bile artık mağlûbiyeti kabul etmişti.
20 nel dakikaya kadar devam eden Beşiktaş hücu mlartn ın. bir den bire parlıyan Fenerliler tarafından durdurulduğu ve mukabil hücumlara geçildiği görüldü. Ve 22 nel dakikada kazanılan kornerden Melihin ayağıy-le ilk gollerini çıkardılar Oyun bu andan sonra heyecanlı bir safhaya girdi. Ve günün en muvaffak oyuncusu olan Melih, Hrlstonun yavaş hareketinden faydalanarak İkinci golünü de yaptı.
Oyunun berabere olması heyecanı âzami bir hadde çıkarmışta. Bu sırada karşılıklı bir şekilde yapılan akınlar her İki kale İçin de tehlike oluyordu. Nihayet 42 nel dakikada Şereften nefis bir pas alan Faruk yerden ve çok sıkı bir şütle takımının üçüncü golünü de çıkardı ve devre 3-2 nihayettendi.
İkinci devreye rüzgâr altında başlı-yan Beşiktaşlıların, yanlış bir düşünce İle daha ilk anlardan itibaren müdafaaya fazla ehemmiyet verdikleri ve hücumu ihmal ettikler! görülüyordu. Yalnız ortada Kemal geriden yakaladığı toplan Fener kalesine sürüklüyor. fakat bu hücumlarda kendisine yardım edecek arkadaş bulamadığından, netice alamıyordu.
Bu sırada Beşiktaşlıların geride oynamasından İstifadeyi ihmal etmiyen Sarılftclvertliler bütün hatlarkle rakip saltasına yüklendiler. Ve üst üste korner kazandılarsa da netice alamadılar. Fenerlilerin tazyiki uzun müddet devam ettiyse de beraberlik golü ancak 37 inci dakikada yapılabildi. Sağ taraftan Flkretin nefis bir şekilde ortaladığı topu Hallt, geriden yetişerek fevkalâde bir kafa vuruşlyle gole tahvil •ttt. Tekrar elde edilen beraberlik Fenerlileri coşturdu. Beşiktaşlılar tam bir müdafaa halinde çalıştıklarından, Fenerliler son dakikaları Beşiktaş kalesi önünde geçirdiler; fakat galibiyeti temin edecek sayıyı çıkaramadılar. Ve bu mühim maç da 3-3 beraberlikle nihayettendi.
$asi Tescil n
Created by free version of 2PDF
İzmir maçları
İzmir 1 — Bugün yapılan Maarif kupası maçında Altınordu. Karşıyaka’yı 2-1 yenmiştir.
Puv an cetve i
Takım M. G. B. M. A. Y. P.
Fener 6 4 2 — 19 8 16
G. Saray 8 4 1 1 16 3 15
D. Spor 4 3 1 — 12 7 11
Al. Ordu 6 2—49 15 10
Beşiktaş 4 12 1 9 7 8
Karşıyaka 6 114 5 16 8
Uç. Savar 4 1 — 38 14 6
Beykoz 4 — 13 1 7 5
İstanbul muhtelitinin çalışması
Gelecek hafta Ankaraya gidecek olan İstanbul B muhteliti diin sabah Şeref stadında ikinci kümenin kuvvetli klüplerinden Elektrik İle bir hazırlık maçı yapmış ve 1-0 kazanmıştır. Muhtelit takım çarşamba günü de Taştazak takımı ile karşılaşacaktır.
Diinkü güreş müsabakaları
Fatih güreş klilbü salonunda dün yapılan tecrübeliler güreş müsabakasının güreş, Kasımpaşa, Anadolu kulüplerine mensup 30 güreşçi iştlT&k etmiş ve |U neticeler alınmıştır:
50 kilo: 1 — Fehmi (Gilreş) B1 kilo: 1 — Mehmet (Kasımpaşa) 2 — HaUl (Gilreş)
80 kilo: 1 — Gazanfer (Kasımpn-şa) 2 — Bultan (Güreş)
72 kilo: 1 — Nevzat (Güreş) 2 — Aziz (Kasımpaşa)
79 kilo: 1 — Faik (Güreş) 2 — Ah-İzzet (Kasımpaşa)
87 kilo: 1 — Ahmet Mersinli (Kasımpaşa) 2 — Bahkbaşı (Güreş)
Ağır: 1 — Şevki (Güreş) 2 — Niyazi (Güreş).
Türkiye eskrim birincilikleri
Ankara, Eskişehir ve İstanbul şampiyonlarının lştlrâklle cumartesi günü başhyan ve dün de devam edeıı Türkiye eskrim birincilikleri nlhayet-lenmlş vo şu neticeler alınmıştır.
Flöre: 1 — Rıza (İstanbul) 2 —( Salt (Ankara
Epe: 1 — Nejat (İstanbul.» S — Muhiddln (Ankara)
Kılıç: 1 — Rjta İstanbul) i — Ali (İstanbul)
Baht f e 4
ARŞ A M
2 Nisan 1945
HAŞAN LİMON KOLONYASI
Ancak Avrupa ve Amerikada benzerine tesadüf edilecek derecede yüksek bir kafilede olup pek latif kokuludur. Haşan depolarile butun ıtriyat mağazalarında satılır
İstanbul Erkek Sanat En»titü»ü Müdürlüğündenı
Cinsi Miktarı Muhammen flatı Muvakkat teminata Pazarlık gün v» saati
13 Kaleni 7760 582 4/4/946 Çarşamba 9. 14.80
M * 14163.25 1062.24 » » > . 15.30
__o^„ ,,_____________ 3 » 11400 665 n > » ı. 18
1 — Meslek okuları İhtiyacı için yukarıda cins ve miktarı yazılı 3 katem âlet ve malzeme 4470 sayılı kanun gereğince pazarlık suretüe satın alınacaktır.
2 — Pazarlık İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat enstitüsünde toplanacak komisyon tarafından yukarıda gösterilen gün ve saatlerde yapılacaktır.
3 _ yüksek okullar muhasebeciliği veznesine ihale saatinden evvel yatırncaklan teminatları ve yahut teminat mektuplarını komisyon bakanlığına İbraz etmeleri lâzımdır,
4 — Sat.in alınacak âlet ve malzemeye ait şartnameyi görmek İçin her gün Enstitü Müdürlüğüne müra-
oaatlan lüzumu ilftn olunur. (3968)
Marangoz «1 takımları. Marangoz el takımları Soğuk v* sıcak tutkal
■iMinaH Vali ve belediye reisi nvmı Sayın doktor Lûtfi Kırdar’m himayelerinde Mevsimin en zengin ve en hayırlı
BALOSU
—Şişli Cerrahi Hususi^
Hastanesi sahibi ve Oneratüni
Dr. Cafer Tayyar Kankat
alınca KİLOLAR

tabletler gibi erir.
JUDYOjttRBOH
Kızılay tarafından 7/4/1945 cumartesi günü akşamı sabaha kadar devam etmek üzere Tokatlıyan salonlarında verilecektir. Zengin büfe ve kıymetli piyango seçkin bir heyet tarafından hazırlanmıştır.
Biletler Beyoğlu KIZILAY şubesinden tedarik edilebilir.

Umumi cerrahi ameliyatlar, dimağ ve estetik ameliyatları mütehassısı. Şişil meydanı No. 201. Tel: 80093.
12 ve katim1 muayene parasız.
Gömlekiş1 üt İt İNCİ SINIF ÇÖMLEKÇİ ■■İ Te): 201)96 Sirkeci ,B—
""dermojen
Yanık Çatlak. Ekzama ve Clid paralarına fevkalâde iyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine planet eder.
[
FREN Qi
BELSOĞUKLUÖÜNA Tutulmamak için
PROTEJÎN
m Kulıanmaııdıı
inhisarlar U. Müdürlüğünden:
1 — İdaremiz ihtiyacı için derhal teslim şartiyle bir adet torna tezgahı kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedel 15,000 lira olup muvakkat teminatı 1125 Uradır.
3 — Eksiltme S. 4. 945 cuma günü saat 10,30 da Kabataşta levazım şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnameler her gün adı geçen şubeden alınabilir.
5 — isteklilerin mühürlü hat teklif mektuplarını kanuni vesaikle güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu İhtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar adı geçen komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır.
6 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul olunmaz. (3547)
Elektrik tesisatı yaptırılacak
Emlâk Bank Yapı Limited Şirketinden:
Ankarada Bakanlıklarda Şükrü Saraçoğlu mahallesinde yaptırılmakta olan memur evlerinden (126) apartman dairesinin keşfa göre (94.43?) lira tutan elektrik tesisatı kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur.
Bu işe girebilmek için:
A — Makin» vo Elektrik mühendisi olmak veya bu İşlerde ehliyeti Olduğuna ve en az elli bin liralık iş yaptığına dair usulen vesika İbraz •tmek.
B — Muvakkat teminat olarak 5.000 liralık nakit,veya teminat mektubu yahut hazine tahvilini tevdi eylemek.
C — Teklif mektupları en geç 14/4/945 cumartesi günü saat on bire kadar Ankara’da Emlâk vç Eytam Bankasındaki şirket müdürlüğiine tevdi veya İrsal edilmek lâzımdır.
D — Bu eksiltmeye alt hususi ve fenni şartname ile keşif evrakı şirket merkezinde görülebilir.
E — şhket İhaleyi yapmakta serbesttir.
Göz Mütehassısı
Doktor Cemil Göriırj
Cağaloğlu Nuruosmanlye caddesi I
Osman Şerafeddln Aprt. No. 5 . I
Hastalarını pazardan başka I her gün saat I 4 tem 1 7 ye kadar I kabul eder. 1
Sah günleıji fukaraya meccn-nen bakılır, ~|
Çocuğunuza Dadı
Bulmak için .Akî.n. ın KOCÜK İLAN. LAR cn süratli ve en ucuz vasıtadır.
(4011)
SİPAHİ OCAĞINDAN:
31/Mart/1945 cumartesi günü toplanacağı evvelce ilân edilmiş olan olağanüstü umumi heyet toplantısı çokluk olmadığından 15/Nisan/1945 Pazar gttnü saat 16 ya bırakılmış olduğunu bildiririz, - İdare Heyeti
GÜNDEM: Ocak tüzüğünün değiştirilmesi.
Kahve ve çayhane işleten esnaf ile kahve ve çay Bayilerine:
İstanbul inhisarlar Başmüdürlüğünden
1 — Kahve ve çayhane işleten esnaf nisan 945 ayına alt kahve çay İstihkaklarını evvelki aylarda olduğu gibi en yakın İnhisarlar deposuna müracaatla alacakları fişler mukabilinde diledikleri kahve çay bayilerinden temin ve tedarik edebileceklerdir.
Her fiş ancak alt olduğu ay İçinde muteberdir.
2 — Fişler lklya taksim edilebilecek seklide ihzar edilmiş olduğundan esnaf İstihkakını aynı ay İçinde olmak şarlile İki seferde alabilecektir.
3 — Kahve ve çayhane İşleten esnafın sınıflarını tayta, eden renkler İle bu sınıflar İçin tahsis edilmiş olan kahve çay miktarı aşağıda gösterilmiştir.
Rengi Sınıfı_________Kahve kLlo______ Çay kilo
Kırmızı I 25.— 1.50ı)
San n 20.— - 1.200
Mavi Diğer sınıflar 10.— 0.800
4 — Kahve çay bayileri toplayacakları fişleri ekmek karneleri kuponlarında olduğu gibi kartonlara yapıştırıp müteakip ayin İlk beş günü İçinde başmüdürlüğümüze tasllm ederek hesaplarını kapatacaklardır.
(4019)
Parça beton demiri satışı
Beden Terbiyesi İstanbul Bölgesi Başkanlığından:
Dolma bahçedeki İnönü stadyomu şantiyesinde mevcut beton arme inşaatından artan ufak parçalar halinde vida, cıvata, çivi V. S. yapmaya elverişli takriben 4-5 ton yuvarlak beton demiri açık arttırma ile mahallinde satılacaktır.
Muhammen bedel, kilosu. 50 kuruş, olup, teminatı (150) liradır. Demirler, ihaleyi müteakip tartılmak suretile teslim olunacaktır. Tartma, yükleme ve taşıma masrafları alana aittir.
Almak isteyenler demirleri her gün şantiye şefliğine müracaat ederek görebilirler.
Arttırma (5 Nisan 945 cuma günü saat 15 de Stadyom inşaatında komisyon huzurunda yapılacaktır. Satıştan ve tartılı talimden sonra demirlerin ziyamdan tfare hiç bir mesuliyet kabul etmez. 3952
J
Lokman Hekim
(Dr. HAFIZ CEMAL)
Dahilîye mütehassısı
Divanyolu 104
Muayene saatleri Pazaı hariç her gün 2.5 — 5. Tel: 22398
at Dr. A. Asım Onur ■
Ortaköy Şifa Yurdu Şehir gürültüsünden uzak bil yerde büyük bir parkın içinde ve çamların ortasında fevkalâde güzel manzaralı, çok temiz . c iyi bakımlı, kadın, erkek her türlü haslalara açık hususî hastane. Sinirlerini ve yorgunluğuna dinlendirmek ve neka-hnt devrini geçirmek istiyen-lere mahsus yegâne müessese.
Telefon: 84421
Türkiye iş Bankası
Küçük cari hesaplar
1945 ikramiye planı
ÇEKİLİŞLER: 29 ocak, 2 Mayıs, 24 ağustos, 1 kasım tarihlerinde yapılır.
1
3
4
10
25
100
15(i
300
1915 İKRAMİYELERİ
adet ARSA (İstanbul'da Büyük l'alı'da Ada; 164, parsel No. 4, 923 M2.) Lira
a
Adet 2000 Liralık
• 1000
500
200
100
40
20
10
»
B
D

»
2U00.— 3000.— 2000.— 2000.— 2500.— 4000.— 3000.— 3000.—
»
»
ı>
Türkiye 1$ Bankasına para yatırmakla yalnız para biriktirmiş ve faiz almış olmaz, aynı, zamanda failinizi de denemiş olursunuz.
İstanbul defderdarlığından
Yalova ilçesine bağlı Çınarcık Hükümet binasında yaptırılmasına lüzum görülen (1100) bin yüz lira keşif bedelli tamirat İşi 9/4/945 pazartesi günü, saat 15 de Mili! Emlâk Müdürlüğünde müteşekkil komisyonda açık eksiltme İle ihale olunacaktır.
Geçici teminatı (82.50) seksen iki lira elli kuruştur. İsteklile-rin en az bir yüklenmede (1000) liralık bu İşe benzer İş yaptığına dair idarelerinden almış olduğu vesikalara İstinaden İstanbul iline müracaatla eksiltme tarihinden (araverme günleri hariç) üç gün evvel alınmış yeterlik ve 945 yılına ait Ticaret Odası vesikalarım ibraz etmeleri muktazidlr.
Sözleşme, eksiltme, bayındırlık İşleri genel, hususi ve fennî şartlaşmalar!le buna müteferri diğer evrak Milli Emlâk Müdürlüğünde görülebilir.3544

Türk Maadin Şirketinden:
Evvelce yapılan davet ve İlân üzerine 26 mart 1945 tarihinde içtima eden Heyeti uınumlyede nisabı eıcşeriyet hasıl olmadığından, Şlrkotimlzln Umumi hayetl 25 nisan 1945 çarşamba günü saat 15 te Şirketin İdare merkezi olan Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Yeniçeri Ağası sokağının köşesinde Yeni Han’ın 4 üncü katındaki 45/52 sayılı dairede âdi surette toplanacaktır.
Vekâleten veya asaleten en a2 100 hisseye sahip olanların hisse senetlerini içtima gününden bir hafta evvel Şirketin İdare merkezine teslim İle mukabilinde makbuz almaları rlcş olunur.
MÜZAKERE RUZNAMESİ:
1 — idare meclisi ve müraklbln raporlarının okunması,
2 — şirketin mevcudat defteri İle ı04-1 senesi bilançosunun, kâr ve zarar hesaplarının kabulü İle bu bapta karar .İttihazı ve İdare meclisi âzalarının ibrası,
3 — 1945 senesinde İdare meclisi âzalarına verilecek aldat miktarının tesbiti.
4 — 1945 senesi İçin müraklp tâyini ile tahsisatının tesbltt,
5 — şirket namına teferruğ edilecek maden ruhsatnamelerinin, İmtiyazlarının. gayrı menkul mallarının tekrirlerini kabule mezun İdare mec-l!pl ğzoJarmın tâyini,
(î Ticaret Kanununun 323 - ?ü4 ü.ıcii maddeleri ahkâmına, tevfi-
kan İdare incelisi üzusınu mezuniyet ve müsaade itası.
'lifli 13)4
Maliye Bakanltğından
Denizdaki batıkların çıkarılması
1 — Denizlerimizdeki sahipsiz ve mülkiyeti Devlete alt batıkların çıkarılması işi için lsteklllerile sözleşme yapılacaktır.
2 — Sözleşmeye derci düşünülen esaslı unsurlar şunlardır:
A — çıkarılacak enkaz ve eşyanın satış ve taksimine kadar yapılacak masraflar çıkartana alt olacaktır.
B — Çıkarılan enkaz ve eşya müsait bulundukça aynen ve taksimi mümkün olmayanlar satılırken bedeli hazine İle çıkartan arasında taksim edilecektir.
C — Çıkarmayı taahhüt eden, bu işlerle iştigal ettiğine ve çıkarma vesaitine malik bulunduğuna dair resmi makamlardan alınmış vesika İbraz edecektir.
D — Mukavele şartlarına riayet edilmediği takdirde İrat kaydedilmek Üzere çıkartma taahhüdünde bulunandan para, tahvil veya banka teminat mektubu alınacaktır.
3 — Mütemmim malûmat İçin Mallye Bakanlığına «Milli Emlâk ü. Müdürlüğüm yazı ile müracaat edilebilir.
4 — Hükümetçe bilinmeyen batıklar İçin hususi şartları havi olmak üzere ayrıca sözleşme yapılabilir.
3 — Müracaatların en geç 25/4/1845 günü saat 12 ye kadar yapılmadı ve dilekçelerde hangi enkazın ne kadar zamanda çıkarılmak İstendiğinin ve çıkarılacak enkazın da ne nisbet dahilinde hazine ile taksim edileceğinin ve ne mikdur teminat gösterileceğinin tasrihi lâzımdır.
5 — Teklifler 25/4'1945 günü saat 18 da Milli Emlâk U. Müdürlüğünde hususi komisyon tarafından ve isteklilerden hazır bulunanların 6-ntLnde incelenecektir.
7 — Çıkarılacak batıklar:
Limanı Batık mahalli
Created by free version of 2PDF
Batık ismi
1 İzmir Pasaport mendireği Yelkenli
2 * . Cova körfezi - İskandil burnu Ankaz
3 Dikili - Bademli limanı karşısı İstimbot ankaza
4 ■ Çeşme - Foça limanları Sskl zamanda batan gemilerden dökülen kıymetli madenler.
5 İstanbul Ortaköy Vapur ankan
8 a Ahır kapı - Saray burnu. > »
7 » Haydarpaşa » ■
8 Kocaeli Akçakoca Ollzelglrlt
9 ■ • Margarlt
10 a • Acarlar İskelesi Seyfettin
11 a V Karasu - Küçükboğaz Kızılırmak
12 ■ » * Batın ankazt
13 a Sakarya boğazı iskelesi Antalya
14 Kefkenadası yatanlarında Afrika
15 a Kuyumcular köyü Deniz altı enkazı
16 a Dikili Römorkör enkakt
17 Ordu Umanda Bir batik
18 tçel > Batık ve düşük eşya
19 a Anamur açıklan Bir batik an kay
20 Rize Rize - Erik limanı arası Vapur
21 Trabzon Sürmene - Civara arası •
22 a Araklı limanı civan >
23 Antalya Reşat adası ile sahil arasında Mürslller çiftliği Ayarlar mevkiinde. Şilep en kas
24 Zonguldak Amasya - Çanpo arası Haralamboa
25 » Filyos Taygan
26 > Çatalağzı Leon
27 Tekirdağ Limanda Ankaz
28 Çanakkale Bolayır önlerinde Barbaros
29 • Kabatepe açıklarında TraymJ
«3478»
İTHALÂT ve İHRACATÇI
Tüccar ve Müesseselerin dikkat nazarına:
Nakliye ve gümrük İşlerinizi her hangi bir müesseseya vermeden evvel bir kere
Halk Umumî Nakliyat T. A, S.
ne müracaatınız menfaatiniz İcabıdır. Şirketimiz sayın müşterilerinin sigorta işlerini de piyasamın en müsait şartlarlle deruhte edebileceği gibi, bu işlerden mütevellid haklarım da korumayı başlıca bir vazife telâkki eder.
ADRES: Galata. Hova giray an han 4 üncü kat (Yolcu salonu karşısı) Telefon: 42252 — Telg. adresi: HALKTAŞ
Bakır satışları
Etibank İstanbul Şubesinden:
Yurt içinde İstihlâk edilmek ve 50 50 Kg. dan aşağı olmamak şattile Kuruçeşme bakır depomuzda aşağıda yazılı hatlarla bakır satışı yapılmaktadır.
Bil ster bakırı (külçe) kilosu 110 kuruş.
Rafine bakın (külçe) kilosu 135 kuruş, (fiatları depo teslimidir). Müracaat yeri: Etibank ithalat ve İhracat servisi
Bankalar caddesi No. 09
a A L A T A
(3895)
öksürenlere: KATRAN HAKKI EKREM

Comments (0)