SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)
SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)
SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)
SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)
SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)
SALI 20 sahihli Safa Kılıçhoğlu İdare t Nuruosmenlye No. 17 Tel adresli «YENİ 8ABAH> Yeni Sabah ÇORAP SATANLARA Sağlamlığı ve ucuzluğu İle meşhur GLAMOUR GİRL
^ARALIK 1949 Telefon i 207#8 — 28188 n tad yıl, No. S87« HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFBYİZ Sw». m Kom. Çoraplarımız gelmiştir. (Dikişli ve dlkiyaia) Tueuf adeH ve Şeriki, Marpuççular B&matan h^p No, 1
Suriyede yeni bir hükümet darbesi
Darbeyi albay Edip Çiçekli yaptı veGl.Hinnavi ile Talaşı tevkif etti
Yeni baş komutan çiçekli, ilk beyanatında, Hükümet aleyhinde komplo
kurdukları için Sami Hinnavi ile Talas’ı tevkif ettiğini bildiriyor -Şam tecrid edildi - Cumhurbaşkanı Haşim Attasi hasta -Kurucu Meclis
Askeri uçak kazaları Meclis’te görüşüldü
dün akşam toplanamadı-Şamdan gelen yolcuların anlattıkları
Muhalefet-
Satış için-
flk J|l emlekette demokrasi ■ Mf|| hevesinin kabarmış gö " ründüğü, dört yıldır.
Halk Partisinin gerek Millet Meclisindeki müfrit erkânı, gerek hariçte bulunan taraftarlarının tutturdukları bir nakarat vardır İd üzerinde durulmağa va biraz deşilmeğe değer. Bunların ağız blriiğile anlattıklarına bakılırsa, bir gazete muhalefet yaparsa, behemehal bunu satış sağlamak İçin yapar. Yoksa vatani bir gaye ve hedefi olamaz. Ne bir fikir ve kanaat için, ne de memleket sevgisi ile muhalefet ve tenkit yapılamaz.
Bu iddia ve isnatta bulunanlara verilecek cevap basittir. Siz, elâleml kendiniz gibi sanıyor ve nefsinizde mukayese ederek baş kalan hakkında da hükümler yü rüHiyorsunuz. Her harekette şahsi bir menfaat ve gaye sezenler galiba bizzat ve şahsen bir takım m en faal ler sağlamak ve onları İdame ettirmek İçin Halk Partisine intisap etmişlerdir İd başkalarının her hangi diğer bir kanaat a saplanmalarını da, ayni esas ve zaviyeden mütalea ederek, bir kısım menfaatler manzumesine bağlılık i-le İzah ediyorlar. Bir muhalif iktidara geçmek arzusunu açıklasa, derhal. Halk Partililer, kük rerler, haris, sandalye düşkünü, iktidar heveslisi sözlerini dudakları arasından bilâihtiyar salıve rirler. İyi ama iktidara gelmek Istiyen muhalif haris, düşkün o-luyor da yirmi beş yıldır İktidar da olduğu halde onu bırakmamak Içhı terter tepinen neden harla sayılmıyor?
Halbuki asıl haris lâkabı, çeyrek asırdır kurulduğu halde bir türlü makamı ter-ketmek lstemiyene daha çok yakışmaz mı? Yâni ondaki hırs doymak bilmez marazî bir hal göstermiyor mu ? Muhalifteki hıram da bu kadar coşkun ve sırnaşık olduğn olsa olsa bir tec rübe İle anlaşılabilir. Halbuki o denemeye bile müsaade edllmi -yor ve bu kadar müsamahasızlık hıra aayılmıyor da muhalefetteki İstek ihtiras addediliyor.
Diğer taraftan hükümeti ve İktidarı tenkit eden gazete behemehal bunu bir satış İşi olarak yapar sayılıyor ama bu sözü i-leri aiiren Halk Partili erkân hiç düşünmüyorlar kİ bu sözleri, doğru olsa, partileri aleyhinde en kuvvetli delil sayılır. Çünkü muhalefeti halk tutuyorsa vi»sırf muhalefet yaptığı İçin bir gazeteyi kapışıyorsa bu demektir ki muhalefet halkın çoğunluğunun temayüllerine ye hislerine uygundur. Ekseriyetin temayüllerine uygun olmıyan şey de Halk Partisinin İktidarda oturmakta ısrar etmesidir. Muhalefeti satış için yapıyor demek tevil yollle halk bizden hoş lanmadığı için aleyhimizde olan gazeteleri tutuyor biz, de halkın arzusuna rağmen yerlerimizden kımıldamıyoruz demektir.
Rabbim sen beni dostlarımdan sakın düşmanlarımdan sakınmasını ben bilirim, diyen zat gibi Halk Partisi de en ziyade acemi müdafi ve tecrübesiz yâ-rânının muhabbet ve propagandasından sakınmak zorundadır. Hakikatte ise «Satış için muhale fet» iddiası gülünç ve fiiliyat ile hiç alâka ve irtibatı olmıyan bir İddiadır. Çünkü en hırçın ve müfrit muhalefeti yapan gazeteler, sonbaharda yaprakların dökülmesi gibi, düşüp durmaktadır. Nitekim muvafakatin çıkardığı yardakçı cerideler de hazan mevsiminin mahsullerine benziyerek çok kısa ömürlü oluyorlar.
Btı beyhude satış İçin muhale fet formülünü artık seçim müna kaşası ve politika çatışmaları Ifefatmdajı tardetmelidir. İktidar
^konuşması
Diln şafakla beraber tevkif edilen General H innavî (ortada)
Bütçe Encümeni
M. Savunma Bakanı, kazaların çoğuna pilotların tecrübesizliği ve malzeme noksanlığının sebep olduğunu söyledi
Savunma Bakam bir diploma tevzii töreninde
Ordu |
M. Eğitim Bakanı, altıncı Dil Kurultayını bir nutukla açtı
(Başbakanlık bütçesindeki\ rpizli tahsisata itiraz edildi | Ankara J9 (Telefonla) — Bütçe Komisyonu, Başbakan yardım, cısı Nihat ErimLn iştirâkile yaptı ğı toplantıda. Başbakanlık ve İs. tatlstik bütçelerini müzakere et. iniştir .Başbakanlık bütçesinde iki milyon liralık tahsisatı mesture konuşulurken. Âbidtn Potu, oğlu, bu tahsisatın çok olduğunu, bir milyon liraya indirilmesini İstedi.
Ahmet Tahtakılıç ise, 1.5 mil. yon liraya indirilmesini istemiş, (Devamı Sa. 5 Sü 7 de)
kıyafeti
Amerikanın Sesi
radyo neşriyatı
tasarısı
Mecliste tenkıd ve
Hatipler, Türkçeleştirme cereyanının yerinde oluşundan vedevamı gerektiğinden bahsettiler; komisyonlar bugün çalışmağa başlıyacaklar
Tahsin Banguoğln
Ankara 19 (Hususî) — Altıncı D|1 Kurultayı bugün saat 10 da Dil ve Tarih . Coğrafya Faktllte al konferans salonunda açılmıştır. Kurultayın açılış toplantısında. Cumhur Başkanı, Başbakan, Ba. kanlar, İstanbul Valisi, Hindistan Büyük Elçisi de hazır bulunmuş, lardır.
Yoklamayı müteakip bandonun çaldığı istiklâl marşı, hürmetle dinlenmiştir. Müteakiben, Mili! Eğitim Bakanı tarafından bir nutuk irat edilmiştir. Bakan, demiş tir ki:
— Türk dil kurumu bugün ku. ruluşundan bu yana, altıncı bil. yük toplantısını, kurultayını ya -pıyor. Bu kurum, Atatürkün .-nü. barek elile 1932 yılında, kuruldu ğu günden bu yana, yaptığı top.
(Devamı Sa. s Sü. 1 de)
Seçimlerin yenilenmesi söylentileri
Meclisin mayısla karar vermesi çok muhtemel
Ankara: 19 (Telefonla) — Anlaşıldığına göre Başbakan Giinnit.ay, ayın 24 ünde Sivâsta bulunacak ve C. H. P. i) kongresinde bir nutuk Büyüyecektir. C. H. P. erkânı tara finden muhtelif il parti kongrelerin do söylenen nutukların mııtat hitıı beler olduğu ileri sürülmekte ise do bunların yeni seçimler arifesinde Söylenmiş olması nazarı dikkati çok. inektedir.
Bütün tekziplere rağmen Mecli-(Dcvamı Sa. 6 Sü. 3 te)
R. Aydınlının muhakemesi
Vali Tekel maddelerine zam yapılmıyacak diyor
Ankara, 19 (Telefonla) —1 — - -
îstanbulun fethinin beş yüzüncü senei devriyesl hazırlıkları | masraflarına karşılık olmak ü-
zere Tekel maddelerine bir mik tar tam yapılacağına dair çıkarılan haberler doğru değil-(Devamı Sa. s SU. 1 de)
Mareşal Manstein
Alman
Mareşali Manstein
Ş Hindistan Kültür Cemiyeti |
AO avamı 8a, * aü. a da) rUffllttür.
Dünkü toplantıdan bir intiba.., • ı. •
Türkiye - Hindistan Kültür Cemiyeti dün saat 17 de Park btolde bir toplantı yapmıştır. Toplantıda yönetim kurulu seçilmiş, yeni âza kabul şartları görüjülmüj ve oemlyet faaliyetleri hakkında İzahat va-vllmlallr-
Türkçe neşriyatın başlaması münasebetile er mesaj yayınladılar
Vaşington, 19 (A.A.) — (u-sis): Amerikanın Sesi radyo : programlarında Türkçe neşriya tın başlaması münasebetile, Baş kan Trumanla Türkiyenin Vaşington Büyük Elçisi Feridun Cemal Erkin, Amerika Birleşik Devletlerinin yeni Belgrad Büyük Elçisi, eski Dışişleri Bakan yardımcısı ve Milletlerarası Ha herleşme programı başkanı ge- ; örge V. Ailen ve eski Ankara Büyük Elçisi Edvvin C. Wİİ9ot tarafından Türkiyeye hitaben gönderilen mesajların metinleri aşağıdadır:
Başkan Trumamn mesajı: (Amerikanın Sesi radyo yayımlarında Türkçe neşriyatın , bu ilk programında Amerika . Birleşik Devletleri halkı namı na Türklere en candan selâmla (Devamı Sa. 5 Sü. 8 de)
Jfr. Hary Tınman
(I Komisyona iade edildi|
Ankara, 19 (Telefonla) —• Ordu kıyafet ve alâmetlerinin iltibasa yer verecek şekilde gi" yilmesînin ve takılmasının ya-saklığı hakkındaki hükümet tek lifi Mecliste uzun tartışmalara yol açtı.
îlk sözü alan general Vehpl (Devamı Sa. 5 Sü. S de)
Türkiyede veremle
mücadele
Birleşmiş Milletler verem mütehassısı D. Donald Istanbula geldi
Birleşmiş Milletler Diinya Sağlık teşkilâtının Doğu Akdeniz bölgesi verem müşaviri Dr. Donald Thomson, dün uçakla şehrimize gelmiştir. (Devamı Sa. 5 Sü. 2 de)
Tatbikine imkân
olmıyan bir kanun
Dünkü celsede reddihâkim dosyasının tekrar Agırcezaya şevkine karar verildi Ankara: İö (Tdefoüln) — hu t suikast hâdisesi muhbiri Reşat Aydınlının muhakemesine bugün de birinci asliye cezada devam edildi. Yargıç Çelil Cevherioğlu, iddia makamında da Hayri Mumcııoğlu bulunuyordu. Sanık Reşat Aydınlı, bir jandarma «ilbayı vo iki gedikli (Devamı Sa. 8 Sü 7 do)
Diln 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi
Hamburg 19 (AP) — A İmajı Mareşali Erich Von Manstcln bu
gün bir İngiliz mahkemesi tara. 1 finden 18 yıl hapis cezasına mah kûm edilmiştir.
(Devamı Sa. 5 Sü. 8 do)
D. Yo’ları
Müdürünün beyanatı
Denizyolları idaresi de turizmle meşgul oluyor
Denizyolları umum miidiirü Cemil Parman dün bir basın toplantısı yaparak umum müdürlüğü ilgilendiren muhtelif meseleler hakkın da aşağıdaki izahatı vermiştir ı
(Pevamı 8a. • 8U. • da)
Maliye Bakam, hazırlanan yeni yolluk kanunu* ııun tatbikine imkân olmadığını söyledi
Ankara: 19 (Telefonla) — Biiyiik Millet. Meclisinin bugünkü oturumunda. Erzurum milletvekili Vohhi Kocagiiney’in yolluk kanunundu bir değişiklik yapılıp yapıliniyacağı na dair Başbakanlıktan sözlü sorusuna Milliye Bakam îsmnij Rüştü Aksal cevap verdi. Bakan, harcırah hükümlerinin 1335 tarihli kararnameye dayandığım, İm karrnnmcnin İse muhtelif tarihlerde muhtelif do-ûıdikliklere ıığrn.lmnıı, bunun yii-
Yunan artistlerine çay ziyafeti
şehrimizde bulunan Yunan ar t i etlerine bir çay ziyafeti vermiş-tir. Rfisrın çaydan i>ır inhbaı teabit etmektedir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Oturdular, konuşdular, gitdiler!
ULUNAY
(Ezop) un fıkrasında olduğu gibi dil mevzuu, hoın nefis, hem de hazmı güç bir yemek gibi ak-tüallto sofrasının baş yemeği olarak önümüze sürüldü. Yine esir filozofun yaptığı gibi bu yomoğln İyi vo kötü tarafları sayılıp dökü loook... Netice ne olacak? Bana sorarsanız eskisinden pek farklı bir vaziyet karşısında kalaoağımı zı zannetmiyorum. Istanbulda da böylo bir toplantı olmuştu, ilmi delllloro İtimle mukabele edllome-ylnoo (Uyduroa) taraftarları bir gürültü ................ •
mantıki
Düne kadar böyle olan dil mes' elesi bu defa da neden ayni şekilde bitmesin?
Gazetelor bu soferkl Dil Kurumu toplantısının diğerlerinden Çarklı olaoağını İddia ediyorlar.
Muhittin Baha Parsın Meollste kurcaladığı bu sivilcenin Maarif Bakanı tarafından deşilmesi de Güzel Türkço» nln kurtuluşuna doğru bir (fâl-l- hayr) telâkki e-dlllyor. Bakalım bu toınonnl ve tahmin bir hakikat şeklini alacak mı? Daha açıkçası Dil Kurultayı aoaba lisanı bu menfi tahakkümden kurtarabilecek mİ? Zira Türk çonln bugün İçinde çırpındığı elim vaziyet budur ve kurultayın toplanmasına sebep de bundan başka bir şey değildir.
Bir İnat uğruna dünyanın en fl-henkll, en tatlı ve geniş bir lisanını kulağı tahriş edon, katı ve fakir bir dil hallno koyduk. Lisan denilen Ifham vasıtasının blrbirln den istiâne İle ıslah edilebileceğini bu EbOl-lugât efendiler anlıyama-dılar. «Yabanoı kelimeleri atma-(Devamı Sa. * Sü. S da)

Comments (0)