CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).
CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).
CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).
CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).
CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).
CUMA 21 EKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçboğlu İdare t Nuruoomenlyo Noı 11 Tel adresli «YENİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı »0788 — 25188 Yeni Sabalı 12 inci Yıl, No. 3817 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFllYIZ Sapa. 10 Kuru, İSTANBL KLİNİK DERSLERİ AYLIK TIP DERGİSİ Bugün çıkan 6 ncı sayısile 1 İnci cildi tanıa..,landı. inci sayının 2 nel baskısı pazartesi çıkıyor. Bütün kitap vlerinde arayınız. Müracaat: P. K. 8, Beyazıt — İstanbul.
Yugoslavya dün
Milletlere girdi
Hâdise, RusyanuıB. Milletlerde bir hezimeti olarak vasıflandırılıyor
Dün Hindistan ve Ekuvatör de üye seçildi, Çekler kaybetti, Vişinski sert ve asabî nutuklar söyledi
I
I
D° stanbaluo yeni valisi, nl- ' hayet teayytin etti. Kabul I etmek lâzım gelir ki bu key fiyet umumi efkârda, bir sürpriz ' teşkil etti. Çünkü aylardanberi İleri süriilaı İsimler arasında, tâyin olan zatin adına, hiç rastlanmamış 1(Ü. Klâsik usûl ve yollardan gidilerek, Ist&nbula kâb Bursa valisinin, kâb Ankara valisinin, bazen de bir Bakanın veya eski bir vekilin tâyin olunacağı söylentileri birer balon hafinde uçuruluyordu. Fakat evvelki gün birdenbire, gazetemize gelen bir haberle, Profesör Fahrettin Kerimin valiliği tahakkuk e-diverdi. Bütün memleketçe tanın mış ve Istanbullularca da sevilmiş bir profesörün bu makama getirilmesi, eski çiğnenmiş yollardan yürü İm em ekte olduğuna bir delil sayılabilir. Hakikaten İstanbul valiliği sırf İdari bir makam ve memuriyet sayılmamalıdır. Anlaşılıyor kİ Bakanlar Kumlu üyelerinden birinin sar-fettiği bir söze uymuş değildir. Fazıl Şerafettin Bürge İstanbu-lun altmış üç vilâyetten biri olduğunu söylemiş ve her hangi bir valinin buraya nakledilebileceğini İfade ederek bu tâyin üzerinde durmanın boş ve mânâsız olduğunu açıklamış idi. Anlaşılıyor ve görülüyor İd Fazıl Şera-fettinin kabine arkadaşları hiç de kendisi gibi düşünmemişler ve tstanbulu Türkiyenln 1/63 vilâye ti saymak gafletinde' bulunmamışlardır. Bu tâyin hususunda fikir yormuşlar, düşünmüşler, taşınmışlar ve normal yollardan ayrılarak İstisnaî bir karar ittihaz eylemişlerdir.
Yeni Vali
fi Londra: 20 (B.B.C.) — Bugün Rusya B. Mil-S lotlerde ağır bir hezimete uğramıştır. Güvenlik J Konseyi için yapılan seçimlerde, ikinci oy voril-3 mesl noticesinde Yugoslavya 80 oy almak «uretilo 3 seçilmiştir. Rakip devlet olan Çekoslovakya 10 oy ^^alabilmiştir.
Seçim noticeaindo Rus heyeti başkanı, bu ka- E ran şiddetle tenkit etmiş, Yııgoslavynnın adaylı- a ğının perdo arkası manevralarda Amerika ve îngil- E toro tarafından ortaya atıldığını belirterek, Yugon g lavyanın Doğu Avrupa devleti sayılamıyacağım S (Devamı 8a. 5 Sü 7 deı j
VaZi Fahreddin Kerim Gökay gazetecilere izahat verirken.
Vali ilk basın toplantısını dün sabah vilâyette yaptı
Normal düşünce ile hareket edilse, tstanbula, diğer vilâyetlerden Hr zat naklolunabileceği gibi genç ve yeni mülkiyeli veya hukuklu bir eleman tâyin olunabl lirdi Tıpkı Kınların nasbmda oldu ğu gibi, olağanüstü endişeler hâkim olmuştur, tstanbulnn ehemmiyeti ile mütenasip ve o çapta bir şahsiyet aranmıştır, tstanbul-ca ve hattâ memleketçe maruf bir zata müracaat edilmesi uygun bulunmuştur.
Fahrettin Kerim şimdiye kadar idari hayata hiç karışmamış bir şahsiyettir. Halk Partisinin mümtaz bir simasıdır. Bir çok kongrelere riyaset eylemiş ve kongreler namına hükümetle temaslarda bulunmuştur. Bu faaliyetleri sarfederken kendisi Üniversitede kürsüsünü İşgale devam ediyordu ve o zamanlar henüz Üniversite muhtariyete nail olmadığından profesörler, sadece memur sayıldıkları ve mahkemelerin de İçtihadı bu şekilde tecel-(Devamı 8a. 6 80. 8 da)
Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay, İstanbulda yapacağı iflerde takip edeceği prensibi isah etti re bazı tenkitlere cevap verdi
ite ilk basın toplantısını yapmıştır. » Gazetecilere «Hoş geldiniz» dedik- Rı ■ ■ I
ten sonra vali, şunları söylemiştir: lif' V j g W FE fl 75 j
(Devamı Se. 5 S0. 4 do) |J| . UUftl U
İlahiyat Fakültesi Ankarada kuruldu
Fakültenin profesörler kadrosu tesbit edildi, yakında talebe kaydına başlanıyor
Ankara, 20 (A.A) — Ankara I hukuku ordinaryüs profesörlüğüne
Üniversitesi senatosu, 20 akim ta Hukuk Fakültesi ordinaryüs profe rihll oturumunda yeni kurulmuş' sörlerlnden Esat ArseMlk’ü, Arap olan Bâhiyat Fakültesinin İslâm | (Devamı Sa. 6 Sü. 8 da)
cevap veriyor
Tekaüde sevkedılen doktorlar meselesi büyüyor
Türk ordu takımı oyuncularının Fransadaki seyahat hâtıraların
Dr. Şükrü Bâzım Tiner
Cihat Arman’ın notları
—-- ....———■ ■
ParistenLille’e gidiş ve bizim takımla karşılaşma
Amerika Atom
istihsalini
arttıracak
Trurnan, 30 milyon dolarlık ihtiyatın da derhal sarfedilc-ceğini söyledi
Vaşlngton, 20 (A.A.) — (afp): Bugün yaptığı baın toplantısında Başkan Trurnan, 1950 senesi başlan gıcında kongrenin gelecek toplantısında atom enerjisi komisyonunun atom fabrikaları İstihsalinin ve teçhizatlarının çoğaltmasına fcnkân
İhtiyar hacı kadınlar diğer hacılar tarafından Arafatta sedye ile taşınıyor.
Bir günde kurulan onbinlerceçadır...
Ve artık bu çadırlar, hemen Minâ’ya naklediliyorlar
Yazısını lütfen dördüncü sayfada okuyunuz
Yedek subaylar dün Ankarada zafer âbidesine çelenk koyarken
, Yugoslav | lhududunda» » tahşidat j
ŞİBelgrad gazeteleri, Roman-1 ya ve Macaristanda kızıl J 'ordunun askeri harekâtta» ♦ bulunduğunu yazıyor f
Londra 20 (Nafen) — Belgrat gazeteleri tarafından veri • len malûmata göre Sovyetler Ya goslav hududlannda askeri yığ* maya devam etmektedirler. Bor* ba gazetesinin verdiği tafsilata (Devamı Sa. 5 Sü: 8 de) i
Yeni Fransız başbakanı itimat aldı
Paris, 20 A.A. (Afp) — Henüz oylar savulmadığı halde, milli meclis koridorlarında söylenen
Yedek subaylarımız dün diploma aldı
2615 yeni yedek subaya dün Ankarada törenle diplomaları verildi
Manşı geçecek iki Türk
Ordu takımı pazartesi yünü Fransadan dönüyor
Yüzücü Ahmet Kasım Kurt Us
Şaban Aykut, Mang denizini aşmak İçin hasırlanmağa başlamışlardır. Yüzücüler Haziran ayında, Kuınka
pıdan Yalovaya gitmeğe
teşebbüs
edeceklerdir. Teşebbüslerinde mu.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Son defa tekaüde aevkedllen ma ruf sinir hekimi Şükrü Hftzım Tinerden dün aşağıdaki mektubu al dik:
Çok sayın Sağlık İşleri Bakanı Bay Kemal! Bayezldc:
Bugünkü gazetelerde yayınlanan beyanatınızı hayretle okudum. Sene lerce bu memleketo hizmet etmiş; hastalarından ve meslcktaşlann-
(Devamı fin 5 fiü. « do)
lere bakılırsa Rene Mayer'e 20 oy Çoğunlukla itimat beyan edilmiştir.
Rene Mayer'in kabinesini yarın akşama kadar kurmaaı ve bu suretle Fransadaki siyasî buhrana Bon vermesi beklenmektedir.
Ankara 20 (Telefonla) — 30 uncu dönem eğitimini başarı ile bitiren 2615 yedek subaya saat 15.30 da okullarında yapılan bir merasimle diplomaları verilmiştir.
(Devamı 8a. 5 8ü 7 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Tren biletlerine zam
ULUNAY
33 Vatandaşın kurşuna dizilmesi
Devlet Demiryollarının movcudl-yotl şu oümlo İle hulâsa edilir: «Bir yerden bir yere gidecek olanların ayaklarını yordon kesmek.»
Yaz gelir, banliyölere taşınanlar ayakta kalırlar. Kış gollr... Yine ayaktadırlar; çünkü o zaman da vagonları azaltırlar. Birinci mevki yolouları, yor hatırı İçin üçüncü movkldo otururlar. Yahut bütün yoloular İki kişilik yere üç kişi o-turmak İçin birbirlerinden:
— Müsaado eder misiniz efendini?
Niyazları ile yor dilenirler. Bunu ynpamıyanlar koridorlarda, sahanlıklarda, hattâ tamponlarda dururlar. Bir Iklnol mevki yolousu birinci do durursa derhal fark ödo-moğe mecbur tutulduğu haldo birinci mevki yolcuları üçüncüdo oturmak zaruretino katlandıkları zaman İdare onlara bu farkı asla vo kat'a vermez. Bu, akıl sır ermeyen acalp bir mantıktır.
Vagonlar alablldlğlno pistir. Bl-
rlnol mevkiin baş dayıyaoak yerle-
rl ylno yolcuların hlnımetilo yağdan pırıl pırıl cilâlıdır. Pencerelerin çoğu kırık, camlar yamalıdır. Yaylar bozuk olduğu İçin çerçevelerin üstüne kayışlar takılarak çivilere İliştirilir. Kapılar açılırsa kapanmaz, kapanırsa açılmaz. Çoğu dofa müşteriler, kapıyı açamadıkları için trenden inemezler; 6bür İstasyonu boylarlar.
Hiç bir vagonda perdo diye bir şey yoktur. Panourlar işlemez, tutamak kayışları kesilmiştir. Hele bazı vagonların ara kapıları klmbl-llr hangi budalanın İcat kerdosl o-lan bir yayla tutunur. Güç belâ a-ralanan yerindon şişmanca bir adamın geçebilmesi alkışlanacak bir muvaffakiyet teşkil edor.
Velhasıl berbatlığa misal olarak Zlkrodllon bundan elli sono evvelki Eyüp vapurları banliyö trenlerinin yanında blror (Sllplng) Bibidir-
Işlotme keyfiyeti de hazindi^
Tronlor ancak bir saatlik mesafe
olan IKI mUnl.ha »ra.md. «>■"“
(Devamı Sa. 4 8Ü. • da)
Yeni tâyin edilen 152 öğretmen
Bunların tekrar yer değiştir-
dikleri haberi doğru değil
Dünkü sabah gazetelerinden biri;
lnr müddet evvel şehrimizden nakle
dilen 152 ilkokul öğretmeninden bir
| kısmının bu sefer do Trnkyadan
(Dovamı 8a. 5 80. e da)
Ankara valisi Avni Doğan dünkü duruşmada dinlenirken
{Yazısı 5 inci sayfada).

Comments (0)