Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^
Sahibi ı Safa Kılıçlıoğlıı
Idaroı Nuruosmanlye Noı 17
Ta) adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Tolofonı 10795
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
PAZAR
22
MAYIS
1949
Yeni Sabah
12 inci Yıl, No. 3650
Sayısı : 10 Kuruş
ll^ll Tege Kuvvet Şurubu
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HAKLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SİNİR
ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN
BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
"Şef„i öğmekten
Atlnadaki rezalet
çıkan münakaşa
H. Bay ur, Ulus'un iddiasına cevap vererek harbin ilk senelerinde Milli
Şef’i neden öğdüğünü açıkladı
Millet Partisi, seçim kanununda yapılacak tadilât hakkındaki görüşlerini Hükümete bildirdi
Millet
birliğini bozanlar
Sayın Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 19 Mayıs nutuklarında, nev'i şahsına münhasır demokrasimizin gelişmelerinden sitayişte bahsettiler. Fakat itiraf etmek yerinde olur ki hakikî mâ-naslyle demokratik hareket henüz inldşaf halinde değildir. Çünkü dalıa milletin serbest Iradesi-•• dayanan ve iktidarın müdahale ve baskısından masun bir seçtim kanununa malik değiliz ve dtot yıldır Halk Partililer bu ba-ril hakkı millete vermemek İçin ■fal ve hayale sığmaz oyunlar bulmuşlardır. İşin garibi, Cumhurbaşkanı stadyomda gençliğe ve millete demokrasiden rahatça bahsederlerken çeşitli parti şefleriyle kabine başkanı arasında, yine bu seçimde emniyet mevzuu, münakaşa vo mükâlemelere zemin teşkil ediyor. Şu halde muhakkak kİ demokrasinin en İptida! esası henüz yurdumuza girmiş değildir ve bu noksanın müsebbibi iktidar partisidir. Çünkü muhalefet, henüz ikbal yüzü görmediği İçin, bu durumdan sorumlu tutulamaz... Biz, İnönü'nün gelişme halinde olduğunu ifade t fiilileri demokrasinin ciddî ve samimi olarak ülkemize girmesini istiyoruz.
Diğer taraftan 19 Mayıs demetinde dış baskı karşısında millet birliğinden sitayişle bahsedilmiştir. Bu hususta bütün Türk milleti müttefiktir, elete vermiştir. Fakat içerideki bu vahdeti kundaklamak lstiyenler, İtimat ve güven havasını İhlâl eylemek ü-eere muttasıl gayret sarf eden bozguncular, fesatçılar vardır. Bu fesatçıların haklarından gelmek iktidarın en esaslı borcudur. MIllS birliğin bu kundakçıları milletin malını heder ve İsraf edenlerle, keselerini memleketin zararına doldurmaya çalışan suils-tlmalciler, kaçakçılardır. Hükümetteki nüfuzlarım kötüye kullanarak şahsî menfaatlerini temine •ağhyanlar yurddaki birlik havasını bozmağa çalışan en âdi ruhlu kimselerdir. Bunların aleyhine şiddetle ve vakit kaybetmeden harekete geçmek lâzımdır.
Fakat esefle kaydetmek yerinde olur kİ, karışık İşlere isimledi karışan vo bozgunluk muhiti yaratanlar umulduğu kadar sür’at vo şiddette cezalanan bulamamaktadırlar. Tasavvur buyurulsun kİ bir Atıf İnan İşinin memleket siyasi havasım bulandırdığı kadar hangi I-âdlse yurdda emniyetsizlik yaratmıştır? Buna rağmen aradan İki küsur yıl geçtiği halde bir türlü bu eski bakan hakkında bir harekete geçileme-di. Yalnız buğday İhracı bahsi ü-zerindo duruldu. O bite karma komisyonda, yüce divana sevk için sebep sayılmadı. Şimdi ayni mesele inceliş umumî heyetine gele-coktlr. Diğer bir eski bakan Şükrü Koçak ın da, Anıerikadaki gemi satın alma İşleriyle ve Fuad Zlnclrkıran heyeti tahkikatı ilo İlgili olarak. İsmi tekrar suyun yüzüne çıkmaktadır. Daha doğrusu bu zatın İsmi biç ikinci plâna geçmiş değildir. Çünkü iki hafta evvel do kayınpederinin yolsuz bir surette (18) milyonluk emvali metrükeye el koyduğunu yine Halk Partili bir milletvekili Meclis kürsüsünde ifade etmiş idi.
Sayın Cumhurbaşkanının mille-
tin el birliğini takdir vo tıısvlbl-
te karşıladığı vakit bu düzeni ve
birliği imzan bu gibi Halk Parti-
sinde sivrilmiş şahıslan kastedip
etmediğini bilmiyoruz. Fakat bü-
n«vamı 8a. 7 80. 0 da)
Fahri Kurtuluş dâvasını takip eden yüksek tahsil gençlerinden bir grup
Cumhuriyet gazetesi dün mahkûm oldu
Muhkeme, Rize Milletvekili Dr. Fahri Kurtuluşun yolladığı tekzip mektuplarının, gazete tarafından neşredil-
-________________meşine karar verdi
Rize Milletvekili doktor Fahri Kurtuluş tarafından Cumhuriyet gazetesi sahibi Nadir Nadi ile yazı işleri müdiirü Cevat Fehmi aleyhlerine tekziplerin neşredil-memesl dolayısile açılan matbuat dâvası, dün karara bağlanmıştır.
Mahkeme, dâva mevzuu olan tekziplerin matbuat kanununun 27 ve 48 inci maddelerine göre neşredilmesini karar altına almış bundan başka gazetenin sahibi ve başmuharriri Nadir Nadi ile yazı işleri müdürü Cevat Fehmi-(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 de)
Beri inde grevler ve hâdiseler oldu
Hâdiseler kan dökülmeden bastırıldı - Doğu ile Batı arasında dün malî anlaşmaya varıldı
Berlin: 21 (a.a) — (afp): Bu sabah Berlin'in Batılılar İşgâllnde bulunan kesimlerinde komünİHt a-lcyhdan demiryolu İşçileri sendika. Iannın grevi münasebeti İle bir çok hâdiseler çıkmıştır.
Amerikan kesiminde bulunan Waunsee garında bir Rus teğmeni komutasında bulunan Sovyet bögesl Alman polisi, yolcuları ta. banca İle tehdit «derek gan tohll. ye ettirmiştir.
Gine Amerikan bölgesinde bulu nan Tempelhofr gannda da Sov. yet bölgesi Alman polisi Amerikan bölgesi Alman polisini kovmuş . tu.
Kırkpmar
Ankara, 21 (Hususî) — C. H. P. nin resmî organı «Ulus», Demokrat Partiden sonra Millet Par tisine karşı da hücuma geçmiştir.
Şükrü Sökmensüer’in dörtlü takrir tartışmaları sırasında tutulan zabıtların neşrini istemesinden doğan münakaşalar neticesinde, Millet Partisi Genel Baş-kanvekili Hikmet Bayur’un Kudret gazetesine; Demokrat Parti kurucularının işe, şefi öğmekle bağlıyacaklarını bilseydim, onlarla o zaman katiyen işbirliği yapmazdım ; şeklinde verdiği beyanat üzerine bugünkü Ulus'da «Acaba Bay Bayûr buna ne buyurur» başlığı altında çıkan bir yazıda, Hikmet Bayurun da şefi öğdüğii iddia edilerek 940 - 941 de îstan-bulda verdiği konferanslarından buna dair bir misal gösterilmek-(Dovamı Sa. 7 Sü. 2 de)
Fransız bölgesindeki Wadding banliyö gannda grev yapan işçiler den birinin üzerine 3 el ateş edil, m İştir. Hiç klmso yaralanmamış . tır.
Nihayet İngiliz bölgesindeki Char lottenbourg gannda grevcUeri biz zat tevkif etmek lstlyen ve Sovyet kontrolündo olan 13 demiryolu po lislnl batı kesimi polisi tevkif et . tlrmlştlr,
Berlin: 21 (AP) — Sovyet lşğftl bölgesi taşıt şefi tümgeneral Pa-vel Kvaşnln'in bugün Berllndekl Amerikan kesiminde Tempelhof İs taayonunda bJr grevci grupunıın (Devamı 8a. 7 Sü. 6 da)
II
Ankara
galeyan
Atinadan dün gelen sporcularımı 2...
Hükümetin bir tebliğ neşretmesi bekleniyor Ankara, 21 (Hususî) — Atl-nada yapılan Doğu Akdeniz dost luk kupası maçlarında Türk futbol takımına karşı yapılan çirkin hareketler şehrimizde umumî bir nefret uyandırmıştır. Hemen herkes, hükümetin bir tebliğ yayınlıyarak bundan sonra gerek içerde, gerek dışarda bir daha Yunanlılarla spor temaslarının yapılmıyacağını bildirmesini ve ayrıca Yunan hükümeti nezdinde bu hâdiseler hakkında teşebbüslerde bulunmasını beklemektedirler.
YARINKİ TOPLANTI
Üniversite Talebe Birliği Türk - Italyan millî maçından sonra vukubulan çirkin hâdiseleri protesto etmek maksadile yarın saat 14 te Maırmara lokalinde bir toplantı tertip etmiştir.
Hâdise, memlekette nefretle karşılandı
Futbolcularımızdan ilk kafile geldi, Yunan küstahlığını şöyle anlatıyorlar: “Milli hislerimiz o kadar rencide olduki lııçkıra hıçkıraağladık f kasnıdan Bülent, Erol. Muzaffer, Selâhattln Gündüz, Şükrü, Naci Sedat Taylan îsfendiyar, Hüseyin, Müjdat, Musa, ve Küçük Bülent çıkmışlardır.
Üniversiteliler Gündüz ve Şük-rüye birer buket vermişler, gümrük muayenesini beklerken, kafi le başkanı Vildan Aşir bir muharririmize şunlan söylemiştir; (Oovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
Akdeniz Kupası maçlarında bütün enerjilerini ortaya koyarak iki galibiyet kazanan ve son maç
Dünkil R eşiktaş • Charlton maçından bir enstantane
İngiliz Charlton takımı dün Beşiktaşı 2-1 mağlûb etti
(Tazısı 8 inci spor sayfasında)
Yunanistanda 100 bin âsi var Dörtler,
Âsîler, peyklerden de asker teminine başladılar
Pariste
II
İR

ŞANGHAY YANIYOR
Milliyetçilerin şehri tahliye ettikleri bile bildiriliyor
Londra, 21 (B.B.C.) — Çinden gelen haberler birbirini tutmamaktadır. Buna Şanghay savaşı nın bütün şlddetile devam ettiğini kestirmek zor değildir. B.B.C.
(Oovamı Sa. 7 Sü. 1 do)
Konferans yarın başlayacak
Paris: 21 (a.a.) — (afp): Dörtler konferansına lştlrâk eden A -, merlkan murahhas heyeti başba -. kanı dışişleri bakanı Acheson, bu t sabah başkan Truman'ın özel uça : ğı İte Orly hava meydanına gelmiş tir.
Aclıcson Vaşlngton söztero ilâve . edilecek hiç bir şey olmadığını söy . temlşttr.
Paris: 21 (a.a.) — (afp) Burada iıabcr alındığına göre 23 mayısta Paris'te açılacak olan dörtler kon f e Tansına lştlrâk edecek olan Sov. yet murahhas heyeti şefi vo Sovyet dışişleri bakanı Andret Vlchinsrky, Paris'e gelmek Üzere bu sabah Berlin'den geçmiştir. Heyet, 70 kişiden İbarettir,
ÜÇLERİN TOPLANTISI
Paris: 21 (AP) — Birleşik Ame ılka, Bllyllk Britanya vo Fransa Dışişleri Bakanları, pazartesi gü -nü başlıyacak Almanya meselesiyle İlgili ve hayati önemi haiz dört Büyükler konferansına hazırlık olmak üzere vo müşterek bir hareket hattı ittihaz İçin bugün öğleden sonra geç vaicit, Robcrt Schuman-ın Dışişleri. Bakanlığı dairesinde toplanmışlardır.
(Devamı Sa. 7 8ü. 1 do)
ta hâkemin haksızlığına uğrayan millî futbol takımı oyuncularından bir kısmı dün uçakla dönmüş lerdir.
Futbolcularımızı almıya giden hususî Türk tayyaresi ancak saat 11,30 Atinadan hareket edebilmiş ve 13,30 da Yeşilköye gelmiş tir. Tayyarenin kapısında evvelâ beden terbiyesi genel müdürü Vildan Aşir görünmüş, onun ar-
Üniversite gençliği protesto ediyor
Millî gururumuz rencide olmuştur, Yunan hükümeti, bu rezaletin hesabını vermelidir
Protesto mektub ve telgraflarını neşrediyoruz
Yunan Futbol Federasyonu Başkanlığına
Atina — YUNANİSTAN:
Tiirk Sporcularının Atbtaâa 'maruz kaldığı hâdise bütiin yurtta nefret uyandımışttr. Gençlik ve halk, hâdiseyi tel in etmektedir. Aldığımız mektupları neşrediyoruz :\
TÜRK MlLLl TALEBB FEDB » RASYONUN PROTESTOSU Memleketinizde yapılan Doğu Ak deniz Dostluk Kupası m açlanma İlk müsabakasından İtibaren aley . bimize yapılan tezahürat ve blllıae sa Türkiye — İtalya maçının brju (Devamı Sa. 1 Sü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Misafirperverliğe maşşallah!
ULUNAY
Raklplorl ilo boy Ölçüşmek üzc-ro Yunanlstana gidon Türk milli lakımı mağlûp Yunanlılar ta-
rafından pok fona muamoloyo maruz kalmış. Soylrcller, polisler, subaylar bizim çocukları adamakıllı dövmüşler. Hattâ bu taşkınlardan biri bir bıçak savurmuş, bizimkilerden bllmoın kimin cokotinl sırt ta-
rafından boydan boya parçalamış.
Bu no haldir? Asil spor bu mu-
dur?
Bizim bildiğimiz bu gibi spor sahaları er meydanıdır. Burada çarpışmak, ancak üstünlüğü toşkll e-docok olan hedefin çerçevesi Içlndo olur. Yoksa bizi mağlûp oyledl diye yumruğuna tüküren sahaya fırlayıp dövüşo kalkarsa artık buna spor donllmez... Kaldı kİ biz Yunanlıların mcsaflrlerl İdik vo onlar da hor fırsatta blzimlo dost olduklarını söylüyorlardı.
Bu no monom misafirperverlik? Bu no biçim dostluktur?
Sayın komşularımıza şu olhotl do anlatmak İsteriz kİ biz oraya futbol oynamak üzero bir milli ekip gönderdik. Dövüşmok İçin takım kolu yollamadık.
Eftor İşin böylo bir renk alacağını bilsoydlk, Yedlbelft Al.modl, Cl-hanhoğondl Mohmodl, Pırğiç Aliyi, Çağanoz Voliyi, Zohlr Haşanı, A-manvormoz Hüsoylnl toplar gönderir, çıngar başgöstorinco onlnrı kapar koyuvorirdik.
Malûm olduğu üzere sırası gelin-
ce hoplıulz bakar dolikanlıyızdır j
ovvol Allah koç gibi dövüşmesini bh liriz. Yoksa evvelâ Mısırlıları, sonra da Yunanlıları mağlûp etmeleri İtibariyle iki zındo kuvvete galob# çalan bizim çocukların üçüncü defa olarak ylno zındo bir kuvvetle karşılaşması kifayet otmlyormuş gibi bir do böyle stilo tokata maruz kalması spor âlemi İçin unutulmaz bir (iskandal) dır.
Hor şoydo olduğu gibi sporda da sompat! vo antipatl olabilir. Komşularımız bizi »ovmozlor do İtalyanları soverlor... Olur n... Fakat bu muhabbot, dellco bir tarafalrlık yüzünden dayağa müncer olursa bundan sonra sayın komşumuzla spor sahasında karşılaşmanınk en doğru bir harokot olur.
Blsmark, bizim içim «Turklor,
şarkın contlmonierldlrt»

Çok şükür, ylno do öyloylz. Bunun İçin şu küçücük vakayı anlatayım ı
Vnktlylo Çcşmomoydanlı bir sandalcı Mostan ağa vardı. Bu a-dam Haddehânoll Kol Eşrefler Yo-nlbahçcll Roşltlor gibi Istanbulun sayılı fırtınalarındandı. Bir gün üa-latada yirmi kadar Kofalonyalının hücumuna maruz kalmış. Hepsini önüno katmış, çil yavrusu gibi dağıtmış. Bu dövlîşto Mostan ağa bir do Iskonılo kullanmış! Arkadaşlarıı «Senin tokatın kâfi değil miydi kİ Iskomlo kullandın!» dlyo Mostan a-ğaya iki ay dargın durmuşlar!
Işto bizde böylo bir kabadayılık
raconu vardı. O ruh —çok şükür—
daha ölmomlştlrl
Dün K.Tkpınarda loğlar tutulurken
.(Diğer resim ve yazılar 4 üncü sayfamızdadır^

Comments (0)