İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia
İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia
İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia
İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia
İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia
İ N D İ A
İpek bezli lastikleri her taraf da en
fazla kilometre yaparak en yüksek
neticeleri vermiştir.
Türkiye Umumî Acentası
Tevfik YILMAZ
★ ★★ HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
PAZAR 2 Idareı Nuruoemanlye Noı 17 Tel adrul: «YENİ BABAN* İSTANBUL Telefon: 207B8 SAYISI HER YERDB 10 KURUŞ
OCAK 1948 Onblrind Yıl No. 3510 ABONE Türkiye 8enellk 2800 Kr. 6 aylık 1500 * 3 aylık 800 > 1 aylık 300 > BEDELİ Eonobl 8400 Kr. 2800 > 1600 » 600 >
Yeni Sabah
Tahtakılıç Hâdiseyi Bize Anlattı
"Bizi susturamayınca işi âdi bir vakaya çevirdiler,,
Rus askerî
hazırlığı
“ Hergün vatandaşlardan, Millet Partisinden, Üniversite gençlik gruplarından birçok mektub ve telgraflar alıyorum,,
Peyk devletler ordularının hazırlanması karşısında İtalya’nın silahlandırılması
“Yeniden mücadele için kuvvet almış bulunuyorum,,
isteniyor
Lüks Vergisi şümulüne
giren maddelere itiraz
Bir kısım maddelerin çıkarılması, vergi nisbetlerinin de indirilmesi isteniliyor
Kendisini zabtedemiyerek muhalif milletvekilini döğen Şeref luğ
Yapacağımız
İşler
r
Anayasaya aykırı kanunlar hâlâ yürürlüktedir. Bu yıl demokrasi alanını böyle yabani otlardan ve dikenlerden temizlemiye imkân verirse, bütün dış tehlikelere rağmen millet gönül ferahlığına ve iç güvenine kavuşur ve her ihtimali göğüsliyecek hale gelir. Bunlar, behemehal yapılmalı ve milli ıstıraba son verilmelidir.
Ankara: 1 (Hususî) —
Meclisdeki dayak hâdisesinin akisleri gün geçtikçe muhitini genişletmektedir. Hâdisenin par lâmento tarihimizde daima «çirkin» olarak kalacağı kanaati umumîdir.
Hâdise günü Mecliste ve hâdisenin uyandırdığı tepki karşısında, meseleyi, şahsı dışında telâkki eden Ahmed Tahtakılıç, şimdiye kadar sükûtn tercih etmiştir. Mesele, çeşitli çevrelerde türlü şekillerde yorumlanırken, bizzat hâdisenin içinde ya-şıyan Ahmed Tahtakılıcın ne düşündüğünü öğrenmek yerinde olacaktı.
Ahmed Tahtakılıca, hâdise hakkında, «Yeni Sabah» a dü-
(Devamı Sa; 3. Sü; 2 de)
Meclisteki müessif hâdisede vekarım muhafaza eden Ahmed Tahtakılıç
Londra: 1 (a.a.) — (İpe) —
Economlst dergisi Sovyetlerin askeri hazırlıkları hakkında bir makale neşretmektedir. Gazete diyor ki, bir çok müşahitler Von Paulus ordusunun mevcudiyetine inanmıyorlar. Çünkü bu müşahitler çok sayıda Almanların silâh ta çımasına razı olmayacakları kana atlndedlrler. Diğer taraftan bir -çok alâmetler bu ordunun Alman yayı susturmak ve sindirmek 1-çln teşkU edildiğine kanidirler. (Devamı Sa; 3. SÜ; 2 dc)
Meclisde, şiddetli tartışmalar olacak
İNE yeni bir yılın eşiğinde bulunuyoruz. Dün yanın görünüşü kalble-re ferah verecek mahiyet ve hüviyet göstermiyor. Bilâkis dış âlem yer yer tehlikelerle doludur. Çinde komünizm galebe halindedir. Mini moka rem et lideri Çan-Kay-Şelt, sen e başı mesajında, İstifası Çine emniyet getirecekse, çekilmiye hazır olduğuna bildirdi. Çinli şefin bu feragati lehine kaydedilecek bir harekettir. Şahsî mevki ve nüfuzunu milletin hayrı karşısında fedaya âmâde olmak bir siyasî parti ve hareket başkanı için daima sempati uyandıracak âmildir. ÇLn ile beraber Kore’de durum tereddüdlü ve karışıktır. Fillstinde harb ateşi devam etmektedir. Felenıenk’in sömürgeci ve mürteci çevreleri Endo-nezyada yaDgını tekrar körüklemiştir. Berlin işi asıntıdadır. Dış manzara sük£m ve rahat verecek bir halde değildir. Buna mukabil hJç olmazsa İç işlerimizin gönüllere ve ruhlara zevk ve neşe serpmesi beklenirken esefle kaydediyoruz ki, o sahada da lehde gelişmeler, yoktur, denilemezse bile, pek azdır. Hele 1948 yılının Meclisde bir tokat ve dayak hâdisesiyle kapanması ufuklardaki kasveti arttırmıştır.
Dahilî büyük dâvalarımızın hiç biri, geçen sene içinde. Iıal-ledilebilmlş değildir. Faraza mil-ict, seçim emniyeti istiyordu. Halk Partisi çoğunluğu bu emniyeti bir türlü vermek istemedi. Müfritlerden sayılan Muhid-din Baha Pars bile dünkü bir sabah gazetesinde çıkan mektubunda seçim emniyeti taraftan olduğunu İleri sürüyordu. Yalnız onun muarız olduğu adli teminat İmiş. Onun dışında herhangi bir emniyet sağlanmasına candan ve gönülden taraftar i-miş. İçişleri Bakanı Hüsrev Göle de ayni kanatte... Hattâ işin garibi, Sayın Hilmi Uran da başka bir dil kullanmıyor. Bu şartlar altında nasıl olayor da şu memlekette, bütün yurddaş-Jann müşterek istekleri olan seçim emniyeti sağlanamıyor; cidden anlaşılmıu,, gUÇı kaVra. nılması zor bir mevzudur.
Seçim güvenliği bir türlü tam mânasiyle temin edileme* yince çaresiz siyasî diğer emniyetler de bir türlü tahakkuk e-demiyor. Demokrasi, adı üstünde, halkın hâkimiyeti ve üstünlüğüdür. O hâklmij et de bilhassa iııtihablarda kendini gös-,tcrir. Millet, dilediği şabsı ve partileri iktidara çıkarır. Dilediklerini rey pusulası İle, sessiz, /uulasız bertaraf eder. Bu usulün bizde iâyıkıyla kurulamama-demokrasimizi köstekliyen en kuvvetli engeldir. Bu mevrutla yapılan bütün itirazlar,
Türkiye'de Atom
çalışmaları
Tebriibî Fizik Enstitüsü Ordunaryüs Profesörü Fahir leniçay, bizim, 15 senedenberi bu mevzuda çalıştığımızı açıkladı
Büyük Millet Meclisindeki büdce müzakereleri esnasında Milletvekillerinden Katin Gökmen, Tjk nik Üniversiteye bağlı bir Atom Enstitüsün ün kurulmasını İstemi" ti.
öğrendiğimize göre Fen Fakül tesl Tccrübt Fizik Enstitüsü, bir kaç seneden beri Atom üzerinde
çalışmalar yapmakta İdi.
Bu EnstitUntln takviye edilmesi lâzım gelirken milyonlarca lira sarfile yeni bir Atom Enstitüsünün açılmasının tavsiye edilmesi şehrimizin bu işle alâkalı çevrelerinde ciddi Akisler yapmıştır.
Bu hususta Fen Fakültesi Tcc (Davamı Sa, 3. 8ü; 8 de)
Yeni Macar
Dr. Fakaçelis kanundaki değişiklikleri anlatıyor
Nokraşi Paşanın katili
Ankara, 1 (Hususî- — Büdce koınıtyonu önümüzdeki hafta İçinde Tarım ve Maliye Bakanlıkları varidat büdcesi ve mülhak idareler büdcesini incelemeye bağlıyacaktır. Tasarıma ayıu yirmisinden evvel Mecb-te müzakeresine başlanacağı anlaşılmaktadır. Çünkü varidat büd eesi bitmeden evvel kazanç ve İlik1 vergisi kanunlarıma Meclisten çıkması lâzımdır. Kazanç vergisi bitmiş olup yol vergisinin incelenmesi bittikten sonra li’ks vergisinin incelenmesine başlanacaktır. Lüks vergisi üzerırdeki müzakerelerin de epeyce süreceği anlaşılıyor, çün kü komisyon üyeleri şimdiden lüks vergisi içine alman birçok maddeleri vergi dışına çıkarmak fikrinde olduğu gibi vergi nisbetini de indirmek istemek-
| RitaHayvorth ve Ali Han aşkı |
Sovyet şeflerinin sempatisini kazanmış olan Peterfy’nin şahsiyeti
Gulakslnin yerine yeni bir Macar elçisinin tâylıı edileceği Ma -car elçiliğine bildirilmiştir. Yeni elçinin Macorlstanda İktidarda ou lunan küçük emlâk sahipleri par tisinden ve Macaristanın Alınan iş gûll sırasında Rusyada bulunan Vlktor Peterfy adında komünist bir zat olduğu anlaşılmaktadır.
Vlktor Peterfy Sovyet Rusya (Dıvamı 8a; 3. 8ü | 1 do)
Celâl Bayar yarın
Aııkaraya hareket edecek
Ankara, 1 (Hububî) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, pazartesi günü To roa ekapresile buradan Adana-ya g-decektir. Bayara, Refik Ko raltanla diğer Demokrat millet vekilleri refakat edecektir. Celâl Bayar, Adana D.P 11 kon-grerine iştlrâk edecek ve bir nu tuk verecektir. Bayarın, bu nut kunda, Meclisteki son müessif tokat hâdisesine de temas etmesi muhtemeldir.
Maruf sancına yıldızı Bit a Huyıvorth ile Hindll zerinin rı,idikl(Hn“ıaı°SİU Al‘."'ırı"‘ »eçenlercle lnttUte,"ue â- n" u‘l"nW*- 11,1 smIal‘ İsviçreı/e
dukl T' DUn “ça/i P°al".ıı/la aldığımı »ukar-
ri .1" ' ^tertn‘ '“V ’»«ru »ağmak üzere »itlikle,
nlevışredejekılmlfeon ritimleridir- Ajansların kahır .. . _____ ......... . rdiyıne ğore. RUa ve Ali Hım kıta bir tatil »esirmek üre-
(Onum, Sa; ,. «o; , *'s "‘^ur Nuerren ka,aharına
Vakıflar ve cemaat kanununun tâdil, ve azınlık okullarındaki Türk öğretmenlerine veriler» k maaşın devletçe tediyesinin temini işi hakkında alâkadarla* la görüşmek üzere Anka-raya gitmiş olan İstanbul mil-ZetvekJİ doktor Fakaçelis şehrimize uönmüştür.
Dcktor, temasları hakkında şunmrı söylemiştir:
— âvkaf kanununun bazı hü kümlerinin tâdiline dair olan ve k«.t’î şeklini almak Üzere a-lâkadar komisyonlar tarafından tedkik edilen kantin lâyihası Ö-nlimüzdeki iki, üç ay içinde Mec hst'.-n geçecektir. Okullarımıza Dev et yılda 32,000 lira ödenek vermektedir. 2 sene evvel teşebbüsle! yapılmış, bu meblâğı o 15CUU0 liraya iblâğı istenmişti. Başbakan Yardımcısı sayın Bay Faik Ahmed Barutçu ve Millî Eğit .m Bakanı sayın Banguoğlu ile yaptığım son görüşmede bu mtstienin, önümüzdeki sene l-’,;düo kat’î olarak halledileceğimi vS jettiler.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; S do)
Geçen uzun savaş yıllarından sonra, barışa hasret çeken insani,ğın hayal kırıklığına uğra mtsına sebeb olacak kadar çok seyıda milletlerarası bun-rtnlarla dolu olan 1948 yılının son ayının bod günlerinde, gerçek bir kıymet, fazilet ve va-tcnpeıverlik timsali, Mısır Başbakanı Nokraşi Paşa, şahısların ortadan kalkmasile dâvala-
ru sukut edeceğini sanan orta-çtğa hâs düşünceli ve kuruluşlu ^Müslüman Kardeşler» derneği üyelerinden Abdülmecid Ahmed Haşan .adında bir üniversite öğrencisi tarafından öldü, ölmüştü.
Resmimiz, katili yakalandıktan sonra göstermektedir. Katil Oltada görünen gençtir.
(Foto: AP.)
Yakında barış müzakereleri yapılacakmış
Nankin: 1 (a.a.) — (hy.u.ı.ı )J Bugün Nankin’deki yüksek mâ murlar barış için yakında kornü* Kistlerle temas edileceğini söylemişlerdir. Muhabirler bu temas vı» kuunda Çon-Kay-Şek’in İstifa eda ceğinJ bildirmektedirler.
Gazetemize beyanatta bulunan Başkan, Çocuk snçları mevzuunda fikirlerini anlatıyor
Almanyada hâdiseler bekleniyor
Yunanlılar süâh istiyor
Atina: 1 (a a.) — (afp) — Kral Paul vo başpapas Damaskinos’un buzurlle bu sabah Atina kilisesin de İcra edile ftyln’i ruhaniden son ra kordiplomatik Atina tiyatrosu na giderek Birleşik Amerika elçi al Grady'nln eşi vo Yunan lstihba rat Bakanı Ailianos'un refikası ta lafından muhariplere milletin hay ranlık ve minnet duygularını ifa de için tertip edilen törende hazır bulunmuşlardır.
(Dovamı Sa; 3. 8Ü; 1 do)
Avrupa işlerine eşitlikle katılacak Alman devleti kuruluyor
Hamburg, 1 (A.A.) — «Afp»i Sene başı münasebetiyle radyoda söylediği bir nutukta General Robertson, ezcümle demiştir ki:
1949 senesi Alman hükümetinin kuruluşuna şahid olacaktır. (Dovamı Sa; 3. Sü; ı dok.
Yunaıı konsolosluğundaki diiukii âyin
Yeni yıl münâscbctllo şehrimiz deki Yunan konsolosluğunda dün saat 12 do bir kabul resmi ve dini âyin yapılmıştır. Merasimde Yunan büyük elçisi ekselans Perlit -lls Skcferla vo refikası da hazır bulunmuştur.
(Devamı 8a; 3. Sü; 8 do)
İngiliz çocuk suçları muhkem esi Başkanı Mister Hamilton İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ilıştın Gökııarla beraber
lr-tilterede Birmingham Çocuk suçları mahkemesi başkanı Mr. Hamilton - Baynes İngiliz kültür heyetinin dâvetlisi olarak dün saat. 14 te bir İngiliz uçsğ.le şehrimize gelmiştir.
lı.giliz yargıcı hava alanın-oa lıtanbul C. Savcısı İhsan Köknar, Ingiliz kültür heyeti adına Mr. Sate ve şehrimizdeki adalet mensubları tarafından karç.ianmıştır.
Mr. Hamilton Yeşilköydo ken dişile görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
«— Memleketinize geldiğimden (,ok memnunum. Evveldon-
(Dovamı Sa, 3. Sü| 8 do)

Otomobil yarışları şampiyonu öldü
Londra: 1 (a.a.) — (arp) —Otcf mobll ve deniz moiörlerile bir çok dünya rekorları kırmış olan SU Malcolm Campbell 63 yaşında oldt| ğu halde evinde ölmüştür.
fe-TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Müfrit ne kelime?
Austria takımı dün Ankara
Gençlerbirliğini 4-2 yendi
Bu maçın tafsilâtını ve Cihaıl ARMAN’ııı i hazırladığı sayfayı 6 ncıda bulacaksınız • rvWWWWW\ (
AYIN mllletvek illerimizden Muhlddln Baha Pars, bir gazeteye yazdığı bir mek-luol. kondUlnln ınUl- f—~ ’
rit namı vorllen zevat j (J L L iı A 1 arasında zlkredlfmo- ——-—■——— sinden jıkâyct ediyor. Mut. .n Baha Pars, frenklcrln fougueux dedikleri şodld-ül-mekal ve şedıd-iil-etvar bir milletvekilidir. Müfrittin kasdodilen mânayı henüz bllmodl-ftlmlz için kondlslnln no deruccyo kadar ifrata taraftar olduklarını da bilmiyoruz. Yalnız gazeloye gönderdikleri mektubda ınaddo tayın edorok tasrih oylodlklorlno göro bu değerli (tlrbön) ümüzı
1 _ Matbuat hürrlyotlno taraftardır.
2 — Partilerin taaddüdüne taraftardır.
3 — Seçim kanununun matbuatı vo muhalifleri temin edecek çokla
konulmasına taraflardır.
4 — (Tevazün,-ü-kuvâ) nın hattâ zaruri olduğuna kanidir.
Şimdi burada bir sual varid oluyor:
Mecliste müfritler
diye anılan zovat Muhlddln Saha Pars'ın taraftar olduğu bu umdelerin aleyhinde midirler?
O haldo müfrit demok:
1 — Matbuat hürriyetinin aleyhinde olmak.
2 — Tok partiye taraftar bulunmak.
3 — Seçim kanununu şimdiki şoklindon daha sıkı bir halo koymak.
4 — Kuvvetlerin muvazenesine muarız bulunmak.
Mânasını İfade ediyor. Do&erll ınlllotvoklllmlzln buyurduklarını e» te alırsak mantık bizi bu noticoye götürür.
cûtfon sayfayı jevirinia

Comments (0)