B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj
B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj
B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj
B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj
B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj
B. KNAPP
HÜESSESATI HALEFİ
BOYAMA, APBETA1 VE TEMİZLEME FAB-
RİKASI, DOSTLARININ VE MÜŞTERİLERİ-
NİN YENİ YILINI KUTLULAR.
İNCİ
PAST AH ANESI
(Beyoğlu)
SAYIN MÜŞTERİLERİNİN YENİ YILIN!
KUTLAR; HAYIRLI İŞLER VE SAADETLER
DİLE RI...■
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ m'ÜOAFİİYİZ


i

Yeni Sabah
CUMARTESİ 1 OCAK 1949 — ON BİRİNCİ YIL — No; 3S09 — SAYISI HER YERDE (10) KURUŞ
Meclisdekî dayak işi
Şeref Uluğ cezasız mı kalacak?
C. H. P. kendisini haklı görüyor
Müstakil Demokratlar bir sual takriri verecekler mi ?
Kudı et gazetesinin açtığı ankete dikkate değer cevablaı veriliyor
Yeni yıla
Girerken
— ~ı Sayın Mareşal, milletin N idareye cl koymasını; dürüst bir siyaset dünyasının memleketimizde yaratılması için istiyor. Buna taraftar olnuyacak bulunabilir mi?
_ _____ J
VENÎ yıla girerken, Sayın Mareşal Fevzi Çak-mak’ın Türk milletine hitab eden mesajı, çok iyi dilek ve temennilerle dolu bulunuyor. Bu isteklerin tahakkukunu biz de candan temenni ederiz.
Mareşalin arzulan arasında iki nokta var kİ bunların hakikat olmalarını istemiyeeek tek Türk yoktur:
1 — Yılın sulh senesi olması, 3 — 'Haîktft idareyi eline alması...
Türk kütleleri daimi sulh içinde yaşamak istemiş ve politikamız da esasen o hedefe yöneltilmiştir. Yurdda sulh, cihanda sulh formülü boş bir tekerleme değildir, ikinci dünya savaşma iştirak etmememiz sükûna ihtiyaç ve arzumuzun en beliğ bir ifadesi olmuştur. Yoksa sağdan, soldan muharebeye İştirak için az teşvik görmedik. Bitler Alnıanynsı Bulgaristan i istilâ ederek hududlannııza dayandığı vakit biri zater arabasına katmağa az çalışmadı. Hakikaten Türkiye o zaman Na-zilerin tarafını tutsaydı Suriye, Mısır ve Irak yolları Almanlar için açılırdı. Biz yalnız Bitlerin tekliflerine ve vâidlerine kulak asmamakla kalmadık, ayni zamanda hudutlarımızı aşacak o-lursa Türk ordularını karşısında bulacağını da bu yeni fatihe an'attık.
Sulh arzularımızın bu kadar kesin olması önümüzdeki senede de emniyet ve asayişin tarafı-niizda.ii bozulmıyacağma bir delildir. Fakat bir tecavüz ve istilâ emeli peşinde koşnuyan ve taarruz! bir cidale hiç bir veçhile imkân venniy ~-k olan biz-ler herhangi bir tı avüz karşıtında yekpare bir küfle halinde ayaklanacağız. Kam lerln nis-beti bizi hiç ilgilendirmez. Her Türk, vazifesini gözünü kırpmadan yapacaktır. Bu hususta en ufak bir tereddüd ve şübhe-leri olanların böyle yanlış bir düşünce ve gafletten bir an evvel kurtulmaları sulh ve insanlık adına lâzımdır.
. Sayın Mareşal Fevzi Çakmağın ikinci dileği de bütün milletinin samimi arzusudur. Türk cumhuru memleketin İdaresine bu yıl içinde yeni bir seçimle cl koymalıdır. Filhakika şimdi de resmen ve anayasa hükümlerine göre1 Türk milleti hâkimdir. Yalnız Sayın Mareşalin mesaj-larmda imâ etmek istedikleri hakıkaller de herkesçe bilinmek fedir. Anayasanın hükümleri ta-mamile tatbik edilmemektedir. Ferdin hürriyetini koruyan bir çok hid.önder hususî ve olağanüstü kanunlarla tatbik kabiliyetinde» mahrum edilmiş ve işlemez, paslanmış bir halde bir kaşeye atılmıştır. Esasen hu itibarladır İd Millet Partisi, a-nayasanm tâdili ve kuvvetlerin muvazenesi temeline dayanan bir sistemin kurulması hakkında l( i matbuatın temennilerine bu safhaya geçmeden evvel hâlâ yürürlükte olması icabeden I anayasanın tamunıile ve hakkiie I (Devamı 8a; 3. 8Ü; C do) I
Ankara, 31 (Hususî) — kîec-listeki dayak'hâdisesi guniin mevzuu olmakta, devam ediyof. Hemen hembn herkesin konuştuğu ve mensûb olduğu partiye göre münakaşa ettiği mes’ele budur. Ahmed Tahtakılıç, Ah-med Çınar ve Ahmed Oğuz’a; bir çok teessür vâ tcşelli Jelgraf lan geldiği gibi, Ahmed Tahta-kılıç, bir çok dostlan ve gençler tarafından ziyaret edilmektedir. Müstakil Demokratlar tarafından Mecliste mes’el tekrar konuşulması için bir takriri ile teşebbüse g hususunda şimdiden bir yoktur.
Memleket efkârında ys. tesir ve gelişme karşısında ileride nasıl bir vaziyet alacakları şimdiden kestirilemez. Müstakil Demokratlar hâdisenin bu kadar umumî bir hassasiyet uyandırdığı halde Demokrat Parti kurucularının hâlâ bir şey söylememiş olmasını hayretle karşılamaktadır. Müstakil Demokratlar geçenlerde kendilerine ziyafet veren Halk Partililerle yeniden anlaşacakları halikında Demokratların talimatı ile yazılan haberlerin ne kadar manasız olduğunu bu hâdisenin gösterdiğini belirtmektedirler.
Kudret gazetesinin bu hâd: (Devamı Sa, 3. Sû; 8 de)
YENİ YILA GİRERKEN
Dilil gece yarısından itibaren yeni bir ydu girmiş bulunuyoruz. ^YEKİ SABAH> aziz oku-yacıtlarımn yeni yılını kutlar vo sonsuz saadetle)' diler. 19)9 un, dünyaya sulh ve sükûn gelir-mcs-ini de can re gönülden temenni eder.
(Okuyucularımız, gecen bir yıl Içlndo yurdda ve dışarıda olup biten belli başlı hadiselerin kronolojisini o inci sayfamızda bulacaklardır.)
Denizbank’ın yeni adı: BankMaritlm
Diin vazifesine başlayan Deniz yollarının yeni umum müdürü bu mcs’eleyc dair izahat verdi
Devlet Denizyolları yeni Umum Müdürü Ce ııil Parman, dün An-karadan şehrimize gelerek vazife sine başlamıştır. Kendlslle görüşen gazetecilere Umum Müdür şu işahatı vermiştir:
— Ulaştırma Bakanlığı Deniz İşletmeciliğimizin kredi, ihtiyacını sağlamak üzere bir müessese vücude getirmek İçin çalışmalara başlamıştır. Bu müessesenin kuru İtiş şekil ve hukuki bünyesi hakkında henüz bir malûmata sahip değilim. Uzun zan.andanberl ta -savvur edilen ve artık filiyat sa basına çıkacağı muhakkak olan Bank Maritlm, geniş kredi imkûn lan saglıyacak ve bu suretle ttca ret filomuzun inkişafı mümkün o-lacaktır.
Umum Müdür bundan sonra. Demiryolları ve Denizyolları işlet melerinin birer İktisadi devlet lo şekkülü haline getirilmelerinin ta karrur etmiş olduğunu ve bu İş
Yeni Denizyolları Umum Mil-düril Cemil Parman
İSİn Bakanlıkta teşkil edilen Jco misyona Denizyolları Umum Müdürü sıfatllo kendisinin «le İştirak ettiğini ilâve etmiştir.
Millî Piyango' da kazanan numaralar
500 bin liralık ikramiye 401960, 200 bin liralık ikramiye 182879 No. lu biletlere isabet etti
Ankara 31 (Hususî) — Milli Piyangonun 1949 yılbaşı çekilişi bugün saat 38 de yapılmıştır. Kazanan numaraları bildiriyo -ram:
500.000 lira kazanan numara 481960.
200.000 lira kazanan numara 182879.
100.000 lira kazanan numara 459932.
50.000 lira kazanan numara lar 311170 399928.
40.000 lira kazanan numara lar 107515 217913.
(Devamı Sa; 3. Bü; 2 de)
Dük ukşanı oyuncak satan mağazaların vitrinleri böyle türlü ısaiılık hediye» lerlc dolu idi.
Edebî hâdise
Egad Mahmtıd Karakurt
İstanbul yeni yıla neş'e ile
Nisbi yol vergisi esası nihayet kabul edildi
Maktu yol vergisi yerine herkes kendi malî iktidarın a
göre bir vergi ödeyecek
Maliye Bakanlığı matrah üzerine dayanan bir rapor hazırlayarak komisyona bildirecek
Ankara, 31 (Hususî) — Yol vergisini inceleyen geçici komisyon bu sabah yine toplandı. Bugünkü konuşmalarda yol programını tatbik etmek maksadile yirmi milyon liranın ne suretle temin edilece^ni müzakere etmiştir.
Bu verginin nisbi olması yâni herkesin iktidarına göre vermesi esası kabul edilmiş ise de hangi menbadan ve ne suretle olacağı kararlaşmamıştır. Birçok tartışmalardan sonra komisyonda ileri sürülen bir kaç
matrah hakkında Maliye Bakanlığının rakama müstenit malûmat hazırhyarak pazartesiye kadar komisyona vermesi ve mes'elenin pazartesi bir neticeye bağlanması kararlaşmıştır. Ekseriyet kazanan fikir, yol vergisinin herkesin iktidarına göre nisbî bir vergi olması, ayni zamanda mükelleflere yük olmı-yacak en münasip şekilde alınmasıdır.
Nakliyede biletlere zam yapılması fikri çok taraftar bulamamıştır.
Hiııdli kadın milletvekili diin ParkolcTde gazetecilerle...
Hind Mihraceleri
tasfiye edilecek
Memleketimizde misafir bulunan Hiııdli kadın
Milletvekili Mihraceler
Şehrimizde bulunan Hindistan kadın milletvekillerinden Kamladevi Çatafatalaya dün Parkotelde bir basın toplantısı yapmıştır. Hindli kadın milletvekili, gazetecilerin muhtelif su allcrine verdiği cevablarda bu-
tasfiyc olunacak, diyor
gün Hindistanın en mühim dâvalarından birinin okuma yazma meselesi olduğunu, istiklâl kazanıldıktan sonra bir okuma
seferberliği ilân ve 10 senelik
kir maarif programı hazırlandı-
(Dovamı Sa; 3. Sil; 6 da)
İlk Türk Pedagoji kongresi toplandı
yüzücüleri denizden çıktıktan sonra görüynsunn,'
Tnıtsas Klübü, dün, mevsimin son yüzme sporunu
romaıı hazırlıyor
1949 yılına ayak basurken bu ' yılın mühim bir edebi harekele hazırlandığını öğreniyoruz; E-sad Mahmud Karakurt yeni bir eserini tamamlamak üzeredir. Mem leketin en çok okunan ve e-serleri bizde ilk defa olarak ; köylere kudar nüfuz eden güzide muharririn bu romanı Hakkında bugün bildiğimiz yal-
nız isminden ibarettir:
TRENDEKİ KADIN
Edebî bir hâdise teşkil edeceği muhakkak olan bu eser hakkında edineceğimiz malumatı okuyucularımıza bildireceğiz.
E şad Mahntııd Karakurt
girdi
Dün hemen bütüıı İstanbul halkı, yeni yıla eğlence ve neş'e ile girmek arzu ve merakındı idi, denebilir. Herkes, karınca kararınca, evindo veya dışarıda, b-r aile Bofrası başında toplanmıştı. Büyük oazino, oteller ve klüblerde daha günlerce evvel masalar tutulmuş olduğundan âdeta hıncahınç kalabalıktı. Bil yük bir tesadüf hava da yağışlı ve fazla soğuk değildi. Gece geç vakitlere kadar sokaklar, hc-r akşamdan ayrı bir manzara arzedlyordu. Bugün yeni yi* lın ilk ğünü olmak münasebe» tl!e bütün resmî daireler tatil» dJr.
ordusu Kore’yi tahliye etmiş
Londra, 31 (a.a.) — (unJted l>ress) Sovyet Tasa ajansı, Sov yel işgal birliklerinin noel gU-ntl yâni tesbit edilen tarihten altı gün önce Korçyl tahliye et- 1 tiklerini bildirmiştir
Kongreden sonra, memleketimizin ilk Pedagoji ki (abları sergisi de Eminönü Halkcviude açıldı
Yeni tesis edilen Pedagoji cemiyetinin ilk kongresi dün saat 17 de Eminönü Halkevinde toplanmıştır. Kongre başkanlığına Ali Haydar Taner seçil-d.kten sonra cemiyetin 4 aylık mesaisini hülâsa eden rapor o-kunmuş ve ekseriyetle kabul edilmiştir. Daha sonra Kâzım Nâmı Duru, söz almış, Pedag> ji cemiyetinin lüzum ve faidelo-rir.i İzah etmiş, pedagoji bilgisiz.! yaymanın bir memleket bor CU olduğunu, belirtmiştir. Müteakiben seçim yapılmış ve toplan lı.vt» son verilmiştir, Tasnif »eti.:o sinden anlaşıldığına göre idare heyetine Ali Haydar Taner, Hü v'jet Bekir Orz, Ali Rıza Koç-»lp.Nureddin Ergin Münir Ra-şid, Zekcrlya Mahmud Güııcr, B(drcddin Ahıskalı seçilmlşler-ür. Haysiyet divanı da şu zevattan teşekkül etmiştir: Kâzım Nâmi Duru, Ncbalıet Ka-rausman, Ahmed Hamdl Akman.
Diğer yandan, cemiyet tarafından dün saat 15 te Eminönü (Devamı Sa; 3. 8Ü; 6 ila)
Batı Almanya ile ticaret antlaşmamız
Bugün yürürlüğe girecek ve 30 Hazirana kadar meriyette ka lacak —o—
Ankara, 31 (a a.) — Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir;
Memleketimizle Almanyaıua İngiliz - Amerikan ve Fransız işgal bölgeleri arasındaki ticarî münasebetleri kolaylaştırmak ve geliştirmek maksadile 16 Aralık 194S tarihinde Fhhik-furt şehrinde müzakere heyetimizle mezkûr işgal bölgeleri askerî idareleri arasında bir ticaret ve ödeme anlaşması pa-rafo edilmiştir. Anlaşmalar 1 ocak 1949 tarihînden itibaren muvakkaten yürürlüğe girecek ve 30 haziran 1949 tarihine kadar meriyette kalacaktır.
Ticaret anlaşması hükümlerine göre mal mübadeleleri iki memleketin genel Idhalât ve ih rteat rejimlerine uygun olarak cereyan edecektir. Anlaşmaya mübadele edilecek malların ciua ve mikdarını gösteren (a) ve ,(b). listeleri ilâve edilmiştir, (Levamı Sa; 3. SU; 4 de)
Celâl Bayar
Pazartesi Ankaradaıı
Adauaya gidecek
Ankara: 31 (Hususi) — Denıok rat Parti Genel Başkanı Cel&l Ba yar pazartesi günü Toros ekspcfl aile Adanaya gidecek ve oradaki al cak kongrelerinde hazır buluna w çaktır. Bayana burada bir nutuk vermesi kuvvetle muhtemeldir.

feylAKVİMDEN BİR YAPRAK |
YENİ SENE
ugün yeni senenin birinci gUnU... Her sene bugün birbirimizi beylik clhnleler-
lo tebrik etmek fldot- r~^—--------—— -*-n
tir; bu Sdotlor araeın- | ULUN A Y J da gidon sonoyo atıp ——----------—-----— ----------—
tutmak da vardır. Sanki şu Üç yüz altmış kûsUr gUnlük devredo çoktt-gimiz, sıkıntılar, Üzüntüler, yalnız on İki ayın kusuru... Bizim bunda hiç taksiratımız yok. Yine bu adetler arasında, gelen soneden pek çok şeylor ummak, boklomek do vardır. Zaınan denilen mevhum Ölçüyü bir yerinden kesmişiz; gidon tarafı tü kakal... Golon tarafı elci...
No kadar çocuk tabiatlı mahlûklarız!
Biraz tuhaf gclocok amma, ben giden seneden pek şikâyetçi dogl-llm.
1848 İn vukuatını pek günü gü-nüııo hatırlamıyorum, fakat bunların Içlndo bizi çok sarsacak vukuat pek yok gibi geliyor.
Meselâ 1848 de verom mücadelesi yapılacak donildl. 1849 da da bu mücadelo yapılacaktır| hattâ bunu
şimdiden 1950 yo, belki de 195!, 52, 53'e de teşmil edebiliriz.
Sonra et derdi 1948, 1947'de oH duğu gibi 1848’de d( devam etti. ıoi9'da neden başka türlü olsun?
Ekmek, malûm olduğu Üzere geçen sonelerde, 1948'do olduğu glbf kâh —Allah yokluğunu göstermesin— yonllmoz donooek halde, kâfi da ylyoooğo katık edlloook gibiydi.' Flalı bazan artar, bazan İner; hao* mİ bazan büyür, bazan küçülürdü. 1949‘da bu dalgalanmayı no için rftkld bir halo koyalım? O zaman no helocansız, no hoyccansız bir se^ no olurl
Nakil vasıtaları I948*de bütün mllloto spor zevkini vordl. Bir yerden bir yoro gitmek İçin yaya seyahati gözüno kostlrcınlyenlor tramvay denllon İnsan hovonklerlnc nasıl bir perende İle asılıyorlar! Nasıl bir hamle ile dalıvoriyorlardı. 1049'da da bunun böyle olmaması İçin bir sebeb tasavvur etmiyorum.
(Lütfen sahifoyi çcvirioiıj

Comments (0)