Çarşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

t
Ç arşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

t
Ç arşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

t
Ç arşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

t
Ç arşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

t
Ç arşamba
sahibi s Safa Kıbçhoğlu
İdare: Nuruoomanîye No. 1T
Tal adrwl: «YENİ SABAN» İSTANBUL
Tolofon: ÎOT93 — (5188
Yeni Sabah
ıs tacı n). No. SMI HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ s.™ n Kuro,
Hindistanda Cıımhurreisi seçimi yapılacak
\«w Delhi- yo (AA » «OUh » - Bugıitt HoluUg Kuruonlaı M-dm (ekrv(-l.jindea aoştedilen far d. kaydedildiğin. «ör*. Hiudi.tama İlk S» Ocak HMD tarihinde Kurucular Mecûial »açılacaktır.
Suriye Hükümetini Sanayicilere daha Halit El Azm kuracak geniş krediler açılacak

/ eni hükümet darbesini yapan Albay Edip
Çiçekli, Suriye ordusunun bir dış tecâvüzü
Merkez Bankasınca sanayicilere de 9 aylık krediler açılması temin ediliyor
önlemeğe hazır olduğunu söyledi
Serbest Ticaret rejimi Ocak'ta başlıyacak
Hükümet darbesi Mısır ve Fransa’da memnunluk uyandırdı
Mazi ile alâka
kesilebilir mi?
ertler gibi milletlerin de. mazilerile alâkalarını tamamile kesmelerine imkân var mıdır ve öyle bir İmkân olsa da bu rabıtaların Çözülmesinde bir menfaat olur ma? Böyle bir sualin sorulmasını bile mânâsız ve yersiz sayanlar çoktur. Hakikaten milletleri millet yapan, geçmişte malik olduk lan —tabiatile eğer mevcut i-se— mefahirdir. Ecdat ve geçmiş İle bağlar çözülünce günü gününe yaşıyan, yevmiye ihti-yaçlannı bertaraf etmeğe çalışan sırf maddî bir kitle ortada kalır ki böyle bir cemiyetin, büyük hamleler yapabilmesi ihtimali çok azalmış bulunacağında şüphe edilemez.
itiraf etmelidir ki Halk Partisinin —Hilmi Uranın bütün müdafaalanna rağmen— büyük günahlanndan biri, büyük bir kurtuluşun neşvesl ve zevki İçinde. mazi İle mevcut ipleri birer birer kesmeğe, koparmağa çalışmasıdır. Bunun açık misallerini dil ve tarih dâvalannda görürüz. Bir milleti, sürekli bir un sur halinde, tarih boyunca çekip yürüten kudretlerin başında dil gelir. Fransız, İngiliz ve A-rap dillerinin, bu dili kullananların gelişme ve yaşamalarında, ne kadar tesirli bir âmil oldukları apaçıktır. Birbirini kovalı-yan nesilleri yekdlğerile sımsıkı bağlıyan, adeta bir blok teşkil etmelerine sebep en kuvvetli çimento lisan birliğidir. Birbirinin dilinden anlamıyanlarııı topluluğu kum yığınlarının birikmesinden başka bir mânayı asla taşıya maz. Yenilik ve İnkılâp adı altında her değişikliği alkışlamak moda olduğu zamanlarda, lisanımızda da dehşetli bir bora ve fırtına koparıldı. Tedricî bir seklide, asırların akışı İle süzüle süzüle berrak bir su haline gelen güzel Türkçe Uygur, Çağatay ve daha bilmeyiz Asyanın hangi lehçelerinden derlenme lügat ve ıstılahların istilâsına zorla uğratıldı. Zaman oldu kİ hükümetin bir tebliğini ve emrini bu emre muhatap olan memurlar anlı.vamaz bir hale geldi. Bir Türk muharrir ve mütefekkiri yabancı dil öğrenir gibi öz Türk dilini lûgatlarla hecelemeğe ve mâna çıkarmağa çalış ti. Maamafih durum hâlâ çok farklı değildir. Kırk yaşındaki bir baba oğlunun dilinden anlamadığı gibi otuz yaşındaki bir genç de yirmi yaşındaklnin dilinden ve yirmi yaşındaki de on İki yaşındakinin lisanından anlamaz oldu. Lügat ve tâbirler o kadar sık değişti ki birine alışalım derken onun yerine yenisi çıktı. Bir memleket çocuklarını birbirinden ayırmak İçin bun (Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Hüsnü Ztıim iktidara çeldiği vakit bir ziyafet vermişti, bu ziyafette bulunmuştu
Albay Edip Çiçekli rfa

Bütçe Encümeni
faaliyeti
Ankara: 30 (Tolefonln) — Haber aldığımı»» 19 Avrupa ilevleü ile yapılacak urbeat t|ca-ı ayında Pi»ri»te y havlv-ncaktır. Teabi
v» lisauta tâbi olmada» aorlıoıt sipariş yapabileceklerdir îıteııilun maldan istenildiği kadar »ipa-vapılabiloccğinn göre meni lakeli e har hangi bir Idau fasla stok çilemle gelııu(mo»l için sipariş (Devamı 8a. J 3Ü. î de)
Reşad Aydınlının reddi hâkim isteği
Londra 20 (Nafenı — Şam vıul yosunun bildirdiğine göre, eski kabinede Maliye Bakanı olan Ha licl El Azm'u hükümeti teşkil et. mek vazifesi verilmiştir.
Halici El Aenı. muhtelif alyıı»! partileri temsil ednlorlc İstişare, lerlne başlamıştır.
(Devamı Sa. 5 SÜ. « do)
Devlet Bakanlığ bütçesi kabul ed İd. J
Ankara 20 (Telefonla) Bütçe Komlayoıuı bugllnkU toplantı, sında İstatistik genci nılldürlllğll bütçesini nıUzakercyc devam etti.
Bu nrada Cavlt Ekir ve İhsan Hftmlt Tlgıcl:
(Nüfu8 sayımı yapacağız diyor sunuz. Seçim, sayımdan evvel mİ, sonra mı olacak ? Eğer sayımdan
(Dovamı Sn. S Sil. 1 ile)
Dil Kurultayı umumi heyet toplantımı
İstek reddedildi ve lıaks>z istekten dolayı
Aydınlı, puıa cezasına ça» pildi
Kıbrısîı
Rumlara
bir ihtar
Tahrikler devanı
I ı ıı a e a k
Reşat Aydınlı dünkü duruşmada
Ankara. 20 (Telefonla) — Reşat Aydınlının dün yapıla.ı muhakemesinde yargıç, red ta- ağır ceza lebi üzerine dosyanın merciine I
gönderilmesine Itnrnr vermişti. Bu karar üzerine dosya, ikinci mahkemesine gönde-(Devamı Sn. 5 SÜ. 2 do)
2ü IB.B.C.) — Kıbrıs valisi bugün Adanın Yıı. nnnlstnnla' birleşmesi mevzuunda Kıbrıs Piskoposu vasılnslle yapı, lan müracaata cevap vermiş vo Rumların bu yolda yapmakta ol.' duğıı teşebbüslerin ve toplu bir halde I!«>t| sürülen taleplerin bir1 takını knrış'kbklnrn vol ncncagı. m ve böyle bir şey olursa Ingiliz hükümetinin n*nv'şl temin ınlkso dile derhal ciddi surette hareke.
(Dovamı Sa. a 8Ü. 8 de)
D. P. merkezindeki
dünkü toplantı
Genel İdare Kurulu ile Meclis Grupunun diinkü müşterek loplant s nda
seçim tasarısı incelend;
Elektrik idaresi tarafından
dâvet edilen mütehassıslar
Anktra 20 (Telefonla) — De. mokrat Parti Genel İdare Kurulu ,Je Mtclls Grupu, bugün, Cclftl Dayarın başkanlığında müşterek bJr toplantı yapmıştır.
loplonlıdo ilmi heyetin hazır . ladığı seçim kanifiu tasarısı İle hükümetçe Meclise sevk edilen tasarı arasındaki farklarln İnce -lendlğl anlaşılmaktadır.
İncelemeler bitince Partinin, seçim tasarımlı n hakkındakl görüşlerini açıkla . yanağı tahmin edilmektedir.
Dün talebe
kongresinde gürültü oldu
Polis müdahale ederek gürül-tüyü bastırmak zorunda kaldı
Milli Türk Talebe Birliği kongra-eibü, Birlik lokalinde dün do d»*-(Devanıı 8a. S 8Ü. 1 do;
Prof. Neıımark
Muamele
ver msi
tasarısı
asarının MecliAln bıı devresinde eıkamıuuruâı Ankara -ı dan hddirlliıınr
Ankara 20 ıTelefonla I her aldıfiımızn göm îti bir komisyon- tarafından hn*.ı >a. nan muamele v. „«-l *«w>«M’wt, yu
(Devamı On. a 8Ü. e da)
Dil Kurultayında komisyon mesaisi ıkara 20 (Telefonla) — Dil ı ııel kuruluna kimlerin seçileceği j İt ayın da komisyonlar çalış -1 etrafında gurup gurup konuşma .
Ankara 2
Kurultayında komisyonlar çalış - |. ............ (•—.-r —
mıığo başlamıştardır. Bir taraf. Inr olmakladır.
tan du Dil Kurununum y.nıl go -_______(Devamı 8a. a 8Ü. 3 te)
Sütlüce faciasının
duruşması başladı
Dü . emek i general Em r Erk 'et fabrikanın asıl mes'ul müdürü ün ort ya çıkmadığım söyledi
Ot'NUN MEfrE'LEr İCRİ...
Sın ,w.
ı:urışı/clıklar
■I» hh hükümet r'c beni! '
Avukatlık
kanunu
tasarısı
Şimdiki kanunun bazı hükümleri
değiştirilecek
Ankara, 20 (Telefonla) — 3400 sayılı avukatlık kanununun 5 İnci maddesinin kaldırılması hakkında yapılan mtlra-(Davamı 8a. S 8Ü. 6 do)
Beşiktaştaki ağır yaralı garson öldü av vol Huşlktııştu kıı ilmi çıkan bir kavga-
dn İKİ Dı
İ
ıııııluıııııııdıı l'«lııııl Çılğll'dmı mili ,(l.kıl .duruk kllrullyo çıktı. Bu » ın(lıı İnlnıılıııl ııvılkatlarındlMl Hin (Devamı 8a. a 8Ü T da)
ludeıı «mira lıuşlayıp u(
Dünkü duruşmada emel:lı general konuşurk
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Arıkurada toplanan dil kihh a ,.uda dil d.fi’iritnlnln devamına kan.................ddif
(Skeç) mi? (Mevlıd) mi?
ULUNAY
— Hu hcaahı böyle kimdi n öğrendin
— linhanıduif, yellr vergicinden tonra kullanılacakmış!,
— Alto alto, buram İni ıınlıul radyomı.. Hugünkü müzik bulmacaları f Sofumuz şııdur: IHI yârenini andıracak şar kıçını haftada kaç yüz kere çalıyoruz?!
fA rinan umum müdüründen bir mektup aldım. Memleketin ormanları hakkında göı I- oldukça mürekkep •-İçin mektup muhtovlya-nl alakalandıracak bir teme» oyllyooe|lnl tuh ederek iarfı açtım ı Örmen müdürlüğü bugün enet allı hu çukta Ankara rudyoeunda temeli edltooek ormana alt bir (Skeç) hakkında dikkatimi oelbedlyor vo dair düşünoelertml soruyor-
Ağaç ınaviuu blıdo halledllma •tir ve bu gidiyle do holledll-mlyoooktlr. Nlhuyot lılr gün gola o tık ı koallooek ufteç, lınhu edile oek orman kulmıyuoukj o zaman muharip tükendi, muharebe bitil» kaidesi İle bu maa'elo »ona •-rooek... Kanaatim budur.
Ormanların İmhan dünkü bu-
günkü moB’ele değildir. MUtemuılı suiistimaller vo hırııılıklar olan eski devirler yok mu? İşte o »a manlar, ormanlar birer onatın monbaı İmiş. Hacosv şair Eşrefin bu uekl devir İçin şöyle bir kıt'u
A» aenıftn Içro olurdu ıııuşouro
rûy-i- »«nılıı, Otken ormandan dayakla şfıınlı lif ınlUtahdatııİiı Kurd, sşn ormknı tnlırlb *vl« mu onlar kadar Hopof fan», t (La‘n»t-el-tahfa. aleyhüm ecinnini» Orman müdürünün mektubunun baheudllun bu (Skeç) İn ornınıı (arımın tahripten kurtarmak İçin no dareooyo kadar ınüeMİr otatıl-leoeğlnl tahmin edemiyorum. Fakat bugünkü tahribatın dikkatsizlikle atıkmış bir sigaradan ziyada (Devamı 8a. • 8Ü. 8 da)
Inltrcli mntı;lwtnhr bey#} tJ'asMi 5 inci mı/IMtrl

Comments (0)