Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)
Salıibi ı Safa Kılıçlıoğlu
İdare i Nuruosmanlys Noı 17
Tel adresli «YENİ SABAH»
İSTANBUL
Telofoni 10705 — 25181
Cumartesi
22
EKİM
1949
12 inci Yıl, No. 3818
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAF11Y1Z
Yeni Sabatı
Sayısı 10 Kuruş
Mide rahatmzlfklarmı önleme* için
Eminönü meydanında
BÜYÜK BAKLACI OĞLU
(Erzak Pazarı) na müşteri olunuz. latanbulun m eski yağ mağaeamdvr.
Şubeai yoktur. Tel: 25860
Yugoslavya'nın Konseye seçilişi
Bütün itirazlarına rağmen Rusya, Birleşmiş Milletleri terketmiyecek
Açeson, Rusya'yı " zamanımızın mütecaviz emperyalist devleti,, diye vasıflandırdı; bir İngiliz diplomatı da Yugoslavya, Rusya arasında harb ihtimalinden bahsediyor
İlâhiyat
Fakültesi
Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulması takarrür eden İlahiyat Fakültesinin kadrosu tesblt edilmiş ve yalanda talebe kaydına başlanılacağı anlaşılmıştır.
Medeni memleketlerin hemen
hepsinde, bu yolda din tedrisatı İçin eleman hazırlamakla mükellef fakülteler vardır. Fakat bizde
büyük inkılâplar yapıldığı sırada. Osmanlı devletinin ve padi-
şahların geleneğin tesirlerine faz la kapıldıkları ve dünya işlerini idare ederken bile, din ûlema*ı-
nın, haklı veya haksız, dilek ve isteklerine riayet eyledikleri görülmüş olduğundan bir müddet bu nevi tefsirlerden azade kalın-
Truman, komünist tecavüzUnc kirşi Avrupayi kalkındıracak kanunlardan birim imzalıyor.
mak düşüncesile din tedrisatına bir fasıla verilmiş idi.
Filhakika, uzun saltanat yıllarında, Osmanlı ûleması, din dâvalarını şahsi menfaat ve İhtiras iarile karıştırmışlar ve politikayı orduya yâni Yeniçerilerin arasına sokarak bir çok iğtişaş ve ihtilâllere sebep olmuşlardır. Ekseriya hükümdarları tahtlarından indirmeğe ve hattâ bazen parçalamağa kadar giden bu hareketlerin başında hemen daima fitans zümresi görülmüştür. Şeyhülislâmlardan fetva alınmadıkça padişah tahttan indirilmezdi. Binaenaleyh Osmanlı padişahları ûlc-madan fevkalâde çekinirlerdi. Bilirlerdi ki ne kadar mutlak ve nüfuzlu hükümdar olurlarsa olsunlar ûlema zümresini kırarlarsa nihayet onların kalemlerinden çıkacak iki satırlık fetva İle tahtlarından olabilirlerdi. Hattâ Meşrutiyetin İlânından sonra bile 1909 tarihinde 81 Mart askerî ibti lâllnl takip eden harekâttan sonra İkinci AbdÜIhamlt, Ayastafanos-ta toplanan Mebusan ve Ayân Meclisinin müşterek toplantısında hal* edilmek ve saltanattan n-zakl&ştınlmak istenilince behemehal bir «Fetvayı şerife» almak İcap etti ve bn da yapıldı.
İşte bütün bu geçmiş unutulma dığı İçin Cumhuriyet kurulunca ve din ile dünya işleri ayrılınca ülemanın eski müdahalelerine imkân bırakmamak için, lâik hükümet, din tedrisatı ile İlgisini kesmiş ve hattâ daha İleri giderek pıemleketteki diğer cemaatlerin hakkı olan salâhiyetler bile verilmemiştir. Faraza Rumların geniş dinî teşkilâtı ve patrikhanesi kabul edilmiş ve rahiplerin Romlara dilcilikleri gibi dinî tedris ve telkinlerde bulunmasına müsaade olunmuştur.
Rusyamn Peyklere itimadı kalmadı
Bu Igaristanda, kararları temyiz edilcmiyecek bir “ Âli mahkeme , kuruluyor
Nevyork. 21 A.A. (Reuter) — Birleşik Amerika Dışişleri Ba? kanı Acheson, dün akşam Rus-yayı «zamanımızın mütecaviz em peryalist devleti» olarak tavsif etmiştir.
Bir akşam yemeğinde. Birleşik Amerika dış siyasetinin karşılaştığı meselelerin taslağını çi zen Acheson, Rusyamn, milletlerarası işlerdeki hareket tarzı İle bir çok meseleler yarattığını teyid etmiş ve şunları söylemiştir:
«Sovyetler Birliği zamanımı-(Uevamı Sa. 5 Sü. 5 de)
f.................. ■>
Amerikan \ diplomatları' konferansı ;
Dün Pariste başladı
Londra 21 (B.B.C.) — Bulgar. Bu kanunla bir «Âli Mahkeme» Milli Meclisi, hükümet memurları^! teşkil edilecektir. Mahkemenin kanı yargılayacak husus! bir mahke -( • rarlan teymiz edllemlyecektir. Bu mo teşkiline dajr kanunu kabul et mahkeme, Uç hûklm ve dört jüri -ml9tlr- İ (Devamı 8a. 5 SO. ( do)
Vali Üniversite
Kurban bayramı arefesinde Haremi Şerifin dahilden bir görünüşU
H
Yeni Sabah,, ın f„ıuıll
Hac hâtıraları... lbombasİ
\ Atom 1
Hazreti Peygamberin 40 bin
Miisiümanİa “Hacc-ı vedâ„ı
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Paris: 21 (A.A.) «Reuter» — Batı Avrupa memleketlerinde bulunun Amerikan temsiloiieri bugün bu ruda iki gün siirecok olan bir görü, teatisi toplantısına başlamışlardır.
Mevcut büyük elçiler şunlardır ı
Lenis Douglas (Ingiltere), David Bnıce (Fransa), James Duun (İtalya).
Birleşik Amerikanın Almanya yük «ek komiseri John Mc. Clny ve Mars (Devamı Sa. 5 SU. 2 de)
Dışişlerinde yeni tâyin ve nakiller
Şehir Tiyatrosu talimatnamesi
talebesile görüştü
İki günde, Dr. Fahrettin Kerime 5000 tebrik mektubu geldi
Yenl İstanbul Vali ve Belediye [
Reisi Ordinaryüs Profesör Dr. Fah ( rettln Kerim Gökay, Üniversite > Talebe Birliğinin davetine icabet I ederek, dün saat 17 de Marmara I Lokalinde gençlerle uzun bir has -I tir kİ: bphalde bulunmuştur. i (nevamı Sa. 5 Sü. • de)
I Gençlerin muhtelif arzularını dinleyen Vali, bunların peyderpey cevaplandırılacağını, yüksek tahsil talebesi İçin her cepheden lmkln -lar sağlanacağım belirterek demlş-
İslâm cemaatinin de diğer din ve mezhepteki cemaatler gibi teşkilâtlanmasına muvafakat edilmediğine göre din tedrisatı ile doğrudan doğruya hükümetin ilgilenmeğe başlaması, uygun görülmüştür. Esasen bu kararda büyük bir İsabet olduğuna şüphe yoktur.
Yalnız din tedrisatı yapmağa karar vermekle dâva halledilmiş olmaz. Btı tedrisatı yapabilecek değerli İlim ve fennin gellşmcle-(Dovamı Sa. 5 Sü. 5 de)
Vali Dr. Falıreddin Kerim Oök dy dün Üniversitelilerin Marmara lokalinde talebe ila beraber.
D.P. il başkanı Esat Çağa
C. H P. üyeliği ve valilik
Bir kısım hariciye memurları merkeze nakledildi
İngiliz kabinesi, dün, zecrî İktisadî programı inceledi
18 Ekimde yapılan bir toplantı ya tştlrdk eden Ingiliz kabinesi nin beş üyesi: Stafford Orippı Bevin, Anourin Bevin, Dalton, Berberi Morrison.
‘Yazısı 5 inci sayfadadır)
T >
1 yarışı \
2 ---o—
Bir atom âlimi, i kmerikayı ikaz ediyor^
Chicago, 21 (A.A.) — Afp:
Nobel fizik mükâfatı sahibi ve atom bombasını yapanlardan Birleşik Amerikanın ön plânda gelen bilginlerinden doktor Ha-rold Urey, «Atom bilginleri» bül teninde yayınladığı yazıda şöyltl demektedir:
«Sovyetler iki yıl içinde, Birle şik Amerikaya nîsbetle atom a-raştırmalan sahasındaki gecik -melerini kapatmış olacaklardır.» Rusya, Birleşik Amerikanın kinci dünya harbinde sarfettığt azamî harp gayreti ile mukave-se edilebilecek bir süratle işe ko yulmuş bulunurken Birleşik A-
Dün Şeh»r Meclisinde kabul edilen talimatnamenin mühim esaslarını neşrediyoruz
Ankara 21 (Hususî) — Dışişleri Bakanlığı kadrosunda yeni tâyin ve nakiller yapılmıştır.. Buna göre bazı hariciye memur lan merkeze alınmış, merkeziden de bir kısım memurlar harice tayin edilmişlerdir. Nakil ve tayipleri bildiriyorum:
Anvers konsolosu Cevdet Dülger, Paris büyük elçiliği müsteşarı Fehmi Nüza, Varşova bü -yük elçiliği Müsteşan Haydar Gork,‘ Peşte büyük elçiliği müsteşan Hakkı Karabuda, Kudüs başkonsolosu Rüştü Demirel, Roma büyük elçiliği müsteşarı Mennan Tebelen, Lahey elçiliği müsteşan Fevzi Kortan, Oslo •İsiliği başkatibi Selâhattta Ol-(Devamı Sa. a 8Ü. 3 do)
Şehir genel meclisi dün yaptığı uzun bir toplantıda muhtelif işleri görüşmüştür. Bu arada ce nazelerin taşınması hakkında ha zırlanan talimatname kabul o-lunmuştur. Buna göre, cenazelerin açık olarak veya motörsllz vasıtalarla taşınması yasak edil iniştir.
Mü tak i ben İstanbul belediyesi Şe-
merika harp sonundanberi atom bombası imalinde oldukça azalt maya uğramıştır. Amerikanın a tom imali programı çeşitli sebef (Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Avrupa ve Almanya ile ticaret

D.P. 11 Başkanı, Fahrettin Kerimi partiden istifaya davet ediyor
Demokrat Parti, ta ton bul valisi Ord. Prof. Fahreddin Kerim Gökay' ın O. H. P. den istifa etmesinde ısrar göstermoktadir. Bu bııeunta, dün D P. II başkanı avukat Esat Çağa, (Devamı 8a. 5 80. * d»)
Lik maçları üçüncü haftası
Bugün ilk maçı Galatasaray Istanbulspor yapacak
İstanbul İlk maçlarının üçüncü haftasının İlk gün karşılaşmaları bugün İnönü stadında oy nanacaktır.
ilk maçı saat 13 te Galata -sarayla Istanbulspor takımları yapacaklardır. Sezon başında yaptığı İki hususi karşılaşmada Istanbulsporu yenmiş olan Galatasaray, herhalde bugünkü maçta daha güçlük çekecektir,. | Fenerbahçeylo berabere kalıp, (Devamı 8a. 5 8Ü. 1 do)
Esrarengiz Macar papası ile bir gazetecinin mücadelesi
Bir kısım ihraç maddelerinin fiatı yükseldi
Muharririmiz, bir kaç gündür Istanbulda bulunan Macar papası ile görüştü ve resmini çekti, fakat...
, ■ .t- I Macaristan Ortodoks camiası re-
1si Arşlmandrit Nemeth'ln memle-n - ■ J ketimize ani olarak esrarengiz bir
'IH nntlori I geldiğini dünkü Yeni Sa-
lı U llfl I I ; baMa bildirmiştim.
Bu esrarlı ziyareti hakkında taf sllüt almak için Nemeth, dün. yap tığın müteaddit müracaatları rddet-(Devaını Sa. 5 Sü. 3 de)
Orta Avrupa, bu arada Almanya İle tekrar ticari temaslara geçilmiş olması, yeni sene ihraç mevsimi için hayırlı olmuş, paramızın devalüe e-dilmiyeccği kat'! surette anlaşılınca pazarlığa girişilerek, ihraç maddelerimizin fiatlan şimdiye kader görül, tnedik bir yükselişe erişecektir. Hükümetin, paramızı tekrar düşürmemiş olması iyi olmuştur.
İhraç maddelerimizden bademin (osu 223 kuruş iken şimdi 280 e. acı pokirdeğin kilosu 70 kuruştan 90 ku nışa, 124 kuruşa satılan İç fındık 141 kuruşa, 33 kuruşa verilen o.vçi-( Devamı Sa. 5 Sü. 2 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
"E-T-T-„ ye mütehassıs celbi
ULUNAY
Ordu takımı oyuncularımız tebrik ediliyor.
(Yazısı 5 İnci sayfada)

Comments (0)