HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!
HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!
HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!
HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!
HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!
HARİCEN ——_____
BASUR MEMELERİNE KARSI |lf|
-M);hemorra|)J|
Dahilen de: (ELÎKSÎR ŞAHAP) Kullanınız.
Cumartesi 21 Sahibi: Safa Kılıçboğlu Idareı Nuruosmanlyo No: 17 Tel adresli «YENİ SABAH» Yeni Sabah
MAYIS 1949 İSTANBUL Telefon ı >0785 12 inci Yıl, No. 3649 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİY1Z Sayısı: 10 Kuru,
Emeklilik Sandığı!
I(‘
kanun tasarısı
Mecliste 6 madde kabul edildi,
2 madde komisyona iade edildi
19 Mayıs nutku
Kanundan, bazı müesseselerde çalışanların da istifade ettirilmesi temenni olundu, fakat neticeye bağlanamadı
Gizli celseleri
ifşa-
Halk Partisi 11e muhalif partiler arasında siyasî düello, birdenbire şiddet fendi ve şahsiyat sahasına da kolaylıkla intikal etti. Bizde münakaşaların böyle bir mahiyet alma u çok hayreti çekecek bir hâdise de değildir. Fakat bu defa alâkayı çeken nokta Halk Partili eski bir Bakanın, Şükrü Sökmensüe-rin. Halk Partisinin bir gizli celbesindeki zaptm İfşasını bizzat İstemesi ve ona talip olmasıdır. Bu celse de. Demokrat Partinin doğmasına müncer olan ve dört İmzalı takririn verildiği meşhur oturumdur. Yedi saat süren bu toplantıda neler konuşulduğunun, saptın aynen neşri sur etil e açıklanmasını eski İçişleri Bakanı diliyor. Anlaşılan bu zabıtların yayınlanmasından Demokrat Par ti aleyhine bazı hükümler çıkarılmak kabil olacağı kanaatinde, Buna mukabil Demokrat Par ti kurucularından Köpriilüzade Fuat da tehalükle bu zaptın neşrine tarafdar görünüyor ve böy- , lece şimdi somaki demokrat ke- I •ilen Halk Partililerin en ufak demokrasi ve serbest münakaşa temayülüne karşı o zamanlar ne ! derece hiddet gösterdikleri böyle ee sabit olacaktır diyor.
Halk Partisinin zimamdarları, bu durum karşısında nasıl bir yol takip edeceklerini tabiatile biz bilemeyiz. Yalnız bildiğimiz ve sarahaten görülen cihet var kİ o da Şükrü Sökmensüer, gizil bir celsenin ban tafsilâtını açıklamakta mahzur görmemiştir. Halbuki hafi celseler yapıldığı zaman, ban Halk Partili milletvekilleri, o oturumun çeşitli safhaları hakkında matbuata haberler Kzdırdıkço, müfrit denilen üyeler küplere biniyorlar ve nasıl oluyor da bu gizil sözlerimiz gamete sütunlarına aksediyor diye feryad edip duruyorlar. Onlara göre bu haberleri umumi efkâra aksettirmek bir nevi hafiyelik, casusluk idi. Bir aralık hafi celbelerdeki sırlan f&şetmemek tilere âzaya namus üzerine yemin ettirmek bilo düşünüldü. Bütün bunlar gizli oturumların mahremiyetini muhafaza hususunda ne derece taassub gösterildiğinin delilleridir amma eskiden esrarın muhafazasına tarafdar olanlar, basımlarına karşı aleyhde belki bir delil olur diye şimdi bu sırların açıklanmasında mahzur görmüyorlar. Parça, parça ifşaatta bulunanlar bugün eskisi gibi kö- ' tü nazarları celbetmiyor.
Yalnız bu ifşaat lâkırdısı bile İç politikası havasını bulandırdı. Millet Partisi başkanı sayın Hik- ı met Bayur da, bahse karışarak, | meşhur dörtler takririne ne su-1 retle İmza atmamış olduğunu a-çıldamak lüzumunu duydu.
Halk Partisi mensuplarının siyaset havasında dürüstlük ve sü-1 kûn duydukları vakit neyi kastettikleri apaçık görülür. Onlara göre sükûn aleyhlerinde bir şey »öylenmemesl, İdarenin bozuklu-ğnmm tebarüz ettirilmemesi ve Ul hassa suiistimaller, haksız ser-vrt Iktl.ap ,hakkln,|s du. dak kıpırdatılmanıasıdır. Bu kaide ve formüllere riayet edilir ve iktidarı ellerinden almak gayesi olmadığı da başka bir siyasî parti tarafından ifade edilirse bu gertlar İçinde demokrasinin geliş meşine, yurdumuzda boy atmasına hiç bir mâni yoktur, öyle bir demokrasi olacak ki Halil Par tiü zevat hayatları boyunca iktidarda kalacaklar, işler İyi veya |(ötü gitsin, hep onlar mukadderatımızı tedvir edecekler İcabe-derse, ora sıra, kabineleri değiştirecekler Sakayı atıp, Günalta-yı getirecekler fakat milletin ha-■mdxm hiç eksik olmı yaraklar.
CDovamı: Sa. 3 - Sü. 6 de)
Bevin, Berline eon yaptığı seya hatte, hava koridorunda çalınanlara hitap ederken (Foto: A.P.J
Ankara, 20 (Hususî) — Bugün Ralf Karadenlıin başkanlığında 1 toplanan Büyük Millet Meclisi, emeklilik Bandığı kanunu tasarısının müzakerelerine devam etmiştir. 4, 5, 6 ncı maddeler oldu ğu gibi kabul edildi. Sandığın sağlık kuruluna dair olan 7 nci madde üzerinden tartışmalar oldu ve neticede madde komisyona iade edildi. Yönetim kurulun da çalışacak memurlara verile-(Devamı: Sa. 3 * 80. 7 de)
Dörtlü
takrir
Dörtler konferansı pazartesi başlıyor | Bevin ve Acheson Parise gitti |
Paris, 20 (Radyo) — întj'k". Dışişleri Bakanı Mlster Bevin, bugün öğleden aonra trenle Lon-dradan Parlse gelmiştir. B-îVın beyanatta bulunmak istememiştir. Bakının yanında refikasından maada dörtler konferansında kendisine muavenet edecek
olan LorJ Hender30.ı, baş sekreteri Barc ay ve Dışişleri Bakanı istihbarat ve basın servisi şefi VVilliam Risdalo bulunmaktadır.
Vaşington, 20 (AA.) — (ıfp) Dışişleri Bakanı Acneaon, bugün hava yolile Green«iteh saat aya-(Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ae)
Bayur nutku tahlil ediyor
Ankara, 20 (Telefonla) — Hlk met Bayur yarınki Kudret gazetesinde çıkacak makalesinde Inö-nünün 19 Mayıs nutkunu tahlil •tmekte ve şöyle demektedir: «Bu aon bayrama kadar ismet I-nönü her 19 Mayısta Cumhuriyet Başkanı ve şef olarak konuşur ve herkese yol gösterirdi. Meselâ 1944 te daha yargılanmamış olan birçok gencin buçIu olduklarını, 1945 te yeni bir yola girmek gerektiğini İlân etmişti. Geçen günkü konuşmasında İse General Sadık Aldoğanın Kayseride ve türlü yerlerdeki tenkitlerinden ve Ahmet Tahta-kılıçın kamutaydaki eözlü sorusundan müteessir olmuş olacak kİ; anayasa sınırlan dışına çık mamış olmak için midir, nedir: «Ben Cumhurbaşkanı vatandaşınız olarak» tâbirini kullanmıştır. Burada asıl olarak Cumhur-(Devamıı Sa. 3 - SÜ. 2 do)
Beşiktaş D. P. ilçe kongresinde de konuşuldu
Demokrat Parti Beşiktaş İlçe idare kurulu tarafından dün akşam saat 21 de Beşiktaş iskele gazinosunda siyasî bir -toplaştı tertip edilmiştir.
Toplantıya istiklâl marşı İle başlanmış, bilâhare Beşiktaş ilçe başkanı Emrullah Nutki «Parti Ahlâkı» mevzuunda konuşarak, Millet Partisile aramıza nifak so kan C. H. P. dir, dedikten sonra:
Bir de dörtlü takrir meselesi var ki. Demokrat Partiyi vurmak için icadedilen bir politika takti ğidir. Fakat bu takrir ifşa edilir
(Devamıt 8a. 3 - Sü. 7 de)
Yunan iç harbine son vermek için
Sovyet Rusyanın, Birleşmiş Milletler kontrolü dışında tedbirler alınmasına dair yapmış
olduğu
Londra: 20 (a.a.) — «United Press»: Moskova radyosu, Ingiltere ve Amerika’nın Yunanistan'daki harbe son vermek için Gromyko ta rafından yapılan teklifi incelemek to olduklarını bildirmiştir. Grom . yko tarafından ileri sürülen şartlar arasında, Ingiliz ve Amerikan kuvvetlerinin Yunanistandan çekilme . si ve bu memlekete yapılan yardımın durdurulması vardır. Bununla
teklif kabul edilmedi
Hilmi Uran
Çok methedilen Italyan takımı dün, İtinada bizimkilerden daha iyi oynamadı, fakat, netice onların lehine bitti
İtalyanları 3, biz: 2
Maçtan sonra halk futbolcularımızı dövdü
şehrimizde
Ankara, 20 (Hususî) — C.H. P. Genel başkan vekili Hilmi liran, bu akşamki eksprese istirahat etmek üzere Istanbula hareket etmiştir.
Dost bildiğimiz bir memlekette, Türk futbolcularına yapılan bu küstahça tecavüz hâdisesini tavsif edecek kelime bulamıyoruz
Yunan seyircilerin aleyhimizdeki bütün tezahüratına İtalyanları tutmalarına rağmen, bizim çocuklar iyi oynadılar. Ofsayd olduğu vakit bir aralık oyun durdu.
İngiliz futbolcuları Istanbula geldikleri giin.,
Atina, 20 (Spor muharririmiz ve Millî takım kaptanı Cihad Arman bildiriyor) — Bugünkü Türk - Italyan millî maçından sonra eon derççe esef verici bir hâdise cereyan etmiştir. Yunan" lı hakemin pek bariz bir ofsayttan aleyhimize saydığı gol ve bütün oyun müddetinee halkın durmadan Italyan takımını tutup alkışlaması, buna karşılık Türk takımına hakaretler savur ması esasen çocukların asabini bozmuşken bir de karşılaştığımız (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Damaskinos
Avrupa konseyi
nl» İdare eden demokrat çevrele -rln temsilcilerini do ihtiva edecek
c) Umum! af İlân edilecektir.
d) Yunanistan'daki seçimleri, Rus
ya da daim olmaıc üzoro büyük dov leblerin temsilcileri kontrol edecek ı Ur. j
e) Yunanistan’ın -
lobiyle olan hudutlarında kontrol 1
(Devamı: Sa. 3 - sü. 3 du) I
Türkiye, konseyin birinci toplantısına iştirak edecek
Paris: 20 (a.a) (afp) — Fran sız başkenti yetkili çevrelerindeki kanaate göne, Türkiye ve Yunanls. tanın A^upa konseyinin birinci top j lantısına İştirak edecekleri artık kuzey komşu. BuPho »«ürmoz bir meseledir. Ha-
■ -I len Parlsto toplanan ihzar! korniş.
(Dovamıı 8a. 3 - Sü. 6 da)
Beşiktaşla oynuyor
Ankaraya giden Ingiliz futbolcularının kafile başkanı, TUrk futbolu halikındaki intihalarını anlatıyor
Yunan Başpiskoposu 1946 Eylülüne kada«* ayni zamanda kral naibi idi
Atina: 20 (AP) — Yunanistan Paşpiskoposu Damaskinos'un füc -çeten öldüğü bugün eski Basın Ba kanı Yorgi Dorsos taralından As -öociated Press’e bildirilmiştir.
Başpiskopos Damaskinos 1944 ta i Yunanistan Kral naibi idi ve 1945 to Başbakan olmuştu. O yıl zarfınj da Büyüle Britanya ve Fransayı rea men ziyaret etmiştir. 1938 de Ati. (Dovamıı Sa. 3 - Sü. 8 tia) ' (Dovanııt Sa. 3 - Sü. 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Tarihî Kırkpınar güreşleri dün başladı
“Yeni Sabah,, tn hoyduğu altın saati hangi pehlivan kazanacak ?
Çörçil'in beyanatı
P"wl““n!o” rttonıyorfar. Bir pehlivan hamın» perim kem»,
V . um surette Kırkpmara gönderdiğimiz Foto Burhanın resimlerde muharrir arkada simizin yazısını ğ üncü sayfamızda o kuyunuz.
Çorçil, İşçi Partisini komünizme yaklaşmakla itham etti
Glasgow: 20 (AP) — Bugün Brox Park adlı futbol stadında top lanaıı 25.000 kişiye hitabeden VVİna ton Clıurchlll, İngiliz Sosyalizmi -jıin mantık! sonucunun komllnlz. mo benzeyen bir devlet olduğunu söylemiştir. Eski Başbakan İngiliz İşçi partisine ve takibettiğl devlet lcştirnıo siyasetino şiddetle hücum etmiştir.
Churchlll, Büyük Britanyanın bundan 4 yıl evvel Sosyalist İşçi
/□ovamı; Sa. 3 - Sü. 8 da)
Geçmişten ders
ılLUNAY
■ k t Isa d mecmuasında (Bahr-ı-
I Lût) donllon (Ölü deniz) hakkında bir yazı okudum. Makalenin muharriri bu (Ölü deniz) İn bir hayat hazlnosl olduğunu ileri sürerek başkalarına kaptırdığımız bu sorvotln —pek haklı olarak—■ matemini çekiyor.
Kim yudu, kim taradı?
Sohbeti kimlere yaradı?
Hor avuç toprağı birer zonglnllk kaynağı olan bu güzel beldelorl a-eırlaroa ellmizdo tuttuk ve onları tanıamllo ihmal oyledik. Musulda potrol olduğunu Musul ellmizdon gittikten sonra anladık. (Irak) ın güzolllğınl atalarımız «Ana gibi yar olmaz; Bağdad gibi diyar olmazl» mosolı llo barbar bağırdıkları halde bir taraftan (Dicle) bir taraftan (Fırat) llo sarılan bu münbit topraklardan islifado odomedik.
Sanki (Bağdad) ı (bohlşt ûbûd) llo kaflyo olduğu İçin beğeniyorduk!
Bugün parça parça sodoflorlo süslenmiş hissini veren o (irizo) somasının altında hasretin verdiği hoyooan llo titriyoruz! İdaresizlik yüzündon on sonoılo gürül gürül yıktığımız İmparatorluk ankazının karşısında simdi kuru kuruya âh-ü-
vfth oylomonln no faydası olurf «Bosloyomedik öldü!» diye mütosol-II olmaktan başka çare yok. Gidon gitti... Bu itibarla çimdi (Ölü deniz) do hayat kaynakları varmış diye boşuna sızlanacağımıza kondl yurdumuzda hayat kaynakları arayalım.
Mosolfl bir Belçikalı maden mühendisi dostum var; bir gün bana (Van) gölünden bahsetti:
— Burada öyle enılah var ki.., dodl, milli sorvot bakımından tüken moz bir hazlno... Hole Van gölünün yakınlarında bir ufak göl daha vardır. Burası Van gölünden daha zongindlr.
— O haldo, dedim, acaba no için bir şlrkot teşkil oderek buranın ha* zinolorlndcn istifade etmiyoruz?
Bu suali lâf olsun dlyo söylüyor* duııı. Çünkü bunu benlin değil onur^ sorması doğru idi... Fakat vcrocç-ğl cov.ıbı duymak Işiıno golınodlği İçin sözün cereyanını bir başka va-diyo çevirdim.
Bugün alimizdo dağınık bir İm-
paratorluk ankazı yok. Toprağı, su
yu, havası hayat Comrelerilo dolu
yurdumuzdan «ihmal» kelimesini
silmek zamanı çoktan gelmiştir.
Aklımızı başımıza alalım!

Comments (0)