Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.
Yeni Sabah
Sahibi: Safa Kılıçboğlu
İdareî Nuruosmaniy» No: 17
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
ÇARŞAMBA
20
TEMMUZ
1040
12 inci Yıl, No. 3709
Sayısı : 10 Kuruş
VAKTİNİZİ NAKTE ÇEVİREN
Haaaa bir cihaz
OMEGA ve TISSOT
SAATLARI
TEVFİK AYDIN
TEFAY ve NİDYA saatleri depon Eminönü meydanı No. i - 6
Millet Partisinin birinci kuruluş yıldönümü
Ankara ve İzmir'de toplantılar yapıldı. H. Bay ur, C.H.P* ve D. P. yi şiddetle tenkid etti 21 Temmuz seçimlerinin yıldönümü münasebetile Demokratlar yarın toplantılar yapacak; Bayarın nutuk vermesi de muhtemel
Son günler Demokrat Partiye karşı nutuk savan açan Barbakan yardımcısı (Beyaz şapkalı) İzmir belediyesini ziyaretten sonra
Boşuna Kuvvet
Sarfı...
Memleketimizin, ne kadar zor şartlar içinde bulunduğu, hepimizce bilinmektedir. Yurdumuz, ticari, İktisadî ve mali binbir ıztirabm pençesinde kıvranmaktadır. Han gi sınıf ve zümreye hattâ hangi partiye mensup her hangi bir Türk ile bir kaç dakika temas etseniz çeşitli ah ve vahlar dinlemeğe mahkûm olursunuz. Köy lü mahsulüne değer fiyat bulamadığından sızlanmaktadır. Bir kısım köylerde açlık ve sefalet tam bir hüküm sürmektedir. Kıtlık, darlık mıntıkaları vardır ve bu sıkıntıları iktidardakiler bile inkâr edecek durumda değillerdir. Fiilen aç kalan ve otla taayyüş edenlerin mevcudiyetini Celâl Bayar şahsen ve göz yaşları İle tesbit etmemiş mi İdi?
Tüccarın ne kadar dar bir durumda olduğu da bir müddettir gazete sütunlarına hemen her gün akseden söylentilerden, şikâ yetlerden anlaşılıyor. Para dar-hğı, günlük vakıalar sırasına gir miştir. Hattâ bir takım bankacılar ve sanayiciler bu darlığın sebeplerini ve seyrini çeşitli zaviyelerden izah eylemeğe çalışıyorlar. Ticaret sıkıntısında iktisadi hayatımızın iyi ve normal bir rota takip etmemesinin çok büyük tesiri olduğunu inkâr etmek kabil olur mu? Ekonomi hayatı bo çulmuş, İktisadî düzeni altüst olmuş bir memlekette âhenkli, mü vazeneli ve yolunda bir ticaret tasavvur edilebilir mİ? Ziraat ve İktisadiyatımızdaki kargaşalık, noksan ve muvazenesizlik ticaret hayatimizi da çaresiz bu badirede sabit gelirli denilen memur zümresinin hali, bütün bu umumi hallerden nasıl payını almaz. Gittikçe yükselen hayat pa hahlığı karşısında belli bir meblâğ ile kendini ve ailesini geçindirmeğe mecbur bir baba ve zevcin durumu hiç kolay olur mu? O hassas tele bir dokunsanız binbir ses ve elem duyarsınız.
Umumi olarak iç durumumuz böyle acıklı bir manzara gösterirken dışan taraftan da rahat ve huzur halinde değiliz. Çok kuvvetli bir komşu, topraklarımız üzerindeki iştihasını gizleme iniştir. Zaman zaman arzularını bildirmiştir. Binaenaleyh ne pahasına olursa olsun varlığımızı korumak endişesile ordumuzu on küsur yıldır seferi halde tutuyoruz. Bu ağır yükün sikletine biz den daha büyük ve kudretli dev letler bile zor dayanır.
/şte bu tablo yurdumuzun tam aynası olurken haftalar ve aylar vardır ki hükümet adamları muhalefet partisi ile boş bir münakaşaya girişmiştir. Bir taraftan Cumhurbaşkanı diğer taraftan Başbakan yardımcısı yardan çeşitli mıntakalarını dolaşarak nutuklar vermişlerdir, llele Nihat (Devamı 8a. 5 8Ü. 8 da)
Ankara: 19 (Telefonla) — Millet Partisinin kuruluşunun birinci yıldönümü münasebetile bu gece D. P. binası karşısında bulunan Millet Partisi genel merkezinde saat 21 de bîr toplantı yapılmıştır. Konuşmalara başlanmadan evvel Atatürk ve Kenan önerin hâtıralarına hürmeten üç dakika sükût edilmiştir.
Toplantıyı Ankara il başkanı Denizli milletvekili Reşat Aydınlı açarak sözü parti genel baş kanı Hikmet Bayur’a verdi.
Hikmet Bayur, partinin nasıl ve neden kurulduğunu anlatmak istediğini kaydederek harp yıllarındaki ağır durumu ve Atatürk zamanını mukayese etti. Bugün inkılâp devam ediyor mu; ediyorsa ne gibi zaruretler olmalıdır? konu sunu ele alarak şöyle dedi:
«— Bugün çoktanberi durmuş olan İnkılâp hareketlerine başlamış bulunuyoruz. Bu hareketi Millet Partisi temBİl etmektedir. Bu hareket halk hâkimiyetini, millet İradesini, tam mânasl-le tahakkuk ettirme dâvasıdır.»
Hikmet Bayur izahlarına devamla OsmanlI tarihinden misaller getirdi. Bayur yeni seçim
DP. Genel BaşkanıC. Bayar, yurd gezisinde kanununa da temas ederek: (Devamı 8a. 6 Sü. 7 de)
İhracatçılar Birliğinin mühim bir toplantısı
Fılistine mal satmak yüzünden eski müşterilerin darıltılmış olması şiddetle tenkit edildi
Dün, İhracatçılar Birliğinde mühim bir toplantı yapılmış. 1 tır. Her ne kadar ruznamede toplantı, ayçiçeği ve emsali yağlı tohumların Ingiliz llrasile ihracına İzin verilmesini temin mak-Badlle yapılmış İse de bilâhare münakaşalar genişlemiş ve umumi meseleler konuşularak kararlara varılmıştır.
Bir tftclr, bu sene ayçiçeği ve susamın fazla istihsal cdlldl-
...... . . „.. 1
İller Bankası
II. Müdürünün
Trumanın
beyanatı
Başkan, komünizme dün de hücum etti
Amerika Maliye Bakanı
Şikago, 18 (A.P.) — Başkan Truman bu gece Şikagonun Solüler Field stadında 100.000 kişiden fazla tahmin edilen bir dinleyici kütlesine verdiği demeçte; Birleşik Amerikanın, dik tatörlükler tarafından yaratılan yalanlar, propaganda ve histeriye karşı barışı korumak hususundaki büyük ödevine devam edeceğini söylemiştir.
Başkan, Amerikan dış siyaseti hakkındaki bir beyanında, dünyanın siyasî taassuptan usan dığım ve siyasî katliamlarla İşkenceden iğrendiğini beyan etmiştir.
Truman, komünistler tarafından kontrol edilen bölgelerde gerginlik ve münazaaların artmakta gibi göründüğünü de kay (Devamı 8a. 5 80. 8 da)
Ankara'da demeç verdi
Bakan "Amerika Maliye Bakanlığı ikraz taahhütlerinde bulunmaz. Seyahatimin kredi anlaşmalarile alâkası yoktur,, diyor
Ankara 19 (Hususi) — Ameri -> kan Maliye Bakanı M. John Sny -der bugün yaptığı bir basın toplan tısında aşağıdaki beyanatta bulun-
Işıksız minareler
Katil John Haiglı, yoklandıktan sonra sorgusu yapılmak üzere adliyeye sev kediliyor.... (Foto: A-P)
Öldürdüğü insanların kanını içen genç kaatil (Yazısı: 5 inci sayfada)
Ankaralı üniversiteliler dün
valiyi ziyaret ettiler
beyanatı
Banka, her zaman taahhütlerini yerine getirecek durumdadır Ankara 19 (Hususî) — Bugün saat 16,30 da iller Bankası Genel Müdürtl Reşit Ege’ll bir basın top lantısı yaparak, son zamanlarda Bankanın taahhütlerini ycrlno getirmediğine dair yapılan neşriyata karşı şu cevabı vermiştir:
«İller Bankası, memleketin İmarı dâvasında kanunla kendisine ve rilen bütün hizmetleri ifa için bu güne kadarkl plânlı çalışmaları no ilçesinde taahhütlerini hiç bir veç hile sekteye uğratmadan muntazaman yerine getirmiş ve bilhassa or takları arasındaki 627 belediyeden halihazır haritası, İmar plânı, au ve elektrik proje tesisleri mevcut olmayan veya evvelce yapılmış o-lup ta bugünkü İhtiyacı karşıla -mayan şehir ve kasablann haliha -zır haritalarından bir çoğunu ikmal etmiştir.
Bankamıza yapılan talepler her gün artmakta olup bunlar 1961 -1956 yıllan mali kaynaklarının im kâm nlBbetindc sıraya konularak İs'af edilecektir.
Taahhütlerini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tama. men İfa edebilecek durumda olan iller Bankası, yukarıda bahsi geçen ve yekûnu 18 milyon lirayı tutan 168 adet şehir ve kasabalarımı tın büyük bir sabırsızlıkla bekledik lerl işleri de bir an evvel tahakkuk ettirebilmek için dış ve iç kro dİ teminine çalışmakta ve buluna.
dikkat ederseniz, Eminönü meydanı na bakan minarenin cn yukordafcl şerefesile onun altındaki şerefede ı. şık var, en alt. dakl şerefede ışık yoktur. Ramazan gecelerinde, bil . hassa büyük camilerin İyi tenvir edilmesi hususu . na Vakıflar idare.
miyet vermelidir.
Yenicaml mina -resinin bu hazin manzarasını, Vakıflar Umum Müdürlüğünün dik . katine arzederlz.
İktisadî
durumumuz çok fena
C.Barlas, seyahat intıbalarını anlattı
uUlusn dün ilk defa, bu hakikati ifade eden bir makale neşretti Ankara. 19 (Hususi) — Bu* günkü Ulus gazetesi Amerika Maliye Bakanımn ziyareti dola-yısiyle yazdığı bir yazıda, hesap muvazenemizin açık vermeğa başladığını ve bu açığın kuraklık dolayısiyle Kanadadan alınacak buğdayla daha da artacağını, istihsal ve ihracat arttırılamazsa ileriye ferah yürekle bakmanın mümkün olamıyacağını, Türki-yenin İktisadî durumunun düzeltilmesi için yardımların arttırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetmekte ve Mr. Snyder’in meml> ketimize gelmesi ile bu durumun ve ihtiyacın kolaylıkla anlaşıla* cağını ilâve etmektedir.
Marşal plânı, ümitlere rağmen, Avrupanın iktisadi durumunda beklenilen ahengi kurmuş değildir
Avrupa ekonomik İşbirliği teşkilâtının Paris toplantısına işti-râk ettikten sonra memleketimize dönmüş bulunan Devlet Bakanı Cemil Sait Barlas dün akşamki ekspresle Ankaraya gitmiştir.
Devlet Bakanı hareketinden evvel garda kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza şöyle demiştir:
«Birleşik Amerika hükümeti, Avrupaya yardım için her sene ----------
bütçesinden muayyen bir para
ayırıyor. Beri tarafta her Avrupa devleti kendi kalkınmasınla zarurî kıldığı miktarda bir program hazırlıyor.
İşte Vaşlngtonda kabul edilen miktar bu zaruret ve imkânın (Oovamı So. S Sü. 1 de)
Siyah havyar ihraç ediyoruz
Ankara: 19 (Hususî) — Siyahi havyar ihracına başlanmıştır, ilk olarak kilosu 93 liradan serbest dövizle Almanyaya 100 kil(| siyah havyar satılmıştır. Havyar ihracatının devam edeceğj söylenmektedir.
Gazeteciler diin Kız İzci Kampını ziyaret ettiler
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Hamur ve Çamur!
ULU \* AY
Ermeni
Ruhanileri ihtilâfı
Uzayıp giden ihtilâf nihayet mahkemeye aksediyor
adayı olarak ecgttklerlnl, buna mu kabil de Arslanyamn muhallfleri-
( D ovamı 6a. ö 8ü. 7 do)
Gazeteciler diin, Kız Liseleri İzci kampını ziyaret etmişlerdir. Yukarıdaki resimde, gazeteciler, kız öğrencilerin izcilik gösteri-terini seyrediyorlar.^
Yeni çıkarılan ekmekten batı solunurkon «Allah aralına* sın amma yonlllr, yutulur sibt do-fiil...» donocokl
Böylo ınlsklnco inkıyatları hiç sev ınoın. Bizo doyuruou bir gıda diye sundukları şoy okmok dogll kİ bunun kötülüğündün bahsederken «A-man Allah aratmasın!» dlyo bir «no olur no olmaz.» sigortası yapmağa llizum göroylm.
Tatsız, tuzsuz, çirkin, kapkara yumruk gibi borbat bir şey... Kullarının rızkını tekeffül eden Cc-nab-ı Hakka no kadar taan edersok edelim, hiç bir zaman bunu bizo aratmaz. Onun olhanlara sıgmıyan
rahınotlndon cnlıııoU
böylo okmok çıkmaz.
Aman Allahım o no borbat bir şoy yarabbll
Ofisler, teşkilatlar, hesaplar, kitaplar, randımanlar, unlar, kopekler... Notlccdo dovelore bilo yuttu-rulamıyaoak kadar kötü bir ha*
mur... Hamur da değil... Çaınurf' Bu çamuru «buyurun gülo güle ye* yln!» diyo halka sunuiaoak şey dev glldir ve bunun .mazur görülecek ta rafı yoktur.
Bu, böyle yapılacağına -hükûv met halka okmok temin odomiye-coktir. Herkes kendi göboğıni kos*' sin!» deyip vazlyotl kökünden halletmek daha doğrudur.
Zira bütün bu kadar teşkilâta rağmen bu okmek mes'elcsı sene-lerdenbcrı nai!ed..omomiştır; dedi* kotlusu insanın intihasını değil İflahını kosecok halo gelmiştir.
Unutınıyalım kİ bu sofer Kana-tlmizdo yetiştirdiklerimizden daha ucuzdur. Bundan anlaşılıyor kı hü kûınot normal zamanda dahi halka kesosino göro okmok tomln oyiemok ton acizdir. Zorla değil a... tapamıyor İşte! Donoook klı «No ya” yapalım? Fovkalûdu ahval.. Mah* sul olmadı... Oimayınoa ekmek sr* (Devamı M, 6 Su. « da)
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi talebelerinden 30 kişilik bir kafile, diin vilâyotto
vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar'ı ziyaret etmiştir. Yukarıdaki resim. bu ziyaret
esnasında alınmıştır.

Comments (0)